"Nostratiet" och "Mercana": Skillnader mellan sidorna

Från Ereb altor
(Skillnad mellan sidor)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
 
Rad 1: Rad 1:
Gränslandet mellan Zorakin och Jorpagna.
{{Landsfakta
== Landsfakta ==
|namn=Mercana
|invånarantal=ca 60 000
[[File:Nostratiet.jpg|thumb|400px|left]]
|befolkning=Människor 83%, ankor 12%, halvlängsmän 5%
'''Invånarantal:''' -
|kartbild=
<br>
|styrelseform=Två stadsmästare valda av ett handelshusråd
'''Befolkning:''' människor, halvlängdsmän, svartfolk, dvärgar
|arme= -  
<br>
|exportvaror= -  
'''Huvudstad:''' -
|importvaror= -  
<br>
|religion= -  
'''Statsöverhuvud:''' -
|övrigt= -  
<br>
}}
'''Styrelseform:''' -
Stadsstat i [[Klomellien]].
<br>
'''Exportvaror:''' -
<br>
'''Importvaror:''' -
<br>
'''Välstånd:''' Fattigt
<br>
'''Armé:''' -
<br>
'''Religion:''' Lysande Vägen
<br>
'''Övrigt:''' -
<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>


= Inledning =
=Inledning=
Nostratiet är det nyjoriska namnet på området med Zorakin och Aidnebergen i väster, Jorpagna i öster, Mörkerbergen och skogen i norr och Kopparhavet i söder. Här fanns engång Kejsardömet Jorpagnas första egna landerövring - Provincia Nostra ("Våran provins") som senare kallades Iorpur Inferior. I Aidne används ofta begreppet Östermarken eller Östra gränslandet även om detta egentligen inte avser hela området. Vidvindens slätter en benämning poeter och trubadurer gärna väljer.
Mercana är den mäktigaste stadsstaten i den Klomelliska Unionen. Staden är relativt stor och belägen vid floden Maure. Mercana är omgärdat av glest bebyggt slättland.


Ett område inget större rike kan eller ens har velat göra anspråk pga av dess många risker och faror. Det är här man finner det klassiska äventyrslandet där gränsen mellan antik rikedom och ond bråd död är hårfin. Ofta drar svartfolk och svåra epedemier genom området. Här är vänliga leenden långt emellan och dragna dolkar snarstugna. Lokala herrar har ingen över sig och det gäller att färdas med tungan rätt i mun för att inte drabbas av deras nycker.
Namnet Mercana var ursprungligen namnet provinsen i det jorpagniska riket där staden låg. Staden själv kallades då Catonave och det namnet återfinns ibland fortfarande, speciellt i andra länder och i äldre dokument.


{{ citat | '''Östra gränslandet'''
=Historia=
----
 
Känt som en plats med viktiga karavan- och handelsleder och som ett område där osunt stora skaror av krigare, riddare och soldater, som alla hjärtligt avskyr varandra, strövar runt. Strider sägs förekomma dagligen. Ökänt har blivit den händelse som i folkmun kommit att kallas "Fyrmannaslaget". Uppgifterna skiftar om hur striden började, liksom vem som vann...om någon vann. Den huvudsakliga och vanligast berättade händelsförloppet lyder så här.
==Förhistorien==
 
==Kejsardömet Jorpagna==


"Det startade inledningsvis att en av dvärgarnas handelskaravaner bestående av 30 dvärgar attackerades av en större styrka orcher (ca 80-120 krigare). Denna strid har endast hunnit pågå en kortare stund när en grupp dalkiska St. Justinriddare (30 man) dyker upp på scen österifrån och omedelbart går till angrepp mot orcherna. Dessa har knappt hunnit kasta sig in i striden förrän det från väst dyker upp en styrka (24 man) Zorakiska solordenriddare till häst. Vid åsynen av både Orcher och St. Justinriddare fäller styrkan sina lansar, lägger första stöten mot orcherna men fortsätter sedan med att rida rakt in i striden, huggande in på både orcher och riddarna från St. Justin.
'''621 f.O.'''
:De styrande i Magillia beslutar att en gång för alla krossa svartfolken och med utgångspunkt i staden Catonave skickas legioner in över Ishnaslätten. Svartfolken är hårda motståndare men drivs till sist upp i bergen. Här drabbar de samman med det mäktiga dylerna och jorerna lämnar de två folken att förhoppningsvis utrota varandra.


Kaoset urartar till en syn som påminner om den när tre ilskna hankatter råkar mötas i samma revir och ingen backar undan. Pälsen flyger, dammet yr, skrik och kaos, blodvite och förvirring. Alla hugger både till höger och vänster. Alla tycks slåss mot alla.
'''620 f.O.'''
:Catonave styckas av från Magillia och blir huvudstad i den nya provinsen Mercana. Kolonisatörer från både det övriga Drylo och farsegels provinser följer den mäktiga Maurefloden inöver i landet.


När stridslarmet och dammet hade lagt sig kunde man se enstaka orcher flyende åt nord. Hästar utan herrar som planlöst galopperade runt, solriddare som drar sig linkande ut från stridfältet åt väster. St. Justinriddare försöker i någon form av luggsliten och tilltygad formation halta åt andra hållet. Kvar står karavanen med några konfusa och förvirrade dvärgar som spejar nervöst åt alla håll. För säkerhets skull även upp i skyn utifall en drake skulle dyka upp och också bestämma sig för att ta del i striden. På marken ligger mängder med orcher, ett antal dvärgar, rustade hästar, Solordenriddare och St. Justins riddare om vart annat som vittnesmål om den intensiva och blodiga striden."
'''617 f.O.'''
:Staden Dargo grundläggs.


Okänd källa från Fristaden |}}
==Den Tredje Konfluxen==


=Historia=
'''599 f.O.'''
== Kejsardömet Jorpagna 1048-599 f.O. ==
:Från sydöst kommer först vansinniga rykten och sedan de första köttbitarna. Den Tredje Konfluxen har drabbat Ereb. Prokurator Iyula som i väntan på ett ämbetsbyte i provinsen styr Mercana äts upp under en rekognosering tillsammans med flertal övriga ledare.
;1048 f.O.
:Kejsardömet Jorpagna grundar sin första provins i vad som nu är Nostratiet - Provincia Nostra (Våran Provins). Vissa av de lokala stamfolken gör motstånd men fördrivs av jorernas legioner. Provinshuvudstad blir staden Taltabinoz och även om provinsens formella namn eftervart blir Jorpur Inferior används i dagligt tal alltid den första benämningen.  


;610 f.O.  
'''598 f.O.'''
:Staden Fodorim i norra delarna av provinsen belägras av plötsligt uppdykande svartfolk. De är mer välorganiserade och målmedvetna än någonsin tidigare jorerna mött detta krigerska folk. Innan förstärkningar kan skickas faller staden och jämnas med jorden. Svartfolken återvänder till bergen i nordöst och någon förklaring till angreppet hittas inte under de få år som kejsardömet fortbestår. Sentida lärde har genom historien debaterad [[Fodorims fall]] men aldrig hittat någon fullgod förklaring till svartfolkens beteende.
:Magillias ståthållare Nartaloz flyr provinshuvudstaden Amazunga och tar tillflykt i Catonave. Efter vart kommer även ledare från Iolevatica och Meridionalis till staden. Härifrån försöker de få kontroll över regionen. Ett rykte säger att kejsaren är på väg hit från det fallna Grivela.


== Den Tredje Konfluxen 599-598 f.O. ==
'''595 f.O.'''
:Nartaloz återvänder till Magillia efter att ha plundrat Catonave på allt av värde. Han avser bygga upp ett nytt styre i Drylo och beslutar att Mercana är återinlemmad i Magillia.
Köttbitarna lämnar en ficka av västra Jorpur relativt ostört och huvuddelen av befolkningen här överlever. Rundt omkring läggs landet dock närmast totalt öde.  


== Taltabinoziska triumviratet 598-544 f.O. ==
'''590-560 f.O. '''
:En självständighetsrörelse växer i Catonave, då Nataloz fortsätter att beskatta staden hårt.  
En kvarleva av det mäktiga imperiet fortlever en tid efter konfluxen kring Taltabinoz. Under de tre ledarna [[Olvia Kornula]], [[Biriuz Lykar Ataband]] och [[Witanuz Mirbinin Senka]] organiseras ett styre mitt i kaoset efter köttbitarna. Detta lyckas i huvudsakligen tack vare två relativt intakta legioner. Efter vart börjar andra överlevande söka sig till området.  


;598 f.O.  
'''588 f.O.'''
:Taltabinoziska triumviratet utropas av tre dådkraftiga jorer, en härforare och två senatorer. Kring Provinsia Nostras huvudstad Taltabinoz samlas en statsbildning.  
:Catonaves tvillingstad Dargo förstörs totalt av en svartfolksattack. I närheten av Dargos ruiner byggs långt senare ett av Mercanas många befästa övervakningstorn.


;544 f.O.  
'''555-530 f.O.'''
:Ylkor-kha-Oggra, svarfolksklanen Månulvarna, bildas och ett härtåg går mot människorna i Taltabinoziska triumviratet. [[Slaget i Morkmyldre skog]] krossar jorerna och den sista rest av Kejsardömet Jorpagna faller in i Mörkertiden.
:Catonaves motstånd mot magilliskt styre blir öppet och kriget är ett faktum. Magilre är mångdubbelt större, men försvagat eftersom man förlitat sig på handel med resten av det nu fallna jorpagnska riket. Catonave, å andra sidan, är litet men välmotiverat och inte lika traditionsbundet. Därtill känner man till terrängen i Klomellerbergen bättre än magillerna. Kombinationen av en större svartfolkshords härjande i låglandet och upprepade dyliska räder av de få karavaner som fortfarande går gör att magillerna helt enkelt tvingas ge upp och fokusera på det egna landet.


== Mörkertiden 544 f.O.-? ==
==Mörkertiden==
;200-talet f.O.
:Mandelmunkar söker sig ut i det vilda Nostratiet för att leta efter rester från den joriska kulturen.


;79 e.O.
'''376 f.O.''' ''(ändras till ca 100-150 eO då Mercana frigör sig från Magilre och precis innan dvärgriket Mirin-Khôn faller(167eO)?)''
:Dvärgar från Aidnebergen bygger [[Zygosunds bro]] platsen för en gammal jorisk flodövergång.
:Den ökände piraten Gryppa Gultand intar Catonave och säljer efter plundring av de försvarslösa områdena den ena halvan till stadens handelsfurstar, den andra till dvärgar i Magilre. Den södra sidan av staden döps till Mercana, den norra till Cvyrdo. Dvärgarna passar emellertid dåligt till ett liv kusten och Cvyrdo övergivs långsamt till dess av Gultand plundrade, utlämnade och försörjningslösa människobefolkning, medan Mercana slutligen - plundringen till trots under stora festligheter - förklarar sig helt självständiga.


;110 e.O.  
'''301 f.O.''' ''(ändras till 101 f.O. som föreslagit under Buacka-Båtarna?)''
:Svartfolksklanen [[Brända Jordens klan|Brända Jorden]] (Ignarth Bogglf) bildas i nordöstra Aidnebergen. Dette sker etter ett stort och framgångsrikt fälttog mot människorna. ''(Svartfolk s. 13)''
:En utforskningskonvoj bestående av tre skepp med vita ankor tar sig längs Magilres sydkust, där man möter stort hån och fördomsfullhet i varje hamn man lägger an vid. Slutligen når man Mercana, där befolkningen är tydligt mer öppensinnad. Man blir så imponerad av den unga stadens driftighet och öppensinniga hållning att två av skeppens besättningar slår sig ned i hamnkvarteren, medan det tredje återvänder för att knyta samman den nya bosättningen med andra civilisationer. Under de kommande åren upprättar ankorna i Mercana ett handelshus som bland annat är det första som börjar exportera salt sjövägen. Ankorna upprättar också tidigt en handelsväg med Trakorien, vilket blir en stark faktor i stadens kommande utveckling.


;239 e.O.
==Nya tiden==
:Brända Jordens första storhetstid inleds.


;255 e.O.  
''Torquemada skrev...''
:Brända Jorden och Månulvarna (Ylkor-kha-Oggra) sluter en pakt. Det firas med ett fälttåg mot Klomellien.  


;Ca 300 e.O.
''...men historien behöver kompletteras med mercanisk frihetskamp gentemot Magilre. I början, efter stadsköpet, kan de ha varit de facto självstyrande utan att fråga efter Magilre, som inte var starkt nog att hävda sina intressen någonstans. Allteftersom Magilre blev starkare kan frågan om självständighet ha kommit upp. Längtan efter självstyre kan ha fötts under mörkertiden.''
:Den gamla joriska vägen [[Via Aidne]] som korsar Nostratiet från öst till väst börjar användas av pilgrimer tillhörande Lysande Vägens aidniska gren.


;479 e.O.  
''Angående delningen av Mercana och Cvyrdo:'' http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26571#26571
:Stridigheter mellan Brända Jorden och utsändningar från [[Häxmästaren]] i [[Svarta Tornet]].  


;484-486 e.O.  
''Ca 100-150 e.O.''
:Brända Jordens svartfolk tågar mot Svarta Tornet.


;498 e.O.  
''Mercanas frigöring från Magilre, se diskussion:'' http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26700#26700
:Brända Jordens andra storhetstid inleds med en stor seger over den narguriska Arbitherstammen i norra Snoarskogarna.  


;511 e.O.  
''Även:'' http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26688#26688
:[[Fristaden]] grundas av egendomslösa från Zorakin på initiativ av kung [[Ragnvald den Sköne]]. Staden blir snabbt ett centrum for handeln mellan Caddo och dvärgarna i Aidnebergen.  


;520 e.O.  
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26941#26941
:Dvärgarna i Aidnebergen börjar bygga om den gamla Zygosunds bro till befästning for skydd av handeln med människorna i Fristaden.  


;522 e.O.  
'''375-400 e.O.'''
:Vägen mellan Methbohr och Fristaden börjar patrulleras av allierade fristadsbor och dvärgar.  
:Mercana är i krig med Sanzas.


;536 e.O.  
'''479-497 e.O. '''
:Den mäktiga Solorden etablerar sig nordöst om Fristaden.  
:Handelsfurstar i Mercana involverar sig i utvinning av pärlor från de jättemusslor som upptäckts i den region som senare kommer att kallas Addiaska.


;540 e.O.  
'''491 e.O. '''
:Zygosunds bro belägrat av Brända Jorden.  
:En kardisk legosoldat vid namn Aseri Skila kommer till Mercana på uppdrag av en Targos Friman. Hon framlägger för handelshusen en genial plan för att med våld ta kontrollen över samtliga Klomelliens jättemusselstråk. Vinstpotentialen räknas ut vara enorm, så pengar och legosoldater utlånas villigt och en armé vandrar söderut. Många av pärlfiskarna kommer från Yolev och Nya Arno. Yolev förklarar sig neutralt i konflikten och kallar hem sina medborgare. Nya Arno, styrt av profeten Valiô, deklarerar krig mot Mercana och begär utträde ur den klomelliska unionen.


;541 e.O.  
'''492 e.O. '''
:Solordens fäste Kalband attackeras av Brända Jorden. Riddarna slår tillbaka svartfolken men området runt omkring plundras.  
:En officiell budbärare anländer från Caddo. Efter ett kort möte med Mercanas handelshusråd meddelas att i kampen mellan Mercana och det kätterska Nya Arno stöder önationen Caddo Mercana. Mercanas etintroende stadsmästare, Aba Bagibu, deklarerar samtidigt att han själv föredrar den dalkiska läran av den Lysande Vägen, framför den aidniska, och att han hädanefter kommer att gå till Mercanas dalkiska kvarterstempel på Odosdagen.


;550-557 e.O.
'''494 e.O. '''
:Norra svartfolkskriget utkämpas i västra Nostratiet och nordöstra Zorakin. Kriget anses ha varit en förlängning av [[Andra kriget mot Svarta Tornet]] 546-555 e.O.
:Pärlfiskestaden (som i folkmun redan kallas Addiaska) intas efter belägring av Targos Friman. Nya Arno lider stora förluster. Dess ledare Valiô begår självmord och Nya Arnos riksråd går med på fredsförhandlingar med Mercana om Caddo medlar.  Fredsfördraget förbjuder Nya Arno att delta i handel i nittionio år. Alla existerande handelsrutter delas upp mellan mercanska och dalkiska handelshus. Alla religiösa ämbetsmän måste också importeras direkt från Caddo under denna tid.


;587 e.O.
'''497-510 e.O. '''
:Furst Noldrax från Jorpagna invaderar Östra Zorakin genom Nostratiet. ''(Se Zorakins historia)''
:Trots att Targos Frimans plan lyckats betalas inga pengar till Mercanas handelshus, som lovats del i Addiaskas pärlvinst. De kräver högljutt sina pengar. Friman bortförklarar men det är tydligt att han spenderar stora summor på soldater och befästningar. Han har också börjat tala om sig själv som ”furste.”


;588 e.O.
'''513 e.O. '''
:Noldrax retirerar.
:I hopp om att underlätta återbetalning går Mercanas handelshusråd med på att ge ”musselfurstens” stad en plats vid Klomelliens unionsråd. Den nya stadsstaten ges formellt namnet ”Addiaska”.


;591 e.O.  
'''517 e.O. '''
:Fristaden erövrat av den zorarkiska hertigen av [[Zorakin#Salamora|Salamora]].  
:Targos av Addiaska skickar bud att lånen och investeringarna aldrig kommer att betalas tillbaka. Mercanas handelsmannafamiljer blir rasande.


;592 e.O.  
'''549-550 e.O. '''
:Handelsplatsen Ereno etableras nordöst om Fristaden. Caddo och dvärgarna fortsätter här handeln som den zorakiska erövringen gjort omöjlig.  
:Addiaska börjar bryta salt på Ishneslätten och går därför i direkt konkurrens med Mercanas salthandlare. Addiaskas pärlfiskare börjar störa klomullernas parningslekar vilket är ett hot mot Mercanas industri och militär, som båda använder klomuller.


;?
'''593 e.O. '''
:Zorakin utropar markgrevskapet Östmark som ett rikslän tillhörande Kungariket Zorakin.  
:Mercanas historiska monopol på handel från Nya Arno går ut. Stadsmästaren möts med Nya Arnos riksråd i en ceremoni som lovar fortsatt fred och välgång för de båda stadsstaterna och för Klomellien.


;5? e.O.  
'''594 e.O.'''
:Solorden omorganiserar sin verksamhet i Nostratiet.
:Femtio stridsklomuller, bärande tre ankbågskyttar och tre inhyrda svärdskämpar var, skickas mot pärlfiskare som gjort intrång i mercanska vatten. För att lära dem en läxa förföljs de hem till sina addiaskiska fiskebyar som skövlas. Ett stort antal jättepärlor beslagtas som en liten avbetalning på Addiaskas mer än hundra år gamla (och nu astronomiska) skulder. Addiaska förklarar Mercana krig och följs av det förhatliga Kardien som gör likaledes.


;599 e.O.
'''595-609 e.O.'''
:Hertig Salamora tvingas lämna Fristaden som blir kunglig fri stad under en borggreve. Salamora behåller kontrollen över vad som blir markgrevskapet Östmark där hans yngre släktning Arviden Grijp blir markgreve.
:Kriget med Addiaska och Kardien trappas upp och härjar fram och tillbaka över kusten. Stora mängder legosoldater hyrs in på båda sidor.


;604 e.O.
'''610 e.O.'''
:Det legendariska ''Fyrhäraslaget'' utkämpas i öster om Zygosunds bro. ''(Se Zorakins historia)''
:Nu! Utkomsten av kriget med Addiaska är ännu oviss.


=Geografi=
=Geografi=
==Karta==
http://img75.imageshack.us/img75/2179/huleinostratietrn4.jpg


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=37369#p37369
==Klimat==
 
==Flora & Fauna==
 
===Mercanas växter===
 
===Mercanas djur===
====Klomull====
{{huvudartikel|Klomull}}
Klomullerna är det första en långväga besökare lägger märke till vid ett besök i Mercana. Mercanabukten patrulleras av mercanska krigare på stridsklomuller. Floden Maure flyter genom staden, från inlandet i norr ner till Gryppas Vik i söder. Medan den reguljära hamnen med vanliga skepp och båtar ligger i söder, ligger klomullhamnen i den norra delen av staden. Både Maure och Klomelliens ofta sanka inland navigeras lättast med klomuller eller klomullburna farkoster, så nästan all handel transporteras till, från och genom resten av Klomellien på detta sätt.
 
Handelshusens klomullerstallar ligger i stort antal längs floden norr om Mercana. Militärens och krigarskråets klomuller inhyses i stallar belägna där Maure rinner ut i havet, söder om skeppshamnen. Mercanerna föder upp de största klomullerna i Klomellien, vilka passar speciellt bra för handel. Även stridsklomuller föds upp i staden, men de bästa sådana anses komma från Triska, så importeras därifrån om möjligt.
 
Vikten av klomuller för Mercanas ekonomi har också lett till en blomstrande industri för produktion och handel av klomullfoder. Längs kusten i närheten av Mercana livnär sig många på manet- och sjögräsodlingar för att producera mat till stadens viktigaste husdjur. Mercana, speciellt dess norra stadsdelar, luktar också speciellt eftersom klomullerungar matas med rutten fisk. De otaliga klomullerstallarna har därför ofta tunnor stående med fisk i olika stadier av putrifiering.
 
=Stadsdelar=
 
==Ankstaden==
 
===Wals gata===
Mitt i ankkvarteren ligger Wals gata. Gatan är döpt efter ankornas skapare, guden Wal.
 
Idag fungerar gatan som en handelsplats för stadens förmögna ankor. Det man handlar med är inte mat, stångjärn, kryddor eller andra varor. Istället är det i första hand andelar i handelsprojekt som köps och säljs. Då handelsexpeditioner är mycket dyra är det svårt för en ensam familj att finansiera sådana projekt. Man har då istället börjat gå ihop i kompanier som gemensamt finansierar en expedition, skickar i väg skeppet till fjärran platser, ju längre bort desto bättre, och väntar sedan spänt på skeppets återkomst. Förhoppningsvis är skeppet då fyllt till bredden med exotiska varor och vinsten blir stor. Andelarna i expeditionerna kan som vilken vara som helst sedan köpas och säljas. De kan avyttras då pengakistan börjar tryta eller köpas för vinster gjorda i andra affärer. Men framförallt så är handeln särdeles stor då rykten kommer i sväng. När expeditionen har dragit ut på tiden och någon har hört något om piraträder kan andelarna under vildsint handlande sjunka till en bråkdel av insatsvärdet, för att sedan stiga skyhögt när ett annat skepp anländer som kan meddela att expeditionen angjorde Arno för tre veckor sedan och snart står att vänta i hamn. Allt under hetsiga utrop och intensiva känsloutbrott.
 
Själva handeln med andelar är ett stort folknöje och det finns inget som bereder ankorna vid Wals gata sådan glädje som att sitta inne med unik information om en expedition, sprida ut ryktet om ett skeppsbrott för att sedan genom ombud köpa upp merparten av andelarna. Detta anses inte som omoraliskt utan driftigt och smart. Utöver andelar i handelsexpeditioner kan man även köpa skörden från åkrar innan den är bärgad, rätten att köpa last till ett visst pris från en expedition, nästa års vin och skinnet innan björnen är skjuten. Transaktionerna efter uppgjorda affärer görs sedan genom huggerska hansans lokala bank och handelskontor. Här har bankverksamheten kommit att dominera över handeln.
 
=Platser=
==Segermonumentet==
Segermonumentet står i mitten av Mercana och restes till minne av slaget om Mercana år 548 e.O.
 
Det är nu mest berömt för att förrädare som avrättats brukar hängas där i avskräckande syfte. Vare sig förrädaren avrättas efter en regelrätt rättegång eller av en skränande mobb hamnar liket för det mesta här till slut. Eftersom Mercana nästan alltid ligger i krig med någon (just nu är det Addiaska och Kardien) och det kalla kriget med Magilre verkar oändligt, är monumentet sällan tomt.
 
==Biblioteket==
[[Bibliotek|Biblioteket]] i Mercana utgör Klomelliens intellektuella centrum, åtminståne för icke-magiker. Det är en stor stenbyggnad som ser ovanlig ut. Den är byggd i flera olika arkitektiska stilar: den nedre delen ser mest ut som en stenborg, medan en högre påbyggnad ser ut att ha byggts i en imiterad klassisk efarisk stil. Mest uppseendeväckande är ett torn i gammaljorisk stil, men med väggar av glas, som höjer sig över byggnaden. Detta något underliga utseende kommer sig av att biblioteket är byggt och påkostat av de rikaste handelshusen i staden. Varje handelshus har under sin storhetstid försökt visa sin mäktighet i påkostade och uppseendeväckande tillbyggnader.
 
Bibliotekets ursprungliga och fortfarande främsta syfte är att samla böcker för att främja handelsrelaterade kunskaper såsom skeppsrederi, geografi och räkenskap. Böckerna får brukas av alla som betalar en biblioteksavgift.
 
En grupp lärda som regelbundet träffas på biblioteket i Mercana kallas Humanisterna. Gruppen har en del kända medlemmar såsom Brior Brådfot och Vidinia Ingarion.
 
=Samhälle=
 
==Folkslag==
 
===Ankor===
 
===Trakorier===
 
==Styre==
 
===Stadsmästarkontoret===
Stadsmästarkontoret styr Mercana. Det leds av stadsmästaren som är ansvarig ''”på det att Mercana må glänsa, dess handelshus’ rikedomar flöda och dess folk av lycka tindra”''. Till sin hjälp har han att befalla:
*Havsmästaren – som har hand om hamnen, sjöfarten, skeppshandeln och utrikespolitiken;
*Flodmästaren – som har hand om klomulluppfödarna, flodtransporterna och handeln inom den Klomelliska Unionen;
*Jordmästaren – som har hand om fisket, jordbruket, marknadsplatserna och stadsvakten;
*Tornmästaren – som har hand om militären och försvaret av Mercana; och
*Två rådgivare från Handelshusrådet.
 
Stadsmästarkontoret anställer även en mängd skrivare, räknare och diverse andra tjänstemän.
 
Mercanas nuvarande stadsmästare heter Haliban Nusemang.
 
===Handelshusrådet===
Handelshusrådet består av överhuvudena för sju av Mercanas handelshus. Man möts för att diskutera stadens affärer med stadsmästaren en gång var tredje fullmåne. Två representanter från rådet utses dock som stadsmästarens speciella rådgivare och ges egna kammare i stadsmästarpalatset.
 
Var åttionde månad hålls val till Handelshusrådet. Varje registrerat handelshus har en röst, som måste kastas antingen på det egna handelshuset eller ett annat handelshus. Ingen röst är hemlig utan alla kan se vem som röstat på vem. Hot, mutor och plötsliga inkrävningar av gamla skulder är vanligt förekommande när valet närmar sig. Det har även förekommit regelrätta strider mellan olika handelshus’ inhyrda arméer, både innan och efter det att resultaten presenterats.
 
Handelshusrådet utser stadsmästaren och har rätten att avskeda denne närhelst man finner detta nödvändigt.
 
===Lag och rätt===


''Senaste kladdkartor över Nostratiet''
===Politiska Spänningar===


==Östra gränslandet==
===Ställning i Klomellien===
Området öster om det Zorakiska markgrevskapet Ostmark.
Mercana har, med några få förhållandevis korta undantag, alltid varit mäktigast av Klomelliens stadsstater. Mercana är både störst och rikast av De Elva. Nästan alla unionsråd möts i bankettsalen i Mercanas stadsmästarpalats(förutom då de övriga tio städerna möts för att klaga på Mercanas inflytande, vilket händer då och då). Mercanas övertag kommer sig av stadens geografiska läge vid floden Maures utlopp. Maure binder samman Klomellien och har alltid varit den enklaste farleden att transportera gods genom landet. Dessutom har Mercana en stor hamn som är lätt att navigera till från sjöss. Således kan Mercanas handelshus profitera på och dess stadsmästarkontor beskatta alla Klomelliens exporter.


Vilt, farligt och glest befolkat land. Ett landområde bestående av fristående byar och stammar. Byar med människor av olika härkomster, svartalfer och halvlängdsmän befolkar området, huller om buller. Här och var finns enstaka rovriddarborgar vilka oftast inte består av mer än en palissad och ett stenhus på en kulle. Ingen centralorganistation existerar. Plundringståg förekommer dock frekvent i området, både mellan de olika stammarna/byarna i området samt genom större plundringståg från norr. Slavjägare från norr och öster bryter in i Östra gränslandet för att hitta byte. I vissa fall har olika byar slagit sig samman i vårdkasesystem för att varna varandra och dra samman sitt eget försvar. Det finns kanske till och med exempel på försvarsallianser mellan människo- och svartalfsstammar.  
Mercana är till viss del en smältdegel för Klomelliens olika kulturer. Stadens öppenhet för handel och företagsamhet lockar lycksökande invandrare från hela unionen. Mercana har därför starka släkt- och familjeanknytningar till de flesta av de övriga stadsstaternas mest inflytelserika familjer. För att försvara sin hamn, transportleden längs Maure och nationens gräns i norr anställer staden också soldater och militära förband från hela Klomellien.


Försvarsborgar av typen ringformade folkborgar dit folk kan fly vid fara finns vissa platser.  
Mercanas främsta rival bland grannarna är Addiaska. Som den klomelliska unionens yngsta stadsstat har Addiaska minst gemensamt med Mercana både historiskt och kulturellt. Just nu utkämpar de båda stadsstaterna ett krig som kan komma att ändra Klomellien för all framtid. Med hjälp av en strid ström pengar från sitt monopol jättepärlor och en strategisk pakt med landet Kardien, utmanar Addiaska Mercana både ekonomiskt och militärt. Addiaska och Kardien har märkbart försvagat Mercana genom att gemensamt skära av sjöhandeln söderifrån. Förlorar Mercana detta krig är det möjligt att staden förlorar sin ställning som Klomelliens handelscentrum, och därmed som unionens huvudstad, till Addiaska.


I detta annars mörka, kaotiska landområde finns några enstaka civilisationens ljus i form av ett par Karlsordenkloster, solriddarnas ordenssborg Kalband samt den dalkiska staden Ereno. Soldater och riddarna från de båda sistnämnda gör gör knappast Östra gränslandet mindre våldsamt. Runt Karlsklostren har ofta en eller ett par byar vuxit upp och frodas under det skydd och de handelsmöjligheter som klostren utgör.
Mercana försöker för närvarande medla i den pågående konflikten mellan Hamur och Triska. Denna konflikt är en nagel i ögat på Mercana som behöver båda dessa stadsstaters stöd i sitt eget krig mot Addiaska.


==Klimat==
Mercana och Hamur har bedrivit handel i århundraden och har utarbetat en procedur som fungerar för båda med minsta möjliga kommunikation. Hamur förser Mercana med järnmalm genom att tippa sina malmvagnar över den så kallade Malmstupan - en lodrätt klippa som stupar ner i en grund bergsflod som sedan slingrar sig ut på låglandet. Mercanska klomullpråmar hämtar malmen där och transporterar den norrut för att sälja den vidare. Hamur betalas med diverse förnödenheter samt en hel del lyxprodukter, såsom utländskt vin och vackra smycken.
==Flora & Fauna==
 
==Platser==
Detta samarbete har fungerat bra, men avbryts då och då av krav från Hamur på omförhandlingar. Just nu kräver Hamur, som förstås slutat förse Triskas masugnar med järnmalm, försäkringar från Mercana att ingen hamursk järnmalm säljs vidare till Triska.
 
Triska föder upp krigsklomuller och förser Mercana med klomullburna legosoldater. Staden säljer också unionens bästa utrustning för stridsklomuller, såsom selar, rustningar, specialiserade vapen och förankringsanordningar för att fästa soldatkorgar och torn på klomullernas ryggskal. Sedan Triska gått i krig med Hamur utblir det järn och den järnmalm de behöver. Triska kräver nu att få köpa järn från Mercana.
 
Mercana har ett långt stående avtal med orchhövdingen i svartfolksstaden Brikho. Genom detta avtal har Mercana lyckats öppna en handelsled ända till Staden O, vilket är mycket vinstgivande. Brikho tjänar guld och lyxvaror på detta. Mercana i sin tur tjänar inte bara pengar, Brikho fungerar även som Klomelliens buffert mot alla de svartfolksklaner i nordost som så många gånger i historien sökt skövla inte bara Mercana utan hela Klomellien.
 
==Utrikespolitik==
Som Klomelliens huvudstad är Mercanas förhållanden till yttervärlden desamma som staten Klomelliens. Det finns dock vissa utrikespolitiska relationer där Mercanas situation är speciell.
 
===Magilre===
Trots att både Magilre och Mercana härstammar från den joriska kolonisationen har de två folken aldrig kommit överens. Mercanas befolkning utgjordes ursprungligen av, och har under århundradenas lopp hela tiden spätts på med, magiller som fått nog av sina egna makthavare. Magilres anspråk på Klomellien bottnar i att de aldrig slutat se Mercana som en utbrytare ur det rike som de hävdar den jorpagniske kejsaren lämnade i Munzgas sold i med den tredje konfluxen. Magilre skulle gärna ta Mercana med våld, men Trakorien har gjort klart att de inte skulle tolerera något sådant.
 
Det kalla krig som nu utspelar sig mellan Magilre och Klomellien äger främst rum i Mercana. Magillska spioner skickas till Mercana förklädda som köpmän och legosoldater för att rapportera hem till Magilre. Mercanas stadsvakt är ständigt på jakt efter dessa och upptäcker de någon utlänning som stryker omkring militära installationer eller som verkar för intresserad av hamn eller stadsmur, är det bäst att denne har en mycket bra förklaring.
 
Det faller självklart mestadels på Mercanas axlar att försvara Klomelliens norra gräns från Magilre. Sju vakttorn står längs gränsen norr om staden; klomullpatruller färdas upp och ner längs Maure och mercanska spioner och rapportörer sänds över gränsen för att ta reda på fiendens planer. Trots detta anordnar magillska ädlingar inte sällan lyckade kavalleriräder långt in i Klomellien. Alla unionsstaterna (förutom Brikho) kritiserade nyligen Mercana för att gränserna inte är bättre bevakade, och för att Mercana inte hämnas de magillerska räderna med omedelbart krig över gränsen. Herr Nusemang svarade att öppet krig med Magilre skulle lamslå all Mercanas (och därmed Klomelliens) handel med utlandet, tyst antydande att det var just en sådan utveckling exempelvis Addiaska gärna skulle se.
 
===Trakorien===
Trakorien och Mercana har haft extremt goda relationer. Kejsardömet och den lilla stadsstaten har liknande kynnen. Bådas befolkningar tycker om att festa och är vana vid udda gudar och konstiga grannar. Både Tricilve och Mercana håller ihop trassliga imperier med hjälp av legoknektar och handel. Båda använder sig av list och slughet i diplomati och tycker att utrikespolitikens ändamål nästan alltid helgar medlen. Vänskapen har fördjupats genom en gemensam fiendskap mot Magilre och ett hundraårigt samarbete mot de angrepp bådas flottor ständigt utsätts för av ransardiska pirater.
 
Vänskapen prövas dock nu av den pågående konflikten mellan Mercana och Addiaska. Trakorien värdesätter en ostörd handel och goda relationer med både Mercana och Addiaska mer än man vill gynna sin favorit. Nyheten att Kardien nu militärt stöder Addiaska kan komma att förändra situationen. Trakorien irriteras av vad man ser som Kardiens arrogans, men handeln med denna nation är mer vinstgivande än handeln med Mercana. Om Trakorien beslutar sig för att stödja Mercana i den här konflikten, kommer det därför troligast att göras i största hemlighet.
 
===Kardien===
Kardien är i krig med Mercana. De ser Mercana som orsak för Klomelliens oregerliga och bakåtsträvande vildmarkscivilisation och stöder därför Addiaska i det pågående kriget. De hoppas se ett modernare Klomellien i framtiden med Addiaska som huvudstad, den Lysande Vägens aidniska gren som riksreligion, och Kardien som första handelspartner.
 
==Handel==
Mercana är en framgångsrik handelsstad. Varor från hela Klomellien kommer till Mercana för att exporteras till Trakorien, Kardien och Mereld. Mercanska köpmän seglar även runt Faltraxudden ända till Zorakin och Caddo. Från alla dessa länder kommer de åter med varor till alla Klomelliens stadsstater – en handel med god vinstmarginal för Mercana.


===S:t Ìleas kloster===
Redan för mer än tusen år sedan hoppades det jorpagniska kejsarriket använda Mercana som den hamn där västvärldens alla varor kunde samlas för vidare transport via Kejsarvägen ända till Grivela och den jorpagniska överklassens palats. Den drömmen blev aldrig riktigt sann. Konfluxen kom, kejsaren föll och bergen mellan Mercana och det centrala Jorpagna återerövrades av svartfolk. Ett fåtal karavaner tog sig ändå över bergen genom att betala skyhöga tullar till svartfolksstammarna, men detta var riskfyllt då karavaner ofta försvann trots betalade tullar.
Solkloster tillhörande den [[dalkiska grenen av Lysande Vägen]]. Beläget invid Via Aidne i östra Nostratiet nära gränsfurstendömerna i Jorpagna.


===Timrandels stenar===
Drömmen om en handelsväg med Erebs inre har dock aldrig slocknat och för att uppnå den slöts för nittio år sedan ett mystiskt avtal med svartfolksamhället i Brikho. Brikhos vättar släpper nu inte bara igenom, utan eskorterar även karavaner till andra sidan Klomellerbergen. I Staden O och Kalklanden kan så mercanska köpmän byta västerländska varor mot mirellisk vildeld, berendiska hantverk och krunska kryddor.
Vadställe över [[Zygofloden]] där huvuddelen av färdseln från Zorakin och vidare österut in i Nostratiet går. Pilgrimmarna som följer [[Via Aidne]] använder oftast vadstället vid Timrandels stenar.


===Halvevadet===
===Handelshus===
Vadställe över södra delen av Zygofloden. Halvlängdsmännen i Hule brukar korsa floden här.
Mercana har många handelshus. Vissa är väldigt gamla, andra helt nya. Många är familjedrivna, medan andra ägs av flera privata investerare. För att registreras som ett handelshus måste en grupp eller en individ bevisa för Stadsmästarkontoret att man äger ett handelsskepp eller tre flodklomuller. Handelshusets överhuvud måste även svära att handelshuset kommer att betala skatt och tullar till Stadsmästarkontoret enligt gällande regler och att man kommer att ta del i Mercanas försvar i händelse av krig.


===Fristaden===
Var åttionde månad är det val till Handelshusrådet. Innan ett handelshus’ överhuvud får rösta utförs en revision av handelshusets tillgångar. De handelshus som inte har de tillgångar som krävs avregistreras omgående och förlorar sin rösträtt.
:''Huvudartikel: [[Fristaden]]''
Stad grundad av zorakiska brottslingar och förrymda livegna som av kung [[Ragnvald den Sköne]] gavs tillstånd att slå sig ned i Östermarken och grunda en stad. Staden blev snabbt ett centrum för handel med Erebs indre, mycket tack vare duktiga handlare från Erebos som här såg en marknad, och framför allt mellan dvärgarna i nordöstra Aidnebergen och dalker från Caddo. Stråtrövarna som fanns talrika i Nostratiet fick också nu en avsättningsplats för sitt plundergods. Fristaden växte tack vare sina fria lagar och skickliga styre. Detta ändrades då staden plötsligt erövrades 591 e.O. av den zorakiska hertigen av Salamora innan den 599 e.O. underlades den kungliga kronan. Fristaden har dock fortfarande kvar sina ursprungliga fria lagar och detta präglar fortfarande staden i stor grad.


====Handelsvägskompaniet====
Handelsvägskompaniet är Mercanas största handelshus. De har monopol på all handel genom Brikho och därmed till Kalklanden och staden O. De är en av de största pengautlånarna och de har den största privata legoarmén i staden. Deras överhuvud, Kornelio Trask, är den mäktigaste enskilda medlemmen i Mercanas Handelshusråd.


''Tidiga tankar om Fristaden: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=19013#19013''
Handelsvägskompaniet var, tills för cirka nittio år sedan, bara ytterligare ett av Mercanas många små handelshus. Kompaniet tjänade under många år sitt uppehälle på att sälja kardiska åsnor till halvlängdsmännens gårdar i Sanzas. Vinsten var dock aldrig speciellt god och Sanzabornas efterfrågan mättades ganska snart.


===Ereno===
När Kornelios farfars bror, Taimak Trask, tillsammans med endast tre äventyrare, år 519, gav sig iväg österut med två tunnor trakoriskt svavel och tre kardiska divrahingstar, köpta på kredit, trodde alla att han blivit galen och att man sett honom för sista gången. Ett halvår senare kom han tillbaka med en stor kista österländskt silver och smycken. Med sig hade han två vättar i full stridsmundering. Då svartfolk sågs som fiender arresterades de omedelbart och en representant från Stadsmästarkontoret tillkallades. Ingen vet vad som sades till denne, men Taimak och de två vättarna togs genast till Stadsmästaren för ett långt samtal. Därefter befriades Taimak och vättarna gavs fri lejd tillbaka till Brikho. Tre månader senare anordnade så Taimak och hans familj sin första karavan till staden O genom Brikho. En konkurrerande handelsfamilj försökte också skicka en karavan, men denna försvinner spårlöst.
[[Caddo|Caddisl]] koloni och handelsplats.


http://idisk.mac.com/Eikonos-Public/erebaltor/handel.jpg
Hur traskarnas obetydliga kompani lyckades sluta avtal med vättestammen i Brikho är därmed oklart. Hur detta avtal upprätthålls och kvarstår år efter år är också inte klart. Faktum är dock att handeln bringar in mycket rikedom som kommer många till dels, både i Mercana och i resten av Klomellien. De flesta medborgare tycker därför att det är bäst att inte fråga för mycket.


''Dalkerna handlar med dvärgarna i Aidnebergen...''
====Tofskompaniet====
Tofskompaniet fick sitt namn och lade grunden till sin förmögenhet genom ett kortvarigt monopol på importen av knätofsar från Randsard. Knätofsmodet var intensivt, men varade inte länge. Man lyckades dock sälja tillräckligt många tofsar för att finansiera ett kredit- och räntesystem som idag är Mercanas mest använda och vinstgivande.


===Kalband===
Både utlänningar och klomeller från alla elva stadsstater använder Tofskompaniet för att låna pengar och för att sätta sina egna tillgångar i säkert förvar och därigenom tjäna en blygsam ränta. Kompaniets huvudkontor är i Mercana, men man har även kontor i Nya Arno, Tricilve och HOXOH.
{{huvudartikel| Solorden}}


''Måste redigeras...''
Legosoldater i Tofskompaniets sold kommer oftast från Trakorien och känns lätt igen på den gula tofs de måste bära från hjälm, hatt eller pannband.


''Nyaste text:'' Kres-priorât Kalband etablerades 532 eO delvis som en följd av den nya staden som uppstått här ute i östermarken – Fristaden. Exarken och kerisâriet ville sprida Lysande Vägen för allvar ute i vildmarken och satsade stora resurser på detta projekt. Den gamla joriska borgen Kalband invid Via Aidne rustades upp och försörjningslinjer ner till den nya Fristaden organiserades. Solkloster etablerades och jord började dyrkas upp under överinseende av ulepper i ordens sold. Dessa inledande lugna år i kres-priorâtet var dock en schimär, svartfolken var inte borta utan endast för en period försvagade efter interna krig. [[Brända Jordens klan]] gick plötsligt till massivt anfall mot människorna. Kloster och uleppgårdar brändes i dussintal och endast Kalband själv stod emot ondskan. Svartfolken drevs sakta tillbaka upp i bergen, mycket tack vare dvärgarna som själva hade blivit attackerade vid Zygosunds bro. Solorden upplevde nu en mindre kris då de förlorat enormt i prestige och resurser. Krafter inom orden och även kerisâriet som redan inledningsvis varit emot satsningen i Nostratiet fick nu genomslag för sina argument och inga repressalier mot svartfolken inleddes. Kalband fick kvarstå som ett nästan ensamt fäste ute i ödemarken men kompaniet reducerades istället för att styrkas. Det var endast tack vara försörjningskaravanerna upp från Fristaden borgen kunde hållas. Först med hertigen av Salamoras erövring av Fristaden 591 eO kom situationen att ändras. Ett markgrevskap etablerades i östermarken och för att begränsa Salamoras makt gav kungen stora landområder till Lysande Vägen och Solorden att förvalta. Fästet Kalband kom att ligga utanför markgrevskapets gränser och frågan blev nu om inte kres-priorâtet skulle byta huvudsäte till innanför Fristadens murar. Den dåvarande ordensmästaren i Solorden, [[Belorik Oxhorn]] som själv kämpat mot svartfolken vid Kalband, motsatte sig detta och då hans efterföljare [[Oban Starke]] också står fast vid denna ståndpunkt är ingen flytt genomförd. Mästarrådet i Skapen är utåt enat i frågan men under ytan verkar krafter för omorganisera till Fristaden. Kres-priorât Kalbands prior, [[Gorion Sagal|Gorion Sagal av Tre Ekar]], följer lojalt sina order om att till varje pris hålla fästet men hans utskickade kapten [[Utomund Berck-Jaltudde]] som organiserar förnödenhetstransporterna från Fristaden konspirerar dock i hemlighet för det motsatta och är villig till att gå mycket långt för att nå sitt och sina gelikars mål. (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=33235&sid=2648367906292f09e218cbe74f115726#33235)
====Buacka-Båtarna & Saltkompaniet====
Många handelshus i Mercana drivs av vita ankor. De två största heter Buacka-Båtarna och Saltkompaniet. Båda är väl etablerade och säger sig (precis som de flesta vita ankor i Mercana) härstamma från den ankfamilj som startade Mercanas första privata handelshus år 501 f.O. ''(ändras till 101 f.O. för bättre anpassning till historien?)'' Detta ursprungliga handelshus finns inte längre, men speciellt Buacka-Båtarna och Saltkompaniet säger sig vara dess moderna motsvarighet och förväntar sig en hel del respekt för allt ”de” gjort för staden. Båda organisationerna koncentrerar sig, precis som sina förfäder, på skeppshandel, men båda är även involverade i andra typer av affärer. Båda anställer ofta svarta och bruna ankor som legoknektar – men inte exklusivt och mest för att de ses som billiga, eftersom andra raser inte inser deras fulla värde.


''Gammal text:'' När erövringen av det som skulle bli markgrevskapet Ostmark var ett faktum lades det av den Lysande Vägens aidniska prästerskap mera expansiva planer för Solorden. Detta innebar ytterligare ett priorât utöver det kring Fristaden. Priorât Kalband etablerades, utan att vara mera än en kraftigt befäst ordensborg långt ute i en gles vildmark, men det ansågs dock ha potential. Trots ytterst sporadisk befolkning fanns själar att lysa upp; handelssrutter gick nära i behov av bevakning; fromma pilgrimmar färdades längs den farliga Via Aidne - det såg lovande ut för ett nytt priorât. Så visade svartfolken sig och sin makt. Den Brända Jordens klan attackerade Kalband med massiv styrka. Solriddarna stod emot men med stora förluster och med ett ödelagt land som svartfolken tidigare hade ägnat föga interesse som resultat. Lysande Vägen och Solorden var tvungna att ändra sina planer och istället konsolidera vad som ändå var vunnet, samt återta prestige och ställning. Mera försiktiga strategier utarbetades där svartfolken finns som en mycket viktig punkt att förhålla sig till. Borg Kalband ligger nu som en ö ensam ute i Östermarken men den förser ändå trakterna ikring med en viss säkerhet för pilgrimmer och andra resande. Solriddarna lever ett hårt liv men med varm tro Etin och ständiga förnödenheter skickade från Fristaden fortlever visionen om ytterligare ett priorât i Nostratiet.  
Buacka-Båtarnas skepp seglar mest söderut mot Kardien och Zorakin, men ibland ända till Caddo eller Melukha. Man handlar med alla sorters varor. Buacka-Båtarna har nästan alltid en stor grön fjäder avbildad på sina skepps största segel. Man hyr ofta in privata krigsskepp bemannade av svarta ankor som försvar mot fiendeskepp och sjörövare. Det pågående kriget med Addiaska och Kardien har drabbat Buacka-Båtarna hårt, eftersom all handel med Kardien har upphört. Man väntar dock upprättelse snart om kriget vinns, eftersom den mercanske stadsmästaren stödjer Buacka-Båtanas krav finansiell ersättning från Addiaska.


Kompaniet förlagt i priorât Kalband består for närvarande av av tre banér stridande riddare under prior [[Gorion Sagal|Gorion Sagal av Tre Ekar]].
Saltkompaniet specialiserar sig på att skeppa klomelliskt salt till hamnar runt om i Ereb. Detta är inget monopol och man handlar även med andra varor, men då mest till Mereld, Trakorien och Jorduashur. Man är väldigt involverade i Mercanas och Klomelliens relationer till Magilre som man ser sig kunna handla med i tider av fred och vars krigsskepp är ett stort hot i tider av oro. Saltkompaniet har anställt en hel klan bruna krigarankor som nu bor i en egen by söder om Mercana. Dessa ankor, specialister på pilbåge, armborst och kortsvärd, har varit i Saltkompaniets sold i en hel generation nu och följer med som eskort på både skepp och klomuller.


===Via Aidne===
==Militärmakt==
Pilgrimsväg för etinstrogna mellan Argald (Grivela?) i Jorpagna och Ekeborg i Kardien. Delen som passerar Nostratiet är mycket strapatsfylld.


''Om pilgrimarnas vägval genom historien: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=37256#p37256''
=Religion=


==Olem==
Mercanas största religion är dyrkan av Olem den Late. Olemismen existerar, så vitt man vet och trots försök till spridning, endast i Mercana, förutom en mindre missionerande församling i Melorgh. Det sägs att Olem först dyrkades i Trakorien som en fruktbarhetsgud, men om detta är sant verkar denna gren nu helt dött ut.


''Bild:'' http://idisk.mac.com/Eikonos-Public/erebaltor/via_aidne.jpg
Olem avbildas vanligen som en man av obestämd ålder med kulmage, överlägsen och blaserad uppsyn och slapp kroppshållning. Han är ofta klädd i en röd ''sidentalar'', ett  plagg populärt bland magillriska adelsmän vid bordellbesök.


''Zorakiska pilgrimer längs Via Aidne''
Enligt denna lära skapades världen av den uttråkade guden Olem, för att skänka förströelse och muntration i gudalivets tröstlösa evighet. Men då han skapat världen fann han den bullrig och enformig. Högfärdiga människor klagade och gnällde, allvarsamma präster läste långa entoniga böner och kvinnorna dolde sina former (Olems präster finner ingen motsättning i att deras allseende gud ändå älskar lättklädda kvinnor). Överallt sågs buttra och missnöjda ansikten. Och Olem såg att det var trist. Olem sträckte ut sin hand för att krossa världen, för att få lite lugn och för att ta sig en eftermiddagslur (återigen, olemiterna finner det inte konstigt att deras gud, som skapat Alltet, då och då tar sig en tupplur). Då fick han se en narr som hoppade runt och spelade på sin luta. Narren gjorde kullerbyttor och räckte ut tungan åt de högfärdiga människorna. Och Olem, förvånad och road, drog tillbaka sin hand, lutade sig tillbaka, och sade: ”Jag låter världen leva – en liten stund till.” Och så länge det finns någonting roligt, någonting förvånande, någonting vackert och upphetsande i världen, så länge skall världen bestå. Därför bör alla människor roa sig själva och varandra, på det att Olem inte må tröttna.


Via Aidne utgör den aidniska kyrkans heligaste pilgrimsled. Ursprungligen var Via Aidne den väg som förband Imperium Iorpagnums kärnområde med Aidnehalvön och sträckte sig från Grivela ända ut till Faltraxnäs. Numera är Via Aidne den pilgrimsled som begynner i västra Jorpagna, vindlar sig genom Nostratiets vilda vidder, genom det glesbefolkade norra Zorakin och slutligen når Exarkens palatstados i Ekeborg. Den gamla vägen finns delvis kvar, jorerna var duktiga vägbyggare, men de 1200 år som förflutit sedan den tredje konfluxen har satt sina spår. Till största delen har vägen försvunnit under buskar och snår, särskilt i Nostratiet, och pilgrimsleden följer nya sträckningar. Genom Nostratiet är den oftast inte mer än en getstig som hålls öppen av pilgrimernas handyxor och där endast enkla träbroar korsar vattendragen. Allteftersom pilgrimen närmar sig Ekeborg förbättras vägens kondition och de sista dagsetapperna sker på stenlagd väg där två fyrspann kan mötas i bredd.
Mercanas inbyggare tar denna plikt på dödligt allvar. Det är svårt att skilja när de roar sin gud och när de roar sig själva, men de gör inte denna åtskillnad, ty Olem älskar ljudet av andras skratt.
Via Aidne började användas som pilgrimsled ett per decennium efter den stora schismen. På den tiden var vandringen än mödosammare och farligare än idag. Många pilgrimer mötte döden i händerna på stråtrövare, svartfolk plundringståg, samvetslösa rovriddare eller kringvandrande vettvillingar. De som överlevde strapatserna spred historierna om de rättfärdiga pilgrimer vars kanat slutfört sin vandring i poddorno och om det ädelmodiga sätt de mötte döden på. Mången pilgrim blev på detta sätt både känd i hela norra Kopparhavet och sedemera gudomligförklarad. Efterföljande pilgrimer har så byggt upp helgedomar kring de platser där helgonen mötte döden. Allt detta har bidragit till en kult där många troende känner en stark längtan efter att följa i de heliga männens fotspår, se vattenfallet där S:t Sigfrid den snubbelfotade mötte döden, be vid S:t Fridegunds bönepemod och träda in i grottan där S:ta Ellke svalt sig själv till döds efter att avlagt ett löfte om att inte äta något innan Nostratiet åter blivit en plats av ära och redlighet. Hon trodde in i det sista att Exarken skulle skicka sina Solriddare till hennes undsättning, men efter tre fortdagar av självsvält avled hon till sin stora förvåning vid middagstid den 29:e Skörde år 454 eO. De mest fanatiska pilgrimerna önskar innerst inne att de skall få mördas på det mest brutala vis av horder av skränade svartfolk på det att de sedan må gudomligförklaras av Exarken.


Varje år är det stora skaror som vandrar Via Aidne. De flesta går då inte hela vägen från Jorpagna utan påbörjar sin resa i hemorten och vandrar sedan genom Aidnes relativt lugna nejder. Denna resa kantas av härbärgen, små trevliga bönepemoder att be vid och kapell där man kan spendera natten under tak. Men det är inte heller få som vandrar hela den mödosamma och farliga vägen genom Nostratiet, många av dem har till och med rest med båt från Aidne till Jorpagna för att kunna vandra hela sträckan. Munkarna i S:t Fridegundorden måste alla vandra Via Aidne innan de får avlägga sina munklöften, men har dock förmånen av att göra resan eskorterade av Solriddare. Det är inte heller ovanligt att den aidniska kyrkan ålägger pilgrimsvandring längs Via Aidne som bot för svåra budbrott. (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=19706#19706)
===Prästerskap===
Olems prästerskap blandar värdighet med det löjeväckande. Det ansvarsfulla i att dagligen rädda världen från undergång ses samtidigt som något som tacksamt kan göras narr av: ”Värdighet är viktigt, ty det är alltid roligt att göra narr av det uppblåsta.” Prästerna tillbringar sina dagar med att träna sig i olika uppmuntrande konster. De predikar om Olems godhet och ser till att ”Skämtet Inte Går Förlorat” – en princip som i stort går ut på att underhållning och glam inte urartar i tråkigheter. Religionen styrs av översteprästen, Bop.


===Hule===
En annan typisk prästerlig aktivitet är målandet av Olems öron, ögon, händer, näsa och mun, på olika platser både här och där. Detta utförs var gång en präst finner något som Olem skulle tycka intressant eller njutbart. En näsa målas till exempel ofta ett väldoftande bakeris väggar, och varje gång riarken skurar bort det, målas ett öra tillbaka nära körens plats i Lysande Vägens soltempel.
Öster om Fristaden och Ostmark ligger Hule, eller Hulehalvön. Området är halvlängsmännens och småfolket benämner sig här för ''huler''. Deras språk kallas hùli. Halvlängdsmännen har alltid funnits halvön och har anpassat sig till omkringliggande makter genom historien. Erebs lärde har teorier om att Hule kan vara halvlängdsmännens urhem men inga säkra bevis har hittats, och folkslaget generellt har vaga myter om sitt ursprung. Andra halvlängdsmän skulle i så fall alla härstamma från Hule men deras då engång gemensamma språk och kultur måste sedan länge ha utvecklats åt olika håll. Kanske skulle några av de äldsta alverna kunna veta säkert?


===Methbôr===
===Templet===
Dvärgporten i Aidnebergen.
I Mercanas hjärta, det vill säga inte bland de rikas väldiga villor, utan nära handelshusen och de larmande tavernorna, höjer sig Olem den Lates gyllene kupol och tempel.


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=19204#19204
Olems tempel är runt och höjer sig från mitten av en stenlagd amfiteater. Denna amfiteater är med hjälp av avskiljande väggar uppdelad i fem lika stora sektioner, inte olikt en uppskuren tårta. Framför varje sektion sitter eller ligger en staty av Olem på en avsats en bit upp på tempelväggen. Vid foten av Olems olika statyer utspelar sig uppträden av skiftande slag, från sånger och dans till gladiatorbataljer. Denna underhållning kan avnjutas dygnet runt av både troende och andra, sittande på amfiteaterns olika avsatser.


===Fodorim===
Templets kupol är helgat till självspäkning. Detta kan tyckas motsägelsefullt men är det sätt på vilket prästeskapet ger uttryck åt sin egen oro över världens framtid och sitt eget tvivel.  Prästerna gisslar sig och ber Olem om nåd och förlåtelse för att de är så grå och dystra. De hoppas att om Olem inte gillar själspäkning kan han alltid titta bort, då det endast utförs på denna enda plats. Denna sida av religionen gör varken Olem eller människorna glada, så talas aldrig om offentligt.
Ruinstad med hemskt förflutet.
===Zygosunds bro===
Dvärgabyggd bro och tidigare befästning längs den numera avstannade handelsleden mellan dvärgarna och Fristaden.


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=18961#18961
Templets berömda källarvalv kan däremot besökas av allmänheten för priset av några guldmynt. I en starkt upplyst kammare, med musik och exotiska dofter i luften, tillfredställs alla köttsliga lustar. Olemiternas hämningar på detta område är klart mindre än i övriga Ereb och i detta källarvalv försvinner de helt.


=Handel=
==Den Lysande Vägen==
''Halakas-stammen på Aidnebergens nordslutningar är pålitliga och tre av Orga-din klanerna kontrollerar en lang bit av en gammal jorisk härväg som är lätt att färdas på. I Birfrax-passet som faktisk ligger inom Brända jordens revir har Talgav Gulöga och hans krigare ett fäste och är ofta anlitade av handelshusen. Visoterklanen som länge bodde uppe i Aidnebergen vid Kvideflodens källa och i flera generationer tjänade som karanvakter är dock numera fördrivna av svartfolken.
-Albin Ovarsson, handlare från Luksilo och kännare av handelstraden över norra Aidnebergen''


----
=Kultur=


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=19408#19408
==Mat==


=Befolkning=
==Utrustning==


==Människor==
===Hantverk===


==Halvlängdsmän==
===Vapen/Rustningar===


Tre kulturer
===Klädesplagg===


*Hulefolket
===Smycken===


*Kullfolket
=Övrigt=


*Lunnefolket
==Persongalleri==
* [[Bop]]
* [[Brior Brådfot]]
* [[Vidinia Ingarion]]
* [[Haliban Nusemang]]
* [[Kornelio Trask]]


==Äventyrsförslag==


[[category:Nostratiet]]
[[Category:Klomellien]]

Versionen från 24 augusti 2012 kl. 04.56

Mercana
Invånarantal ca 60 000
Befolkning Människor 83%, ankor 12%, halvlängsmän 5%
Styrelseform Två stadsmästare valda av ett handelshusråd
Exportvaror -
Importvaror -
Armé -
Religion -
Övrigt -


Stadsstat i Klomellien.

Inledning

Mercana är den mäktigaste stadsstaten i den Klomelliska Unionen. Staden är relativt stor och belägen vid floden Maure. Mercana är omgärdat av glest bebyggt slättland.

Namnet Mercana var ursprungligen namnet på provinsen i det jorpagniska riket där staden låg. Staden själv kallades då Catonave och det namnet återfinns ibland fortfarande, speciellt i andra länder och i äldre dokument.

Historia

Förhistorien

Kejsardömet Jorpagna

621 f.O.

De styrande i Magillia beslutar att en gång för alla krossa svartfolken och med utgångspunkt i staden Catonave skickas legioner in över Ishnaslätten. Svartfolken är hårda motståndare men drivs till sist upp i bergen. Här drabbar de samman med det mäktiga dylerna och jorerna lämnar de två folken att förhoppningsvis utrota varandra.

620 f.O.

Catonave styckas av från Magillia och blir huvudstad i den nya provinsen Mercana. Kolonisatörer från både det övriga Drylo och farsegels provinser följer den mäktiga Maurefloden inöver i landet.

617 f.O.

Staden Dargo grundläggs.

Den Tredje Konfluxen

599 f.O.

Från sydöst kommer först vansinniga rykten och sedan de första köttbitarna. Den Tredje Konfluxen har drabbat Ereb. Prokurator Iyula som i väntan på ett ämbetsbyte i provinsen styr Mercana äts upp under en rekognosering tillsammans med flertal övriga ledare.

598 f.O.

Magillias ståthållare Nartaloz flyr provinshuvudstaden Amazunga och tar tillflykt i Catonave. Efter vart kommer även ledare från Iolevatica och Meridionalis till staden. Härifrån försöker de få kontroll över regionen. Ett rykte säger att kejsaren är på väg hit från det fallna Grivela.

595 f.O.

Nartaloz återvänder till Magillia efter att ha plundrat Catonave på allt av värde. Han avser bygga upp ett nytt styre i Drylo och beslutar att Mercana är återinlemmad i Magillia.

590-560 f.O.

En självständighetsrörelse växer i Catonave, då Nataloz fortsätter att beskatta staden hårt.

588 f.O.

Catonaves tvillingstad Dargo förstörs totalt av en svartfolksattack. I närheten av Dargos ruiner byggs långt senare ett av Mercanas många befästa övervakningstorn.

555-530 f.O.

Catonaves motstånd mot magilliskt styre blir öppet och kriget är ett faktum. Magilre är mångdubbelt större, men försvagat eftersom man förlitat sig på handel med resten av det nu fallna jorpagnska riket. Catonave, å andra sidan, är litet men välmotiverat och inte lika traditionsbundet. Därtill känner man till terrängen i Klomellerbergen bättre än magillerna. Kombinationen av en större svartfolkshords härjande i låglandet och upprepade dyliska räder av de få karavaner som fortfarande går gör att magillerna helt enkelt tvingas ge upp och fokusera på det egna landet.

Mörkertiden

376 f.O. (ändras till ca 100-150 eO då Mercana frigör sig från Magilre och precis innan dvärgriket Mirin-Khôn faller(167eO)?)

Den ökände piraten Gryppa Gultand intar Catonave och säljer efter plundring av de försvarslösa områdena den ena halvan till stadens handelsfurstar, den andra till dvärgar i Magilre. Den södra sidan av staden döps till Mercana, den norra till Cvyrdo. Dvärgarna passar emellertid dåligt till ett liv på kusten och Cvyrdo övergivs långsamt till dess av Gultand plundrade, utlämnade och försörjningslösa människobefolkning, medan Mercana slutligen - plundringen till trots under stora festligheter - förklarar sig helt självständiga.

301 f.O. (ändras till 101 f.O. som föreslagit under Buacka-Båtarna?)

En utforskningskonvoj bestående av tre skepp med vita ankor tar sig längs Magilres sydkust, där man möter stort hån och fördomsfullhet i varje hamn man lägger an vid. Slutligen når man Mercana, där befolkningen är tydligt mer öppensinnad. Man blir så imponerad av den unga stadens driftighet och öppensinniga hållning att två av skeppens besättningar slår sig ned i hamnkvarteren, medan det tredje återvänder för att knyta samman den nya bosättningen med andra civilisationer. Under de kommande åren upprättar ankorna i Mercana ett handelshus som bland annat är det första som börjar exportera salt sjövägen. Ankorna upprättar också tidigt en handelsväg med Trakorien, vilket blir en stark faktor i stadens kommande utveckling.

Nya tiden

Torquemada skrev...

...men historien behöver kompletteras med mercanisk frihetskamp gentemot Magilre. I början, efter stadsköpet, kan de ha varit de facto självstyrande utan att fråga efter Magilre, som inte var starkt nog att hävda sina intressen någonstans. Allteftersom Magilre blev starkare kan frågan om självständighet ha kommit upp. Längtan efter självstyre kan ha fötts under mörkertiden.

Angående delningen av Mercana och Cvyrdo: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26571#26571

Ca 100-150 e.O.

Mercanas frigöring från Magilre, se diskussion: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26700#26700

Även: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26688#26688

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26941#26941

375-400 e.O.

Mercana är i krig med Sanzas.

479-497 e.O.

Handelsfurstar i Mercana involverar sig i utvinning av pärlor från de jättemusslor som upptäckts i den region som senare kommer att kallas Addiaska.

491 e.O.

En kardisk legosoldat vid namn Aseri Skila kommer till Mercana på uppdrag av en Targos Friman. Hon framlägger för handelshusen en genial plan för att med våld ta kontrollen över samtliga Klomelliens jättemusselstråk. Vinstpotentialen räknas ut vara enorm, så pengar och legosoldater utlånas villigt och en armé vandrar söderut. Många av pärlfiskarna kommer från Yolev och Nya Arno. Yolev förklarar sig neutralt i konflikten och kallar hem sina medborgare. Nya Arno, styrt av profeten Valiô, deklarerar krig mot Mercana och begär utträde ur den klomelliska unionen.

492 e.O.

En officiell budbärare anländer från Caddo. Efter ett kort möte med Mercanas handelshusråd meddelas att i kampen mellan Mercana och det kätterska Nya Arno stöder önationen Caddo Mercana. Mercanas etintroende stadsmästare, Aba Bagibu, deklarerar samtidigt att han själv föredrar den dalkiska läran av den Lysande Vägen, framför den aidniska, och att han hädanefter kommer att gå till Mercanas dalkiska kvarterstempel på Odosdagen.

494 e.O.

Pärlfiskestaden (som i folkmun redan kallas Addiaska) intas efter belägring av Targos Friman. Nya Arno lider stora förluster. Dess ledare Valiô begår självmord och Nya Arnos riksråd går med på fredsförhandlingar med Mercana om Caddo medlar. Fredsfördraget förbjuder Nya Arno att delta i handel i nittionio år. Alla existerande handelsrutter delas upp mellan mercanska och dalkiska handelshus. Alla religiösa ämbetsmän måste också importeras direkt från Caddo under denna tid.

497-510 e.O.

Trots att Targos Frimans plan lyckats betalas inga pengar till Mercanas handelshus, som lovats del i Addiaskas pärlvinst. De kräver högljutt sina pengar. Friman bortförklarar men det är tydligt att han spenderar stora summor på soldater och befästningar. Han har också börjat tala om sig själv som ”furste.”

513 e.O.

I hopp om att underlätta återbetalning går Mercanas handelshusråd med på att ge ”musselfurstens” stad en plats vid Klomelliens unionsråd. Den nya stadsstaten ges formellt namnet ”Addiaska”.

517 e.O.

Targos av Addiaska skickar bud att lånen och investeringarna aldrig kommer att betalas tillbaka. Mercanas handelsmannafamiljer blir rasande.

549-550 e.O.

Addiaska börjar bryta salt på Ishneslätten och går därför i direkt konkurrens med Mercanas salthandlare. Addiaskas pärlfiskare börjar störa klomullernas parningslekar vilket är ett hot mot Mercanas industri och militär, som båda använder klomuller.

593 e.O.

Mercanas historiska monopol på handel från Nya Arno går ut. Stadsmästaren möts med Nya Arnos riksråd i en ceremoni som lovar fortsatt fred och välgång för de båda stadsstaterna och för Klomellien.

594 e.O.

Femtio stridsklomuller, bärande tre ankbågskyttar och tre inhyrda svärdskämpar var, skickas mot pärlfiskare som gjort intrång i mercanska vatten. För att lära dem en läxa förföljs de hem till sina addiaskiska fiskebyar som skövlas. Ett stort antal jättepärlor beslagtas som en liten avbetalning på Addiaskas mer än hundra år gamla (och nu astronomiska) skulder. Addiaska förklarar Mercana krig och följs av det förhatliga Kardien som gör likaledes.

595-609 e.O.

Kriget med Addiaska och Kardien trappas upp och härjar fram och tillbaka över kusten. Stora mängder legosoldater hyrs in på båda sidor.

610 e.O.

Nu! Utkomsten av kriget med Addiaska är ännu oviss.

Geografi

Klimat

Flora & Fauna

Mercanas växter

Mercanas djur

Klomull

Huvudartikel:Klomull

Klomullerna är det första en långväga besökare lägger märke till vid ett besök i Mercana. Mercanabukten patrulleras av mercanska krigare på stridsklomuller. Floden Maure flyter genom staden, från inlandet i norr ner till Gryppas Vik i söder. Medan den reguljära hamnen med vanliga skepp och båtar ligger i söder, ligger klomullhamnen i den norra delen av staden. Både Maure och Klomelliens ofta sanka inland navigeras lättast med klomuller eller klomullburna farkoster, så nästan all handel transporteras till, från och genom resten av Klomellien på detta sätt.

Handelshusens klomullerstallar ligger i stort antal längs floden norr om Mercana. Militärens och krigarskråets klomuller inhyses i stallar belägna där Maure rinner ut i havet, söder om skeppshamnen. Mercanerna föder upp de största klomullerna i Klomellien, vilka passar speciellt bra för handel. Även stridsklomuller föds upp i staden, men de bästa sådana anses komma från Triska, så importeras därifrån om möjligt.

Vikten av klomuller för Mercanas ekonomi har också lett till en blomstrande industri för produktion och handel av klomullfoder. Längs kusten i närheten av Mercana livnär sig många på manet- och sjögräsodlingar för att producera mat till stadens viktigaste husdjur. Mercana, speciellt dess norra stadsdelar, luktar också speciellt eftersom klomullerungar matas med rutten fisk. De otaliga klomullerstallarna har därför ofta tunnor stående med fisk i olika stadier av putrifiering.

Stadsdelar

Ankstaden

Wals gata

Mitt i ankkvarteren ligger Wals gata. Gatan är döpt efter ankornas skapare, guden Wal.

Idag fungerar gatan som en handelsplats för stadens förmögna ankor. Det man handlar med är inte mat, stångjärn, kryddor eller andra varor. Istället är det i första hand andelar i handelsprojekt som köps och säljs. Då handelsexpeditioner är mycket dyra är det svårt för en ensam familj att finansiera sådana projekt. Man har då istället börjat gå ihop i kompanier som gemensamt finansierar en expedition, skickar i väg skeppet till fjärran platser, ju längre bort desto bättre, och väntar sedan spänt på skeppets återkomst. Förhoppningsvis är skeppet då fyllt till bredden med exotiska varor och vinsten blir stor. Andelarna i expeditionerna kan som vilken vara som helst sedan köpas och säljas. De kan avyttras då pengakistan börjar tryta eller köpas för vinster gjorda i andra affärer. Men framförallt så är handeln särdeles stor då rykten kommer i sväng. När expeditionen har dragit ut på tiden och någon har hört något om piraträder kan andelarna under vildsint handlande sjunka till en bråkdel av insatsvärdet, för att sedan stiga skyhögt när ett annat skepp anländer som kan meddela att expeditionen angjorde Arno för tre veckor sedan och snart står att vänta i hamn. Allt under hetsiga utrop och intensiva känsloutbrott.

Själva handeln med andelar är ett stort folknöje och det finns inget som bereder ankorna vid Wals gata sådan glädje som att sitta inne med unik information om en expedition, sprida ut ryktet om ett skeppsbrott för att sedan genom ombud köpa upp merparten av andelarna. Detta anses inte som omoraliskt utan driftigt och smart. Utöver andelar i handelsexpeditioner kan man även köpa skörden från åkrar innan den är bärgad, rätten att köpa last till ett visst pris från en expedition, nästa års vin och skinnet innan björnen är skjuten. Transaktionerna efter uppgjorda affärer görs sedan genom huggerska hansans lokala bank och handelskontor. Här har bankverksamheten kommit att dominera över handeln.

Platser

Segermonumentet

Segermonumentet står i mitten av Mercana och restes till minne av slaget om Mercana år 548 e.O.

Det är nu mest berömt för att förrädare som avrättats brukar hängas där i avskräckande syfte. Vare sig förrädaren avrättas efter en regelrätt rättegång eller av en skränande mobb hamnar liket för det mesta här till slut. Eftersom Mercana nästan alltid ligger i krig med någon (just nu är det Addiaska och Kardien) och det kalla kriget med Magilre verkar oändligt, är monumentet sällan tomt.

Biblioteket

Biblioteket i Mercana utgör Klomelliens intellektuella centrum, åtminståne för icke-magiker. Det är en stor stenbyggnad som ser ovanlig ut. Den är byggd i flera olika arkitektiska stilar: den nedre delen ser mest ut som en stenborg, medan en högre påbyggnad ser ut att ha byggts i en imiterad klassisk efarisk stil. Mest uppseendeväckande är ett torn i gammaljorisk stil, men med väggar av glas, som höjer sig över byggnaden. Detta något underliga utseende kommer sig av att biblioteket är byggt och påkostat av de rikaste handelshusen i staden. Varje handelshus har under sin storhetstid försökt visa sin mäktighet i påkostade och uppseendeväckande tillbyggnader.

Bibliotekets ursprungliga och fortfarande främsta syfte är att samla böcker för att främja handelsrelaterade kunskaper såsom skeppsrederi, geografi och räkenskap. Böckerna får brukas av alla som betalar en biblioteksavgift.

En grupp lärda som regelbundet träffas på biblioteket i Mercana kallas Humanisterna. Gruppen har en del kända medlemmar såsom Brior Brådfot och Vidinia Ingarion.

Samhälle

Folkslag

Ankor

Trakorier

Styre

Stadsmästarkontoret

Stadsmästarkontoret styr Mercana. Det leds av stadsmästaren som är ansvarig ”på det att Mercana må glänsa, dess handelshus’ rikedomar flöda och dess folk av lycka tindra”. Till sin hjälp har han att befalla:

  • Havsmästaren – som har hand om hamnen, sjöfarten, skeppshandeln och utrikespolitiken;
  • Flodmästaren – som har hand om klomulluppfödarna, flodtransporterna och handeln inom den Klomelliska Unionen;
  • Jordmästaren – som har hand om fisket, jordbruket, marknadsplatserna och stadsvakten;
  • Tornmästaren – som har hand om militären och försvaret av Mercana; och
  • Två rådgivare från Handelshusrådet.

Stadsmästarkontoret anställer även en mängd skrivare, räknare och diverse andra tjänstemän.

Mercanas nuvarande stadsmästare heter Haliban Nusemang.

Handelshusrådet

Handelshusrådet består av överhuvudena för sju av Mercanas handelshus. Man möts för att diskutera stadens affärer med stadsmästaren en gång var tredje fullmåne. Två representanter från rådet utses dock som stadsmästarens speciella rådgivare och ges egna kammare i stadsmästarpalatset.

Var åttionde månad hålls val till Handelshusrådet. Varje registrerat handelshus har en röst, som måste kastas antingen på det egna handelshuset eller ett annat handelshus. Ingen röst är hemlig utan alla kan se vem som röstat på vem. Hot, mutor och plötsliga inkrävningar av gamla skulder är vanligt förekommande när valet närmar sig. Det har även förekommit regelrätta strider mellan olika handelshus’ inhyrda arméer, både innan och efter det att resultaten presenterats.

Handelshusrådet utser stadsmästaren och har rätten att avskeda denne närhelst man finner detta nödvändigt.

Lag och rätt

Politiska Spänningar

Ställning i Klomellien

Mercana har, med några få förhållandevis korta undantag, alltid varit mäktigast av Klomelliens stadsstater. Mercana är både störst och rikast av De Elva. Nästan alla unionsråd möts i bankettsalen i Mercanas stadsmästarpalats(förutom då de övriga tio städerna möts för att klaga på Mercanas inflytande, vilket händer då och då). Mercanas övertag kommer sig av stadens geografiska läge vid floden Maures utlopp. Maure binder samman Klomellien och har alltid varit den enklaste farleden att transportera gods genom landet. Dessutom har Mercana en stor hamn som är lätt att navigera till från sjöss. Således kan Mercanas handelshus profitera på och dess stadsmästarkontor beskatta alla Klomelliens exporter.

Mercana är till viss del en smältdegel för Klomelliens olika kulturer. Stadens öppenhet för handel och företagsamhet lockar lycksökande invandrare från hela unionen. Mercana har därför starka släkt- och familjeanknytningar till de flesta av de övriga stadsstaternas mest inflytelserika familjer. För att försvara sin hamn, transportleden längs Maure och nationens gräns i norr anställer staden också soldater och militära förband från hela Klomellien.

Mercanas främsta rival bland grannarna är Addiaska. Som den klomelliska unionens yngsta stadsstat har Addiaska minst gemensamt med Mercana både historiskt och kulturellt. Just nu utkämpar de båda stadsstaterna ett krig som kan komma att ändra Klomellien för all framtid. Med hjälp av en strid ström pengar från sitt monopol på jättepärlor och en strategisk pakt med landet Kardien, utmanar Addiaska Mercana både ekonomiskt och militärt. Addiaska och Kardien har märkbart försvagat Mercana genom att gemensamt skära av sjöhandeln söderifrån. Förlorar Mercana detta krig är det möjligt att staden förlorar sin ställning som Klomelliens handelscentrum, och därmed som unionens huvudstad, till Addiaska.

Mercana försöker för närvarande medla i den pågående konflikten mellan Hamur och Triska. Denna konflikt är en nagel i ögat på Mercana som behöver båda dessa stadsstaters stöd i sitt eget krig mot Addiaska.

Mercana och Hamur har bedrivit handel i århundraden och har utarbetat en procedur som fungerar för båda med minsta möjliga kommunikation. Hamur förser Mercana med järnmalm genom att tippa sina malmvagnar över den så kallade Malmstupan - en lodrätt klippa som stupar ner i en grund bergsflod som sedan slingrar sig ut på låglandet. Mercanska klomullpråmar hämtar malmen där och transporterar den norrut för att sälja den vidare. Hamur betalas med diverse förnödenheter samt en hel del lyxprodukter, såsom utländskt vin och vackra smycken.

Detta samarbete har fungerat bra, men avbryts då och då av krav från Hamur på omförhandlingar. Just nu kräver Hamur, som förstås slutat förse Triskas masugnar med järnmalm, försäkringar från Mercana att ingen hamursk järnmalm säljs vidare till Triska.

Triska föder upp krigsklomuller och förser Mercana med klomullburna legosoldater. Staden säljer också unionens bästa utrustning för stridsklomuller, såsom selar, rustningar, specialiserade vapen och förankringsanordningar för att fästa soldatkorgar och torn på klomullernas ryggskal. Sedan Triska gått i krig med Hamur utblir det järn och den järnmalm de behöver. Triska kräver nu att få köpa järn från Mercana.

Mercana har ett långt stående avtal med orchhövdingen i svartfolksstaden Brikho. Genom detta avtal har Mercana lyckats öppna en handelsled ända till Staden O, vilket är mycket vinstgivande. Brikho tjänar guld och lyxvaror på detta. Mercana i sin tur tjänar inte bara pengar, Brikho fungerar även som Klomelliens buffert mot alla de svartfolksklaner i nordost som så många gånger i historien sökt skövla inte bara Mercana utan hela Klomellien.

Utrikespolitik

Som Klomelliens huvudstad är Mercanas förhållanden till yttervärlden desamma som staten Klomelliens. Det finns dock vissa utrikespolitiska relationer där Mercanas situation är speciell.

Magilre

Trots att både Magilre och Mercana härstammar från den joriska kolonisationen har de två folken aldrig kommit överens. Mercanas befolkning utgjordes ursprungligen av, och har under århundradenas lopp hela tiden spätts på med, magiller som fått nog av sina egna makthavare. Magilres anspråk på Klomellien bottnar i att de aldrig slutat se Mercana som en utbrytare ur det rike som de hävdar den jorpagniske kejsaren lämnade i Munzgas sold i med den tredje konfluxen. Magilre skulle gärna ta Mercana med våld, men Trakorien har gjort klart att de inte skulle tolerera något sådant.

Det kalla krig som nu utspelar sig mellan Magilre och Klomellien äger främst rum i Mercana. Magillska spioner skickas till Mercana förklädda som köpmän och legosoldater för att rapportera hem till Magilre. Mercanas stadsvakt är ständigt på jakt efter dessa och upptäcker de någon utlänning som stryker omkring militära installationer eller som verkar för intresserad av hamn eller stadsmur, är det bäst att denne har en mycket bra förklaring.

Det faller självklart mestadels på Mercanas axlar att försvara Klomelliens norra gräns från Magilre. Sju vakttorn står längs gränsen norr om staden; klomullpatruller färdas upp och ner längs Maure och mercanska spioner och rapportörer sänds över gränsen för att ta reda på fiendens planer. Trots detta anordnar magillska ädlingar inte sällan lyckade kavalleriräder långt in i Klomellien. Alla unionsstaterna (förutom Brikho) kritiserade nyligen Mercana för att gränserna inte är bättre bevakade, och för att Mercana inte hämnas de magillerska räderna med omedelbart krig över gränsen. Herr Nusemang svarade att öppet krig med Magilre skulle lamslå all Mercanas (och därmed Klomelliens) handel med utlandet, tyst antydande att det var just en sådan utveckling exempelvis Addiaska gärna skulle se.

Trakorien

Trakorien och Mercana har haft extremt goda relationer. Kejsardömet och den lilla stadsstaten har liknande kynnen. Bådas befolkningar tycker om att festa och är vana vid udda gudar och konstiga grannar. Både Tricilve och Mercana håller ihop trassliga imperier med hjälp av legoknektar och handel. Båda använder sig av list och slughet i diplomati och tycker att utrikespolitikens ändamål nästan alltid helgar medlen. Vänskapen har fördjupats genom en gemensam fiendskap mot Magilre och ett hundraårigt samarbete mot de angrepp bådas flottor ständigt utsätts för av ransardiska pirater.

Vänskapen prövas dock nu av den pågående konflikten mellan Mercana och Addiaska. Trakorien värdesätter en ostörd handel och goda relationer med både Mercana och Addiaska mer än man vill gynna sin favorit. Nyheten att Kardien nu militärt stöder Addiaska kan komma att förändra situationen. Trakorien irriteras av vad man ser som Kardiens arrogans, men handeln med denna nation är mer vinstgivande än handeln med Mercana. Om Trakorien beslutar sig för att stödja Mercana i den här konflikten, kommer det därför troligast att göras i största hemlighet.

Kardien

Kardien är i krig med Mercana. De ser Mercana som orsak för Klomelliens oregerliga och bakåtsträvande vildmarkscivilisation och stöder därför Addiaska i det pågående kriget. De hoppas se ett modernare Klomellien i framtiden med Addiaska som huvudstad, den Lysande Vägens aidniska gren som riksreligion, och Kardien som första handelspartner.

Handel

Mercana är en framgångsrik handelsstad. Varor från hela Klomellien kommer till Mercana för att exporteras till Trakorien, Kardien och Mereld. Mercanska köpmän seglar även runt Faltraxudden ända till Zorakin och Caddo. Från alla dessa länder kommer de åter med varor till alla Klomelliens stadsstater – en handel med god vinstmarginal för Mercana.

Redan för mer än tusen år sedan hoppades det jorpagniska kejsarriket använda Mercana som den hamn där västvärldens alla varor kunde samlas för vidare transport via Kejsarvägen ända till Grivela och den jorpagniska överklassens palats. Den drömmen blev aldrig riktigt sann. Konfluxen kom, kejsaren föll och bergen mellan Mercana och det centrala Jorpagna återerövrades av svartfolk. Ett fåtal karavaner tog sig ändå över bergen genom att betala skyhöga tullar till svartfolksstammarna, men detta var riskfyllt då karavaner ofta försvann trots betalade tullar.

Drömmen om en handelsväg med Erebs inre har dock aldrig slocknat och för att uppnå den slöts för nittio år sedan ett mystiskt avtal med svartfolksamhället i Brikho. Brikhos vättar släpper nu inte bara igenom, utan eskorterar även karavaner till andra sidan Klomellerbergen. I Staden O och Kalklanden kan så mercanska köpmän byta västerländska varor mot mirellisk vildeld, berendiska hantverk och krunska kryddor.

Handelshus

Mercana har många handelshus. Vissa är väldigt gamla, andra helt nya. Många är familjedrivna, medan andra ägs av flera privata investerare. För att registreras som ett handelshus måste en grupp eller en individ bevisa för Stadsmästarkontoret att man äger ett handelsskepp eller tre flodklomuller. Handelshusets överhuvud måste även svära att handelshuset kommer att betala skatt och tullar till Stadsmästarkontoret enligt gällande regler och att man kommer att ta del i Mercanas försvar i händelse av krig.

Var åttionde månad är det val till Handelshusrådet. Innan ett handelshus’ överhuvud får rösta utförs en revision av handelshusets tillgångar. De handelshus som inte har de tillgångar som krävs avregistreras omgående och förlorar sin rösträtt.

Handelsvägskompaniet

Handelsvägskompaniet är Mercanas största handelshus. De har monopol på all handel genom Brikho och därmed till Kalklanden och staden O. De är en av de största pengautlånarna och de har den största privata legoarmén i staden. Deras överhuvud, Kornelio Trask, är den mäktigaste enskilda medlemmen i Mercanas Handelshusråd.

Handelsvägskompaniet var, tills för cirka nittio år sedan, bara ytterligare ett av Mercanas många små handelshus. Kompaniet tjänade under många år sitt uppehälle på att sälja kardiska åsnor till halvlängdsmännens gårdar i Sanzas. Vinsten var dock aldrig speciellt god och Sanzabornas efterfrågan mättades ganska snart.

När Kornelios farfars bror, Taimak Trask, tillsammans med endast tre äventyrare, år 519, gav sig iväg österut med två tunnor trakoriskt svavel och tre kardiska divrahingstar, köpta på kredit, trodde alla att han blivit galen och att man sett honom för sista gången. Ett halvår senare kom han tillbaka med en stor kista österländskt silver och smycken. Med sig hade han två vättar i full stridsmundering. Då svartfolk sågs som fiender arresterades de omedelbart och en representant från Stadsmästarkontoret tillkallades. Ingen vet vad som sades till denne, men Taimak och de två vättarna togs genast till Stadsmästaren för ett långt samtal. Därefter befriades Taimak och vättarna gavs fri lejd tillbaka till Brikho. Tre månader senare anordnade så Taimak och hans familj sin första karavan till staden O genom Brikho. En konkurrerande handelsfamilj försökte också skicka en karavan, men denna försvinner spårlöst.

Hur traskarnas obetydliga kompani lyckades sluta avtal med vättestammen i Brikho är därmed oklart. Hur detta avtal upprätthålls och kvarstår år efter år är också inte klart. Faktum är dock att handeln bringar in mycket rikedom som kommer många till dels, både i Mercana och i resten av Klomellien. De flesta medborgare tycker därför att det är bäst att inte fråga för mycket.

Tofskompaniet

Tofskompaniet fick sitt namn och lade grunden till sin förmögenhet genom ett kortvarigt monopol på importen av knätofsar från Randsard. Knätofsmodet var intensivt, men varade inte länge. Man lyckades dock sälja tillräckligt många tofsar för att finansiera ett kredit- och räntesystem som idag är Mercanas mest använda och vinstgivande.

Både utlänningar och klomeller från alla elva stadsstater använder Tofskompaniet för att låna pengar och för att sätta sina egna tillgångar i säkert förvar och därigenom tjäna en blygsam ränta. Kompaniets huvudkontor är i Mercana, men man har även kontor i Nya Arno, Tricilve och HOXOH.

Legosoldater i Tofskompaniets sold kommer oftast från Trakorien och känns lätt igen på den gula tofs de måste bära från hjälm, hatt eller pannband.

Buacka-Båtarna & Saltkompaniet

Många handelshus i Mercana drivs av vita ankor. De två största heter Buacka-Båtarna och Saltkompaniet. Båda är väl etablerade och säger sig (precis som de flesta vita ankor i Mercana) härstamma från den ankfamilj som startade Mercanas första privata handelshus år 501 f.O. (ändras till 101 f.O. för bättre anpassning till historien?) Detta ursprungliga handelshus finns inte längre, men speciellt Buacka-Båtarna och Saltkompaniet säger sig vara dess moderna motsvarighet och förväntar sig en hel del respekt för allt ”de” gjort för staden. Båda organisationerna koncentrerar sig, precis som sina förfäder, på skeppshandel, men båda är även involverade i andra typer av affärer. Båda anställer ofta svarta och bruna ankor som legoknektar – men inte exklusivt och mest för att de ses som billiga, eftersom andra raser inte inser deras fulla värde.

Buacka-Båtarnas skepp seglar mest söderut mot Kardien och Zorakin, men ibland ända till Caddo eller Melukha. Man handlar med alla sorters varor. Buacka-Båtarna har nästan alltid en stor grön fjäder avbildad på sina skepps största segel. Man hyr ofta in privata krigsskepp bemannade av svarta ankor som försvar mot fiendeskepp och sjörövare. Det pågående kriget med Addiaska och Kardien har drabbat Buacka-Båtarna hårt, eftersom all handel med Kardien har upphört. Man väntar dock upprättelse snart om kriget vinns, eftersom den mercanske stadsmästaren stödjer Buacka-Båtanas krav på finansiell ersättning från Addiaska.

Saltkompaniet specialiserar sig på att skeppa klomelliskt salt till hamnar runt om i Ereb. Detta är inget monopol och man handlar även med andra varor, men då mest till Mereld, Trakorien och Jorduashur. Man är väldigt involverade i Mercanas och Klomelliens relationer till Magilre som man ser sig kunna handla med i tider av fred och vars krigsskepp är ett stort hot i tider av oro. Saltkompaniet har anställt en hel klan bruna krigarankor som nu bor i en egen by söder om Mercana. Dessa ankor, specialister på pilbåge, armborst och kortsvärd, har varit i Saltkompaniets sold i en hel generation nu och följer med som eskort på både skepp och klomuller.

Militärmakt

Religion

Olem

Mercanas största religion är dyrkan av Olem den Late. Olemismen existerar, så vitt man vet och trots försök till spridning, endast i Mercana, förutom en mindre missionerande församling i Melorgh. Det sägs att Olem först dyrkades i Trakorien som en fruktbarhetsgud, men om detta är sant verkar denna gren nu helt dött ut.

Olem avbildas vanligen som en man av obestämd ålder med kulmage, överlägsen och blaserad uppsyn och slapp kroppshållning. Han är ofta klädd i en röd sidentalar, ett plagg populärt bland magillriska adelsmän vid bordellbesök.

Enligt denna lära skapades världen av den uttråkade guden Olem, för att skänka förströelse och muntration i gudalivets tröstlösa evighet. Men då han skapat världen fann han den bullrig och enformig. Högfärdiga människor klagade och gnällde, allvarsamma präster läste långa entoniga böner och kvinnorna dolde sina former (Olems präster finner ingen motsättning i att deras allseende gud ändå älskar lättklädda kvinnor). Överallt sågs buttra och missnöjda ansikten. Och Olem såg att det var trist. Olem sträckte ut sin hand för att krossa världen, för att få lite lugn och för att ta sig en eftermiddagslur (återigen, olemiterna finner det inte konstigt att deras gud, som skapat Alltet, då och då tar sig en tupplur). Då fick han se en narr som hoppade runt och spelade på sin luta. Narren gjorde kullerbyttor och räckte ut tungan åt de högfärdiga människorna. Och Olem, förvånad och road, drog tillbaka sin hand, lutade sig tillbaka, och sade: ”Jag låter världen leva – en liten stund till.” Och så länge det finns någonting roligt, någonting förvånande, någonting vackert och upphetsande i världen, så länge skall världen bestå. Därför bör alla människor roa sig själva och varandra, på det att Olem inte må tröttna.

Mercanas inbyggare tar denna plikt på dödligt allvar. Det är svårt att skilja på när de roar sin gud och när de roar sig själva, men de gör inte denna åtskillnad, ty Olem älskar ljudet av andras skratt.

Prästerskap

Olems prästerskap blandar värdighet med det löjeväckande. Det ansvarsfulla i att dagligen rädda världen från undergång ses samtidigt som något som tacksamt kan göras narr av: ”Värdighet är viktigt, ty det är alltid roligt att göra narr av det uppblåsta.” Prästerna tillbringar sina dagar med att träna sig i olika uppmuntrande konster. De predikar om Olems godhet och ser till att ”Skämtet Inte Går Förlorat” – en princip som i stort går ut på att underhållning och glam inte urartar i tråkigheter. Religionen styrs av översteprästen, Bop.

En annan typisk prästerlig aktivitet är målandet av Olems öron, ögon, händer, näsa och mun, på olika platser både här och där. Detta utförs var gång en präst finner något som Olem skulle tycka intressant eller njutbart. En näsa målas till exempel ofta på ett väldoftande bakeris väggar, och varje gång riarken skurar bort det, målas ett öra tillbaka nära körens plats i Lysande Vägens soltempel.

Templet

I Mercanas hjärta, det vill säga inte bland de rikas väldiga villor, utan nära handelshusen och de larmande tavernorna, höjer sig Olem den Lates gyllene kupol och tempel.

Olems tempel är runt och höjer sig från mitten av en stenlagd amfiteater. Denna amfiteater är med hjälp av avskiljande väggar uppdelad i fem lika stora sektioner, inte olikt en uppskuren tårta. Framför varje sektion sitter eller ligger en staty av Olem på en avsats en bit upp på tempelväggen. Vid foten av Olems olika statyer utspelar sig uppträden av skiftande slag, från sånger och dans till gladiatorbataljer. Denna underhållning kan avnjutas dygnet runt av både troende och andra, sittande på amfiteaterns olika avsatser.

Templets kupol är helgat till självspäkning. Detta kan tyckas motsägelsefullt men är det sätt på vilket prästeskapet ger uttryck åt sin egen oro över världens framtid och sitt eget tvivel. Prästerna gisslar sig och ber Olem om nåd och förlåtelse för att de är så grå och dystra. De hoppas att om Olem inte gillar själspäkning kan han alltid titta bort, då det endast utförs på denna enda plats. Denna sida av religionen gör varken Olem eller människorna glada, så talas aldrig om offentligt.

Templets berömda källarvalv kan däremot besökas av allmänheten för priset av några guldmynt. I en starkt upplyst kammare, med musik och exotiska dofter i luften, tillfredställs alla köttsliga lustar. Olemiternas hämningar på detta område är klart mindre än i övriga Ereb och i detta källarvalv försvinner de helt.

Den Lysande Vägen

Kultur

Mat

Utrustning

Hantverk

Vapen/Rustningar

Klädesplagg

Smycken

Övrigt

Persongalleri

Äventyrsförslag