Klomull

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jättesköldpaddor.

Fakta

  • Namn: Klomull (Thestudinez)
  • Vanlighet: Ovanlig (flodklomull) eller Sällsynt (havsklomull)
  • Hemvist: Klomelliska floder samt estuarier i Gryppas vik
  • Regioner: Klomellien, Snoarskogarna

Allmänt

Denna gigantiska sköldpadda är något av ett unikum för den klomelliska regionen och har en plats i områdets fornhistoriska hjältesagor (där de fick sitt namn av frihetskämpen Klomul). Dessa fruktansvärda sköldpaddor kan uppnå gigantiska mått. Ett fullvuxet exemplar har en kroppslängd på tio meter och en vikt omkring 30 ton. Avståndet mellan simfenorna på en sådan best ligger runt tolv meter.

Det starka skalet på en klomull är stort nog att bära ett fastsurrat stridstorn av tjärat trä med mellan sex och tio båg- och armborstskyttar, samt en klomullförare. Belägringsmaskiner forslas t.ex. lättast över Klomelliens blöta och sanka marker med hjälp av klomuller.

Typer

Flodklomull

Den mauriska flodklomullen (även ibland kallad "inlandsklomull", "nordklomull" eller bara "klomull") är den vanligast förekommande arten och är sötvattenslevande. De tämjs regelbundet för att användas till transport och krigföring längs floder och i oländig terräng. Speciellt Triska är känt för sin mängd stridsklomuller.

Havsklomull

Havsklomullen (även ibland kallad "sydklomull") är mer sällsynt och föredrar det bräckta vattnet vid estuarier i Gryppas Vik (t.ex. vid Snoarkusten). Det är i princip okänt att havsklomuller har tämjts. Det enda kända fallet i historien var då Mercana attackerade Addiaskas havskust med till synes stridstränade exemplar.

Övrigt

Klomullerna blir oerhört gamla och sägs kunna uppnå en ålder av 250 år. Mercanas kände, gamle stridsklomull Bat’thuzar sägs vara bland de äldsta klomullerna i regionen med sina 200 år.

Klomuller lägger sina ägg på grunda flod- eller havsstränder i regionen. Det är också då de är som mest sårbara, men få landlevande rovdjur skulle få för sig att attackera något i klomullstorlek.

Om klomuller som dragdjur: [1]

Om klomullers status i Klomellien: [2]