Cvyrdo

Från Ereb Altor
Hoppa till: navigering, sök

Stad i östra Magilre mitt emot staden Mercana i Klomellien. Tidigare räknades städerna som den samma och kallades då Catonave. Cvyrdo styrs för närvarande av en baronessa.

Inspiration till Cvyrdo (måste redigeras): http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=27537#p27537

Historia

Måste redigeras...

127 e.O.
Piraten Gryppa Gultand intar Catonave (Mercana+Cvyrdo). Den magillerska garnisonen brinner ner tillsammans med norrstadens hamnfort. Ute på skeppet Havsliljan mottar så piraten en delegation från stadens handelshus som vill tacka ”Hjälten som befriat Catonave från magillernas hårda ok”. Gryppa låter alla gå plankan förutom en näbbad anka som skickas i land med budskapet om att friheten har ett pris.
128 e.O.
Med vårvinden lämnar Havsliljan Catonave med lasten full av guld. Handelshusen har köpt stadens frihet. Norrsidan har dock Gryppa såld till dvärgarna i det mäktiga riket Mirin-Khôn inne i Klomellerbergen.
151 e.O..
Capaz Ry'caril kröns till Magilres första kung efter att den religiösa Kabrinziorden har störtats från makten. Catonaveborna som nu döpt om sin stad till Mercana avvisar bestämd kravet om att svära trohet till den nya magillerska kronan.
167 e.O.
Dvärgriket Mirin-Khôn faller för svartfolken i Grimg-Harukh klanen. Många dvärgar söker tillflykt i Cvyrdo som gamla Catonaves norra sida nu kallas.
172 e.O.
Dvärgarna lämnar över Cvyrdo till Magilre kung mot att de får tillstånd att bosätta sig i den magillerska bergstaden Palatin.