Gryndur

Från Ereb altor
Version från den 24 september 2007 kl. 22.03 av Adragoor (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gryndur är det mest spridda av de dvärgiska språken. Språket är uppbyggt kring "grundläggande koncept" som alla svarar mot en ordrot bestående av 1-4 konsonanter, s.k. radikaler. Genom att lägga till vokaler och olika förstavelser i och till dessa rötter ,kan man skapa en mängd ord som är relaterade till det ursprungliga konceptet.

Ex.
zdn - härska, inflytande, makt, rikedom (grundkoncept)
kizdin (ki-zdin) - kung (pl. kizîdin)
zazdan (za-zdan) - adelsman (pl. zazâdan)
izdin - att härska
zâdan - pengar
ôzdin - bemäktiga sig, överta

Fonetik

Konsonanter

Gryndur har följande konsonanter: b, d, f, g, γ, ħ, h, k, ķ, l, m, n, p, r, R, s, š, t, z och ž.

Anmärkningar

γ, som också kan skrivas gh, uttalas som ett frikativt g - ungefär som ett mellanting mellan g och y. ħ, som också kan skrivas H, är ett h som uttalas längre bak i halsen än ett vanligt h, samtidigt som strupen är något mer tillsluten. ķ, som också kan skrivas kh, liknar det tyska ach-ljudet. R är ett "skorrande" r till skillnad från r, som uttalas med tungspetsen. š, som också kan skrivas sh, uttalas som sh i engelskans shame. ž, som också kan skrivas zh, uttalas ungefär som j i franskans je.

Vokaler

Gryndurs vokaler är: a, e, i, o, u, y. Alla vokaler utom y finns även i långa varianter. Detta markeras med ett cirkumflex (^).


Ordbildning

Som sagts ovan bildas ord i dvärgiska språk genom att man sätter in vokaler mellan konsonanterna i sk. stammar. I listorna nedan betyder V vokal och K konsonant. Andra bokstäver, exempelvis a eller ê betyder att denna vokal måste sättas in i denna position.

Substantiv