S:t Jakobian

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Helgon inom Lysande Vägen. På dalkiska är hans namn káso Iakóbiõ.

S:t Jakobian (400-455 e.O.) var dalkisk missionär i Hamur i Klomellien. Han nådde där stora framgångar och lyckades omvända mången vilseledd hedning till den Lysande Vägen. Allt var väl och ett soltempel var på väg att uppföras varifrån den dalkiska grenen av Lysande Vägen skulle kunna sprida sitt ljus över barbariet. Olyckligt nog dog Jakobian innan bygget slutfördes och projektet rann ut i sanden. Kort efter hans död helgonförklarades han och så fort tillfälle gavs uppfördes i Nya Arno ett solkloster i S:t Jakobians namn, varifrån hans mission skulle fortsätta.

S:t Jakobians Orden
Trots att man i Klomellien talar om "S:t Jakobians Orden", så är detta en felaktig beteckning. "Jakobinermunkarna" ses inte som en "orden" av sina trosbröder på Caddo, utan endast som en uträckt arm av det redan utvecklade dalkiska kolsterväsendet (som ju inte är indelat i ordnar). "Jakobinerna" följer som alla andra dalkiska munkar S:t Dericusregeln och står formellt direkt under den dalkiska kyrkans hierarki.

S:t Jakobians Ordens främsta syssla och mål är att sprida den Lysande Vägens budskap i Klomellien och man hoppas på så sätt kunna etablera den sanna dalkiska läran även på fastlandet. Resultaten är blandade då gamla hedniska religioner har starka fästen i Klomellien. Med dalkisk flit bedrivs dock verksamheten utan fruktan för annat än Etin och riddare välkomnas hjärtligt om de med svärd i hand är beredda att kämpa för Etins ljus och Odos lära. Klostret får sina ekonomiska medel främst från Caddo, men gör sitt bästa för att skaffa tillgångar även i Klomellien. Man försöker också få in en fot i den aidniska grenen av Lysande Vägen och går ivrigt i polemik med dess lärda för att om möjligt locka över troende till den dalkiska grenen. Särskilt S:t Arrfols Orden får klä skott för jakobinbröders påhopp.

Beläget mitt i Nya Arno gästas jakobinerklostret ofta av dalkiska solriddare, varför det har prägeln av en inrättning tillhörande en riddarorden. Klostret är inte särskilt stort givet hur många munkar, riddare och gäster som vanligtvis huserar där. Det är mycket välskött, om än spartanskt inrett.


Utveckling:

Första anpassning av S:t Jakobian och en eventuell orden (2007-12-08): [1]
Om S:t Jakobians gärning (bl.a. i Hamur) och den senare profeten Valio i Nya Arno (2009-02-24): [2]
Vidare utveckling och diskussion av ovanstående (2009-02-24): [3]
Vidare utveckling och diskussion av ovanstående (2021-10-03): [4]
Senaste diskussion och förslag på färdig text (20023-02-21): [5], [6]