Nahriguhr

Från Ereb Altor
Hoppa till: navigering, sök

Gudinnan

Legenden berättar om ett ungt förälskat par, Oshra från skogen och Nohre från bergen. De hade flytt sina klaner som sedan urminnes tider legat i krig och levde som utstötta då vare sig hennes eller hans folk ville godta någon främmande. En månljus natt såg de en underskön kvinnogestalt stiga upp ur en tjärn djupt inne i skogen. Hon såg lite vilsen ut men samtidigt utstrålade hon lugn och frid. Kvinnan somnade sedan under ett gammalt träd. De två unga förstod inte vem hon var men vakade över henne en lång tid medan hon sov, skyddade henne och gav henne vatten och värme. När kvinnan vaknade sade hon att som tack för deras vänlighet skulle hon söka upp deras klaner, skapa fred och bli deras beskyddare. De två folken enades och hon blev a Nahri Guhr - gudinnan av folket.

Nahriguhr är nargurernas Gudinna. Hon steg i urtiden upp ur Källan i hjärtat av Nargurs skogar och samlade kring sig två människofolk som sedan blev ett - nargurier. Gudinnan finns överallt i naturen där det livgivande vattnet flödar; hon dansar i skogen, leker i bergen, sjunger i vinden och viskar tyst med andarna. Nahriguhr representerar även det vilda och det våldsamma. Hon jagar och hon sägs kunna besätta både djur och människa för att i deras skepnad leva ut sina lustar, dödliga som livgivande.

Nahriguhr talade ursprungligen direkt till alla nargurier och tog ibland även mänsklig skepnad för att vandra med sina barn, men av okända anledningar försvann hon så helt plötsligt från skogen. Efter en tid kunde hennes närvaro dock åter kännas men den var mera avlägsen och endast förfädernas andar kunde förmedla hennes vilja till klanerna. Hennes tillbedjare blev ändå inte färre utan snarare tvärtom, och den största skillnaden blev att volvindorna (nargurernas schamaner) fick större betydelse som ensamma uttolkare av Gudinnans ord. Dessa händelser ligger dock mycket långt tillbaka och endast de äldsta av klanerna har andar i sina Träd som vet att berätta om denna tid.

Gudinnan har olika sidor, eller aspekt, som dyrkas vid relevant tillfälle. Många betraktar dessa som egna gudinnor, fast de samtidigt är densamma. Särskilt bland de utvandrade klanerna och stammarna som lämnat djupet av Nargurs skogar är detta förekommande.

Nahriguhrs aspekter

  • Asdril - Lilla älvan, kärlekens gudinna.
  • Inashrar - Elden och den vilda lustans gudinna.
  • Diagha - Urkon, mjölken och de små barnens gudinna.