Melorgh

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stadsstat i Klomellien.

Landsfakta

Senaste uppdatering: [1]

Historia

Redigering pågår...

Melorgh var ursprungligen en by grundad av en mindre ker-bosh-stam som för länge sedan tagit sig sjövägen norrut, och helt skilts från sitt folk. Man skapade med tiden ett något mer utvecklat samhälle än sina släktingar på Antivins udde, baserat på fiske, jakt och allt mer omfattande jordbruk. Den mycket starka och tämligen hotfullt formulerade religionen höll folket sammansvetsat och man hade vid tiden då jorerna började kolonisera Klomellien en liten men ganska väl fungerande stadsstat.

Man skulle kunna säga att Melorgh påverkades både mycket och lite av jorernas intåg i Klomellien. Å ena sidan bosatte sig allt fler jorer i staden, och med dem kom nya kulturella influenser och framförallt tekniska framsteg. Å andra sidan var Melorghernas religion förvånansvärt ihärdig, och även om man lade till jorernas gudar behöll religionen sin karaktär. Snarare var det kolonisatörernas syn på sina egna gudar som sakta påverkades av kulturens mörka sinnelag.

Om Melorghs äldsta historia: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=35235#p35235

Kronologi

Ca 4000 f.O.
Alver bosätter sig på en ö utanför Klomelliens kust och kallar upp Moder Jords krafter för att skapa ett tropiskt paradis.
Ca 1800 f.O.
Alverna överger Ir-Kah, paradisön, när människor börjar närma sig trakten.
Ca 1000 f.O.
Dvärgar grundar en liten gruvkoloni i vad som skall bli Melorghs stadsklippa.
514 f.O.
Melorgh grundas av de vandrande mirgerna, ett folk med okänd härkomst. Dessa blandas under de kommande århundrandena upp med inflyttade jorer.
Ca 100 e.O.
Magikerna i staden Joraga inleder vad som har blivit känd som Den första magokratin och hävdar sin makt i hela Klomellien.
131 e.O.
En väckelse blåser genom Melorgh, och stadsborna stympar sig själva för att sona sina egna och stadens synder. Pukis präster förbjuder självstympning, men ett fåtal stympare bildar en underjordisk sekt.
186 e.O.
Joraga och hela ön Diamor brinner efter en ödesdiger magisk snedtändning. Händelsen är början till slutet för magikernas styre.
348 e.O.
Stymparsekten i Melorgh reformeras, och börjar angripa oskyldiga främlingar på stadens gator.
350 e.O.
Magiker i hela landet börjar drömma om att återupprätta den magiska högkulturen. Under de närmaste femtio åren kommer magiker att etablera sig som tyranner i nästan hela landet.
398-401 e.O.
Magikernas krig. Akademierna i Mercana, Sanzas, Melorgh och Bozsa för krig mot varandra, och ödelägger stora delar av Klomellien. Odöda, demoner, elemantarvarelser och kimeror härjar på landsbygden. Demonfursten Narkathoth lyckas för första gången manifestera sig på Altor. Melorgh drabbas särskilt hårt, och återhämtar sig aldrig. Akademierna i Sanzas och Mercana förgör varandra, medan Bozsa, som ligger mer avsides till, klarar sig något bättre. Vanligt folk reser sig och dödar de överlevande magikerna och river akademierna. Bozsa sluter sina portar, utom för asylsökande magiker. Nekromantikern Zemnus svär att upprätta en tredje magokrati och fortsätter kampen.
410 e.O.
En Levande Ogim enar Melorgh i ett oväntat härtåg mot Mercana. Härtåget avbryts när den påstådde inkarnerade guden avslöjar sin dödlighet i ett kritiskt ögonblick.
438 e.O.
Melorgh går med i Klomelliska Unionen.
459 eO
På grund av inre stridigheter i Mercana lämnar två handelshus metropolen och etablerar sig i den gamla staden Mykasse på ön Ir-Jorpag, Imperieön.
477 e.O.
Några melorghiska pärlfiskare upptäcker ett enormt bestånd av klomelliska jättemusslor vid kusten norr om Moreze-skogen.
479-487 e.O.
Bråk om kustens musselstråk och intresse från handelsfurstarna i Mercana, Nya Arno och Melorgh förvandlar området till en kaotisk smältdegel av våld, sabotage och illdåd.
495 e.O.
En ny Levande Ogim tillkännager sin gudomlighet i Melorgh.
497 e.O.
Den Levande Ogims makt över Melorgh är total. Kulten sprider sig till Mercana, Addiaska, Hisskov, Brikho och ännu längre bort. De usla handelsvillkoren med Mercana omförhandlas. För första gången står Melorgh i centrum för Klomelliens politik av egen kraft.
522 e.O.
Den Levande Ogim dör av en överdos och Melorghs ”Gyllene år” är slut.
540 e.O.
Pigidyrkan introduceras i Melorgh, men slås snabbt ner av de etablerade kulterna.
548 e.O.
Mercana har infiltrerat och försvagat Mykasses försvar. En ransardisk flotta anfaller och bränner ner staden. Mercana ligger bakom. Legoknektar avslutar jobbet, och dödar alla män, kvinnor och barn på Ir-Jorpag. Mercana har gjort sig av med sin värsta handelskonkurrent och sänt en varning till Klomelliens andra städer. Bara ståtliga ruiner återstår av en av Klomelliens äldsta städer.
567 e.O.
Brikho går med i Unionen, understödda av Sanzas, Mercana och Melorgh. Brikho motarbetas av Addiaska, som dock inte kan göra något, då de vid tillfället är försvagade.
593 e.O.
Ett kort krig mellan Melorgh och Addiaska utbryter till följd av ett missförstånd vad gäller korrekt hovetikett vid banketter.
595 e.O.
Bozsas magiker försöker infiltrera Ögats mystiker i Melorgh, men misslyckas.
Kriget mellan Mercana och Addiaska trappas upp och härjar fram och tillbaka över kusten. Stora mängder legosoldater hyrs in på båda sidor. Melorgh försöker hålla sig utanför.
600 e.O.
Ögats Tempel i Melorgh stormas och förstörs av en allians mellan Bozsa, Melorgh och Addiaska. Ögats mystiker undkommer.

Geografi

Melorgh ligger på en skarpt uppskjutande bergsplatå, sliten från urberget av någon vredgad gud i forntiden (så tror i alla fall Melorghborna själva). Stadens läge gör den mycket lätt att försvara, så även om melorghierna själva hävdar att deras förfäder bosatte sig på en helig plats så torde möjligheten att släppa ner mycket stora klippblock på anstormade barbarer ha spelat in när de valde boplats. Åtminstone var detta sant en gång i tiden, när Melorgh var mindre, och fick plats på klippans platta topp. Idag har staden svällt ut över kanten och ringlar sig ner för bergssidan och har börjar breda ut sig över den omgivande slätten.

Platser

Melorghiska öarna

Om öar utanför Melorgh: [2], [3]

Städer

Melorgh stad

Medium

Huvudartikel:Medium

Stad i östra delen av stadsstaten Melorgh. [4]

Samhälle

Folkslag

Melorgherna är överlag något kortare och har märkbart ljusare hy än folken i Mercana och Addiaska, och de har nästan alltid ljusblont hår. Man lever i en slags storfamiljer som ibland kan bebo hela kvarter. Inom familjen, som inte nödvändigtvis alltid är sammanfogad genom släktskap, gör man sitt bästa för att hjälpa varandra. (Om man inte är hjälpsam kan gudarna bli vreda.)

Om melorghier i exil: [5]

Styre

Stadsstaten styrs officiellt av ett råd av vise lett av två "Främste" (ursprungligen ledarna för de ursprungliga invånarna och kolonisatörerna.) I själva verket leder dock den enorma gudafruktan och vidskepligheten till att den egentliga makten ligger hos prästerskapet, och en överstepräst kan utan större omsvep sägas ha mer makt än rådsmedlemmarna - till och med de Främste.

Stadsrådet

[6]

De Främste

[7]

Ställning i Klomellien

Melorgh har hållit sig på sin kant i Klomelliens utveckling. Man ser inte grannstaterna som ett hot, eftersom prästerna intygar att så länge man lever fromt kommer staten att bestå. Man har råkat i krig några gånger, och klarat detta mycket på grund av att folkets gudafruktan ger dem en skrämmande oräddhet i strid. Istället för löftet om frälsning vid död i strid drivs Melorgherna av rädsla för att stridsguden Kråka skall bli vred och tortera deras andar när de dött. Denna isolering har dock lett till att man varken är lika tekniskt eller socialt utvecklade som sina grannstater. Det religiösa fruktansväldet leder till en stark traditionalism och de intryck som tas utifrån blir nästan alltid inkorporerade i de gamla strukturerna.

Militärmakt

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=35483#p35483

Försvar mot plundrande nordfolk och räder från Magilre.

Melorgh är en svår stad att försvara från plundrare. Otaliga skydd och tunnlar har huggits ut i berget, vilka i händelse av en invasion kan användas för att söka skydd, men skulle också kunna föra en dristig erövrare direkt upp i stadens hjärta. Stenar som slängs ner skulle oundvikligen krossa de egna husen, något som har hänt då stadens aristokrater sökte stoppa den senaste ransardiska invasionen och ansåg att arbetarnas hus var ett acceptabelt offer. Med undantag för paradgatorna på platåns topp så finns det inga raka eller breda gator. Det är omöjligt att göra sig någon överblick över staden, det finns alltid något prång man har missat där en religiös fanatiker eller rebell kan gömma sig.

Armé

Infanteribaserad.

Religion

Melorghs otaliga religioner är uppdelade i "kulter" tillägnade massor av olika gudar. Det finns en central kärna av gamla gudar som har bestått, med små förändringar, sedan byadagarna, och melorgherna släpper dem inte, men tar nu in nästan vilken religion som helst. De resulterande kulterna strider med varandra och försöker dra till sig anhängare från varandra hela tiden, men brukar ena sig för att stöta ut utbölingar. Ett fåtal melorgher ägnar sig helt åt en gudom. Resten av befolkningen helgar så många de kan, för de ser alla gudar som verkliga och närvarande. Melorgherna vill hålla sig väl med dem alla eller åtminstone med deras präster. Å andra sidan kan man be en gud om skydd från en annan gud. Melorgher letar alltid efter tecken från gudarna, och de oroar sig för att reta upp någon gud, men försöker samtidigt få fördelar från desamma. De bär på tursamma föremål och skyddsamuletter. All denna vidskepelse och religiösa övertro kan lätt utnyttjas av skrupelfria människor eller rollpersoner...

Puki

Huvudartikel: Puki

Ogim

Huvudartikel: Ogim

Morguck

Huvudartikel: Morguck Främlingsdråparen

Nerxim - Syster Död

Huvudartikel: Nerxim - Syster Död

Stymparsekten

Huvudartikel: Stymparsekten

Dunderugglan

Huvudartikel: Dunderugglan

"Beskyddaren av de Fallande"

En jätteuggla, resultatet av en forntida magikers experimenterande, som lever i en grotta nere på slätten. Dunderugglan flyger ut på natten för att fånga folk som faller ner för kanten på Melorghs centralt belägna högplatå (något som händer oftare än man skulle kunna tro), men inte för att, som tillbedjarna tror, rädda dem, utan för att äta upp dem. För ett tag sedan kom någon undan, och en ny religion predikar nu om Beskyddaren av de Fallande. Det sägs att om man hoar som en uggla och kastar en katt (död eller levande) över kanten nattetid, kommer ens barn få vackra sångröster. Resultatet blir mat för Dunderugglan, men också att katter då och då faller från skyarna i nedre Melorgh. Detta förklaras förstås som ett gudomligt tecken av en helt annan lokal kult.

Sluggen

Huvudartikel: Sluggen

En mycket lågrankande demon som krälar fram i Melorghs kloaker. Sluggen sticker ut nosen genom gallret och försöker bita folk i fötterna. Melorgher ser dessa oförklarliga fotskador som ett gudomligt straff för att Sluggen inte ärats genom att man ceremoniellt hoppar över alla kloakgaller. Många propsar på att hoppet måste vara på ett ben och baklänges. Brända brödkanter skall också kastas ned i kloaker femton hjärtslag efter solnedgång.

Hungrige Hugg

Huvudartikel: Hungrige Hugg

Torm

Huvudartikel: Torm

Atle Barktunga

Huvudartikel: Atle Barktunga

Krokodilkulten

Huvudartikel: Krokodilkulten

Rokim och Rokia

Huvudartikel: Rokim och Rokia - Tjuvarnas gudar

Ögat

Huvudartikel: Ögat

Kråka

Stridsgud

Övriga kulter

KARKÔR

Melorghierna tillber inte Karkôr direkt, men frågar alltid de lokala dvärgarna om Karkôr är på gott humör, och om han vill något särskilt.

FRAJÌR

Aesirs fruktbarhetsgud har fått ta över rollen som jordbruksgud i Melorgh.

SALTGUDINNAN

Saltutvinning och saltbrytning är viktiga basnäringar i Melorgh.

HUMFRI

Byråkratins gud. För mer information, se Vidinas krönikor från Mercana.

OLEM

Olems tempel ligger för säkerhets skull långt från Melorghs stad, på vägen mot Mercana. Hans tillbedjare memorerar fromt oräkneliga vitsar, men roar sig ganska krampaktigt.

Olem dyrkas nästan uteslutande i Mercana. Det sägs att mercanerna från början hittade Olem i Melorgh, där han dyrkades som en sträng och ceremoniälskande gudom. Samtidigt som denna tidiga Olemdyrkan långsamt försvann i Melorgh, uppdaterades och populariserades tron i Mercana. På senare år har dock en ny Mercana-influerad Olem-kult fått fäste i Melorgh och lyckats dra till sig ett märkbart antal dyrkande.

GLERKERNA

Glerkerna är mytologiska bestar som är allmänt fruktade. En äter aska, en annan sörplar hjärnor, en tredje suger ut folks ryggmärg.

MELORGHS TRE MAKTER

När folk inte vet vem eller vad de skall be till vänder de sig till Makterna – tre diffusa gestalter i form av en kvinna, en man och ett djur.

PIGI

Pigidyrkan straffas med döden i Melorgh. Trots det finns en liten kult.

För mer information: Melorghs Makter - en text författad vid Boszas Metafysiska Konservatorium.

HEMAQUIEL

Den Behornade har ett tjog tillbedjare i Melorgh, alla avhoppare från den Lysande Vägens kyrka.

OKRANOS

Okranos var en gång den gode gud som välsignat Melorgh med den renande och heliga varma källa som springer upp vid stadsklippans fot. Pukis präster utplånade hans kult. Hans gestalt var en gammal mans, med skägg av vitt skum och en dräkt av blått vatten; den vita dimman ovanför vattnet var hans andedräkt.

HANTVERKSGUDEN - GAMLE SNABBHAND

Hantverkets gud har många namn och gestalter i Melorgh, och hans välsignelser är också förbannelser. De som är alltför hängivna sitt hantverk blir till slut besatta av honom och glömmer både sina familjer, mänskligt tal och att ta hand om sina kroppar.

ETIN

Etin är Melorghs tredje starkaste gud efter Puki och Ogim, om man inte räknar Torm och Nerxim, som mer framkallar tillfällig fanatism respektive fruktan, snarare än sann gudfruktighet. Etins kyrka och sjukstuga ligger på den inte särskilt branta södra platåväggen. Stadens bontisal har ständiga problem med melorghiernas bristande förståelse för den Lysande Vägens monoteism; för mer om den saken, se Fader Matteos predikan.

Idag betraktas Melorgh både som omvänt till Den Lysande Vägen och som föremål för mission. Den Lysande Vägens kyrka stöter bort folk genom att inte bara kräva att man tjänar en gud, ty detta krav ställer de alla, utan också på ett sällsynt nitiskt sätt kontrollera att budet efterlevs. Ozymandias vet inte vilket elände hans bud ställer till för hans missionärer.

SKAPAREN

Melorghierna är rädda för den yttersta Skaparguden och undviker varje form av tillbedjan, då det kan dra hans uppmärksamhet till dem. Skaparen är väldig, fruktansvärd och obegriplig.

För mer information: Melorghs Makter - en text författad vid Boszas Metafysiska Konservatorium.

TRÖSKELTROLL

Varje melorghiskt hushåll vaktas av ett osynligt väsen kallat tröskeltroll, som med sin stora osynliga klubba slår inkräktare i huvudet. Husens huvudingångar har en snidad avbild sittande över entren.

För mer information: Melorghs Makter - en text författad vid Boszas Metafysiska Konservatorium.

HIMLENS OCH HAVETS MAKTER

Allt som har med himmel och hav att göra är ont, solen undantagen. Bakom regnmolnen sitter onda alver och kastar blixtar på Melorgh. Haven är fulla med osynliga demoner. Genom att bära svarta kåpor skyddar melorghier sig både mot skadligt solljus och mot himlamakternas spanande ögon. Alver som vandrar nere på jorden är inte nödvändigtvis onda, men alltid misstänkta. Stjärnorna är illvilliga makter som fjättrar melorghierna i onda livsöden, regnvatten ses som skadligt. Månarna, särskilt Raukhra, är värst av allt. Synen på snö är något kluven.

NARGIV – DEN DIAMANTÖGDA SPINDELN

Nargiv skyddar gruvorna. Han visar var man kan gräva nya lönsamma gruvgångar utan att rubba Pukis perfekta ordning. Trots det vill ingen möta honom ensam i en mörk gruvgång.

HUSGUDARNA

Ständigt nya gudar poppar upp i Melorgh, och de börjar ofta i ett enskilt hushåll, som just det husets beskyddare. Den som inte vet vad guden som bor i huset eller kvarteret heter, bör rannsaka sina drömmar för att ta reda på det.

SFINXEN

Nära den södra gränsen till Addiaska ligger en sfinx, tio gånger större än en vanlig sfinx, och sover framför en utsirad öppning ner i marken. Sfinxen kräver de som vill in på ett lösenord, och det är okänt om någon någonsin har släppts in, eller om alla har blivit uppätna. Melorghierna offrar mat till sfinxen, som i gengäld ger dem kryptiska svar på deras frågor om livet och universum.

NARKATHOTH

Narkathoth är den främste och farligaste av de demoner som i hemlighet tillbeds i Melorgh. Han härskar över en egen dimension och har horder av olika sorters tjänardemoner. Han kom i kontakt med Altor på allvar under Melorghs Fördärv. Då han har betydligt fler demoner än tillbedjare har han förbjudit sin kult att ta några som helst personliga risker, då de är hans främsta länk till Altor. Vidare har han lovat dem makt, rikedomar och en tillvaro som mäktiga demoner eller odöda efter döden. Åtminstone det sista löftet har han redan nu varit mycket noga med att uppfylla. Kultisterna är bundna av oheliga kontrakt som till och med den Lysande Vägens kyrka har svårt att lösa upp. De lokala svartfolken fruktar och lyder Narkathoth, men tillber honom inte.

Smågudar

I Melorgh dyrkas det så många gudar och andeväsen att ingen kan hålla räkningen. Många av dessa har väldigt begränsade intresseområden; andra dyrkas bara under vissa tider av året. En del är egentligen inte gudar alls, men om melorgherna inte är säkra tycker de alltid det är bäst att utföra åtminstone en liten ceremoni eller läsa en liten bön.

Melorgh var lite av ett testområde under den magiska högkulturen. De mäktiga magikerna ansåg befolkningen irrelevant och eftersom det fanns flera mindre maginoder i området så var det inte ovanligt att man genomförde experiment vars bieffekter hade grava konsekvenser för melorgherna. Runtomkring staden och i grottsystemen finns gamla, halvt förfallna altare och ritualplatser, där spillmagi förvrängt omgivningen - både flora och fauna.

De flesta magiska varelser tycker om att dyrkas och blir ofta så pass vana vid offer och trohetsbevis att de verkligen blir arga när sådana uteblir. Nedan är endast tre exempel på vanligt tillbedda varelser.

Den Outgrundliga Schackvarelsen, Väktare av Balansen

Vilken grävling som helst. Hur grävlingar har fått denna status är oklart, men vissa melorgher skulle gå så långt att säga att all magi samt kärleken kontrolleras och genereras av den Outgrundliga Schackvarelsen. Detta har lett till problem för besökare från Nargur, där grävling ses som en delikatess...

Mörka kulter

Konkurrensen mellan kulter har ibland lett till skrämseltaktik om allmänhetens intresse, vilket i sin tur har gjort att vissa gudar dyrkas i Melorgh som är synnerligen grymmare och mer krävande varianter på sina ursprung. De är fruktade och därför mäktiga, mer så än de officiella religionerna. Bosza och Lysande Vägen är mycket fientligt inställda till de här kultisterna, och skickar ut hemliga expeditioner för att ta kål på särskilt farliga kulter. Vissa har tempel som alla undviker eller som ingen talar om eller så är de helt enkelt bokstavligen nergrävda i underjorden. Vissa, som Narkathothkulten, tillber verkliga utomvärldsliga monster. Det ryktas dessutom om underjordiska sällskap som hyllar dödsgudinnan Ereshkigal och Pazuzu, sydanvindens demon. Det har i grannstaterna förekommit rykten om att sådana melorghiska kulter ibland idkar människooffer.

Även melorgher som inte gillar dessa mörka kulter inser att de är där för att stanna och att det därför inte är vist att reta upp dem. De kan ofta därför välja att ta deras sida mot utlänningar som lägger sina näsor i blöt.

Kultur

Kalender och högtider

Midvinternatt

Sent på hösten iakttar, snarare än firar, melorghierna Midvinternatt, på vad de själva felaktigt hävdar är årets kortaste och mörkaste dag. Under Midvinternatt kommer de döda nära, och anhöriga, vänner och trosfränder måste se till att de inte kommer för nära, samt se till deras behov i den andra världen. Högtiden är extremt stressig, då alla springer runt för att offra, putsa, be och utföra ritualer, både vid gravarna och vid alla tempel vars gudar har det minsta lilla med döden att göra (melorghier tror ju att de dödas själar ambulerar mellan olika dödsriken). Nargiv och Frajir har det lugnt, medan Pukis, Ogims, Nerxims, Etins, Wotans, Morgucks med fleras präster är svårt överbelastade då de måste förrätta individuella ritualer för så många som möjligt. I skymningen smyckas husen med dödskallar och offergåvor av guld, sprit och sötsaker ställs ut, för på natten tillhör hela staden Nerxim och hennes präster och deras odöda.

Hela natten lång dansar, skriker och festar Nerxims präster runt utstyrda i skelettdräkter, medan stadens övriga invånare sitter instängda och darrar i sina hus. De enda som sover är ovetande utsocknes och en och annan slutkörd präst som inte ens skräcken kan hålla vaken. Prästerskapet vill demonstrera sin makt och går därför aktivt in för att skrämmas och hunsa de som vågar sätta sig upp mot dem. Då hälften av prästerskapet är nekromantiker har man en uppsjö otrevliga besvärjelser till sitt förfogande, och man backas dessutom upp av skelett, zombier och en och annan gast. Dörrar slås upp för de misshagliga, och prästerskapet våldsgästar de som gått dem emot under det gångna året. Det händer att folk dör av skräck, och varje år brukar åtminstone någon försvinna spårlöst. På senare år vilar skulden hos Nekropolis (Nerxims tempel utanför staden) starkaste vampyr, som tar tillfället i akt att röva till sig ett offer eller en ny tjänarvampyr, utan nerximiternas vetskap. Under morgontimmarna kånkar sedan zombierna hem alla offergåvorna till Nekropolis, och hela staden städar upp, pustar ut och försöker sova ikapp. Dagen innan Midvinternatt ägnas åt febrila förberedelser, och natten innan stryker nerximiter och odöda runt på gatorna för att sondera inför morgondagen.

De enda som trotsar Nerxims makt under Midvinternatten är Morgucks präster som också gör anspråk på att vara ”nattens herrar”, och konfrontationer med dödsoffer dem emellan förekommer. Mercanas skojare har också för vana att lura iväg folk man vill bli av med till Melorghs Midvinternatt. Särskilt zemniterna gillar att leda irriterande äventyrare på villospår, så att de plötsligt mitt i natten står konfronterade med skelett lastade med guld, en oemotståndlig frestelse för det genomsnittliga hyrsvärdet. Därefter visar sig tyvärr motståndet vara större än man först räknat med… [8]

Uggledagen

[9]

Övrigt

Persongalleri