Licensfrågan

Läs mig först!
peterb
Ransardisk Gripryttare
Inlägg: 195
Blev medlem: 2007-04-02 18:56
Ort: Lidingö
Kontakt:

Licensfrågan

Inlägg av peterb »

Vi har idag slutgiltigt tackat nej till ett avtal med Riotminds. Det finns flera skäl till att vi till slut ansåg att det inte var möjligt att nå en överenskommelse. Det avtal som vi blev erbjudna var en kombinerad varumärkes- och upphovsrättslicens. Våra främsta invändningar var dels att Riotminds begärde att Spelknepe skulle skriva över alla upphovsrättigheter till de texter som vi här i projektet skapade till Riotminds. Föga förvånande ansåg vi inte att det var rimligt. Den andra invändningen var riktad mot varumärkeslicensen. Som ni vet är ErebAltor.se en ideellt driven, icke-kommersiell, webbplats. Det finns ingen som har några inkomster från webbplatsen. Under dessa omständigheter kan vi inte se att varumärkeslagen överhuvudtaget är tillämplig – därmed så behöver vi inte heller en varumärkeslicens. En tredje invändning vi hade var att avtalet gav Riotminds rätt att häva avtalet utan att ange något skäl och det med bara 3 månaders varsel. Slutligen vägrade Riotminds att garantera att de verkligen ägde upphovsrättigheterna till de texter det var fråga om, vilket vi tyckte var en aning märkligt.

Det blev med tiden tydligt att Riotminds inte skulle backa från kravet att vi skulle gå med på en varumärkeslicens, de ville inte heller ge oss en garanti eller ändra sin rätt till hävning. Kravet på att vi skulle skriva över upphovsrättigheterna var dom villiga att backa ifrån men då skulle den som ville använda de texter som vederbörande själv skrivit här i något annat sammanhang behöva ta bort alla referenser till Riotminds varumärken, vilket vore ett rätt stort aber. Vi gjorde därför helhetsbedömningen att det var bäst att tacka nej till licensen.

Detta betyder att projektet nu har som mål att beskriva Ereb Altor med våra egna ord. Personligen tror jag faktiskt inte att detta är ett så stort problem. Det kan till och med visa sig att det blir lättare att gå den här vägen.