Magikergillen

Övrigt om Ereb Altor
SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Magikergillen

Inlägg av SimonG »

Hej. jag håller på och bygger min efter konfluxen värld och jag tänkte i den ha en del magikergillen beskrivna. Jag har tänkt mig dessa i tre nivåer och hoppas på lite input från de med lite mer altor-koll och/ eller fantasi.

Första nivån: "The big boys". Ordo Magica (från Krilloan) och Akademin i grynnerbergen (från monster och män, arbetsnamn "Silvercirklen"). De flesta magigillen eller "magikers hus" i olika större städer är en filial eller anknytna till någon av dessa. Finns det några fler riktigt stora?

Andra Nivån: Mindre, mer lokala, mer specialiserade, men fortfarande med stora resurser. Akademin ingenvart i HOXOH och Gadrims Akademi kommer jag på, men skulle gärna ha några fler här.

Tredje nivån: Mindre cirklar som ofta tränar en skola, vanligt bland animister och häxor. Vanligt också bland mer ljusskygga skolor som Nerkromanti och Demonologi. Det finns också enskilda magiker, som inte kan eller vill vara med i en större akademi som tar sig en eller flera elever.

Jag tänker att två-tre, upp till en handfull stora akademier kanske har hälften av kända magiker ankytna till sig på något sätt, medan andra och tredje nivån har en fjärdedel var. Det bygger dock på kanske 10-15 till mindre (nivå 2) akademier

Förslag?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Magikergillen

Inlägg av Mikael »

Hej, har du tittat i tråden Mgikrakademier? https://erebaltor.se/forum/viewtopic.php?f=6&t=535
SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Re: Magikergillen

Inlägg av SimonG »

Mikael skrev: 2022-02-06 14:42 Hej, har du tittat i tråden Mgikrakademier? https://erebaltor.se/forum/viewtopic.php?f=6&t=535
Nej. Sökte, men hittade inte. Tack.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Magikergillen

Inlägg av birkebeineren »

Tänker du dig något i stil med att ett magikergille består av de magiker som är anknytna till en specifik akademi? Är då dessa gillen medlemmar av det överordnade "Magikernas gille" som beskrivs i Kandra-modulen?

Oavsett, med en treddelning av de magiakademier vi känner till kan jag tänka mig följande sortering:

Första nivån:
Ordo Magica i Krilloan
Akademin i Grynnerbergen
Akademin i Tricilve (inte mycket är sagt om denna men om ett centrum för magiker finns i västra Ereb känns Trakorien rätt)
De hundra och en i Klomellien (styrs av magokratin i stadsstaten Bozsa och fast de håller en låg profil har de en historia som en av de riktigt mäktiga)

Andra nivån
Akademin i HOXOH
Gadirms akademi
Animisternas Hus i Kra (Zorakin)
Mentalisternas Hus i Pharynx (Zorakin)
Akademin för Elementaristernas skolning i Ekeborg (Kardien)
Akademin i Entika (helt outvecklat här på forumet men i det magivänliga Berendiens huvudstad borde en sådan finnas)
Cantus Augendae (mentalismskola i Krilloan)
Sfärenas centrum (animismskola på Mereld)
Åttafaldiga vägens Hus (elementarmagiskola i Nohstril)
Magiakademin i Stabul (varifrån Ordo Magica i Krilloan härstammar på något vis enligt Krilloan-modulen)
Mörkerakademini Khaanîkel (Nidlands enda, och stora, magiakademi)

Tredje nivån
Alla övriga vi känner till enligt samlingen i wikin: https://erebaltor.se/wiki/index.php?title=Magiakademi
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Magikergillen

Inlägg av birkebeineren »

Kan ju lägga till att EA-projektet inte har utarbetat ett färdigt system för hur magiakademier, Magikernas Gille och eventuella andra magikerorganisationer ser ut. Även om det vore trevligt om vi kunde det. :)

En kort och endast påbörjad artikel finns i wikin för: Magiernas Gille
SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Re: Magikergillen

Inlägg av SimonG »

birkebeineren skrev: 2022-02-06 18:20 Tänker du dig något i stil med att ett magikergille består av de magiker som är anknytna till en specifik akademi? Är då dessa gillen medlemmar av det överordnade "Magikernas gille" som beskrivs i Kandra-modulen?
Jag tänkte att om en magiker i magikernas hus i Kandra behöver mer träning eller avlägga ett mästarprov, eller vad det nu kan vara kanske den i första hand söker upp någon i akademin i Entika, men båda dem är underställda akademin i Grynnerbergen. De delar struktur, erkänner varandras examina och hjälper varandra.

Någon annanstans, säg Greveryd i Zoarikin är denne akademi underställd den i Pendon, men kanske istället den högsta auktoriteten är Ordo Magica

De som är i grupp 2, som ingenvart i HOXOH är en mindre, mer specialiserad, men egen akademi. De kan absolut samarbeta med andra akademier, men har ingen större akademi att rapportera till.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Magikergillen

Inlägg av Mikael »

Jag skulle hellre se framförallt oberoende magikerakademier. Att några är associerade med varandra eller har samarbeten är inte uteslutet, men magikernas självsäkerhet och oberoende sinne gör att de nog gärna är likvärdiga kollegor, studenter, magister, men inte underställda högre magiker. Någon formell underställdhet önskar jag inte se.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Magikergillen

Inlägg av birkebeineren »

Går det kanske att tänka sig flera sätt för magiker att organisera sig och med olik syn på hur saker bör se ut? Det har redan funderats på en skillnad mellan Gillen och Ordnar där den ena kategorin är mera jämlik och den ändra mer hierarkisk? Kanske en tredje sort som kallas Hus också kan läggas till? :?

På så vis kan flera typer magi och magiker få plats i Ereb Altor?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Magikergillen

Inlägg av Mikael »

Varför skulle magiker vara överens om skillnaden mellan Hus, Gillen och Akademier? Över hela kontinenter?
Språkligt kan det dock finnas viss ledtråd till varför man valt det ena eller andra.
- Valet av Akademi är medvetet för att signalera studier, hit kan du söka dig om du vill lära ut eller studera - eller åtminstone önskar man sända det budskapet.
- Gille är ju mer en kollegial branschsammanslutning så den säger kanske inte så mycket mer än att "vi kollegor är överens om att samarbeta för våra intressens tillvaratagande". Det behöver inte inkludera alla magiker eller ens magikerna i nästa stad. Utesluter inte att det kan vara ett lärosäte om det är till kollegornas intresse.
- Hus är mer uppe i luften. Mer som en klubb eller "fritidsgård" för magiker. Kanske kan man studera här, kanske inte? Kanske kan man bara finna logi här om man är ny i staden, eller är det en flerbostadssamling för bofasta magiker? Kanske bara ett ställe där man kan finna likasinnade som gillar sherry blandat med chilisås?

Sedan finns det ju dock vissa traditioner avs magiskolorna, dvs de olika konsterna. Dessa har sin historia långt bak i tiden, från tidiga antiken när tidigare varianter av magi strukturerades till skolor. Detta är man mer eller mindre överens om, eller åtminstone av praktiska skäl tvingade att föra vidare då det är ovanligt med magiker som lyckas få kunskap och skicklighet i flera skolors besvärjelser. Traditionen förs vidare. Det är inte lätt att bli accepterad som magikerelev, att bli det hos flera magistrar i olika skolor extremt svårt. Det finns ju undantag, självlärda eller udda talanger - men dessa har sällan sett som sitt mål att skapa en ny skola. Här, inom skolorna, kan jag se vissa vitt spridda traditioner bortom vilka besvärjelser som omfattas - exempelvis vad som krävs för att anses en mästare, en magus, en dödsviskare eller vad man nu kan tänka sig.
SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Re: Magikergillen

Inlägg av SimonG »

Om man börjar med magikernas hus i Kandra. Det verkar vara gjort för att en magiker spelare fån någon av de vanliga magiskolorna skall kunna hitta en mentor. De är antagligen de skickligaste magikerna i Kandra med omnejd. Vart åker då denna magiker om de vill lära sig transfer? Jag antar att det finns en bättre struktur än att de hoppas på att deras enskilda läromästare är i livet eller fråga folk på måfå.

Kanske är det mästaren i Entika som är Berendiens bästa magiker och den som kan lära ut transfer. Är denne nöjd med att vara big fish in a little pond, eller träffar/samarbetar hen med andra mäktiga magiker från kontinenten. Finns det olika sådana grupper? Är de i opposition till varandra?

Jag gillar tanken på Akademi, Gille och Hus som indikation på olika funktioner/synsätt.
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Magikergillen

Inlägg av Albrekt »

Jag gillar, likt Mikael, att det är lite kaotiskt och politiskt i magins värld. Ibland organiserar magiker sig geografiskt, ibland skolmässigt, och ibland politiskt. En nekromantiker kan se en annan nekromantiker som en potentiell allierad, men lika gärna som en potentiell dödsfiende i kampen om kunskap, resurser och makt.

Självklart är det ofta i en magikers intresse att alliera sig med andra magiker för framgång och/eller överlevnad. Magiker är unikt kapabla att lura varandra och se sig själva som förmer än kollegor och gemene man. Man litar sällan helt på varandra, ens efter hundratals år tillsammans (Livsförlängning, ni vet). Samtidigt är de också humanoider med samma intressen, moral och etik som sina icke-magiska medhumanoider, men ofta med en högre nivå av frestelser att avvika från dessa.

Kort sagt: magiker är för det mesta sig själv närmast och notoriskt svårorganiserade. "...som att försöka valla katter..." tror jag en akademisk stormästare en gång klagade... :?
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Magikergillen

Inlägg av Mikael »

Någon allmänt erkänd eller fastställd hierarki eller given skala passar inte detta Ereb anser jag.

Det är inte givet att den skickligaste magikern tyr sig till den största organisationen, det beror helt vad den enskilda magikern vinner på arrangemanget. Magiker är av magins natur sig själva närmast, men det utesluter inte samarbeten eller t.o.m. vänskap kan uppstå. Det är inte akademiska, politiska eller byråkratiska karriärister vi talar om. Snarare egensinniga konstnärer.

Ser ingen anledning till att det ens ska finnas "examina" inom magi. "Prov" i betydelsen lyckas med ny nivå av magi (regelmässigt högre FV/S), men de kan avläggas hemma om man bara nöjer sig med kunskapen. Vill man ha erkännande, då behövs andra. Du vill få erkännande som mästare, ja då får du söka kunskap där den finns, och sedan inför en mästare visa din skicklighet. Ett misslyckat mästarprov är inte enbart genant utan även hög risk för skada.

Om du kommer till Ordo Magica och kallar dig Mästar Zenos av Eldens Hjärta ( :? ) och blir ifrågasatt, vilket är riskabelt för frågeställaren, då rullar ingen magiker med värdighet fram ett ark som har rätt stämplar från akademin. Man bevisar sin skicklighet på lämpligt sätt och noterar vem som ska passa sig kring öppna lågor framöver. Om man ljugit lär man snabbt få känna på vad en riktig mästare kan.

Samlade resurser, bättre pris på pergament och alkemiska substanser pga volym, eller vad annat kan en associering till viss större magikerakademi ge? Jag ser inte riktigt det. Magikernas sammanslutningar har inte uppstått som dotterbolag och filialer till stora bolag, det är magiker som själv byggt upp något. Detta utesluter dock inte att enskilda hus/gillen (etc) har vänskapsavtal med andra hus/gillen(etc) som gör utbyten av unik kunskap lättare utan att man för den skull blir filialer. Kanske önskar Magikernas Hus i Kandra få tillgång till viss förlorad litteratur som sägs finnas i Grynnerbergen. Tillgång till biblioteket är säkert begränsad, men uppfyller man vissa kriterier (guld, bidrag till undervisningen, magisk artefakt) är man välkommen. Om man ser ett återkommande behov skapas säkert överenskommelser som är ömsesidigt fördelaktiga över längre tid.

Det finns naturligtvis olika magiska organisationer med olika gott rykte och anseende, men någon fastslagen sådan finns inte i Ereb - lika lite som mellan universitet i vår värld. Ja, äldre och rikare institutioner som lyckas dra till sig nobelpristagare får bättre rykte, men nej den skickligaste lut-originomen återfinns kanske varken på Harvard eller Uppsala - utan i Eichstätt-Ingolstatt Universitetet. Som student söker du en magister, som magister en mästare, oavsett var den kunskap du behöver finns. För alkemister kanske stora rika akademier är att föredra, men för andra är kunskapen(makten) man söker viktigare än platsen den återfinns. Men, en del magiker är väl som människor är mest och söker ryktbarhet genom att tillhöra ryktbar klubb.

Om det är en sådan mer informell ranking av berömda magikerinstitutioner du är ute efter så är jag med dig. Vilka känner flest magiker (och icke-magiker) till? För ickemahikerna är det nog endast de närmaste geografiskt man känner till om man inte har särskilt intresse. För magiker finns naturligtvis en hyfsad samstämmighet, beroende på var man bor. Jo Ordo Magica känner jag ju till, men tacka vet jag Entikas...

Kanske kan man tänka sig att de stora organisationerna har "ambassadörer" hos varandra av artighetsskäl - men dessa betraktas nog snart som spioner eller byter lojalitet.
SimonG
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 48
Blev medlem: 2022-01-08 13:47

Re: Magikergillen

Inlägg av SimonG »

Intressant, verkar vara en liten koncensus åt att det åtminstone inte är någon franchise-liknande verksamhet från de stora akademierna.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Magikergillen

Inlägg av birkebeineren »

Om du till din egen tolkning av EA vill använda ett system med fast struktur av magiker kan en utgångspunkt vara Magikernas Gille från Kandra-modulen. Denna rätt lösa sammanslutning av magiker i ett antal kapitel länderna emellan kan ju enkelt göras fast för den som vill det. Alla (nåja...) magiker är medlemmera av Gillet och detta rangordnar akademier, definerar titlar och utfärdar examina. Sen om du vill ha en annan auktoritet i tillägg skulle jag föreslå Ordo Magica (som även har en urprunglig filial i Krun). Och ett ytterligare och mera exotisk tillägg skulle vidare kunna vara det av magiker styrda furstendömet Habete Grelge i sydöstra änden av Golwyndas sötvattenshav.

EA-projektets version av magikers organisering är ganska lös och Magikernas Gille likaså. :)
Skriv svar