Värdshus

Övrigt om Ereb Altor
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9053
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Värdshus

Inlägg av birkebeineren »

Vilka värdshus från källorna känner vi till?

Tänkte lista dessa i wikin och även lägga till de som skapats på forumet. Börjar med några som satt särskilda spår i minnet...

*Blå draken i Torsborg
*Junker Hildurs i Arhem på Marjura
*Svarta Hingsten i Krilloan
*Döda Tuppen i Gråborg

Länk till wikiartikel för: Värdshus
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Värdshus

Inlägg av Fafnir »

Inga källor nu, men Kandra hade en bunt. Katten och Gurkan? Fallande svärdet? Pojken och Örnen?
Fritt ut minnet.
Caddos Vita Duvan från Sinkadus 3 är väl också vedertaget?
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
Wolfhart
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 157
Blev medlem: 2009-01-02 17:45
Ort: Hässelby

Re: Värdshus

Inlägg av Wolfhart »

Från de små äventyrshäftena:
Tre Hjortar i Utkante (Dimön)
Det Gyllene Ankaret, Sjöbjörnen, Trossen, Vågtoppen, alla i Faltrax hamn (Rösten från forntiden)
Stopet i Utmir och Springaren i Siron (Novastenen/Äventyrspaket 2)
Röda Hästen i Kharan (Jeraz/Äventyrspaket 2)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9053
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Värdshus

Inlägg av birkebeineren »

Gjort en länk i första inlägget som går till en lista i wikin. Börjat lägga in nyuppmärksammade värdshus där med några ord om värd och verksamhet...
Användarens profilbild
Wolfhart
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 157
Blev medlem: 2009-01-02 17:45
Ort: Hässelby

Re: Värdshus

Inlägg av Wolfhart »

Flytande Stocken: värdshus i staden Kandra i Berendien, dyrt men mkt bra, värdshusvärd Ullman (Kandra s.17)
Katten och Gurkan: värdshus i staden Kandra i Berendien, enkelt och billigt (Kandra s.17)
dessutom i Kandra tavernorna Druidens Huvud, Falken, Fallande Svärdet, Flygande Hjulet, Kejsarens Sko, Röde Endor, Skriande Galten, Örnen och Barnet (s.17-18)

Galande Tuppen: värdshus i byn Sortmund i Pharynx i Zorakin, rent och propert (Ivanhoe/Triangeldrama i Edelfara s.3+12)
dessutom i Sortmund tavernan Bildhuggaren (s.12)
Ekehus: värdshus i byn Akershus i Pharynx i Zorakin, vida känt för sitt öl (Ivanhoe/Triangeldrama i Edelfara s.5+12)
Kräklan och Svärdet: värdshus i byn Glimming i Pharynx i Zorakin, flitigt anlitat p.g.a. läget vid vägskäl (Ivanhoe/Triangeldrama i Edelfara s.12)

Den Vajande Gumpen: värdshus i staden Ekeborg i Kardien (Ereb Altor Spelarboken s.28)
Den Tömda Stånkan: värdshus i staden Pendon i Zorakin (Ereb Altor Spelarboken s.50)

Ljunga äng: värdshus utanför/öster om staden Babor i Barbia, trevåningshus omgivet av ljungängar och beläget vid landsvägen till Babor, enda värdshuset i trakten, värdshusvärd Umblar Se'er (Barbia s.51)
Klättrande musen: värdshus i byn Alder i Barbia, också byns rådhus, värdshusvärd Andumik (Barbia s.55)

Den gröne jägaren: värdshus i byn Kéram-el-Krôm i Berendien, medelhög klass, god mat, lugnt, bra stall (Enhörningshornet s.2)
Flodens drottning: värdshus i byn Kéram-el-Krôm i Berendien, billigt, sjabbigt, livligt (Enhörningshornet s.2)
Kronan: värdshus i byn Sékim i Berendien (Enhörningshornet s.13)
Flodens pärla: värdshus i staden Hébanons hamn i Berendien, hutlösa priser i högsäsong = gladiatorspelen, värdshusvärd "Deo" Deorbin (Enhörningshornet s.18)
Användarens profilbild
Wolfhart
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 157
Blev medlem: 2009-01-02 17:45
Ort: Hässelby

Re: Värdshus

Inlägg av Wolfhart »

Elmors stjärna: värdshus i byn Zukos på ön Elmor i Monturerna, stort, byns specialitet är den trangorianska kryddosten (Monturerna s.14)
Glada Mörten: värdshus i byn Sharfal på ön Elmor i Monturerna, värdshusvärd Antur Sirtam i fejd med familjen Lambager i Dudhil, Anturs fru Lamelia känd för sina fiskrätter (Monturerna s.14)
Silverfisken: värdshus i byn Dudhil på ön Elmor i Monturerna, värdshusvärd Large Lambager i fejd med familjen Sirtam i Sharfal (Monturerna s.14)
Bläckfiskens håla: värdshus i byn Bychow på ön Elmor i Monturerna, värdhusvärd Antor Grimtand (liksom resten av byinvånarna i hemlighet en hajman), snål med maten, inga rumslås (Monturerna s.24)
också kommunal gäststuga i byn Andûdax skött av Pilo Githas med familj, gratis logi, billig mat (Monturerna s.21)

Aftonlampan: värdshus i byn Borreby i grevskapet Isfågel, serverar värmt öl, släpper inte in karsonoljestinkande personer (Djupets Fasor s.7)
Yvilia-Leba: värdshus i byn Tarros-Leba, ett basläger för nomadfolk vid Ula-bergens fot, enormt med över 40 rum och 100 kvm gillestuga, normal standard (Djupets Fasor s.8 )
Den glade alven: värdshus i staden Nordsal i Nordsalsgrottan under Ula-bergen, stadens enda, rent och snyggt, hög nivå på mat och priser, värdshusvärd Jonvar Stark med hustru Mala (Djupets Fasor s.19)
dessutom i Nordsal tavernorna Den lustiga mössan och Den stegrande bärbaggen, båda smutsiga men billiga sjapp, låg nivå på service och mat (Djupets Fasor s.19)
Användarens profilbild
Wolfhart
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 157
Blev medlem: 2009-01-02 17:45
Ort: Hässelby

Re: Värdshus

Inlägg av Wolfhart »

Gyllene gåsen: värdshus (eller möjligen krog?) i överklasskvarteren Gunsten i Moril Dilaz i Magilre, berömt för dess kök över hela kontinenten bland gourmeter, bäst och dyrast i Moril Dilaz (Magilre s.15)
Stora sjökon: värdshus i Gamla Jicon i Moril Dilaz i Magilre, bra och omtyckt, värdshusvärd är den gemytlige Veron Kerkez (Magilre s.15,44)
Grå havskatten: taverna i Gamla Jicons medelklasskvarter i Moril Dilaz i Magilre, hög kvalitet, öppen för alla men besöks nästan enbart av magiker, astrologer och lärda män (Magilre s.15,21-22)
Alzia och Ziploditen: värdshus i byn Estra i baroniet Gabrika i Magilre, värdshusvärd f.d. äventyrerskan Alzia med son Veroniz, normalt värdshus med sex rum, stall och badhus, prisvärt och därför välbesökt, historieberättarkvällar, gömställe och möteslokal för lokal motståndsgrupp med värdshusvärden som medlem (Magilre s.28,29,30-31,48-49)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9053
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Värdshus

Inlägg av birkebeineren »

Wikifiering pågår. Sorterar under Värdshus och Taverna, lite svårt bara när det står krog...

Även hittat några i från Sinkadusäventyret Skuggor över Nohstril:

Solmöllan: Värdshus i staden Nohstril i Erebos. Ligger i södra staden. Välbesökt och med blandat klientel. Trubaduren Eleidos spelar ofta på Solmöllan. (Sinkadus 37 s. 19)

Grå Slussen: Taverna i staden Nohstril i Erebos. Grå slussen är en mycket populär kvällstaverna och ligger i stadens norra del. Drivs av ägaren Ferdik. (Sinkadus 37 s. 25)

Gråtande Galten: Värdshus i staden Nohstril i Erebos. Gråtande Galten tillhör den mer tveksamma delen av Nohstils krogvärld både till utseende och klientel. Rykten går om både förgiftningar och försvinnanden. Gråtande Galten ligger i stadens södra del. (Sinkadus 37 s. 26)

Rostade Gåsen: Värdshus i staden Nohstril i Erebos. Ligger i stadens södra del nära S:t Tyrestemplet. (Sinkadus 37 s. 26)
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Värdshus

Inlägg av Albrekt »

birkebeineren skrev: 2021-10-02 07:49 Wikifiering pågår. Sorterar under Värdshus och Taverna, lite svårt bara när det står krog...
Jag tror dessa termer används lite huller om buller och kan vara helt synonyma med varandra. Det blir till att titta i texten eller förstå från sammanhanget exakt vad som gäller.

Om inga andra ledtrådar finns, gäller dock vanligtvis följande:
  • Taverna = Dryck serveras
  • Krog = Mat och dryck serveras
  • Värdshus = Mat och dryck serveras, och det finns sängplats att hyra.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Värdshus

Inlägg av Albrekt »

Jag har hittat på ett värdshus (som del av en RPs bakgrundshistoria). Jag tänkte att jag kan posta idén här så andra kan använda sig av den, om man vill.

Sagrins Fyrfat: Värdshus utanför Fristaden i Ostmark, Zorakin.

Sagrins Fyrfat är ett stort värdshus, byggt för att kunna inhysa karavansällskap som antingen är på väg norrut, eller anländer till Fristaden med varor från handelslederna över Aidne- och Mörkerbergen. Man har ett antal privata rum, samt två stora sovsalar. Flera stallar kan hysa stora antal rid- och dragdjur. Värdshuset har en egen smed och, förstås, ett stort utrymme för intag av mat, dryck och (ibland) underhållning. Hela komplexet är omgärdat av en palissad och har flera gånger bevisats försvarbart i orostider.

Värdshuset grundades och byggdes av Nonida Erngrim kring 580 e.O. Nonida föddes i Fristaden till en förmögen erebosisk köpman, Nonidil Erngrim, nyss inflyttad från Nohstril. Gamle Nonidil var ett affärsgeni och erebosisk patriot. Affärsgeniet gick inte i arv och den unga Nonida förstod att hon inte skulle kunna fortsätta tjäna pengar på det komplicerade vis hennes far gjort. Hon bestämde sig istället att investera sin fars kvarlämnade förmögenhet i land utanför stadsmurarna, där hon anlade sitt och sin familjs värdshus. Hon införskaffade också ett stort antal får att beta markerna hon äger kring värdshuset.

Nonida, 70, är äldst och klart smartast i en skara syskon. Dessa, och idag deras barn, har alla givits olika ansvarsområden inom familjeföretaget, från att ta hand om stallarna, till köken, till fårskötseln. Nonida själv, tillsammans med sin livspartner, Yrtisia, sköter finanserna och tar hand om det som återstår av gamle Nonidils affärsverksamhet, vilket mest handlar om att agera mellanhand mellan olika intressen på fastlandet och i Erebos, samt att hjälpa karavaner (för en rimlig penning) hitta eskorter och utrustning när sådant behövs.

Den salamoriska invasionen av Fristaden år 591 drabbade familjen Erngrim hårt. Själva kriget var fruktansvärt, men även efter att den zorakiske kungen "återställt ordningen" genom att inlemma denna nostratiska landsända i Zorakin ett par år senare, så hade handel och internationella relationer rubbats till den grad att det var svårt för Sagrins Fyrfat att återetablera normal affärsverksamhet på många år. Nu, 15 år senare, börjar man precis komma tillbaka till den nivå på affärerna man hade innan invasionen. Värdshuset ger dock fortfarande intrycket att det nog sett sina bästa dagar.

Nonidil var erebosisk patriot och Fraschikel-dyrkare. Han uppfostrade alla sina barn till detsamma, trots att de aldrig besökt "hemlandet". På Sagrins Fyrfat bjuds erebosiska rätter, erebosisk underhållning och erebosiska gäster behandlas nästan som familjemedlemmar (så länge de betalar). Ovanför den stora eldstaden hänger fem stora porträtt av Femhusrådets ledare (från år 580 e.O. vill säga). Ingen portättlikhet står att finna, men det är tanken som räknas och varje trätavla har en sotig namnskylt för att klargöra vad som menats. För länge sedan försökte man också bygga ett fyrliknande torn utanför värdshuset som skulle påminna om det fyrfat den berömda Sagrin-stayn i Nohstril kröns av, men det byggdes i både sten och trä och fattade snart eld. Det utbrunna tornet ser nu mest ut som en stor hög svart sten. Eftersom det ändå visat sig för dyrt och tidskrävande att hålla ett massivt fyrfat brinnande, byggdes det aldrig upp igen. De erebosier som bor i Fristaden, både Fraschikel- och etinstrogna, uppsöker ofta Sagrins Fyrfat för att fira erebosiska festdagar och religiösa högtider.
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Drahcon
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 58
Blev medlem: 2014-11-01 19:21
Ort: Sverige

Re: Värdshus

Inlägg av Drahcon »

Albrekt skrev: 2021-11-14 09:14 Jag har hittat på ett värdshus (som del av en RPs bakgrundshistoria). Jag tänkte att jag kan posta idén här så andra kan använda sig av den, om man vill.

Sagrins Fyrfat: Värdshus utanför Fristaden i Ostmark, Zorakin.

Sagrins Fyrfat är ett stort värdshus, byggt för att kunna inhysa karavansällskap som antingen är på väg norrut, eller anländer till Fristaden med varor från handelslederna över Aidne- och Mörkerbergen. Man har ett antal privata rum, samt två stora sovsalar. Flera stallar kan hysa stora antal rid- och dragdjur. Värdshuset har en egen smed och, förstås, ett stort utrymme för intag av mat, dryck och (ibland) underhållning. Hela komplexet är omgärdat av en palissad och har flera gånger bevisats försvarbart i orostider.

Värdshuset grundades och byggdes av Nonida Erngrim kring 580 e.O. Nonida föddes i Fristaden till en förmögen erebosisk köpman, Nonidil Erngrim, nyss inflyttad från Nohstril. Gamle Nonidil var ett affärsgeni och erebosisk patriot. Affärsgeniet gick inte i arv och den unga Nonida förstod att hon inte skulle kunna fortsätta tjäna pengar på det komplicerade vis hennes far gjort. Hon bestämde sig istället att investera sin fars kvarlämnade förmögenhet i land utanför stadsmurarna, där hon anlade sitt och sin familjs värdshus. Hon införskaffade också ett stort antal får att beta markerna hon äger kring värdshuset.

Nonida, 70, är äldst och klart smartast i en skara syskon. Dessa, och idag deras barn, har alla givits olika ansvarsområden inom familjeföretaget, från att ta hand om stallarna, till köken, till fårskötseln. Nonida själv, tillsammans med sin livspartner, Yrtisia, sköter finanserna och tar hand om det som återstår av gamle Nonidils affärsverksamhet, vilket mest handlar om att agera mellanhand mellan olika intressen på fastlandet och i Erebos, samt att hjälpa karavaner (för en rimlig penning) hitta eskorter och utrustning när sådant behövs.

Den salamoriska invasionen av Fristaden år 591 drabbade familjen Erngrim hårt. Själva kriget var fruktansvärt, men även efter att den zorakiske kungen "återställt ordningen" genom att inlemma denna nostratiska landsända i Zorakin ett par år senare, så hade handel och internationella relationer rubbats till den grad att det var svårt för Sagrins Fyrfat att återetablera normal affärsverksamhet på många år. Nu, 15 år senare, börjar man precis komma tillbaka till den nivå på affärerna man hade innan invasionen. Värdshuset ger dock fortfarande intrycket att det nog sett sina bästa dagar.

Nonidil var erebosisk patriot och Fraschikel-dyrkare. Han uppfostrade alla sina barn till detsamma, trots att de aldrig besökt "hemlandet". På Sagrins Fyrfat bjuds erebosiska rätter, erebosisk underhållning och erebosiska gäster behandlas nästan som familjemedlemmar (så länge de betalar). Ovanför den stora eldstaden hänger fem stora porträtt av Femhusrådets ledare (från år 580 e.O. vill säga). Ingen portättlikhet står att finna, men det är tanken som räknas och varje trätavla har en sotig namnskylt för att klargöra vad som menats. För länge sedan försökte man också bygga ett fyrliknande torn utanför värdshuset som skulle påminna om det fyrfat den berömda Sagrin-stayn i Nohstril kröns av, men det byggdes i både sten och trä och fattade snart eld. Det utbrunna tornet ser nu mest ut som en stor hög svart sten. Eftersom det ändå visat sig för dyrt och tidskrävande att hålla ett massivt fyrfat brinnande, byggdes det aldrig upp igen. De erebosier som bor i Fristaden, både Fraschikel- och etinstrogna, uppsöker ofta Sagrins Fyrfat för att fira erebosiska festdagar och religiösa högtider.
Vilken känsla!! Jag vill besöka det där värdshuset redan imorgon!
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Värdshus

Inlägg av Albrekt »

Drahcon skrev: 2021-11-15 09:16 Vilken känsla!! Jag vill besöka det där värdshuset redan imorgon!
Kul! Du är förstås hjärtligt välkommen! :D
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2262
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: Värdshus

Inlägg av skaraborgarn »

Tehuset i Krygal Svylses förbannelse då?
Angela
Felicisk Råttfångare
Inlägg: 2
Blev medlem: 2021-07-05 13:17

Re: Värdshus

Inlägg av Angela »

Albrekt skrev: 2021-11-14 09:14 Jag har hittat på ett värdshus (som del av en RPs bakgrundshistoria). Jag tänkte att jag kan posta idén här så andra kan använda sig av den, om man vill.

Sagrins Fyrfat: Värdshus utanför Fristaden i Ostmark, Zorakin.

Sagrins Fyrfat är ett stort värdshus, byggt för att kunna inhysa karavansällskap som antingen är på väg norrut, eller anländer till Fristaden med varor från handelslederna över Aidne- och Mörkerbergen. Man har ett antal privata rum, samt två stora sovsalar. Flera stallar kan hysa stora antal rid- och dragdjur. Värdshuset har en egen smed och, förstås, ett stort utrymme för intag av mat, dryck och (ibland) underhållning. Hela komplexet är omgärdat av en palissad och har flera gånger bevisats försvarbart i orostider.

Värdshuset grundades och byggdes av Nonida Erngrim kring 580 e.O. Nonida föddes i Fristaden till en förmögen erebosisk köpman, Nonidil Erngrim, nyss inflyttad från Nohstril. Gamle Nonidil var ett affärsgeni och erebosisk patriot. Affärsgeniet gick inte i arv och den unga Nonida förstod att hon inte skulle kunna fortsätta tjäna pengar på det komplicerade vis hennes far gjort. Hon bestämde sig istället att investera sin fars kvarlämnade förmögenhet i land utanför stadsmurarna, där hon anlade sitt och sin familjs värdshus. Hon införskaffade också ett stort antal får att beta markerna hon äger kring värdshuset.

Nonida, 70, är äldst och klart smartast i en skara syskon. Dessa, och idag deras barn, har alla givits olika ansvarsområden inom familjeföretaget, från att ta hand om stallarna, till köken, till fårskötseln. Nonida själv, tillsammans med sin livspartner, Yrtisia, sköter finanserna och tar hand om det som återstår av gamle Nonidils affärsverksamhet, vilket mest handlar om att agera mellanhand mellan olika intressen på fastlandet och i Erebos, samt att hjälpa karavaner (för en rimlig penning) hitta eskorter och utrustning när sådant behövs.
Jag vill också skapa en rollplay https://chernobylstory.com/se/
Den salamoriska invasionen av Fristaden år 591 drabbade familjen Erngrim hårt. Själva kriget var fruktansvärt, men även efter att den zorakiske kungen "återställt ordningen" genom att inlemma denna nostratiska landsända i Zorakin ett par år senare, så hade handel och internationella relationer rubbats till den grad att det var svårt för Sagrins Fyrfat att återetablera normal affärsverksamhet på många år. Nu, 15 år senare, börjar man precis komma tillbaka till den nivå på affärerna man hade innan invasionen. Värdshuset ger dock fortfarande intrycket att det nog sett sina bästa dagar.

Nonidil var erebosisk patriot och Fraschikel-dyrkare. Han uppfostrade alla sina barn till detsamma, trots att de aldrig besökt "hemlandet". På Sagrins Fyrfat bjuds erebosiska rätter, erebosisk underhållning och erebosiska gäster behandlas nästan som familjemedlemmar (så länge de betalar). Ovanför den stora eldstaden hänger fem stora porträtt av Femhusrådets ledare (från år 580 e.O. vill säga). Ingen portättlikhet står att finna, men det är tanken som räknas och varje trätavla har en sotig namnskylt för att klargöra vad som menats. För länge sedan försökte man också bygga ett fyrliknande torn utanför värdshuset som skulle påminna om det fyrfat den berömda Sagrin-stayn i Nohstril kröns av, men det byggdes i både sten och trä och fattade snart eld. Det utbrunna tornet ser nu mest ut som en stor hög svart sten. Eftersom det ändå visat sig för dyrt och tidskrävande att hålla ett massivt fyrfat brinnande, byggdes det aldrig upp igen. De erebosier som bor i Fristaden, både Fraschikel- och etinstrogna, uppsöker ofta Sagrins Fyrfat för att fira erebosiska festdagar och religiösa högtider.
Efter att invasionen slutligen avvärjdes, tog det år för värdshuset att återuppbygga sin kundkrets och affärer. Familjen Erngrim var dock fast beslutna att inte ge upp, vilket ledde till att de långsamt men säkert återvann sin tidigare glans. Angående traditioner, så håller värdshuset erebosiska festdagar högt, med speciella måltider och underhållning som reflekterar erebosisk kultur och religiösa praktiker. Detta har blivit en viktig del av deras identitet och lockar både erebosiska och icke-erebosiska gäster
Skriv svar