Harpyor/Fågelkvinnor

Kända eller nämnvärda karaktärer i Ereb Altor. Allt från elaka svartalfshövdingar till fagra alvdrottningar.
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2260
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av skaraborgarn »

Kryptozoologi finns vist i EA också.
Dretski
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 146
Blev medlem: 2007-10-03 19:40

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av Dretski »

Harpyor är inte helt ovanliga i den vidsträckta Drakryggen, säger de som vet. Osäkerheten är desto större vad det gäller deras släktskap med harpyorna på Ereb och Akrogal.
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1757
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av Adragoor »

Kanske det finns någon lämplig legend någonstans ifrån att inspireras av? Harpyor kommer ju från grekisk mytologi, och Akrogals gamayuner är inspirerade av slaviska folksagor. Samkarnas fågelkvinnor kunde kanske knyta an till något helt annat för att göra settingen exotisk. Troligen finns det massor av fågelkvinnolegender från runt om i världen att inspireras av. Har inte forskat så djupt själv dock...
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2260
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av skaraborgarn »

Magiskt experiment gick fel?
Gud som var på dåligt humör?
Dretski
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 146
Blev medlem: 2007-10-03 19:40

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av Dretski »

Adragoor skrev: 2023-08-05 20:02 Kanske det finns någon lämplig legend någonstans ifrån att inspireras av? Harpyor kommer ju från grekisk mytologi, och Akrogals gamayuner är inspirerade av slaviska folksagor. Samkarnas fågelkvinnor kunde kanske knyta an till något helt annat för att göra settingen exotisk. Troligen finns det massor av fågelkvinnolegender från runt om i världen att inspireras av. Har inte forskat så djupt själv dock...
Bra pointer och idé! Hittade spontant denna länk, och ska nu läsa igenom alternativen innan jag somnar. :)
https://simple.wikipedia.org/wiki/Bird_women

Edit;
Med lite inspiration från de asiatiska harpyorna skulle det vara intressant att bygga en harpyestam/-klan baserad runt pirmitiv musik (tänk lite bergens version av sirener) och eftersom det är DoD, mer specifikt runt harmonismskolan från DoD Magi. De får fortfarande gärna både para sig med och äta vilsegågna varelser. Det är min korta tanke just nu, god natt. :)
Dretski
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 146
Blev medlem: 2007-10-03 19:40

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av Dretski »

Drakryggens harpyor – bergens kvinnor

Jag försöker härmed mixa ihop lite av de vanliga harpyorna, mina och Johannes Nessers idéer samt det som tidigare skrivits i tråden. Drakryggen befolkas från norr till söder av många olika flockar av harpyor, med kulturella skillnader baserad i första hand på geografi. Jag har för tillfället inte tillgång till Monsterboxen då min dator är trasig, men jag frihandar så kan det korrigeras senare om det skulle finnas behov.

Vad som är helt bekräftat är att flockar av harpyor endast består av kvinnliga sådana. Manliga harpyor existerar precis som tidigare nämnt, men dessa lever utstötta från de matriarkaliska flockarna och uppsöks enbart för parning. Som tidigare nämnts söker ofta stora grupper av kvinnliga harpyor upp de enstöriga och utstötta manliga exemplaren för befruktning, ofta med ett mycket våldsamt resultat, men det stannar inte där. Harpyor har en magiskt medfödd förmåga att befrukta sig med i stort sett alla humanoida varelser, och givet en chans kidnappas gärna någon (ur harpyornas perspektiv) exotisk varelse för allsköns förströelse. Exotiska varelser kan dock vördas som klanens ägodel och de behandlas om än inte gott, så åtminstone bättre än harpye-hanarna. Detta resulterar i att harpyekolonierna emellanåt har manliga fångar bestående av allsköns humanoider, som används i första hand för parning. En befruktad harpyehona föder alltid en renrasig harpya, och blandraser existerar alltså inte (inga alvpyor här inte!). Vilken gud som än skapat denna ordning för livets gång hade förmodligen smuttat ganska hårt på sin kanna med ambrosia innan. Men nu lite mer grundligt om harpyorna!

Ett matriarkaliskt samhälle
Varje koloni av harpyor styrs av en matriark, vilken oftast är den äldsta, starkaste och mest intelligenta varelsen i flocken. Flocken lever generellt i en stark harmoni mellan sina medlemmar, och eventuella strider och bråk utövas snarast emot externa hot. Ett råd av flera starka harpyor har en utdelegerad makt, och gemensamma beslut tas alltid vad gäller jakt, parning och andra stora beslut som påverkar flocken. Harpyor med stora kunskaper i jakt, matlagning, barnskötsel, överlevnad och navigering värderas högt inom flocken.

Jakt och överlevnad
Harpyor jagar uteslutande i flock, och utger en skrämmande syn för de byten som hamnar i deras väg. Harpyor är allätare, men bryr sig inte nämnvärt om köttet kommer från en råbock eller en människa. De har ofta stora samlingar av mat som de håller färsk genom nedkylning på bergsmassivets snötäckta toppar. De använder även grönsaker, örter och om möjlighet finnes frukt till sin föda. Mineraler och örter samlas gärna på hög för allehanda behov, men de är inte materiellt intresserade av rikedomar. En viss teknologisk nivå finns vilket möjliggör mycket avancerade matlagningskunskaper och enkla bostadskonstruktioner, men harpyor slåss uteslutande i kraftigt numerärt överläge och utan vapen.

Kultur
Harpyor lägger ett högt värde i sång, dans och ceremonier som utförs vid speciella tillfällen, t ex vid parningssäsonger. En flock harpyor kan tillsammans utföra magi från Harmonism-skolan via dessa tekniker, men individer kan inte på egen hand kasta besvärjelser som en vanlig magiker. För ett människoöra kanske sången inte låter helt underbar, men i en koloni av harpyor utförs nästan konstant någon form av högljudd ritual bland delar av medlemmarna.

Kommunikation
Harpyor kommunicerar med varandra via vad som i deras egna öron är ett mycket vackert och sjungande språk, men i öronen på andra varelser låter det snarast väldigt illa och är mycket högljutt. Även gester används konstant för kommunikation, varför en skrikande och flaxande harpya är den vanligaste synen för utomstående. På grund av deras magiska natur har dock vissa harpyor en speciell telepatisk förmåga och kan på så sätt kommunicera med andra humanoida varelser oavsett språk. Detta kräver dock att harpyan vidrör den tilltänkta samtalspartnern, vilket gör att eventuella fångar eller andra humanoider utsätts för ett ganska makabert tafsande under kommunikationen.

Revir och diplomati
Harpyor är mycket inriktade på att försvara sina revir emot jägare och andra varelser som kan tänkas störa deras matförsörjning eller andra åtaganden. De kan dock tänkas köpslå med intelligenta varelser, och byter gärna bort sina tillgångar emot befruktning om de inte är i tillräckligt numerärt överläge för att helt enkelt röva bort sitt offer. Faktum är att köpslåendet i detta sammanhang snarare är mer av ett krav under hot än något annat, men de lever alltid upp till sina avtal när de väl är gjorda. Det absolut värsta som kan hända en flock harpyor är att få syn på medlemmar av en annan flock, och vid tillfällen när olika flockar möts slutar det alltid med ett totalt blodbad där den ena sidan utrotas eller i bästa fall lyckas fly.

Bosättningar
Harpyor bygger alltid sina samhällen så högt upp de bara kan, men på grund av Drakbergens extrema höjder klarar de sällan av att bosätta sig vid bergstopparna, utan skapar sina bosättningar snarare på klippavsatser eller runt större grottor på bergssidorna. De är civiliserade nog att kunna bygga enklare hyddor, gärna inne i bergens grottor.
Dretski
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 146
Blev medlem: 2007-10-03 19:40

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av Dretski »

De Steniga Klyftornas Svep:
Beskrivning: Denna flock av harpyor har gjort sina boningar i de branta klippavsatserna i norra Drakryggen. De är specialiserade på sitt skickliga användande av klippformationer som naturliga försvar. Deras kultur betonar styrka och uthållighet, och de är experter på att jaga stora bergsbockar.
Kulturella särdrag: Dessa harpyor fokuserar på sina krigsdanser och sånger som firar segrar i jakt och konflikt. Deras matriark är en erfaren jägare som har överlevt många farliga situationer.

Den Förlorade Stadens Svep:
Beskrivning: Denna flock har byggt sina boningar i de ruinerna av en uråldrig stad som en gång beboddes av en främmande civilisation. Deras kultur är rik på mysterier och skatter som de har funnit bland ruinerna. Dessa harpyor är kända för sin nyfikenhet och samlarinstinkt, och de behandlar exotiska varelser med stor respekt.
Kulturella särdrag: De har en stark tro på förmågan att kommunicera med de gamla andar som sägs vandra i ruinerna. Deras sånger och ceremonier är ofta fokuserade på att hedra dessa andar.

Eldflammans Svep:
Beskrivning: Denna flock har sitt hem i en dal med vulkanisk aktivitet i Drakryggens södra delar. Deras kultur är hård och strängt hierarkisk, där den starkaste överlever. Dessa harpyor använder gärna eld på olika vis som vapen.
Kulturella särdrag: Deras ceremonier involverar ofta att offra byten i vulkanen för att lugna dess vrede. Deras sånger är dramatiska och kraftfulla.

Snöviddernas Svep:
Beskrivning: Denna flock lever djupt in i Drakryggens berg där snön täcker marken året runt. De har utvecklat särskilda färdigheter för att överleva i de extrema förhållandena, och lever högre upp än några andra harpyor. Deras kultur är fokuserad på att anpassa sig till miljön.
Kulturella särdrag: Deras sånger och danser är stillsamma och tysta för att inte störa den fridfulla snön. De har utvecklat en unik form av snömagi som de använder för jakt och överlevnad.

Juronasvepet:
Beskrivning: Denna flock bor vid gränsen mellan Drakryggen och Juronaträsket. Deras kultur är präglad av en ständig kamp för överlevnad i det farliga träsket, och de lever närmare marken och inlandet än övriga harpyor. De har utvecklat färdigheter i att använda giftiga växter och fällor för jakt.
Kulturella särdrag: Deras sånger är mörka och förföriska, och de utför ritualer som antingen lockar eller hedrar de farliga djur och växter de är tvungna att samexistera med.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8997
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av birkebeineren »

Gillar dessa samkarniska harpyor. :D

Lever de endast på Drakryggens västsluttningar eller har några även kunnat ta sig över/under/genom bergen till den östra sidan? Drakryggen är som sagt mycket svår att korsa...
Dretski
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 146
Blev medlem: 2007-10-03 19:40

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av Dretski »

Nog kan det tänkas finnas ett mer vattennära svep eller två på den östra sidan, men i huvudsak ser jag att de bor i de västra delarna. Hippogrifferna på Drakbergens östra sida är absolut inte förtjusta i harpyornas skrän.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2417
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av gtjorgo »

Drakryggen är nog, på grund av sin höjd, en effektiv barriär.

Gillar verkligen dessa harpyor!:)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8997
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av birkebeineren »

Om harpyorna har sina naturliga hem på västsidan av Drakryggen kan det tänkas att ibland råkar någon idivid komma för nära Geardons gap och dras in i klyftan med de kraftiga vindarna. Det fåtal som överlever detta har mycket svårt att ta sig tillbaka och fastnar därför på östsidan bergskedjan. I en för dem främmande miljö har de likt fredlösa tvingat samla sig i nya flockar ("svep"?) för att överleva. Deras mål ärkanske att ta sig tillbaka till västsidan men detta är ingen lätt uppgift. Det talas om vägar genom underjorden men då måste dessa hittas och sen vågas, något som kanske är extra svårt för flygande varelser vana vid öppet lufthav. Över bergen blir väldigt högt, och kallt, samt utsatt för passerande drakar. Runt södra ändan av Drakryggen en möjlighet men detta är långt och om då denna del av bergskedjan bebos av Drakar (och säkert annat) troligtvis en mycket farlig sådan. Runt norra ändan ett alternativ men där bor det en hel del folk och dessa kanske inte gillar harpyor, varken på resande fot eller vinge?

Ett eventuellt uppdrag för äventyrare att i hemlighet hjälpa harpyor förbi Krilloan, längs Karavanvägen eller på skepp förbi Vägen bort, runt Forithos och Anderos udde samt flera morëlvidynska piratstäders revir, och sen slutligen ner i Ankherviken där hemmen på östsidan Drakryggen tryggt kan nås?
Dretski
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 146
Blev medlem: 2007-10-03 19:40

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av Dretski »

birkebeineren skrev: 2023-11-19 07:19 Om harpyorna har sina naturliga hem på västsidan av Drakryggen kan det tänkas att ibland råkar någon idivid komma för nära Geardons gap och dras in i klyftan med de kraftiga vindarna. Det fåtal som överlever detta har mycket svårt att ta sig tillbaka och fastnar därför på östsidan bergskedjan. I en för dem främmande miljö har de likt fredlösa tvingat samla sig i nya flockar ("svep"?) för att överleva. Deras mål ärkanske att ta sig tillbaka till västsidan men detta är ingen lätt uppgift. Det talas om vägar genom underjorden men då måste dessa hittas och sen vågas, något som kanske är extra svårt för flygande varelser vana vid öppet lufthav. Över bergen blir väldigt högt, och kallt, samt utsatt för passerande drakar. Runt södra ändan av Drakryggen en möjlighet men detta är långt och om då denna del av bergskedjan bebos av Drakar (och säkert annat) troligtvis en mycket farlig sådan. Runt norra ändan ett alternativ men där bor det en hel del folk och dessa kanske inte gillar harpyor, varken på resande fot eller vinge?

Ett eventuellt uppdrag för äventyrare att i hemlighet hjälpa harpyor förbi Krilloan, längs Karavanvägen eller på skepp förbi Vägen bort, runt Forithos och Anderos udde samt flera morëlvidynska piratstäders revir, och sen slutligen ner i Ankherviken där hemmen på östsidan Drakryggen tryggt kan nås?
Idel intressanta idéer, det luktar Birke-äventyr i Drakryggen. :D
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8997
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av birkebeineren »

Klurigast skulle kanske bli att få harpyorna förbi Krilloan. Om färden går med skepp måste ju alla lägga till i staden i väntan på rätt vind för att ta sig ut ur Ormsjön och det kan ta tid. Hur länge klarar en skeppslast harpyor vänta i Krilloans hamn och vilka problem bjuder det på? Att ta landvägen och använda den gamla stenvägen mot Kiorsam (för att därifrån nå Ankhrviken) är ett annat alternativ men då måste färden först gå genom själva staden. Möjligtvis skulle det gå att göra öppet men att släppa "monster" innanför murarna lär kräva tillstånd, troligtvis mutor och garanterad hård bevakning. Någon skulle ändå garanterad försöka döda harpyorna eller fånga dem. Att göra det i hemlighet kanske mer säkert, om man lyckas undgå upptäckt, men Krilloan är en stor och folkrik stad. Någon sorts förklädnad lär behövas men hur dölja harpyors ökända lukt och hur hålla "monstren" lugna i enför dem mycket främmande miljö?

Lät en gång ett sällskap äventyrare försöka smugla en delvis nersövd lindskiarn genom Zorakin (där lindskiarnar INTE gillas) och det var heller inte lätt. :lol:
Dretski
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 146
Blev medlem: 2007-10-03 19:40

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av Dretski »

birkebeineren skrev: 2023-11-21 11:28 Klurigast skulle kanske bli att få harpyorna förbi Krilloan. Om färden går med skepp måste ju alla lägga till i staden i väntan på rätt vind för att ta sig ut ur Ormsjön och det kan ta tid. Hur länge klarar en skeppslast harpyor vänta i Krilloans hamn och vilka problem bjuder det på? Att ta landvägen och använda den gamla stenvägen mot Kiorsam (för att därifrån nå Ankhrviken) är ett annat alternativ men då måste färden först gå genom själva staden. Möjligtvis skulle det gå att göra öppet men att släppa "monster" innanför murarna lär kräva tillstånd, troligtvis mutor och garanterad hård bevakning. Någon skulle ändå garanterad försöka döda harpyorna eller fånga dem. Att göra det i hemlighet kanske mer säkert, om man lyckas undgå upptäckt, men Krilloan är en stor och folkrik stad. Någon sorts förklädnad lär behövas men hur dölja harpyors ökända lukt och hur hålla "monstren" lugna i enför dem mycket främmande miljö?

Lät en gång ett sällskap äventyrare försöka smugla en delvis nersövd lindskiarn genom Zorakin (där lindskiarnar INTE gillas) och det var heller inte lätt. :lol:
För att inte nämna slavhandlarna i Ankh-Castellum, hur mycket skulle det inte vara värt med en flock harpyor på en Felicisk cirkus?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8997
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Harpyor/Fågelkvinnor

Inlägg av birkebeineren »

Det är även stor efterfrågan på udda saker i Jorpagna där det gått mode i att ha välassorterade kuriosakabinett hos de mäktiuga furstehusen. En harpya lär kunna inbringa en anselig summa pengar för säljaren av en sådan.

Sen sägs ju också harpyor vara eftertraktade som råvarukälla till diverse alkemiska elixir...

Tror det blir svårt att smuggla harpya. :P
Skriv svar