Ordnar - diskussion

Information om religionerna och dess utbredning
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9053
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Du verkar ha en plan Snibben. :)

Att flytta några årtal för att bättre passa med den historiska utvecklingen i världen borde inte vara något problem vad jag kan se. Många av årtalen är ju hämtade från forumsinlägg som redan är kraftigt redigerade för att passa med den tolkning av Lysande Vägen forumet har kommit fram till. Tror också att flera avårtalen bara var tillfälligt valda. De ändringar du föreslår ser bra ut tycker jag.

S:t Mellins Orden och S:t Kefims Orden som särskilt ägnar sig åt läkekonst respektive fattigvård blir då de nyaste ordnarna men dessa sysslor sköts rimligtvis av andra ordnar också i varierande grad?

Tror alla ordnar getts vissa särdrag (och kan säkert få fler) men om S:ta Giolderanas Orden är rätt obeskriven, eller hur?
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av Snibben »

Om S:t Cardors ordens närvaro i olika länder:

Kardien
I det land orden grundades i är den idag näst störst. Här har orden sin representation hos Exarken och Ordû-Kerigassen i Ekebrog och hos Kerigassen i Faltrax. Orden har två egna viktigta pilgrimscentrum och därtill är man fungerande kanikriarker i ett flertal bôntisat och flera stadstempel. Fördelningen mellan de bägge kerisatten är inte jämn utan och de flesta hus ligger i Ekeborgs kerisatt med nästan 300 bröder på dryga 20 platser medan Faltrax Kerisatt har ca 200 bröder på nästan lika många platser.

Zorakin

Man brukar säga att orden för sin tystastes tillvaro i Zorkain. Detta betyder inte att orden är obefintlig i Zorakin. Zorakin är det land och Kerisatt som har tredje största närvaro av Cardorbröder med ca 250 bröder på drygt 25 platser. Orden anses som tyst eftersom man inte arbetar i några viktiga tadoser eller soltempel. Ordens verksamhet är dock lika livlig med fritänkande teologer och bokskrivande som i övriga Ereb.

Jorpagna
Jorpagan är det land som orden har störst representation i. Bland Jorpagniska furstar och adelsmän har det under de senaste 250 åren varit populärt att bjuda in munkar och nunnor att grunda kloster för att få själafrid. Cardorsorden har ibland setts som ett billigare alternativ då man inte har behövt avsätta land för att bygga ett kloster, utan de kan leva på intäkterna från sina riarkat, dock kräver man en särskild avsättning för förbönerna fortfarande. Det är i Jorpagna man främst hittar de små cardorshusen som bara består av fem bröder vid ett lokalt soltempel.

Brendien

Då Brendien är ett rike som inte fullt ut konverterats till läran har man väldigt lite närvaro här. Ett fåtal småhus har spillt över från Jorpagna men inga viktiga tadoser eller tempel.

Magillre
Cardorbröderna har anspassat sig mycket bra till den kontinentala varianten av kyrkan. Faktum är att den är en av de drivande krafterna i det systemet med en öppnare syn på caddiska skrifter och större musikalt utbud. Det finns flera Cardorshus i Magillre och de flesta är knutna till tadoser i städer eftersom det är svårt att övertala adeln att det inte skall spela någon roll från vilket stånd en riark skall upptas ifrån (magillisk adel vill inte ha riarker på hög nivå som inte är adliga själva)

Klomellien
Klomellien är ett splittrat land med flera småstater och olika religioner. Cardorbrödernas närvaro beror mycket på vart i Klomellien man är och orden har bara närvaro i stadsstaterna Addiaska och Yolev. Som störts är orden i Addiaska där men har ett eget kloster, Eitas Fäste, samt innehar domsen i ett flertal bontisat. I Yolev har man inte lika starkt fotfäste ännu och det enda domsen man sitter i är Yolevs bontisat - som i och för sig är det starkaste i den stadsstaten.

Caddo
Orden har ingen officiell närvaro på Caddo. När fred råder händer det att bröder åker på pilgrimsfärder hit men då ryktet ibland sprids om att de vill översätta Den gyllene boken har det hänt att det blivit hätsk stämning mot dem och till och med lynchningar har förekommit. Cardorbröder går oftast väl med lärda caddiska rairker och man debatterar gärna olika ståndpunkter med dem. Cardororden har också agenter på Caddo som har i uppdrag att skicka rapporter eller kopior av nya teologiska och kyrkliga skrifter.

Övriga länder
I övrigt har orden inte någon närvaro i andra länderna. Man har fått inbjudningar att öppna hus i Erebos men eftersom detta inte har ansetts tillräckligt inkomstsäkrade har inga bröder nappat på att flytta dit. Palinor är också ett land där Den Lysande Vägen är den härskande religionen men inga inbjudningar har utgått härifrån
Då orden inte är en missionerande orden har man inga planer på att upprätta nya hus eller domsen i länder som inte har en stark tillhörighet till Den Lysande Vägen.
Senast redigerad av Snibben den 2023-10-21 10:12, redigerad totalt 1 gånger.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9053
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Ordnar - diskussion

Inlägg av birkebeineren »

Ser bra ut. Gillar detaljerna och sammanhangen som binder samman och gör världen mer komplex. :)

Lägger till en ny länk i wikiartikeln för S:t Cardors Orden
Skriv svar