Drakmästare Gadirm

Kända eller nämnvärda karaktärer i Ereb Altor. Allt från elaka svartalfshövdingar till fagra alvdrottningar.
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2195
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: Drakmästare Gadirm

Inlägg av skaraborgarn »

Verkar som folket är bekväma människor med små vyer. Låter skelett ta hand om allt grovjobb och sedan sitter de och är nöjda med tillvaron.
Användarens profilbild
Wolfhart
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 157
Blev medlem: 2009-01-02 17:45
Ort: Hässelby

Re: Drakmästare Gadirm

Inlägg av Wolfhart »

Hur funkar egentligen den dagliga driften av skelettarbetarna? Gadirm bör ju ha en stab av kompetenta nekromantiker som upprätthåller animationerna, men hur pass autonoma är skeletten i övrigt? Liksom i vår tids allt mer automatiserade produktion bör det ju finnas behov av folk som övervakar, som kan stänga ner eller styra om vid behov. Är detta ett grisgöra som stackars magistudenter åker på, eller är det ett eftertraktat förtroendeuppdrag för dalbefolkningens mest stabila individer?

Sedan bör det ju också krävas individer med agrikulturell kompetens som kan övervaka grödorna och naturen kring dessa för att inte överraskas av växtsjukdomar eller skadedjur. Kanske kan det vara samma individer som övervakar skelettens arbete, men det tycks lämpligt att skilja dessa sysslor p.g.a. deras olika perspektiv: nutid kontra framtid, reaktivt kontra proaktivt.

Om sedan resten, d.v.s. huvuddelen av dalbefolkningen inte behöver engagera sig i livsmedelsproduktionen, vad gör de då om dagarna? Olika former av specialiserat hantverk? Militär träning?


Edit: Nonschalera ovanstående, se nedan.
Användarens profilbild
Wolfhart
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 157
Blev medlem: 2009-01-02 17:45
Ort: Hässelby

Re: Drakmästare Gadirm

Inlägg av Wolfhart »

Efter att ha gjort det jag borde gjort innan jag skrev det ovanstående; alltså läst på om Gadirm och hans furstendöme i gula Gigantboken, så konstaterar jag att skeletten sköts av 40 nekromantiker, och att skeletten också producerar hantverksföremål. Överskottet av spannmålsproduktionen samt hantverksföremålen går på export (Akrogalahästar? Små träskulpturer snidade av Odöderhultarn?).

Furstendömet har förutom åkermarken en stor akademi, och utöver de som är anställda vid denna samt en militär skyddsstyrka på 100 man så nämns INGA andra invånare överhuvudtaget. Det tycks faktiskt som att någon dalbefolkning utanför akademin inte existerar!

Intressant är också att gula Gigantboken skriver att Gadirm har levt i 47 år ("normal jordtid" så alltså Altorår?) och att han grundade sitt furstendöme när han levt i 37 år ("jordtid, ej fysisk ålder"). Två år efter grundandet öppnades akademin, så furstendömet har alltså bara funnits i 10 år och akademin i 8 år. I Vicotniks, Häxmästarens, Vlad Kamanturs och de andra hårdingarnas ögon måste han ju vara värsta stöddiga uppkomlingen, the new kid on the block!
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8851
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Drakmästare Gadirm

Inlägg av birkebeineren »

Relevanta funderingar även om Gigantboken ger vissa svar. De 40 nekromantikerna är kanske en blanding av både mästare och noviser? Ett viktigt arbete men kanske inte ett särskilt roligt sådant? Många hade kanske hellre velat studera gamla margyliska skriftrullar inne i akademin än kommendera skelett att gräva, vattna och gödsla? Här kommer också skillnaden mellan dödens krafter och livets krafter när det gäller magi, troligtvis inte helt enkelt att hitta magiker som kan hålla dessa motstridigheter sorterade i sina oundvikligt präglade magiska sinnen. Gadirm hävdar att det går och att all magi är neutral, men ändå. Gissar därför att det finns vissa individer med agrikulturell kompetens som inte är magiker men som däremot samarbetar med magikerna.

Både akademi och furstendöme verkar vara ganska nya skapelser. Är det en form för samhällsexperiment Gadirm påbörjat? Ett som skall bevisa att det går att leva efter hans tankar om neutral magi och där de döda tjänar de levande?

Dalbefolkningen, den levande iallafall, kan därför tänkas vara fåtalig och bestå endast av magikerna knutna till akademin, dalens vaktstyrka samt ett begränsat antal vanliga humanoider (gissar att Gadirm inte skiljer på människor och andra) som låtit sig locka av detta nya sätt att leva. Men Gadirm söker flera...

Odöderhultarns träsniderier har förövrigt blivit statussymboler borta i stadsstaten Kandor och själva drottningen har nyligen lämnat in en beställning på en skulptur av sig själv ridande på ett furgiskt fullblod. 8)
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2195
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: Drakmästare Gadirm

Inlägg av skaraborgarn »

En vanlig bonde i riket får sägas vara en modig man. Skelett som går omkring kan kanske gå för sig, men Gadirim har väl en och annan gast i sin tjänst? Kommer en drake på besök en vacker dag?
Och får man vila i frid när man är döde eller tas kroppen om hand och animeras?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8851
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Drakmästare Gadirm

Inlägg av birkebeineren »

Skriv svar