Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

birkebeineren skrev: 2022-08-19 22:53 Sanzas styre

Byalaget
Varje bosättning med halvlingar i Sanzas styrs av ett Byalag. Här sitter en representant för varje lillfamilj och det beslutas om saker som rör bosättningen som helhet. Här utses lokala myndighetspersoner, här avgörs rättstvister och här bestäms tider för sådd, skörd samt festliga tillställningar. I bosättningar där många lillfamiljer tillhör samma storfamilj är det vanligt att den Äldste håller sig utanför beslut tagna i byalaget. Ibland är detta svårt att undgå och vissa bosättningars byalag domineras av en eller några få Storfamiljer.

Låter mycket bra! Hur tas eventuellt skatt upp i sanzas?

Familjerådet
Det som främst gör att Sanzas av de lärde kallas en demokrati är Familjerådet. Detta råd består av den Äldste från alla storfamiljer i hela Sanzas och har som sin huvudsakliga uppgift att utse Byrådet, stadsstatens styrande organ. Alla Äldste har här lika rösträtt oberoende av familjens storlek och position. Familjerådet sammanträder vanligen endast var femte år när det är dags för val. Detta sker i Sanzasstaden och samtidigt hålls en såkallad Femårsfest där halvlingar från hela stadsstaten och även det övriga Klomellien (om de har möjlighet att åka, tänker främst på de livegna i Addiaska och ofria i Triska) möts för att äta, dricka och leka. Familjerådet kan även sammanträda vid andra allvarliga händelser som berör hela Sanzas.

Intressant det där med att halvlingar utsocknes besöker Sanzas. Finns risk att dessa uppfattas som ’sanziska agenter’ av hemstaterna?

Byrådet
Sanzas styrs av Byrådet som betår av fem medlemmar underställda en Borgmästare. Rådsmedlemmarna har olika ämbetsområden och utses tillsammans med borgmästaren av Familjerådet. Varje rådsmedlem tilldelas en spesifik plats i byrådet. Ämbetsperioden är fem år men eftersom halvlingar ogillar förändringar innehar ofta ett Byråd sina ämbeten under flera perioder. Vanligtvis brukar en rådsmedlem hellre avsäga sig sin tjänst än att riskera inte inte bli omvald. Byrådet styr både Sanzastaden och hela stadsstaten Sanzas. Övriga bosättningar styrs av sina respektive Byalag. Uppgifterna som Byrådet sköter är stort sett fasta och ändringar av gamla rutiner som fungerar väl görs inte i onödan. Alla rådsmedlemmar vet vad de skall göra och utses därför bland individer med båda fötterna tryggt stående på marken. På halvlingars vis brukar Byrådets möten inledas och avslutas med omfattande och långdragna måltider. "Viktiga beslut tas inte på tom mage" som man säger i Sanzas. Rådsmedlemmar i Byrädet med sina olika ämbetsområden är Borgmästare, Postmästare, Skattmästare, Trädgårdsmästare och Vaktmästare. Inofficiellt finns även ett sjätte rådsmedlem titulerad Källarmästare.

Medlemmarna i Byrådet samarbetar ofta utöver sina ansvarsområden. Exempelvis gäller det vaktmästaren och trädgårdsmästaren om skötseln av skyddshäckarna, postmästaren och skattmästaren om diplomatiska matmutor samt borgmästaren och källarmästaren om åtgärder mot eventuella fiender.

*Borgmästaren
(administration)

Borgmästaren är ledare för Byrådet och administrerar rådets uppgifter.

Då Byrådet stort sätt sköter sig själv enligt sedvanliga rutiner lämnas gott om tid till annat för Borgmästaren, vilket till stor del ägnas åt att umgås och träffa vanliga halvlingar ute i stad och by. Detta för att skapa god kontakt mellan statens vanliga befolkning och dess myndigheter. Borgmästaren är dock den som tar beslut när något oväntat eller allvarligt inträffar och måste då vara kapabel att hantera detta. Familjerådet vet detta och då alla halvlingar är skickliga på att bedömma personligheter brukar Sanzas borgmästare vara mycket komptenta.

Nuvarande borgmästare: Boltrinn Kinderhål, en femtioåtta år gammal halvlingskvinna ökänd för sin hallonsylt och berättelser från då hon i ungdomen gjorde sin strapats i Staden O.

*Postmästaren
(post, kommunikation och diplomati)

[text kommer]

Nuvarande postmästare: Locklin Lyckel, Dorabelas tvåsyssling

*Skattmästaren
(skatt, befolkningsräkning och släktshistoria)

[text kommer]

Nuvarande skattmästare: Holbo Bredblide

*Trädgårdsmästaren
(odling och handel)

[text kommer]

Nuvarande trädgårdsmästare: Vilma ”Sötnöten” Munter

*Vaktmästaren
(bevakning och försvar)

[text kommer]

Nuvarande vaktmästare: Motfast Grin

Underansvarige:
-Häckvakten: Ruggel Flinlätt
-Flodvakten: Dorabela Lyckel, Locklins tvåsyssling

*Källarmästaren
(underrättelsetjänsten)

[text kommer]

Nuvarande källarmästare: Bolvin Gladerdag
Strålande jobb Birke! Om ingen motsätter sig så rödmarkera detta. :-)

En fråga är hur Sanzas sköter sina ”provinser” dvs söderlandet (eventuellt inklusive deras del av tretorningen med slånbärsvik) samt barbuna. Är det via guvernörer utsedda av Byrådet eller tas lokala förmågor upp?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev: 2022-08-20 23:44
Låter mycket bra! Hur tas eventuellt skatt upp i sanzas?
Kommer några ord om detta under beskrivningen av Skattmästarens uppgifter.
gtjorgo skrev: (om de har möjlighet att åka, tänker främst på de livegna i Addiaska och ofria i Triska)
Därifrån lär nog ingen komma.
gtjorgo skrev:Intressant det där med att halvlingar utsocknes besöker Sanzas. Finns risk att dessa uppfattas som ’sanziska agenter’ av hemstaterna?
Avvakta följande:
*Källarmästaren
(underrättelsetjänsten)

[text kommer]
:wink:
gtjorgo skrev:Strålande jobb Birke! Om ingen motsätter sig så rödmarkera detta.
Kul att det gillas. Och tack för kommentarer, inspirerar till nya idéer. Väntar med rödmarkering tills texten är färdig. :)
gtjorgo skrev:En fråga är hur Sanzas sköter sina ”provinser” dvs söderlandet (eventuellt inklusive deras del av tretorningen med slånbärsvik) samt barbuna. Är det via guvernörer utsedda av Byrådet eller tas lokala förmågor upp?
Först hade jag tänkt Söderlandet endast som en platsnamn på ett en del av Sanzas men med utvecklingen av städerna Aguzmor och Barbuna, samt sanziska delen av Tretorningen, behövs det nog några speciallösningar. Lutar åt en kombination av en halvisk "guvernör" (men inte med den titeln) och lokala förmågor, i kombination med långtidskontrakterade legosoldatskompanier.
Användarens profilbild
Wolfhart
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 157
Blev medlem: 2009-01-02 17:45
Ort: Hässelby

Re: Klomellien

Inlägg av Wolfhart »

Torquemada skrev: 2022-08-20 17:48 Jag grävde runt i magiboken och kontrollerad om Livsförlängning kunde fungera som bas för en akademi. Det kunde den inte, i alla fall inte en kul akademi. Bredvid stod dock färgerna för de olika magiskolorna listade. Jag tycker inte de stämmer så bra. Borde väl ta upp det i magitrådarna, men nu bor jag ju en gång för alla i Klomellien, så det här gäller bara klomelliska förhållanden:

Symbolism – purpur, OK.
Nekromanti – grått, svart, OK.
Animism – rött för livet. Känns inte grönt bättre? Med lite av blått och vitt?
Illusionism – Vitt. Jag tänker mig att de skulle föredra hela regnbågen?
Mentalism – orange. Hellre vitt eller rött här.
Elementarmagi – svart. Nej, absolut inte. Rött för eld, blått för vatten, brunt för jord, ljusblått för is, svart för mörker, vitt för luft, gult, vitt eller guld för ljus.

Åsikter?
Detta är de ursprungliga färgerna, med tillägg för:
Harmonism - silver (DoD Gigant)
Krigsmagi - brunt (DoD GIgant)
Spiritism - grått (Sinkadus 10)
Röstmagi - knallgult (Sinkadus 10)
Häxkonster - svart "precis som nekromantikerna" (Sinkadus 17)

Sedan ändrade Magiboxen inriktningen genom att beskriva kläderna som de olika skolornas magiker föredrar: färger, material, plagg o.dyl. (ex. gröna naturmaterial för animister, särskilda färger för varje element, m.m.).

I min spelgrupps Ereb så är, precis som Birkebeineren föreslår ovan, den äldre färgindelningen föredragen av traditionalister, även i klädsel, och de ser ner på magiboxens nyare påfund som "modenycker", medan mer fritänkande ser ned på "de förstockade gamla uvarna och deras enfärgade klänningar".
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Halvlängdsmän i Klomellien har främst två ursprung om jag har rätt uppfattning. De flesta kom upp med joriska imperiet. Dessa bosatte sig först vid vintervattnet trans-Melashe. De hade efter den tredje konfluxen ett visst samröre med Belgotherriket innan även denna statsbildning föll efter krigen mot Klavykerna (samt ranenas maktövertagande).
När Belgotherna försvann drog halvlängdsmännen sig över Melashebergen och in i Abzurals kullandskap. Härifrån har de sedan spridit sig till stora delar av övriga unionen.

Den andra gruppen halvlängdsmän är huvudsakligen sprungen från livegna grupper som kommit med sina echtiska herrar från Kardien.

Det skulle eventuellt även kunna finnas en tredje grupp, de yolevitiska halvlängdsmännen. Dessa skulle i så fall kommit med Yoleviterna vid det första joriska ”intrånget”. Möjlgen skulle de i så fall även utgöra grunden för halvlängdsmän i även Nya Arno samt delvis i Hisskov.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Tackar för klargörandet om färgerna.

Får jag till Sanzas föreslå något liknande en vice borgmästare, om den ordinare skulle dö eller drabbas av svår vanära och tvingas avgå (även bland observanta halvisar finns det korruption)?

1. Vald som de övriga, eller
2. Utsedd av borgmästaren, eller
3. Enklast är att någon av de andra fem har som jobb att ta över.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Torquemada skrev: 2022-08-21 13:08 Får jag till Sanzas föreslå något liknande en vice borgmästare, om den ordinare skulle dö eller drabbas av svår vanära och tvingas avgå (även bland observanta halvisar finns det korruption)?

1. Vald som de övriga, eller
2. Utsedd av borgmästaren, eller
3. Enklast är att någon av de andra fem har som jobb att ta över.
Borgmästaren, och de övriga mästarna i Byrådet, utser sina närmaste underordnade. De Äldsta i Familjerådet litar på sina utsedda byrådsmedlemmars goda omdöme.

Vice borgmästare är Kolbo Storsmil
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Bra.

Håller på och filar på något riktigt gräsligt. Melorghs andra stad, som får Stadsklippan att se mysig ut...
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Bozsa! Nu med ’Krilloanska palatset’!:D
Bilagor
4B917784-67D9-40D0-B0A6-788C07E180E3.jpeg
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Bra jobbat. Amradevs, ligger den längst i syd eller på östsidan?
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

”Blötis” tänkte jag vara den byggnad som ligger utanför muren i sydväst (med egen brygga)
:)
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

He, ja, jag skrev ju att de är missbelåtna med sina nuvarande lokaler...
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Stadskartan mycket fin. :)

Och med Atur Kastelli som måttstock för Krilloanska palatset får vi även en skala för hela Bozastaden. Enligt Krilloan-modulen är palatset ca 100 meter tvärs över vilket borde göra staden ca 1200 meter från norr till söder och ca 450 meter frön öst till väst. Gimdis är ca 900 meter bred där staden ligger men möjligtvis smalnar den av både uppströms och nedströms stadsön. Låter det rätt för er?

Sen en fundering, är stadsön helt platt eller finns det högre partier?
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1186
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Ganska platt - eller med tiden utplattat. Vad gäller måtten hade jag nog tänkt mig minst det dubbla eller tredubbla, men det är OK. Finns fördelar med att inte skriva ut måtten med.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Staden går kanske mer på djupet, bokstavligen talat? Vissa sektioner verkar ju även sträcka sig in i andra världar bortom Altor. :wink: Ytterstaden (eller hur vi nu vill benämna den) finns ju även den och då endast delar syns på kartan kan det tänkas att den är större, även på östra sidan Gimdis om vi vill det.

Fördelen med en måttstock är att det ger lite konkreta fakta som den oinvigde kan förhålla sig till. Tror att det kan vara bra i det ganska oöversiktliga Klomellien.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9056
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Har förövrigt rödmarkerat Karneval i Mercana och fört in det i wikin under Vidina Ingaldirons klomelliska krönika: https://erebaltor.se/wiki/index.php?tit ... _i_Mercana

Har även skapat en kort artikel för själva högtiden/festdagen med relevanta kalendertermer för den som gillar det: https://erebaltor.se/wiki/index.php?tit ... _i_Mercana
Skriv svar