Magi

Övrigt om Ereb Altor
Användarens profilbild
Drahcon
Berendisk Vintrampare
Inlägg: 58
Blev medlem: 2014-11-01 19:21
Ort: Sverige

Re: Magi

Inlägg av Drahcon »

Det finns en Maginod i ett land som heter Faustland.

Den finns i huvudstaden Hevenna... En stad som är skapad kring en Maginod av maktfullkomliga magiker.

Återkommer med mer information inom kort...
Användarens profilbild
skaraborgarn
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1799
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: Magi

Inlägg av skaraborgarn »

Ja vi väntar utan tålamod!
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8147
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Magikernas Gille

Inlägg av birkebeineren »

Från wikin:
Magikernas Gille
Magikernas Gille är en sammanslutning av magiker som utövar magi i jorisk tradition. Det verkar för att säkra sina medlemmars intressen och den goda magins roll i världen. Gillet är indelat geografiskt i kapitel och varje kapitel leds av ett kapitelöverhuvud. Medlemmarna tillhör ett kapitel och medlemskap avgörs med röstning. Varje kapitel har ett kapitelhus som samlingsplats, vanligen benämd Magikernas Hus. Ett av de äldsta och mest kända kapitelhusen ligger i staden Kandra.
Magikernas Gille beskrivs kort i Kandra-modulen. Det refereras även till gillet i flera Sinkadusartiklar. Här på forumet har det satts i sammanhang med vad som kallats Magi i jorisk tradition.

En idé har varit att hela Magikernas Gille i Ereb sammanträder varje nionde år och att dessa sammankomster hålls på olika platser. I Sinkadus talas det om magikerkongresser och att det hittils har hållits fyrtiotvå av dessa. Förslagsvis är dessa kongresser namnet på Gillets sammanträden. Vidare att en ny kongress är nära förestående, den fyrtiotredje som planlagts till Kapitel Tolan och Magikernas Hus i Kandra 611 eO.

EDIT:

Utdrag av mitt inlägg i annan tråd:
... de få tillfällen där de fysiskt träffas vilket oftast är de regelbundet återkommande Magikerkongresserna som anordnas av Magikenas Gille runt om i de olika magikapitlen gillet geografiskt har delat upp sig i (se Kandra-modulen). Då samlas magiker från när och fjärran för att diskutera gammal och ny forsking, magiens roll i både världen och utomvärlden (Multiversum), samt allmänt samtala. Nu är inte magiker kända för att vara särskilt sociala och umgängsamma men även de kan ha behov för att träffa likasinnade. Troligen är dessa tillställningar präglade av rituell respekt på gränsen till överdriven servilitet för att undvika konflikt egocentriska magiker emellan men de behärskar sig (som oftast) för att helt enkelt få veta saker och ta del av ny kunskap. Tal, anföranden och seminarier på dagtid men kvällarna ges rum för samtal och diskussioner ...
Magikernas Gille är en sammanslutning som utgår från den joriska traditionen och ”de goda magiskolorna”. Detta utesluter nekromantiker och utövare av andra ”onda” skolor från medlemskap men gillet är inte sämre än att de öppet diskuterar denna typ av magi ur olika vinklar. En viss oro finns nämligen hos Magikernas Gille för att bli inaktuella och konkurreras ut av mer visynta sammanslutningar som Ordo Magica där alla typer av magi accepteras.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8147
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Magi

Inlägg av birkebeineren »

Från Klomellien-tråden:
gtjorgo skrev: 2022-07-19 10:22 ...
(Out of topic: hur såg den joriska magitraditionen på spiritism?)
Står följande i wikin: Magi i jorisk tradition

När detta skrevs så lämnades det lite öppet hur magiker som följer denna tradition ser på Spiritism. För att eventuellt bestämmas när goda idéer dyker upp. Kanske är det så att många magiker ser på spiritism/Spiritism som en del av den "onda" Nekromantin? Eller att spiritism egentligen är en form för shamanism och inte borde betraktas som magi?

Vart, och hur eller när, dagens magiskola Spiritism uppstod vet vi inte men kanske var det i Krilloan? Eller finns någon annan lämplig plats?

Försagsvis så har det aldrig sammanställts någon encyklopedi för magiskoplan Spiritism likt det har gjorts för många av de andra skolorna. Mest för att bara göra det lite annorlunda. :P
Användarens profilbild
gtjorgo
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1716
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Magi

Inlägg av gtjorgo »

Spiritism bör vara en riktigt gammal skola tänker jag? Rädslan och intresset för att skydda sig från illvilliga andar och gengångare borde varit lika gammal som livet självt?

Många (som LV) ser nog spiritism som en problematisk skola. Hela tiden på gränsen till heretisk. Man låter inte de döda vila fast samtidigt kan spiritister skydda samhället från oroliga andar.

Den får gärna vara disparat (som magiskolan beskrivs i magiboxen):-)

Tänker jag:-)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8147
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Magi

Inlägg av birkebeineren »

Att spiritism är riktigt gammalt låter troligt, både som namn på vad det är i vår värld och som typ av magi på Altor. Tänkte mer på om det kunne finnas ett tillfälle när magiskolan Spiritism så som den beskrivs i just Magiboxen och med de formler som listas där sammanställdes? Att något sådant inte gjordes under Kejsardömet Jorpagnas tid och formellt skrevs ner i en encyklopedi så som de gjorde med många andra "magiformer", med men att det vid något senare tillfälle har etablerats en slags allmän form för magiskolan Spiritism?

I mitt huvud finns det två sätt att benämna magi av en viss typ:

Magiskolan Animism + animistisk magi
Magiuskolan Nekromanti + nekromantisk magi
Magiskolan Illusionism + illusionistisisk magi (+ Illusism som världsåskådning)
Magiuskolan Spiritism + spiritistisk magi
Osv.

Går det att förstå hur jag tänker? :?

(Rekomenderar förövrigt att leta upp Gigantreglerna och läsa om Shamanism där. Mycket intressant och rätt annorlunda. Tänker mig detta som företeelse i Nargur förövrigt.)
Användarens profilbild
gtjorgo
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1716
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Magi

Inlägg av gtjorgo »

Jag tror att jag förstår hur du menar nu:-)

Tidigare fanns det exempelvis trollkunniga som praktiserar elementsrmagi och uttryckte filosofi i den riktningen. Men ingen skolbildning fanns och inga allt igenom enhetliga tankebildningar.

Detta centraliseras först när magiskolorna ”skapas/sammanställs” under joriska kejsardömets tid.

Ungefär så?

Lite som hur vi inom politiken beskriver ”franska protosocialister” under 1700talet eller hur vissa arkeologer ibland beskriver Mohenjo darjo kulturen som eventuellt varande ”proto kommunistisk”?
Dvs de finns möjligen stoff av dessa tankar men långt ifrån något som skulle utgöra en ideologisk fast överbyggd skolbildning.

Eller är jag iväg på cykeln igen?:D
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8147
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Magi

Inlägg av birkebeineren »

Ungefär så. Och jag tycker inte du är ute och cyklar i jämförelserna.

Dessa proto-magiformer och de sedan sammanställda magiskolorna lär också se olika ut i utveckling beroende på kulturell tillhörighet. Elementarmagi i jorisk tradition runt Kopparhavet lär skilja sig, i större eller mindre grad, från elementarmagisk tradition i exempelvis Kejsardömet Jih eller kanske södra Soluna. Liknande formler lär dock finnas inom helt olika kulturer, beroende på hur de altoriska magilagarna fungerar (och att det är praktisk för oss rollspelare med våra regelböcker ).

Sen hör det ju till att all magi och magitradition inom ett kulturområde inte ser likadan ut. Kring Kopparhavet finns det avvikande magiformer från det joriska och det joriska systemet har även det förändrats i olika riktningar. En riktning kan vara den som endast anser det som står i Encyklopedierna som rätt sätt att utöva magi och en kan vara den som endast ser dessa tunga joriska böcker som ett stöd eller bara en av flera källor att bygga sitt magiutövande på. Vissa konservativa magiker inom Magikernas Gille kan exempelvis se det ett sätt och de som utövar magi enligt Ordo Magicas öppnare sinne i Krilloan på ett annat sätt. Det fanns ju även magi innan Kejsardömet Jorpagna och denna har troligen sen påverkat både den joriska traditionen och helt andra traditioner som låt säga den den furgiska magin. Exempelvis hade både den joriska magin och den furgiska mycket av sin bakgrund i Golwyndakulturens magi, en variant kan även tänkas finnas i magikerstaten Habete Grelge vid sötvattenshavets södra utlopp.

Lite allmäna betraktelser, vill mest få fram att det finns flera sätt att se på saker. :)
Användarens profilbild
gtjorgo
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1716
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Magi

Inlägg av gtjorgo »

Jag tror att jag förstår samt gillar det jag begriper! ;)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 8147
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Magi

Inlägg av birkebeineren »

Om någon råkar ha en lista över alla formler listade i källorna får denna gärna postas här. Även om de är knutna till speciella regelsystem kan namnen användas och föras upp i wikin av EA-projektet.
Skriv svar