Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Vilka skulle tjäna på varubrevet? Främst är det väl Mercana, Hamur samt kanske sandzas (och eventuellt Garrika om väverigillet rycker upp sig) som tjänar på en sådan kvalitetssäkring? Andra kanske främst ser det som att Mercanas hejdukar lägger fingrar i syltburkar de inte borde röra? Lite som hur EU och deras kvalitetssäkring beskrivs av motståndarsidan….”mäta gurkor etcetera ”
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9049
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev: 2022-05-11 22:34
Torquemada skrev: 2022-05-11 19:27 Den där frihandeln har jag alltid sett mer som ett ideal snarare än en realitet...

Jag är beredd att hålla med här. Ett högt aktat ideal som man ofta försöker leva upp till men kanske inte alltid lyckas. Mercana vill ju ha så få avgifter och tullar som möjligt fram till man når Maures mynning. På så vis kan de hålla ner priser och verka för att varorna har en bra konkurrens även internationellt. Men Mercana behöver ju också intäkter från handeln och då behöver idealet om frihandel naggas lite i kanten. Då kan det bli exrta skatter, exporttullar och beskydds- och hamnavgifter.
Frihandel ger ett lite för modernt intryck i mina öron också men någon form för fri handel längs Maure är väl ändå förutsättnings för själva Unionen? Om alla stadsstater med kust mot Maure skulle ta ut vilka tullar som helst finns risken att handeln skulle ta andra vägar, i viss grad över bergspass och fjällstigar men främst via andra hamnar även om dessa inte har ett lika fördelaktigt läge som Mercana.

Att Mercana vill ha så få avgifter och tullar som möjligt fram till man når Maures mynning borde vara precis vad stadsstaten önskar. Då uppmuntras de andra stadsstaterna att handla just här längs Maure och som en följd även andra länder som har en fin hamn i Mercana vid flodmynningen där de kan lägga till för köpa klomelliska varor.

Min gamla tanke med historien till Klomelliska Unionen och dens bildande 374 eO var att städer i södra Klomellien började ett samarbetadär där huvudskälet var ekonomi. När detta visade sig fungera väl, och flera andra städer i söder också tillslöt sig unionen, gick slutligen Mercana även de med 442 eO. I det ursprungliga unionsavtalet ingick det det att alla städerna skulle kunna handla med varandra på någotsånär lika villkår och att detta var knutet till Jaggarack. När Mercana gick med i unionen kom även Maure att inbefattas. Den exakta ordlyden i respektive stadsstaters unionsavtal vet jag inte hur bäst borde se ut men tanken är att handel är förutsättningen för Klomellien.

Eller är jag helt ute och cyklar? :?


Några sidor bakåt i tråden skrev jag:
birkebeineren skrev: 2022-04-08 17:53 Vi har tidigare diskuterat grunden för Klomelliska Unionen och att den i vilar på att alla stater får handla fritt över Jaggaracksjön och längs Maurefloden, samt att ingen stat kan förbjuda en annan stat att bedriva handel där den vill och med vem den vill. Detta skulle då innebära att handelsskepp tillhörande en stadsstat inte får anfallas av en annan stadsstat. Och om detta ändå händer så riskerar det att utlösa krig staterna emellan. Krig kan också råda mellan två stater utan att det nödvändigtvis stör handeln (som kanske båda staterna tjänar på). Andra krigshandlingar kan också orsakas av mindre grupperingar inom en stadsstat (exempelvis en triskisk oligark, ett mercansk handelshus eller en svartfolksstam från Brikho) agerar på eget initiativ utan stadsstatens lednings godkännande. Unionen kan också tänkas att i tillägg vila på enskilda bilaterala avtal olika stater emellan.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9049
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev: 2022-05-11 22:46 Vilka skulle tjäna på varubrevet? Främst är det väl Mercana, Hamur samt kanske sandzas (och eventuellt Garrika om väverigillet rycker upp sig) som tjänar på en sådan kvalitetssäkring? Andra kanske främst ser det som att Mercanas hejdukar lägger fingrar i syltburkar de inte borde röra? Lite som hur EU och deras kvalitetssäkring beskrivs av motståndarsidan….”mäta gurkor etcetera ”
Egentligen vill jag mest få med dessa varubrev för att de är en av få detaljer som står om Mercana i källorna. De skulle kunna vara bara en vanlig tull Mercana tar upp och att den olagliga handeln med varubrev är det speciella.

Att knyta varubreven till ett "Klomelliska Hanverkargillet" och hur ett sådant verkar för att säkra hög kvalitet var bara en fundering som kanske inte är en god idé?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9049
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Men att det finns ett sådant Klomelliska Hantverkargillet gemensamt för hela Klomellien där där de flesta av stadsstaternas stora skrån är medlemmar tycker jag oavsett borde passa för Klomellien. :)
Albrekt skrev: 2013-06-08 22:00
Mikael skrev:Produktionen av möbler behöver heller inte vara så stor att den behöver anges som särskild exportvara för Klomellien. Kanske är dessa mästares mästare få och mkt noggranna varför produktionen är liten...och därmed än mer exklusiv.
Ja, det är nog så att Klomellien internationellt helt enkelt är känt för kvalitet när det gäller hantverk, snarare än någon speciell produkt (förutom pärl-sniderier då). Stämpeln "Made in Klomellien" ger både extra status till ägaren och en saftigare prislapp, oavsett vad det är för något.

Jag skulle gissa att de industrier som gemensamt gett Klomellien detta goda rykte är träsniderier och snickeri i Yolev, metallarbeten från Hamur, mattor och gobelänger från Triska, lerkrus och keramik från Sanzas, blåst glas och bokbinderi från Mercana, etc., etc. Dessutom råkar hantverkarkulturen i Klomellien verkligen generellt vara väldigt fokuserad på just jordnära kvalitet med en inriktning på enkel och ren estetik som många av Erebs finsmakare föredrar framför den pråliga pompösa stil som lyxartiklar från andra ställen (mest uppenbarligen Felicien) stoltserar med. Klomellerna föds med den kulturen i sina ådror och gillenas ledare ser det som en hederssak att försvara den.
Torquemada skrev: 2013-06-10 11:29 Klomellien är ett land av hantverkare. Mercana domineras av hantverkare, melorghier snidar i både sten och trä, ja till och med orcherna garvar skinn borta i Brikho.

Mercanas herrar vill gärna skryta med sin rikdeom, men samtidigt vill de markera mot Magilre, så helt smaklösa blir de sällan.
gtjorgo skrev: 2013-06-10 21:50 Hamur har ju till och med mäster Gaoski, Kronolabens fader bland de sina.
Det finns alltså ett avancerat tekniskt kunnande bland några av hamurs mästare.

Triska har kvar vävargillet i Garrika men dess glansdagar är över, likväl dock en av de bästa i västra ereb. Ett fullt lika gott vävargille finns i hisskov drivet främst av just de spillror av exilgarriker som flydde över näset. I Triska slår dock huskarlarna ner på de som vågar samla sig organiserat bland undersåtarna. Detta skulle utgöra ett för stort hot mot deras makt i stadsstaten. Garrika är ett tydligt undantag här och gamla garriska skrån lever ännu kvar, inte bara vävargillet.

Yolev gör även båtar om jag inte missminner mig.

Glasblåsare i Bozsa för olika dekokter?

Nya Arno kanske även håller på med stenarbeten med riktad trad mot kopparhavet och modernationen?

Men gillena och skråna kan ju också ha mer lokal prägel utan att för den delen tappa makt. Murargillen, garvare, krukmakare etc kan ju ha enorm betydelse lokalt men ringa utanför stadsstaterna.
birkebeineren skrev: 2013-06-11 08:19 Begreppet klomellisk kvalitet har troligen mycket att göra med dvärgarnas hantverksskicklighet som kommit omvärlden till godo efter att staden Hamur byggdes på 420-talet eO. I Hamur fanns ett urgammalt samarbete mellan dvärgar och människor vilket med mercanernas inträde i bergen utvecklades som en följd av silverupptäckten Niel Silverhacka gjorde 417 eO. De klassiska dvärgiska karaktersdragen flit och stabilitet har smittat över på människorna och satt ett tydligt prägel på hantverk och handel i både Hamur och Marcana men även det övriga Klomellien. Hamurs rykte som ett stad för skickliga hantverkare lockar även mästare från övriga stadsstater.

En tanke är att det finns ett Klomellisk hantverkargille vilket är representerad i varje stadsstat och indirekt faktisk är med på att binda samman den annars ganska bräckliga Klomelliska unionen.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1185
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Låter bra. Det mesta av det ekonomiska torde vara föremål för konstant småjusterande. Jag vet inte om 10% är rimligt eller om det är Mercana som försöker med skambud. Skatterna var ju mycket lägre längre bak i historien.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Birke
Eller är jag helt ute och cyklar?
Nej du är ingen ute och cyklar. :-)
Handeln är klomelliens blod och maure dess huvudsakliga artär. Om alla stadsstater från Hamurs gruvor till Mercanas hamn ska sätta sin tull kommer varorna ha gått upp så mycket i pris att de inte kan konkurrera på en regional (för att inte tala om internationell) marknad. Därför vet alla att så fri handel som möjligt är positivt för unionen. Idealet är fri handel. Det finns dock en skillnad mellan de som är bra för unionen och vad som är bra för stadsstaten i fråga. Ett klockspel från Hamurs hantverkare som förs längs wemer, Jaggaracksjön och sedan Maure gynnar ju bara hamur och eventuellt Mercana (som tar någon typ av handelsskatt). Övriga ska enligt idealet bara hålla leden fri men inte ha något för det. Därför kan ibland stadsstater som Triska (enskilda oligarker) Addiaska och tidigare Poane få feeling att ”nu är det minsann dags för tull på denna sträcka som vi beskyddar och håller fri!”
Det beteendet är givetvis sämre för unionen men ibland lockande för vissa av stadsstaterna själva. De vill i sin tur inte att andra tar tull på deras varor heller ska sägas så alla förstår konceptet.

Så om exempelvis Addiaska får för sig att börja beskatta handeln utanför Poane eller Frecol så kommer andra att klaga på beteendet och protester kommer hagla. Men det är inte unheard of:-)

För Mercana (egentligen alla stadsstater i inlandet) skulle det bli katastrof om varorna går upp i pris innan de anländer till staden. Då de inte producerar annat än salt själva av internationellt värde finns risk att andra länders handelsmän slutar anlända i hamnen och utarmar staden.
Senast redigerad av gtjorgo den 2022-05-12 07:24, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Att det finns ett klomelliskt hantverkargille tycker jag låter som en god ide. Sedan tycker nog inte alla klomelliska individer det:-)
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1185
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Mercana är synnerligen produktivt, de sitter inte bara och tar tullar och handlar. De har garverier, smeder, bryggerier, skräddare, saltrenare, djurtränare osv.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Sant och klumpigt uttryckt av mig. Det jag menar utöver själva tullen så är att deras hantverkare och handlare är beroende av billiga råvaror från inlandet för att kunna producera deras slutprodukter i deras hantverksbodar och mindre manufakturer.
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1185
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

Precis. Den enda råvaran de har är salt.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9049
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

gtjorgo skrev: 2022-05-10 13:35
birkebeineren skrev: 2022-05-10 12:19 Ett utkast till Sanzas kapitel för Klomelliska relationer:

Bozsa
Halvlingar är av naturen försiktiga med magi. Så även i Sanzas men då Klomellien är ett land där magiker påverkat historien i stor grad är halvlingarna här mer vana med magi. Bozsa är också en statsstat mån om att ha goda förbindelser med omvärlden vilket gjort att halvlingarna i Sanzas har accepterat och öppnat upp för handel med magikerna. Två makthungriga magokratier har dock hävdat sin makt i södra Klomellien, den första från ön Diamor och staden Joraga, den andra från Bozsa. Sanzas halvlingar har inte glömt detta och uppträder försiktig i sitt samröre med dagens magiker.


Kan lägga till eventuella detaljer anpassade med mötesplatsen/bosättningen du planerar för Torquemada. Ovanstående är som sagt tänkt som ett utkast.
Mycket bra! Kanske ska det betonas att den första magokratin var märkbart mildare(introvert) än den andra?
Kanske sä här:

Bozsa
Halvlingar är av naturen försiktiga med magi. Så även i Sanzas, men då Klomellien är ett land där magiker påverkat historien i stor grad är halvlingarna här mer vana med magi. Bozsa är också en statsstat mån om att ha goda förbindelser med omvärlden vilket gjort att halvlingarna i Sanzas har accepterat och öppnat upp för handel med magikerna. Två magokratier har hävdat sin makt i södra Klomellien, den första från ön Diamor och staden Joraga, den andra från Bozsa. Sanzas drabbades den andra gången av de bozsiska magikernas makthunger och har inte glömt detta. Halvlingarna uppträder därför försiktig i sitt samröre med Bozsa även om styret där reformerats.



Halvlingarna märkte nog inte så mycket av Joragas magiker då denna stad gick under 187 eO och halvlingarna först kom till dagens Sanzas 163 eO. Bozsas magiker däremot försökte aktivt ingripa i styret av Sanzas och etablerade även en akademi där, den numera förstörda Högakademin. De lyckades även dra in halvlingarna i det såkallade Magikernas krig runt år 400 eO
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9049
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Klomellien

Inlägg av birkebeineren »

Så här ser det ut i wikin nu för: Melorghiska öarna

Innehållet behöver viss redigering och möjligen även komplettering men det borde vara lättare att få till detta när materalet är samlad.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

birkebeineren skrev: 2022-05-13 06:56
gtjorgo skrev: 2022-05-10 13:35
birkebeineren skrev: 2022-05-10 12:19 Ett utkast till Sanzas kapitel för Klomelliska relationer:

Bozsa
Halvlingar är av naturen försiktiga med magi. Så även i Sanzas men då Klomellien är ett land där magiker påverkat historien i stor grad är halvlingarna här mer vana med magi. Bozsa är också en statsstat mån om att ha goda förbindelser med omvärlden vilket gjort att halvlingarna i Sanzas har accepterat och öppnat upp för handel med magikerna. Två makthungriga magokratier har dock hävdat sin makt i södra Klomellien, den första från ön Diamor och staden Joraga, den andra från Bozsa. Sanzas halvlingar har inte glömt detta och uppträder försiktig i sitt samröre med dagens magiker.


Kan lägga till eventuella detaljer anpassade med mötesplatsen/bosättningen du planerar för Torquemada. Ovanstående är som sagt tänkt som ett utkast.
Mycket bra! Kanske ska det betonas att den första magokratin var märkbart mildare(introvert) än den andra?
Kanske sä här:

Bozsa
Halvlingar är av naturen försiktiga med magi. Så även i Sanzas, men då Klomellien är ett land där magiker påverkat historien i stor grad är halvlingarna här mer vana med magi. Bozsa är också en statsstat mån om att ha goda förbindelser med omvärlden vilket gjort att halvlingarna i Sanzas har accepterat och öppnat upp för handel med magikerna. Två magokratier har hävdat sin makt i södra Klomellien, den första från ön Diamor och staden Joraga, den andra från Bozsa. Sanzas drabbades den andra gången av de bozsiska magikernas makthunger och har inte glömt detta. Halvlingarna uppträder därför försiktig i sitt samröre med Bozsa även om styret där reformerats.



Halvlingarna märkte nog inte så mycket av Joragas magiker då denna stad gick under 187 eO och halvlingarna först kom till dagens Sanzas 163 eO. Bozsas magiker däremot försökte aktivt ingripa i styret av Sanzas och etablerade även en akademi där, den numera förstörda Högakademin. De lyckades även dra in halvlingarna i det såkallade Magikernas krig runt år 400 eO
Ser mycket bra ut!:-)
Torquemada
Barbisk Hövding
Inlägg: 1185
Blev medlem: 2007-12-29 10:14

Re: Klomellien

Inlägg av Torquemada »

På något sätt vackert att se öarna i wikin. Tackar birke!
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2441
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Re: Klomellien

Inlägg av gtjorgo »

Väldigt bra jobb!

Jag funderar på om vi ska gå tillbaka och kika lite (samt rödmarkera) i tråden på annat som borde kunna vara på plats i wikin:-)
Skriv svar