Slättebo-Philmark kampanj

Har du något äventyr som ligger och dammar? Dela gärna med dig!
Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av Jeb »

Omlastningshamnen kan få ligga söder om köpingen Stirpazklyfte.
Japp
Då döper vi dem till bönepemoder. Blir ett skäl för de extra etinstrogna att besöka de fyra pemoderna i Stirpazklyfte. Jag kan skriva in det när jag flyttar texten till wikin.
Japp
Skattefogde blir bra. En kvinnlig stadsfogde (som är den som gör hertigens jobb som borgmästare) låter också bra. Gärna juridiskt utbildat som advokat (troligen nere i det akademiska Pendon av antingen Mandelorden eller någon i den Lärda Skaran) och enligt en gammal tradition. Skriv in henne både här och i Fil-Tofiatråden. :)
Skattefodge taget. Jag skulle vilja sträcka mig så långt att det är en kvinnlig Advokat, vars utbildning alltid sköts av Mandelordern i Pendon. Hon blir Pendons direkta inflytande i FT's råd. Ska se om jag kan få ihop en rar liten tös.
Låter bra. Då använder vi din senaste version av Grosäter.
Japp
Ny karta blir bra. Liknande din förra blir helt okej men gärna i lite högre upplösning.
Det enda jag gjorde sist var att kladda uppe på Spelknepes karta. Jag kan inte bättre då mina kunskaper faller till korta. Sedan vet jag inte ens om det är ok att göra så?

Jag skriver om Skogsmark igen. Tror vi blandar båda?
Texten (båda alternativen) är mest en beskrivning av området och inte så mycket om Rebneck Månsken. Är Rebneck en pennisk ädling som är satt att styra i det lite annorlunda Kruxträsk där det bor tarjuner? Eller är Rebneck en en tarjun själv som fått titeln status som fogde av greven men som kallas herse av sina egna?

Eller är Rebneck både fogde och herse?

Ett annat förslag är att det finns två "ledare" i Kruxträsk och att vi saknar en person. Antingen en fogde (eller baron?) av pennisk härkomst eller en herse som är tarjun. Rebneck kan vara en av dessa, vilken som.
Rebneck är vald herse ur Tarjunernas egna led. Området har ingen baron eller fogde då det är ganska ointressant ekonomiskt. De ligger direkt under greve Korp och han tar alla om än få resurser som lämnar Kruxträsk. Ska förtydliga i en ny uppdatering.
Norra Toril består till största delen av Torilskogen, vars invånare gör räder in i området. Glaveätten är därför noga med att hålla fler krigare än brukligt. Antalet krigare i baronens tjänst har genom åren oroat de närmsta grannarna. De fruktar att styrkan skall användas till annat än ordningen i Norra Toril. Baron Vartan Glave trappade upp oron genom att konvertera sin yngre bror Kolts gård Räcknäs till en träningsakademi för svärdsmän. Genom Räcknäs akademi har man ökat beståndet av vapenföra män så mycket att omgivningen reagerat. För två år sedan mördades Baron Vartan av banditer under en genomresa i Floddalen och Kolt Glave blev baron i Norra Toril. Inga slag har utväxlats, men Kolt har gjort det klart att han skyller mordet på Baron Hindrik Splintersköld av Floddalen. Baron Kolt anser att baron Splintersköld inte lyckas hålla sina domäner säkra och det var anledningen till Vartans död.

Baron Kolt Glave
Baron av Norra Toril. Mycket militärisk man med kort stubin och impulsiv i handling. Var aldrig ämnad till att leda Norra Toril och har därför tränats till stridsman istället för baron. Har lyckats reta upp Splintersköldsätten med sina högljudda anklagelser mot Baron Hindrik av Floddalen. Baron Kolt står mycket nära greve Likmund av Skogsmark. Greven skickar regelbundna bidrag till Räcknäs krigsakademi och Baron Kolt tackar genom att skicka soldater till Korp.
En blandning av de båda. Klostret flyttade ur baronatet och finns numer hos någon annan. Hela Norra Toril reste söderut med Grosäters flytt.

Junemark är Alternativ A.
Haak
Baronat

Längst norrut uppe i Aidnebergen ligger gruvorten Haak med dess omgivande marker. Hade det inte varit för de många järn och koppargruvor som finns här hade området varit övergivet. Ständigt under attacker från svartfolk och väderskiftningar klamrar sig köpingen Haak fast vi bergssidan. Området är kargt och ogästvänligt och ingen form av odling går att bedriva. Man är därför helt beroende av att karavaner från mer sydliga baronat kommer med handelsvaror. Haak träter även med grannen Hamre, som beskattar all frakt via Stirpaz. Något som gjort det dyrt att förse köpingen med varor. Rykten i Slättebo gör gällande att man istället vänt sig norrut och handlar med Svarta Tornet.

Baron Kagnus Haak
Baron Kagnus Haak är en äldre herre vars ätt suttit vid makten sedan Haak uppfördes på 300-talet. I sin ungdom studerade Baron Haak hos S:t Andamimunkarna i Guldberga kloster. Sedan den tiden har han fascination för magi. På senare tid har han mer öppet förespråkat diplomatiska kontakter med Häxmästaren i Svarta tornet. Baronen anser att Häxmästaren är missförstådd och bara han får komma till tals kanske inte alls är så ond som det påstås. Kanske har han till och med fog i sina attacker? Uttalanden har upprört flera och tal om förräderi cirkulerar. Rösterna har nu nått Hertigens öra och han har för baronens säkerhet skickat en styrka till Haak. Givetvis står Baron Haak för deras logi och sold. Baron Haak har isolerat sig i sin borg och hans grannar menar att det är dags för ett byte på styrandet i Haak. Baron Haak har flera söner och hertigen har skickat dem till sitt residens Stirzberget för deras säkerhet skull. Där drillas de hårt för att föra ätten vidare i en mer avig politik mot Häxmästaren.
Med den ändringen.
Hamre
Baronat

Skogsrikt bergsområde vid Stirpaz många källor. Baronatet har flera vattenfall och strida bifloder som störtar ner i Stirpaz. Flera av strömmarna korsas av stenbroar och man kan ta en led över fallen ända till Kardiens gräns. Viss gruvdrift, men i första hand jakt är den stora inkomsten. Gruvdriften i Hamre har skapat lite osämja med baron Haak efter att baron Stålhandske höjt skatter på frakt över Hamres del av Stirpaz. I samma stund har han gett skattelättnader till Hamres egna gruvfraktare och de kan då sälja sin malm till billigare pris. Hamre ordnar flera jakter för Slättebos framstående invånare och hertigen själv har ständigt en svit inredd på Stålhandskes sätesgård, Slättebo lås. Slättebo lås är ett av Aidnebergens lås som de försvarsborgar vid nordgränsen kallas. I södra Hamre ligger Guldberga kloster helgat åt S:t Andami. Solmunkarna här forskar i magins mysterier och är därför avskärmade från omgivningen. Klostret är helt självförsörjt och tar bara emot besökare inom kyrkan. Klostret står under Slättebo hertigs direkta beskydd och har gjorts så sedan det grundades 403 e.O. I norra delarna av Guldberga skogar finns ruiner efter ett vättesamhälle som gäckade nuvarande barons förfäder. Vättarna drevs därifrån 526e.O. i en av dåvarande baron Stålhandske betald attack från raxoriska svartfolksjägare. Hamre har fortfarande en grupp raxoriska jägare i sin sold för att fira segern.

Baron Dag Stålhandske
Hertigens spionmästare. Skicklig politiker som vinner mer och mer mark även som affärsman. Hamre har blommat upp under hans styre. Han många kunskapare förser både honom och Hertig Stirzberg med viktig insyn i Slättebos alla förehavanden. Baron Stålhandskes uppdrag som kunskapare har gjort hans nätverk av informatörer till en stor organisation. Baron Stålhandskes banbrytande arkiv ger honom makt att följa upp och registrera händelser och transaktioner i länet. Han har byggt upp en rikedom på handeln med information. Det har gjort baron Stålhandske till en gäst man helst inte har till bords. Han blotta närvaro gör folk obekväma och nervösa.
Båda ok. Intressant med Stålhandske. :)
Med den ändringen. Stålhandske får en egen längre beskrivning. Han återkommer i Tofia är tanken.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7238
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av birkebeineren »

Kommentarer till de kvarstående länen:
Jeb skrev:Billevad
Baronat

Den raxoriska ätten Joms huvudsäte. Jomsarna är en sammansvetsad och toppstyrd släktskara som karaktäriseras av gammaldags seder och en stark tro till Etin. De är obrottsligt lojala mot Hertig Stirzberg, då de anser att han är konungens förlängda arm i området. Billevad lever till stor del på jakt och fiske i och runt Jostefloden. Jomsarna hänger sig också passionerat åt jakt på svartfolk. Varje Jomskrigare med självaktning bär en örhula vid bältet. En slags metallring som öron från fällda svartblod träs på. Öronen skickas till Hertig Stirzberg för skottpengar, något som gladeligen betalas ut.

Eorl Dyvik Joms
Överhuvud för ”Jomsarna” i norr. Raxorernas Eorl har genom sin långa levnad, fram till nu fört en ordnad tillvaro på sin sätesgård Billevad. Eorlen är mycket respekterad av sina fränder och en makt att räkna med. Han är talesman för de stora raxoriska ätterna i gränslandet Kardien-Zorakin och flera av de raxoriska ätterna respekterar Eorl Joms ord mer än sin lokale baron eller greve. Eorlen är an stolt raxorer. Han anser att man ska samexistera med andra folkslag, men inte blanda blod med dem.
Jeb skrev:Bergfoten
Baronat

Bördigt högland vid Aidnesbergens fot. Lever gott av närheten till Jostefloden på vilken man fraktar allt som områdets jordbruk producerar. I gränsorten Tideman produceras Tidemansdricka vilket är en populär måltidsdryck bland traktens folk. Fote By är Slättebos största halvlängdsmannaby med runt hundra familjer boendes. Byn är självstyrande, men betalar skatt till Baron Hedrim Joms.

Baron Hedrim Joms
Eorl Joms äldste son. Baron Hedrim tog över Bergsfoten från sin farfars bror, Lestig Joms, som lever, men anses osund att styra då hans ålder tagit över sinnet. Baron Joms är nyligen slagen till riddare och reser runt i landet för att finna sig en fru bland Zorakins adelsfamiljer. Han har dragit på sig sin faders vrede genom att kalla sig den pennerska titeln baron. Baron Hedrims friarresa går tydligt till i första hand penneradels gods. Skulle han finna en fru bland dessa ädlingars döttrar har hans far gjort klart att han blir arvlös.
Jeb skrev:Skoften
Frimark

Skofte by, som området numer kallas i folkmun var tidigare en köping. Köpingen tillhörde baron Björnflod av Kvarken, men sedan baron Boderik Björnflod dog gick alla skatteintäkter direkt till hertigens kista. Skoften led svårt under en gräsbrand 610 e.O. som brände upp stora delar av köpingen och borgen Klinga Hus. Efter branden förlorade Skoften sina köpingsrättigheter till Stirpazklyft och med det förlorade hertigen den direkta inkomsten till Lysande vägens priorât. Skoften har sedan katastrofen delvis byggs upp, men området går på knä under de stora skatter som återuppbyggnaden kräver. Himmelfaras stuteri och Granbergs småbåtvarv är de enda riktiga inkomsterna nu, då handeln har avstannat nästan helt.

Slottsfodge Nils Klinga
Slottsfodge Nils Klinga är den gamle borgherren, riddar Alrik Klingas yngste son. Fogden har inte lyckats få ordning på områdets finanser och både svartfolk och rövare trakasserar den allt mer upproriska befolkningen. Fogde Nils har tagit sig vatten över huvudet, men är allt för stolt för att erkänna det. För att lugna sina nerver har han stuckit huvudet i en öltunna och det ser ut som han kommer att stanna där tills situationen är ohållbar. Läget i Skoften är inte problematiskt bara för att dess fogde är oduglig. Det är även svårt att veta vilken herre man har. Är det hertigen, som tog sig an skatteintäkterna från dess tid som köping? Är de markgreven vars intresse för marken är svalt eller är det Tiburtius Bock, den som är satt att administrera framlidne baron Björnflods domäner? Hittills har hertig Stirzberg fortsatt att förvalta de intäkter som Skoften trots allt ger.

Jeb skrev:Gullberga Skogar
Baronat

Baronat som uppkom efter att Baron Karrovan Björnflod sålde delar av dåvarande baronatet Guldberg till Hamre 416 e.O. Baron Björnflod ville inte ha Guldberga kloster inom sina gränser. Han ansåg att deras läror var kätterska. Dåvarande Baron Dirmund Stålhandske av Hamre var inte sen att slå mynt av Baron Björnflods tankar och förvärvade både kloster och marken det stod på till ett mycket lågt pris. Baron Björnflod blev dock den som skrattade sist när det visade sig att i området intill klostret var hem till en vätteklan. Vättarna har gett baronerna Stålhandskes krigare huvudbry mer än en gång genom historien till dess att man 526 e.O. utrotade dem helt. I och med gränsens flytt blev namnet Guldberg bytt till Guldberga Skogar. Området är förvånande sparsamt uppodlat och glest befolkat trots att marken håller god jord. Baron Boderik Björnflod själv förmodas har omkommit i en brand i hans sätesgård Björnväggens riddarsal 607 e.O. Han inte setts till sedan branden, men hans kropp har inte återfunnits och man har därför inte utsett en efterträdare. Björnväggen ligger nu efter försummat underhåll mer eller mindre i ruiner och branden totalförstörde riddarsalen och stora delar av kärntornet. Baronatet Kvarken och Guldberga Skogar som traditionellt ätten Björnflod varit herrar över styrs i dagsläget av en fogde.

Slottsfogde Tiburtius Bock
Herr Bock är en lågättad byråkrat från Tofia, som rekommenderats av Tofia statsråd. Herr Bock är en mycket skicklig politiker och ryktet säger att han tar till vilka medel som helst för att uppnå sina mål. Än så länge har han inte brytt sig om sitt nya ämbete, utan frotterar sig med Tofias societet där han mer än en gång kallat sig Baron Bock. Något som stör de övriga ädlingarna storligen. Varför Herr Bock inte ersatts är flera för honom lyckliga tillfälligheter. Markgreve Axman vars uppgift det är att tillsätta en baron hålls ständigt upptagen vid Pendon i egenskap av marsk. Hertig Stirzberg ligger inte direkt på marsken om ärendet, då han tar sig an större delen av intäkterna så länge ingen baron finns. Herr Bock sprätter runt som en påfågel i Tofia och njuter av situationen.
Jeb skrev:Kvarken
Baronat

Kvarken står idag utan baron. Tidigare har ätten Björnflod styrt sedan mörkertiden och de är en av Zorakins äldsta ätter. Björnflods har genom historien hållit låg profil och aldrig haft någon högre titel än baron. De har genom åren byggt ut och förstärkt ättens residens Björnväggen vid sjön Kvarken. Det var fram till en förödande brand Baron Boderik Björnflod tros ha omkommit i ett formidabelt fäste. Då inga släktingar av börd, även om det finns frillobarn, har ruinen efter Björnväggen blivit hem åt ett rövarband. Rövarbandet styrs av ätten Wästus överhuvud Helmer Wästu från byn Wästu. Helmer och hans närmaste förklarades fredlösa när de med våld försökte ta över baronatet efter den förmodade framlidne baron Björnflod. Byn Wästu stödjer i det tysta Helmer och hans band. (Byn ligger mellan Björnväggen och Ulehall och ätten Wästu var tidigare skattebönder under baron Björnflod.). Slottsfodge Tiburtius Bock, som är den som idag styr området, har inte visat det minsta intresse för att ta itu med rövarna efter det att han fått dem förklarade fredlösa. Han har till dags dato inte ens besökt det område han fogar över, utan trivs bra bland societeten i Tofia. Skogen väster om Kvarken som är en del av Guldberga skogar kallas Ohmskogen och huserar en maginod. Platsen för noden besöktes regelbundet av magiker och ett litet tempel har rests vid nodens fot. Templet är numer en ruin och nodens kraft har sedan länge ebbat ut.

Slottsfodge Tiburtius Bock
Även i Kvarken styr herr Bock. En kort tid var Helmer Wästu självutnämnd fogde. Sedan Herr Bock fick honom fredlös lever Helmer som en rövare i Björnväggens ruin. Han är inte en rövare i folkets ögon utan mer en hyllad frihetskämpe.
Jeb skrev:Vede
Baronat

Otillgängligt slättland med boskapsskötsel och timmer som huvudinkomster. Runt huvudorten Vedeby och sjön Kvarken ligger flera timmerläger, som även det ger viktiga inkomster. Vedeby är huvudförsörjare till markgreve marsken Berthold Axmans gods Vedehall som ligger i baronatet. Byn har en brygga ut i sjön Kvarken. Från bryggan utgår dagligen både fiskare och pråmar. Förutom Vedeby tillhör också den mindre Ulehall baronatet. Ulehall är egentligen en samling gårdar runt ett tempel helgat åt Etin. Ulehall är också hem för ätten Ule, som var de ursprungliga fogdarna i Vede. De avsattes till förmån för Splintersköld under oklara omständigheter. På senare år har byn Ulehall blivit mål för flera av Mandelorderns forskare då arkeologiska fynd gjorts i byn och dess omnejd.

Baron Paar Splintersköld
Egensinnig skogsman vars intressen ligger uteslutande på jakt och äventyr. Vede styrs nästan helt av hans försummade hustru Celina. Ett arrangemang båda trivs med. Baron Paar har aldrig haft ambitionen att bli baron. Han var tredje son och hade inriktat sig på ett liv som skattebonde på någon av Splinterskölds andra gods. Baron Paar härstammar från den grevliga ätten Splintersköld i Stirpaz. Han är farbror till Baron Hindrik Splintersköld av Floddalen och kusin till Greve Magnurmund av Stirpaz. När sedan baronatet Vede stod utan baron efter det att markgreve Axman och den tidigare baronätten av Vede, Ule kom ihop sig blev det istället Paar. Det var markgreve Axman själv som utsåg Paar till baron för att stärka relationerna med den grevliga ätten Splintersköld. När sedan Paar gifte sig med den mäktige Baron Ekenbrandt av Ekeslätts syster Celia blev valet än mer lyckat. Utnämnandet av baron Paar har även varit lyckat på det personliga planet för markgreven. Hans egen fru Melosine har länge kännt sig ensam på godset Vedehall när hennes man under långa tider är kallad till Pendon. När baronessan Celia anlände till Vede fick Melosine en vän för livet och de båda kvinnorna är tillsammans en kompetent politisk faktor. Baron Paar är inte intresserad och markgreve Axman inte närvarande vilket gjort de båda vänninorna till den sanna makten i Vede och till viss del hela Junemark. Vede kallas ibland för Kjolköping för att anspela på de båda kvinnornas styre.
Jeb skrev:Ekeslätt
Baronat

Bördig del av Kvarkenområdet. Med position mellan Kvarken och Josteflodens biflod Lill-jostan är det tämligen välbevattnat. Mellan varven är det drabbat av översvämningar som ger problem till de mest närboende invånarna. Det finns stora citrusodlingar och man tillverkar allsköns produkter från skördarna. Betesmarken är god och baronatet har stora köttdjurshjordar. Mängden hudar som kommer efter den årliga slakten har gjort Ekeslätt till hemvist för flera skickliga läderhantverkare. Ekeholm är en så pass stor köping att man skickat sändebud till Kung Valien om att få stadsrättigheter. Kungamakten har inte svarat än, men Baron Gellis har hoppfullt börjat bygga stadsmur och anlitat grävare för att bredda Lill-jostan utanför köpingen. Han önskar kunna ta in större båtar söderifrån. Ekeholm tillhör ätten Ekenbrandt och slottsfodge i Ekeholm är Baron Gellis bror riddar Brir Ekenbrandt.
Den eländige och oplacerbara Assar Avloy skulle kunna vara en gammal klasskamrat från Klomellien. Han kan ha fått sätta upp sin verkstad på den progressive baron Ekenbrands mark?

Baron Gellis Ekenbrandt
En av Slättebos rikaste och mäktigaste män. Baronen har studerat vetenskap i Klomellien under flera framstående mästare. Han anses som något av ett teknologiskt geni. Han har revolutionerat både bevattningskonst och jordbruk i sitt baronat. Han har helt tagit sig an moderna ideér om handel och vikten av att föra nogrann bok på alla transaktioner. Baron Gellis gifte lite oväntat bort sin syster Celia till baron Paar Splintersköld av Vede. Baron Paar är inte alls det parti som allmänheten anser att systern till en så rik baron som baron Gellis sklulle kunna få. Den mer skarpsinnige politikern ser att inte bara är baron Paar släkt med greve Splintersköld av Stirpaz. Han är även marsken, markgreve Axmans baron vilket ger Baron Gellis en direktkontakt till Pendon. Ingen kunde förutse att baronessan Celia och marskens maka, markgrevinnan Melosine sedan skulle bli bästa vänner. Det blev bara ytterligare en av baron Gellis många lyckade affärer.
Jeb skrev:Österslätt
Baronat
Bördigt område vid Jostefloden. Producerar spannmål i skäppor fulla. De flottas längs Jostefloden via Baronatets enda köping Strömmekrök. Österslätt är tätbefolkat och på landsbyggden har lokala storbönder börjat lägga under sig allt större arealer. Metoderna som används är inte alla gånger helt förenliga med Etins goda minne. Baron Marol har ännu inte agerat mot bönderna, men man tror att en konflikt är oundviklig. Än så länge betalar bönderna sina skatter, men det ryktas att de rekryterar legoknektar för att utmana baronen om makten.

Baron Stefian Marol
En hårdför herre som inte tål någon vars åsikter skiljer sig från hans egna. Drev sin bror Sebastian ur huset efter ett gräl. Sebastian livnär sig som legoknekt i sitt eget kompani, Röda ugglan. Österslätts bönder tar sig allt högre ton och baron Stefian måste snart stå upp mot deras ökande makt. Den snåle baron Stefian vill inte utrusta soldater mot bönderna. Han har skickat ut sändebud efter sin bror som han söker försoning med i hopp om att få Röda ugglans militärmakt gratis.
Ser bra ut. Hittar jag något jag hemsk gärna vill ändra så frågar jag snällt när jag flyttar till wikin. :wink:
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7238
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av birkebeineren »

Jeb skrev:
Ny karta blir bra. Liknande din förra blir helt okej men gärna i lite högre upplösning.
Det enda jag gjorde sist var att kladda uppe på Spelknepes karta. Jag kan inte bättre då mina kunskaper faller till korta. Sedan vet jag inte ens om det är ok att göra så?
Jag har kladdat på många av Spelknepes kartor och postat här. Det är nog lugnt så länge du inte försöker sälja alstret för dyrt silver.
Jeb skrev:Jag skriver om Skogsmark igen. Tror vi blandar båda?
...
Rebneck är vald herse ur Tarjunernas egna led. Området har ingen baron eller fogde då det är ganska ointressant ekonomiskt. De ligger direkt under greve Korp och han tar alla om än få resurser som lämnar Kruxträsk. Ska förtydliga i en ny uppdatering.
En omskrivning låter bra.

Kanske en liten krydda i beskrivningen kan vara att kort nämna att Hertig Miskruns svärd Valadett försvann i Torilskogen och att äventyrare sökt det i Kruxträsk?

http://erebaltor.se/wiki/index.php?title=Valadett
Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av Jeb »

Ser bra ut. Hittar jag något jag hemsk gärna vill ändra så frågar jag snällt när jag flyttar till wikin. :wink:
Det får du gärna!
Jag har kladdat på många av Spelknepes kartor och postat här. Det är nog lugnt så länge du inte försöker sälja alstret för dyrt silver.
Får jag sålt dem för silver är det en oseriös köpare. Bra!
En omskrivning låter bra.

Kanske en liten krydda i beskrivningen kan vara att kort nämna att Hertig Miskruns svärd Valadett försvann i Torilskogen och att äventyrare sökt det i Kruxträsk?

http://erebaltor.se/wiki/index.php?title=Valadett
Det är en jättebra ide! Vi letar efter svärdet och måste ta hjälp av tarjunerna för att få passage från svartfolk. Tyvärr visar sig de laglösa tarjunerna svårare att ha med att göra än svartfolken självt. De säljer dessutom "information" om var svärdet kan finnas. Kanske kan man hyra en bakhållsbenägen guide? Torilskogen är ett gytter av rivaliserande svartfolksstammar. Ibland krigar de, ibland samarbetar de. Tarjuner och skogsfolk är i maskopi med dem och de som lever i skogen har en slags fungerande symbios baserad på svartfolkskultur blandad med opportunism.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7238
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av birkebeineren »

Nu är grevskapen Stirpaz och Junemark uppdaterade i wikin. Skogmark med sina län kvarstår, även Stirpeslätt i Stirpaz, men där behövs lite mera puts på texten.

Kan ha missat någon länk till person eller plats men det mesta borde finnas.

http://erebaltor.se/wiki/index.php?titl ... _(Kampanj)
Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av Jeb »

Jag kollar igenom. Bra jobb!

Har du något övrigt du vill ha med? Ska gå igenom Philmark efter detta och det kanske drar med sig ändringar i Slättebo. I övrigt börjar detta lilla projekt bli klart!
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7238
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av birkebeineren »

Ingenting specifikt att lägga till. Har börjat gå genom mina notater om grevskapet Yxudde och Lenora Hjärta i Philmark så kanske jag kan få klart det istället.

En fråga bara, heter det Guldberga skogar eller Gullberga skogar? Båda varianter verkar ha smugit sig in i texten och rör till det med länkarna. Även lite rörigt när en plats och ett län heter samma sak men jag har gjort lite olika varianter som du säkert ser. Exempelvis Haak och Haak by.
Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av Jeb »

Ingenting specifikt att lägga till. Har börjat gå genom mina notater om grevskapet Yxudde och Lenora Hjärta i Philmark så kanske jag kan få klart det istället.
Det hade varit spännande!
En fråga bara, heter det Guldberga skogar eller Gullberga skogar? Båda varianter verkar ha smugit sig in i texten och rör till det med länkarna. Även lite rörigt när en plats och ett län heter samma sak men jag har gjort lite olika varianter som du säkert ser. Exempelvis Haak och Haak by.
Tror det från början var Guldberga, men blev Gullberga med tiden. Jag tror även att jag någon gång tänkt Guldberga som ett "originalnamn" och sedan har baronatet blivit Gullberga från Guldberga på dialekt. Kanske blir det en aning rörigt. Jag ändra om du vill.

När det gäller Haak har området fått namnet från byn och heter därför Haak efter Haak. Jag har dock inga problem med ex. Haak by.
Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av Jeb »

Saxat från Wikin:
Slättebo
[Kort beskrivning av hertigdömet som helhet)
Jag tänkte först att Fraxinus http://erebaltor.se/wiki/index.php?titl ... C3.A4ttebo skulle funka, men vi kan samanfatta. här är en jag skrev tidigare: (Hertigdöme)

(Består av grevskapen Stirpaz, Skogmark och Junemark)

Slättebo är tämligen rikt med högproduktivt jordbruk som domineras av spannmålsodling, vinodling, citrusodling och boskapsskötsel. Floden Stirpaz dalgång dominerar landskapet i hertigdömet. Här bor den mesta befolkningen. Här finns de bästa jordbruksmarkerna i hertigdömet. Stirpaz förser bönderna med ett fritt och rikt fiske vilket gör bondebefolkningen i länet tämligen rik. Från skogarna hämtas outtömliga mängder virke och pälsverk som flottas längst floden. Längst i norr ligger Aidnebergen med sina vilda skogar och inte så långt där bortom - Svarta Tornet.

Hertigdömets enda riktiga stad, Tofia, liksom dess tvillingstad på andra sidan floden, Fil, har anor från kejserlig tid. Detta bär den vackra och tungt fortifierade så kallade Kejsarbron vittnesbörd om. På Ingenmansön som det mäktiga brotornet står ägde det legendariska, De trettio tappras slag rum. För att göra slut på stridigheterna om äganderätten till floden Stirpaz sände echter och penner ut sina trettio främsta krigare. Alla dog så floden, Ingenmansön och brotornet förklarades neutral mark som ingen ägde men alla fick använda sig av.

Hertigarna av Slättebo har aldrig blivit valda till kungar. Historiskt har de haft goda kontakter med hertighuset från Pharynx och stöttat Pharynx vid ett par kungaval. Hertigarna av Slättebo är de som i släktskap och ingifte stått närmast hertigarna av Pharynx.

Tofia
Uppdaterat

(hertigens domän (Förslag: Tofia stadsmark?))
Tofia stadsmark låter jättebra!
Stirpeslätt
Ej uppdaterat, senaste diskussion finns här: viewtopic.php?p=41933#p41933

(Baroni)

[Det saknas beskrivning av baroniet]

[...ligger baroniet invid Stirpazfloden norr om Tofia och söder om baroniet Grosäter?...]
Jag har missat att göra det helt klart.
Lunds Udde
Uppdaterat ...men behöver kompletteras

Hals Hedar
Uppdaterat ...men behöver kompletteras (diskussion finns här: viewtopic.php?p=41447#p41447)

(Kyrklig domän avstyckad från baronatet Västerslätt eller möjligen markisatet Lunds Udde)
Jag tror inte vi fick bestämt oss hur det hela blev.
Skogmark
(Grevskap, nr 20 på kartan [3])

[Det saknas beskrivning av grevskapet]
Kommer efter att de båda som finns slås samman.
Kruxträsk
(Baroni ...eller bara ett område?)
Jag skriver något fint, så uppdaterar vi det eftersom.

Ska försöka beta av det som saknas och sedan ge mig på resten.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7238
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av birkebeineren »

Förslag till tillägg:
Jeb skrev: 2019-07-12 20:13
(Består av grevskapen Stirpaz, Skogmark och Junemark)

Slättebo är tämligen rikt med högproduktivt jordbruk som domineras av spannmålsodling, vinodling, citrusodling och boskapsskötsel. Floden Stirpaz och Josteflodens dalgångar samt sjöarna Kvarken och Witten dominerar landskapet i hertigdömet. Här bor den mesta befolkningen. Här finns de bästa jordbruksmarkerna i hertigdömet. Stirpaz förser bönderna med ett fritt och rikt fiske vilket gör bondebefolkningen i länet tämligen rik. Från skogarna hämtas outtömliga mängder virke och pälsverk som flottas längst floderna. Längst i norr ligger Aidnebergen med sina vilda skogar och inte så långt där bortom - Svarta Tornet. I söder ligger Torilskogen med sina svartfolk.

Hertigdömets enda riktiga stad, Tofia, liksom dess tvillingstad på andra sidan floden, Fil, har anor från kejserlig tid. Detta bär den vackra och tungt fortifierade så kallade Kejsarbron vittnesbörd om. På Ingenmansön som det mäktiga brotornet står ägde det legendariska, De trettio tappras slag rum. För att göra slut på stridigheterna om äganderätten till floden Stirpaz sände echter och penner ut sina trettio främsta krigare. Alla dog så floden, Ingenmansön och brotornet förklarades neutral mark som ingen ägde men alla fick använda sig av. Sedan har det så kallade Traktatet i Tofia som ingicks 484 e.O. mellan Zorakin och Kardien betytt mycket för grannsämjan länderna och städerna emellan.

Hertigarna av Slättebo har aldrig blivit valda till kungar. Historiskt har de haft goda kontakter med hertighuset från Pharynx och stöttat Pharynx vid ett par kungaval. Hertigarna av Slättebo är de som i släktskap och ingifte stått närmast hertigarna av Pharynx.
Nuvarande hertig är Leovin Stirzberg.
Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av Jeb »

Består av grevskapen Stirpaz, Skogmark och Junemark)

Slättebo är tämligen rikt med högproduktivt jordbruk som domineras av spannmålsodling, vinodling, citrusodling och boskapsskötsel. Floden Stirpaz och Josteflodens dalgångar samt sjöarna Kvarken och Witten är där den mesta befolkningen lever. Här finns de bästa jordbruksmarkerna i hertigdömet. Stirpaz förser bönderna med ett fritt och rikt fiske vilket gör bondebefolkningen i Stirpazdalen tämligen rik. Jostefloden och sjöarna är mer kontrollerade av frälset, men de som lever runt dem är ändå gagnade av vattenvägarna. Från skogarna hämtas outtömliga mängder virke och pälsverk som flottas längst floderna. Längst i norr ligger Aidnebergen med sina vilda skogar och inte så långt där bortom - Svarta Tornet. I söder ligger Torilskogen med sina svartfolk.

Hertigdömets enda riktiga stad, Tofia, liksom dess tvillingstad på andra sidan floden, Fil, har anor från kejserlig tid. Detta bär den vackra och tungt fortifierade (tagit bort; så kallade)Kejsarbron vittnesbörd om. På Ingenmansön som det mäktiga brotornet står ägde det legendariska, De trettio tappras slag rum. För att göra slut på stridigheterna om äganderätten till floden Stirpaz sände echter och penner ut sina trettio främsta krigare. Alla dog så floden, Ingenmansön och brotornet förklarades neutral mark som ingen ägde men alla fick använda sig av. Efter striden undertecknades 484 e.O. Traktatet i Tofia mellan Zorakin och Kardien. Traktatet reglerar rätten till floden, men även flera rader som reglerar själva styret av staden Tofia. Traktatet har knutit ihop Fil och Tofia såpass att den idag ses som en stad. Det har också betytt mycket för grannsämjan länderna och städerna emellan.

Hertigarna av Slättebo har aldrig blivit valda till kungar. Historiskt har de haft goda kontakter med hertighuset från Pharynx och stöttat Pharynx vid ett par kungaval. Hertigarna av Slättebo är de som i släktskap och ingifte stått närmast hertigarna av Pharynx. Nuvarande hertig är Leovin Stirzberg.

Mycket bättre efter dina tillägg. Jag vill bara ha bort att floderna och sjöarna dominerar. Det blev lite kaka på kaka och inte helt sant. Vad tror du om den här ändringarna?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7238
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av birkebeineren »

Ändringarna ser bra ut förutom att det blir lite oklart kring De Trettio Tappars slag 178 fO och Belägringen av Fil-Tofia 484 eO då traktatet ingicks. Olika former för samarbete länderna emellan lär ha funnits under hela denna mellanperiod men efter att Traktatet i Tofia (som huvudsakligen hadlade om försvar av Tvillingstaden) ingicks har en uppsjö tillägg och reguleringar gjorts i detta för att formalisera alla möjliga saker.

http://erebaltor.se/wiki/index.php?titl ... ppras_slag
http://erebaltor.se/wiki/index.php?titl ... Phil-Tofie
http://erebaltor.se/wiki/index.php?titl ... et_i_Tofia

Gissar att du egentligen vet detta. :wink:
Jeb
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 599
Blev medlem: 2007-07-09 09:26
Ort: Lysekil

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av Jeb »

Ändringarna ser bra ut förutom att det blir lite oklart kring De Trettio Tappars slag 178 fO och Belägringen av Fil-Tofia 484 eO då traktatet ingicks. Olika former för samarbete länderna emellan lär ha funnits under hela denna mellanperiod men efter att Traktatet i Tofia (som huvudsakligen hadlade om försvar av Tvillingstaden) ingicks har en uppsjö tillägg och reguleringar gjorts i detta för att formalisera alla möjliga saker.
Håller med. Jag förfinar!
Gissar att du egentligen vet detta. :wink:
Jo jag vet, men likväl lyckas jag ständigt blanda ihop dem. Så även nu. :shock:
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7238
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av birkebeineren »

Tar lite tid för mig att beskriva de tolv planerade baronierna i Yxudde grevskap men det går framåt och här är ett till:

Baroniet Ringe
Huvudort: Orchfall (by som inte syns på den handritade kartan)
Baron: Villem Ring

Baroniet Ringe utgör grevskapets nordvästra del söder om baroniet Glimmerfors. Det omger Gridefloden där den strömmar ner genom Brynhildurs skog och in i Haperike i väster. I en bred skogbevuxen dalgång som skiljer det branta Ringberget från resten av Aidnebergen ligger baroniets centralort Orchfall. Här residerar baron Vilhelm Ring i en starkt befäst borg med god utsikt över floden och den handelsväg som slingrar sig förbi upp till Gridedal i hertigdömet Inberg norr om Philmark. Denna handelsväg inbringer goda tullintäkter för baronerna Ringe men samtidigt är det kostsamt att jaga de svartfolk som finns i trakten och ständigt utgör ett hot mot handelsföljena. Särskilt plågsamma är de otaliga svartnissar som har sina nästen gömda i Ringbergets sprickhålor. Själva Orchfall undviks oftast av svartfolken och är ganska säker för deras räder. Här förintades nämligen den mytomspunna klanen Brogh-na-Lyhgg under Mörkertiden och platsen för händelsen är sedan dess förbannad enligt svartfolkens tro. Det har dock förekommit vissa större angrepp, troligen som försök på hämd, så Ringborgens murar hålls i ständigt gott skikk. Befolkningen i baroniet Ringe utgörs till stor del av raxorer och en av deras gamla tingsplatser finns i skogen söder om Ringberget. Raxorerna livnär sig huvudsakligen på jakt men även viss uppfödning av nötboskap. Det finns också kopparmalm i Ringberget men brytningen är begränsad. Den lokale raxoriska eorlen Erlvin Mas hade gärna utökat gruvdriften men baron Villem Ring motsätter sig detta eftersom intäkterna inte vill gynna honom utan kungamakten som har gruvrätten i hela västra Philmark.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7238
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slättebo-Philmark kampanj

Inlägg av birkebeineren »

Utklipp ur Adragoors handritade karta:
Bild

Ringberget som baroniet Ringe har fått sitt namn efter är det ensamma berget direkt til vänster för B:et i Brynhildurs skog.
Skriv svar