Felicien

Samlingsplats för alla länder och platser
Användarens profilbild
Rubicon
Ransardisk Gripryttare
Inlägg: 162
Blev medlem: 2010-06-05 18:28
Ort: Härnösand

Inlägg av Rubicon »

Härligt Fafnir!
Det jag mest hade att invända mot var nog mestadels namnen som var väldigt europeiska.

Ska ta mig en noggrannare titt imorgon på skeppen och förmodligen få klart de.



Här är Längder, vikt och volym
Längder
1 finger (1.93cm)
1 hand = 4 fingrar (7.72cm)
1 halv fot = 8 fingrar/2 händer (15.44cm)
1 Fingerspann= 12 fingrar (23.16cm)
1 fot= 16 fingrar (30.88cm)
1 steg = 2,5 fot (77.2cm)
1 dubbelsteg = 5 fot (1.54m)
1 åra = 12 fot (3.7m)
1 mast = 36 fot (11.11m)
1 skeppslängd = 108 fot (33.35m)
1 dagsrodd=1580 skeppslängder (52.69km)

Åra, mast och skeppslängd är alla tre traditionella felicisika längdmått baserade på de skepp Kîmzonerna flydde på enligt Kalameikiden.

Vikt
1 silverpärla (9.1g)
1 mussla=8 silverpärlor (72.8g)
1 lod=8 musslor (0.5824kg)
1 sten=8 lod (4.6592kg)
1 ankare =8 stenar (37,2736kg)
Den observante noterar att den minsta viktenheten är densamma som det feliciska silvermyntet. Vikten på myntet utgör därmed basen för det feliciska viktsystemet

Volym
1 sked (4,5ml)
1 värmare = 8 skedar (3,6cl)
1 mugg = 8 värmare (28,8cl)
1 stop = 2 muggar (57,6cl)
1 kagge = 8 stop (4,608l)
1 halvtunna = 8 kaggar (36,864l)
1 tunna = 2 halvtunnor (73,728l)
En värmare är vad en felicisk flottist får i dagsranson av Oiskoi, ett starkt feliciskt brännvin.

.
Angående att använda ett mera marint tema, så har jag marinifierat det en aning, men vid mindre mått behöver man använda det som finns tillgängligt (dvs kroppsdelar eller dyl) för att kunna mäta.

Vad gäller att använda 9 och 12 som bas är dessa tyvärr ganska kassa siffror att använda sig av då dessa snabbt blir bråk om man halverar dem, något som är nästan ett måste att undvika i en värld innan en skolgång med åtminstone 4:ans mattematik. Notera att i vår värld har siffrorna 3 och 7 varit 'magiska' eller 'gudomliga' sedan sumererna, och inget måttsystem mig veterligen har någonsin baserats på varken 3 eller 7.
Senast redigerad av Rubicon den 2013-06-28 21:19, redigerad totalt 2 gång.
-Vi kåt nik och Lill-Aron? Vilka fåniga namn!
Mikael
Admin
Inlägg: 5433
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Bra, marinifieringen smakade fint i munhålan. :D
Mikael
Admin
Inlägg: 5433
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Kunde inte låta bli:
Sidon
Staden är en av de tre ursprungliga feliciska städerna och innehar därmed en speciell ställning. Namnet Sidon den Drömmande kommer av att sidon är kortform för Jägaren och att betydelsen är Den drömmande Jägaren. Jägaren är ett tillnamn till gudinnan Felis då hon beskrivs som den jagande vita lejoninna vars andedräkt är lik öknens hetta. Sidon är också mycket riktigt ett Feliciens centrum för dyrkan av gudinnan Felis.

En liten bit från floden Afakas mynning breder stadens murar ut sig. Murarna sträcker sig en bit ut i havet och vilar på en smal remsa av klippig mark. Hamnbassängen är plats för en uppsjö av handelsskepp som ankrar längst den breda hamnavenyn. Längst in i hamnen ligger "Vaelot Saadum", eller "Sjöormens öga" - En enorm cirkelformad terminal med plats för ett flertal båtar. Stadens speciella stadsplanering ska bero på det fjärde stamöverhuvudet av kimzonstammen Eutherpes, Ilorakhon Eutherpes, som lär ha tagit en krunsk arkitekt som slav och tillsammans formade de Sidons stadsplan och hamn. Slavens namn är inte känt och historierna om hur han belönades går isär. Somliga säger att han blev ofantligt rik och kungens första hovarkitekt, medan andra säger att han fick sin vikt i guld kring fötterna och ståplats i hamnbassängen.

Förutom den stora hamnen och "Sjöormens öga" finns ett par andra spektakulära byggnader. I norra delen av staden kan man skåda en av feliciens få magikerakademier i fyra våningar. Byggnaden vilar på tolv mäktiga pelare tre meter upp i luften och har nio torn. Inga trappor leder upp och ingen synlig port finnes. Byggnaden är rund, och insidan består av en bassäng med vatten där eleverna kan praktisera sin magi. De nio tornen står för de nio vägarna av vatten som akademin praktiserar. Symbolism är den dominerande magiskolan, men även vattenelementarism och havsmagi lärs ut. Även en mentalistmästare har lyckats ta en position. Liksom i övriga Felicien är religion och filosofi en del av magistudierna vilket resulterar i de nio vägarna av vatten. Runt byggnaden finns 16 pelare av vilka sex kröns av statyer föreställande hädangångna mästare. Endast sex har ansetts värdiga hittills, men minst två av de nuvarande mästarna tror sig vara värdiga en plats.

I sydöst finns en massiv byggnad i fem våningar som bäst kan beskrivas som en fästning. Här hålls slavar, straffångar och krigsfångar som man anser kan utgöra en risk och därför inte kan hållas i hamnmagasinen. Erfarenheterna från tidigare uppror har gjort Sidons slavguvernörer mycket försiktig varför fängelset ofta är mycket välfyllt. En väl tilltagen garnison håller slavarna i schack. Fängelset vilar på vad som var Sidons första fäste och under det finns mycket gamla källarvalv.

Felis Ärektempel ligger vid en liten park norr om Sjöormens öga. Det är inte ett stort eller mäktigt tempel, men det är ett perfekt kvadratiskt tempel som lär vara en kopia av Garumos äldsta Felistempel... eller Felis ärketempel i Kamsun, de lärde tvistar ännu. Det är i tre våningar varav de två översta har välvda pagodatak. Templet har vita rappade väggar med synliga ebenholtsbjälkar. Högst upp en silverne spira som strävar mot himlen. Inuti dominerar en bevingad sfinx i elfenben, ett krigsbyte från Efaro. I en gyllene kopia av templet finns en mycket gammal staty av Felis, den svarta kattan. En kuriositet är en sarkofag vari vilar en solunsk kattkrigare som gick från slav till självuppoffrande hjälte under slavupproren. I nisch över dörren finns Philodon och i parken bakom templet finner en bronslejoninna, med andra ord Felis far och mor. Katter strövar fritt i staden och kring templet speciellt. I byggnaderna runt templet bor Felis nunnor och mystiker. Till deras skydd hålls svarta pantrar från Solunas djungler. Runt om i staden kan man även finna mindre kapell eller alkover med kattstatyer.

Liksom i Tyros och Arados finns även många av de så kallade "öarna", bostadskvarter på upp till sex våningar.

Sidon är en språngbräda till Tyros och Kopparhavets handel är kopplat till handelshusen i Sidon. Genom en unik fritaxeringslag på hamnavenyn, sker affärer och varubyten mellan främmande kulturer, kopparhavsbor och felicier. Sidon har sedan århundraden varit den stora slavmarknaden, vilket var anledningen till att sombatzerna försökte inta staden i det sombatziska kriget. Efter de stora slavupproren har även Tyros slavhandel flyttats till Sidon.

Sidon är också ett av kîmzonernas nio stamsäten. Stammen Eutherpe har fortfarande sitt säte här, även om deras palats ligger på några skärgårdsöar utanför.




Mafor
Akademiernas stad, de lärdas högsäte eller feliciens skola. Här är landets Lycee placerat och här samlas akademikerna, ofta på familjen Alkymades koncession.
Senast redigerad av Mikael den 2013-07-22 22:18, redigerad totalt 10 gång.
Användarens profilbild
Rickard
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 480
Blev medlem: 2007-02-06 00:42
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Rickard »

Jag gillar alla måtten. :)

Sidor var cool. Det enda var några grammatiska saker, som antagligen kommer att korrigeras när all text blir korrad. En sak att tänka på är att man bör skriva ut förkortningar. bl.a. -> bland annat

...bl.a. beskrivs som den jagande "vita lejoninna vars andedräkt är lik öknens hetta".
<-- Här kan man även ta bort citat-tecknen. Om det är ett citat bör en källa anges för bättre tydlighet.

Kopparhavets handel är kopplat till handelshusen i Sidon, och genom en unik fritaxeringslag på hamnavenyn, sker affärer och varubyten mellan... <- Du har en viss förkärlek för kommatecken. Här kan man ta bort alla dem. Att använda kommatecken följt av "och" gör man nästintill aldrig i svenskan (däremot vanligt i engelskan).

Vad jag gillar bäst med texten är hintningen om att två mästare kan få en staty. Det kan mynna ut i en rivalitet och sådant är skitbra stoff för att bygga scenarion kring.

---

Jag tycker det är bra som vi har gjort nu och delar med sig av vad vi håller på med. Det kan sporra oss andra då vi ser att det faktiskt händer saker. :)
Ni har en spelvärld, men har ni ett regelsystem?
Matiné (läs reglerna)
Användarens profilbild
Rubicon
Ransardisk Gripryttare
Inlägg: 162
Blev medlem: 2010-06-05 18:28
Ort: Härnösand

Inlägg av Rubicon »

Jag fick tydligen ett hjärnsläpp när jag skrev mitt ovan inlägg och av någon outgrundlig anledning postade jag anteckningskladdet istället för det jag skrivit klart... men det är fixat ovan nu.
-Vi kåt nik och Lill-Aron? Vilka fåniga namn!
Mikael
Admin
Inlägg: 5433
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Vad jag gillar bäst med texten är hintningen om att två mästare kan få en staty. Det kan mynna ut i en rivalitet och sådant är skitbra stoff för att bygga scenarion kring.
Det är min favorit också.
Intriger och konflikt ska helst insinueras... :D

Älskar/hatar kommatecken...är ju advokat. Kommatecken är svensklärares största kritik mot jusristsvenskan...och jag håller med...punktpunktpunkt...komma.
Mikael
Admin
Inlägg: 5433
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

1) En sak som jag fann i Spelarboken, Erfarne äventyraren säger, var att det på Pelenos finns områden där svartfolken har sådan makt att vinbönderna betalar tribut för att slippa överfall. Har vi diskuterat detta?
Var skulle detta kunna vara? Vilka bönder väljer att odla vin så nära ett svartfolkshot? Varför har Kuthegil och hans bröder inte satsat på att göra något åt det? Har den erfarne äventyraren hört fel eller en överdrift?

2) Vad gäller: "Hmhmhm...säger" avs de länder som redan har sådana i Spelarboken så tycker jag att vi ska hitta på nya personligheter. Köpmannen har vi visserligen redan, men jag tänkte att vi kanske inte behöver ytterligare en magiker, äventyrare eller legosoldat. Salte sjöbjörnen, piraten, vandrande riddaren, lärde mannen, kurtisanen...? Var kreativa, det tänker i alla fall jag försöka vara.
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Jag har ritat klart Kuthegil. Inte den mest välarbetade bilden någonsin men förhoppningsvis duger den. Ska försöka hinna scanna in den i morgon.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Mikael
Admin
Inlägg: 5433
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Tankar och observationer: Historia
"333 e.O.
...där krigare vigda till Galmon/Galadon först gör sig kända."
Enligt källorna är det först vid det efterföljande kriget med Berendien som Galmon "upptäcktes".

"Azgigal, fågelgudinnan" är hon officiell, annars har vi källorna (EAK s20) Parikila, fåglarnas moder.
Mikael
Admin
Inlägg: 5433
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Mikael skrev:1) En sak som jag fann i Spelarboken, Erfarne äventyraren säger, var att det på Pelenos finns områden där svartfolken har sådan makt att vinbönderna betalar tribut för att slippa överfall. Har vi diskuterat detta?
Var skulle detta kunna vara? Vilka bönder väljer att odla vin så nära ett svartfolkshot? Varför har Kuthegil och hans bröder inte satsat på att göra något åt det? Har den erfarne äventyraren hört fel eller en överdrift?
Är det här svaret på frågan? "I de västra pelenosiska bergens djup bor de demoniska illvättarna som ibland utför nattliga räder där de sprider eld, död och demonisk förintelse. Dessa attacker är korta och intensiva - de varar oftast inte mera än en natt och liknar nästan lämmeltåg där illvättarna svärmar och bränner ner allt i sin väg. Lika plötsligt som dessa eldtåg börjar i skymningen avslutas de i gryningen." Här kan vi i så fall göra ett tillägg.
Mikael
Admin
Inlägg: 5433
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Har kvinnor - i vår text - det inflytande och den roll som EA antyder? Det sägs att kvinnor är vanliga bland militärer m.m.

Känner att det finns för få kvinnliga maktpersoner. Funderar på att gör Baros Alkymades till kvinna. Vad tycker ni?
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Inlägg av Albrekt »

Mikael skrev:Har kvinnor - i vår text - det inflytande och den roll som EA antyder? Det sägs att kvinnor är vanliga bland militärer m.m.

Känner att det finns för få kvinnliga maktpersoner. Funderar på att gör Baros Alkymades till kvinna. Vad tycker ni?
Mycket viktigt och mycket bra förslag, tycker jag. 8)
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

http://img198.imageshack.us/img198/4576/ww92.jpg

Om ngn vill slipa och rensa upp mer i photoshop, så knock yourselves out :)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Mikael skrev: Tankar och observationer: Historia
"333 e.O.
...där krigare vigda till Galmon/Galadon först gör sig kända."
Enligt källorna är det först vid det efterföljande kriget med Berendien som Galmon "upptäcktes".

"Azgigal, fågelgudinnan" är hon officiell, annars har vi källorna (EAK s20) Parikila, fåglarnas moder.
Tyckte mig hitta en Ezegela som fågelgudinna i wikin också...
Ett namn kan kanske vara kimzonska och ett annat feliciska. Möjligen ett jori också, om man tänjer det? :S
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Mikael
Admin
Inlägg: 5433
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

De goda relationerna med Hynsolge är inte heller de enbart på rojalistsidan, även om det ur ett feliciskt perspektiv kanske är den viktigaste, utan även Hynsolges adel är positivt inställda till Felicien och stöder särskilt ambitionerna att invadera Berendien. Dessa odelat positiva känslor för Felicien kan ju förändras beroende av hur tydligt Felicien tar ställning för ena sidan. (EAK s 21)
Senast redigerad av Mikael den 2013-07-22 22:19, redigerad totalt 2 gång.
Skriv svar