Äventyr till EDD: När fjädrarna ryker

Har du något äventyr som ligger och dammar? Dela gärna med dig!
Post Reply
User avatar
skaraborgarn
Barbisk Hövding
Posts: 943
Joined: 2019-05-25 09:34
Location: Skaraborg

Äventyr till EDD: När fjädrarna ryker

Post by skaraborgarn »

När fjädrarna ryker!

Förord
Detta lilla enkla äventyr utspelas bland ankor. Det kan vara en idé att rollpersonerna inte är ankor. Spelledaren bör dock läsa på lite om detta underbara folkslag som fjädrar ner Ereb Altor. Boken om Kandra är i princip ett måste. Vill man inte använda denna stad så kanske någon annan passar bättre. SL bestämmer.

Bakgrund
Gentlemannatjuven Qvacktinus Sakul har skaffat sig ett rykte om att var en tjuv, men en god tjuv. Han stjäl från de som förtjänar det och ger till de behövande. Ibland har han stulit bara för att sända tillbaks bytet till de bestulna. Han har aldrig använt våld och ses av de som känner till honom som en hjälte. Att han också privat är en charmig godlynt lurifax ökar bara hans popularitet. Många damer som har fjädrar och näbb tycker han är tjusig och det gör väl inte saken sämre.

Men en sådan herre får ändå fiender och fienden nummer ett är Sjökungen, en mycket farlig och aggressiv pirat med i QQQ. Qvacktinus har funnit nöje i att reta och stjäla från denne nattsvarta pirat (bildligt såväl som bokstavligt) och denne söker hämnd. Särskilt efter att tjuven stulit ett magisk föremål från Sjökungen.

Sjökungen den hemske pirathövdingen är på jakt efter magikern som driver med sin förföljare. Nu har efter några månaders letande Qvacktinus setts i staden Kandra. Sjökungen reser förstås dit men han inser förstås att ha och hans pirater kommer väcka viss uppmärksamhet. Därför har han lejt rollpersonerna som han kan ha träffat på ett värdshus eller annat klyschigt, SL bestämmer. Tyvärr vet inte piraterna riktigt hur tjuven ser ut mer än att han är anka. 200 guldmynt utlovas.

Till ledaren av spelet.
Qvacktinus Sakul är en mycket sympatisk figur, hans motståndare är det inte. Visst kan man låta rollpersonerna om de är något kallhjärtade leta efter magikern/tjuven och ge honom till Sjökungen. Men är det inte roligare om Qvacktinus förmår dem att byta sida. Denne vill inte döda sin fiende, men väl ge honom en läxa. Sjökungen lär inte vara så generös att han betalar hela 200 för sin fiende. Har rollpersonerna fått tag i motståndaren vill han röja dem ur vägen. Om Sjökungen förlorar flera eller alla av sina män så kanske han kan hyra rollpersonerna att vakta samt eskortera Qvacktinus till den plats hans fartyg väntar. Sjökungen vill inte bara döda utan även plåga och tortera sin fiende innan denne lämnar den värld vi känner som Ereb Altor.

Om spelarna fattar att det är mycket roligare att driva med piraterna så kan Qvacktinus magi vara till hjälp. Driva och skoja med sjökungen är ganska lätt, men såväl spelare som spelledaren får ha mycket kreativ fantasi. Illusionism är den magi magikern behärskar och med fantasi och påhittighet kan man göra mycket med denna magiskola.

Förklädnader
Med sin magi brukar Qvacktinus ändra skepnad. Ofta är det bara så enkelt som att han ändrar färg från brun anka till svart eller vit. Men det händer att han tar skepnad av andra kortväxta folk som halvlängdsman eller dvärg. Någon enstaka gång även som pyssling. När det gäller att förvandla sig till dvärg har Qvacktinus gått så långt att han har lite kännedom om dvärgars kultur och seder men också att han kan några ord på deras språk. Få kan deras tungomål ska tilläggas. Han kan en smula matlagning men med sin magi kan han lura folk att han är en mästerkock när han utger sig för att vara halvlängdsman.

Varför de bråkar
Många svarta ankor som lever som pirater är stolta och i viss mån ”hederliga” de är heller inte direkt grymma eller onda. Men Sjökungen som inte dragit sig för att ta vita ankor som slavar för att sedan ge dem till havsorcher samt ge dessa pengar för att de ska steka och äta dem har gått lite för långt. Mer än en gång har illusionisten gett Sjökungen en rejäl förödmjukelse. En gång skulle pirathövdingen på ett QQQ möte. Precis innan möter förvandlades hans svarta fjädrar till vita och många fjädrar rök innan de andra insåg sitt misstag. En annan gång lyckades magikern med magi så Sjökungen att sova. Han vakande upp naken i ett fågelbo! Nu senast har stölden av Otäcka staven gjort Sjökungen tokig av ilska.

Tänk på:
Qvacktinus vill driva gäck med sina fiender. En svart anka fruktar inte att dö i strid eller gå under i en storm, men förudmjukelse är svårare att rugga av sig.

Qvacktinus kommer inte i första hand ta kontakt med andra magiker. Det finns en hel del sådana i Kandra. Det är för uppenbart att hans fiender skulle leta där.

Stadens lagar är sådana att magi inte får användas hur som helst. Qvacktinus kan dock alltid hävda att han använder magi som skydd och i nödvärn.

Sjökungen och hans kumpaner är ovana med livet på land. Hans själv har inte varit i land mer än en månad i sträck sedan barndomen.

En och annan anka, främst då vita sådana bör finnas i köpstaden. Dessa lär inte uppskatta att några svarta piratankor med en medlem i QQQ är i staden. Då Qvacktinus är lite av kändis, han har ju färdigheten rykte kan en och annan anka berätta mer om honom.

Om det behövs lår rollspelarna få veta att Qvacktinus är god och hans fiender onda men också dumma! Qvacktinus är intelligent, det är inte hans antagonister.

Läs på om Kandra. Sagt det förut, säger det igen!

Avslutning
Om spelet gått som det var tänk, lämnar rollpersonerna och Qvacktinus Kandra efter att förödmjukat och läxat upp Sjökungen. Denne lär vara ännu argare än innan! Om de lämnar staden tillsammans eller var för sig är det upp till spelare och spelledaren att avgöra.

Qvacktinus Sakul

Magikern Qvacktinus är av den åsikten att en bra magiker bara kan magi som han eller hon kan hålla i huvudet. En bra magiker slår inte i en formelsamling när det ska läggas besvärjelser. Han kan inte allt, men de besvärjelser han kan är han bra i och han vet att med förklädnader och fantasi använda magi på et lite okonventionellt sätt.

Utseende: Brun anka. Då några av anmödrarna var vita ankor så är han något, man måste vara anka för att lägga märke till det ljusare i fjäderdräkten än vanliga brunankor. Har en del uppsättningar kläder som han ofta använder. SL får avgöra lite mer exakt.

Livsmål: Skämt, nyfikenhet, kunskap Till SL: Qvacktinus skämtar jämt, han är aldrig elak eller skämtar med de som har det svårt, men han kan driva med översittare och de som ”förtjänar det”. Han är en intelligent person så alla kanske inte ens uppfattar om han driver med dem. Han skojar med sig själv också. Som alla skämtare har han förstås en mer allvarlig sida men den visas inte hur som helst.

Hjälteförmågor: Orädd, snabbpsyke

Magiska egenheter: Någon gudamakt verkar hålla en vakande hand över den gladlynte Qvacktinus. Han har inte drabbats av några egentliga egenheter men hans lyckliga stjärna gör att hans särskilda slag räknas som perfekta och perfekta alltid ger maximal effekt. Han är en anka med stor tur. En del ankor har börjat kalla en person med tur för just ”en riktig Sakul”.

Grundegenskaper
STY 10
STO 5
FYS 15
SMI 15
INT 21
PSY 27
KAR 19
KP 10
SB -

Färdigheter
Geografi 8
Geologi 4
Kulturkännedom dvärgar 5
Matlagning B2
Läsa/skriva allmänspråk B5
Läsa/skriva dvärgiska B1
Värdesätta generell 12
Liten träklubba 8
Obeväpnad strid 6
Slunga 6
Bluff 15
Muta 10
Sjunga B1
Tala allmänspråk B5
Tala dvärgiska B1
Överklasstil 12
Övertala 15
Finna dolda ting 12
Lyssna 8
Upptäcka fara 10
Gömma sig 13
Hantera fällor 8
Klättra 10
Förklädnad 12
Låsdyrkning 11
Skugga 12
Smyga 14
Stjäla föremål 15
Undre världen 15
Fiska 9
Simma B5
Sjökunnighet 18
Rykte 4

Magi
Illusionism 17
Sinnesmask 21
Distraktion 16
Avbild 18
Kunglig måltid 17
llusionskopia 15
Förvirra 16
Utseendeförändring 21
Förtrollad sömn 18
Falsktal 16
Avlyssning 15
Varseblivning 18
Sigill 13

Otäcka staven
Nekromantikern Zerbohrn lät en smed för cirka 130 år sedan tillverka denna stav. Den är cylinderformad gjord i förgylld brons med en liten grön sten i ena kortsidan och i den andra en svart sten. Grön är paralysering och svart är rädsla. Staven är cirka 35 cm lång och fyra cm bred. Vet man inte att den innehåller magi skulle den värderas till kanske 300 sm. Magin aktiveras när bäraren vänder staven mot någon och önskar att magin ska verka.

Paralysering E1
Rädsla E1
Permanens E2

Sjökungen
De svarta piratankornas ledare. En mycket vresig herre som snart kommer få vanrykte och nidpoäng för han är en ganska elak person. Även andra svarta ankor tycker han är lite för hård och brutal. Han är avlägsen släkting till Marius Storfot och liksom denne inte förtjust i ankor med fjäderdräkten vit. Sjökungen som egentligen heter Gohfre, men han föredrar sitt ”hedersnamn”. Sjökungen har under sitt befäl 60 piratankor samt två långskepp.

Utseende: Svart anka, ständigt sur och vrång. Kolerisk och får ofta vredesutbrott. Något obalanserad. Bär som sina pirater en mantel med huva i mörkblå nyans.

Livsmål: Hämnd, makt, rikedom.

Grundegenskaper
STY 11
STO 5
FYS 13
SMI 14
INT 10
PSY 9
KAR 7
KP 9
SB -

Färdigheter
Geografi 10
Värdesätta generell 10
Dolk 16
Kastkniv 16
Kortsvärd 18
Liten sköld 17
Taktik 12
Förhöra 15
Köpslå 12
Övertala 8
Finna dolda ting 10
Upptäcka fara 10
Gömma sig 13
Smyga 12
Undre världen 15
Fiska 14
Navigera 17
Simma B5
Sjökunnighet 19

Vapen
Kortsvärd, dolk, två kastknivar gjorda i mithril.

Rustning
Läderharnesk och läderskydd på huvudet. Dessa är gjorda av en syrödlas skinn. ABS3.

Bör med 20 GM, 40 SM och några kopparslantar.

Sex svarta piratankor, Blaffe, Laffe, Vasse, Stornäbb, Knasus och Montifigor

För att vara ankor är de ganska starka men också något korkade. De är vana att lyda order och är orädda, dock tar de sällan några egna initiativ. De är alla klädda i mörkblå mantlar med huvor så de är ganska iögonfallande.

Grundegenskaper
STY 10
STO 5
FYS 13
SMI 14
INT 9
PSY 10
KAR 8
KP 9
SB -

Färdigheter
Kortbåge 17
Kortsvärd/handyxa 18
Liten sköld 17
Obeväpnad strid 8
Tala allmänspråk B4
Finna dolda ting 10
Upptäcka fara 10
Gömma sig 8
Smyga 8
Fiska 10
Navigera 8
Simma B5
Sjökunnighet 18

Vapen
Tre har kortsvärd, de andra föredrar handyxa. De har bara ett vapen vardera med sig och inga rustningar.

Sjökungen har gett dem fem silvermynt var.
Post Reply