Begravningstraditioner

Information om religionerna och dess utbredning
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7288
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Begravningstraditioner

Inlägg av birkebeineren »

Tanken var att ordlyden skulle vara lite allmän samtidigt som det ändrar lite från vad en kistgrav är i vår värld. Men det blir kanske lite för otydligt... :?

En mer specifik benämning kan då vara bra, antingen Centrala Erebs kistgravar eller Kistgravarna på Nargurs slätter? Övervägde faktisk först Barghans kistgravar men då knyts de lite för mycket till Barghan (namn på torrt slättland i östra Palinor) och jag tänkte de skulle vara lite mer spridda.

Någon annan med namnåsikter?

Ett sidospår är att sarderna i Ransard enligt forumutveckling tidigt begravde sina döda i gånggrifter och min tanke är är att de inspirerades av kistgravar när de utvandrade västerut från Nargur och bosatte sig i södra Kard. Mer om just detta kommer.
Användarvisningsbild
Albrekt
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 470
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Begravningstraditioner

Inlägg av Albrekt »

Att ord och namn är lite fel tycker jag bara får det att verka lite verkligare.

Jag tycker att de kan kallas för "barghansgravar" på joriska språk och av jorer från utlandet. Att Barghans kistgravar inte bara finns i Barghan, eller ens fanns först eller finns mest i Barghan, tycker jag är OK. Någon trodde någon gång i historien att dessa gravar bara fanns i Barghan. Därav ordet.

Det är som ordet "indian" i vår värld inte betyder att någon är från Indien, eller att "december" inte är den tionde månaden...
Senast redigerad av 1 Albrekt, redigerad totalt 2021 gånger.
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 1150
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Begravningstraditioner

Inlägg av Snibben »

Kan till viss de hålla med Albrekt, men bara till viss del. Vad som egentligen stör mig är att det är singular i obestämd form som används medan din text, Birke, berättar att det finns flera olika varianter. Tycker nog att din artikel borde ha sitt namn i plural, då du säger att det finns flera olika varianter av dem.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7288
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Begravningstraditioner

Inlägg av birkebeineren »

Okej, jag ändrar till flertal och funderar lite vidare på hur texten i övrigt kan förbättras. Strövnargurerna använder iallafall ordet kistvaen för dessa gravkammare men då deras språk innehåller många lånord och är det oklart om det är en egen konstruktion eller ett låneord. Tror inte ens Broder Ebodae har studerat strövnargurernas språk.

Kistgravar
Uråldriga gravkammare spridda runt om på slätterna i centrala Ereb mellan Palinor och Nargurs skogar. De består av resta stenar nersänkta kring en kantig öppning som leder ner i en kistliknande kammare under mark. Ibland finns vidare öppningar nere i kistgraven som leder till nya kammare under den översta. De flesta kistgravar är rätt små och skulle inte rymma mer en normalstor kropp och enkla gravgåvor men det finns även några som består av enorma kammare där jättelika varelser skulle kunna begravas. Vem som byggde kistgravarna vet ingen men flera olika folk har senare använt stenkamrarna till att lägga sina döda i. Efter de första användarna har inga spår funnits varken i form av ben eller gravgåvor. Hålrummen under mark ekar tomma när ibland nya kistgravar hittas.

Bland de folkslag som tagit kistgravar i bruk för sina döda återfinns strövnargurer, mirelier och högmän.


Och tack för åsikterna! :D
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7288
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Begravningstraditioner

Inlägg av birkebeineren »

Även om jag tänkt att kistgravarna skall vara lite allmäna så inser jag att en viktig bit saknas även om den kanske inte var så svår att gissa skulle vara där. Lägger därför till...

Efter de första användarna har inga spår funnits varken i form av ben eller gravgåvor. Hålrummen under mark ekar tomma när ibland nya kistgravar hittas. Däremot verkar gamla redan öppnade kistgravar ha en särskild tilldragningskraft på odöda.
Skriv svar