Aesir

Information om religionerna och dess utbredning
User avatar
Fafnir
Vortiger
Posts: 2096
Joined: 2007-02-09 12:19
Location: Stockholm
Contact:

Post by Fafnir »

Aesir tror jag. Vad står det under religon i ereb böckerna?
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
birkebeineren
Admin
Posts: 7155
Joined: 2007-02-27 07:25

Re: Aesir

Post by birkebeineren »

Odöda, eller vandöda, inom Aesirläran dök upp i annan tråd och det fick mig att fundera över efterlivet enligt denna religions uppfattning.

Så här är det skrivet i wikin:
Efterlivet
Æsírdyrkarna tror att kämpar som faller i strid återförenas med varandra i Æsgar, Æsírs hemvist. Detta gör att troende kämpar huserar en total avsaknad av dödsfruktan, vilket har gett dem ett rykte som goda krigsmän. Begravningsritualerna skiljer sig något åt mellan de olika nationerna. I Jorduashur höglägges de döda vanligtvis. Det förekommer även att stora kämpar brännes samman med sina skepp. I Ransard blir de största kämparna "föda åt griparna". Med detta menas att kämparnas kroppar placeras i särskilda tempelbyggnader där de svarta heliga griparna förtär deras kroppar.
Vad händer med de som inte dör i strid? Kan det tänkas att de hamnar i vaenirs rike Vængar? Eller hamnar alla i Æsgar men den som dött av ålder eller sjukdom måste nöja sig med någon sorts underavdelning?

Och vart hamnar den som inte följer Aesirs gudar utan heller dyrkar Vaenir? Sarderna sägs ha gjort det tidigare och vissa gör det kanske fortfarande. De gamla belgotherna sägs också ha haft ett eget förhållande till Vaenir än det ranerna och jordukaerlarna har. I Narim (Gauland) har det också varit annorlunda. Även nere i Kasenu och Hamur men där ser också historien och kulturen annorlunda ut än den gör uppe i Kard.

Åsikter?
Post Reply