Språk

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Språk

Inlägg av birkebeineren »

Om nordmarkarnas språkband och blodsband

Nordmarkarna skiljer sig på flera områden från de andra joriska kulturerna i Aidne. Att de är jorer anser både de själv och flertalet av de få lärde som studerat dem som ett känt faktum. Deras lokala särdrag, så som alla kulturer utvecklar i större eller mindre grad, indikerar dock tydligt påverkan som inte har sin bakgrund i Kejsardömet Jorpagna. Den från det kardiska språket avvikande dialekt som nordmarkarna använder har traditionelt förklarats med påverkan från trakoriska, även det ett i grunden jorisk språk likt kardiska men influerat av både andra språkfamiljer och andra historiska skeenden än de som haft betydelse för Aidne. Nyare forskning har dock avslöjat att nordmarkiskan påverkats även av västnargurisk språk, närmare bestämt jordiska som talas i Jorduashur. Egentligen ingen väl dold hemlighet då det länge varit känd från skriftliga källor och muntliga berättelser att jorderna under den period i deras historia som kallas Jorderväldet och inföll under sen Mörkertid, hade kolonier i dagens Nordmark. Båtbyggarteknik och klädesdräkt är andra tydliga bevis på utväxling kulturerna emellan. Den nya forskningen betyder egentligen bara att redan känd kunskap först nu lagts fram på Lycèeplan i Pendon. Men så är traditionen kring västra Kopparhavet, att all kunskap innan den anses som etablerad först måste debatteras i den zorakiska huvudstaden under översyn av Mandelorden. Nordmarkarna har språkband med jorderna. Vad som dock än så länge undgått både lycèeplanet och alla oss lärde där är nordmarkarnas utseende. Den ljusa huden och de blå ögonen kan förklaras med blodsband till västnargurer som har dessa särdrag som utmärkande. Även förekomsten av rött hår och gröna ögon men då detta också förekommer hos den snoaranska urbefolkningen på Aidnehalvön kan ett sådant särdrag betyda släktskap härifrån och inte till de västnarguriska jorderna. Frånvaro av skäggväxt hos nordmarkarna däremot borde få den som sett nargurier av vilken som helst sort att betvivla blodsband folken emellan även om det finns ett språkligt utbyte. Nargurer har alltid skägg!

– Elokra Vitel, doktard vid Entikas Kungliga Bibliotek, verksam som Fri Lärd i Pendon, och framstående kännare av människornas tidiga historia på västra Altor .
Användarens profilbild
Albrekt
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 646
Blev medlem: 2008-11-22 14:08
Ort: Jakarta, Indonesien

Re: Språk

Inlägg av Albrekt »

Jättebra. Panga upp på wikin! :D
"Så framt han vill älska vår nåd och vår vrede fly."
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Språk

Inlägg av Fafnir »

Jag är egentligen inte så förtjust i barbartecknen som återfinns i EA Kampanj. Men dom är kanon så jag har köpt dem.
De lämpar sig dock föga att rista i hårda material. Vi tycks alla ha en tanke om att västnargurerna ristar runor. Vidare står det att de rakade använder arkana runor för sitt magiutövande.

så...

Finns det en runrad för barbartecken när de inte skrivs med fjäderpenna? Eller används ett annat runalfabet? Och isf vilket och vad kommer det ifrån?

Vad typ av runor är de nämnda arkana runorna? vad bygger de på? Har de mundana användningsområden utöver magiska?

De arkan runorna tänker jag mig som någon variant eller kombination av bindrunor eller rungaldrar. Men vet inte vad dom skulle baseras på för grund.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Språk

Inlägg av birkebeineren »

Vi har varit inne på det här tidigare men minns inte vart. Tror tanken var att de narguriska skrivtecknen existerar i två former. Den ena är den vi hittar i EA-Kampanj och som är anpassad för fjäderpenna, en slags minuskelskrift med mjuka former. Den andra är samma tecken men i en runform lämpad att ritsa eller hugga, en slags majuskelskrift med kantiga former. Vi kan låta förklaringen vara att EA-boxens redaktör missade att lägga till runvarianten bredvid fjäderpennsvarianten. :P

Runvarianten är mycket gammal men under 300-talet f.O. (så som det står i EA-Kampanj) kan vi förslagsvis låta belgothiska lärde utveckla fjäderpennsvarianten. Vilka av de narguriska folken som sen har använt de olika varianterna och till vilka ändamål kan skilja sig åt och anpassas till hur vi vill ha det. Inspirationen till belgothernas teckenreform kommer från hur Karl den store införde Karolingisk minuskel på 700-800-talet i vår värld.

Sen har vi ett helt annat runalfabetet, de arkana runorna som används av de rakade och andra magikunniga. För länge sen skrev jag om tjugerna och antydde att de använde ett gammalt runalfabete i vissa sammanhang (tar med hela texten för bättra sammanhang):
Tjuger
De narguriska folk som bor i Orghin. Kallas ofta isbarbarer.

Allmänt
Nargurierna som gjorde den Första vandringen gick över isarna mot Orghin under den köldperiod som inföll mot slutet av Bronsets Ålder. Inga brödrafolk kunde förstå deras val, men utvandrarna var fyllda av en religiös övertygelse och gick i sin Gudinnas spår in i kölden. De tillhörde alla en numera splittrad stam kallad tjuger vars klaner numera är mer kända som isbarbarer bland övriga folk.

Utseende
De flesta tjuger tillhörde ursprungligen osroguhrernas blod även om några noroghuriska klaner fanns med under den tidiga historien. Begreppen är numera borta ur de tjugiska språken då inga noroghurer finns kvar i Orghin och alla nargurier här har de osroghuriska kännetecknen, smal kroppsbyggnad, mörkt hår och gröna ögon. Orghinskt blod i ådrorna har hos många gett upphov till skiftningar i blått. Tjugerna låter håret växa långt och binder gärna upp det. Männen har alla kraftiga skägg. Kläderna görs i skinn och av tjocka pälsar, främst från den orghinska mammuten. Tjugernas mössor är ofta rikt dekorerade och bärs som en statussymbol. De smycken som används är bärnstenspärlor inflätade i håret och hängande i band runt halsen. Alla kvinnor har också alltid en liten vit ketalsk sten i ett av dessa halsband.

Uppträdande
Av de narguriska folken är tjugerna de mest hårdföra och detta präglar deras sätt och leverne. De är normalt tystlåtna och lugna, handlar självsäkert och genomtänkt, men i krig och fest är de fruktansvärda. Då tar en sorts vild dårskap över som endast bärsärkar och hamnskiftare hos andra folk kan mäta sig med. Tjugerna värderar vänskap mycket högt och behandlar alla andra som jämlika, tills dessa eventuellt bevisar något annat. Få andra folk är lika envisa som tjugerna. Det dagliga livet i de tätt sammanknutna klanerna kännetecknas av samarbete och att allas sysslor är lika mycket värda, men också av skrockfullhet och en uppsjö med olika tabun. De lever av jakt, fiske och småskalig handel med sina avlägsna fränder i Barbia och Jorduashur, ibland med akrogalier, och också med blåhudingarna längre norrut i Orghin. Sanithsiderna i väster existerar inte och har heller aldrig existerat i tjugernas ögon. Plundringsräder söderut förekommer, initierade av Gudinnan, och dessa utgår från huggna isflak fyllda med runristad magi.

Religion
Tjugerna tror att alla narguriers gudinna Nahriguhr lämnade skogen och försvann med vinden mot norr. Ibland kommer hon tillbaka i skepnad av Inashtar, eldens, krigets och de ohämmade lustarnas gudinna, och de spontana fester som då uppstår varar gärna i flera dagar. Förfäderna vördas, men då inga schamaner finns hos tjugerna och kontakten med andarna sköts av varje familjs kvinnor, präglas detta förhållande mera av tradition än den ständiga kontakt som många andra nargurier har genom sina vindor. Alla kvinnor anses också ha inashavi – del av gudinnans väsen – och har därför en stark ställning bland tjugerna. Runristarna, tarkherna, har däremot mycket stor makt och dessa visas en närmast religiös respekt. Förhållandet till Isherrarna längst i norr varierar mellan klanerna, men anses generellt som existenser man undviker men lämnar offer till för säkerhets skull.

Språk
Isbarbarerna talar dialekter tillhörande den tjugiska språkfamiljen, en förgrening av narguri mest lik barbiska. Tvärtemot vad Erebs lärde tror så har tjugerna ett skriftspråk, men de använder detta endast till magisk runristning. Huruvida det går att använda i andra former av text är okänt. Det är baserat på det norddvärgiska språket kardûr och har även lånat från sanithsidernas skrift.
(Texten ovanför skrevs för länge sen och många detaljer har aldrig sen diskuterats)


Om vi låter det här gälla återstår dock frågan om hur dessa då två runalfabet skall se ut? Tecknen i det ena bör vara lite lika de som avbildats i EA men tecknen till det andra kan vi utforma helt hur vi vill. Bindrunor eller rungaldrar som du föreslår, har du något bildexempel?
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Språk

Inlägg av Fafnir »

https://www.google.com/search?q=bindrun ... 4&dpr=1.25

https://www.google.com/search?q=rungald ... 4&biw=1536

Det är egentligen runor som kombineras och då förstärker varandra och får magiska egenskaper. De kändaste idag är Aegishjalmur (Skräckhjälm) och Vegvisir (Vägvisaren). Det är oklart hur gamla de är och många hävdar att de är betydligt yngre än vikingatid.

Oavsett, att av de runor vi väljer att använda, göra kombinationer i samma stil känns rätt tror jag.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
anders
Dalkisk landsprofet
Inlägg: 1677
Blev medlem: 2007-07-20 15:40
Ort: Ashland, OR

Re: Språk

Inlägg av anders »

Typ såhär?

Bild

(Om det inte öppnas, högerklicka på symbolen och öppna i nytt fönster)
Senast redigerad av anders den 2022-01-27 22:09, redigerad totalt 1 gånger.
Caddo
Den Lysande Vägen

Discord: clerical_error#3473
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Språk

Inlägg av birkebeineren »

Fafnir skrev: 2022-01-27 18:24 https://www.google.com/search?q=bindrun ... 4&dpr=1.25

https://www.google.com/search?q=rungald ... 4&biw=1536

Det är egentligen runor som kombineras och då förstärker varandra och får magiska egenskaper. De kändaste idag är Aegishjalmur (Skräckhjälm) och Vegvisir (Vägvisaren). Det är oklart hur gamla de är och många hävdar att de är betydligt yngre än vikingatid.

Oavsett, att av de runor vi väljer att använda, göra kombinationer i samma stil känns rätt tror jag.
Mest bekant med den klassiska futharken och Tolkiens runor med de här ser mycket fina ut också. :)
För min del kan de ligga till grund för De rakades arkana runor och deras form för magiska symbolism. Letade i källorna och den enda referensen jag hittar är vad den mäktige magikern säger i EA-Spelarboken, s. 23.

Det finns i forumsgömmorna en bakgrund till dessa runor som jag tror anders har använt sig av i sin engelska tolkning av Aesir. Vi skulle kunna översätta och putsa till den. Handlar om Wòdur och draken Galdhögg. Länkar till dessa forumstrådar finns samlade i wikin under Jorduashurs prästerskap här: https://erebaltor.se/wiki/index.php?tit ... A4sterskap

Om dessa runor är de samma som tjugernas runritsare använder, inspirerade av dvärgarna och påverkade av sanitshiderna, är en vidare fråga.


Och för ordningens skull, Barbartecknen som visas i EA-Kampanj s. 52 blir då helt andra runor, den avbildade är en variant för fjäderpenna men det finns även en variant för ritsning och huggning som vi måste rita ut själva för att se.
Användarens profilbild
anders
Dalkisk landsprofet
Inlägg: 1677
Blev medlem: 2007-07-20 15:40
Ort: Ashland, OR

Re: Språk

Inlägg av anders »

birkebeineren skrev: 2022-01-27 22:09 Och för ordningens skull, Barbartecknen som visas i EA-Kampanj s. 52 blir då helt andra runor, den avbildade är en variant för fjäderpenna men det finns även en variant för ritsning och huggning som vi måste rita ut själva för att se.
Se mitt inlägg ovan! :)
Caddo
Den Lysande Vägen

Discord: clerical_error#3473
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Språk

Inlägg av birkebeineren »

Ser helt rätt ut, bara att ta fram rits och huggjärn. :)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Språk

Inlägg av birkebeineren »

För att försöka sortera lite i olika skriftsystem från källorna:

Den joriska runraden
Finns avbildade i EA-Kampanj, s.50 som runor.
Påminner utseendemässigt om dvärgarnas runor (gryndur?)
Vi har på forumet sagt att det finns en variant av som skrivs med kursiv och kallas jorisk uncialskrift.

Barbartecknen
Finns avbildade i EA-Kampanj, s.52 som tecken i kursiv.
Dessa har vi då nu i den här tråden kommit fram till att finns i en runvariant också.

Satenu
Finns avbildade i EA-Kampanj, s.52 som tecken i kursiv.

Dvärgarnas runor
Omtalad i Monster och Män, s.33
Består av ca 30 tecken, ett för varje ljud.
Används för både gryndur (allmänspråket) och andra dvärgspråk.

Feliciernas kîmzonska skrift
Omtalad i EA-SL s.34
Skrivs (ibland?) med en variant av den joriska runraden.

Svartfolkens skrift
Ingen information i EA-boxen, men möjligen i Svartfolk-modulen?

Vicotnik Ärkemagikerns skrift
Ingen information i EA-boxen, men möjligen i Nidländska reningen?

Hettiska symboler
Omtalade i EA-Spelarboken s.23 av den mäktige magikern.
Symboler (runor?) som användas inom magiskolan Symbolism i Ereb (men inte i Jorduashur)

De arkaiska runorna (behövs ett bättre namn?)
Omtalade i EA-Spelarboken s.23 av den mäktige magikern.
Symboler eller runor som används av De rakade, Æsìrlärans magikerpräster.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Språk

Inlägg av birkebeineren »

Vi har på forumet delat upp dvärgarna i två stora kulturer, grynnerdvärgarna och nordadvärgarna. Använder de samma runor så som det står i EA-boxen eller gör vi en tvådelning av skriftsystemen också?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Språk

Inlägg av Mikael »

Mycket riktigt, i Svartfolk anges på sidorna 19 och 24:
Svartfolken saknar eget skriftspråk. Deras religiösa ledare/magiker "benmännen" har dock sedan tiden kring Tredje Konfluxen nyttjat primitiva skrivtecken.
Jag tänker mig ett mycket ursprungligt skriftspråk där varje tecken betyder ett eller flera ord, eller koncept.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Språk

Inlägg av Mikael »

birkebeineren skrev: 2022-01-29 17:22 Vi har på forumet delat upp dvärgarna i två stora kulturer, grynnerdvärgarna och nordadvärgarna. Använder de samma runor så som det står i EA-boxen eller gör vi en tvådelning av skriftsystemen också?
Jag tycker samma runor som anges i MM, men de kan ju skilja sig stilistiskt mellan kulturerna.
Användarens profilbild
skaraborgarn
Nidländsk Domare
Inlägg: 2262
Blev medlem: 2019-05-25 10:34
Ort: Skaraborg

Re: Språk

Inlägg av skaraborgarn »

Svartfolk ogillar människor, dvärgar och alver. Människor minst. Tror inte någon orch vill ha med alvernas och dvärgarnas alfabet att göra. De har nog beroende på var de bor haft jori som någon slags inspirationskälla.
Användarens profilbild
anders
Dalkisk landsprofet
Inlägg: 1677
Blev medlem: 2007-07-20 15:40
Ort: Ashland, OR

Re: Språk

Inlägg av anders »

Om jag förstått det hela rätt så kom både norddvärgarna och grynnerdvärgarna ursprungligen från Akrogal (eller rättare sagt från under Akrogal). Norddvärgarna kom norrut, och grynnerdvärgarna bosatte sig i Orghin där grynnerkulturen utvecklades. Det är ju då troligt att deras språk är besläktat, men för mycket länge sedan (låt oss kalla det "urdvärgiska", det första språket).

Skriftspråket kan ju däremot skilja sig, då det är troligt (?) att norddvärgarna utvecklade sitt skriftspråk senare, och med andra influenser.

Är jag på rätt spår?
Caddo
Den Lysande Vägen

Discord: clerical_error#3473
Skriv svar