"Jorpagniska hus och furstendömen" och "Östbelgoth": Skillnader mellan sidorna

Från Ereb altor
(Skillnad mellan sidor)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
Ingen redigeringssammanfattning
 
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Jorpagna]]
[[Kategori:Historia]]
De många jorpagniska furstarna använder vanligen som tillnamn det furstendöme de regerar över. Detta läggs till familjenamnet med ett epitet enligt gammal sedvana. Furstehus med anor från Kejsardömet Jorpagna (språkligt och kulturellt nära kejserlig jori) lägger till '''"a"''' (om efternamnet börjar på en konsonant) eller '''"ab"'''(om efternamnet börjar på en vokal). Furstehus av nyare härkomst (varav många i norra Jorpagna där den nyjoriska kulturen är tydligare) lägger till '''"af"''' (en utveckling från "ab"). I många fall är familjenamnet synonymt med furstendömet men då rör det sig om en medlem av husets huvudgren. Få jorpagnisa furstehus har överlevt landets konfliktfyllda och blodiga historia utan att få sin huvudgren avhuggen.
[[Kategori:Ransard]]
[[Kategori:Palinor]]
Tidigare ett självständigt rike öster om [[Kardbergen]]. Bildades av utvandrare från [[Belgoth]] i dagens norra [[Ransard]]. Var under perioder en del av kungariket [[Timolerien]], senare [[Timora]]. Numera en del av ordensstaten [[Palinor]] som grevskapen Nordskans och Nya Mark.  


==Amulband==
==Historia==
''Furstendöme och furstefamilj''
*[[Morius ab Amulband]]


==Argaldin==
;18-24 e.O.
{{Huvudartikel| Argaldin}}
:Det stora frihetskriget utkämpas i västra Kard mellan Ransard och upprörare i Belgoth. Ransarderna segrar och stora delar av de västbelgothiska klanerna utvandrar mot Ljusna i söder.  
[[Fil:Argald.png|100px|Argaldins vapensköld men korfurstehatt]]


''Furstendöme''
;24-63 e.O.
:De östbelgothiska klanerna som inte deltog i Stora frihetskriget, upproret mot Ransard, drabbas mycket hårt av det nya styre som nu införs i gamla Belgoth. Att söka sig till Ljusna dit västklanerna utvandrat är uteslutet för de stolta belgotherna som inser sitt misstag att stå utanför kriget.


*Korfurste [[Nitelbax Dyste ab Argaldin]]
;63 e.O.
:''Brandnatten''. En månmörk höstnatt brinner östbelgotherna ner sina byar efter att ha tömt alla förråd och dödat de ransardiska garnisonerna. Samlade går de österut upp i bergen och lämnar sitt gamla hemland för att aldrig återvända.


==Belis==
;64 e.O.
:Efter en lång vintermarsch uppe i bergen där de kämpar mot svartfolk, kyla och arga [[Narim|narimer]] når östbelgotherna Kardbergens sydöstra sluttningar. Framför dem ligger Erebs öppna inland som belgothernas förfäder för niohundra år sedan korsade under den [[Narguriska vandringar|Fjärde narguriska vandringen]].


==Bitterört==
;Ca 100 e.O.
{{Huvudartikel| Bitterört}}
:Östbelgotherna har bosatt sig i ett stort område sydöst för Kardbergen och etablerta handelskontakter med både flodsarder i Kardskogen och strövnargurer ute på Barghan. De kallar sitt nya land ''Heidirmot''. Dagens [[palinor]]iska kasalbyar Fossa, Thurb och Tilarud ligger alla på platser som först bosattes av östbelgotherna.
[[Fil:Af Bitterört.png|100px|Af Bitterört]]


''Furstendöme''
;103 e.O.
:Ett [[Caddo|caddisk]] handelskepp med en grupp [[Palinister|palinistiska]] trosbröder rundar [[Ljusna]]halvön och seglar in i Lerigattviken. De för med sig ''Palins portolan'', den berättelse S:t Palin själv gjorde av sin resa mot nord, och palinisterna letar efter spår från sin mästares mission. Vid [[Aeselfloden]]s mynning hittar de stenen Palin troligen använde som bönepemod och grundar ett läger vid platsen. Senare kommer lägret att växa och bli staden [[Cormwak]].


*[[Legbeg Tizo af Bitterört]]
;105 e.O.
:Efter två år av expeditoner uppför Aeselfloden når palinisterna med flodsardernas hjälp Östbelgoth.


==Dyste==
;132 e.O.  
''Furstefamilj''
:Flyktningar från det västbelgothiska riket i [[Ljusna]] seglar uppför Aeselfloden och når Östbelgoth. Fyra generationer har gått sedan västbelgotherna och östbelgotherna splittrades under Stora frihetskriget mot Ransard men minnet om deras meningsskiljaktigheter är ännu friska.
*[[Erigon Dyste]] (korfurste av Argaldin på 230-talet e.O.)
*[[Nitelbax Dyste ab Argaldin|Nitelbax Dyste]] (nuvarande korfurste av Argaldin)


==Ekareltin==
;176 e.O.
:Västbelgotherna från Ljusna utropar kungariket Timolerien i Kards södra skogar och berg. De hävdar överhöghet även över östbelgothernas länder.


==Eke==
;183 e.O.
{{Huvudartikel| Eke}}
:Östbelgotherna anfaller Cormwak som nu är ett timolerisk fäste men slås tillbaka efter stora förluster. Kung [[Eloth]] stupar.
[[Fil:Eke.png|100px|af Ekes vapensköld med den berömda silverkronan.]]


''Furstendöme''
;210 e.O.
:Under det första palinoriska soltåget förlorar östbelgotherna stora landområden till Palinorden. Rikets sydgräns dras tillbaka till Aeselfloden (se kladdkartan). När den ransardisk-timoleriska invasionen (mot slutet av året?) har drivits tillbaka befäster Palinor de vunna östbelgothiska landområderna. ''(Detta blir grevskapet Nya Mark http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=32975&sid=ccb29b979b3320d78b8a9d00bd4683ae#p32975 Av Östbelgoth återstår det som senare blir grevskapet Nordskans och västra delar av Kardum och Fylersborg. )''


==Estre==
;298 e.O.
:Kung Atalir avlider och Östbelgoth tvingas ingå en personalunion med Timolerien under detta rikets kung Almarik.


==Ileband==
;310 e.O.
''Furstendöme''
:''Timolerien (med eller utan stöd från östbelgotherna?) står emot palinorerna i [[Andra palinoriska soltåget]].''
*[[Morus Kotonobiz ab Ileband]]


==Kalbalik==
;''3xx e.O.''
''Furstendöme''
:''Krig mot Narim?''
*[[Ogimund Buter a Kalbalik]]


==Kolanoff==
;392 e.O.
*[[Lakadon a Kolanoff]]
:Timolerien splittras och Östbelgoth utropar åter sin självständigt under kung [[Mabrog]]. ''(Kung i Alerien blir [[Omaltir]] och kung i Timora blir xxx)''


==Leonez==
;401 e.O.
{{Huvudartikel| Leonez}}
:Östbelgoth blir en del av Timora. Kung Mabrog avrättas tillsamman med sina klanhövdingar.
[[Fil:Leonez.png|100px|Leonez]]


''Furstendöme''
;410 e.O.
:Östbelgoth erövras av Palinor när Timora besegras i det [[Tredje palinoriska soltåget]]. Timora befrias senare men Östbelgoth inlämmas i Palinor.


==Lugulband==
==Karta:==
''Furstendöme och furstefamilj''
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=32816&sid=ec8f1427a80fdd9c385919f445c666e2#p32816
*[[Calmuz Ecato a Lugulband]]
*[[Chrisbin Lugulband]]
 
==Margind==
''Furstendöme''
 
Regeras av [[Den Helige Odos Orden]]
 
==Miziamaris==
{{Huvudartikel| Miziamaris}}
[[Fil:Mizamaris.png|100px|Mizamaris vapen med den kombinerade korfurstehatten och kungakronan]]
 
''Furstendöme''
 
==Naltarum==
''Furstendöme''
 
Underlagt [[Telotanine]].
 
==Norolinde==
''Furstendöme''
 
==Obiertz==
{{Huvudartikel| Obiertz}}
[[Fil:Obiertz.png|100px|Obiertz]]
 
''Furstendöme''
 
==Orpyr==
 
==Ot-Aurelo==
''Furstefamilj''
 
==Ot-Vitesjö==
''Furstefamilj''
 
==Telotanine==
{{Huvudartikel| Telotanine}}
[[Fil:Telotanine.png|100px|Telotanines vapensköld med korfurstehatt]]
 
''Furstendöme''
 
*[[Xerim Ot Aurelo a Telotanine]]
 
==Ybramun==
{{Huvudartikel| Ybramun}}
[[Fil:Ybramun.png|100px|Ybramuns vapensköld med Tigerkronan]]
 
''Furstendöme''
 
*[[Enbrosiuz Borgo Derrotta ab Ybramun]]
 
==Lerin==
*[[Naltopa Borgo Colmer a Lerin]]

Versionen från 30 maj 2015 kl. 07.07

Tidigare ett självständigt rike öster om Kardbergen. Bildades av utvandrare från Belgoth i dagens norra Ransard. Var under perioder en del av kungariket Timolerien, senare Timora. Numera en del av ordensstaten Palinor som grevskapen Nordskans och Nya Mark.

Historia

18-24 e.O.
Det stora frihetskriget utkämpas i västra Kard mellan Ransard och upprörare i Belgoth. Ransarderna segrar och stora delar av de västbelgothiska klanerna utvandrar mot Ljusna i söder.
24-63 e.O.
De östbelgothiska klanerna som inte deltog i Stora frihetskriget, upproret mot Ransard, drabbas mycket hårt av det nya styre som nu införs i gamla Belgoth. Att söka sig till Ljusna dit västklanerna utvandrat är uteslutet för de stolta belgotherna som inser sitt misstag att stå utanför kriget.
63 e.O.
Brandnatten. En månmörk höstnatt brinner östbelgotherna ner sina byar efter att ha tömt alla förråd och dödat de ransardiska garnisonerna. Samlade går de österut upp i bergen och lämnar sitt gamla hemland för att aldrig återvända.
64 e.O.
Efter en lång vintermarsch uppe i bergen där de kämpar mot svartfolk, kyla och arga narimer når östbelgotherna Kardbergens sydöstra sluttningar. Framför dem ligger Erebs öppna inland som belgothernas förfäder för niohundra år sedan korsade under den Fjärde narguriska vandringen.
Ca 100 e.O.
Östbelgotherna har bosatt sig i ett stort område sydöst för Kardbergen och etablerta handelskontakter med både flodsarder i Kardskogen och strövnargurer ute på Barghan. De kallar sitt nya land Heidirmot. Dagens palinoriska kasalbyar Fossa, Thurb och Tilarud ligger alla på platser som först bosattes av östbelgotherna.
103 e.O.
Ett caddisk handelskepp med en grupp palinistiska trosbröder rundar Ljusnahalvön och seglar in i Lerigattviken. De för med sig Palins portolan, den berättelse S:t Palin själv gjorde av sin resa mot nord, och palinisterna letar efter spår från sin mästares mission. Vid Aeselflodens mynning hittar de stenen Palin troligen använde som bönepemod och grundar ett läger vid platsen. Senare kommer lägret att växa och bli staden Cormwak.
105 e.O.
Efter två år av expeditoner uppför Aeselfloden når palinisterna med flodsardernas hjälp Östbelgoth.
132 e.O.
Flyktningar från det västbelgothiska riket i Ljusna seglar uppför Aeselfloden och når Östbelgoth. Fyra generationer har gått sedan västbelgotherna och östbelgotherna splittrades under Stora frihetskriget mot Ransard men minnet om deras meningsskiljaktigheter är ännu friska.
176 e.O.
Västbelgotherna från Ljusna utropar kungariket Timolerien i Kards södra skogar och berg. De hävdar överhöghet även över östbelgothernas länder.
183 e.O.
Östbelgotherna anfaller Cormwak som nu är ett timolerisk fäste men slås tillbaka efter stora förluster. Kung Eloth stupar.
210 e.O.
Under det första palinoriska soltåget förlorar östbelgotherna stora landområden till Palinorden. Rikets sydgräns dras tillbaka till Aeselfloden (se kladdkartan). När den ransardisk-timoleriska invasionen (mot slutet av året?) har drivits tillbaka befäster Palinor de vunna östbelgothiska landområderna. (Detta blir grevskapet Nya Mark http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=32975&sid=ccb29b979b3320d78b8a9d00bd4683ae#p32975 Av Östbelgoth återstår det som senare blir grevskapet Nordskans och västra delar av Kardum och Fylersborg. )
298 e.O.
Kung Atalir avlider och Östbelgoth tvingas ingå en personalunion med Timolerien under detta rikets kung Almarik.
310 e.O.
Timolerien (med eller utan stöd från östbelgotherna?) står emot palinorerna i Andra palinoriska soltåget.
3xx e.O.
Krig mot Narim?
392 e.O.
Timolerien splittras och Östbelgoth utropar åter sin självständigt under kung Mabrog. (Kung i Alerien blir Omaltir och kung i Timora blir xxx)
401 e.O.
Östbelgoth blir en del av Timora. Kung Mabrog avrättas tillsamman med sina klanhövdingar.
410 e.O.
Östbelgoth erövras av Palinor när Timora besegras i det Tredje palinoriska soltåget. Timora befrias senare men Östbelgoth inlämmas i Palinor.

Karta:

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=32816&sid=ec8f1427a80fdd9c385919f445c666e2#p32816