Timolerien

Från Ereb Altor
Hoppa till: navigering, sök

Tidigare kungarike i dagens Ransard. Grundades 176 e.O. av belgother från Ljusna. Splittrades 392 e.O. i rikena Timora och Alerien.

Historia

130 e.O.
De västbelgothiska klanerna i Ljusna besegras av en klavykisk här ledd av Kornella Byxlös. Den regerande klanen faller samman och området är för alltid förlorad för belgotherna. Kornella grundar efter att ha besegrat de belghotiska klanerna staden O. Staden O förloras dock snabbt och Kornella fick en uppenbarelse från gudinnan Anxalis som innebar att klavykerna skulle hålla sig på öarna.
132 e.O.
Flyktningar från det västbelgothiska riket i Ljusna seglar uppför Aeselfloden och når Östbelgoth. Fyra generationer har gått sedan västbelgotherna och östbelgotherna splittrades under Stora frihetskriget mot Ransard men minnet om deras meningsskiljaktigheter är ännu friska.
Ca 135 e.O.
Överlevande klaner från Ljusna anländer under ett antal år till området på höglandet och skogarna längs bergen. Efter ett tag när invandringen söderifrån ökar uppstår stridigheter med de klaner som redan bor i området. Dessa klaner är dock splittrade och mer primitivt organiserade och uppgår snart besegrade i de nyanlända.
176 e.O.
Västbelgotherna från Ljusna utropar kungariket Timolerien i Kards södra skogar och berg. De hävdar överhöghet även över östbelgothernas länder.
181 e.O.
Timolerien erövrar fästet Cormwak från palinisterna.
183 e.O.
Östbelgotherna anfaller Cormwak men slås tillbaka efter stora förluster. Kung Eloth av Östbelgoth stupar.
204 e.O.
Ordensstaten Palinor utropas öster om Timolerien.
210 e.O.
Första palinoriska soltåget. Palinorerna erövrar Cormwak.
298 e.O.
Kung Atalir av Östbelgoth avlider och östbelgoterna tvingas ingå en personalunion med Timolerien under kung Almarik.
310 e.O.
Andra palinoriska soltåget. Cormwak erövras från Palinor.
314 e.O.
Palinor återtar Cormwak men deras stormästare dör.
387 e.O.
Kung Ludogar II dör utan at utse någon av sina två söner till arvinge. Bröderna Omaltir och Aralgor börjar strida om makten stöttat av olika fraktioner inom adeln.
392 e.O.
Timolerien splittras i två länder: Timora och Alerien. Östbelgoth utropar sin självständigt under kung Mabrog.

Från Palinor:

387 eO När kungen av Timolerien dör lyckas en fraktion inom det timoleriska hovet som förespråkar samarbete med Palinor vinna makt. En delegation palinbröder skickas till huvudstaden i Timolerien och börjar organisera missionsarbete.

392 eO Kungariket Timolerien splittras i Alerien och Timora. Kungabrodern Omaltir som tagit makten i Alerien inleder sin regering med att avrätta alla palinbröder och deras anhängare. Palinherre och Förste missionsförrättare Valentin Balkenbroxs huvud skickas till Kartotum med budord som ej kan misstolkas.