Sköldar

Från Ereb Altor
Hoppa till: navigering, sök
Huvudartikel: Krigskonst

Sköldar är bärbara skydd som nyttjas till försvar mot projektiler och i närstrid. Olika typer av sköldar nyttjas på olika platser och av olika folkslag. Inte sällan prydes skölden med någon form av dekoration. I många fall kan denna visa på släkttillhörigheter, klaner eller adelsfamiljer.

Små sköldar

Bucklare

[1] Bucklaren är en liten rundsköld av metall, ca 15-40 cm i diameter. Sköldtypen används ganska offensivt och mer aktivt än större sköldtyper. Den erbjuder ett helt försumbart skydd mot projektiler. Då sköldtypen har vunnit ganska stor popularitet hos legosoldater och landsvägsmän har den börjat ådra sig ett ganska dåligt rykte. Inte sällan ser man på krigare med bucklare som bråkmakare.

Rundsköld

Rundskölden finns i både små och stora modeller. De små är ganska vanligt förkommande bland milisstyrkor och bland enkla fotsoldater. De nyttjas även av exempelvis ankor.

Tarque

Används i Ransard.

Klyka

Från Morëlvidyn.

Stora sköldar

Rundsköld

Rundskölden är oftast av läderöverdraget trä med en sköldbuckla av metall i mitten. Vanligast förekommande är den i Jorduashur och Hynsolge

Droppsköld

Även kallad långsköld. Skölden är avlång med rundad topp och smalnar av nedåt. Utseéndet minner således om en uppochnedvänd droppe. Skölden skyddar stora delar av sin bärare inklusive benen. Dess längd gör att den effektivt skyddar ben även på ryttare. Storleken medför ett gott skydd mot projektilvapen, men gör den också något otympligare och tyngre än mindre modeller. Otympligheten har medfört att den börjat tappa i popularitet i de fall goda rustningar finns att tillgå men skölden är fortfarande relativt vanlig.

Aidnisk sköld

Den typiska "riddarskölden".

Scuata

Ärv från Kejsardömet Jorpagna.

Pavise

Från Felicien...

Till sist bör nämnas de stora mursköldar, paviser, som feliciska armborstskyttar använder som skydd i strid. Dessa stora sköldar är helt olämpade för strid man mot man men erbjuder gott skydd mot missiler.

Material

Sköldar kan tillverkas i en mäng olika material. I ereb är träsköldar det absolut vanligaste. Vanligt är att skölden kläs i läder. Sköldens kanter brukar oftast skos i läder eller metall för att förlänga dess livslängd och effektivesera skyddet. Metallskoning kan skada motståndarnas vapen och låter huggen glida av. I en läderskoning kan eggvapen fastna, vilket givetvis är till stor fördel för försvararen.

Läder

Djurhudar av olika slag kan nyttjas för att tillverka enklare sköldar. Detta är vanligast bland civilisationer där teknologinivån gör andra modeller sällsynta och/eller dyrbara.

Trä

Den vanligaste sköldtypen i Ereb. Laminat är vanligt förekommande för att tillverka sega hållbara sköldar.

Metall

Sköldar i solid metall bir ofta tunga och otympliga och är därför relativt ovanligt förekommande. Bucklaren tillverkas dock ofta helt av metall, då dess ringa storlek håller vikten acceptabel.

Ben

Det är inte vanligt förekommande. Vissa kulturer nyttjar exempelvis sköldpaddskal som sköldar.

Heraldik

Se: Heraldik