Sarkadó

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Huvudartikel:Handelsalliansen

Provinsfakta

Invånare: 50 000
Huvudsäte: Abasár (2 300 invånare)
Huvudnäring: boskap, krabbor, diversehandel


Norra delen av Sarkadó är ett torrt och ofruktbart område. Här kan man endast bedriva mindre boskapsskötsel (getter, får) och de fåtalet samhällen som finns har växt upp kring naturliga oaser där växtligheten är lite rikare. Hamak är en av dessa oaser och är känd i hela Handelsalliansen för ett särskilt gott fruktvin.

Södra delen av provinsen är sumpig och buskig. Försök till utdikning har gjorts med varierad framgång och man får söka sig ut till kustområdet innan man kan se bosättningar och byar med någorlunda bra standard.

Rådet i staden Abasár, helt dominerat av handelsfamiljen Bankara, igångsatte ett stort grävprojekt i centrala Sarkadó förra året. Samtidigt som man dikar ut ett enormt område av träsket försöker man även bygga en skyddande vall mot stäppnomaderna i väster. Arbetet sysselsätter cirka 12 000 av provinsens slavar och har skördat många dödsoffer hittills. Radikultens företrädare i Abasár är vansinniga över förhållandena och stora spänningar kan kännas i dagsläget efter att prästen Makamar Umlaharaj öppet börjat predika om slaveriets avskaffande.

Abasár

Intryckt mellan två kullar ligger den lilla staden Abasár, naturligt skyddad mot väder och vind inne i Rakébukten. Det goda krabbfisket i området har länge varit den huvudsakliga födan för stadens invånare och det finns många olika skaldjursdelikatesser att beställa i stadens värdshus. Skalet efter den enorma "rancalbesten" sitter på taket till värdshuset Arias Längtan – ett abnormt (och enligt vissa förbannat) exemplar av kopikrabban som fångas längre ut till havs. Krabbans kropp mäter över tre meter i diameter och är ett mer känt landmärke än både det gamla kopitemplet och det lilla kastellet i norra delen av staden.

Historia

Abasár grundades år 105 e.O. och var vid tillfället endast en utskeppningshamn för boskapsskötande handelsmän längre in i provinsen. Den murkiga trästaden har sakta växt fram över århundradena och efter att stenmuren byggdes på 500-talet blev man officiellt en stad och kunde bilda ett råd. Sedan staden grundades har alla affärer och militära styrkor varit underordnade den giriga släkten Bankara. Sedan 599 e.O. styr den 42-åriga Janak Bankara ekonomiskt och militärt i staden. Janaks införande av en "inträdesskatt" på två drubiner per person har möts av protester från stadens handelsmän men samtidigt kraftigt ökat Bankaras ekonomiska tillgångar.

Fristaden Ladi

Denna stad grundades i slutet av 400-talet e.O. som en reaktion mot Bankaras dominans i Abasár. Med sina 1 000 invånare och grunda hamn är staden inte officiellt en stad i Marukands ögon och Ladis handelsmän blir dessutom regelbundet utsatta för sabotage och jäkligheter från Bankaraätten. Ladis invånare kallar sig dock stolt för "den sista riktiga fristaden" i Alliansen.

I dagsläget har Ladi mer karaktären av en piratstad än en frihamn. Flera kapare som agerar ute i Kalsalsjön brukar lägga till utanför staden när de vill sälja sitt gods och köpmännen här har inget emot att göra sig en hacka på stulna varor från Abasárs handelsflottor. Det eskalerade läget ligger på gränsen till ett regelrätt krig mellan de båda städerna och konflikten är ett huvudbry bland senaten i Marukand.

Ladis mottagande och öppna stöd till prästen Makamar Umlaharaj av radikulten senare under året (610 e.O) kommer troligtvis att bli startskottet till en dödlig konflikt i området. Om slavarna i Sarkadó gör uppror finns det en stor möjlighet att Abasár bränns ner till grunden. Det är tydligt vem som skulle tjäna på en sådan utgång.

Svarta pelarna

På den obrukbara klippön Anak ligger Svarta Pelarna, en gammal ruinstad som fanns här redan när kalasiterna bosatte sig i området på 400-talet f.O. Kunskapsakademin har genomfört ett par expeditioner till den övergivna ön och dokumenterat de monumentala byggnaderna som inte ser ut att vara byggda varken av eller för människor. Den senaste expeditionen, utförd under hösten 609 e.O, förolyckades tyvärr under en ovanligt stark storm och enbart en av expeditionens deltagare överlevde. Den överlevande talade panikartat om hur man hittat nedgången till ett grottsystem och där nere väckt upp fasansfulla monster. Den skrämmande berättelsen blev säkerligen överdriven av överlevarens traumatiska upplevelser under stormen, men akademin har börjat sammansätta ytterligare en expedition som ska undersöka omständigheterna kring det påstådda grottsystemet.

"Raunoktornet" – ett nästan hundra meter högt torn i svart sten, har länge varit ett landmärke för handelsmän och fiskare. I övrigt undviks ön av kustbefolkningen i området. Legenderna kring försvinnanden, ljussken, galenskap och märkliga bestar är förståeligt nog otaliga.

Hamak

Sarkadós andra stad, med cirka 2 000 invånare. Hamak är känd för sin vinproduktion, bland annat produceras här de delikata fruktvinerna "Nypontäppan" och "Zarok". Båda vinerna kostar cirka 80 drubiner per flaska.