Ovater

Från Ereb Altor
Hoppa till: navigering, sök

Det narguriska folk som bor kring Torshem.

Allmänt

Ovaterna är kända från historien som howather och är den narguriska stam som bebor området rundt den berendiska kolonin Torshem. De kallar sitt land Avani Yrdh – Sjölandet - efter alla de små sjöar och tjärn som ligger i skogarna mellan Nidapasset och Landori. Ovaterna är kanske det narguriska folk, eller snarare stam, som är bäst känd i övriga Ereb och ses gärna som den typiska narguriska skogsbarbaren. Detta är något som i viss grad stämmer, men då de har varit påverkade av jorisk och alvisk kultur under lång tid är det en sanning med viss modifikation.

Utseende

Ovaterna består nästan enbart av noroguhrer och är således långa och kraftiga med blondt hår och blåa ögon, endast ett fåtal klaner är korta och smala osroghurer med svart hår och gröna ogon. Kläder i skinn och päls är det vanliga men närheten till jorerna i Torsborg har gjort att vävda tyger inte är sällsynta. Handeln med dvärgarna i Kihzâr-Khôn har också försett ovaterna med enkla men vackra smycken. Ovatiska man håller håret kort och vårdar skägget noggrant, kvinnorna har långt hår och mycket intrikata flätor. Den ovatiska stamtatueringen alla har, är ett silverlindsblad och representerar den gren av silverlind hersen Kathenowi fick av Landoris alver då ovaterna gavs landet nedanför Nidapasset.

Uppträdande

Ovaterna är ett skogens folk och även om de känner till många av söderns vanor genom sitt hemland vid Nidapasset och Vandringsleden, lever de mycket likt sina förfäder och sina fränder i Nargurs skogar. Denna närhet gjorde dock att ovaterna till dels övergav sitt nomadliv under en period innan den Tredje Konfluxen, men då detta fick ödesdigra konsekvenser har det gjort att det traditionella livet sedan bejakats starkt. En större tolerans mot andra kulturer och raser har det ändå fört med sig. En ovat är tyst, lugn och värdesätter lojalitet och ära, samt har en stor respekt för naturen.

Religion

Likt sina fränder i norr har ovaterna inte förändrats mycket i sin tro och tillber Gudinnan, Nahriguhr, skogens gudinna. Hon anses mycket närvarande i Avani Yrdhs många vatten och närheten till alvskogarna i söder sägs även påverka henne. De flesta av gudinnans aspekter finns hos ovaterna, men även hjälten Whegil har en stärk ställning.

Språk

Ovaterna talar ovatiska, ett språk sprunget ur centralnarguri men kraftig påverkad av östjori och satenu. Deras ursprungliga språk howathiska var ett dialekt mycket likt narguriska som fortfarande talas i Nargur.