Fil-Tofia: Skillnad mellan sidversioner

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 570: Rad 570:


*Ellerbro ''...företräds av Aldar Ellerbro''
*Ellerbro ''...företräds av Aldar Ellerbro''
==Hantverk==
*Byggmästarnas skrå


==Timmer==
==Timmer==

Versionen från 18 april 2021 kl. 05.50

Fil-Tofia är en stad bestående av två olika städer. Fil ligger i Kardien och Tofia ligger i Zorakin. Städerna delas av gränsfloden Stirpaz men binds samman av Kejsarbron över Ingenmansön och benämns därför gärna som Tvillingstaden.

Stadsfakta

Invånarantal: 5000 (2000 i Fil, 3000 i Tofia)
Befolkning: xx% Människor, xx% övriga
Stadsöverhuvud: Ulrik Dagge i Fil, Leovin Stirzberg i Tofia
Styrelseform: Fristad under var sin hertig
Exportvaror: Timmer
Importvaror:
Välstånd:
Garnison: 480 stadsvakter
Religion: Lysande Vägen
Övrigt:

Rykten och meningar

Vad den klåfingrige tjuven säger:

Fil-Tofia säger du. Jo, det är en trevlig plats för personer som mig. Köpmän med tunga börsar och ädlingar på väg att söka ära bland Aidnebergens svartfolk samlas i staden. Ser man bara till att ge gillena sin del av kakan är staden en lukrativ plats. Tyvärr är det gott om soldater i staden och de måste också kompenseras för att vända bort blicken. Sköter man bara dessa två regler kan Fil-Tofia erbjuda mycket. Jag kan dock säga er nu när vi sitter här i hörnet bortom gillets många öron att för den med mod i bröstet finns ett annat sätt att bli rik i stan. I Fil ringlar det gamla Jorpagniska avloppen likt ormar under gatorna. Där i Undervägarna, som de kallas kan man hålla sig dold för både nitiska vakter och giriga tjuvgillen. Håller man sig bara väl med Nattstrykarna och den legendariske Svartnissens horder, vilka härskar under jorden, erbjuder Undervägarna mycket spännande folk och platser för oss nattarbetare.

Vad den snikne köpmannen säger:

Tvillingstaden. Det var en underbar plats om man ville göra timmeraffärer. Tror det var hösten -97 senast jag säkrade laster från staden. På den tiden kunde man fylla flera koggar med råvirke till ett förmånligt pris. Numer har Flodbaronernas kartell gjort det svårare för oss stackars oberoende handelsmän att ta laster från de stora drakarna. Vill man kan man fortfarande rikta in sig på de mindre marknaderna som stadens utmärkta möbelhantverk eller Aidneviner, men tiden för enkla vinster i timmer är sorgeligen förbi. Trevligt förvisso är att staden ligger lite avsides och traktens ädlingar som gjort sig förmögna på timmer är svältfödda på utländskt gods. De betalar rundhänt för lyxartiklar och sydländska tyger, men silver fyller inga lastrum. Jag skulle nog inte resa till Fil- Tofia förrän jag säkrat ett timmerkontrakt och för en liten aktör som mig är det inte lätt.

Vad den fromme munken säger:

En mycket betydelsefull stad Fil-Tofia, med sitt läge på gränsen mellan Kardien och Zorakin. Här har Lysande Vägen genom sin bontisâl i staden kunnat bidra till otaliga avtal och fördrag kardier och zorakier emellan. Bontisâtet omfattar nämligen delar av båda kungarikena och bontisâlen i Fil-Tofia har fått en slags roll som oberoende medlare i förhandlingar, värdsliga som andliga. Exarken i Ekeborg är därför mycket noga med vem som besitter posten som Lysande Vägens representant här. Det finns flera kloster i staden, och även runt om. Det mest beryktade är Lazarethklostret där S:t Mellins Orden bedriver läkekonst av mycket hög klass. Etins ljus över deras gärning! Via Aidne passerar Fil-Tofia och många pilgrimmer brukar därför finnas i staden. Bontisâlens palatstados är också värt ett besök, både för sin arkitektur och sitt fina bibliotek.

Vad den pratsamme värdshusvärden säger:

Välkomna ska ni vara till Tvillingstaden, brödrafolkens högborg och där våra trettio tappraste stod och föll. Kanske inte, men så borde vi omnämna vår underbara stad. Kardisk försvarsborg och Zorakisk handelsbod i ett. Staden är till brädden full av allsköns kyrkfolk, farlänningar, halvfolk och vanligt folk. Är det inte fantastiskt så säg? Inte illa för en liten stad vid gränsfloden! Vare sig herrskapet är här i affärer eller nöjen ska ni tas väl om hand. Får jag lov att fresta med en liten Gammel Kardsk, blandat av finaste Nekker medan jag berättar om stan? Det är marknad på Krämartorget i Tofia idag och marknadsdag är rättardag, som man säger här. Landsfiskalen har säkert någon som han vill smycka Rackarkullen med nästa Odosdag. Era rum kommer vara bolstrade och klara när ni återvänder. Vill ni då inte genast gå till nattvila betänk då att även på kvällen finns saker att uppleva. Håller ni er runt Kejsarbron finns flera nöjeslokaler och vakten ser till att illgärningsmän inte stör stadens gäster. Stanna på storgatorna och dräll inte in i gränder, där ska inte respektabla personer vara. Gå heller inte ut i Barkstaden och då speciellt inte till Påryggbacken, det enda man finner där är synder och Blåskrev. Inget för sådant herrskap som er.

Historia

998-995 f.O.
Aidne erövras av Kejsardömet Jorpagna under fältherren Vesion. Två provinser etableras, Aidna Citerius (Närmaste Aidne) i dagens Zorakin och Aidna Ulterius (Bortersta Aidne) i dagens Kardien. Floden Stirpaz blir gräns mellan de två provinserna.
993 f.O.

Byggs en flytbro över Stirpaz för att snabbt få fram imperiets legioner.

990 f.O.

Börjar man anlägga bro med stenfundament och trävalv. Bron står klar 988 f.O.

975 f.O.

Börjar man bygga om bron till en stenbro. Fundamenten stärks och nya valv slås. På grund av oroligheterna i Grivela 972 och 970 står bygget still tidvis men bron är helt färdigbyggd tio år senare, 965. f.O.

863 f.O. - 828 f.O

Under Härförarnas krig skadas bron allvarligt av en synnerligt stor vårflod. Intresset att laga den är svalt bland härförarna som till och med ser den som en strategiskt svag punkt och härföraren i Aidne Ulterius låter till och med riva stora delar av den då han misstänker att hans rival i Aidne Citerius tänker anfalla honom.

824 f.O.

Kejsarinnan Zenobia beordrar att bron skall återuppföras. Bron blir nu bredare och stabilare än den varit förut.

670 f.O.

Börjar man att bygga på de bägge porttornen och kärntornet. Tidigare har brons främsta uppgift varit att transportera legioner (och handel) men med förändringar i krigstaktik och strategi bedöms dessa behövas. Förvisso går det inte längre att marschera 4000 man per dag över bron men den taktiska fördelen anses överväga detta.

– Ur den lärde Senib av Ketoriams kommentarer.

599-598 f.O.
Tredje konfluxen inträffar. Kejsardömet Jorpagna faller samman. I Aidne bryter ett inbördeskrig ut.
595 f.O.
En mann vid namn Valentin Echte lyckas få slut på stridigheterna genom att tillfångata advokaten Dirivin och generalen Jegher som leder var sin sida i inbördeskriget. Ett visst lugn uppstår i Aidne.
590 f.O.
Valien Echte dör och hans följeslagare echterna isolerar sig på Divras udde.
340-180 f.O.
Stridigheter mellan echter och penner om fiskerättigheterna till floden Stirpaz.
178 f.O.
De trettio tappras slag.
123 f.O.
En grupp jordukaerler från Nordmark flyr undan det sammanfallande Jorderväldet och bosätter sig skogarna nedanför Aidnebergens sydvästra sida. De leds av jarladottern Brynhildur.
100 f.O.
Echterna har byggt upp ett stabilt rike på Divra.
73-55 f.O.
Lindskiarnerkriget. Många raxorer har under kriget flytt över Stirpaz till den kardiska sidan av floden. Echterna i Pilborgen har låtit dessa ta skydd mellan borgen och brofästet över till Ingenmansön.
57 f.O.
Echternas jarl Vidar Odise korsar Stirpaz med sina riddare för att bistå zorakierna. Lindskiarnarna pressas tillbaka mot Pharynx.
56 f.O.
Vidar Odise och Valien Valiensson sluter förbund. Att Fil tillhör echterna och Tofia pennerna fastställs.
55 f.O.
Kungariket Zorakin utropas. Stora Tinget hålls där grunden till Zorakins länsindelning görs. Tofia kommer ingå i hertigdömet Dreverike som centralort i grevskapet Slättebo. Fil lyder direkt under jarl Vidar Odise som låter rusta upp Pilborgen med nya murar och en stärkt garnison.
60 e.O.
En ogd vid namn Ovar utropar sig till kung av norra Kardien. Echterna ger honom ett visst stöd. Pilmarken mellan Stirpaz och den övre delen av Grideflod får officiell status som gränsmark och jarl Helmar av Echterrike tillsätter en Marsk av Philmark med säte i Fil.
60-130 e.O.
Pirater från Morëlvidyn gör räder längs Zorakins kuster. De närmar sig vid flera tillfällen Fil-Tofia men gör inga angreppsförsök.
126 e.O.
Svartfolk strömmar ner genom Blotferpasset och härjar över hela norra Grindanu. En följd av detta är att Slättebo görs till ett markgrevskap med särskild uppgift att skydda Zorakins nordvästra gräns. Markgrevens huvudsäte blir den kraftigt befästa borgen Stirpazklyfte norr om Tofia.
196 e.O.
Första soltåget mot Efaro avgår från Skapen väster om Fil-Tofia. Greven av Slättebo deltar som ledare för solfararna från Dreverike. Echter från Philmark seglar under jarl Aldar Ståndaktig av Echterrikes vapenflagga.
221 e.O.
Exark Zegedorn II beslutar bygga en palatstados i Fil för den lokale bontisâlen.
278-280 e.O.
Stora Schismen. Lysande Vägen splittras i två grenar. En följd av detta som kommer få stor betydelse för Fil-Tofia är att den gamla joriska härvägen Via Aidne som går över Kejsarbron i staden blir en led för pilgrimer. Från Grivela i Jorpagna, över Nostratiet och genom norra Zorakin söker sig etinstrogna nu för att besöka Ekeborg där den rätta exarken nu har sitt säte. Tofias pilgrimshus byggs en kort tid efter Stora Schismen.
284/292-308 e.O.
Tronföljdskriget. Inbördeskrig i Zorakin mellan kung Girlof IIs tre söner: Borodrik II, Iberiko Bastarden och Valien IV den store. Konflikten handlar i mycket stor grad om religion med bakgrund i den Stora Schismen som splittrat Lysande Vägen. Borodrik II stöttar den aidniska grenen men bekämpas av Iberiko som stöttar den dalkiska grenen. Slutligen segrar Valien IV och den aidniska grenen av Lysande Vägen.

(mer material kommer)

315 e.O.
Kapitelhuset står färdigt vid bontisâlens palatstados.
348 e.O.
S:t Avapalatset står färdigt vid bontisâlens palatstados.
370-394 e.O.
Sjökriget. Zorakin stödjer Berendien i deras krig mot Felicien. Felicien plundrar längs kusterna av Zorakin och sätter landet i blockad. Handeln blir kraftigt lidande, framför allt till havs. Landförbindelsen mellan Kardien och Zorakin över Kejsarbron gynnas dock och Fil-Tofia upplever en viss ekonomisk växt. Lysande Vägen förvärvar mycket mark i Slättebo efter Sjökriget.
392 e.O.
Hertigen av Slättebo stupar i Sjöslaget vid Selim utan arvinge. Ny hertig av Slättebo blir William Stirzberg.
400 e.O.
S:t Verins kapell i bontisâlens palatstados invigs. Ett magnifikt solbäcken skänks till bontisâtet av den echtiska storfrun Sigranda Måne och hängs upp utanför kapellet.
424 e.O.
Maktskiftet. Echterna tar över kungamakten i Kardien och Philmark blir ett hertigdöme med Fil som huvudstad. Hertigen av Philmark tar över Philmarskens tidigare uppgifter.
473 e.O.
Hertig Anvil Stirzberg av Slättebo gifter sig med Brigantia, dottern till en landlös riddare vid hertighovet i Tofia. Äktenskapet skapar en mindre skandal.
484-485 e.O.
Invasionen av Philmark och Belägringen av Fil-Tofia.

(mer material kommer)

485 e.O.
Traktatet i Tofia ingås mellan kung Vidar III Ankkuvaren av Kardien och kung Ragnvald den Sköne av Zorakin. De båda länderna skall samarbeta om försvaret av Fil-Tofia.
488 e.O.
Reparationerna av bontisâlens palatstados från skador orsakade under svartfolkens härjningar är klara. En stor tillbyggnad med sal och kök har uppförts samtidigt.
497 e.O.
Stirpaz svämmar över sina bräddar efter en ovanligt snörik vinter i Aidnebergen. Stora skador på bryggorna i Fil-Tofia och på stadens källarförråd.
498 e.O.
Piratankor från Morëlvidyn gör flera räder djupt in i Kardien. Långskepp seglar upp Stirpazviken och försöker inta Fil-Tofia men misslyckas. Södra delen av Tofia skadas dock svårt av bränder.
502 e.O.
Bontisâlens nya bibliotek invigs. Flera sällsynta böcker skänks till bontisâtet av Zorakins kerisgass Ystein från hans personliga bibliotek i Pendon.
521 e.O.
Vid årets flottning upptäcks ett stort antal svartnissar bland timmerstockarna. Fenomenet är inte helt okänt med timmer som flottats från Brynhildurskogens inre delar, men normalt är det enstaka individer och inte vad som nu verkar vara en hel bosättning. Flottarna försöker driva ner svartnissarna i vattnet men dessa klättrar iland när timret passerar Kejsarbron och försvinner ner i stadens underjord. Under de kommande åren plundras otaliga källare och matförråd. Prispengar utlovas av städernas styrelser men svartnissarna är svåra att komma åt.
523 e.O.
På initiativ av Tofias stadsvaktkapten ändras flödet i stadens dräneringstunnlar under vårfloden. Drunknade svartnissar flyter snart upp i avloppsbrunnar och översvämmade källare. Fils stadsråd motsätter sig liknande åtgärder och svartnissarna fortsätter här under lång tid vara en plåga.
539 e.O.
Ett lik hittas i leran nedanför Tofias flodmur. Det har legat ett tag men är ändå igenkännbart som bontisâlen av Fil-Tofia. Detta trots att bontisâlen inte har avlidit enligt någons kännedom. Lysande Vägen lyckas endast delvis förklara vad som hänt. En ny bontisâl utses snabbt.
546 e.O.
Andra kriget mot Svarta Tornet bryter ut. Svartfolk strömmar ner från Aidnebergen och attackerar Inmark i Kardien och Slättebo i Zorakin.
553 e.O.
Kung Vidar V Hjältekonung samlar sin här i Fil och går härifrån över Kejsarbron för att understödja Zorakin i ett anfall mot Häxmästaren.
555 e.O.
Kriget mot Svarta Tornet är över.
568 e.O.
S:t Verins solbäcken stjäls. Bontisâlens egna garde bistår båda städernas stadsvakter i en intensiv jakt på tjuvarna men utan framgång. Solbäckenet som har en diameter på nästan två meter tros dock inte ha lämnat staden då portar och hamnar snabbt kunnat sättas under extra bevakning.
585 e.O.
Bontisâlen av Fil-Tofia färdigställer Nya Palatset. Divras kerisgass Egelman och Zorakins kerisgass Fengald besöker Tvillingstaden för att närvara vid öppningen.
596 e.O.
En stor tornering hålls utanför Tofias murar anordnad av hertig Stirzberg.
601 e.O.
Hertigen av Slättebo lyckas hålla sig utanför konflikten mellan hertig Gyldenmark av Amtefjärd och hertig Korp av Likermark som resulterar i det så kallade Timmerslaget.
602 e.O.
Grevinnans tornering. Grevinna Lenora Hjärta av Yxudde i Philmark utlyser en tornering där segraren skall vinna hennes hand och hennes titel. Torneringen blir ett samtalsämne även innan den börjat, då både familjen Hjärta och Lenora själv har ett visst rykte. Hertig Dagge av Philmark ställer sig som torneringens beskyddare och även hertig Stirzberg kommer som gäst. Torneringen slutar dock utan någon klar vinnare och Lenora Hjärta fortsätter som grevinna av Yxudde.
604 e.O.
En svartfolksarmé anfaller Pharynx och tränger långt in i hertigdömet innan den besegras av kungliga styrkor. Fil-Tofias försvar ses över. Samma år plundrar pirater från Morëlvidyn ännu en gång Svartanksöarna ute i Stirpazbukten söder om Fil-Tofia.
605-606 e.O.
En rad liknande inbrott sker hos flera av stadens mest välstående handelshus. .
607 e.O.
En plötslig vårflod svämmar över Stirpaz och många källarförråd i Fil skadas. Det gamla joriska avloppssystemet får skulden men trots att problem uppstått många gånger tidigare lyckas inte stadsrådet besluta om några åtgärder.
Trashankupproret ? [1]
609 e.O.
Tjuven Pärlan tas till fånga efter att ha upptäckts på Tofias pilgrimshus under Vinterfesteveckan. Misstänkt för att stå bakom inbrotten hos handelshusen några år tidigare sätts hon i förvar i Tofias häkte i väntan på rättegång.

Geografi

Karta

FilTofia2021 II.png

Fil-Tofia


Tidigare versioner:

Fil-Tofia (3)'

Karta: [2]

Nyckel (samma som förra): [3]

Fil-Tofia (2)

caption

Karta: [4]

Nyckel: [5]

Fil-Tofia (1)

caption

Karta:

Nyckel: [6]

Omgivning

[Beskrivning av Fil-Tofias omgivning i hertigdömena Philmark och Slättebo]

Om läget vid Ingenmansön:

Jeb skrev: Jag skulle också vilja att man kan ta sig in under bron. Dvs. Leriga stränder på var sida med håligheter in under staden, avlopp eller liknande. Givetvis för att förlägga stadens mer ljusskygga klientel där. Var brofot kontrolleras av olika ligor, en Kardisk och en Zorakisk.[7]

Snibben skrev: Eftersom slätten och flodbankarna är leriga kanske det rör sig om dränagetunnlar. Utan dess skulle staden börja sjunka ned i leran och hus sedan kollapsa.[8]'

Snibben skrev: Tidvattnet kan även spela en roll här och om flodbankarna är långa vid lågvatten kan man tänka sig att delar av staden är byggda på bryggor. Under dessa bryggor finns spångar och repbroar som statsvakten sällan besöker. dessutom bryggor för smuggling och de fattigas kojor.[9]

Jeb skev: Perfekt! Gyttjigt och stinkande på zoraksidan. Mer bondskt och grusvägar på kardiens strand. Det är lite högre där tänker jag.[10]


Birke skrev: Kanske är Ingenmansön skälet till att Fil-Tofia ligger där de ligger? Stirpaz har leriga och ostadiga brädder, floden är utsatt för tidvatten och skiftande sandbankar, men på en plats ligger en stenklippa orubblig mitt i flodfåran — Ingenmansön. Om betydningen av Kejsarbron... När fältherren Vesion erövrade Aidne för Kejsardömet Jorpagna gjorde han det på kort tid, endast tre år mellan 998-995 fO (Källa: Sinkadus 28). Han lär snabbt och effektivt förflyttat sina legioner och då borde en säker plats att göra det mellan västra och östra Aidne ha varit av stor betydning. Stirpazfloden är den enda platsen detta kan göras och det endast på sträckan mellan havet och bergen som till stor del även upptas av Brynhildurs skog. Byggandet av en bro över Stirpaz lär ha varit av mycket stort värde. Sen kom den kejserliga vägen Via Aidne att gå här, en väg från Grivela till Faltrax som sen har fått betydelse som en av Lysande Vägens viktigaste pilgrimsleder (fast den viker av i slutet numera och går ner till Ekeborg och exarken där).[11]

Om terrängen kring städerna

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42248#p42248


Om floden Stirpaz:

Jeb skrev: ...325m. Om Stirpaz är såpass bred tycker jag att Ingemansön ligger ca: 100m från Fil. Filsidan är stenigare och fasta kajer är förankrade i berggrunden söder om bron. Vid Tofa löper bron minst 50m över dyig träskliknande strand där samlare plockar kräftdjur och liknande när tidvattnet är lågt. ...[12]

Birke skrev: ...Om Stirpaz är 325 meter vid Fil-Tofia och Kejsarbron består av 12 valv så blir varje valv ca 27 meter. Det verkar vara historiskt möjligt även om bron byggdes på 900-talet fO, motsvarande det tidiga romerska kejsardömet. Hur nära mynningen vid havet Fil-Tofia ligger tror jag vi inte bestämt men oavsett så lär Stirpaz vara bredare längre ner och smalare längre upp. 325 m funkar för mig men ävan kortare. Tänk bara på att den skall vara lite spektakulär och att det skall kunna flottas timmer under valven. Och det vi redan sagt om att Ingenmansön delvis är en klippa med leriga stränder och att flodbranterna i övrigt också är låga och leriga, mer på Tofiasidan än på Filsidan. ...[13]

Om Stirpaz ovanför Fil-Tofia:

[14]

Om Rövareåsen, åsryggen mellan vattendragen väster om Fil:

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42248#p42248

Om avståndet mellan staden och havet:

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40976&sid=6da060adf64b835fbb051514370ec882#p40976

Arkitektur

...Fil äldre och bygd på delvis bergig grund... ...Tofia yngre och bygd på huvudsakligen lerig grund...

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42212#p42212

http://erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42223#p42223

Befolkning

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=41008#p41008

Styresätt

Stadsråd

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40881#p40881

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42211#p42211

Fil

Tofia

Stormötet

Möte som hålls för att besluta om saker som berör både Fil och Tofia. Medlemmar ur båda städernas stadsråd deltar.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40885#p40885

Förslag till medlemmar: [15]


Tull

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42352#p42352

Lots och fyrbåkar

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42339#p42339

Heraldik

Län, städer m.m: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40558#p40558

Stadsvakt och milis: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40925#p40925

Stadsdelar(?): http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=41339#p41339


Försvar

Murar och torn

[16]

Stadsvakt

... Enligt Traktatet i Tofia har hertigarna av Philmark och Slättebo förpliktigat sig till att hålla 240 soldater vardera. ...

Utrustning och organisering: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40904#p40904

Heraldik: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40925#p40925


Fils stadsvakt har tillhåll i Pilborgen: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40928#p40928

Tofias stadsvakt har tillhåll i östra Brotornet: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40930#p40930

Traktatklubba

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40913#p40913

Stadsmilis

Snibben skrev: När jag föreslog kvarters/stadselsmilis tänkte jag mer att de var en slags hemvärn för staden. Deras främsta uppgifter är att i händelse av belägring försvara Fil-Tofia men är inga professionella soldater utan boende i staden borgare. Varje stadsdels män som tillhör borgarståndet och är mellan 15-35 måste deltaga i milisens övningar. Naturligtvis är det en ära och kvarteren håller ihop runt sina egna färger med miliser och förkämpar ungefär som stadsdelar idag kan hålla ihop runt ett fotbollslag. [17]

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40914#p40914

Stadsdelar i Fil

Philborgsbyn

Stadsdel i norra Fil.

Philborgsbyn Aug14.png

Philborgsbyn

  • 1 Norra porten
  • 2 Philborgen
  • 3 S:t Linas (Fils norra stadstempel)
  • 4 Köpmännens gillessal
  • 5 Norra marknadsporten
  • 6 Vapenknasarnas värmestuga
  • 7 S:ta Evelona av Munzgas tempel
  • 8 Västra marknadsporten

Karta: [18]

Om tempel i Philborgsbyn: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42213#p42213

Mellangränderna

Stadsdel i nordvästra Fil.

Mellangränderna.png

Mellangränderna

Gammal nyckel (enligt Karta 2: [19])

  • 5 S:t Palins tempel
  • 6
  • 7
  • 8 Hertigens stuga
  • 9 Bontisalens palats (under skölden på kartan)
  • 10 S:t Avokatedralen

Bontisâlens palatstados

Fil-Tofia Tados.png

Beskrivning: [20]

Sydslänten

Stadsdel i centrala Fil. Utgörs av den södra sidan av Katedralkullen.

Sydslänten.png

Sydslänten

Gammal nyckel (enligt Karta 2: [21])

  • 11 Fil rådhus
  • 12
  • 13 Soltempel
  • 14 Kapitelhus

Oxekarna

Stadsdel i västra Fil

Oxekarna.png

Oxekarna


Gammal nyckel (enligt Karta 2: [23])

  • 15
  • 16 Magikernas gille
  • 17 Solordens hus
  • 18

Kopparkvarteren

Stadsdel i södra Fil. [24], [25]

Kopparkvarteren.png

Kopparkvarteren

Gammal nyckel (enligt Karta 2: [26])

  • 19
  • 20 Soltempel
  • 21 Hamnen

Förstäder

Barkstaden

Förstad utanför Fils västport.

Barkstaden.png

Barkstaden

Tullarby

Förstad norr om Fil.

Tornby

Förstad norr om Fil. Högt torn finns här.

Birke skrev: 2) Ett tornhus finns i förstaden norr om Fil, förslagsvis bebott av en enkel riddarvasall till hertig Dagge. Belägrades under kriget mot svartfolken 484-485 eO men föll aldrig. Härifrån sågs undsättningshären under kung Vidar III först och ett meddelande kunde skickas över till Tofia. [27]
Tornby och inte Torne by: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42530#p42530

Stadsdelar i Tofia

Hertigstaden

Stadsdel i centrala Tofia kring hertigen av Slättebos residens.

[Karta]

Hertigstaden

Gammal nyckel (enligt Karta 2: [28])

Tofia-Brygga

Stadsdel i nordvästra Tofia. Byggd på pålar och bryggor invid Stirpazfloden.

[Karta]

Tofia brygga

Gammal nyckel (enligt Karta 2: [29])

  • 4
  • 5 Brygga

Söderomtorget

Stadsdel som utgör södra Tofia.

[Karta]

Söderomtorget

Gammal nyckel (enligt Karta 2: [30])

  • 17
  • 18 Soltempel

Parkstaden

Stadsdel i nordöstra Tofia med Stora parken som central plats.

[Karta]

Parkstaden

Gammal nyckel (enligt Karta 2: [31])

  • 1
  • 2 Soltempel
  • 3

Förstäder

Lill-Fian

Stor förstad direkt utanför Tofias östra stadsport.

[Karta]

Lill-Fian

Gammal nyckel (enligt Karta 2: [32])

  • 19 Begravningsplats
  • 20 Soltempel
  • 21 Värdshus
  • 22 Östra tullen

Rackarbyn

Förstad utanför Tofias norra port. Ligger nära Galgberget och Bastionen.

Ekonomi

Handelshus

  • Wetterbergs
  • Gråberg ...företräds av Hinreke Steviansdotter
  • Jisakssons
  • Ellerbro ...företräds av Aldar Ellerbro

Hantverk

  • Byggmästarnas skrå

Timmer

Om olika träslag: [33]

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40979#p40979

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=41206#p41206

Sammanfattning: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=41060#p41060

Flottare

Skogshuggare

Vräkare

Malm

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40803#p40803

Tullinkomster

...över Kejsarbron mellan Kardien och Zorakin...

Hamnavgifter

Gemensam hamnavgift för Fil och Tofia.

Snibben skrev: ... Om det finns en bra hamn och en dålig hamn kommer kaptenerna välja den bra hamnen först. Köpmännen i Fil-Tofia behöver ändå inte bry sig om hur varorna fraktas. Eventuella hamntullar kan också ha reglerats i traktatet - eller så kanske det inte finns några tullar för än varorna förs ut ur staden (hamnavgift måste dock betalas). [34]

Birke skrev: Något sådant. En hamnavgift skulle kunna samlas gemensamt av två hamnfogdar med ett par soldater från båda stadsvakterna som stöd. Hamnfogdarna har ett gemensamt kontor ute på Ingenmansön och härifrån ror de ut till ankommande skepp och tar upp hamnavgiften som sen delas i två lika stora delar på plats. Eller någon liknade ordning.[35]

Övrigt

Savtappning

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=41227#p41227

Trähantverk

Regil skrev: Slutligen så har vi Philmark längst ut i öster. Här har tillgången på timmer aldrig varit något problem. Detta är en av de faktorer som gjort det möjligt för Philmark att bli ett centrum för träsnidare och snickare av alla de slag. Många är de adelsmän och rikare borgare som har en himmelssäng tillverkad av någon av mästarna i Fil. Eftersom trävaror är ganska skrymmande har man varit tvungen att specialisera sig på lyxartiklar såsom himmelssängar som kan bära transportkostnaderna. Detta har också lett till att allt mer av råvarorna importeras från avlägsna platser som Morelvidyn och Melukha och kopplingen till skogen har därmed minskat.[36]

Stirpazvin

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40724#p40724

Politik

Hertigen i Fil

...Ulrik Dagge, hertig av Philmark...

Har sitt tillhåll i sätesgården/borgen Gryningsvattnet invid Stirpazflodens brädd och havet söder om Fil

Hertigen i Tofia

...Leovin Stirzberg, hertig av Slättebo...

Har sitt tillhåll i sätesgården/borgen Stirzberget invid Stirpazflodens brädd och havet söder om Tofia. [37]

Bontisâlen och Lysande Vägen

...äransvärde Kolbert av Fil-Tofia...

Flodbaronerna

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=41028#p41028

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=41031#p41031

Greverydska orden

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=41031#p41031

Tjuvgillen

Behövs redigering? Material från: [38]

I Fil, utanför muren ligger Poulins bronsgjuteri. Där gjuts de mesta som tillverkas av brons. Det största är skeppsklockor upp till tornklockor. Det är genom klockgjutandet verksamhetens föreståndare Albert Poulin fått sitt tillnamn Klockan. Klockan är inte bara föreståndare för gjuteriet utan även ledare för Fils tjuvgille. Den verksamheten drogs igång redan innan han ärvt positionen som Mästergjutare från sin far. Albert kom i dåligt sällskap i ungdomen och utförde diverse småbrott. Han blev aldrig tagen och är till dagens dato fyllda femtio ostraffad, även om flera misstankar riktas åt hans håll. Hans förmåga att förutse ordningsmaktens förehavanden och återhållsamhet inom tjuveri har hållit honom kvar som ledare för gillet under dryga tjugofem år. Sedan att han äger utmärkta lokaler och kontakter med potentiella köpare har givetvis inte skadat. Klockan som person är en lång, smal motbjudande man vars hygien och klädstil är sekundär. Han avskyr våld, men har inga problem att låta andra ta till våld för hans räkning. Han ser också att flera misstankar om hans skumma förehavanden börjar bli svåra att undvika och han håller på att utarbeta en plan för sin ålderdom. Klockan förskingrar gillets rikedomar och kommer vid rätt tillfälle att roffa åt sig allt och dra sig tillbaka. Under absolut största hemlighet har han ingått ett avtal med tjuvgillets fiende nummer ett. Harald "Hästen" Hamrell, ledare för Tofias gille. Hästen har lovat att smuggla ut Klockan mot att Harald får kontroll över gillet i Fil. Ingen mer än de båda ledarna känner till planen, men Klockans närmste man, den yngre Eeirk Justinsson misstänker att något är på gång och planerar att röja klockan ur vägen. Gillet består av flera tjuvar och tiggare vilka alla har bronsgjuteriets källarlokaler som bas. Via källaren kommer man direkt ut i Undervägarna som Fils kloaksystem kallas i folkmun. Undervägarna bevakas av stadens kombinerade Rått och nissefångare, vilka alla är medlemmar eller köpta av gillet. Dessa hårdföra personer används även när mer våldsamma lösningar krävs. Deras uppgifter som ohyresregulerare gör att de står under stadsvakten och Klockans goda kunskaper om stadsvaktens förehavanden kommer från den kontakten.

I Tofia sitter familjen Hamrell på sin krog i hamnen (inget bra namn än). Familjen är ökänd sedan generationer för skumma förehavanden. De är involverade i tjuvnad, prostitution, häleri och mutor. Listan är lång. Något som familjen inte befattar sig med är mord för betalning. Mord för att skydda sin verksamhet eller ära är inte främmande. Skulle våld behövas utförs det oftast av familjemedlemmar och inhyrda busar. Harald "Hästen" Hamrell själv är en man i övre medelåldern vars ansikte är förstört. Han blev som barn sparkad i ansiktet av en häst. Hans tillnamn hatade han till en början, men när den praktiske Harald upptäckte att det inte gick att med hot stoppa vände han namnet till sin fördel. Genom att antyda att namnet syftade på hans manliga delar istället för sparken, har det med tiden blivit en sanning. Harald är till skillnad från den flesta i släkten Hamrell trogen sin fru och sanningen har därför inte kunnat kontrollerats. Hans fru avslöjar inget.

Mellan de båda tjuvgillena i Fil och Tofia råder en bräcklig fred. Man rör sig inte på varandras områden ostraffat. Skulle något ertappas med det blir straffet från de egna hårt. Oftast hittas den skyldige flytande med ansiktet nedåt i hamnbassängen. De finns dock de som öppet trotsar de båda gillena. I Undervägarna lever en varelse som kallas Svartnissen. Denne legendariske konkurrent har aldrig setts öppet utan är mer som ett mytiskt gissel. De som följer Svartnissen är uteslutna forna medlemmar och utomstående tjuvar. Dessa personer för ett mer våldsamt yrkesliv och siktar in sig på väpnade rån och mord. Detta är något som båda gillen ser med allvar på. Går mordfrekvensen upp i staden riktas större insatser mot brottsligheten. Trevande samtal har gjorts dem emellan, men det har inte öppet lett till något.

Ett annat problem är framgångsrika frilansare. Tjuvar som opererar i stan utan gillenas godkännande. De bekämpas av båda gillen, men bara på sina respektive områden. Det gör det svårt men inte omöjligt att för den frilansande "ligga lågt" på de andra gillets område medan spåret kallnar. Denna taktik fungerar till den dag girigheten bjuder att begå brott på båda sidor. Då finns ingen hjälp att få.

Till Spelledaren
Det ingen vet är att Klockan vill dra sig ur och ge Hamrell kontrollen över hela stan. Det skulle ge honom allt för stor makt. Något han åtrår. En total kontroll av FT's tjuvgillen skulle rubba balansen för de höga herrar som lever av brottsverksamheten. Ex. Fogden utanför muren i Tofia, Jösse Eriksson eller ämbetsmännen i Barkstaden.

Svartnissen är inte vad man vet en person utan en idé. Hans band av edsvurna huserar i dolda delar av undervägarna och tar sig upp på gatorna om natten för att sprida olycka. De står helt utanför tjuvgillenas hederskod och respekterar inte gränserna utan huserar fritt genom stan och dess förstäder.

Religion

Lysande Vägen

S:ta Avo

Skyddshelgon för Fil-Tofia m.m.

Soltempel

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40971#p40971

Pilgrimsvägen Via Aidne

Se Via Aidne

Flodgudinnan Stirpazia

På den plats där Flottarnas kapell nu ligger dyrkades en flodgudinna kallad Stirpazia innan Kejsardömet Jorpagna erövrade Aidne. Hon var gudinna för de lokala snoaranska stammarna som fanns längs floden tidigare. [39]

Om en snoaransk myt och jättesköldpaddor: [40]

Kultur

Kalender

S:ta Avos dag

Bakgrund: [41]

Datum: [42]

Storrådsmötet

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40895&sid=c80a28065cd4a5c4a151d87d4a7953ef#p40895

Flottardagen

Dag under vårsommaren då allt uppsamlad timmer släppa under Kejsarbron från Norra timmerhamnen till Södra timmerhamnen. Datumet avgörs av stadsrådet utifrån lämpligt vattenstånd och strömstyrka i Stirpazfloden. Befolkningen i Tvillingstäderna samlas för att bivåna timmrets färd under brovalven och är en allmän festdag som ofta avslutas på städernas tavernor och värdshus.

Spelen

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42171#p42171

Platser

Timmerhamnarna

En hamn norr om Fil som tar emot timmer som flottas ner för Stirpas och en hamn söder om Tofia där timmret lastas på skepp för att fraktas bort.

Birke skrev:

Vi har Norra timmerhamnen norr om Fil. Har samlas allt timmer bakom stora länser ute i vattnet, och eventuellt i viss grad även i virkesupplag uppe på land, efter att det flottats ner Stirpazfloden under våren. Här hålls den stora auktionen vi skrivit om tidigare och det är först då timmret säljs. Därefter flottas det vid ett tillfälle under Kejsarbron innan det samlas bakom nya länser i Södra timmerhamnen söder om Tofia. En viss del av timmret tas här upp på land men det mesta lastas direkt upp på väntande skepp tillhörande olika de uppköpare som vunnit buden under den tidigare auktionen. Viss del av timmret som kommer ner Stirpaz används inne i staden och tas rimligen upp innan det passerar Kejsarbron men den största delen av timret säljs och fraktas bort sjövägen.
Flodbaronerna har sin agenda men den passar de in i det rådande systemet. Exakt hur har vi väl diskuterat på olika platser och kan gärna fortsätta med det.
Sen var det väl också det här med handeln de så kallade Traktatbaronerna kan göra länger upp längs Stirpaz. Frågan är hur mycket timmer det handlar om och om detta då tas upp på land för frakt över land?[43]


Jeb skrev:

Jag tycker det låter som en lösning. Flodbaronerna och Traktatbaronerna är en del av varandras framgång. Kvantiteten på timmer är såpass stor att det stör handeln för resten av de som är involverade. Flodbaronerna vill skapa ett monopol genom att strypa övriga handlare. Konflikten är oundviklig, men ännu i sin linda.[44]

"Guedelonborgen"

Borg sydöst om Tofia.

Diskussion: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=41574#p41574 (längst ner)

Möjligt tillhåll för en raxorisk specialstyrka... http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=41658#p41658

"Fogdeborgen"

Borg sydväst om Fil.

Möjligt tillhåll för en kardisk Landsfogde...

Häxstugan

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42136#p42136

Varvet

Mindre skeppsvarv utanför Fils södra mur.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42249#p42249

Cisternerna

Två stora vattencisterner i Fil. Kopplingar finns till Undervägarna.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42315#p42315

S:ta Evelonas tempel

Soltempel i Philborgsbyn i Fil (Byggnad 7?) byggt av bofasta från Magilre. Helgad åt S:ta Evelona av Munzga. Predikningar hålls här på magilliska.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42481#p42481

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42496#p42496

Heroldshuset

Snibben skrev: Fil- Tofia Heroldshus kan vara Hertigstaden 13. Ursprungligen låg Fil-Tofia Heroldshus i Fil vid Vapentorget (Heroldhuset gav namn åt det) - Philbyn 3 men för ca 35 år sedan började huset bli för trångt för alla böcker, sköldar och övrig verksamhet så man började leta ny tomter för att bygga ett hus. Hertigen i Slättebo passade då på att bygga ett helt nytt hus mellan pilgrimshuset och sitt eget palats (tomten hade tidigare haft ett lagerhus men dess funktion kunde enkelt flyttas). Hertigen av Slättebo gjorde nu inte det av några altruistiska skäl utan vill helt enkelt ge en känga åt Hertigen av Philmark i den "vänskapliga" tävlingen som finns mellan dessa båda. Huset i sig är överbelamrat med vapen och snidade djur målade i heraldiks färger från husets alla välgörare i både Slättebo och Philmark. Som en liten hämnd så köpte Hertigen av Philmark det gamla Heroldhuset och inrättade här Vapenknasarnas värmestuga för häroldrar som inte är anslutna till häroldernas gille. Även det gamla huset är utsmyckat med snidade och målade vapen och lätt att hitta. Värmestugan drivs mer som ett värdshus än som ett heroldshus och i praktiken kan vem som helst använda det. Det skall även tilläggas att både häroldrar och vapenknasar inte bryr sig om fejden mellan de bägge hertigarna utan trivs bra med det nuvarande arrangemanget. [45]

Vapenknasarnas värmestuga

Snibben skrev: ... Som en liten hämnd så köpte Hertigen av Philmark det gamla Heroldhuset och inrättade här Vapenknasarnas värmestuga för häroldrar som inte är anslutna till häroldernas gille. Även det gamla huset är utsmyckat med snidade och målade vapen och lätt att hitta. Värmestugan drivs mer som ett värdshus än som ett heroldshus och i praktiken kan vem som helst använda det. Det skall även tilläggas att både häroldrar och vapenknasar inte bryr sig om fejden mellan de bägge hertigarna utan trivs bra med det nuvarande arrangemanget. [46]

Williams tre båtar/Tre Båtar

Värdshus beläget i Fils södra portmur i Kopparkvarteren

Jeb skrev: Williams tre båtar. En port (O-O-O) bestående av tre torn och två portar i sydöst. Öppningen leder från Tofias innerstad till hamnen. Döpt efter hertig William [47]

Axet & Kotten

Beläget i Sydslänten där många av Fils mest välbeställda borgare bor ligger värdshuset Axet och Kotten. En trevånings byggnad i klassisk echtisk stil med rykte på sig att servera Tvillingstadens bästa öl. Axet och Kotten drivs av Madam Elisa, en kvinna i femtioårsåldern född och uppvuxen i Fil, med hjälp av en tidigare efarisk legosoldat vid namn Beravrim. Elisa brygger värdshusets öl själv och är mycket noga med dets goda rykte. Ölet lockar både lokala gäster och återkommande besökare i staden. Värdshuset serverar även god mat, är rent och utrustad med egen badstuga, samt försedd med solida lås på alla dörrar. Kaptenprior Altbin Hjortlöpe i Solorden går sällan miste om ett stop öl på Axet och Kotten vid sina besök i Tvillingstaden.

Äppelblomman

Värdshus eller taverna nära Halvlängdshagarna i Parkstaden i Tofia. Ägd av halvlingen Vilmur Gladerdag.

S:t Palins tempel

Soltempel tillhörande S:t Palins Orden. Beläget i Mellangränderna norr om bontisâlens palatstados.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42407#p42407

Kefimhuset

Fattighus i Fil. Sköts av munkar tillhörande S:t Kefims Orden.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42165#p42165

Beläget i Oxekarna: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42214#p42214

Hypons handelshus

Det erebosiska handelshuset Hypons kontor ligger i Hertigstaden i Tofia. Företräds av Edelbor Hypon.

Tovnellas smedja

Smedja där Tovnella Telbertin från Jorpagna tillverkar vapen. Ligger i Söderomtorget i Tofia.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40696#p40696

Philborgen

Birke skrev: Pilborgen skulle kunna ligga utanför Fils stadsmur någonstans i sydväst, möjligtvis inne i den vinkel som muren gör här. Ursprungligen under Mörkertiden byggdes borgen på en liten kulle omgärdad av en jordvall med träpallisad men har senare byggds på i flera omgångar och består nu mer av sten med murar och torn. Den är ansluten till stadsmuren med en bro ser jag före mig och har möjlitvis även en port ut mot utsidan av staden. Under borgen finns lönngångar som ansluter till floden och vägarna under staden. Pilborgen var från 300-talet fO och fram till 424 eO en viktig militär befästning varifrån echterna bevakade Pilmarken och Divras nordöstra gräns mot svartfolk, snoaraner och zorakier. Ursprungligen gjorde de de enast för att skydda sig själva men sedan 60 eO gjorde de det i samråd med kungen av Kardien uppe i Faltrax. Efter 424 eO blev Pilborgen säte för hertigen av Philmark. [48]

Jeb skrev: Philborgen tycker jag ska ligga i stan med anslutning till muren. Den är gammal och omodern, men tjänar ännu som garnison för stadens många soldater och magasin. Det är fortfarande hit Fil-borna drar sig som en sista utpost i orostider, men Philborgen har inte längre sin forna prakt. Philborgen omnämns på samma vördnadsfulla sätt som Enterprise gjorde efter Midway. De flesta Filbor tycker det är synd och skam att Daggarna anser sig för fina för Philborgen. De bor på andra sidan stan i sitt modernare palats. Gamle grå eller Farfar grå kan vara sådan man kallar borgen. [49]

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42284#p42284

Bastionen

Ruin utanför Tofia.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40928#p40928

Flottarnas kapell

Snibben skrev: Förslag: Flottarnas kapell, eller "S:ta Avo och St Emrin i Fils fria flottares kapell" som det heter egentligen, är ett gammalt tempel från Jorpagnas imperietid. Ursprungligen var det vigt åt Stirpazia, Stirpaz gudinna, och vägfarande gick dit för att få lycka på färd över eller längs med Stirpaz. När Zorakin blev odoister omvigdes templet till kapell för S:t Emrin för att vara ett tempel för vägfarande. Dock så kom stad, kyrka och hertigen inte överens om vem som skulle stå för kostnader så det gamla templet förföll tills flodbaronerna kom överens om att sponsra det ca 425 e.O. Numera är det ett litet och väl restaurerat kapell men samtidigt med påkostade utsmyckningar inuti (flodbaronerna vill visa hur rika de blir på timret). Kapellet står främst till timmerflottarnas förfogande men alla som färdas över och på Stirpaz är välkomna. [50]

Undervägarna

Tvillingstadens underjord bestående av vattencisterner, dräneringstunnlar, avloppsrör, gravkammare och gamla gruvgångar.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=42298#p42298

Pilgrimshuset

Härbärge för pilgrimer längs Via Aidne. Beläget vid torget i Tofia och drivs av bontisâtet.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40966#p40966

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40993#p40993

...överhuvud/föreståndare för pilgrimshuset är Margeta Måne...'

Bontisâlens palatstados

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40637#p40637

Lazarethklostret

... Lazarethklostret i Tofia tillhörande S:t Mellins Orden, namgivet efter solvandraren Lazareth från Argald i Jorpagna. Han grundade en sjukstuga här 484 eO när staden var full av nödställda som sökt tillflykt från svartfolkens härjningar i Slättebo och Philmark. 523 eO beslutade exark Yrban I, känd för sin godhet och särskilda stöd till S:t Mellins Orden, att sjukstugan skulle byggas ut till ett kloster. Stadens befolkning hade ännu inte återhämtat sig från svartfolkskriget men den hade ökat markant och särskilt bland de svagaste i samhället. ... [51]

...Titus Lindeblad, överhuvud för Lazarethklostret i Tofia...

Den svarta styråran

Ett sjaskigt ställe utanför Båtarna. Åran som det kallas ligger inklämt mellan två kornbodar och huserar mest hamnarbetare och strandsamlare. Maten är förvånansvärt bra då tillgången på färska råvaror är god i hamnen. Vinet man sköljer ner det med håller inte samma standard. Nu är det inte för maten man besöker åran. Här träffas mördare, smugglare och övriga ljusskygga för att göra upp affärer. Stadsvakten dyker upp då och då och gör en rensning, men åran återuppstår med ny ägare inom kort tid. Just nu drivs åran av Billford Stryk en smugglare vars pråm förstörts. Den förre ägaren försvann dagarna före krögare Stryk tog över.

Pampas

Intill Rangvald den skönes torg ligger en ölstuga inredd för att hedra ägaren Silvervinds påstådda pampiska bakgrund. Stället är inrett med vackra hästsniderier och typiska pampiska vävnader pryder väggarna. På Pampas bakgård har även ett ångbad inretts där gästerna kan njuta av ölen samtidigt som de svettas av sig dagens vedermödor. Pampas har billigt öl och maten är av enkel, men pampisk art. Specialiteter som sjögräsbiffar och hästkorv serveras i flätade gräskorgar. Stället är populärt bland unga sofistikerade borgare, som anser att de pampiska sättet att leva fritt på den stora stäppen är framtiden. Sanningen är att Silvervind inte alls är pamper och det mesta i hans ölstuga är rena påhitt från hans sida. Silvervind heter egentligen Lindus och är från Hamre i norra Slättebo.

Hamrells

Vid Stirpaz flodstrand på Tofiasidan finns Hamrells värdshus. Huset står på pålar för att undvika gyttjan som omger det, men med åren har det sakta sjunkit ner i dyn. Huset är därför krokigt och snett åt alla möjliga håll och flera vad har satt om när hela rasket rasar ner i floden. Stället har varit i familjen Hamrells ägo i flera generationer och var en gång ett respektabelt ställe. Numer styr det av familjen Hamrells överhuvud Harald "Hästen" Hamrell och är en skugga av sitt forna jag. Hamrells serverar urvattnat vin och blaskig öl. Maten är av dålig kvalitet och de få rum man har för uthyrning är inget för den finkänslige. Inte heller sällskapet man kan köpa med sig till rummet uppvisar några former av finkänslighet och diverse risker för den ömhetstörstande medföljer. Ett besök på ett bättre badhus är att rekomendera efteråt. Det är inte något av detta som drar kunder till Hamrells. Harald är ledare för Tofias tjuvgille och Hamrells är gillets högkvarter. Alla som vill ägna sig åt olagligheter i Tofia måste besöka Hamrells för att registreras av gillet. Gör man inte det skickas personal ut för att hjälpa den nyanlände med vägbeskrivning.

Rådhuskällaren

Är som namnet antyder källaren på rådhuset i Fil. I forna dagar förvarades delar av stadens belägringsförråd här. Numer har en finare ölhall inretts under de vackra stenbågarna. Rådhuskällaren är en stor öppen lokal med upphöjd scen. På scenen spelas flera gånger i veckan teater i Echtisk riddarromantik. Den ena pjäsen mer högtravande än den andra. Flera resande teatersällskap nyttjar scenen när de besöker staden och både musikanter och gycklare utövar sitt värv här. Rådhuskällaren får anses vara en populär nöjesplats då både vin och öl är av god kvalitet och priserna är fördelaktiga. Föreståndarinnan Fru Tillena Stallardotter är en populär kvinna vars energirika person får omgivningen att engagera sig i alla hennes förehavanden. Ofta utan mer betalning än ett leende från henne.

Endast för SL Rådhuskällaren har en hemlig flyktgång byggd för att smuggla ut rådsherrar vid händelse av orostider. Gången är en dold lucka i golvet och leder ut i Undervägarna. Nuvarande föreståndarinna hittade luckan av en slump och använder den för att ta emot sin älskare efter stängningsdags. Hennes älskare är en medlem av hertigfamiljen och mycket mån om att inte bli sedd under sina snedsprång. Flyktgången är förpassad i glömska av övriga i rådhuset och de få som minns att det en gång fanns en flyktväg tror alla att den murades igen när förråden flyttades. [52]

Goda yxskaft

Ister Banns träsnideri är Fil- Tofias huvudsakliga leverantör av verktygsskaft och liknande. Verkstaden ligger strax utanför muren vid Fil och drivs av Mäster Bann och hans söner. Deras hantverk håller ypperlig kvalitet och brännmärks alla med stadens vapen och Mäster Banns bomärke. De stoltserar med att kunna leverera nästan alla slags träslag och importerar vida ifrån om kunden kan betala. Det mesta av tillverkningen sker vanligtvis med lokala träsorter. Mäster Bann äger en av Fil- Tofias få trampsvarvar och tillverkar allsköns runda trävaror med den. Ska skaft eller spjutämnen tillverkas görs de uteslutande för hand. [53]

S:t Andamiklostret vid Fil

[Klostret utanför Fils stadsmur ... tillhör S:t Andamis Orden]

...Valton av Kjostevi, överhuvud för S:t Andamiklostret i Philmark utanför Fil...

Magikernas Gilleshus

Samlingsplats för magiker tillhörande Magikernas Gille.

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40955#p40955

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40958#p40958

Galgberget

...vid Rackarbyn utanför Tofia...

Avrättningsplatsen

...vid vägdele utanför Fils norra mur...

Poulins bronsgjuteri

Gjuteri som ligger i Barkstaden utanför Fil. [54]

...se Tjuvgillen... L

Poulins kontor

Bronsgjutaren Poulins kontor. Ligger i Philborgsbyn. [55]

[Ytterligare platser]

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=40705#p40705

Personer

  • Kolbert, bontisâl av Fil-Tofia
  • Ulrik Dagge, hertig av Philmark
  • Leovin Stirzberg, hertig av Slättebo
  • Mäster Jonos, ålderman för Möbelsnickarnas skrå i Fil
  • Bergite Beorsdotter, överhuvud för Handelshuset Beor i Tofia som handlar med timmer
  • Svartnissen, ledare för en av Fil-Tofias mest beryktade gäng tjuvar
  • Styrbjörn Ovarsson, överhuvud för handelshuset Wetterbergs i Fil, handlar med fisk och musslor
  • Madam Elisa, ägare till värdshuset "Axet och Kotten" i Fil där stadens kanske bästa öl serveras
  • Tovnella Telbertin, jorpagnisk vapensmed i Tofia, tidigare äventyrare,
  • Edelbor Hypon, det erebosiska handelshuset Hypons representant i Tofia, handlar med timmer
  • Vilmur Gladerdag, halvling och ägare till värdshuset "Äppelblomman", serverar klomellisk cider
  • Mäster Yrbas, älderman för Träsnidarnas skrå i Fil
  • Balvin Angelsson, för handelshuset Zoraks Kista i Tofia
  • Titus Lindeblad, överhuvud för Lazarethklostret i Tofia
  • Lisana ”Långe-Lisa” Borodriksdotter, ålderkona för bygghantverkarnas skrå i Tofia
  • Eldrik Eldriksson, ålderman för båtbyggarnas skrå i Tofia
  • Aldar Ellerbro, för handelshuset Ellerbro i Fil
  • Hinreke Steviansdotter, för Handelshuset Gråberg i Fil
  • Valton av Kjostevi, överhuvud för S:t Andamiklostret i Philmark utanför Fil
  • Margeta Måne, överhuvudd för Pilgrimshuset i Tofia
  • Pärlan, tjuv som sitter fängslad i Tofia i väntan på rättegång
  • Ignatrik Blåhand, färghandlare som förser LV med blå färg, importerar från Berendien
  • Mäster Kyrian, tillverkare av himmelsängar i Fil [56]

Fler personer: [57]

Äventyrsuppslag