Felicien: Skillnad mellan sidversioner

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rad 75: Rad 75:


==Tyros==
==Tyros==
{{huvudartikel|Tyros}}
{{huvudartikel| Tyros}}


=Samhälle=
=Samhälle=

Versionen från 24 februari 2009 kl. 14.30

Felicien
Karta
Karta över Felicien
Invånarantal -
Befolkning -
Huvudstad Tyros (ca -)
Styrelseform -
Exportvaror -
Importvaror -
Armé -
Religion -
Övrigt -



Historia

27 f.O.
Kîmzonernas ankomst till Kopparhavet.
174 e.O.
Zorakin etablerar en koloni på ögruppen Hakkai söder om Felicien. Diplomatiska kontakter etableras eftervart mellan staterna.
200-talet e.O.
Kolonier i Soluna.
204 e.O.
En malström uppstår mellan Samkarna och Solunas och en felicisk flotta fångas i Ormsjon oförmögen att ta sig förbi. Kolonin Krilloan upprätts på den samkarniska kusten dit felicierna och andra sjöfarare samlas i väntan på gynsamma vindar som kan öppna ”Vägen bort”, som malströmmen kommer att kallas.
223 e.O.
Feliciska legosoldater utskickade av sin kung Kleriomon II till hjälp for solfararna i Efaro etablerar en koloni kring staden Bylos. Denne behåller sin självstandighet gentemot den upprättade Solstaten och börjar trots protester från Lysande Vägen handla med slavar.
280-talet e.O.
Efter det Andra soltåget utökar Felicien sin jakt på slavar i norra Soluna. Detta skapar störningar i andra staters handel med Sombatze och Thelgul men ignoreras av felicierna.
310 e.O.
Felicien anfalls av den efariska dermanerstammen.
343 e.O.
Feliciernas tillfångatagna kung, Kiomolon III, avlider och dermanerna tillsätter en efarisk ledare av Felicien, As-Sarhaddon. Felicierna gör revolt och kastar ut dermanerna.
344-411 e.O.
Krigen mot Berendien.
370 e.O.
Zorakin allierar sig med Berendien och går i krig med Felicien.
392 e.O.
Sjöslaget vid Selim.
394 e.O.
Fredsslutet med Zorakin.
451 e.O.
Lopentaslaget.
Efter en lång tid av småstrider med det expansiva Krun som försöker styrka sin ställning i Efaro på bekostnad av Felicien, drabbar de två staterna samman i ett väldig sjöslag. Utanför ön Lopenta utkämpas östra Kopparhavets största batalj någonsin. Striden blir hård men efter tre dagar drar sig krunierna tillbaka. Följderna blir att Krun tvingas ge upp sina efariska planer. Dock behåller de kontrollen över Lopenta som de feliciska belägringsmaskinerna trots envetna försök inte lyckats krossa.
499 e.O.
Sombatzinska invasionen.
603 e.O.
Kung Kuthegil Halvskägg utfärdar kaparbrev till feliciska pirater. Ett erebosisk handelsfartyg blir det första offret och Femhusrådet i Erebos protesterar högljudt.

Geografi

Felicien Geografi

Klimat

Platser

Flora & Fauna

Städer

Felicien Städer

Tyros

Huvudartikel:Tyros

Samhälle

Klasser

Styre

Utrikespolitik

Kolonier

Bylos

En urgammal efarisk stad hellig för alla landets åtta stammar. Fortfarande efter nästan femtonhundra år finns i Bylos spår av den magnifika arkitektur Efaro en gång var känt för. Solfarare från västra Kopparhavet intog staden 198 e.O. och den blev en del av Solstaten, dock med en stor efarisk befolkning. Feliciska legosoldater utskickade av sin kung Cleriomon II till hjälp för solfararna etablerade en stark närvaro i staden och efter ett efarisk uppror 223 e.O. tog de över Bylos och deklarerade den som felicisk koloni. Trots protester från ledningen i Solstaten och Lysande Vägens prästerskap började felicierna handla med slavar från östra Efaro. 307 e.O. återtogs staden av den efariska dermanerstammen som ville ena hela Efaro och fördriva alla erebier vare sig det var aidniska solfarare, dalkiska handlare eller feliciska slavjägare. Även efarier från andra stammar kastades ut, trots att Bylos inte traditionellt ansågs tillhöra någon av de åtta storstammarna. När sedan dermanerna tvingades återvända till Efaro efter sin ockupation av Felicien på andra sidan havet blev Bylos gett som koloni till felicierna i fredsfördraget som följde. Staden blev återigen en utgångspunkt för slavhandel i Efaro och övriga Soluna men framförallt blev den en viktig militärbas som kunde hålla de efariska piraternas stålklädda kanoter under kontroll. Under 400-talet e.O. försökte Krun vid flera tillfällen att erövra Bylos men efter sitt nederlag vid Lopenta 451 e.O. gav de upp sina koloniseringsförsök i Kopparhavet.


Caraidon

Ursprungligen ett mindre efariskt kustsamhälle som under Kejsardömet Jorpagna gjordes till kolonihuvudstad i Efaro Tigranica. Blev senare en viktig stad i det dermanska stamförbundet och härifrån utgick invasionen av Felicien 311 e.O. Den tillfångatagna kung Kiolomon III hölls som gisslan i Caraidon under 32 år. När sedan felicierna gjorde uppror och frigjorde sig från dermanerna lyckades de i fredsfördraget få kontroll över denna stad som sedan är deras viktigaste koloni i västra Efaro. Paridontemplet som restes till minne av Kiolomon är det största farsegels det feliciska kärnlandet. Staden ligger vid mynningen av den mäktiga Ytalizfloden och nerför den skeppas varje år otaliga slavar från Efaros inre.

Porto Horyni

Huvudartikel:Porto Horyni

Koloni i södra Ormsjön där tron på stridsguden Galmon har sitt ursprung. Det geomentäriska läget gör att staden överlever tack vara kalla vattenströmmar genom Hyrons Gap och en placering i solskugga under det mesta av dagen. Styrs av guvernör Ilkos DiMethil.

Pärlkolonierna

I västra Efaro har Felicien ett flertal mindre kolonier. De etablerades på 200-talet e.O. av kung Cleriomon II som både var ute efter slavar och efariska ädelstenar. Då felicierna anammade joriskt språk efter sin ankomst till Kopparhavet översatte de det kimzônska ordet for ädelsten ”porelo” till ”pärla” eftersom pärlor var den högst värderade ädelstenen enligt deras traditioner. På ögruppen Smaluggerna utvinns en sorts grönskimrande ”pärlor”, eller ädelstenar, ur klarkällor i den vulkaniska grunden och längs Oposiska kusten hittas små gula halvädelstenar genom att sila sanden i de grunda havsvikarna. Den efariska ursprungsbefolkningen som först tvingades utvinna ädelstenarna är sedan länge utrotat men nya slavar strömmar ständigt till från inlandet. Under den dermanska ockupationen av Felicien tvingades kolonisterna att byta plats med sina slavar, något de ansåg som ytters vanhedrande och aldrig har glömt. I den oposiska staden Eygafo valde 84 felicier i stället för att länkas som slavar att kasta sig utför murarna på guvernörsfortet och möta Paridon i vågorna som fria. På Tabris, en av de mindre öarna i Smaluggerna, har den aidniska S:t Willems Orden sedan soltågens tid ett av sina fästen. Felicierna har flera gånger försökt erövra borgen men aldrig lyckats. Willemiterna är dock alltför få för att utgöra ett hot men är ett ständigt irritationsmoment och kung Kuthegil planerar ett slutgiltigt angrepp inom kort.

Militärmakt

Religion

Felis

Galmon

Se beskrivning av kolonin Porto Horyni för hur tron på guden uppstod.

Paridon

Philas

Kultur

Felicisk (kimzônsk) tidmätning

Huvudartikel:Kimzônska kalendern

Felicierna mäter tiden efter ett system de redan använde innan de ankom Kopparhavet. Deras dygn är uppdelad i vakter bestående av fyra soltimmar uppdelade i åtta halvtimmeslånga glas. Ursprunget till detta är de klepsyder som kimzônerna engång använde, vattenur regulerade av tidvattnet. En tumregel även använd i dag av alla sjöfarare är den såkallade tolvregeln, en regel som på ett ungefärligt sätt anger hur snabbt tidvattnet rör sig och hur högt det når. Förenklad så anger denna att mängden vatten som rör sig orsakad av tidvatten kan indelas i tolv delar. Tidvattensklepsydren var konstruerade utifrån detta fenomen och delade inn dygnet i sex perioder med samma mängd vatten i rörelse. Dessa perioder eller vakter används i hela det feliciska samhället, men är kanske mest kända som en maritim term då sjöfarare i hela Kopparhavet har anammat systemet.

22-02 Kattvakt

02-06 Morgonvakt

06-10 Ebbvakt

10-14 Dagvakt

14-18 Flodvakt

18-22 Kvällsvakt

Kattvakten anses av felicierna som lyckosammast då det är under denna mörkaste del av dygnet som deras kattgudinna Feliz bäst kan hålla ett öga på sina barn, där hos sitter ovanpå månen och viftar med svansen.