"Klomellien" och "Hynsolge": Skillnader mellan sidorna

Från Ereb altor
(Skillnad mellan sidor)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
 
Rad 1: Rad 1:
''Tänker mig att kust och flodområdena var "obebodda" innan landet koloniserades. Ingen vågade sig nära de äggsjuka sköldpaddorna. Dvärgar,svartfolk och vargmän var inte heller naturliga kustfolk. Nybyggarna tämjde dem och blev mästare av kusterna och floden. Inlandet, bergen och skogarna styrs fortfarande av vargmän, orcher och dvärgar. Sköldpaddorna sköter också handeln på floden, där båtar inte kan passera pga svåra terrängförhållanden som sköldpaddorna klarar utmärkt. Dvärgarna m.m är alltså beroende av kustfolket för att transportera ut sina varor och dessa gnuggar sina händer över de fina inkomster de gör med handeln.''
== Landsfakta ==


''Framträder en bild av ett land där de riktiga klomellierna(människor och till viss del halvisar) styr genom att sitta inne med nycklarna, handeln och kontrollen över kusten(kontakten med omvärlden) och floden(landets pulsåder) men egentligen har den militära makten att styra alla regioner förutom de egna. Alla vet detta och i de möten("rådsmöten"?) man har några ggr/år är det ett politiskt ränksmideri utan dess like, men man håller sig oftast lugn då man annars blir bojkottad. (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=2859#2859)''  
'''Invånarantal:''' ca. 1 100 000
<br>
'''Befolkning:''' 100% [[Människor]]
<br>
'''Huvudstad:''' [[Orkovia]] (ca. 15 000)
<br>
'''Statsöverhuvud:''' [[Mefimor IV]]
<br>
'''Styrelseform:''' Feodal monarki
<br>
'''Exportvaror:''' Boskap (avelshingstar), hantverk
<br>
'''Importvaror:''' Metaller, lyxvaror, tyger, slavar
<br>
'''Välstånd:''' Fattigt på grund av rådande inbördeskrig
<br>
'''Armé:''' Liten men stark kungatrogen armé. I inbördeskriget används mest legotrupper.
<br>
'''Religion:''' Dyrkan av [[Fingal]]. [[Parbagerna]] är också stark. Andedyrkan förekommer.
<br>
'''Övrigt:''' För tillfället pågår ett inbördeskrig mellan kungen och adeln.
<br>


=Historia=
''Nedanstående årtal är klippt från Kronologin och måste redigeras. Många berör saker i grannländer som endast delvis berör Hynsolge''
==Bosättningen==
;Ca 1650 fO
:Dvärgarna upptäcker rika järnforekomster ute på högslätten i Grynnerpasset. Ett gruvsamhälle och en port mot Överjorden etableras kallad [[Barun-Meth]].
;Ca 1550 fO
:Östnarguritalande stammar börjar dyka upp i området. Dvärgarna är mistanksamma mot detta folk men försöker eftervart att inleda handelsavtal. Det slutar med att människorna försöker erövra dvärggruvorna, dock utan att lyckas.
===Järnkriget===
;1539 fO
:I söder utbryter Järnkriget mellan dvärgarna i [[Adâhz-Toth]] och Krunska Kejsardömet. Dvärgarnas överkung svär i ungdomligt övermot att människorna skal drivas ut i Övervattnet (dvärgarnas något udda beteckning for ”havet”). En av de större narguriska stammarna, hynerna, allierar sig med Krun.


{{Landsfakta
;1534 fO
|namn=Klomellien
:Krunierna segrar och dvärgarna tvingas som skadeersättning avslöja järnsmidets konst, en hemlighet människorna länge har försökt lära sig. Hynernas insats var avgörande och Krun överlåter ett stort landområde i nordväst till sina allierade. Landet blir känt som Hynsolge - hynernas jord. Flera dvärgbosättningar överges och förseglas mot Överjorden.
|huvudstad=[[Mercana]] (ca -)
|invånarantal=ca 450 000
|befolkning=Människor 70%, halvlängsmän 15%, ankor 8%, dvärgar 5%, vargmän 2%
|kartbild=Klomellien.jpg
|styrelseform=Union av självständiga stadsstater
|arme= -  
|exportvaror= -
|importvaror= -
|religion= -
|övrigt= -
}}


Kladdkarta över Klomelliens stadsstater:[http://img253.imageshack.us/img253/9978/klomellientk9.jpg]
===Krunska kriget===


=Historia=
;1080 fO
:Krig utbryter mellan hynerna och Krun. Krunierna angriper genom det breda Grynnerpasset och de nordhynska klanerna får stå emot de hårdaste attackerna. De krunska stridsvagnara är mycket svåra motståndare for hynerna som huvudsakligen kämpar till fots. Eftervart får dock hynerna hjälp av sina avlägsna fränder i Barbia, som på snabba hästar kan utmanövrera vagnarna, och stridslyckan vänder.
 
;1073 fO
:Ett för krunierna förödande slag står sydväst for dagens Sabarun, de förlorar hundratals stridsvagnar och för hela resten av kriget initiativet i nordöst.


''Gällande Klomellien som helhet.''
;1065 fO
:Kejsardömet Jorpagna utropas långt borta i väster av hynska krigare som med stöd från befolkningen i den forna krunska kolonin Jorpur besegrat krunierna. Krigsledaren Awhralin utropar sig till kejsare och tar namnet [[Aurelion I]]. Endast ett fåtal av de hynska krigarna väljer att stanna kvar i det nya riket.


==Kejsardömet Jorpagna==
==Kejsardömet Jorpagna==
;937 f.O.  
===Moderlandet===
:Kejsardömet Jorpagnas legioner går in i Drylo och grundar provinsen Magillia i dagens Magilre och nordvästra Klomellien. Kort tid senare grundas provinsen [[Drylo Meridionalis]] i Melashebergens sydöstra delar. Det övriga Drylo behärskas av svartfolk samt olika vilda människofolk.  
;1065 fO
:De flesta hynska krigarna som deltagit i kriget mot Krun återvander til sitt hemland och en lag tid av fred inleds. Deras skatter går numera inte till en vald krigsledare utan till kejsaren, som han numera kallar sig, långt borta i Grivela. Hynerna lämnas annars i fred.
''Måste redigeras...''
 
''Antingen:''
 
''912 f.O. Rådsmötet i Grafferburg. Narguriska hövdingar kallas till rådslag men mördas på den joriske kejsarens order. Hynsolgierna stödjer sina fränder och gör uppror mot Grivela.
''ca 900 f.O. Provinsen Hynsolge stödde delvis sina barbariska kusiner och straffas nu av sina andra kusiner jorerna. En jorisk överklass placeras där att styra vilket snabbt förvandlar hynsolgerna till fattiga och förslavade undersåtar. ''
 
''Eller:''
 
''På 900-talet fO då Kejsardömet på allvar börjar expandera är den gamla anknytningen till Hynsolge förträngd och då denna gången hynerna inte får något stöd från nargurer i norr, som tror alla hyner gjort som krigarna i Grivela, faller deras rike snabbt. Hynsolge integreras först nu på allvar med kejsardömet och en jorisk överklass (med hynskt blod i ådrorna) tar över styret.''
 
===Provinsen Hynsolgia===
 
;903 fO
:Kejsardömet Jorpagna erövrar hynernas land och ombildar det till provinsen Hynsolgia. Staden Tamoronia (Thamborg) i norr blir huvudstad och en viktig gränsfastning för kejsardömet i nordöst.
 
==Den Tredje Konfluxen==
 
;599 fO
:Den Tredje Konfluxen drabbar Ereb i form av miljontals köttätande insektoider från träskdjunglerna i Samkarna. Kejsarmakten faller i provinsen Hynsolgia och två tredjedelar av hynerna äts upp. Det joriska samhället faller samman totalt.
 
==Mörkertiden==
===Maurocs rike===
;412
: ''[[Gordil Mauroc]], en framgångsrik krigare, träder fram och försöker ena riket.''
;409
: ''Gordil Mauroc har lyckats ena Hynsolge till en stark monarki, mycket tack vare hans retoriska förmåga. Själv blir han en mycket populär kung.''
 
;407
: ''Kung Gordil Mauroc grundar huvudstaden [[Fervidun]].''
 
;402
:'' Kung Gordil blir mördad av konspiratörer inkluderande hans yngre bror Pirow Mauroc. Hynsolge blir en oligarki som dock upplöses efter splittringar mellan makthavarna.''
 
;375-352 fO
:Dvärgar från riket [[Imiht-da-Khôn]] i Grynnerbergen tar sig upp från Underjorden i det gamla Barun-Meth och försöker etablera ett rike i Cerbergen. Efter 23 år strider mot svartfolken de här möter ger dvärgarna upp och återvänder. Området blir känd som ”Dvärgastupan”.
 
;50-100 eO
:Svartfolksklaner under ledning av blodsalven [[Korumil Gormowac]] härjar i hela norra Hynsolge.
 
===Fingal Orchnackare===
 
;124 eO
:Härföraren [[Fingal Gorrond]] krossar svarfolken och utropas till kung av Hynsolge.
 
==Kungariket Hynsolge==
 
''Från Kronologin...''
 
;127
:'''Hynsolge/Lasutyp'''. Provinsen Lasutyp som varit självstyrande sedan Jorpagnas fall (egentligen har det inte funnits något styre alls.), införlivas på egen begäran med Hynsolge. Provinsen behåller dock självstyre i stor utsträckning.  


;800 talet f.O.  
;139 e.O.
:Joriska fiskare från Mirellien bygger upp en bosättning längst in i viken mellan Aidne och Drylo. Området är undanskymt och lämnat i frid av svartfolken från inlandet. Kejsarmakten bryr sig inte om utvandrarna.  
:'''Hynsolge/Lasutyp'''. Lasutyp ansluter sig till Hynsolge i enlighet med ett beslut tidigare fattat av Lasutyps råd. Man behåller dock självstyret i stor utsträckning. De klassystem som senare kommer att råda i [[Nidland]] grundläggs vid den här tiden. Vid [[Golwyndas sötvattenshav]] byggs staden [[Besphoro]] upp och blir regionens huvudstad.


;711 f.O.  
;142 e.O.
:Från Aidne skickas legioner sjövägen in i södra Drylo för att få kontroll över regionen och säkra handelsvägarna. Med utgångspunkt i den joriska fiskarkolonin grundläggs [[Drylo Iolevatica]]. Svartfolk och sydnarguriska stammar hindrar dock en större utvidgning av provinsen.  
:'''Hynsolge'''. En senhöstnatt dör den barnlöse kung [[Fingal Orchnackare]] av lunginflammation. [[Elias den vidreste]], en astrolog från norra Hynsolge upptäcker en ny stjärna på himlavalvet. Efter ett par års livlig diskussion mellan rikets teologer, deifieras Fingal och blir Hynsolges skyddsgud. En kusinson till Fingal utses till kung.  


;621 f.O.  
;312 e.O.
:Från [[Magillia]] i norr leder jorerna en erövring in över Ishnaslätten. Svartfolken flyr upp i bergen där de drabbar samman med det mäktiga dylerfolket.  
:'''Hynsolge'''. Den oduglige kung Tanbul, som även han är av Fingals släkt, om än ej i nedstigande led, förlorar, bland annat på grund av korrumperade rådgivare, en stor del av sin makt till adeln. Detta missgynnar även de övriga stånden. Folket dignar under skatter, orättvisor och grymt förtryck.
:[[Angusias Orden]] grundas efter att hynsolgiska adelsmän har lyckats infiltrera och korrumpera den religiösa och annars rojalistiska [[Angusia]]kulten. Ordens syfte är att verka för adeln mot kungen. ''(Måste redigeras, förhållandet mellan prden och kult inte utrett.)''


;620 f.O.  
;347 e.O.
:Staden Catonave vid Maureflodens mynning styckas av från Magillia och blir huvudstad i en ny provins kallad Mercana. En kolonisering av det tidigare svartfolkshärjade landet inleds.  
''(från forumet)''
:besegrade den mäktige elementarmagikern Zvuldo den krigiske härföraren Nemedat på uppdrag från Hynsolges ädlingar. Som belöning fick han nemedats borg och baroni. Detta blev den sk Magikerakademin i Grynnerbergen. (s 2-4 i M&M)


;599-598 f.O.
;375
:Den Tredje Konfluxen drabbar Ereb i form av miljontals köttätande insektoider. Kejsardömet Jorpagna faller och lämnar endast isolerade grupper av överlevande runt om i imperiet. Centralstyret i provinserna Iolevatica och Meridionalis kollapsar medans det i Mercana lyckas kvarstå. Svartfolk och dyler drabbas även de hårt av insektoiderna.
:'''Hynsolge'''. Med hjälp av en trupp dvärgar från Grynnerbergen sätter folket i östlänen [[Ansorvia]] och [[Mergilia]] igång ett uppror. Till en början blir upproret framgångsrikt. Ansorvias länsherre fördrivs.  


==Mörkertiden==
;378
Jourdashurs sjöburna rövare, som klarat sig väldigt lindrigt undan konfluxen, härjar fritt i framförallt Klomellien och Magilre. Jourdashur upplever en oerhört rik period under Mörkertiden och kolonier grundas i Klomellien och söder om Gryppas vik. Klomellien är ett splittrat område fyllt av inre stridigheter.  
:'''Cereval'''. Staden [[Lirvella]] grundas i södra Cereval och börjar konkurrera med Cerevallis på [[Masevabukten]]s handel.


;595-530 f.O.
;381
:Catonave räknas som en del av riket den tidigare joriske ståthållaren av Magillia skapar i västra och norra Drylo.
:'''Hynsolge'''. [[Mergilia]]s länsherre, som ansätts hårt av det sex år gamla upproret befinner sig i ett prekärt läge, när han på hösten får hjälp av grannlänens vasaller. Folkets uppror slås ner, upprorsledarna avrättas och hundratals döms till livstids straffarbete. Mergilias, [[Ansorvia]]s och [[Brangoria]]s bönder är nu mer eller mindre livegna.  


===Jordukaerlernas första tid===
;418
:'''Hynsolge'''. Den hynsolgiske kungen Assan II Radomir, tvingas avstå ännu mer av sin makt. En märklig utveckling inleds där kungen tidvis lierar sig med folket mot sina egna vasaller.


''[[Det kontinentaljoriska riket]] och övriga Drylo hade under lång tid varit allt hårdare ansatta av jordernas plundring, men starka befästningar och organiserat kustförsvar hade förhindrat större invasioner. Under 400-t blev dock spänningarna mellan det joriska rikets olika delar allt större och mynnade ut i maktkamp och inre stridigheter. De inre striderna innebar att kustförsvaren inte underhölls och försvagades. Detta var jorderna inte sena att utnyttja och deras då regelrätta invasioner och plundring av flera större kuststäder är en stor faktor till att det Kontinentaljoriska riket går under. Jordernas skepp tar sig djupare inåt land längs floderna och når tidigare förskonade områden. Jorderna anlägger till och med permanenta läger, reden, på öar i eller i anslutning till floderna och jorderna utgjorde därefter ett hot inte bara under sommaren utan större delen av året. Dessa mer permanenta läger blir mot slutet av 400-t brohuvuden för de invasioner och kolonisationer som sker i Drylo.
;419
''
:'''Cerlonia'''. [[Dvärgarnas Marsch]]. Många dvärgar från Grynnerbergen vandrar norr ut mot [[Cereval]] lockade av [[månsilver]]. Efter cerevaliska påtryckningar tvingas hynsolgerna stoppa dvärgarnas framryckning. Mindre stridigheter uppstår vilket leder till protester från hynsolgiska handelsmän som inte vill göra sig till ovänner med dvärgarna. Den hynsolgiske kungens ställning försvagas ytterligare. Den del av Hynsolge som senare kom att bli [[Nidland]] avskures ytterligare från kungamakten.
''I Klomellien börjar det redan på 470-t när kuststäderna Yolev, Atevina och Catonave plundras. Atevina bränns ner efter att jorderna hängt glödande lavar på duvor och småfåglar som flyger in dem till stadens torvtak. Ståthållaren i Catonave tvingas köpa sig fri från Jarl Storblotes plundring i några år, men snart ser konkurrenten från det joriska rikets östra halva till att betala Storblotes son att återuppta plundringen. Jorderna seglar upp för områdets två floder och övervintrar i reden som kring år 400 har växt till regelrätta kolonier. Hela södra Klomellien betalar tribut till jarlarna från norr och jorderna har kontroll över floderna. Vid några tillfällen försöker och lyckas Catonaves och Yolevs befolkningar hålla stånd på någon befäst bro, men jorderna återvänder snart och straffar stadsbefolkningen hårt. Även hamurer och trisker lyckas göra uppror någon gång. Terror och fruktansvärd brutalitet blir framgångsrika verktyg för jorderna att kontrollera sina kolonier med. ( http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26858#26858 )''


==Nya tiden==
;421
:'''Hynsolge'''. [[Mustansir Omurtaag]], rådgivare till baron Aurolf Järnnäve av Brangoria får en vision och börjar predika en ny gudsfilosofi. Den nya religionen kom att kallas [[Stjärnläran]]. Dess anhängare, främst adelsmän, lägger stor vikt vid astronomisk och astrologisk forskning.


''Teorier om den magiska högkulturen i Klomellien:'' http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26839#26839
;425
:'''Hynsolge'''. Flera unga adelsmän från centrala Hynsolge rapporteras ha försvunnit. Stjärnlärans inre krets begav sig till kometkratern och tömde den på vatten. De använde den röda stenen de fann där för att frammana demonen [[Onaabys]] och lät den befrukta stjärnlärans ledares hustru. Större delen av deltagande kultister avled strax därefter i en märklig sjukdom förorsakad av den röda stenen. Senare dör kvinnan i samband med att hon föder en son, [[Tervel]], som kom att korrumpera baronatet [[Brangoria]] efter att han dödat sin styvfar och tagit hans plats som rådgivare åt baronen. Tervel bytte senare namn till [[Parikila]].


===Klomelliska Unionen===
;426
:'''Hynsolge'''. En otäck feberepidemi utbryter i Brangoria.


''Diskussioner:''  
;430
:'''Hynsolge'''. Den feodala adelns maktutövande börjar närma sig terror. Missnöjet ökar, men man vågar inte ge sig i kast med överheten. Innehav av vapen är strängeligen förbjudet. Rykten går att adeln ägnar sig åt häxkonst. De närmaste tjugo åren försvinner folk regelbundet från centrala Hynsolge.


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26730#26730
;468
:'''Lasutyp'''. [[Vicotnik]] ärkemagikern anländer till provinsen [[Lasutyp]] via [[Demontungan]]. Genom sin karisma och sina häxkonster skaffar han anhängare som han tar hjälp av för att grunda nationen Nidland. Namnet Nidland kommer från de adelsmän som flydde från området och även om det är föga smickrande har landet fått heta så sedan dess. Vicotnik inför religionen [[Kuzherism]]


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26729#26729
;497
:'''Hynsolge'''. En feberepidemi utbryter i [[Brangoria]]. För att förhindra att epidemin sprider sig isolerar man området.


''Årtal för när de olika stadsstaterna gick med i Unionen:''
;502
:'''Nidland'''. Bygget av den nidländska muren påbörjas och blir klart 38 år senare.


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26780#26780
;530
:'''Cereval'''. [[Dird Ligamester]] väljs till borgmästare i Cerevallis. Detta brukar betecknas som början på det moderna Cereval. Dird låter bygga upp en ansenlig handelsflotta.


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26756#26756
;538
:'''Cereval'''. Cerevallis belägras av en svartfolkshär. Hedbönderna vid kusten och [[Dunslätten]] angrips också.
:'''Hynsolge'''. Brangorias länsherre, Djauruc Riikov, lider av pengabrist och går med på att låta en liten stad, [[Gråborg]], köpa sig fri. Staden växer dock med åren. Enligt köpekontraktet, som gäller i hundraår, får inte några av länsherrens tjänare på något sätt störa ordningen i Gråborg. Därmed blir Gråborg på gott och ont en fristad för politiska flyktingar från hela [[Brangoria]] och även andra län och länder.


;540
:'''Cereval'''. Svartfolk från nordväst anländer för att hjälpa till att erövra hela Cereval. [[Cerevallis]] uthärdar ytterligare en belägring, även [[Drakonia]] belägras.
:'''Nidland'''. Muren kring riket färdigställes.


:'''Årtal för inträdelse i Unionen'''
;543
:'''Hynsolge/Efaro'''. Brangorias adelsmän börjar handla med slavar. Speciellt män och kvinnor från Efaro och utländska krigsfångar förs på hemliga vägar till länet. Ingen vet vad slavarna används till.


:Hisskov 374 eO
;565
:Sanzas 374 eO
:'''Cereval/Landori'''. Alver från [[Landori]] invaderar [[Cerskogen]]. Alverna anser att Tevatenu återvänt då gamla lindar åter skjutit skott. Trollen ogillar tilltaget och det hela resulterar i krig i skogen. Lirvella stödjer alverna medan nomaderna däremot bekämpar alverna.
:Garrika 374 eO (Triska från 412 eO)
:Yolev 392 eO
:Nya Arno 393 eO
:Bozsa 416 eO
:Melorgh 438 eO
:Mercana 442 eO
:Hamur 447 eO
:Addiaska 513 eO
:Brikho 564 eO


;577
:'''Cereval/Landori'''. Alverna ger upp planerna på att bosätta sig i Cereval. Lirvella sluter fred med övriga stadsstater.


''Notater...''
;580
380
:'''Cereval'''. Nomader börjar delta i Jehennins rådslag på nytt. Handel med Barbia och Berendien liksom handeln över [[Masevabukten]] ger stora inkomster.
Av misstag råkade klavykerna i bråk med en dvärgklan på Klomelliens kust när man förföljde ransarderna under andra ransarderkriget. Dvärgarna återfördes till Palamux för att arbeta som slavar i kopparbergen men gjorde sig snart fria och grundade ett rike som finns än idag.  
:'''Hynsolge'''. [[Agila Dubbelhand]], en av historiens största frihetskämpar, leder ett mindre uppror mot länsherrarna i ett östligt län, [[Mergilia]]. Upproret slås snart ned och Agila placeras i en djup fängelsehåla. Han hyllas som en hjälte bland folket.


380-610
;587
Visst intresse för erövring tycks ha funnits, men inga andra än landets egna grupper tycks ha agerat. Klavykernas strandhugg avbryts och återupptas endast långt senare av trakorierna? Nordmän från Ransard och Jorduashur fortsätter plundra till dags datum när de ser möjligheten och under 400-talet återknyter Harald Krokig kontakterna med de jorduashurska kolonierna. Dylerna har, förmodligen sedan Mörkertiden, drivits upp i bergen i norra Klomellien, men aldrig aldrig gett upp hoppet och tanken på hämnd!
:'''Hynsolge'''. En fångvaktare smugglar ut en diktsamling som [[Agila Dubbelhand]], den Hynsolgiske frihetskämpen, skrivit under sina år i fångenskap. Dikterna sprids främst muntligt men även genom avskrift snabbt bland folket. Många blir tonsatta. Ur dikten ”[[Enhörningens flykt]]” kommer parollen: ”Det vridna hornet följer vi, slaveriets tid är förbi.” Originalet göms undan.


=Geografi=
;596
==Melashebergen==
:'''Hynsolge'''. Översvämning i sydvästra Hynsolge. Många dör och många fler lider ekonomisk skada. Många flyr norrut mot [[Mergilia]] och sätts där på hårt, lågavlönat grovarbete i arbetsläger. ”För att förtjäna sitt levebröd”, som Boris Guldstenck, länsherren, uttrycker det. Nu börjar även folken i de annars så fogliga länen i norr visa missnöje.
Klomellien är ett land som ofta glömts då Erebs kungar och generaler diskuterat världspolitik. Detta beror säkerligen på landets isolerade läge bakom de osedvanligt branta och otillgängliga Melashebergen i öster och Klomellerbergen i norr. Klomelliens södra gräns utgörs också av en utlöpare från södra Melashebergen som sträcker sig ända ut till kusten, där staden Nya Arno ligger. Ett litet dvärgrike kallat Mirin Kôhn ska också ligga i södra Melashebergen någonstans, men exakt var är, trots handel genom Hamur, för klomellerna okänt. Klomellien är sålunda helt omringat av berg och alla dessa ses som väldigt farliga då de befolkas av barbarer, svartfolk och annat hemskt. Landsresor både till och från Klomellien är därför minst sagt ovanliga.


==Kusten==
;604
Nej, vill man till Klomellien gör man säkrast i att närma sig från havet. Landet ligger längst in i Gryppas Vik och sjöväga besökare måste imponeras av landets långa, släta sandstränder, gnistrande vita i solljuset. Även sjöfarare måste dock vara på sin vakt. Mercanas rika handelskepp har gjort viken populär bland allsköns pirater, såsom magiller, ransarder och farsegels morëlvidyner.
:'''Cereval'''. I [[Tarassusravinen]] hittar man en stor månsilverfyndighet och en rush inleds.
:'''Hynsolge'''. [[Hynsolgeupproret]] börjar. Missväxt i stora delar av Hynsolge. När ingen hjälp ges belägrar man länsherrarna i [[Mergilia]] och [[Ansorvia]].  


Klomelliens kust är långgrund med förrädiska sandbankar som flyttar på sig. Det är lätt att gå på grund. Tidvattnet är starkt och kommer fort in, vilket mången stackars vandrande musselletare fått erfara. Skyndar man sig, kan man vid ebb gå ända ut till klippöarna söder om Melorgh. På en del av dessa byggdes en gång borgar av nu bortglömda krigsherrar. Borgarna bebos idag antagligen av pirater eller andra rövare. Söderut avtar de breda stränderna och övergår istället i väldiga vassvidder. Innanför dessa ligger södra Klomelliens våtmarker och Baxardeltat. Det är här den urgamla kuststaden Yolev ligger. Längre söderut blir det klippigt och i kullarna vid Melashebergens fot ligger Nya Arno, en vacker liten hamnstad, långt ifrån resten av världen.
;605
:'''Hynsolge'''. Brangorias armé kommer till Mergilias undsättning men möts av ett alltför stort motstånd och slår till reträtt. På sensommaren störtas Ansorvias länsherre. [[Abrahim Stenklo]] adlas av kungen för sina bedrifter och utses till ledare för kungens armé, folkets armé.


==Floden Maure==
;606
Floden Maure är Klomelliens livsåder och huvudstaden Mercana klyvs av den. Floden är en handelsled genom hela landet, från norr till söder, men går inte att segla. Forsar, grund och översvämmade våtmarker gör att floden endast kan navigeras med hjälp av klomuller, Klomelliens enorma sköldpaddor. Burna av dessa klomuller tar sig Klomelliens varor och soldater ganska lätt till Sanzas, sedan ner till Jaggaracksjön, på vars östra kant Hisskov ligger, och sedan över Baxarslätten (eller Baxardeltat som det också kallas) till Triska och Bosza.
:'''Cereval'''. Ytterligare månsilver hittas i [[Tarassusdalen]]. Konflikter uppstår om fyndigheten och drakar kommer dit för att plundra och äta.


Maure är mer än en transportled. Floden bär med sig slam och lera från söder till norr och varje gång den svämmar över, vilket den gör ganska ofta, befruktar detta gödningsmaterial Klomelliens marker. Bönder längs Maure gräver enkla kanaler och dammar för att göra det mesta av detta naturliga gödningssystem och på detta sätt försäkrar de sig om goda skördar varje år.
:'''Hynsolge'''. Kungen förklarar krig mot länet [[Sirigon]], men länen [[Baldor]] och [[Kunhaga]] lägger sig i.  


==Baxardeltat==
;607
Baxardeltat är inget egentligt delta, men kallas så därför att det är ett virrvarr av floder som rinner genom ett område av konstanta översvämningar, våtmarker och kärr. Här ligger en vattensamling som kallas Kaltersjön (var det finns rikligt med kaltbitare), men det mest berömda vattendraget heter Gimdis och omger staden Bosza. Den floden sägs vara magisk och skyddar Bosza från fiender.
:'''Cereval'''. Uråldriga konstföremål hittas i [[Tarassusravinen]], legenderna om [[månalver]]na väcks återigen till liv.
:'''Hynsolge'''. Länet [[Baldor]] faller för kungens armé och sluter fred med kungen. Den nya armén i [[Ansorvia]] kuvar [[Galdinor]] och norra [[Pendor]]. Samtidigt vann kungen över [[Kunhaga]]. I slutet av året anfalls [[Mergilia]] och [[Nya armén]] vinner.
;608
:'''Cereval'''. Skattsökare samlas vid [[Tarassusravinen]], konflikter mellan troll och människor är vanliga då trollen håller hårt på [[månlagen]]. En forskargrupp från Drakoniauniversitetet anländer till drakmästarnas bergstoppar och får skåda dess under. [[Drakmästarna]] säger att inga fler besök önskas.
;609
:'''Cereval'''. Spänt förhållanden mellan troll och stadsstater, nomaderna ställer sig på trollens sida och hotar med att gå till [[måntinget]].
:'''Hynsolge'''. Huvudstäderna i [[Varpodia]] och [[Jamarund]] belägras av lokala rebellstyrkor i väntan på [[Nya armén]] och/eller rojalisterna.
;610
:'''NU!'''


Området har även ett mycket rikt fågelliv och många av arterna återfinns endast här och anses vara speciella delikatesser när de hamnar på klomelliska matbord. Deltats grunda vatten är också berömt för gott fiske. Jägare och fiskare från Nya Arno och Yolev måste dock undvika stora områden eftersom det även befolkas av stora stammar reptilmän.
=Geografi=
''Kladdkarta: ''http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29163#29163


==Ishnaslätten==
Hynsolge Geografi
Ishna är ett dött, uttorkat slättområde. En gång var det kustlandskap och den mycket höga salthalten i marken gör slätten hjärtskärande vacker men fullständigt obrukbar. Däremot är det ett perfekt ställe att bryta salt - och det ligger bra till för att Mercana och Melorgh (som utan saltproduktionen inte har något alls att leva av förutom jordbruk.) Här slavar egendomslösa och trälar - människor, dvärgar, halvlängdsmän och svartfolk sida vid sida, för att förse Mercanas hungriga hamnar med det oersättliga saltet.


==Klimat==
==Klimat==
Nordvästra Klomellien, där Mercana, Melorgh och Ishneslätten ligger, är - till skillnad från resten av landet - mycket torrt. Denna del skyddas av Klomellerbergen och saknar därför nederbörd nästan helt. I östra och södra Klomellien däremot, är duggregnet nästan konstant, då Melashebergen i öster tvingar havsvindarna från Gryppas Vik att där lämna ifrån sig sin livgivande last. Den större delen av landet domineras därför av olika sorters våtmarker. Den rikliga nederbörden har gjort det mesta av landet till ett enda stort avrinningsområde för floden Maure och de vattendrag som genomkorsar söderns sumpmarker. All denna fukt leder förstås till ett rikt växt- och djurliv och, när det dikas ut, till bördig mark för jordbruk. Bevattning från Maures rika vatten föder även ett framgångsrikt jordbruk i Klomelliens torra delar, kring Mercana och norr om Melorgh. Klomellien har långa somrar och relativt korta vintrar. I landets mer höglänta delar, som i bergsstaden Hamur och på bergsluttningarna, ser man i regel snö upp till två månader om året, men på slätterna nedanför är det sällan tillräckligt kallt för snö, även om temperaturen på vinternätterna ofta når under fryspunkten.


==Platser==
==Platser==
===Hylmarskogen===
===Gormowacs skog===
===Meteoritkratern===
===Grynnerpasset===


==Flora & Fauna==
==Flora & Fauna==
[Allmän beskrivning av Hynsolges flora och fauna]
*[[Bäckbjörn]]
*[[Demonkatt]]
==Bovarierna==
Hynsolge är uppdelat i tretton stora län kallad bovarier. I andra joritalande länder misstolkas ordet "bovari" ofta som "baroni". Ett bovari regeras antingen av en bovar eller en friherre.
''Namnen på de i källorna namngivna bovarerna: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=16305&sid=056a4bbad0f1962b94d07d96d472fe43#p16305''
''Namnförslag till de i källorna ej namngivna bovarerna: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=36920#p36920''
===Baldor===
''Heraldisk vapen:''
<br>
''Huvudort:'' [[Olsehem]]
<br>
''Bovar:'' Djauromir Olse''(av berendisk härkomst?)''
;606 e.O.
:Kungen förklarar krig mot länet Sirigon, men Baldor lägger sig i tillsammans med Kunhaga.
;607 e.O.
:Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen.
===Kunhaga===
''Heraldisk vapen:''
<br>
''Huvudort:'' [[Thamborg]]
<br>
''Bovar:'' Tanwin Widor
;903 f.O.
:Kejsardömet Jorpagna erövrar hynernas land och ombildar det till provinsen Hynsolgia. Staden Tamoronia (Thamborg) i norr blir huvudstad och en viktig gränsfastning för kejsardömet i nordöst.
;606 e.O.
:Kungen förklarar krig mot länet Sirigon, men Kunhaga lägger sig i tillsammans med Baldor..
;607 e.O.
:Kungen besegrar Kunhaga och sluter fred med Baldior.
===Hamellien===
''Heraldisk vapen:''
<br>
''Huvudort:'' [[Orkovia]]
<br>
''Bovar:'' Kung [[Mefimor IV]] ''(förslag till fullt namn: Mefimor Radomir av ätten Radomir (se: [[Assan II Radomir]]))''
===Jamarund===
''Heraldisk vapen:'' ''En röd stegrande häst mot svart?'' (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29166#29166)
<br>
''Huvudort:'' [[Sabarun]]
<br>
''Bovar:'' [[Agel Spiutspethz]] (eller Mervidar Spiutspethz ''(förslag till fullt namn: Mervidar Spiutspetz av ätten Iwre''))
;609 e.O.
:Huvudstäderna i Varpodia och Jamarund belägras av lokala rebellstyrkor i väntan på Nya armén och/eller rojalisterna.
----
''Notater''
-Regeras av friherre Spiutspethz (och hans dotter [[Aglinga Spiutspethz|Aglinga]]) i bovariets huvudort Sabarun. Friherrens andra dotter är gift med kungen av Hynsolge.
-Länsherrens vasaller är här inte så talrika som i södra Hynsolge men de har desto större områden att förvalta (vilket knappast är till någon fördel) De kallas "traviner" och regerar från stora gods där huvudnäringen är hästavel.
-Hynsolgerna i Jamarund bedriver i hemlighet egen avel av hästar som de sedan säljer till akrogalier i Cereval eller till berendiska karavanhandlare.
-Delar av staden ar dvärgbygd och ruiner från krunsk kejsartid finns i västra bykärnan. Under staden ligger ”katakomberna”, rester från dvärgarnas gruvor som numera används som lagerutrymmen och tillflyktsort. Delar fungerar även som ett slags primitivt kloaksystem. En förseglad dvärgport leder ner i Underjorden men är omöjlig att försera...
-Det tros att dvärgarna från Grynnerbergen engång hade gruvor här som stod i förbindelse med dvärgrikerna här. 375 fO tog sig dvärgarna genom dessa när de försökte invadera Cereval. Dvärgarna kom från riket [[Imiht-da-Khôn]] (allierad med [[Tarat-Khôn]]).
-Området norr om Sabarun benämns ”Dvärgastupan” efter alla de dvärgar som här förlorade livet under invasionsförsöket av Cereval.
-Innan Järnkriget 1539-1534 fO slogs dvärgarna i Sabarun (Barun-Meth) med de östnarguritalande hynerna som försökte erövra deras smedjor.
-När sedan dvärgarnas överkung (Targald Karskfot) gick i krig mot krunierna allierade dessa sig med hynerna kring Sabarun.
-Efter Kruns seger tilläts hynerna att bosätta sig i nordvästra Krun (dagens Hynsolge) och krunierna bygde en stad kring dvärgagruvorna.
''Historia som rör Jamarund och staden Sabarun''
;Ca 1650 fO
:Dvärgarna upptäcker rika järnforekomster ute på högslätten i Grynnerpasset. Ett gruvsamhälle och en port mot ovanjorden etableras; Barun-Meth.
;Ca 1550 fO
:Östnarguritalande stammar börjar dyka upp i området. Dvärgarna är mistanksamma mot detta folk men försöker eftervart att inleda handelsavtal. Det slutar med att människorna försöker erövra dvärggruvorna, dock utan att lyckas.
;1539 fO
:I söder utbryter [[Järnkriget]] mellan dvärgarna i Grynnerbergen och krunska kejsardömet. Dvärgarnas thar (överkung) svär i ungdomligt övermot att människorna skal drivas ut i Övervattnet (dvärgarnas något udda beteckning för ”havet”). En av barbarstammarna, hynerna, allierar sig med krunierna och driver tillbaka dvärgarna i Barun-Meth.
;1534 fO
:Krunierna segrar och dvärgarna tvingas som skadeersättning avslöja järnsmidets konst. Barun-Meth överges av dvärgarna och förseglas mot Överjorden. Flera hynska klaner bosätter sig kort tid senare ovan mark och kallar sig jamariner.
;1080-1065 fO
:Krunska kriget utbryter mellan hynerna och krunierna. De nordhynska klanerna får innledningsvis stå emot hårda attacker från krunierna som tar sig genom det breda Grynnerpasset. Deras stridsvagnar är mycket svåra motståndare för hynerna som huvudsakligen kämpar till fots. Snart får de dock hjalp från sina fränder i Barbia som på snabba hästar kan utmanövrera vagnarna. 1073 fO står ett för krunierna förödande slag (sydväst för dagens Sabarun) där de förlorar hundratals stridsvagnar och för hela resten av kriget initiativet i nordöst.
;1065 fO
:Kejsardömet Jorpagna utropas långt borta i väster av hynska krigare som med stöd från befolkningen i den forna krunska kolonin Jorpur besegrat krunierna. Endast ett fåtal krigare ur jamarinerstammen stannar dock kvar i den nya staden Grivela.
;903 fO
:Kejsardömet Jorpagna erövrar jamarinernas land tillsammans med resten av Hynsolge, och den gamla krunska gränsstaden (med dvärggruvan under) bli säte for ett mindre jorisk fort kallad Sabarunis. Detta lyder direkt under den för området viktigaste gränsstaden Tamoronia [[Thamborg]] lite längre söderut.
;598-599 fO
:Den Tredje Konfluxen. Sabarunis faller och två tredjedelar av jamarinerna äts upp av Köttbitarna. Staden överges.
;375-352 fO
:Dvärgar från riket Imiht-da-Khôn i Grynnerbergen tar sig upp från Underjorden i det gamla Barun-Meth och försoker etablera ett rike i Cer-bergen. Efter 23 år strider mot svartfolken här återvänder de och ger upp. Området kring staden blir känd som ”Dvärgastupan”.
;50-100 eO
:Svartfolksklaner bosätter sig i den gamla staden och härjar i hela norra Hynsolge som underlydande blodsalven [[Korumil Gormowac]].
;124 eO
:Härföraren [[Fingal Gorrond]] krossar svartfolken och utropas till kung av Hynsolge. Jamarinernas land ges som län till en av Gorronds viktigaste kämpar; bovaren Agel Spiutspethz. Han tar sitt säte i ruinerna av det gamla Sabarunis som får namnet [[Sabarun]].
===Varpodia===
''Heraldisk vapen:''
<br>
''Huvudort:'' [[Bolbosa]]
<br>
''Bovar:'' Ervidar Ladroc


=Stadsstater=
;609 e.O.
:Huvudstäderna i Varpodia och Jamarund belägras av lokala rebellstyrkor i väntan på Nya armén och/eller rojalisterna.


===Sirigon===
''Heraldisk vapen:'' ''En gyllene nyckel mot xxx?'' (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29178#29178)
<br>
''Huvudort:'' [[Fervidun]]
<br>
''Bovar:'' ''Anarghel Ståhlkänga/Mauroc?'' (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=16305#16305) (''förslag till fullt namn: Anargel Ståhlkänga av ätten Meuroc'')


==Addiaska==
;407 f.O.
{{huvudartikel| Addiaska}}
:Fervidun grundat.


==Bozsa==
;606 e.O.
{{huvudartikel| Bozsa}}
:Kungen förklarar krig mot länet Sirigon, men länen Baldor och Kunhaga lägger sig i.


==Brikho==
===Brangoria===
{{huvudartikel| Brikho}}
''Heraldisk vapen:'' ''En röd drakorm mot xxx?'' (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29178#29178 ''och EA-Boxen'')
<br>
''Huvudort:'' ''Någonstans utanför det tidigare fästet [[Gråborg]]?''
<br>
''Bovar:'' [[Rigurt Riikov]] (av ätten Riikov?)


==Hamur==
;381 e.O.
:Mergilias länsherre, som ansätts hårt av det sex år gamla upproret befinner sig i ett prekärt läge, när han på hösten får hjälp av grannlänens vasaller. Folkets uppror slås ner, upprorsledarna avrättas och hundratals döms till livstids straffarbete. Mergilias, Ansorvias och Brangorias bönder är nu mer eller mindre livegna.


{{huvudartikel| Hamur}}
;421 e.O.
:Mustansir Omurtaag, rådgivare till baron Aurolf Järnnäve av Brangoria får en vision och börjar predika en ny gudsfilosofi. Den nya religionen kom att kallas Stjärnläran. Dess anhängare, främst adelsmän, lägger stor vikt vid astronomisk och astrologisk forskning.


_Till området söder om gränsen kom de som skulle bli sydnargurierna in under den Fjärde Vandringen 1065-1050 fO. Här fanns under en tid ett större stamrike innan det av någon anledning splittrades och en större del fortsatte ner i de södra Snoarskogarna och blev kahwasherna (kaser i dagens Kasenu) medans en mindre del, egentligen bara en stor hord, korsade gränsen/höglandet (i nordöst en flod) och vandrade upp i Melashebergen som kholan Amuguhr (och senare blev hamurer (och trisker) i dagens Hamur).  
;425 e.O.
:Flera unga adelsmän från centrala Hynsolge rapporteras ha försvunnit. Stjärnlärans inre krets begav sig till kometkratern och tömde den på vatten. De använde den röda stenen de fann där för att frammana demonen Onaabys och lät den befrukta stjärnlärans ledares hustru. Större delen av deltagande kultister avled strax därefter i en märklig sjukdom förorsakad av den röda stenen. Senare dör kvinnan i samband med att hon föder en son, Tervel, som kom att korrumpera bovariet Brangoria efter att han dödat sin styvfar och tagit hans plats som rådgivare åt baronen. Tervel bytte senare namn till Parikila.


*Någon som har tankar kring vad som döljer sig söder om Klomellien och vad som utgör själva gränsen?
;426 e.O.
:En otäck feberepidemi utbryter i Brangoria.


-en utvidgat Snoarskog med långskäggiga kasenubarbarer lurande i skogsbrynet...  
;497 e.O.
:En feberepidemi utbryter i Brangoria. För att förhindra att epidemin sprider sig isolerar man området.


-något svårtillgänglit högland med branta stup ner mot Klomellien...  
;538 e.O.
:Brangorias länsherre, Djauruc Riikov, lider av pengabrist och går med på att låta en liten stad, Gråborg, köpa sig fri. Staden växer dock med åren. Enligt köpekontraktet, som gäller i hundraår, får inte några av länsherrens tjänare på något sätt störa ordningen i Gråborg. Därmed blir Gråborg på gott och ont en fristad för politiska flyktingar från hela Brangoria och även andra län och länder.


-dvärgbefäst handelsled som utgör den faktiska gränsen...
;543 e.O.
:Brangorias adelsmän börjar handla med slavar. Speciellt män och kvinnor från Efaro och utländska krigsfångar förs på hemliga vägar till länet. Ingen vet vad slavarna används till.


*Det enda jag i mitt huvud spikat är att det måste vara krångligt att ta sig över. Annars hade invandringen uppenbarligen varit mycket större söderifrån.  
;605 e.O.
:Brangorias armé kommer till Mergilias undsättning men möts av ett alltför stort motstånd och slår till reträtt. På sensommaren störtas Ansorvias länsherre. Abrahim Stenklo adlas av kungen för sina bedrifter och utses till ledare för kungens armé, folkets armé.


*Kasenubarbarernas "revir" och Snoarskogen sträcker sig även en bit öster om Linns flod, i öster ev. kallad Kasenuskogen. Från Fristadsområdet och vad jag antar är Anjaområdet kommer leder för handel (enl. Svartfolk) som dock är mycket farlig pga Brända Jordens Klan.
===Mergilia===
''Heraldisk vapen:'' ''En hammare i silver mot blått?'' (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29166#29166) ''(...med nio små stjärnor av guld runt?)''
<br>
''Huvudort:'' [[Bedorum]]
<br>
''Bovar:'' [[Boris Guldstenck]] (''förslag till fullt namn: Boris Guldstenck av ätten Revioc'')


*Klomelliens södra gräns ser ut att vara naturligt höglänt och rent av bergigt (utlöpa från södra Melashebergen; ligger inte en farlig Dimmig dal där också?). Bergen har vildsinta barbarer, svartfolk OCH dvärgar, vilket gör dem rätt farliga att korsa. På andra sidan väntar säkert räder från fler svartklaner både från Melashebergen och Aidnebergen (nämnda brännande klan tex), samt förmodligen en del rövande barbarstammar likaså. Kusten på landremsan ser klippig ut och är kanske svår att ankra vid (men jag vill INTE ha fler höga farliga kuster som ursäkt i Ereb  ).
;375 e.O.
:Med hjälp av en trupp dvärgar från Grynnerbergen sätter folket i östlänen Ansorvia och Mergilia igång ett uppror. Till en början blir upproret framgångsrikt. Ansorvias länsherre fördrivs.


*I Svartfolk-modulen trot jag det nämns ett dvärgrike som jag "dvärgifierade" till Mirin Kôhn, något att lägga in i dessa berg? Tror det sägs att det föll för svartfolken men ingenting hindrar oss i att återbefolka det...
;381 e.O.
Kusten får väldigt gärna inte vara klippig och hög kust. Vad med fina långgrunna sandstränder dit många sydklomuler kryper upp för äggläggning, med mycket rikt fågelliv och jagande reptilmän? Även några ker-boshiter möjligtvis?
:Mergilias länsherre, som ansätts hårt av det sex år gamla upproret befinner sig i ett prekärt läge, när han på hösten får hjälp av grannlänens vasaller. Folkets uppror slås ner, upprorsledarna avrättas och hundratals döms till livstids straffarbete. Mergilias, Ansorvias och Brangorias bönder är nu mer eller mindre livegna.


*Jag kan tänka mig att Hamur har en del nybbyggare i området? Där borde finnas handelsplatser för kontakter med Kasenu? Kanske finns Aesir-heliga platser? Vargmänklaner? Kanske har området en sänka där Basilisker häckar vilket gör områdena inom flera mil livsfarliga? Vildvittror/harpyor? Tunnelmask-härjad slätt?
;580 e.O.
:Agila Dubbelhand, en av historiens största frihetskämpar, leder ett mindre uppror mot länsherrarna i ett östligt län, Mergilia. Upproret slås snart ned och Agila placeras i en djup fängelsehåla. Han hyllas som en hjälte bland folket.


*Hamurerna handlar förmodligen med kaserna även om jag ser de förra lite mer civilicerade än de senara (vilket dock inte hindrar handel). Heliga platser absolut, jag var tidigare inne på mossiga stenstoder med urgammla symboler från Gudinnans tid men det kan kanske kopplas till aesir; möjligtvis de små vaenirerna som omtalats i Ransard-tråden? Kanske både och?
;587 e.O.
Ser gärna milsvida områden härjade av... två basilisker? 
:En fångvaktare smugglar ut en diktsamling som Agila Dubbelhand, den Hynsolgiske frihetskämpen, skrivit under sina år i fångenskap. Dikterna sprids främst muntligt men även genom avskrift snabbt bland folket. Många blir tonsatta. Ur dikten ''Enhörningens flykt'' kommer parollen: ''”Det vridna hornet följer vi, slaveriets tid är förbi.”'' Originalet göms undan.


Någon skrev någonstans någotom handel mellan Zorakin och länder bortom Gryppas Vik som gick via Snoarskogarna fast minns inte detaljerna..
;596 e.O.
:Översvämning i sydvästra Hynsolge. Många dör och många fler lider ekonomisk skada. Många flyr norrut mot Mergilia och sätts där på hårt, lågavlönat grovarbete i arbetsläger. ”För att förtjäna sitt levebröd”, som Boris Guldstenck, länsherren, uttrycker det. Nu börjar även folken i de annars så fogliga länen i norr visa missnöje.


_Hamur blev kanske först knuten till den moderna klomelliska unionen när malmförekomsterna upptäcktes av utsändingar från Mercana? Tidigare hade hamurerna bedrivit en ringa malmhandel men den hade gått österut mot Staden O och Mirel. Detta lyckades mercanerna ändra på men hamurierna har lyckats behålla en stark kontoll över handeln eftersom det ända sättet att frakta malm västerut är att tippa malmvagnarna över den såkallade Malmstupan - en lodrätt klippa som stupar ner i en grund bergsflod som sedan slingrar sig ut på låglandet. Hamurerna tippar sina vagnar på natten och mercanerna skyfflar upp den på klomuldragna pråmar nedanför på dagen. Uppfyller inte mercanerna sin del av handelsavtalen kommer ingen malm och hamurerna ser sig nöjda med att äta bergsget och dricka källvatten tills låglänningarna skickar upp några mulåsnor med caddisk finvin och musselpärlor av bästa sort att blidgöra bergsfolket igen, utöver de sedvanliga bytesvarorna.
;604 e.O.
:Hynsolgeupproret börjar. Missväxt i stora delar av Hynsolge. När ingen hjälp ges belägrar man länsherrarna i Mergilia och Ansorvia.


_Det är en utmärkt idé. Problemet är att om vi skall ta det som står i EA-boxen som givet bildades inte Hamur förrän "för några hundra år sedan" när man byggde ett fort runt de nyfunna malmgruvorna. (EA-SLB, s70) Den senare biten är jag klart med på i vilket fall, dock, mest för att det är en tuff sinnesbild.  
;605 e.O.
:Brangorias armé kommer till Mergilias undsättning men möts av ett alltför stort motstånd och slår till reträtt. På sensommaren störtas Ansorvias länsherre. Abrahim Stenklo adlas av kungen för sina bedrifter och utses till ledare för kungens armé, folkets armé.


_Bildandet för några hundra år sedan skulle kunna betyda det tillfälle Hamur upptogs som en självständig stat i Klomelliska Unionen? Hamurerna som nargurisk folk har dock funnits uppe i bergen sedan långt tidigare, ca 1050 f.O.
;607 e.O.
:Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen. Den nya armén i Ansorvia kuvar Galdinor och norra Pendor. Samtidigt vann kungen över Kunhaga. I slutet av året anfalls Mergilia och Nya armén vinner.


_Ja, att barbarfolket funnits där sedan länge är jag helt med på. Jag hade bara inte tänkt på dem som "hamurer" eftersom jag kopplat namnet till själva staden och inte ett folkslag. Staden är ju tydligen bildad av både dvärgar och barbarer (och huserar nu även 10% vargmän.) EA-SLB säger förvisso att de är ättlingar till barbarer som drivits söderut, snarare än de som kommit från söder, men så nitiska behöver vi kanske inte vara. Det vore onekligen intressant om Hamur-barbarerna inte är av alls samma folk som de i Triska och Hisskov - det vill säga jordukaerlar uppblandade med dyler och i viss mån sydnargurer.
===Metipov===
''Heraldisk vapen:''
<br>
''Huvudort:'' [[Orlangin]]
<br>
''Bovar:'' Bodor Merriod


_Det som dock står är att hamuriskan är ett sydnargurisk språk påverkat av det västnarguriska jordiska språket.
===Galdinor===
Skulle en lösning vara att det är triskerna (som vad jag minns inte omtalas särskilt mycket) är av blandat sydnargurisk-jordisk-dylersk härstamning? Jag har alltid tänkt mig det som om några drakbesättningar från Jorduashur följde en klomellisk flod uppströms och på så vis kom i kontakt med sina avlägsna fränder av sydnargurisk härstamning uppe i bergen. När utspelade den jordiska påverkningen sig exakt?
''Heraldisk vapen:''
Benämningen "hamurer" tänkte jag kunne vara en utveckling av det namn den narguriska horden tog när de korsade gränsen in i Klomellien; kholan Amuguhr, men det hela kan modifieras för att passa "ditt" Klomellien.
<br>
''Huvudort:'' [[Arbin]]
<br>
''Bovar:'' Abgan Wijke


_Jag har alltid tänkt mig det som om några drakbesättningar från Jorduashur följde en klomellisk flod uppströms och på så vis kom i kontakt med sina avlägsna fränder av sydnargurisk härstamning uppe i bergen. När utspelade den jordiska påverkningen sig exakt?
;607 e.O.
:Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen. Den nya armén i Ansorvia kuvar Galdinor och norra Pendor. Samtidigt vann kungen över Kunhaga. I slutet av året anfalls Mergilia och Nya armén vinner.


_Antingen det eller så har det funnits viss acklimatisering mellan de olika folken i södra Klomellien, vilket inte heller låter särskilt ologiskt, även om bergsfolken varit klart mer isolerade än de nere på slätten. Skulle man kunna tänka sig handel? Ett bergslevande folk är sannolikt i behov av ganska mycket, men vad kan de erbjuda i utbyte om de inte hade några gruvor tidigare?  
===Ansorvia===
''Heraldisk vapen:'' ''Anyaks symbol i guld mot blått?'' (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29166#29166)
<br>
''Huvudort:'' [[Kandor]]
<br>
''Bovar:'' Sedan 605 eO [[Abrahim Stenklo]], tidigare den nu avsatte ''Jernstaff?'' (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=16305#16305) (tidigare xxx Jernstaff. ''Förslag till fullt namn: Kragmar Jernstaff av ätten Rijmrod'')


Jordukaerlarnas räder har pågått från tidig Mörkertid till nutid. Just kolonierna torde ha kommit ganska tidigt, men en drakbåt skulle ju kunna tagit sig uppför floden och råkat på bergsfolk i princip när som helst.


En annan sak att fundera på är att det finns starka vargmansstammar i samma berg. Hur har hamurerna (jag är med på det nu  ) förhållt sig till dessa? Har de stridit eller rentav samarbetat?
;375 e.O.
:Med hjälp av en trupp dvärgar från Grynnerbergen sätter folket i östlänen Ansorvia och Mergilia igång ett uppror. Till en början blir upproret framgångsrikt. Ansorvias länsherre fördrivs.


_Handel har säkerligen pågått innan låglänningarna började handla med malm, kanske huvudsakligen österut men även nerför fjällstigarna ut slätten. Frågan är vad, men nämns inga andra handelsvaror i EA boxen? Tror det står någonstans att det jordiska arvet är mycket litet numera men detta kan vi ju tolka lite hur vi vill och låta det gälla för trisker, hamurer eller bådeoch kanske? Gissar på att det var jorderna som förde med sig aesirdyrkan (men det kanske fanns små vaenirer i strandvassen redan?).
;381 e.O.
:Mergilias länsherre, som ansätts hårt av det sex år gamla upproret befinner sig i ett prekärt läge, när han hösten får hjälp av grannlänens vasaller. Folkets uppror slås ner, upprorsledarna avrättas och hundratals döms till livstids straffarbete. Mergilias, Ansorvias och Brangorias bönder är nu mer eller mindre livegna.


==Hisskov==
;604 e.O.
{{huvudartikel| Hisskov}}
:Hynsolgeupproret börjar. Missväxt i stora delar av Hynsolge. När ingen hjälp ges belägrar man länsherrarna i Mergilia och Ansorvia.


==Melorgh==
;605 e.O.
{{huvudartikel| Melorgh}}
:Brangorias armé kommer till Mergilias undsättning men möts av ett alltför stort motstånd och slår till reträtt. På sensommaren störtas Ansorvias länsherre. Abrahim Stenklo adlas av kungen för sina bedrifter och utses till ledare för kungens armé, folkets armé.


==Mercana==
;607 e.O.
{{huvudartikel| Mercana}}
:Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen. [[Nya Armén]] i Ansorvia kuvar Galdinor och norra Pendor. Samtidigt vann kungen över Kunhaga. I slutet av året anfalls Mergilia och Nya armén vinner.


==Nya Arno==
===Pendor===
{{huvudartikel| Nya Arno}}
''Heraldisk vapen:''
<br>
''Huvudort:'' [[Wolkor]] (flyttat till staden [[Podun]] efter översvämningar?)
<br>
''Bovar:'' Mesalim Gardac (


==Sanzas==
{{huvudartikel| Sanzas}}


==Triska==
;596 e.O.
:Översvämning i sydvästra Hynsolge. Många dör och många fler lider ekonomisk skada. Många flyr norrut mot Mergilia och sätts där på hårt, lågavlönat grovarbete i arbetsläger. ”För att förtjäna sitt levebröd”, som Boris Guldstenck, länsherren, uttrycker det. Nu börjar även folken i de annars så fogliga länen i norr visa missnöje.


{{huvudartikel| Triska}}
;607 e.O.
:Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen. Den nya armén i Ansorvia kuvar Galdinor och norra Pendor. Samtidigt vann kungen över Kunhaga. I slutet av året anfalls Mergilia och Nya armén vinner.


-Skulle en lösning vara att det är triskerna (som vad jag minns inte omtalas särskilt mycket) är av blandat sydnargurisk-jordisk-dylersk härstamning?
===Olakia===
''Heraldisk vapen:''
<br>
''Huvudort:'' [[Bemir]]
<br>
''Bovar:'' Osruc Mercov


-Triskerna verkar passa utmärkt till en explosiv blandning av allehanda kombinerade barbarkulturer. Hisskov kanske är till en större utsträckning dyler-ättlingar, även om dessa också är uppblandade. (Så har dylerna fått ännu ett särskiljande drag - de gillar spel och dobbel.)


==Yolev==
{{huvudartikel| Yolev}}


=Samhälle=
;596 e.O.
:Översvämning i sydvästra Hynsolge. Många dör och många fler lider ekonomisk skada. Många flyr norrut mot Mergilia och sätts där på hårt, lågavlönat grovarbete i arbetsläger. ”För att förtjäna sitt levebröd”, som Boris Guldstenck, länsherren, uttrycker det. Nu börjar även folken i de annars så fogliga länen i norr visa missnöje.


==Befolkning==
=Städer=
Hynsolge Städer


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=22068#22068
==Orkovia==
{{huvudartikel| Orkovia}}


==Styre==
==Fervidun==
{{huvudartikel| Fervidun}}


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=25247#25247
==Gråborg==
{{huvudartikel| Gråborg}}


==Politik==
==Podun==
{{huvudartikel| Podun}}
''Enda stad utmärkt på kartan men som inte är länshuvudstad...''


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=22065#22065
=Samhälle=


==Utrikespolitik==
==Befolkning==


===Magilre===
==Sociala stånd==


:''Utdrag ur: [[Vidina Ingaldirons klomelliska krönika]]''
===Adel===


===Caddo===
===Folket===


''Diskussion...''
==Styre==


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=21569#21569
==Utrikespolitik==


==Militärmakt==
===Berendien===


==Folkslag==
===Landori===
===Dvärgar===
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=22266#22266
===Vargmän===
Klomellien domineras (ur ett vargmannaperspektiv) av 4 större stammar. Stamsammanhållningen är stark i Klommellien eftersom individtätheten är så stor. Flockarna inom stamen är helt självständiga, men det existerar en stark inbygd förståelse, liktänkande och respekt mellan flockar av samma stam.


Vargmännen har sina vinterläger på nordsidan av Melasherbergen dit också älg och bergssvin sökt sig i stora mängder i lä för översvämningar och frostdränkta stormar nere på lågländerna. På vårarna tar de sig genom passen i Karkazra och Pinhake Klyft ner till Klomellien. Många flockar söker sig till Baxardeltat där de frossar på klomulägg, en oerhört näringsrik föda. En enda ägg-gömma kan hålla en hel flock mättad under sommaren.
===Nidland===


Till de största stammarna hör den inflytelserika och oskygga svartsnöstruparnas stam. Svartsnöstruparna utför under vintern snabba och skickliga räder mot handelskaravaner på vägarna kring staden O, och somrarna tillbringar de i sina revir långt inne i landet där de fiskar djupmal och vattenorm, och handlar med de klomelliska bosättningarna längs flodstränderna.  
===Krun===
''Diskussion:'' http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=16003#16003


Förhållandet mellan klomellerna och svartsnöstruparnas stam är väldigt bra och från klomellisk sida ser man det som en allians. Vargmännen känner inte till dylika begrepp och det som ytterligare försvårar det hela är att det inte finns något överhuvud för vargmännen utan varje flock är sin egen och agerar enligt sitt eget bästa. Alla försök av klomellerna att rikta in sina understöd och förhandlingar mot en viss drott har resulterat i oroligheter och rubbad balans inom stammen, och andra stammar (som tex de stort hatade och äggfrossande vargmännen från den vältade paddans stam) har blivit starkare.
===Krilloan===
Det goda förhållandet har dock gjort att klomellerna lever i relativ trygghet från andra vargmän och därtill fungerar svartsnöstruparna och andra likasinnade stammar som effektiva gränsbevakare och buffertar mot fiender och farligheter bakom Melasherbergen.  
''Diskussion:'' http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=22630#22630


För att befästa denna "allians" med svartsnöstruparna har klomellerna instiftat en ambassadörspost för vargmännen. Den innehas av Grimvite, en gammal drott från Kushu-flocken, troligtvis infångad i tiderna, men numera helt insatt och engagerad i Klomelliens och vargmännens politik. Han sitter i rådet i Melorgh tillsammans med handelsmagnater, småfurstar och träsktribuner, iklädd björnpäls och grottsvinsbetar. I Klomellien går han under titeln ”Stordrott och generalissimus öfver de djuriska halvfolken uti Klomelliens land”. I svartsnöstruparnas stam är han en kuriositet och kallas Hezzrah-Assalak ( = Någon som är lite virrig och sitter på rumpan så att svansen blir krokig) Vargmän från andra stammar vet knappt vem han är, och inte ens i sin egen flock har han någon makt då de sedan länge utsett en ny drott. Han respekteras dock ännu i sin flock och de håller alltid ett rovpack på en handfull krigare i Melorgh som hans hird.
==Militärmakt==


Framtiden för förhållandet mellan klomeller och vargmän är dock ovisst då svartsnöstruparnas stam kraftigt reducerats den senaste tiden. Det är oklart varför, endel talar om motattacker från uppretade maktfraktioner i staden O, andra om skabbpest eller ökat inflytande från svartfolk i Nålhålspasset i Melasherbergen. Trots att Baxarslättens flanker numera bevakas av klomelliska fyrtorn blir vargmännen från den välta paddans stam allt fräckare i sina räder mot de dyrbara äggmarkerna.
===Bovarerna===
Därtill börjar Grimvite bli allvarligt gammal och sjuk, och trots att hans makt endast är symbolisk på sin höjd, är det få klomeller som vet det, och hans kunskap och insikt är ovärderlig för de klomelliska diplomaterna.


Det klomelliska legoförbandet Randrim är vida känt för sina insatser i klomellerkrigen. De anses ha intagit tre städer på egen hand för Mercanas räkning. Ledarhanen Tukkutok den Vanställde nedgjorde ensam 8 dalkiska riddare utanför Addiaskas portar och åt deras hjärtan oberörd av pilregnet från bågskyttarna på stadsmuren. När staden väl var intagen och de resterande dalkiska riddarna kapitulerade blev han så besviken över detta vekliga beteende att han skar upp sin buk för att slänga bort den värdelösa måltiden. Mirakulöst nog så överlende Tukkutok och leder fortfarande Randrim, fast deras nuvarande uppdragsgivare är okänd.
===Nya Armén===
 
===Rojalisterna===


=Religion=
=Religion=


==Lysande Vägen==
==Parbagerna==
{{huvudartikel| Parbagerna}}


''Diskussioner:''
==Fingalkulten==
{{huvudartikel| Fingalkulten}}


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26350#26350
==Stjärnläran==
{{huvudartikel| Stjärnläran}}


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26380#26380
==Andedyrkan==
''Kopplad till nargurernas dyrkan av sina förfäder...''


http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=21900#21900
=Kultur=


''Karta:''
==Heraldik==


http://img62.imageshack.us/img62/228/lysandevgeniklomellien.jpg
''Diskussion...''


==Olem==
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29173#29173


==Aesir==
[[Category:Hynsolge]]


=Kultur=
==Kokkonst==
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26944#p26944
 
=Personer=


[[Category:Klomellien]]
http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=36920&sid=16073923130cb5c08cf8b621abd0c2a0#p36920

Versionen från 11 mars 2016 kl. 08.00

Landsfakta

Invånarantal: ca. 1 100 000
Befolkning: 100% Människor
Huvudstad: Orkovia (ca. 15 000)
Statsöverhuvud: Mefimor IV
Styrelseform: Feodal monarki
Exportvaror: Boskap (avelshingstar), hantverk
Importvaror: Metaller, lyxvaror, tyger, slavar
Välstånd: Fattigt på grund av rådande inbördeskrig
Armé: Liten men stark kungatrogen armé. I inbördeskriget används mest legotrupper.
Religion: Dyrkan av Fingal. Parbagerna är också stark. Andedyrkan förekommer.
Övrigt: För tillfället pågår ett inbördeskrig mellan kungen och adeln.

Historia

Nedanstående årtal är klippt från Kronologin och måste redigeras. Många berör saker i grannländer som endast delvis berör Hynsolge

Bosättningen

Ca 1650 fO
Dvärgarna upptäcker rika järnforekomster ute på högslätten i Grynnerpasset. Ett gruvsamhälle och en port mot Överjorden etableras kallad Barun-Meth.
Ca 1550 fO
Östnarguritalande stammar börjar dyka upp i området. Dvärgarna är mistanksamma mot detta folk men försöker eftervart att inleda handelsavtal. Det slutar med att människorna försöker erövra dvärggruvorna, dock utan att lyckas.

Järnkriget

1539 fO
I söder utbryter Järnkriget mellan dvärgarna i Adâhz-Toth och Krunska Kejsardömet. Dvärgarnas överkung svär i ungdomligt övermot att människorna skal drivas ut i Övervattnet (dvärgarnas något udda beteckning for ”havet”). En av de större narguriska stammarna, hynerna, allierar sig med Krun.
1534 fO
Krunierna segrar och dvärgarna tvingas som skadeersättning avslöja järnsmidets konst, en hemlighet människorna länge har försökt lära sig. Hynernas insats var avgörande och Krun överlåter ett stort landområde i nordväst till sina allierade. Landet blir känt som Hynsolge - hynernas jord. Flera dvärgbosättningar överges och förseglas mot Överjorden.

Krunska kriget

1080 fO
Krig utbryter mellan hynerna och Krun. Krunierna angriper genom det breda Grynnerpasset och de nordhynska klanerna får stå emot de hårdaste attackerna. De krunska stridsvagnara är mycket svåra motståndare for hynerna som huvudsakligen kämpar till fots. Eftervart får dock hynerna hjälp av sina avlägsna fränder i Barbia, som på snabba hästar kan utmanövrera vagnarna, och stridslyckan vänder.
1073 fO
Ett för krunierna förödande slag står sydväst for dagens Sabarun, de förlorar hundratals stridsvagnar och för hela resten av kriget initiativet i nordöst.
1065 fO
Kejsardömet Jorpagna utropas långt borta i väster av hynska krigare som med stöd från befolkningen i den forna krunska kolonin Jorpur besegrat krunierna. Krigsledaren Awhralin utropar sig till kejsare och tar namnet Aurelion I. Endast ett fåtal av de hynska krigarna väljer att stanna kvar i det nya riket.

Kejsardömet Jorpagna

Moderlandet

1065 fO
De flesta hynska krigarna som deltagit i kriget mot Krun återvander til sitt hemland och en lag tid av fred inleds. Deras skatter går numera inte till en vald krigsledare utan till kejsaren, som han numera kallar sig, långt borta i Grivela. Hynerna lämnas annars i fred.

Måste redigeras...

Antingen:

912 f.O. Rådsmötet i Grafferburg. Narguriska hövdingar kallas till rådslag men mördas på den joriske kejsarens order. Hynsolgierna stödjer sina fränder och gör uppror mot Grivela. ca 900 f.O. Provinsen Hynsolge stödde delvis sina barbariska kusiner och straffas nu av sina andra kusiner jorerna. En jorisk överklass placeras där att styra vilket snabbt förvandlar hynsolgerna till fattiga och förslavade undersåtar.

Eller:

På 900-talet fO då Kejsardömet på allvar börjar expandera är den gamla anknytningen till Hynsolge förträngd och då denna gången hynerna inte får något stöd från nargurer i norr, som tror alla hyner gjort som krigarna i Grivela, faller deras rike snabbt. Hynsolge integreras först nu på allvar med kejsardömet och en jorisk överklass (med hynskt blod i ådrorna) tar över styret.

Provinsen Hynsolgia

903 fO
Kejsardömet Jorpagna erövrar hynernas land och ombildar det till provinsen Hynsolgia. Staden Tamoronia (Thamborg) i norr blir huvudstad och en viktig gränsfastning för kejsardömet i nordöst.

Den Tredje Konfluxen

599 fO
Den Tredje Konfluxen drabbar Ereb i form av miljontals köttätande insektoider från träskdjunglerna i Samkarna. Kejsarmakten faller i provinsen Hynsolgia och två tredjedelar av hynerna äts upp. Det joriska samhället faller samman totalt.

Mörkertiden

Maurocs rike

412
Gordil Mauroc, en framgångsrik krigare, träder fram och försöker ena riket.
409
Gordil Mauroc har lyckats ena Hynsolge till en stark monarki, mycket tack vare hans retoriska förmåga. Själv blir han en mycket populär kung.
407
Kung Gordil Mauroc grundar huvudstaden Fervidun.
402
Kung Gordil blir mördad av konspiratörer inkluderande hans yngre bror Pirow Mauroc. Hynsolge blir en oligarki som dock upplöses efter splittringar mellan makthavarna.
375-352 fO
Dvärgar från riket Imiht-da-Khôn i Grynnerbergen tar sig upp från Underjorden i det gamla Barun-Meth och försöker etablera ett rike i Cerbergen. Efter 23 år strider mot svartfolken de här möter ger dvärgarna upp och återvänder. Området blir känd som ”Dvärgastupan”.
50-100 eO
Svartfolksklaner under ledning av blodsalven Korumil Gormowac härjar i hela norra Hynsolge.

Fingal Orchnackare

124 eO
Härföraren Fingal Gorrond krossar svarfolken och utropas till kung av Hynsolge.

Kungariket Hynsolge

Från Kronologin...

127
Hynsolge/Lasutyp. Provinsen Lasutyp som varit självstyrande sedan Jorpagnas fall (egentligen har det inte funnits något styre alls.), införlivas på egen begäran med Hynsolge. Provinsen behåller dock självstyre i stor utsträckning.
139 e.O.
Hynsolge/Lasutyp. Lasutyp ansluter sig till Hynsolge i enlighet med ett beslut tidigare fattat av Lasutyps råd. Man behåller dock självstyret i stor utsträckning. De klassystem som senare kommer att råda i Nidland grundläggs vid den här tiden. Vid Golwyndas sötvattenshav byggs staden Besphoro upp och blir regionens huvudstad.
142 e.O.
Hynsolge. En senhöstnatt dör den barnlöse kung Fingal Orchnackare av lunginflammation. Elias den vidreste, en astrolog från norra Hynsolge upptäcker en ny stjärna på himlavalvet. Efter ett par års livlig diskussion mellan rikets teologer, deifieras Fingal och blir Hynsolges skyddsgud. En kusinson till Fingal utses till kung.
312 e.O.
Hynsolge. Den oduglige kung Tanbul, som även han är av Fingals släkt, om än ej i nedstigande led, förlorar, bland annat på grund av korrumperade rådgivare, en stor del av sin makt till adeln. Detta missgynnar även de övriga stånden. Folket dignar under skatter, orättvisor och grymt förtryck.
Angusias Orden grundas efter att hynsolgiska adelsmän har lyckats infiltrera och korrumpera den religiösa och annars rojalistiska Angusiakulten. Ordens syfte är att verka för adeln mot kungen. (Måste redigeras, förhållandet mellan prden och kult inte utrett.)
347 e.O.

(från forumet)

besegrade den mäktige elementarmagikern Zvuldo den krigiske härföraren Nemedat på uppdrag från Hynsolges ädlingar. Som belöning fick han nemedats borg och baroni. Detta blev den sk Magikerakademin i Grynnerbergen. (s 2-4 i M&M)
375
Hynsolge. Med hjälp av en trupp dvärgar från Grynnerbergen sätter folket i östlänen Ansorvia och Mergilia igång ett uppror. Till en början blir upproret framgångsrikt. Ansorvias länsherre fördrivs.
378
Cereval. Staden Lirvella grundas i södra Cereval och börjar konkurrera med Cerevallis på Masevabuktens handel.
381
Hynsolge. Mergilias länsherre, som ansätts hårt av det sex år gamla upproret befinner sig i ett prekärt läge, när han på hösten får hjälp av grannlänens vasaller. Folkets uppror slås ner, upprorsledarna avrättas och hundratals döms till livstids straffarbete. Mergilias, Ansorvias och Brangorias bönder är nu mer eller mindre livegna.
418
Hynsolge. Den hynsolgiske kungen Assan II Radomir, tvingas avstå ännu mer av sin makt. En märklig utveckling inleds där kungen tidvis lierar sig med folket mot sina egna vasaller.
419
Cerlonia. Dvärgarnas Marsch. Många dvärgar från Grynnerbergen vandrar norr ut mot Cereval lockade av månsilver. Efter cerevaliska påtryckningar tvingas hynsolgerna stoppa dvärgarnas framryckning. Mindre stridigheter uppstår vilket leder till protester från hynsolgiska handelsmän som inte vill göra sig till ovänner med dvärgarna. Den hynsolgiske kungens ställning försvagas ytterligare. Den del av Hynsolge som senare kom att bli Nidland avskures ytterligare från kungamakten.
421
Hynsolge. Mustansir Omurtaag, rådgivare till baron Aurolf Järnnäve av Brangoria får en vision och börjar predika en ny gudsfilosofi. Den nya religionen kom att kallas Stjärnläran. Dess anhängare, främst adelsmän, lägger stor vikt vid astronomisk och astrologisk forskning.
425
Hynsolge. Flera unga adelsmän från centrala Hynsolge rapporteras ha försvunnit. Stjärnlärans inre krets begav sig till kometkratern och tömde den på vatten. De använde den röda stenen de fann där för att frammana demonen Onaabys och lät den befrukta stjärnlärans ledares hustru. Större delen av deltagande kultister avled strax därefter i en märklig sjukdom förorsakad av den röda stenen. Senare dör kvinnan i samband med att hon föder en son, Tervel, som kom att korrumpera baronatet Brangoria efter att han dödat sin styvfar och tagit hans plats som rådgivare åt baronen. Tervel bytte senare namn till Parikila.
426
Hynsolge. En otäck feberepidemi utbryter i Brangoria.
430
Hynsolge. Den feodala adelns maktutövande börjar närma sig terror. Missnöjet ökar, men man vågar inte ge sig i kast med överheten. Innehav av vapen är strängeligen förbjudet. Rykten går att adeln ägnar sig åt häxkonst. De närmaste tjugo åren försvinner folk regelbundet från centrala Hynsolge.
468
Lasutyp. Vicotnik ärkemagikern anländer till provinsen Lasutyp via Demontungan. Genom sin karisma och sina häxkonster skaffar han anhängare som han tar hjälp av för att grunda nationen Nidland. Namnet Nidland kommer från de adelsmän som flydde från området och även om det är föga smickrande har landet fått heta så sedan dess. Vicotnik inför religionen Kuzherism
497
Hynsolge. En feberepidemi utbryter i Brangoria. För att förhindra att epidemin sprider sig isolerar man området.
502
Nidland. Bygget av den nidländska muren påbörjas och blir klart 38 år senare.
530
Cereval. Dird Ligamester väljs till borgmästare i Cerevallis. Detta brukar betecknas som början på det moderna Cereval. Dird låter bygga upp en ansenlig handelsflotta.
538
Cereval. Cerevallis belägras av en svartfolkshär. Hedbönderna vid kusten och Dunslätten angrips också.
Hynsolge. Brangorias länsherre, Djauruc Riikov, lider av pengabrist och går med på att låta en liten stad, Gråborg, köpa sig fri. Staden växer dock med åren. Enligt köpekontraktet, som gäller i hundraår, får inte några av länsherrens tjänare på något sätt störa ordningen i Gråborg. Därmed blir Gråborg på gott och ont en fristad för politiska flyktingar från hela Brangoria och även andra län och länder.
540
Cereval. Svartfolk från nordväst anländer för att hjälpa till att erövra hela Cereval. Cerevallis uthärdar ytterligare en belägring, även Drakonia belägras.
Nidland. Muren kring riket färdigställes.
543
Hynsolge/Efaro. Brangorias adelsmän börjar handla med slavar. Speciellt män och kvinnor från Efaro och utländska krigsfångar förs på hemliga vägar till länet. Ingen vet vad slavarna används till.
565
Cereval/Landori. Alver från Landori invaderar Cerskogen. Alverna anser att Tevatenu återvänt då gamla lindar åter skjutit skott. Trollen ogillar tilltaget och det hela resulterar i krig i skogen. Lirvella stödjer alverna medan nomaderna däremot bekämpar alverna.
577
Cereval/Landori. Alverna ger upp planerna på att bosätta sig i Cereval. Lirvella sluter fred med övriga stadsstater.
580
Cereval. Nomader börjar delta i Jehennins rådslag på nytt. Handel med Barbia och Berendien liksom handeln över Masevabukten ger stora inkomster.
Hynsolge. Agila Dubbelhand, en av historiens största frihetskämpar, leder ett mindre uppror mot länsherrarna i ett östligt län, Mergilia. Upproret slås snart ned och Agila placeras i en djup fängelsehåla. Han hyllas som en hjälte bland folket.
587
Hynsolge. En fångvaktare smugglar ut en diktsamling som Agila Dubbelhand, den Hynsolgiske frihetskämpen, skrivit under sina år i fångenskap. Dikterna sprids främst muntligt men även genom avskrift snabbt bland folket. Många blir tonsatta. Ur dikten ”Enhörningens flykt” kommer parollen: ”Det vridna hornet följer vi, slaveriets tid är förbi.” Originalet göms undan.
596
Hynsolge. Översvämning i sydvästra Hynsolge. Många dör och många fler lider ekonomisk skada. Många flyr norrut mot Mergilia och sätts där på hårt, lågavlönat grovarbete i arbetsläger. ”För att förtjäna sitt levebröd”, som Boris Guldstenck, länsherren, uttrycker det. Nu börjar även folken i de annars så fogliga länen i norr visa missnöje.
604
Cereval. I Tarassusravinen hittar man en stor månsilverfyndighet och en rush inleds.
Hynsolge. Hynsolgeupproret börjar. Missväxt i stora delar av Hynsolge. När ingen hjälp ges belägrar man länsherrarna i Mergilia och Ansorvia.
605
Hynsolge. Brangorias armé kommer till Mergilias undsättning men möts av ett alltför stort motstånd och slår till reträtt. På sensommaren störtas Ansorvias länsherre. Abrahim Stenklo adlas av kungen för sina bedrifter och utses till ledare för kungens armé, folkets armé.
606
Cereval. Ytterligare månsilver hittas i Tarassusdalen. Konflikter uppstår om fyndigheten och drakar kommer dit för att plundra och äta.
Hynsolge. Kungen förklarar krig mot länet Sirigon, men länen Baldor och Kunhaga lägger sig i.
607
Cereval. Uråldriga konstföremål hittas i Tarassusravinen, legenderna om månalverna väcks återigen till liv.
Hynsolge. Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen. Den nya armén i Ansorvia kuvar Galdinor och norra Pendor. Samtidigt vann kungen över Kunhaga. I slutet av året anfalls Mergilia och Nya armén vinner.
608
Cereval. Skattsökare samlas vid Tarassusravinen, konflikter mellan troll och människor är vanliga då trollen håller hårt på månlagen. En forskargrupp från Drakoniauniversitetet anländer till drakmästarnas bergstoppar och får skåda dess under. Drakmästarna säger att inga fler besök önskas.
609
Cereval. Spänt förhållanden mellan troll och stadsstater, nomaderna ställer sig på trollens sida och hotar med att gå till måntinget.
Hynsolge. Huvudstäderna i Varpodia och Jamarund belägras av lokala rebellstyrkor i väntan på Nya armén och/eller rojalisterna.
610
NU!

Geografi

Kladdkarta: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29163#29163

Hynsolge Geografi

Klimat

Platser

Hylmarskogen

Gormowacs skog

Meteoritkratern

Grynnerpasset

Flora & Fauna

[Allmän beskrivning av Hynsolges flora och fauna]

Bovarierna

Hynsolge är uppdelat i tretton stora län kallad bovarier. I andra joritalande länder misstolkas ordet "bovari" ofta som "baroni". Ett bovari regeras antingen av en bovar eller en friherre.

Namnen på de i källorna namngivna bovarerna: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=16305&sid=056a4bbad0f1962b94d07d96d472fe43#p16305

Namnförslag till de i källorna ej namngivna bovarerna: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=36920#p36920

Baldor

Heraldisk vapen:
Huvudort: Olsehem
Bovar: Djauromir Olse(av berendisk härkomst?)


606 e.O.
Kungen förklarar krig mot länet Sirigon, men Baldor lägger sig i tillsammans med Kunhaga.
607 e.O.
Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen.

Kunhaga

Heraldisk vapen:
Huvudort: Thamborg
Bovar: Tanwin Widor


903 f.O.
Kejsardömet Jorpagna erövrar hynernas land och ombildar det till provinsen Hynsolgia. Staden Tamoronia (Thamborg) i norr blir huvudstad och en viktig gränsfastning för kejsardömet i nordöst.
606 e.O.
Kungen förklarar krig mot länet Sirigon, men Kunhaga lägger sig i tillsammans med Baldor..
607 e.O.
Kungen besegrar Kunhaga och sluter fred med Baldior.

Hamellien

Heraldisk vapen:
Huvudort: Orkovia
Bovar: Kung Mefimor IV (förslag till fullt namn: Mefimor Radomir av ätten Radomir (se: Assan II Radomir))

Jamarund

Heraldisk vapen: En röd stegrande häst mot svart? (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29166#29166)
Huvudort: Sabarun
Bovar: Agel Spiutspethz (eller Mervidar Spiutspethz (förslag till fullt namn: Mervidar Spiutspetz av ätten Iwre))


609 e.O.
Huvudstäderna i Varpodia och Jamarund belägras av lokala rebellstyrkor i väntan på Nya armén och/eller rojalisterna.

Notater

-Regeras av friherre Spiutspethz (och hans dotter Aglinga) i bovariets huvudort Sabarun. Friherrens andra dotter är gift med kungen av Hynsolge.

-Länsherrens vasaller är här inte så talrika som i södra Hynsolge men de har desto större områden att förvalta (vilket knappast är till någon fördel) De kallas "traviner" och regerar från stora gods där huvudnäringen är hästavel.

-Hynsolgerna i Jamarund bedriver i hemlighet egen avel av hästar som de sedan säljer till akrogalier i Cereval eller till berendiska karavanhandlare.

-Delar av staden ar dvärgbygd och ruiner från krunsk kejsartid finns i västra bykärnan. Under staden ligger ”katakomberna”, rester från dvärgarnas gruvor som numera används som lagerutrymmen och tillflyktsort. Delar fungerar även som ett slags primitivt kloaksystem. En förseglad dvärgport leder ner i Underjorden men är omöjlig att försera...

-Det tros att dvärgarna från Grynnerbergen engång hade gruvor här som stod i förbindelse med dvärgrikerna här. 375 fO tog sig dvärgarna genom dessa när de försökte invadera Cereval. Dvärgarna kom från riket Imiht-da-Khôn (allierad med Tarat-Khôn).

-Området norr om Sabarun benämns ”Dvärgastupan” efter alla de dvärgar som här förlorade livet under invasionsförsöket av Cereval.

-Innan Järnkriget 1539-1534 fO slogs dvärgarna i Sabarun (Barun-Meth) med de östnarguritalande hynerna som försökte erövra deras smedjor.

-När sedan dvärgarnas överkung (Targald Karskfot) gick i krig mot krunierna allierade dessa sig med hynerna kring Sabarun.

-Efter Kruns seger tilläts hynerna att bosätta sig i nordvästra Krun (dagens Hynsolge) och krunierna bygde en stad kring dvärgagruvorna.


Historia som rör Jamarund och staden Sabarun

Ca 1650 fO
Dvärgarna upptäcker rika järnforekomster ute på högslätten i Grynnerpasset. Ett gruvsamhälle och en port mot ovanjorden etableras; Barun-Meth.
Ca 1550 fO
Östnarguritalande stammar börjar dyka upp i området. Dvärgarna är mistanksamma mot detta folk men försöker eftervart att inleda handelsavtal. Det slutar med att människorna försöker erövra dvärggruvorna, dock utan att lyckas.
1539 fO
I söder utbryter Järnkriget mellan dvärgarna i Grynnerbergen och krunska kejsardömet. Dvärgarnas thar (överkung) svär i ungdomligt övermot att människorna skal drivas ut i Övervattnet (dvärgarnas något udda beteckning för ”havet”). En av barbarstammarna, hynerna, allierar sig med krunierna och driver tillbaka dvärgarna i Barun-Meth.
1534 fO
Krunierna segrar och dvärgarna tvingas som skadeersättning avslöja järnsmidets konst. Barun-Meth överges av dvärgarna och förseglas mot Överjorden. Flera hynska klaner bosätter sig kort tid senare ovan mark och kallar sig jamariner.
1080-1065 fO
Krunska kriget utbryter mellan hynerna och krunierna. De nordhynska klanerna får innledningsvis stå emot hårda attacker från krunierna som tar sig genom det breda Grynnerpasset. Deras stridsvagnar är mycket svåra motståndare för hynerna som huvudsakligen kämpar till fots. Snart får de dock hjalp från sina fränder i Barbia som på snabba hästar kan utmanövrera vagnarna. 1073 fO står ett för krunierna förödande slag (sydväst för dagens Sabarun) där de förlorar hundratals stridsvagnar och för hela resten av kriget initiativet i nordöst.
1065 fO
Kejsardömet Jorpagna utropas långt borta i väster av hynska krigare som med stöd från befolkningen i den forna krunska kolonin Jorpur besegrat krunierna. Endast ett fåtal krigare ur jamarinerstammen stannar dock kvar i den nya staden Grivela.
903 fO
Kejsardömet Jorpagna erövrar jamarinernas land tillsammans med resten av Hynsolge, och den gamla krunska gränsstaden (med dvärggruvan under) bli säte for ett mindre jorisk fort kallad Sabarunis. Detta lyder direkt under den för området viktigaste gränsstaden Tamoronia Thamborg lite längre söderut.
598-599 fO
Den Tredje Konfluxen. Sabarunis faller och två tredjedelar av jamarinerna äts upp av Köttbitarna. Staden överges.
375-352 fO
Dvärgar från riket Imiht-da-Khôn i Grynnerbergen tar sig upp från Underjorden i det gamla Barun-Meth och försoker etablera ett rike i Cer-bergen. Efter 23 år strider mot svartfolken här återvänder de och ger upp. Området kring staden blir känd som ”Dvärgastupan”.
50-100 eO
Svartfolksklaner bosätter sig i den gamla staden och härjar i hela norra Hynsolge som underlydande blodsalven Korumil Gormowac.
124 eO
Härföraren Fingal Gorrond krossar svartfolken och utropas till kung av Hynsolge. Jamarinernas land ges som län till en av Gorronds viktigaste kämpar; bovaren Agel Spiutspethz. Han tar sitt säte i ruinerna av det gamla Sabarunis som får namnet Sabarun.

Varpodia

Heraldisk vapen:
Huvudort: Bolbosa
Bovar: Ervidar Ladroc


609 e.O.
Huvudstäderna i Varpodia och Jamarund belägras av lokala rebellstyrkor i väntan på Nya armén och/eller rojalisterna.

Sirigon

Heraldisk vapen: En gyllene nyckel mot xxx? (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29178#29178)
Huvudort: Fervidun
Bovar: Anarghel Ståhlkänga/Mauroc? (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=16305#16305) (förslag till fullt namn: Anargel Ståhlkänga av ätten Meuroc)

407 f.O.
Fervidun grundat.
606 e.O.
Kungen förklarar krig mot länet Sirigon, men länen Baldor och Kunhaga lägger sig i.

Brangoria

Heraldisk vapen: En röd drakorm mot xxx? (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29178#29178 och EA-Boxen)
Huvudort: Någonstans utanför det tidigare fästet Gråborg?
Bovar: Rigurt Riikov (av ätten Riikov?)

381 e.O.
Mergilias länsherre, som ansätts hårt av det sex år gamla upproret befinner sig i ett prekärt läge, när han på hösten får hjälp av grannlänens vasaller. Folkets uppror slås ner, upprorsledarna avrättas och hundratals döms till livstids straffarbete. Mergilias, Ansorvias och Brangorias bönder är nu mer eller mindre livegna.
421 e.O.
Mustansir Omurtaag, rådgivare till baron Aurolf Järnnäve av Brangoria får en vision och börjar predika en ny gudsfilosofi. Den nya religionen kom att kallas Stjärnläran. Dess anhängare, främst adelsmän, lägger stor vikt vid astronomisk och astrologisk forskning.
425 e.O.
Flera unga adelsmän från centrala Hynsolge rapporteras ha försvunnit. Stjärnlärans inre krets begav sig till kometkratern och tömde den på vatten. De använde den röda stenen de fann där för att frammana demonen Onaabys och lät den befrukta stjärnlärans ledares hustru. Större delen av deltagande kultister avled strax därefter i en märklig sjukdom förorsakad av den röda stenen. Senare dör kvinnan i samband med att hon föder en son, Tervel, som kom att korrumpera bovariet Brangoria efter att han dödat sin styvfar och tagit hans plats som rådgivare åt baronen. Tervel bytte senare namn till Parikila.
426 e.O.
En otäck feberepidemi utbryter i Brangoria.
497 e.O.
En feberepidemi utbryter i Brangoria. För att förhindra att epidemin sprider sig isolerar man området.
538 e.O.
Brangorias länsherre, Djauruc Riikov, lider av pengabrist och går med på att låta en liten stad, Gråborg, köpa sig fri. Staden växer dock med åren. Enligt köpekontraktet, som gäller i hundraår, får inte några av länsherrens tjänare på något sätt störa ordningen i Gråborg. Därmed blir Gråborg på gott och ont en fristad för politiska flyktingar från hela Brangoria och även andra län och länder.
543 e.O.
Brangorias adelsmän börjar handla med slavar. Speciellt män och kvinnor från Efaro och utländska krigsfångar förs på hemliga vägar till länet. Ingen vet vad slavarna används till.
605 e.O.
Brangorias armé kommer till Mergilias undsättning men möts av ett alltför stort motstånd och slår till reträtt. På sensommaren störtas Ansorvias länsherre. Abrahim Stenklo adlas av kungen för sina bedrifter och utses till ledare för kungens armé, folkets armé.

Mergilia

Heraldisk vapen: En hammare i silver mot blått? (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29166#29166) (...med nio små stjärnor av guld runt?)
Huvudort: Bedorum
Bovar: Boris Guldstenck (förslag till fullt namn: Boris Guldstenck av ätten Revioc)

375 e.O.
Med hjälp av en trupp dvärgar från Grynnerbergen sätter folket i östlänen Ansorvia och Mergilia igång ett uppror. Till en början blir upproret framgångsrikt. Ansorvias länsherre fördrivs.
381 e.O.
Mergilias länsherre, som ansätts hårt av det sex år gamla upproret befinner sig i ett prekärt läge, när han på hösten får hjälp av grannlänens vasaller. Folkets uppror slås ner, upprorsledarna avrättas och hundratals döms till livstids straffarbete. Mergilias, Ansorvias och Brangorias bönder är nu mer eller mindre livegna.
580 e.O.
Agila Dubbelhand, en av historiens största frihetskämpar, leder ett mindre uppror mot länsherrarna i ett östligt län, Mergilia. Upproret slås snart ned och Agila placeras i en djup fängelsehåla. Han hyllas som en hjälte bland folket.
587 e.O.
En fångvaktare smugglar ut en diktsamling som Agila Dubbelhand, den Hynsolgiske frihetskämpen, skrivit under sina år i fångenskap. Dikterna sprids främst muntligt men även genom avskrift snabbt bland folket. Många blir tonsatta. Ur dikten Enhörningens flykt kommer parollen: ”Det vridna hornet följer vi, slaveriets tid är förbi.” Originalet göms undan.
596 e.O.
Översvämning i sydvästra Hynsolge. Många dör och många fler lider ekonomisk skada. Många flyr norrut mot Mergilia och sätts där på hårt, lågavlönat grovarbete i arbetsläger. ”För att förtjäna sitt levebröd”, som Boris Guldstenck, länsherren, uttrycker det. Nu börjar även folken i de annars så fogliga länen i norr visa missnöje.
604 e.O.
Hynsolgeupproret börjar. Missväxt i stora delar av Hynsolge. När ingen hjälp ges belägrar man länsherrarna i Mergilia och Ansorvia.
605 e.O.
Brangorias armé kommer till Mergilias undsättning men möts av ett alltför stort motstånd och slår till reträtt. På sensommaren störtas Ansorvias länsherre. Abrahim Stenklo adlas av kungen för sina bedrifter och utses till ledare för kungens armé, folkets armé.
607 e.O.
Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen. Den nya armén i Ansorvia kuvar Galdinor och norra Pendor. Samtidigt vann kungen över Kunhaga. I slutet av året anfalls Mergilia och Nya armén vinner.

Metipov

Heraldisk vapen:
Huvudort: Orlangin
Bovar: Bodor Merriod

Galdinor

Heraldisk vapen:
Huvudort: Arbin
Bovar: Abgan Wijke

607 e.O.
Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen. Den nya armén i Ansorvia kuvar Galdinor och norra Pendor. Samtidigt vann kungen över Kunhaga. I slutet av året anfalls Mergilia och Nya armén vinner.

Ansorvia

Heraldisk vapen: Anyaks symbol i guld mot blått? (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29166#29166)
Huvudort: Kandor
Bovar: Sedan 605 eO Abrahim Stenklo, tidigare den nu avsatte Jernstaff? (http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=16305#16305) (tidigare xxx Jernstaff. Förslag till fullt namn: Kragmar Jernstaff av ätten Rijmrod)


375 e.O.
Med hjälp av en trupp dvärgar från Grynnerbergen sätter folket i östlänen Ansorvia och Mergilia igång ett uppror. Till en början blir upproret framgångsrikt. Ansorvias länsherre fördrivs.
381 e.O.
Mergilias länsherre, som ansätts hårt av det sex år gamla upproret befinner sig i ett prekärt läge, när han på hösten får hjälp av grannlänens vasaller. Folkets uppror slås ner, upprorsledarna avrättas och hundratals döms till livstids straffarbete. Mergilias, Ansorvias och Brangorias bönder är nu mer eller mindre livegna.
604 e.O.
Hynsolgeupproret börjar. Missväxt i stora delar av Hynsolge. När ingen hjälp ges belägrar man länsherrarna i Mergilia och Ansorvia.
605 e.O.
Brangorias armé kommer till Mergilias undsättning men möts av ett alltför stort motstånd och slår till reträtt. På sensommaren störtas Ansorvias länsherre. Abrahim Stenklo adlas av kungen för sina bedrifter och utses till ledare för kungens armé, folkets armé.
607 e.O.
Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen. Nya Armén i Ansorvia kuvar Galdinor och norra Pendor. Samtidigt vann kungen över Kunhaga. I slutet av året anfalls Mergilia och Nya armén vinner.

Pendor

Heraldisk vapen:
Huvudort: Wolkor (flyttat till staden Podun efter översvämningar?)
Bovar: Mesalim Gardac (


596 e.O.
Översvämning i sydvästra Hynsolge. Många dör och många fler lider ekonomisk skada. Många flyr norrut mot Mergilia och sätts där på hårt, lågavlönat grovarbete i arbetsläger. ”För att förtjäna sitt levebröd”, som Boris Guldstenck, länsherren, uttrycker det. Nu börjar även folken i de annars så fogliga länen i norr visa missnöje.
607 e.O.
Länet Baldor faller för kungens armé och sluter fred med kungen. Den nya armén i Ansorvia kuvar Galdinor och norra Pendor. Samtidigt vann kungen över Kunhaga. I slutet av året anfalls Mergilia och Nya armén vinner.

Olakia

Heraldisk vapen:
Huvudort: Bemir
Bovar: Osruc Mercov


596 e.O.
Översvämning i sydvästra Hynsolge. Många dör och många fler lider ekonomisk skada. Många flyr norrut mot Mergilia och sätts där på hårt, lågavlönat grovarbete i arbetsläger. ”För att förtjäna sitt levebröd”, som Boris Guldstenck, länsherren, uttrycker det. Nu börjar även folken i de annars så fogliga länen i norr visa missnöje.

Städer

Hynsolge Städer

Orkovia

Huvudartikel:Orkovia

Fervidun

Huvudartikel:Fervidun

Gråborg

Huvudartikel:Gråborg

Podun

Huvudartikel:Podun

Enda stad utmärkt på kartan men som inte är länshuvudstad...

Samhälle

Befolkning

Sociala stånd

Adel

Folket

Styre

Utrikespolitik

Berendien

Landori

Nidland

Krun

Diskussion: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=16003#16003

Krilloan

Diskussion: http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=22630#22630

Militärmakt

Bovarerna

Nya Armén

Rojalisterna

Religion

Parbagerna

Huvudartikel:Parbagerna

Fingalkulten

Huvudartikel:Fingalkulten

Stjärnläran

Huvudartikel:Stjärnläran

Andedyrkan

Kopplad till nargurernas dyrkan av sina förfäder...

Kultur

Heraldik

Diskussion...

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=29173#29173

Kokkonst

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=26944#p26944

Personer

http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=36920&sid=16073923130cb5c08cf8b621abd0c2a0#p36920