"Palinor" och "Zorakin": Skillnader mellan sidorna

Från Ereb altor
(Skillnad mellan sidor)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
 
Rad 1: Rad 1:
Palinor är en ordenstat öster om [[Ransard]]. De dyrkar sin egen variant av den [[Lysande Vägen]], som särskilt hedrar helgon, martyrer och förfäder. Vart hundrade år går de i härnad mot Ransard, ett heligt soltåg. Förutom riddarna och medlemmarna av Palins Orden bor det även narguriska nomader i landet. Många av landets grannar ser med misstänksamhet Palinor eftersom dess riddarelit nyttjar nekromanti som en del av sin kult. Landet är flackt och öppet i öster och söder, och hem till hästuppfödande herdenomader. I landets centrum ligger Kärnmassivet, mäktiga berg som vräker sig upp ur stäppen. I väster rinner tre floder som vattnar lantbrukarnas åkermarker. Längre i väster ligger Alermarks skogar, gränsen mot Ransard, och söder därom Ejdunnbergen, ett par låga berg eller kullar där fästningen Karneke ligger som ett gränsskydd. Den värdefulla Palinoriska Stridshästen har sin hemvist landets stäpper, men annars är Palinor fattigt och saknar naturresurser.
{{Landsfakta
|namn=Zorakin
|huvudstad=[[Pendon]] (ca -)
|invånarantal= -
|befolkning= -
|kartbild=Zorakin.jpg
|styrelseform= -
|arme= -
|exportvaror= -
|importvaror= -
|religion= -
|övrigt= -
}}
 
=Historia=
Zorakin Historia
 
=Geografi=
 
Zorakien som land uppvisar mycket stora skillnader mellan de olika landsändarna och består i huvudsak av två stora halvöar, Grindanu i väst och Indar i öst. Dessa båda "rikshalvor" binds samman av ett smalare landområde i mitten, som främst utgörs av hertigdömet Inberg, mellan havet i söder och bergen i norr.  
 
'''Grindanu'''
 
Grindanu kännetäcknas av ett torrt, soligt medelhavsklimat och har är ett böljande, kulligt landskap med odlingar av vin, citrus och vete samt boskapsskötsel. Halvön är tättbefolkad i synnerhet ju närmare kusten man kommer. Det är tätt mellan byar och köpingar.
 
I östra Amtefjärd kan kusten på på sina ställen vara klippig och svåråtkomlig. Slingrande smala vägar löper här på avsatser längst kusten och sammanbinder by efter by. Odlingarna bedrivs här på terrasser. Dessa byar är svåra att komma åt för såväl pirater som fogdar vilket är en huvudorsak varför de ligger där de ligger.
 
Mitt i Grindanu dominerar Torildskogen. Här är det mer bergigt och inte lika tättbefolkat. Skogen hyser dessutom en del svartfolk och raider från dessa förekommer. Borgarna här är mer byggda för försvarssyfte än för skönhet vilket syns
 
'''Indarhalvön'''
 
Indar i huvudsak är ett väldigt flakt jordbrukslandskap som är genomflutet och avvattnat av två stora floder. Här domineras landskapet av de många utspridda gårdarna, småbyarna, dikessystemen, väderkvarnarna och jordbrukets odling av vete och korn.
 
Indar är ett mycket bördigt landskap med stor befolkning. Bevattningssystemen från floderna genomkorsar landskapet. Indars högsta punkter verkar oftare bestå av väderkvarnar eller borgar än av träd eller höjder. Träd syns bara som enstaka solitärer, som pilträdsvallar och som små gröna öar omgärdande byar eller ensligt liggande bondgårdar. Mitt i Indar reser sig den enda större kullen i landskapet. Uppe kullen ligger staden Indarsol. Staden och kullen dominerar landskapet och kan i klart väder ses på flera mils och dagsmarschers avstånd. Strax utanför staden rinner floden Solån förbi. Här skeppas spannmålet från Indar ut till export.
 
Längre österut runt Luksilo och hertigdömet Gredelmark blir landskapet lite mer småkulligt och omväxlande. Cederalléer är vanligt förekommande. Andelen skog ökar och består främst öpppna till halvöppna kastanje- och pinjeskogar. I området runt Luksilo, Kra och östra Salamora är ensamgårdarna färre och byarna mer sammanhållna likt små vackra köpingar med vindlande små gator som förenas runt ett litet torg där det alltid finns en liten springbrunn. Vinodling, boskapsskötsel och spannmålsodling dominerar jordbruket.
 
'''Innanbergen'''
 
Innanbergen utgörs tillstor del av hertigdömena Inberg och Salamora. Hertigdömet Inberg är länken som håller ihop de båda rikshalvorna. Hertigdömet kan sägas bestå av tre lika stora delar. En del består av de Aidniska bergen. Bergen är ett alplandskap med höga spetsiga snövita toppar, vilda skogar och mycket få människor. Därefter kommer högländerna vilka består av de så kallade Innanbergen. Innanbergen fortsätter österut och utgör en försvarlig del av hertigdömet Salamora. Detta området har lite mer befolkning. Fårskötsel, skogsbruk och vinodling är de viktigaste näringskällorna här.
 
Slutligen så är den tredje delen Inbergs lågland. Detta lågland fortsätter vidare österut in i den västligaste delen av Indar. Landskapet består framförallt av ett öppet landskap som i huvudsak domineras av gräsmarker, här och var avbrutna av enstaka solitära träd eller mindre asp- och ekdungar. Landskapets milsvidda gräsmarker fungerar som utmärkta betesmarker. Jorbruket domineras därför av hästuppfödning och boskapsskötsel. Stora hjordar av hästar och nötboskap rör sig runt i landskapet.
 
==Klimat==
 
==Platser==
 
==Flora & Fauna==
 
Zorakien kännetecknas av sina två stora halvöar i väst och i öst, sitt havsnära, subtropiska läge i söder och de Aidniska bergen norr. De stora geografiska skillnaderna gör att landets flora och fauna är mycket varierande.
 
 
'''Aidniska alperna'''
 
De Aidniska bergen avgränsar Zorakin i norr. Det är ett alplandskap med mäktiga snötäckta bergstoppar som tycks klösa himlen med sin vita toppar. I de högst belägna områdena kan man finna glaciärer vars smältvatten rinner ut i snabbt växande bäckar som i bland störtar ner som skyhöga vattenfall för att sedan fortsätta sin färd mot Zorakiens lågländer.
 
''Flora:'' Skogarna som växer längst bergens branter är karga högst upp och består oftast av glesa bestånd stentall. Lite längre växer även lärk och silvergran vid.
 
''Fauna:'' Bergen är hemvist för björnar, pumor, vargar,lo, hjortar, stenbock och gems.
 
''Jättesalamandern'' har också sin hemvist här. Den gulsvarta 1,5-2 meter långa jättesalamandern lägger sina ägg i nyligen brända markområden. För att inte konkurrenter ska ta området i besittning försöker ödlorna oftast ta "sitt" brända revir i besittning innan elden ens har brunnit ut. Revirstrider förekommer ofta mellan ödlorna och de bevakar sitt brandrevir svartsjukt vilket kan ställa till problem för resande som försöker tända en eld i de Aidniska bergen.
 
''Zorakisk klippdassare'' har också sin hemvist i de Aidniska alperna. Klippdassaren kan närmast kan beskrivas som en in rund lurvig boll med fyra ben, plirande ögen och liten spetsig nos. Man ser dem ofta ligga och sola på sydlänta klippor. Den är helt harmlös men har ett skärande, skrämmande varningsskri som kan skrämma slag på den modigaste om man är beredd på det.  
 
'''Innanbergen'''
 
Längre söderut kommer man förbi de så kallade Innanbergen som också gett namn åt hertigdömet Inberg. Detta är ett mer låglänt bergsområde som övergår till ett högkulligt landskap. Området har ett mer tempererat klimat vattentillgången är förhållandevis god och det är mer befolkat med människor. Naturen skiftar mellan skogar och alpängar. Människorna utnyttjar dessa alpängarna som betetsmark och ängstäkt.
 
''Trädflora:'' Skogarna trädsammansättning består i huvudsak av lärk, silvergran, bok och berglönn
 
''Markfloran:''På alpängarna växer gräsarter, gentiana, lejontand och krysanthemer. I skogarna domineras markskiktet av bärris, starr, ljung, mossa och orkidéer
 
''Fauna:'' Faunan präglas av murmeldjur, sjusovare, vitsvanshjort, kronhjort, vildsvin, räv, varg, rödlo och björn. Enstaka jättesalamandrar kan hittas även här nere.
 
Längre söderut skiftar landskapet sin karaktär till ett småkulligt landskap med omväxlande skog och betesmark. Landet börjar bli torrare men avvattnas fortfarande av bäckar, forsar och åar från bergen. Dessa flyter nu ihop till större floder.
 
''Trädflora:'' Skogarna domineras fortfarande av bok och lärk men även ek, lind, ädelkastanj och lönnar ingår i trädfloran.
 
''Markflora: Gräsarter, bärris, krysanthemer, gentiana, lejontand, aklejor och riddarsporrar ''
 
''Fauna:'' I detta gränsland trivs hare, vildsvin, kronhjort, vitsvanshjort, svartsvanshjort, räv, varg, lo och enstaka karakaler.
 
Det börjar bli tätare mellan bosättningar och man kan se flera borgar och större byar. Flera vinodlingar finns i området. Ännu längre söderut delas Zorakin upp i två halvöar. Grindanu i väst som gränsar mot Kardien och Indar i öst. Dessa båda halvöar binds samman av Inbergs gräsland.
 
'''Grindanu'''
 
Grindanu domineras av ett välutvecklat jordbruksområde närmare kusten och av Torildskogen i mitten omfamnande Grindanubergen. Jordbruksområdet är mycket tättbefolkat medan de djupare delarna av Torildskogen undviks av människor på grund av förekomsten av svartfolk. Området däremellan består främst av omväxlande jordbrukslandskap och öppna till halvöppna ekskogar med inslag av lind, kastanj och avenbok.
 
''De Aidniska ekskogarna''
 
I södra och centrala Kardien samt västra Zorakien har under århundraden ekarna vuxit sig mäktiga, breda och krumma. Ekarnas grenverk har brett ut sig allt mer tills träden till slut bildat enorma kronor stora som palats där grenarna tycks bilda tempelkolonner som håller uppe trädets jättelika lövtak. Och där de nedre, mjukt bågböjda grenarna ofta sveper iväg tjugotals meter åt båda håll bara några meter ovan mark. Enskilda ekars trädkronor kan utan vidare täcka upp till ett halvt tunnland mark.
 
Här och där mellan ekarna står enorma kandelaberliknande lindar och förvridna, spärrgreniga avenbokar med låga svepande kronor som är som gjorda att klättra i. Dessa skogar har en gles till halvöppen karaktär. Varje träd har sitt eget klart avgränsade "revir" innan nästa trädkrona tar vid. Bestånd av enorma hasselbuskar bildar kyrkoliknande valv under de glesa ek- och lindskogarna.
 
''Trädflora:'' Ängsek, Holmek, Lind, Lönnar, Hassel, Vildkörsbär, Avenbok, Pinjetall
 
''Markflora:'' Gräsarter, aklejor, Khrysanthemer, riddarsporrar, lavendel, salvia-arter.
 
''Fauna:'' Här huserar djur som flygekorre, sjusovare, svartsvanshare, vattenrå, vildsvin, kronhjort och jättehjort. Räv och karakal samt enstaka vargar har dessa skogar som jaktmarker.
 
Dryaderna, trädens väktare sägs ha skymtats i dessa skogar.
 
''Skogarna avbryts av enorma ängs- och hagmarker kantade med bryn av vitblommig hagtorn, slån och hasselbuskar. Enstaka ekar, lindar och vildkörsbär står som jättelika solitärer i landskapet. Ängsmarkerna är ett överflöd av gräs och ängsblommor som slåttergubbe, ängsskallra, solhatt, gentiana och blåklocka och orkidéer.
 
Morgondimmor ligger täta över ängarna och man kan nästan höra de silverlika skratten från älvorna och tycka sig skymta deras ringdanser. Närmast byarna används ängsmarkerna även som hötäkt. Folkets låter sina hästar och boskap betar här.
 
Så gör också kronhjort, jättehjort och svartsvanshjort. Muntjaken smyger under lindar vars grenar hänger ut över vattendragen. Den stampar nervöst och ger akt på minsta ljud eller rörelse. Uppe i en av ekarna ligger en karakal och spejar från en långsträckt, bågböjd gren. Trädets stora grenar är behängda med mörkgrön, sammetslik mossa.''
I de torrare södra och västra delarna Grindanu växlar landskapet mellan fullständig uppodling och torra, glesa ängsskogar.
 
''Floran:'' Dessa skogar består främst av ek, holmek eller pinjetall vars paraplyliknande klargröna kronor skänker välbehövlig skugga och mjukar upp det brända ängslandskapet. 
 
''Markfloran'' I detta ängslandskap trivs lavendel, riddarsporrar, krysanthemer och gräsarter.
 
''Fauna:'' De vanligaste djuren Grindanu är rödräv, aidnisk karakal, tvättbjörn, hare och olika sorters hjortar.
 
 
'''Grimaniträsket'''
 
På den östra sidan av Grindanuhalvön finns Grimaniträsket. Det anses vara en ogästvänlig plats. Stora och nästan ogenomträngliga sumpskogar breder ut sig i träskområdet. Träden växer på gigantiska socklar vars stora rotben skapar de mest groteska formerna. Här och var öppnar sumpskogen upp sig i stora översvämmade vass och gräsmarker.
 
 
''Markflora:'' Kryddig kalmus, blå svärdslilja, hampa, vass, blomvass, sjönöt och enorma näckrosor.
 
''Trädflora:'' Sumplönn, hemlock, sumpcypress, mangrove, al och pil.
 
''Fauna:'' I träsket trivs alligatorer, muntjack, possum och tvättbjörn. Fågellivet är spektakulärt både till antal och i färgsceneri.
 
Den zorakiska praktparakiten är vida känd för sin safirblåa fjäderdräkt. Lika kända de vackra små solfåglarna som suger nektar från de många blommorna i träsket.
 
 
'''Indar'''
 
Indarshalvöns landskap är nästan fullständigt platt i väster och syd. Landskapsbilden dominers nästan helt av jordbruket. Den allra yttersta västra delen av Indar, liksom de sydliga delarna av hertigdömet Inberg som knyter i hop Zorakins båda rikshalvor, består av ett mycket glest beskogat gräslandskap. Detta område används för uppfödning av hästar och boskap. Stora hjordar av dessa djur vandrar runt i landskapet.  
 
I detta gräslandskap trivs den välkända pampiska stäppharen. Haren är vid känd för sin enorma hastighet. Endast de snabbaste hästarna har en chans att hinna ifatt den. Harjakt från häst är en vida populär sysselsättning bland pamperna. En variant av den pampiska harjakten bedrivs av adelfolket i Inbergs och Indarrikes stäppområden.
 
''Trädflora:'' De enstaka träd som växer här utgörs främst av pil, al, poppel och vide längst vattendragen samt enstaka holmekar ute gräsvidderna.
 
''Markflora:'' Gräsarter, riddarsporrar, lavendel, rosmarin, muskatelsalvia
 
''Fauna:'' De djur som trivs här är rödräv, pampisk stäpphare, svartsvanshjort och stortrapp (en stor slättfågel)
 
Genom Indar flyter två stora breda floder vid namn Solaån och Granströmmen. Vassbältena och våtängarna längst dessa floder erbjuder ett eldorado för fågellivet. Vattnet från dessa båda floder avvattnar resterande delen av Indar genom ett sinnrikt dikessystem och bidrar till Västra Erebs rikaste spannmålsskördar.




'''Indars högland och Nordbergaskogen'''


{{Landsfakta
Närmare bergen i nordöst ovan Indar sluter sig sedan markerna igen i lummiga ädellövskogar och blandskogar. Marker sluter sig ju längre norrut man kommer och ger skydd åt många ljusskygga varelser, både mänskliga och djur. Det sägs att det någonstans i dessa djupa och skogar ska finnas kvar ett bestånd av den sällsynta och outsägligt vackra gyllenlönnen.
|namn=Palinor
 
|huvudstad=[[Khartotum]] ca 40 000
''Trädflora:'' Bokar, kastanjer, lärk, silvergran, skogslönn, bergslönn, gyllenlönn.
|statsöverhuvud=Ghaerît (Stormästare) Frankeituz II Cel af Salbad
 
|invånarantal=ca 118 500
''Markflora:'' Seleneros, Vintergrön, Myskmadra, Silverklockor, olika sorters bärris
|befolkning=96% [[Människor|människor]], 1% [[Dvärgar|dvärgar]], 1% svartfolk
 
|kartbild=Palinor.jpg
''Fauna:'' Bland djuren ses framförallt olika hjortar, hare, vildsvin, varg, räv, enstaka karakaler, rödlo, pumor och vargar.  
|styrelseform=ordensstat
 
|arme=Stark och vältränad riddarhär, odisciplinerat folkuppbåd, odöda
I nordbergaskogarna finns det fortfarande en del alvbosättningar och svanmöer sägs hålla till invid trolska otillgängliga skogssjöar
|exportvaror=Stridshästar
 
|importvaror=Vapen, Salt, Tyg
=Städer=
|religion=Lysande Vägen, Palins Ordernsregel (Kättersk)
Zorakin Städer
|övrigt=Idkar Nekromanti och Krigsmagi
 
}}
==Pendon==
{{huvudartikel|Pendon}}


= Historia =
För hundratals år sedan predikade [[Palin]], en självutnämnd Odo lärjunge, att [[Etin|Etins]] vilja var att hans "Tros ljus skulle lysa över Altors mörkaste djup". Palins missionsorden reste långt och predikade för oförstående narguriska barbar till fara för både liv och lem. Missionen bar frukt, och snart fann sig orden finansierad av mäktiga mecenater som idkade pälshandel och trad i missionärernas fotspår. Men barbarstammarna visade sig vara opålitliga. Plötsligt stod väldiga värden och handelsavtal på spel, och orden förlade sitt säte till kapitelhuset Khartotum i den avlägsna norden för att kunna hålla ett öga på sina intressen. I samma veva stiftades nya regler för orden, som omdanade den till ett militärt sällskap kapabelt att upprätthålla sin suveränitet och se efter sina intressen bland de våldsamma barbarerna. Riddersmän och äventyrare från hela Ereb flockades till de obrutna markerna och löftena om fromhet och profit som gick hand i hand. De lokala stammarna kuvades och omvändes. Men samtidigt färgades ordensriddarna av de lokala sederna. Man lärde sig hemligheter om liv och död från schamaner och åldermän bland stammarna. Men eftersom orden var hierarkiskt uppbyggd stannade de viktigaste kunskaperna i dess innersta kretsar runt stormästaren, som numer ansåg sig ha tillgång till gudomlig kunskap om världens väsen.


Riddarmunkorden blev därmed också en mystikerorden som sökte efter obskyr och förbjuden kunskap för att komma närmare tillvarons hemligheter och Etins gudomliga natur. Detta ansågs inte vara ett utslag av hybris, utan strävsam fromhet.
== Indarsol ==


År 200 e.O. rubbades handelsbalanserna. Ransardiska jarlar lade beslag handeln med några av de viktigaste stammarna. Palinor såg sig bestulen själva källan till sin rikedom, sin makt, sitt inflytande och sin förmåga att omvända de otrogna. De stolta riddarmunkarna såg sig oförmögna att fortsätta sitt ärofulla leverne. Samtidigt var den ransardiska krigarstaten en för stor munsbit för de visserligen luttrade men alltför fåtaliga Palinorerna. År 210 e.O. samlade man alla sina till buds stående medel och angrep i ett första soltåg södra Ransard. Trots att man lyckades komma över en del krigsbyte var expeditionen ett stort misslyckande. Allvarliga förluster blottlade landet för eventuella repressalier. Några av de angripna jarlarna skickade mycket riktigt en straffexpedition som hotade att nå själva Khartotum. Palinorerna bemannade sin huvudstads murar, och förväntade sig det värsta. Den innersta kretsen tog sin tillflykt till de gravkammare där ordens forna hjältar låg. I lagom tid till att de ransardiska härjarna påbörjade sin belägring återvände Stormästaren tillsammans med en lite trupp av återuppväckta döda: fallna riddare och forna stormästare uppväckta som dödsriddare. Sida vid sida med dessa skräckinjagande hjälpare och en myckenhet av magisk hjälp lyckades stadens försvarare slå tillbaka det ransardiska angreppet, och rädda sin huvudstad. År 210 e.O. utropades till Palinorskt jubileumsår, och sedan dess har vart hundrade år firat räddningens jubileum genom våldsamma plundringståg, så kallade soltåg, på ransardiskt territorium. Tiden mellan dessa soltåg präglas även de av skrämystlingar och räder, eftersom Palinors ekonomi nu för tiden är beroende av krigsbyte och tribut
Indarsol är Zorakins andra stad med minst 6000 invånare. Staden ligger en brant kulle som höjer sig ett par hundra meter över den omkringliggande flacka slätten. Från kullens topp ser man långt ut över den flacka terrängen på Indar. Det sägs att klara dagar kan man se Kopparhavet glittra vid horisonten åt tre väderstreck och ana Nordbergaskogens älvfolksrike i norr.  


==Missionstiden==
Staden är minst lika väl befäst som huvudstaden Pendon. Staden har höga dubbla murar och ett stort antal torn av olika typ och utseende. Tornen har olika tak då inte alla följt med i tidernas idéer om försvarsteknik. Några av stadsmurens torn har väderkvarnsvingar på taket och runt om kullen syns flera av de här på Indar så vanliga kvarnarna. Vid kullens västra fot flyter den breda Solaån (som dock är en flod) sakta förbi. Från staden går en befäst kaponjär omgiven av enklare bebyggelse ner till Solaån och en muromgärdad pråmhamn. Även utanför stadens murar på flodsidan av kullen finns bebyggelse med kanske ytterligare ett tusental invånare. 


''Peters material från Palinor-tråden:''
Kullen är de eroderade resterna av en vulkan från tiden kring den första konfluxen. Området som då utgjordes av en mycket större halvö begravdes med sina urtidsvarelser i lava och aska från vulkanen som steg upp ur underjorden som en infekterad finne på den Altors feta näsa som är Ereb. Block av lava kan ännu bli funna i terrängen ända upp längs Aidnebergens sluttningar och vulkanens aska är grunden till den bördiga jorden på Indar. Kullen har än idag en sänka på toppen vilket är den gamla kratern.


12: Sjömannen Palin Hjallbrand omvänds av Odo, och rörd av dennes visdomsord bosätter han sig på en enslig klippa utanför Erebos kust.


44: Den vise mannen Palin är vid det här laget en välkänd helig man, och omges av en liten skara sanningssökare och troende. För att undvika bråk och tvister ditkerar Palin en uppsättning tumregler. Dessa enkla levnadsregler, vilka innehåller instruktioner om hur den veckoliga städningen skall utföras, och vilka dagar man får äta kött eller fisk, utgör grunden för den senare ordensregeln.
'''Förhistorisk tid'''


47: Palin dör, men beordrar sina lärljungar att bege sig till "världens vrångaste, mörkaste och farligaste hörn det att ni skall prövas till kropp och sinne, och att Odo's tros ljus skulle lysa över Altors mörkaste djup"
Troligtvis var halvlängdsmän kullens första invånare då man vid byggandet av källare ibland har stött på små tunnlar (utan tecken på gruvdrift vilken kunde inneburit vättar eller dvärgar). Det var dock när människofolket Penterna vandrade in i Aidne från nordost som kullen fick namnet Inder Kumar. Penterna hade snart drivit bort de människor som innan dess bebodde Indars kuster (av vilka idag pamperna tros vara en rest). Penternas druider såg berget som heligt och lät resa stora bautastenar i ringar dess topp. (Flera av stenarna och dess inskriptioner kan idag bli funna som delar av och i dagens bebyggelse.)


50-150: Palinbröderna deltar i missionsarbetet i Jorpagna, och därefter allt längre och längre bort. År 150 har de redan en viktig missionstation i Palinor: Khartotum.


150-176: Palinordens storhetstid. Handeln blomstrar. Det strategiskt placerade Khartotum blir huvudstad, och de första riddarbröderna dubbas som karavanvakter.
'''Kejserlig tid'''


166: Staten Palinor grundas som huvudsäte för orden.  
På 900-talet f.O. erövrades Indar av Jorernas imperium och penterna drevs västerut. Under Imperiets dagar stod en mindre borg med ett högt torn på platsen, byggt av dvärgar åt magikern Carsac. Jorerna hade ett fort vid floden nedanför kullen. Det var jorerna som gav halvön namnet Inadar och kullen blev känd som Carsac Kumar, vilket idag gett kullen namnet Carcumar. Carsac dog tillslut av hög ålder (vissa magiker gör det) och Imperiet tog över kullen som nu blivit viktig för att övervaka spannmålsproduktionen på halvön. Under tronföljdskriget på 720-talet f.O. förstördes fortet och delar av borgen när Befriarnas arméer krossade general Dirivins armé förlagd till fortet. (Snart efter krossades resten av Dirivins armé.) Under Solkejsaren gjordes endast mindre reparationer av borgen för att kunna kontrollera jordbrukarna. Redan på denna tiden var dock legerdierna lätta att styra och ordet revolt fanns inte ens i deras vokabulär.


176: Timolerien grundas och handelsrutterna skärs av. Det expansiva Ransard kommer närmre de oroade palinbröderna.


200: Timoleriska och Ransardiska jarlar har vid det här laget en sådan militär dominans i regionen att de kan kontrollera handelsflödena. Utan den livgivande handeln faller Palinorden samman som ett korthus. Rika missionstationer förvandlas till fattiga eremitage. I en desperat manöver koncentrerar sig Palinorden till Palinor i ett försök att återta sitt narguriska handelsmonopol, sitt inflytande och sin chans att frälsa själar.
'''Tredje konfluxen och dess efterspel'''


210: Det första korståget mot Ransard utropas. Efter en del lyckade plundringsräder finner man sig blottlagd för en Ransardisk straffexpidition. Framför Khartotums murar slås ransarderna tillbaka av palinoriska riddare och odöda. Vart hundrade år utropas till jubelår, och firas med ett korståg mot Ransard.  
Under tredje konfluxen drabbades Indar hårt och drygt hälften av befolkningen dog. Legerdierna hade drabbats hårt, men då halvön varit tätbefolkad innan konfluxen var befolkningen även efteråt förhållandevis stor. Legerdierna slog sig ihop i en slags kollektivjordbruk, en organisationsform som höll fram till lindskiarnakrigen. Carsacs torn undveks och ansågs hemsökt då köttbitarna hade kryllat på tornet som svärmande getingar och kullen övergavs därför. I vågorna av inbördeskriget efter konfluxen mellan advokat Dirivin och general Jegher förstördes borgen på kullen definitivt. Kvar stod endast dvärgarnas välbyggda torn.  


250: Stormästaren av Palins Orden utropar sig till ”Kerigass av Palinor, Nargur och Kard”, och utnämner sina egna Bonîtsaler. Exarken i Ekeborg, som saknar representanter och troende i norr, agerar inte.  
I 400 år ansågs kullen och ruinerna hemsökta. Med dalkiskt guld kunde man så år 154 f.O. bygga en stad på kullen. Staden fick namnet Carkumar. Tornet rustades upp och blev garnisonens högkvarter.  


310: Andra korståget


410: Tredje korståget. I samband med tredje korståget har Lysande Vägen expanderat och berikats. Exarken är mindre villig att se genom fingrarna med maktfullkomliga stormästare, men har ingen möjlighet att kontrollera det avlägsna Palinor. I ett försök att befästa sin auktoritet utnämner han Stormästaren till ”Hederskerigass av Palinor”. Bonîtsalerna tillsätts fortfarande av Stormästaren, men bekräftas av Exarken.
'''Legerdierna och Caddo'''


510: Femte korståget
Dagens Indarsol byggdes av Legerdierna år 154 f.O. efter påtryckningar av Caddo som ville ha en enda plats att handla upp Indars spannmål på. Dalkerna gav de legerdiska ledarna en stor summa guld för byggandet av en sådan stad och blev mycket irriterade när de fick veta att staden byggdes drygt 10 mil från närmaste kust! Valet av kullen var självklart för de legerdiska ledarna som såg till det egna behovet av skydd före dalkernas behov av effektiv handel. (Dalkerna vände sig därför till Indarhalvöns näst största folkgrupp luksilerna och hjälpte dem att bygga staden Luksilo på östkusten.)


577: Stormästare Iahim de Kluuga avlider. Hans efterträdare avreser till Ekeborg för att upphöjas till Hederskerigass, men återvänder förtretad med den nyutnämnde ”Kerigass Rekleschau av Västra Nargurien”. Från detta datum har Exarken en representant i Palinor, och en katt och råtta lek runt ordens hemligheter börjar. Kerigassens uppdrag är alls inte att lysa orden i bann, men att samla så mycket information om ordens uppenbara kätterier att Exarken kan kontrollera och utpressa dem.


610: Sjätte korståget…. Eller?
'''Lindiskiarnerkriget'''


''Mikaels fråga:''
Under lindskiarnakrigen på första hälften av 60-talet före Odo belägrades och erövrades staden av pharynkierna. Att Pharynkierna kunde inta staden anses bero på samarbetssvårigheter mellan de Erebosiska och Caddiska legoknektarna som hyrts in av stadens Legerdiska herrar. Indarsol under attackerna:  


Vilket år skall anges som år för grundandet?
http://www.landtreks.com/image/land274.jpg


166 eller 204?
Kan man tänka sig att 166 grundades Palinor i staden Karthotum för att år 204 uppnått ett bestämmande inflytande över det område som idag betecknas som Palinor?


''Peters svar:''
Efter att pharynkierna besegrats är pennerna obestridliga herrar på Indar. Den penniska adeln hade inga problem att kuva legerdierna och har byggt vidare på staden efter freden. Efter att tron på Etin erövrat Zorakin döptes staden om till Indarssol.


166 grundas staten Palinor. Men sina nuvarande gränser får den nog först långt senare. År 166 är det helt klart bara frågan om en stat runt Khartotum.


Sorry, jag är blind och slarvig. Vi får helt enkelt ändra 166 till 204. Låt Khartotum bli en självständig ordenstadstat 166.
'''Kartinformation'''


Staden har en borg som till skillnad från staden ägs av kungen. Detta är en av de borgar kungen reser mellan under året. Staden ingår i hertigen av Indarrikes domän, men hans borg, eller slott av Magilisk stil, ligger ett par mil från staden nära den lilla byn Touln. I staden finns ett mindre kloster från 280-talet och en större katedral, den femte största inom den Lysande Vägen. I anslutning till klostret finns även ett solriddar-hospit. Solriddarna bevakar exarkens och kyrkans tillgångar och ägor på Indar. Kvar står också Carsacs torn, idag stadsvaktens kvarter och hertigens administration. I övrigt finns hantverkare och tjänstefolk för att stadens maskineri skall snurra. Stadens hela existens är dock som ni säkert förstått beroende av jordbruksprodukterna som poduceras på Indar, i huvudsak spannmål. En hel del förädlas i staden, men mycket skeppas också som råvaror på pråmar längs floden ner till Hixani där det skeppas vidare.


==Ordensstaten==
;210 e.O.
:Första soltåget från Palinor.


;310 e.O.
(Karta kommer läggas in)
:Andra soltåget från Palinor.


;410 e.O.
:Tredje soltåget från Palinor.


;510 e.O.
1. Pråmhamnen
:Fjärde soltåget från Palinor.
2. Väderkvarnar
3. Hamnbarfred
4. Kaponjären
5. Kungliga borgen
6. Katedralen
7. Amfiteatern, med anor från strax innan 3K
8. Carsacs torn
9. Storporten
10. Yttre porthuset
11. Tado (tempel), med intiligande litet munkkloster
12. Solriddarhospit
13. Gravgård
14. "Råkornas torn", övergivet sedan imperiets dagar


= Geografi =
=Samhälle=
Palinor är uppdelat i tio grevskap av nästan identisk storlek. De styckar upp landet längs spikraka gränser som är uppenbart uppritade på karta, utan hänsyn till naturens egna gränser och skiftningar.
I Palinor varierar landskapet från kulliga skogar i nordväst, via kärnmassivets få men höga toppar, ned till slättlandet i sydöst. De nordostliga granskogarna i Alermark och Müle bryts upp i kalhyggen och skogsängar för att snart ge plats åt Palinors naturskönaste område: de frodiga odlingarna längs floden Aesel och de växande byarna Fossa och Turbh vid Blå Fyle. Landskapet längs Nordå och runt garnisonsstaden Tilarud är liknande. Hela det rika område omfattar tre grevskap, och kallas Ängarna.
Från de låga men klippiga Ejdunnbergen sträcker sig stäppmarken, barghan, 


==Klasser==


==Klimat==
Zorakien är ett feodalt samhälle. När Kungen av Zorakien skulle belöna sina närmaste män efter Lindiskiarnerkrigen gjorde han dem till hertigar som svor honom en trohetsed. Dessa fick egna hertigdömen i det nya riket. Då kungen själv inte kunde skaka fram den mängd soldater och riddare som behövdes för att försvara landet blev hertigarna ansvariga för detta i de olika landsdelarna. Hertigarna behöll det största och bästa grevskapet själva och delade upp marken mellan 4 till 6 grevar som svor trohetsed till sin hertig. Dessa grevar tog det bästa godset för egen del och delade upp resten av marken till baronerna som svor trohetsed till sin greve. Alla dessa Hertigar, grevar och baroner ska hålla sig med egen trupp och riddare.


Palinors klimat är subarktiskt med mycket regn, klara somrar och kalla vintrar. Våren för med sig flyttfåglar och barghan blommar i mångfärgad krypblommor under det ihållande regnet. Sommaren är klar och frisk, en alltför kort nådetid för palinorerna. Hösten för med sig hårda regn och dimmor, men också ett överflöd av svamp och villebråd. På vintern staplar kalla vindar från öster snödrivorna högt mot hus och stugor, ett yrande svepkaos som sveper fram över barghan och begraver de västliga bosättnignarna.
Kungen insåg dock att han inte kunde livnära sig på Marken runt pendon ensamt. Han beslöt därför att de 20 bästa baronaten i landet skulle bli Markisskap. Markiserna svor sin trohetsed direkt till Kungen. Inkomsterna här går direkt till kungen. Bönder som bor på Kronomark betalar också skatt direkt till Kungen. Likaså gör de så kallade Fristäderna som betalt sin såkallade frihetslösen och inte längre lyder under någon adelsman.


==Flora & fauna==
Ursprungligen var Zorakien ett valkungadöme. Kungatiteln vandrade runt olika hertighus tills en av Kungarna av Hertighuset Pharynx, Kung Karolu XI, som lyckade övertyga baronerna och markiserna i det Kungliga rådet att rösta mot hertigarna och grevarna för ett införande av arvkungadöme. Allt sedan dess är titeln Hertig av Pharynx en titel som tillfaller kronprinsen. Två av markisskapen tillfaller de två kungliga rådgivare som kallas Kanslern (civil ledningen) och Marsken (ledning av kungens styrkor).  
De nordvästra regionerna täcks av tall, gran och björk. I sydöst övergår växtligheten i taggiga buskar som motje, faernsnår och gula björnbär. Kärnmassivet kallnar med höjden, och högst upp växer bara ljung och dvärgbjörk.  


===Palinorsk Stridshäst===
Likaså var heller inte länen formellt sett ärftliga. När länsinnehavaren dog valde dess överordnade ny länsherre. Dvs Grevar valde baroner, hertigar valde grevar och kungen valde formellt Hertigar. Oftast var det dock regel att sonen till den sittande länsherren blev ny länsherre. Idag är arvsrätten reglerad i lag. Idag är det bara Markisskapen som inte är ärftliga bland länen.


Bild: [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=7369#7369]


På de öppna stäpperna i nuvarande Palinor, [[Mirel]] och västra [[Nargur]] frodas sedan gammalt en egensinnig hästras: den Palinoriska Stridshästen. Denna eldfängda och oförvägna storhäst är en utmärkt springare och hett eftertraktad av riddare, kavallerister och hästkännare. Förutom dess stora storlek (den mäter 210 cm över manken!), dess eldiga dristighet är hästen välsignad med ovanligt tjock hud, nästan ogenomtränglig för pilar och lätta vapen. Detta gör att de riddersmän som rider detta odjur till strid endast sällan behänger den med schabrak eller rustning: vilket gör den palinorska stridshästen till en snabb, smidig och rörlig springare.  
''Högadel:'' Denna klass representeras formelt av Zorakiens Hertigar och Grevar.


Narguriska stammar i området har fött upp dessa hästar i generationer, och vet hur man handskas med dem. Men hästen måste få löpa fritt i stora hjordar för att frodas. Alla försök av den palinoriska ordenstaten att föda upp de värdefulla djuren på rancher och stuterier har misslyckats eftersom den karaktärsstarka och vildsinta hästen vägrar att para sig i fångenskap.  
''Lågadel:'' Denna klass representeras av Zorakiens Baroner, Markiser och Riddare.


Hästens tjocka hud ger den ett lite hårt och kantigt utseende. Ögonen är smala och kisande genom hudlagren, vilket ger hästen ett arrogant och samlat uttryck. Den har riklig manväxt, och det är inte ovanligt att dess ryttar pyntar djurets man med flätor eller knopar, ofta så många knutar som han fällt fiender från dess rygg. Dessa hästar betingar ett mycket högt pris, och det finns nästan ingen palinorsk hingst som inte ägs av en riddare, hjälte eller storman och används i strid.
Cirka 5 % av befolkning anses tillhöra det adliga stånden.


= Städer och Platser =
''Borgare:'' Denna grupp människor är fria enligt den lag som stadgar "Stadsluft gör fri". För att få kallas stad måste kungen eller en hertig i ett län fastställa stadsrättigheter. Annars är orten att ses som en köping som således endast har begränsade handelsrättigheter. Folket är då heller inte fria utan "tillhör" hertigen eller adelsmannen som äger köpingen. Bland "Borgare" räknas handelsmän, hantverkare, gesäller och andra invånare i Städer.  
Det finns egentligen bara en stad i Palinor, huvudstaden Khartotum. Det är en administrativ huvudstad, och möteplats för många stammar. Övriga bosättningar är antingen de jordbrukande byarna i nordväst, där Thurb, Tilarud och Fossa är störst, eller de skatteuppbärande ordensgårdarna, kasalerna, i sydöst. Många bor också runt klosterboren Karneke i Ejdunnbergen.


Cirka 10 procent av befolkningen bor i städer och köpingar. Ca 30 % av dessa är Kronans undersåtar.


== Khartotum ==
''Bönder'' Bönderna utgör cirka 80% av befolkningen. Cirka två tredjedelar av bönderna är undersåtar till baroner, grevar eller hertigar. En fjärdedel är kronobönder dvs undersåtar direkt till kungen. Denna andel är i växande då kungen gynnar folk som flyttar ut till obebyggd mark. Ungefär 10 % av bönderna är underställda kyrkan (i det här fallet den Lysande vägens) domvärjor.
{{huvudartikel| Khartotum}}
Palinors huvudstad ligger för fötterna på Palinéon, Ordens huvudsäte och palatskomplex. Huvudtemplet (St: Palin Majorem) omges av klosterbyggnader (Khartotums Konvent av St: Palins Orden, Mästerkonventet av St: Palins Orden och Fria Konventet av Solbröder) fästningsbyggnader (Leoniés Bastioner, Höga Sols Mur, Kevsurborg och Solborgen) samt det stora nekropolpalatset, Hjältarnas Hall. I sin helhet är Palinéon ett svårförsvarat gytter av ålderdomliga befästningar, branta fasader och dolda innergårdar. Även om palatset är synnerligen imponerande, som en bastion av sten över ordens innersta hemligheter, är de många befästningsbyggnaderna meningslösa annat än som tilflykt i händelse av revolt i huvudstaden. Själva staden Khartotum består av ett fåtal stora stadsdelar. Marknaden är en av de få platser där palinors hårt styrda nomader får mötas för att idka byteshandel. Tretton täckta trägallerier skyddar handelsmännen från väder och vind, och i mitten av detta gytter av stånd och bodar ligger Skatthuset, ett befäst torn med god uppsikt över handeln som ser till att Stormästaren får sin rättmätiga skattesats på all handel.  


Mitt emot den livaktiga Marknaden ligger Vinterstaden. Tre mäktiga stammar som sedan generationer bebott området runt Kärnmassivet bosätter sig här för att undkomma det hårda vintervädret. På sommaren är området övergivet, och eftersom många av nomaderna bor i tält står bodar och hus tomma, liksom de typiska täckta brunn- och samlingsplatserna. Under dessa perioder hemsöks Vinterstaden av Khartotums hårt förföljda tjuvar och taskspelare: jagade och desperata brottslingar med allt att förlora. Den del av vinterstaden som ligger närmast Palinéon består av vackra trävillor, med utsökta sniderier. Här bor nargurstammarnas mäktigaste, det närmaste Palinor har av ett adelsskap utanför Palins Orden. Särskilt bor en grupp Gharîldyrkande schamaner här under ordens överinseende sedan generationer.


Den tredje och största delen av staden ligger längs med den paradgata som leder upp till Palinéon och på rät vinkel från den en karavanled som går genom Marknaden. Eftersom denna stadsdel ligger på den bredaste och mest tydligt sluttande uppfarten mot Kärnmassivet och Palinéon kallas den Bergstaden, och är hem åt Khartotums vanlig befolkning. Ordensmedlemmar bor i de vackra trädgårdskvarteren runt Palinéon, vanliga medborgare bor släktvis i olika kvarter. Dessa stadsbor räknar både riddare av orden, narguriska barbarer och ditflyttade handelsmän och legoknektar bland sina förfäder.
'''De fyra stånden'''


== Klosterborgen Karneke ==
'''Handelsmännen och lågadeln'''


Karneke, Palinors bålverk, är en mäktig fästning vars like är svår att finna i de narguriska vildmarker där landet ligger. Detta militära monstrum restes med de senaste tekniker och principer för snart hundra år sedan, och kan fortfarande räknas i klass med borgar i rika syländer som [[Zorakin]] och [[Kardien]]. Byggmästaren, [[Erek Maskati]], stammade från Torilia, och var en erfaren fortfikationsarkitekt som skapat hamnbefästningar och riddarborgar över hela Ereb. Mäster Maskati var ett naturgeni med en särskild fallenhet för att utnyttja naturens och landskapets egna former. Därför tycks fästningen resa sig som en fortsättning av Ejdunnbergen i söder, och det är svårt att med ögat urskilja var bergrunden slutar och murverket börjar. I själva borgen bor ett tusental människor, däribland trehundra stridstränade unga palinoriska riddare och väpnare på hedersamt vaktuppdrag, liksom tjänare och den lokala förvaltningen. Platsen är också en knutpunkt för de lokala stammarna, eftersom det är en av de få platser där de lagligen får idka byteshandel enligt Palinorisk lag.
Handelsmännen och lågadeln i Zorakin riktar i huvudsak blickarna och intresset mot Erebos och Caddo på grund av handeln med spannmål, timmer, tjära och järnvaror. Erebos och Caddo är nog lika intresserade av handeln med Zorakin (solstenar, pärlor, andra lyxartiklar, siden från långväga handel). Zorakin är helt enkelt de båda öländernas kornbod och timmerupplag för deras livsviktiga marin. Dessutom finns där massor av potentiella kunder i form av adel som är förtjusta i ädelstenar som solstenar (Erebos) och pärlor (Caddo).  


== Fossa, Thurb och Tilarud ==
Bland borgarna och lågadeln förekommer en vurm, en renässans, för kejsartidens ideal och konst. Detta "mode" är en motvikt till högadelns feodala riddarideal som upplevs som passé och förknippat med de senaste årens motgångar.


Fossa är ett enkelt jordbrukarsamhälle som är centrerat runt Etintemplet i byns mitt. En enkel riddarborg strax utanför staden är säte för Palinherre Greve Pars av Elisgaard. Befolkningen är sanna palinorer, ättlingar till handelsmän, riddare och legoknektar lika väl som narguriska barbarer. Det narguriska arvet är fortfarande starkt i byn, och många dyrkar sina förfäder sida vid sida med Etin. Thurb liknar i allt väsentligt Fossa, men styrs från en rik herrgård av Palinbroder Algrav daYid. I Tilarud är en stor andel av befolkningen palinriddare stationerade vid den stora förläggningen Tila Skans, under Palinherre Greve Tombas och Marskalk Baudin.
-"Endast med en stark och enad nation med en stark regent och en regering där all adel, präster och borgare är representerade och delaktiga i beslut rörande inrikes affärer och handel kan Zorakin bli en lysande nation igen". (Ett Zorakiskt uppslag till Magna Charta)


'''Högadeln'''


== Kasalerna ==
Högadeln å andra sidan ser visserligen nyttan med god avkastning för sitt spannmål men de är så fast i ett gammalt tänkande om feodal personlig vapenmakt att de inte riktigt greppat vikten av handeln och den ekonomiska makten. Dessutom är hertigarna som representerar ledarskiktet i högadeln fast i en intern konflikt mellan de mäktiga nordliga hertigarna och de sydliga hertigarna (manifesterat i Sydzorakiska brödraskapets orden grundat 545).


Palinors kasaler ligger utspridda över det glesa landskapet, utposterade för att övervaka handel, jordbruk och skatteuppbäring. Den ena kasalen är den andra lik, och de kombinerar en uppsjö av uppgifter: sädeslager, handelsstation, värdshus, ordningsmakt och domstol. Själva kasalen är en stenbyggnad i två eller tre våningar. Den är byggd kvadratiskt runt en trång innergård, och dess väggar utåt är djupa murar. På nedersta våningen och i källaren ligger förråd, stallar, vapensmedja och vaktstuga. På de mellersta och översta våningarna finns både enkla sovsalar för gästerna, kasalherrens rum och ämbetskammare. Det är inte ovanligt att de större kasalerna är försedda med ett rundtorn som utkik. Utåt mot omvärlden vänder annars kasalen endast trånga gluggar från sina övre våningar.  
Hertigarna och högadeln är på inget sätt svaga. I synnerhet inte militärt. Men de börjar känna av ekonomiska problem. De känner att deras makt och rikedom börjar rinna ut som sand mellan fingrarna och det frustrerar dem. Deras härer kostar pengar och spannmålet betalar sig inte lika bra längre.  


Bemanningen i kasalen varierar beroende på storlek och hur orolig trakten är. Större kasaler betjänas av riddarbroder, betjänad av ett halvdussin s.k. sergeanter - icke-adliga ordenskrigare. De senare rekryteras både ur Palinors bondebefolkning och bland lyckosökare och legoknektar. Många Kasaler har istället eller dessutom en grupp om trettiotalet hästkrigare från barghans stammar. Dessa hårdföra stäppkrigare äter sadelkärnad magost och grovbröd, och dyrkar ofta obskyra andar, helgon och avgudar förutom Etin.  
Anfallet mot Fristaden var ett utslag för denna frustration och behovet "att göra något". Men pengarna rullar inte in som de sammansvurna räknat med. Tvärt om så minskar intäkterna sedan priset på spannmål sjunkit. Och splittringen mellan de sydliga hertigarna och de nordliga hertigarna kan bli än värre om de sydliga (den oheliga alliansen i de Nordliga hertigarnas ögon) vidtar åtgärder för att skydda sig ekonomiskt och sluter särskilda avtal med lågadeln handelshusen och med Caddo.  


Runt kasalerna i nord och nordväst ligger allt som oftast klungar av hus: jordbrukarbyar som söker skydd i dess skugga, och dras till dess handel. I de gränsliggande områdena är kasalerna stora, och många av kasalbyarna är skyddade av pallisader och jordvallar. Ute på Barghan är kasalerna färre, och naturliga knutpunkter för stammarnas handel. Här ligger kasalerna nästan alltid på de livsviktiga brunnarna och källorna.  
-"De låga spannmålspriserna är Caddos fel! Man borde fortsätta och invadera hela Caddo. Då skulle säkert pengarna komma in i högadelns börser. Där de hör hemma".  


Varje besökare som inte är en simpel trashank eller tjuv, är välkommen till Kasalen, om inte extrema förhållanden råder. Vatten och husrum erbjuds gratis, men samtidigt förtullar kasalherran besökarens varor och ägodelar. Gästfriheten är snål utöver dessa grundläggande nyttor, och även rikare köpmän blir ofta hänvisade till enkla sovsalar. Ofta går det dock att få tilldelad sig ett bättre rum mot en diskret muta. Det sociala livet i kasalen trängs på den lilla innergården, där bord dukas ut för tre mål om dagen. Däremellan är det vanligt att sitta och samtala runt brunnen, eller längs väggarna. En kasals innergård är en vanlig plats för utbytandet av skvaller och skrönor. Förutom Khartotums öppna gator och torg är dessa gårdar Palinors viktigaste offentlgia platser.
'''Kyrkan'''


Besökare måste betala för maten, kopparmynt:
Kyrkan och prästerna är en andlig adel. De ser med viss ovilja på handeln med Caddo. Men är samtidigt ogillande till hertigarnas stora makt. Kyrkan står förhållandevis nära kungen i många frågor och verkar för en stärkt centralmakt (så länge detta inte innebär negativa konsekvenser för kyrkan och dess ekonomi). Kyrkan i Zorakin har ganska stora och starka infanteriförband och kyrkliga riddarordnar till sitt förfogande och tvekar inte att använda dem om någon adelsmän försöker "förvärva" mark som är kyrklig. Många lågadliga samt yngre söner till högadliga söker sin bana som kyrkoriddare. Vissa bli munkar eller präster och förväntas göra karriär inom kyrka.


Rågbröd (limpbulle) 2
Fastlandskyrkan är officiellt motståndare till livegenskap. Samtidigt kommer många ur fastlandskyrkans ledande skikt från adeln. Därför gör inte kyrkan så stort väsen av saken.


Pepparsoppa (skål) 1
En hel del handelsmän och borgare har mött den dalkiska tron i Caddo och tilltalas av den. Vissa dyrka den dalkiska grenen i hemlighet.Sedan gammalt finns det även kvar en minoritet adelsmännen som håller sig till den dalkiska tron. Religösa spänningar kan komma att växa.


Lammbog* 12 (Främst ute Barghan och i syd och öst.)
Vad gäller Fristaden så har kyrkan stött den nordliga högadelns angrepp Fristaden. Kyrkan har sett Fristadens dalkiska influenser som en inkörsport för den dalkiska kyrkans missionärer och därmed som ett hot mot fastlandskyrkan.  


Långkorv (per famn) 10
'''Bönderna'''


Vildäppelmust** (stånka/lägel) 5 (Främst i lantbrukstrakter och i nord och väst.)
Det finns stort antal livegna bönder i Zorakin som inte har något att säga till om. Uppror är inte vanligt men har förekommit. De adliga beskattar sina livegna på arbetskraft och skatt så hårt de vågar utan att riskera uppror.  


Farmarost** (Hel ost) 10 (Främst i lantbrukstrakter och i nord och väst.)
De stora städerna tillämpar principen "stadsluft gör en fri" . Det innebär att livegna som rymmer till städerna har vissa chanser att bli fria. I synnerhet om de kan något hantverk. Ett formellt förhör hålls med den livegne. Där får hans ägare också göra sin röst hörd (om han vill). Kan rymlingen försörja sig och inte ligga staden till last och inte har något kriminellt förflutet eller politiska skäl är till förhinder ( den livegne är eftersökt av en mycket betydande adelsman) så blir den livegne fri medborgare i staden.  


Magost* (Hel ost ) 15 (Främst ute på Barghan och i syd och öst.)
Andelen fria bönder ökar också sedan kungen startat en nybyggarpolitik vilket går ut på att bönder som röjer ny mark i obebyggda områden är fria män (så länge de betalar skatt till kungen). Dessa nybyggare får kungligt stöd med sig, möjligen i form av en oxe och en ko samt ett bidrag för att köpa det viktigaste till gården. Nybyggarna ger sig ofta av i grupper för att söka skydd av varandra. Syftet med detta är att skaffa fler skattebetalare till kungamakten, utvigda den uppodlade arealen samt få tillgång till fler naturtillgångar


Öl (rött) (stånka/lägel) 5
'''Kungamakten'''


Öl (surt) (stånka/lägel) 5
Kungmakten har allt sedan sjöslaget vid Selim 392 försökt stärka den kungliga styrkan och makten. Kungen lät bilda Regalieorden sedan Felicien krossat den Zorakiska flottan. Syftet med orden som direkt lyder kungen var att skydda Zorakins då försvarslösa kust.


Importerat Vin*** Flaska 25 (Endast avsett för palinorbröder. Priset motsvarare en muta.)
Resultatet har nu börjat visa sig. Kungligt kontrollerade skeppsvarv har sakta men säker börjat bygga upp en flotta som är värd namnet. Den kan inte stå upp mot Felicierna än men kan försvara Zorakin mot piratanfall.  


Svartsoppa*** Skål 5 (Endast avsett för palinorbröder. Priset motsvarare en muta.)
Dessutom har kungen på senare år utvidgat Regalieorden till att bygga upp en armé med den gamla kejsartiden som förebild. Den första och andra legionen av Regalieorden har skapats bestående av vardera 3600 infanterister och vardera 600 Armborstskyttar. Infanteri och armborstskyttar kan man dessutom hämta från vanligt folk och det kostar inte alls lika mycket som riddare vilket innebär mer trupp för pengarna och det fungerar bättre i strider i berg och skogar. Utöver det har kungen fortfarande sitt kavalleri och sina riddare.  


== Arkitektur ==
Kungens armé kan utan vidare slå alla hertigar var för sig men går 2 eller 3 hertigar ihop så blir de svåra. Kungen är därför bekymrad över Wilfred av Salamoras militära framgångar. Att Fristaden nu officiellt är en del av Zorakin är enbart positivt men Salamora och hans parti börjar att bli hotfullt starkt. 


De hus de narguriska nomaderna trots allt uppför lånar mycket från deras bofasta släktingar bortom palinor. Karvade taknockar, flätverk och halmtak ger ett barbariskt men konstfärdigt intryck. Det är lätt att överväldigas av de råa djurfigurerna och intrikata slingorna som tyder på en stor hantverskicklighet.
'''Sammanfattning'''


Trots att orden så långt det går försöker bygga fyrkantiga, sensibla stenhus och eftersträvar renhet och enkelhet i byggnadsstilen så byggs en majoritet trähus. Särskilt av bondebefolkningen, som tar djupa intryck av den narguriska stil som många av dem har med släkten.  
Zorakin står vid ett vägval. Landet verkar lugnt och tråkigt och på tillbakagång men i själva verket kokar det under ytan. Zorakin kan härifrån gå vilken väg som helst. Antingen resa sig och bli mäktigare än någonsin tidigare eller bli alltmer fast i feodalism och insnärjd och splittrad i små inbördeskrig mellan olika adelsmän eller gå under i rent uppslitande inbördeskrig.  


Eftersom palinor är ett fattigt land, med tillfällig toppar av plundrad rikedom, är bebyggelsen högst blandad. Gamla stenhus och kasaler bevaras genom århundradena sida vid sida med enkla trähus eller moderna skrytbyggen. Palinor är en rokig blandning av stilar, som ett kollage av jorisk och nargurisk byggnadskonst genom seklen.
Högadeln militärt mäktiga men splittrad och på efterkälken ekonomiskt, tappar mark politiskt.  


=Samhälle=
Lågadel och handelsmän är allt starkare ekonomiskt, ökar i makt politiskt. Många inspireras av Caddo och Erebos. En allians med den sydliga högadeln är möjlig (redan satt i verket?). Pengar och militära muskler finner varandra och kan möta hot från de mäktiga nordliga hertigarna.  
Palinor styrs av Palins Orden, och då särskilt av den Inre Cirkeln, som är det råd som är samlat runt Stormästaren. Medlemmarna i rådet är de tio Grevarna, och andra höga potentater. Alla är de djupt invigda i ordens religiösa hemligheter. De narguriska stammarna styrs genom kasalerna ute på stäppen, genom hövdingarnas råd och genom schamanerna i Khartotum.


Kungen gynnas ekonomiskt mer av starkare handel och en rikare lågadel. Han eftersträvar motvikt mot de mäktiga hertigarna. För att stärka kungamakten lägger kungen mycket resurser åt att rusta upp kavalleriet och flottan samt att införa elitinfanteri.


== Klasser ==
Kyrkan föredrar att hålla sig neutrala i inrikes stridigheter (om inte striden rör kyrkans mark). Kyrkosoldaterna och de andliga riddarordnarna är framför allt tilltänkta för försvar av kyrkan egendom samt soltåg. Skulle kyrkan ta strid så skulle det vara en mäktig motståndare. Den Aidniska kyrka ser dalkiska missionärer i varenda buske och misstänker den dalkiska kyrkan för att försöka vinna terräng fastlandet.
Det finns ett antal olika skiktningar i det palinoriska samhället. Till att börja med finns den grundläggande skillnaden mellan Palinbroder (och därigenom adelsman) och vanlig samhällsmedborgare. Palinorden har landet stadigt i sitt grepp, och ingen annan samhällsgrupp har anspråk på ledarskapet. Till överklassen räknas dock också de narguriska stamhövdingarna, schamanättlingarna i Khartotum och de rikaste av Palinors snabbt flyende handelsmän.
Medelklassen består av tre vitt skilda grupper. I Khartotum och i vissa kasaler och byar finns handelsmän och legoknektar som är tillflyttade till landet och har en del att säga till om. De självägande bönderna av blandad härkomst som främst bor i landets nordvästra delar tillhör även de medelklassen. Många kommer från riddarsläkter som hamnat på obestånd, har långa anor och anspråk på att få tas upp i Palins Orden om de bara kommer över medel nog att utrusta en riddare. Den tredje gruppen är de fullvärdiga medlemmarna av de rikaste av de narguriska stammarna. Genom en historiens ironi är det främst de stammar som aldrig dyrkat guden Ghaerîl som har den positionen.
Underklassen består av krigsfångar, skogsbanditer, fattiga nargurstammar och livegna bönder. Särskilt den sista gruppen är relativt stor, då särskilt de nordliga grevarna lagt under sig allt mer mark. Centralstyret i Khartotum ser med oro den utvecklingen, och det finns en stark opinion runt Stormästaren att olagligförklara livegendomen. Bland de fattiga nargurstammarna finns de som först dyrkade Ghaerîl. Bestulna sina schamaner och utstötta av de andra stammarna lever de i misär, och förbannar riddarorden som stulit deras heliga hemligheter och nu är kallsinning inför deras öde.  


==Styre==


== Palins Orden ==
==Utrikespolitik==
Ordens kärna sitter i klosterstaden Khartotum, och utgår från den Innersta Cirkeln, vilken leds av en Ghaerît ("Ghaeriels sändebud"), eller Stormästare. Riddarna i klosterstaden och i Palinors andra kasaler (klosterherrgårdar) härstammar från de ursprungliga kolonisatörerna och missionärerna, eller från de legoknektar och solfarare som genom århundradena anslutit till det lilla landets sak. Börd är mycket viktigt för dessa vildmarksaristokrater, och beroende på vilka anor man kan uppvisa upptas man till olika rang inom orden.


I de sydliga länder där orden har sina kapitel är medlemmarna antingen medlemmar av trogna familjer av högt uppsatta Palinbröder som bevarat ordens hemligheter i generation till generation, eller nyrekryterade rikemän, köpmän eller ädlingar som lockats av ordens flärd, mystik och nätverk. Eftersom ordensmedlemmar svurit att hjälpa varandra i vårt och torrt kan det vara en stor fördel för den handelsresande att vara medlem: vart man än kommer i Ereb finns det en chans att en ordensbroder har en varm säng redo för den reströtte. Därför är det vanligt att just köpmän ansluter som lekmannamedlemmar. Palinorden är dock inte det enda sällskap att fungera på detta sätt, och den konkurrerar med andra intresseorganisationer.
Fristadens konsekvenser


Den ofrälse, handelsman eller oäkta barn, som vill ansluta sig till orden upptas som lekmannabroder och kan bara få en begränsad insyn i orden om han inte tar upp vapen. De stridande ofrälse, sergeanterna, saknar många av riddarnas privilegier, men är ändå en aktad och priviligerad del av det palinorska samhället. I fredstid fungerar de ofta som besittnignsmän, bailiffer eller skatteuppbäringsmän hos de primitiva stammarna i Palinor.  
På grund av att hertigarna inte har hängt med i handel och ekonomiska utveckling försöker de nordliga hertigarna med Wilfred Salamora i spetsen ta kontroll över denna nya tidens maktmedel på det enda sätt de känner till. De samlar sina styrkor och angriper och intar Fristaden. Resultatet blir inte det önskade. Istället för att rulla i pengar så slutar handeln tvärt. Vad värrre är, den tidigar relativt goda intäkten från godsens spannmål blir lidande då Caddo inte vill handla med dessa fridstörare.  


Om man kan bevisa sin ädla börd i minst tre generationer kan en sökande upptas som riddersman i Palins Orden. Det finns en hel esoterisk hierarki, som börjar vid de ödmjuka Salamandrarna, och slutar som Gravmästare, Stallmästare eller någon annan av de upphöjda och upplysta rangerna i den Innersta Cirkeln.
Handelsmännen, lågadeln och de sydliga hertigarna i Zorakin blir rejält irriterade över detta tilltag. Handelsmännen och lågadeln för att handeln med Caddo störs och de sydliga hertigarna för att priset på spannmål sjunker.  


===Palins Orden utomlands===
Det kan leda till att alla dessa sluter sig samman i en gemensam falang som sluter så att säga "separat"fred med Caddo. Resultat: Den "sydliga" falangen handelsmän, lågadel, sydlig högadel vinner ekonomiskt bekostnad av de nordliga hertigarna som trodde att de kunde ta genvägen med vapenmakt till rikedom genom att inta Fristaden.  
Palins riddarorden är inte begränsad till just Palinor. En stark beskickning är ständigt närvarande hos Exarken i [[Ekeborg]], och fungerar även som experter på missionsarbete hos barbarer och nordfolk. Dessutom finns medlemmar i orden över hela den del av Ereb där den Lysande Vägen råder. Det är ett tätt sammanknutet brödraskap av ädlingar som ställer upp för varandra och hjälper varandra framåt i vardagen, men som idkar tystnad och hemlighetsmakeri mot omvärlden. De flesta medlemmar nere på kontinenten är inte riddersmän utan "Initiater av Palinors Regel", lekmannabröder som följer ett par enkla regler i vardagslivet. Ju nyttigare man är för orden och ju mer helhjärtad desto högre upp i sällskapets olika cirklar och hierarkier kan man klättra. De flesta håller sig dock en modest nivå, och vet ingenting om uppväkta döda eller andra av ordens mer eller mindre officiella hemligheter.  


Även om Exarken i Ekeborg säkerligen vet en smula om vad som försigår i Palinor vad gäller förfädersdyrkan och uppväckandet av de döda så har han ingen avsikt att göra en höna av en fjäder så länge Palins orden är nyttiga allierade och håller sina kätterier på behörigt avstånd långt uppe i norr. Det har till och med gått så långt att flera av de avlidna hjältar som kämpar som dödsriddare mot ransarderna även tagits upp som helgon av högsta instans.  
Caddo har allt att vinna på att stödja en opposition mot de nordliga adelsmännen. Det långsiktiga målet för Caddo är att återetablera sig i Fristaden även om Fristaden nu är i Zorakiskt innehav. Kanske kan man besluta om en begränsad krigsförklaring mot Salamoras parti och inte mot Zorakin som land. Kanske kan man understödja en "egen" sydlig hertig med pengar och legosoldater för att sköta kriget åt Caddo.


I vissa mer kosmopolitiska delar av Kopparhavet samarbetar Palins orden med andra sällskap, och till och med med magiska och nekromantiska sammanslutningar som de anser att de har något att lära av.
==Militärmakt==


== Militärmakt ==
=Religion=
Landets riddarhär är centrerad till Khartotum, Karneke och Tilarud. Men riddarbröderna har många uppdrag att fullfölja, främst att upprätthålla lag och ordning, och att beskydda handelsmän och karavaner. Därför finns riddarbröder över hela landet, företrädesvis i rikets kasaler. I krigstrid uppbådas hela befolkningen i ”Palinore Landstorm”, dels skrämda bönder som ställs upp som pilföda, dels stridbara narguriska nomader som slåss uppställda i sina respektive stammar. Dessutom väcks döda hjältar till liv i kristider, för att strida vid de levandes sida i egenskap av legendariska helgon och förebilder.


''Peter skrev:''
=Kultur=


'''Palinors Riddare'''
=Övrigt=
Det lilla rikets elit är den färgstarka kretsen av ordensriddare, en grupp som innehåller allt från landets egna söner vars ätter uppburit inkomst från handelsavtal och kasaler i generationer, till en kosmopolitisk samling lycksökare, idealister och karriärister som ofta ännu håller län och inkomst i avlägsna länder. Dessa riddersmän har alla en grundläggande förmögenhet som tillåter dem hålla palinorsk stridshäst och rustning, och leva som adelsmän. Palinors skattkammare utgår med en enkel pension till ordensriddarna, och mat och husrum arrangeras i den kasal eller fästning där de är posterade. Fattigriddare av ädel börd men knap kassa kämpar om rika mecenaters gunst för att få ordning på den viktiga brynjan och springaren, eller tar tjänst som serganter tillsammans med ofrälse knektar.


Palinordens riddare nyttjar vapen och rustning som är lika disparat som de själva. De rika och beresta klär sig i full brynja med harnesk och brörstfästad tunnhjälm eller bascinet, ofta efter Zorakiskt riddarmode. De fattigare och de traditionskärare klär sig istället i svepande hauberker och ålderdomliga tunnhjälmar eller nässkenehjälmar med kindskydd. Beväpningen skiljer sig inte lika mycket: det väldiga ryttarsvärdet används både till kavallerichock och närstrid. Vissa använder lans, korpnäbb och stridsgissel, eller andra vapen från kontinentens riddarklass. Liksom brötsplåtar och hjälmar ofta har bronsinfattningar, är det vanligt att riddarna skyddar sig med bronsslagna rundsköldar, ibland även halvmåneformade för smidigare ritt.
==Kampanjförslag - Konflikten mellan Caddo och Zorakin==


Serganterna, de ofrälse och fattiga stridande ordensbröderna, fyller ett antal taktiska roller. Bland annat finns det de som beväpnade med armborst vaktar kasaler och fästningar. Denna hederslösa syssla är den fattige ädlingens sista utväg. Dessutom finns de som beväpnar sig med spjut och klubbor som ryggraden i landets infanterlinje: en mer hedersam postering. De serganter som har råd med det strider till häst: antingen som understödande armborstskyttar, eller som tungt rustade lansiärer. Sådana rika krigare hindras endast av sin ofrälse börd att upptas som riddarbröder: de riskerar ofta liv och lem för att upptas i de dubbades skara, och föräras svärd och riddarsporrar.  
:''Över fälten svepte ett kylig vind och med den följde ett strilande regn. Av kylan i vinden att döma kom vädret raka vägen från de Aidniska bergens karga snöklädda toppar. Det hade i varje fall väldigt lite att göra med Zorakiskt vårväder, för vår var det. Även om det som nu inte märktes på vädret. Höjden som soldaterna stod på var lerig. de blöta och leriga åkrarna nere i dalgången hade de gröna skotten från spannmålet börjat skjuta upp. Soldaterna var genomblöta och stod och huttrade. Men de märkte det knappt. Framför dem höll en stor riddarhär på att formera sig.''


Så vad tycker ni? Det hela är väl en smula på en höft: är det för feodalt? Jag har försökt att knyta överklassen till ordensstrukturen snarare än landägande och tro och loven-löften.
:''Kommendanten Láronnin såg över sina soldater. Han ingick i den första våg av caddiska legosoldater som nyss anlänt till Luksilo för att ingå i hertigen av Gredelmarks här. 600 bågskyttar samt 600 svärdsmän som verkade osedvanligt vältränade och bistra. Svärdsmännen hade placerats som center i Gredelmarks styrkor. Láronnin nickade gillande vid synen av de män han förfogade över.''


== Lag & rätt ==
:''Inte långt därifrån inspekterade hertigen av Gredelmark och hertigen av Yttersol sina styrkor. Riddarna utgjorde cirka 1000 man. Man räknade med 4800 i infanteri samt 400 inhemska bågskyttar inräknat de soldater som hunnit fram från enstaka grevskap från Indarrike. Någon hjälp från hertigen av Indarrike själv verkade dock inte stå att få. Sammantaget mönstrade man cirka 7500 man!
''
I varje grevskap är greven den yttersta garanten för lag och rätt. Varje palinorisk riddare kan agera som dennes ställföreträdare, men är självklart ansvarig inför både greven och inför orden. Om en greve missköter sitt domsmandat ställs han tills svars i den inre cirkeln.  
:''En inte föraktfull siffra det måste medges... Men när man såg ner från höjden mot hertigen av Salamoras armé som samlats där ner i dalgången och med vetskapen om att ett antal Solriddare fanns med i leden...ja då sjönk hoppet i de båda hertigarnas bröst liksom bland mången riddare och soldat i hertig Thamas av Gredelmarks armé.
''
:''Bara i andelen riddare var Hertigen av Salamora i ett stort överläge med kanske 5000 riddare och svenner. Utöver det hade Salamoras här kanske 5000 man i infanteri och 400 bågskyttar. De hade marscherat fort för att överraska hertigen av Gredelmark och påbörja en belägring och hade delvis lyckats. Men hertigen hade svarat med att ta det folk han hunnit samla ihop och marscherade ut till en stridsplats utanför staden som han själv hade valt. Han valde att möta Salamora på höjderna vid Asinkors. Hans folk var relativt utvilade. Salamoras manskap och hästar var däremot ganska slitna efter den hårda marschen.
''
:''Salamoras riddarhär var färdigformerad. En ljudlig trumpetstöt skallade genom den råa luften. Salamora ville ha ett snabbt slut. Han lät skickade fram hela sin riddarstyrka för att krossa detta hinder som låg i vägen för honom och staden Luksilo. Marken skakade under hästarnas hovar. Leran sprutade runt hästarna. Regnet och vinden piskade de framstormande riddarna i ögonen.
''
:''Den dalkiske kommendanten såg riddarna komma genom det piskande regnet och började ropade ut befallningar genomvinden. De dalkiska svärdsmännen höjde sina sköldar. De dalkiska bågskyttarna drog sin bågar och riktade dem snett uppåt. De luksiliska bågskyttarna gjorde som sina stridskamrater från Caddo. Gredelmarks infanteri sänkte sina långspjut i beredskapsläge.
''
:''Salamoras riddare verkade dock ha problem att nå fram till den gredelmarkska hären på höjden. Marken vid höjdens fot var lerig och hal och anfallet började sakta av. Hästarna var trötta och halkade i den hala sluttningen. Den dalkiske kommendanten log snett och utropade en kort snärtig befallning. Med ett sus skickade de dalkiska bågskyttarna iväg sina pilar och ögonblicket efter följde de luksiliska bågskyttarna efter. Ett vagt spöklikt visslande ljud fyllde plötsligt luften, överröstade nästan vinden när pilarna flög sin bågformade bana....''


De narguriska barbarerna har sin egen grymma rättvisa, vilken orden sällan har skäl att beblanda sig med.




== Folkslag ==
----
Pallinor bebos av tre stora befolkningsgrupper. Den härskande klassen, ridderskapet, består av några få tusen personer. Runt och i deras kasaler och klosterstäder frodas en blandbefolkning på bas av narguriska nomader som alla dyrkar sina förfäder och den Lysande Vägen. Dessa jordbrukare är sprungna ur en smältdegel av nargurer, inflyttade legoknektar och riddarnas oäktingar, och talar en västnargurisk blanddialekt. Slutligen finns det ett antal stammar av narguriska nomader och svedjebönder som lever som deras förfäder gjort i århundraden. Dessa vidskepliga nomader bekänner sig till den Lysande Vägens Palinorska form, men ägnar sig även åt många olika former av hedniska riter och udda kulter. Varje stam har sin egen shaman, ofta nödtorftigt vigd till Etinsk präst, och sina egna traditioner. Vissa är vanliga hederliga narguriska kulter, där de gamla gudarna döpts om till helgon och skyddsandar. Andra är mysteriekulter som ägnar sig åt svartkonst, nekromanti och spådom och andra onämnbara och okända riter. De palinorska riddarna har upprättat en nödtorftig rannsakningsdomstol eller inkvisition som främst bekämpar belätedyrkan och människooffer. Många nekromantiker från dessa ljusskygga stammar har även de fått sätta livet till på riddarordens bål. Dock inte innan de avtvingats sina hemligheter i Khartotums källare.




== Handel & ekonomi ==
:''De båda arméer stod placerade mot varandra beredda till strid. Den dalkiske kommendanten för hertigen av Gredelmarks caddiska "legosoldater" red fram till hertigens följe. Han lutade sig fram och sade något till hertigen Thamas. Kommandorop ljöd bort hos Salamoras armé.
''
:''Denne verkade ha lärt sig sin läxa från slaget vid Asinkors och intog nu en försiktigare position. Arviden av Salamora hade dessutom mer trupp med sig den här gången och det verkade som om han tänkte skicka fram sitt infanteri först den här gången för att mjuka upp Gredelmarks sida innan han satte in sitt överlägsna kavalleri. Hertigarna av Gredelmark och Yttersol litade framförallt på sitt infanteri, sina dalkiska bågskyttar och de bistra dalkiska svärdsmännen som placerats som center. Kavalleriet hölls i bakgrund för att sättas in som sista resurs eller om en blotta uppenbarade sig i Salamoras led.
''
:''En spänd väntan dröjd sig kvar, banéeren smattrade, männen svor elller skruvade sig orolig. De dalkiska svärdmännen i mitten gjorde unisont en mässande bön på sitt märkligt sjungande språk. En svala flög över hären.
''
:''Något fångade plötsligt den dalkiske kommendantens uppmärksamhet. Han skickade i väg en av sina spejare. Spejaren kom snart tillbaka och rapporterade. Snart kunde alla män i båda härerna höra det. Ett muller som tycktes komma bortom de kulliga betesmarkerna i väster. Mullret stegrades till ett tydligt taktfast marscherande från tusentals fötter. Och så kom de plötsligt fram över kullarnas krön. Led efter led av välrustat infanteri. Med främmande rustningar. Med spjut, bredsvärd och stora fyrkantiga välvda sköldar (scutata). Med halvöppna hjälmar, någon form av ringbrynja på överkroppen och metallskenor på benen. Leden ringlade sig framåt och formerade sig i fyrkantiga formationer som i sin tur tycktes tillhöra två större enheter. Leden som kom ner för kullarnas krön tycktes aldrig ta slut och formationerna fylldes på med allt mer och mer män tills de utgjorde var sin likartad formation.
''
:''På flankerna på de båda första enheterna dök det nu upp ytterligare infanteri rustade som vanliga landsknektar. Med långa spjut, långsköldar, vadderade rustningar kombinerat med ringbrynja och kittelhjälmar. Dessa formerade sig i traditionella långsträckta led.
''
:''När de sista männen inrättat sig i formationerna hördes kommandorop. De båda infanteriformationer vände sig nu åt varsitt håll, fokuserade var sin av de båda första arméerna. Långa spjut fälldes samfällt ner i beredskapsläge. Sköldar höjdes, överlappandes varandra.
''
:''Bakom trupperna skymtade man bågskyttar som lunkade fram bakom var sin huvudformation.
''
:''Så följde några minuters paus där de båda första arméernas soldater och riddare hann tänka många tankar om vad dessa främmande soldater kunde betyda och där mången började skruva oroligt på sig och febril aktivitet rådde bland de båda första arméernas ledning. En hastig och grov bedömning sade de soldater som hade någon kunskap i matematikens gåtor att den nya arméen måste bestå av flera tusen man kanske upp emot 10000 man bara i infanteri.
''
:''Slutligen hördes ett stort muller från hundratals hästar och en stor riddarhär red upp mitt i mellan de båda infanteriformationerna. Baneren slog och smällde i vinden.
''
:''Draken på Zorakins stora riksvapnen flög längst fram, följt av hertigdömet Pharynx, hertigdömet Dreverike, hertigdömet Amtefjärd och hertigdömet Slättebos banéer samt en mångfald av grevliga banéer från Grindanu.
''
:''Kungens här hade kommit. Över fältet vilade nu en tryckt stämning.''




'''Valuta'''
===Pilregn över Gredelmark===
Äventyret "Pilregn över Gredelmark" utspelar sig som efterspel till Salamoras invasion av Fristaden. Markgreven av Fristaden med familj flydde staden med ett litet segelfartyg strax innan staden föll. Ingen verkar med säkerhet veta var han i nuläget befinner sig.  
I Palinor finns ingen centralt präglad valuta. Istället används den vanligaste valutan i söder, eller helt enkelt de mynt man kommer över.  




'''Handel'''
====Persongalleri====
Palinors handel är på sparlåga. Trots det exporteras stora mängder päls och myrjärn som de byter till sig från Mirel eller från stammar i nord och öst. Dessutom exporteras palinoriska stridshästar, en småskalig men mycket inkomstbringande handel. Förutom i redigt silver tar orden betalt i salt och i tyger. Från dvärgarna i [[Küldkres]] i norr importerar de välsmidda vapen till sina riddarhärar. Den importen är dyr, och riket är skuldsatt upp över öronen. Men å andra sidan är deras riddare mycket väl beväpnade.


===Komunikationsvägar förr och nu===
* Kungen Valien VII
* Kerigassen av Pendon
* Hertigen Thamas av Gredelmark
* Kaptenen för Luksilos garnison
* Hertigen Arviden av Salamora
* Hertigen Sonerik av Inberg
* Hertigen Martel av Yttersol
* Markgreven av Fristaden
* Marsken och Markisen Berthold av Junemark
* Markgrevinnan Ina av Fristaden
* Hertiginnan Selina av Gredelmark
* Greve Adelhard av Granemark (Indarrike)
* Greve Erold av Sunnavi (Indarrike)
* Aidniske bontisâlen i Gredelmark
* Kaptenen för Solriddarna kompani i Luksilo
* Dalkiske bontisâlen i Gredelmark
* Kaptenen för St. Justins kompani i Luksilo
* Aron från Kra Kungens chefspion
* Aldrik av Greveberg Kerigassens chefspion
* Donadio, den dalkiske emissariens chefspion
* Láronnin, caddisk officerare för dalkisk legostyrka
* Sebian Hertiginnan av Gredelmarks kunskapare


''Birke skrev:''


Karta: [http://img158.imageshack.us/my.php?image=vgentillpalinor.jpg]
====Bakgrunden====


Det lila strecket visar vägen Palins första missionärer följde till det oupplysta mörkret i norr. Vägen blir tidigt stängt av det expansiva Ransard.
Tvärtemot vad de flesta tror så är inte Thamas av Gredelmark med något sällskap eller orden. Han odlar sin Luksiliska fäders dygder vilket är att hålla sig så långt borta från Zorakisk politik och ordenkotteri som möjligt som ett medel att säkra sitt hertigdömes relativa stora friheter och oberoende. Han är heller inte, som många likaledes tror, anhängare av den dalkiska grenen av den Lysande Vägen. Det är däremot hans hustru.  


De oranga strecken visar de handelsrutter som de tidiga palinoriska handlarna använde. När kungariket Timolerien grundades 176 eO spärrades dessa av.
Han ser sig själv däremot som en beskyddare av den religonsfrihet som härskar i Gredelmark. Han är väl medveten om huvuddelen av de aidniska riarkernas åsikt om saken.  


De blåa strecken visar de långa och omständiga vägar som måste färdas för den som i dag vill nå ordensstaten Palinor.
Hertigen av Gredelmarks ena syster, Ina, är gift med Markgreven av Fristaden. Ett faktum som förvärrar Hertig Salamoras åsikter om den "ärelöse Luksiliske bastarden" som Salamora brukar kalla hertig Thamas (hertigen av Gredelmark).  


== Kalender ==
Martel, hertigen av Yttersol är gift med hertig Thamas av Gredelmarks andra syster. Martel är framstående medlem av Sydzorakiska brödraskapet.


Bontisâlen i Gredelmark är som brukligt en nitisk anhängare av den aidniska grenen av den Lysande Vägen och stark fientlig till den dalkiska kyrkans existens i hertigdömet Gredelmark. Bontisâlen förfogar dessutom över ett kompani solriddare.


=== Högtider och Festivaler ===
Den dalkiska bontisâlen i Gredelmark håller en låg profil för att inte hetsa upp sin aidniska motsvarighet för mycket och göra det för svårt för hertigen av Gredelmark att upprätthålla religonsfriheten i sitt hertigdöme. Den dalkiske bontisâlen har dock ett förvånansvärt stort antal solmunkar, ulepper, riarker och lekmän i tjänstgöring i sitt tempel och dithörande apidiol. Flera av dem verkar vara i väldigt god fysisk form - man skulle rent av misstänka dem för att vara riddare ur St. Justins orden om de bar rustning i stället för kåpa.


Ett antal högtider firas av Palins Orden, förutom de som gäller som allmänna för de Lysande Vägen. Främst bland dessa är givetvis de Fallnas Dag sent om hösten. Med tända ljus i händerna bekämpar riddarna det djupnande mörkret genom högtravande lovsånger till de som fallit för tron. Till midvinter hålls en stor eldfest för att åkalla Etins lysande anlete, solen. Ett antal mindre högtider håller särskilda helgon och händelser i ära, däribland Ordensdagen, i St: Palins åminnelse. Alla dessa festdagar högtidlighålls även av bondebefolkningen. Tillsammans med många av de narguriska dagarna firar de även marknadsdagar som en särskild högtidlighet. Dessa köpskapsfester är en av de få tillfällen då bofast och strövande befolkning möts och umgås. Mer än en olycklig eller upprivande kärlekshistoria har haft sin upprinnelse under de festerna, för bönder och nomader håller sig helst på var sin kant.  
Det finns således både ett soltempel och en mindre apidiol tillhörande den dalkiska grenen av den Lysande Vägen i Luksilo. Likaledes finns det (givetvis) en katedral och ett kloster tillhörande den aidniska grenen. Utöver det har de Enkla ett klosterkonvent (och hospital) i Luksilo. Det finns också ett tempel till "de unga gudarna" i Luksilo - finansierat av Erebosiska köpmän.  


Vad de narguriska stammarna i övrigt firar är svårt att säga, då deras traditioner är högst skiljaktiga och mångfaldiga. Hos nomaderna är det även tradition att utföra skenräder mot ensligt belägna gårdar. Beroende förhållandet mellan bofasta och nomadiserande kan dessa krigiska övningar innehålla mer eller mindre av stöld och blodspillan. För nargurerna är det en påminnelse om vem som i deras ögon har rätt till landet. Även om ordensmyndigheterna ser mycket allvarligt på sådana aktiviteter brukar bönderna snarare ställa in sig att upprätthålla goda relationer med barbarerna. I sådana fall kan räderna snarare ta formen av vänskapliga besök.  
Kerigassen i Pendon har länge klagat högljudd i Pendons kungliga korridorer över att "caddister" befläckar Zorakisk jord genom sin blotta existens i Gredelmark och Fristaden. Kungen verkar oftast bli märkligt förströdd eller distraherad när samtalen kommer in på de banorna. Efter hertigen av Salamoras anfall mot Fristaden så har kerigassen spenderat allt mer tid hos hertigen än hos kungen något som faktiskt oroar kungen.  


Förutom marknaderna och viss vilda festivaler finns det inte mycket till utbud av kulturella upplevelser i Palinor. Utanför Palinéon i Khartotum vill säga, där den elekta riddarklassen kan njuta av ett begränsat utbud av jorisk teater och musik. Dessutom ger de mer musikaliskt eller konstnärligt begåvade palinorerna utlopp för sina talanger genom det lokala etintemplet. Dessa pryds allt mer av gobelänger och helgonfigurer i trä från stugorna. Många av dessa har ett tveklöst narguriskt och hedniskt drag över sig.  
Hertig Arviden av Salamora är ingen munter man för närvarande. Tvärtom vad han räknat med så blev det inga ökade intäkter från kampanjen mot Fristaden. Faktum är att erövringen har kostat Salamora mer guld än vad den har givit. Fristadens handel och utveckling har helt stannat upp. Dessutom måste stadens murar fortfarnade lagas, vägarna reparas etc. Detta kostar pengar; pengar som hertigen inte vill ödsla på en stad som inte inbringar det som han trodde den skulle inbringa. Människorna i staden och landsbygden runt omkring är oroliga. Ett försvagat grevskap under en hård herre som befinner sig långt borta och en residentstad med otillräckligt lagad stadmur är rena mumman för svartfolken om de bestämmer sig för att gå söderut igen. Och den här gången lär folket inte få någon hjäp från dvärgar eller dalker.  


Nargurernas kulturella aktiviteter är en del av deras vardag – deras bruksförmål, kläder och bostäder är ofta högstående konstföremål. Dessutom firas många religiösa högtider med stämsång, strupsång, dans och hästparader.
Som sagt hertigen är inte lycklig. Till råga på allt så har den fege kungen hoppat över Arviden av Salamoras självklara rätt till den inkomstbringande och ärofulla ''marsktiteln'' till förmån från någon sketen markis!!


=Religion=
Men det finns trots allt de som uppskattar hertigens storhet och mod. Kerigassen av Pendon är helt enig med hertigen att de förhatliga caddisterna måsta kastas tillbaka ut i havet där de kom från liksom alla dem som stöder dem. Med våld om så krävs, om inte för annat så för att de förvägrar en upphöjd person som hertigen av Salamora del i intäkterna från dvärgahandeln.  
Palins Orden följer den [[Lysande Vägen]], men har en egen inriktning som med rätta uppfattas som kättersk av det fåtal utanför ordens innersta cirkel som känner den i sin helhet. Tron uppkom i mötet mellan de missionerande palinmunkarna och lokal dödsdyrkande stammar för hundratals år sedan. Den innersta kretsen och de mest insatta dyrkar förutom Etin den mörke guden [[Ghaerîl]], de saliga dödas härskare. De ägnar sig åt nekromanti, och försöker sätta sig in i döden och i oändligheten för att sätt komma närmare gudarna och Etin själv. De är vetgiriga sökare som ser kunskap som vägen till frälsning och upplysning, och de tomma rymderna och dödes avgrundsdjup som gudomlighetens boning.  


För den vanlige medlemmen i Palins Orden är detta okänt. Däremot vördar han helgonen, martyrerna och de saliga och heroiska döda. Han vet att dessa kan ingripa för att skydda honom och Palinor, och rent av återvända från de saligas ängder för att strida vid hans sida. Han vet också att helgonens skyddande solande Ghaerîel är Etins mäktigaste bispringare.  
Kerigassen beklagar sig att kungen inte vill göra något åt saken. Kungen vill visst inte stöta sig i onödan med Caddo. Men kunde bara Hertigen kunde visa sitt mod och sin våghalsighet igen och sätta press på Gredelmark och tvinga honom att kasta ut de dalkiskt troende ur sitt hertigdöme. Då skulle kyrkan i sanning belöna den dristige, i det här fallet hertigen av Salamora. I nödfall får man förklara krig med Gredelmark så att man i fredsförhandlingarna som följer kan upphäva fördraget i Pendon och Gredelmarks rätt till religös frihet. Eventuellt kanske hela hertigdömet faller i Salamoras händer!


==Lysande Vägens organisation i Palinor==
Hertigarna i Grindanu börjar bli oroade och missnöjda av Salamoras ökade makt och våghalsighet. Man viskar tämligen ogenerat för varandra att Hertigen Arviden av Salamora alltför mycket påminner om sin namne och anfader kung Arviden den Hårdhänte. Salamora blir dock inte missnöjd när han hör dessa rykten och jämförelser. Han beundrar sin anfader och ser i honom sin förebild. Detta faktum oroar de övriga hertigarna än mer.


''Peter skrev:''
Kung Valien VII är inte missnöjd. Han är rasande och mycket oroad över hertig Salamoras tilltag och nycker. Inte nog med att Salamoras genom sin dumhet att anfalla Fristaden med någon påhittad förolämpning som förevändning lyckades strypa en ganska stor intäkt till de kungliga skattkistorna.


Kåpans bröder har traditionellt agerat riarker, och ute på Barghan Svärdets bröder. Sedan 400 e.O. finns det skelettorganisationen till en kyrka under Kerigassen. Tidigare har Riarker och predikanter som flockats till Palinor antingen gått upp i orden, eller predikat till fots och i sin ensamhet. Nu finns det en liten men växande organisation av vanliga präster. Vissa av dem oroas av förfädersdyrkan och hemlighetsmakeriet. Palinbröderna ser dem både som trogna trosförvanter, och potentiella skvallerbyttor och problem. De enskilda församlingarna leds för det mest av en Kåpans broder. På barghan och i vildmarken ofta av en Svärdets broder. Ett antal församlingar leds av regelrätta Riarker, varav vissa har lierat sig med Palinorden, medan andra är mer självständiga.
Dessutom anföll och intog han en kunglig fristad. Visserligen var angreppet direkt riktad mot markgreven i Fristaden. Men indirekt kan det också ses som ett angrepp mot kungen. Om inget annat visar Salamoras uppträdande på skrämmande lite respekt för kungamakten.  


Utöver det har handeln och relationerna med Caddo blivit lidande vilket ytterligare minskat kungens intäkter. Dessutom är kungen medveten om att det jäser bland de andra hertigarna, i synnerhet borta i Indar. Det krävs en mycken liten gnista för att en storkonflikt ska blossa upp i öst.


Än så länge har kungen valt att visa sitt missnöja genom att skicka skrivelser med krav att Fristaden återfår sin kungliga rätt som fristad åter samt att kungen hoppade över Salamora när han valde ny Marsk. Något alla (inklusive Salamora själv) räknat med och fruktat skulle tillfalla Hertigen av Salamora. I stället blev det markisen Barthold som fick tjänsten. Detta var ett slag i ansiktet på nästan hela högadeln och mot Hertig Arviden av Salamora i synnerhet


== En historisk Exposé - dödskulter i för-Palinor ==
Marsken och Markisen Berthold är trots sin brist vad gäller adlig börd synnerligen kvalificerad för sitt arbete. Han har övats i strid på otaliga slagfält i Jorpagna under flera års tid. De senaste åren har han varit sysselsatt med att bygga upp den så kallade Regalieordens två styrkor.


Bland de narguriska stammar som rörde sig i området öster om Ransard som skulle komma att bli dagens Palinor fanns många meningsskiljaktigheter. De flesta, släktingar till dagens jordkaerlar och ransarder, dyrkade Aesirgudarna eller besläktade panteoner. Men viss stammar leddes istället av shamaner som dyrkade döda förfäder och den dystre guden Ghaerîl. Jag skall i korta ordalag beskriva deras tro, som fortfarande lever kvar uppblandad med den Lysande Vägens trossatser.


"När en man dör färdas han till den mörka floden Gjoll. Dess bortre strand är en dyster och mörk plats där förlorade själar klagar i intigheten, och där ondskans hantlangare pinar de döda med eld och järn. Men den som leds vid handen av en kunnig shaman, eller som har utmärkt sig i livet hejdas vid den breda bron Modug, över vilken tjuvar, lögnare och främlingar färdas i stora skaror, av den vise guden Ghaerîl. Han har samlat de döda i ett läger vid flodens hitre sida. Där bjuds man in till dryckesgille med guden. De främsta krigarna tas upp i hans sällskap, och får sitta vid hans sida i hans gyllene tält. Andra förtjänstfulla skickas med gåvoskänker tillbaka till den gravhög de lagts it, orlov av den store guden Ghaerîl att vaka över sina ättlingar och bistå dem med råd och dåd. Men när onda gudar nalkas drar Ghaerîl ut i fält, och kallar sina döda till sig i ledung. Det är därför som Ghaerîl kallas "De Levande Dödas Konung": för de som dör och hamnar hos honom är levande trots att de är döda.  
Kerigassen av Pendon vill bli kvitt den dalkiska närvaron på Aidne. Då inte kungen lyssnar för det örat försöker kerigassen ta hjälp av den våghalsige hertigen av Salamora, underförstått att kyrkan kommer att skänka assistans i forma av solriddare och även "belöna" hertigen. Vad den belöning består av lämnas osagt men beroende hur makthungrig hertigen är och hur högtflygande planer man låter honom ha så kan hertigen tolka detta på mer än ett sätt. Kerigassen kan också tänkas falsifiera bevis för att peka på att Hertigen av Gredelmark är i maskopi med Caddo med någon form av samhällsomstörtande verksamhet. Exempelvis spridandet av missionärer och agenter över hela Zorakin.  


När Ghaerîl inte kallar på sina undersåtar tjänar dessa sina ätter och släkter. Om det finns en fejd mellan två släkter är det inte ovanligt att de döda drar i härtåg mot varandra: och gravkumlen genljuder av muller som av strider och de dödas härskrin. När släktens shaman anser det vara av nöden kan han kalla på de döda ur kumlen, och ibland hela vägen från Gjolls stränder. Den döde står då i ruttnat kött för att tjäna sin ätt.  
Den aidniske bontisâlens uppgift vid en konflikt kan vara som trojansk häst med ett kompani solriddare till förfogande. Men vare sig hertigen av Gredelmark eller den dalkiske bontisâlen är dumhuvuden. Den dalkiske bontisâlen kan mycket väl skicka ut sina "munkar" fullt rustade som St. Justinriddare för att förhindra den de aidniska solriddarna i sitt värv.  


Om man i strid dräper en fiende, och vill ha honom som tjänare kan man enligt gammal sed skära ut hans tunga. Då släpps den döde inte förbi porten till bron över Gjoll eftersom han inte kan uppge sitt namn. Han kan heller inte tjäna Ghaerîl, utan måste vänta vid brons fot tills den som dräpt honom läggs i grav med hans utskurna tunga. När den döde segraren sedan själv kommer till bron har han makt över alla de vars tungor han bär. Det går även bra att ta av hela huvudet, så länge man skiljer tungan från kroppen. Tusenden är de bortglömda besegrade vars övermän aldrig fick med sig tungorna är graven. De blir till oroliga vålnader och hemsöker de levande. Därför har seden att ta fienders tungor fallit ur bruk."
Hertigen av Gredelmark kommer in i det sist styvt hålla på sin neutralitet i saken tills det blir uppenbart eller bevis framläggs att Salamora och hans allierade (Inberg, möjlig hemligt militärt understöd från den aidniska kyrkan) kommer att anfalla Gredelmark.  


De narguriska schamaner som dyrkade Ghaerîl samlades tidigt till Khartotum av de nyfikna palinbröderna, som ville åt deras insikter. Stammarna klagade över att de bestals sina andliga ledare, men tystades med guld och skänker. Snart visade dock Palins orden sitt sanna anlete: när pengakistorna sinade slutade de att smörja stammarna, och dessa, utstötta ur nargurernas gemenskap och demoraliserade, förföll till elände och fattigdom. Och schamanerna hade inget annat val än att samarbeta eller brännas som hedningar. Detta var hundratals år sedan, och de schamaner som nu lever i de priviligerade delarna av Khartotum är följsamma och lojala mot orden. Samtidigt tar de sitt ämbete som företrädare för stammarna allvar, och ser sig som legitima förträdare för den narguriska kulturen i Palinor. Det är tveksamt om stammarna delar denna syn.
Blir detta klart kommer han att kalla in allierade i form av hertigen av Yttersol. Både Salamora och Gredelmark kommer att begära assistans av hertigen av Indarrike (som kan ställa den största hären på fötter av hertigarna) men han kommer att hålla sig märkligt passiv. En del ( max 33%) av Indarrikes adliga undersåtar kommer dock välja sida och strida på någon av de båda parternas sidor (med en fördelning ca 50/50).  


==Religiös förföljelse==
Indarrike kommer vara fullt av budbärare från båda sidor som också kan komma att slåss med varandra vid påseende.


Genom Palinors historia kan man urskilja två huvudsakliga perioder av religiös förföljelse, eller "Rening"
Sannolikt kommer hertigen av Likermark ställa sig på Salamoras sida. Dock inte alla av hertigens undersåtar. Denne kommer dock ha svårighet att transportera sitt manskap till Salamora då hertigdömet Pharynx ligger i vägen. Och blir hertigen av Pharynx förvarnad om stora trupprörelser på väg mot öst så kommer kungen garanterat få vetskap om vad som är i görningen.


Utrensning av dödskulter: Efter att ha utbytit religiösa och spirituella idéer och koncept med de västnarguriska Ghaerilshamanerna gör Palinbröderna dödsguden till "sin". De västnarguriska ghaerilstammar som snabbt anpassar sig, och erkänner Etins överhöghet kommer rimligt undan. De stammar som fortsätter att dyrka Ghaeril pa traditionellt sätt utsätts för diverse grymma atgärder: deras heliga män deporteras eller bränns pa bal, de tvansinterneras, eller berövas sina jaktmarker. De allra flesta ghaerildyrkande stammar rakar mycket illa ut, även de som samarbetar far sina shamaner deporterade till Khartotum, för kontroll och ideutbyte. Utan sina religiösa traditioner förlorar manga stammar sin ställning, och de som förföljts hardast gar under.  
Ett antal andra adelsmän från västra Zorakin kommer säkert också vilja delta men sannolikt inte hertigarna (därmed stannar också majoriteten av de västra hertigarnas adelsmän hemma...tills vidare iallafall).


I mellantiden stärks paradoxalt nog de stammar som INTE dyrkat Ghaeriel: de ses som missionsobjekt och bemöts mer neutralt.
====Upplägg====


Utrensning av kätterier: Efter det att alla eller nästan alla stammar i Palinor formellt bekännt sig till Etin och hans solande Ghaeriel kommer det sa smaningom fram att det är si och sa med efterlevandet av Den Lysande Vägen. Många stammar har helt enkelt laggt till Etin till sin gudaskara. Enskilda Kasalherrar reagerar valdsamt, och i nuläget mullrar det om regelrätt tvangsmission och "inkvisition". Om sa sker riskerar de icke-Ghaerieldyrkande stammarna raka extra illa ut, ghaerieldyrkarna ser en chans att förbättra sin skamfilade ställning pa stäppen genom lite gammaldags angiveri, och hoppas att den kommande häxjakten inte kommer att drabba dem.
Äventyrarna kommer på något sätt över information exempelvis från en av hertigen av Gredelmarks spioner som man hittar döende eller som såras dödligt av några okända män när äventyrarna kommer till hans räddning. Mannen ber äventyrarna innan han dör att föra brevet till hertigen av Gredelmark. Han lovar att de kommer bli fursterligt belönade om brevet levereras. Brevet är förseglat med ett sigill och det är upp till äventyrarna att bestämma om de vill bryta sigillet och läsa meddelandet eller inte. Kontentan är att i brevet finns information och bevis på förberedelser för ett angrepp mot Gredelmark. Med ett svårt slag på ''Heraldik'' kan man identifiera sigillet som den caddiske emissarens personliga sigill.  


=Äventyrsuppslag=
I brevet finns även ett andra brev med ett annat sigill som man med ett normalt slag i ''Heraldik'' kan känna igen som hertigen av Salamora. I det brevet finns information till en annan adelsman om vilka trupper som ställs till Salamoras förfogande samt därigenom vilka som deltar i konspirationen inför angreppet.


==Trad i folk och fångar==
Bara uppdraget att föra brevet till Gredelmark är i sig ett äventyr som heter duga om man tänker alla de spioner, hyrda prisjägare, rövare och solriddare som söker brevet och dess kurir.  
I Palinor är slaveri i lag förbjudet, men en levande och inkomstbringande verklighet. På avlägsna gårdar ute Barghan finns en grupp adelsfamiljer, många av echtiskt ursprung, vilka handlar med inlandets nargurstammar och nordliga jordukaerlar. Unga blekögda barbarflickor och starka oxar till barbarmän inbringar höga priser på kopparhavets slavmarknader, och säljs även till Trakorien och Ransard.  


Den ecthiska ätten Martull är inflytelserik, och dess söner har kämpat som ordensriddare i de många generationer som gått sedan de lämnade hemlandet Zorakien i vredesmode efter att slaveriet avskaffats. I Palinors avlägsna nord är det lättare att följa sina egna seder, och som en mäktig och rik ätt har de kunnat smörja centralmakten att titta åt andra hållet medans blekrädda nargurflickor och trögögda jorduträlar radats upp på deras gårdar och brännmärkts likt boskap.  
När (och om) äventyrarna kommer fram till hertigen av Gredelmark kan de ny uppdragen vara att fungera som budbärarare till allierade i Indarrike, föra meddelanden till hertigen av Yttersol, verka som spejare.  


Den unge och idealistiske ordensriddaren Makel da Hulsa avskyr slaveriet, och har tagit de fångnas sak till sitt hjärta. Från sin postering i Trukhu Kasal på Barghan har han upprättat ett nätverk av spioner och hyrsvärd för att komma åt handeln. En av dessa spioner har kommit i kontakt med Martulls gamle husträl Vrek. Den bittre gamle mannen sitter in med kunskap och bokföringspapper som kan få ätten på fall. da Hulsa är fast vid sin postering, men en liten grupp äventyrare och lycksökare borde kunna ta kontakt med den gamle trälen, och föra honom inom Trukhus säkra murar.  
Alternativt så färdas man till Caddo för att "föra bud" till en person som ska hyra ut dalkiska "legoknektar". I själva verket är kanske personen en högt uppsatt person inom exempelvis St. Justins solriddarorden eller en förnäm person inom Caddos råd med affärsintressen i Fristaden och Gredelmark, och meddelandet är en begäran om att sända trupper till Gredelmark hjälp.  


Rollpersonerna måste infiltrera Martulls avlägsna gods, och vinna ättens förtroende för att kunna identifiera och söka kontakt med Vrek. Därefter måste de hjälpa honom att bryta sig in i ättens kontor, och stjäla deras papper. På gården finns ett trettiotal undernärda slavar som lever packade som sillar i en rucklig gårdsbyggnad. Ute på tunet står tre pålar med två upprorsmakare surrade och nära döden. För alla dessa väntar grymma öden inom en snar framtid om rollpersonerna inte hjälper dem.  
Kanske är det rent av markgreven från Fristaden som sökt skydd på Caddo som ska kontaktas och begäras att nyttja sitt inflytande hos de caddiska handelshusen för att införskaffa trupphjälp från Caddo till Gredelmark.  


I trakten bor nargurklanen Kalhjässorna, utstötta slavhandlare som lierat sig med Martull och lever av handeln. När rollpersonerna flyr undan Martulls gods kommer de att jagas både av Kalhjässorna och Martulls slavjägare. Om de lyckas komma undan till kasalen väntar långa rättsprocesser. Martull kommer att använda all sin förmåga i form av agenter och lönnmördare för att döda eller miskreditera rollpersonerna, Vrek och da Hulsa. Ordenstribunalen kommer att kräva ovedersägliga bevis för att känna sig tvingade att döma Martull.  
Ytterligare ett uppslag är att efter att de lämnat brevet/informationen till Hertigen av Gredelmark blir de kontaktas av en mystisk person i Luksilo som lovar dem en ännu större belöning om de lämnar ett brev och de uppgifter de själva fått reda på till en person vid namn Aron från Kra i Pendon.


==Den nosige prelaten==
====Kuriosa====
Hans höghet Rekleschau, Kerigass av Västra Nargurien, har ett knivigt uppdrag - att som renlärig präst av Lysande Vägen övervaka palinordens tro, uppenbara kätterier och verksamheter. Men Rekleshau är en slipad maktspelare. Under de trettiotre år han har tillbringat i det nordliga Palinor har han blivit en makthavare och en aktör att räkna med. Genom att liera sig med ordens högsta höns har han kunnat leva i relativ trygghet, och fått stort utrymme för sin egen politik, sina egna intressen, och översikt över mission, projekt och administration. Men den information och de rapporter han sänder åter till Exarken i Ekeborg är fulla av vad ordensöverhuvudena vill att han skall se.


Ljusa handen, den lysande vägens renhetsmunkar, har länge haft ett ont öga till Palinor. Att det försigår underligheter i den avlägsna nationen har blivit en officiell hemlighet, och ljusahandens ledning är frustrerade och irriterade över Rekleshaus mjäkhet över en så väldigt lång tidsperiod. Därför skickar de en av sina främsta agenter, Ittur Sel, för att infiltrera och undersöka Palins Orden, och om möjligt även ställa Rekleshau till ansvars.  
'''Regalieorden''' instiftades ursprungligen av den zorakiske kungen efter det svidande nederlaget vid sjöslaget vid Selime mot Felicien. Efter nederlaget hade Zorakin knappt kvar något krigsskepp värt namnet och låg öppet för plundring. Regalieorden instiftades för att skapa särskilda kuststyrkor som skulle varna för överfall och försvara kustområden mot angrepp från pirater och Felicier.  


Ittur reser förklädd som solpilgrim inför soltåget mot Ransard, och tar antekningar bland kasaler och tempel. En resa till den hedniska och dödsdyrkande Iirkundstammen i östra Palinor, vars kult fortlever med ordens goda minne, iakktas av en av Kerîgassens handgångna. Full av oråd anställer Rekeschlau en grupp äventyrande hyrsvärd att hålla ett öga på den misstänkte pilgrimnmen. Detta vore ett lämpligt sätt att föra in rollpersonera i äventyret, även om de också kan inhyras av Ittur Sel.  
Dold under detta namn har Girloff III och hans son Valien VII skapat "den 1:a regementet av Regalieorden". Detta militära regemente är en elitinfanteristyrka om 3600 man understödd av 600 bågskyttar eller armborstskyttar och 600 man tross. Den ska fungera som en elitenhet land men den har också en specialinriktning mot sjöstrid och marin landstigning.  


Ittur kommer att resa till tempel, stammar, gamla kultplatser och nargurstammar. Han kommer att tala med pilgrimmer, riddersmän och bönder. Han kommer att ställa inträngande frågor, ta skisser av dödsförhärligande ornamentik och kultplatser och ständigt anteckna i sin vaxtavla. Han har även gjort sig till vän med en grupp solriddare som ridit för att ansluta till soltåget. Om Ittur märker rollpersonernas intresse kommer han att inviga dessa riddare i sin hemlighet, och använda dem för att avsluta sitt uppdrag.  
1:a regementets grundutrustning är en sorts ringbrynja med förstärkningar vid axlarna samt (vid landstrid) med vadderad tunika under. På benen har man metallskenor. Hjälmen är av halvöppen (corinthisk) typ. Svärdet är en sorts falchion (som gemenligen av soldaterna kallas "kejserlig falchion"). Man har också en stridspjut som även fungerar som kastspjut, samt en dolk. Skölden är av scutatamodell.  


2:a regementet av Regalieorden tillkom på order av Girloff III för att möta hotet från Svarta tornet i Aidnebergen, samt för att förstärka den första regementets landstridsförmåga. Det 2:a regementet är specialiserat på strid i skog och berg samt ska vara experter på att kunna möta kavallerianfall. Även det 2:a regementet efterföljs av 600 bågskyttar och 600 man i tross. Det 2:a regementets soldaters utrustning är som det 1:a regementets, med undantaget att spjutet är betydligt längre och av bardisanmodell bland annat för att kunna möta kavalleriattacker. Det säger sig själv att ett sådant spjut inte går att kasta.


Slår man samman de båda enheterna får man en mördande effektiv enhet där 2:a regementets långa spjut håller kavalleri och svartfolk på avstånd samtidigt som 1:a regementets kortare spjut kan orsaka stor manspilla även på längre avstånd som kastvapen. Efter att eventuellt ha kastat sina spjut hugger sedan 1:a regementets män in med sin falchioner.


Scutatasköldarnas överlappande förmåga bildar ett formidabelt skydd mot pilar och ställda i sköldpaddsformation skyddar de även bra mot dalkernas pilregn.


[[category:Palinor]]
[[Category:Zorakin]]

Versionen från 12 januari 2008 kl. 19.20

Zorakin
Karta
Karta över Zorakin
Invånarantal -
Befolkning -
Huvudstad Pendon (ca -)
Styrelseform -
Exportvaror -
Importvaror -
Armé -
Religion -
Övrigt -


Historia

Zorakin Historia

Geografi

Zorakien som land uppvisar mycket stora skillnader mellan de olika landsändarna och består i huvudsak av två stora halvöar, Grindanu i väst och Indar i öst. Dessa båda "rikshalvor" binds samman av ett smalare landområde i mitten, som främst utgörs av hertigdömet Inberg, mellan havet i söder och bergen i norr.

Grindanu

Grindanu kännetäcknas av ett torrt, soligt medelhavsklimat och har är ett böljande, kulligt landskap med odlingar av vin, citrus och vete samt boskapsskötsel. Halvön är tättbefolkad i synnerhet ju närmare kusten man kommer. Det är tätt mellan byar och köpingar.

I östra Amtefjärd kan kusten på på sina ställen vara klippig och svåråtkomlig. Slingrande smala vägar löper här på avsatser längst kusten och sammanbinder by efter by. Odlingarna bedrivs här på terrasser. Dessa byar är svåra att komma åt för såväl pirater som fogdar vilket är en huvudorsak varför de ligger där de ligger.

Mitt i Grindanu dominerar Torildskogen. Här är det mer bergigt och inte lika tättbefolkat. Skogen hyser dessutom en del svartfolk och raider från dessa förekommer. Borgarna här är mer byggda för försvarssyfte än för skönhet vilket syns

Indarhalvön

Indar i huvudsak är ett väldigt flakt jordbrukslandskap som är genomflutet och avvattnat av två stora floder. Här domineras landskapet av de många utspridda gårdarna, småbyarna, dikessystemen, väderkvarnarna och jordbrukets odling av vete och korn.

Indar är ett mycket bördigt landskap med stor befolkning. Bevattningssystemen från floderna genomkorsar landskapet. Indars högsta punkter verkar oftare bestå av väderkvarnar eller borgar än av träd eller höjder. Träd syns bara som enstaka solitärer, som pilträdsvallar och som små gröna öar omgärdande byar eller ensligt liggande bondgårdar. Mitt i Indar reser sig den enda större kullen i landskapet. Uppe på kullen ligger staden Indarsol. Staden och kullen dominerar landskapet och kan i klart väder ses på flera mils och dagsmarschers avstånd. Strax utanför staden rinner floden Solån förbi. Här skeppas spannmålet från Indar ut till export.

Längre österut runt Luksilo och hertigdömet Gredelmark blir landskapet lite mer småkulligt och omväxlande. Cederalléer är vanligt förekommande. Andelen skog ökar och består främst öpppna till halvöppna kastanje- och pinjeskogar. I området runt Luksilo, Kra och östra Salamora är ensamgårdarna färre och byarna mer sammanhållna likt små vackra köpingar med vindlande små gator som förenas runt ett litet torg där det alltid finns en liten springbrunn. Vinodling, boskapsskötsel och spannmålsodling dominerar jordbruket.

Innanbergen

Innanbergen utgörs tillstor del av hertigdömena Inberg och Salamora. Hertigdömet Inberg är länken som håller ihop de båda rikshalvorna. Hertigdömet kan sägas bestå av tre lika stora delar. En del består av de Aidniska bergen. Bergen är ett alplandskap med höga spetsiga snövita toppar, vilda skogar och mycket få människor. Därefter kommer högländerna vilka består av de så kallade Innanbergen. Innanbergen fortsätter österut och utgör en försvarlig del av hertigdömet Salamora. Detta området har lite mer befolkning. Fårskötsel, skogsbruk och vinodling är de viktigaste näringskällorna här.

Slutligen så är den tredje delen Inbergs lågland. Detta lågland fortsätter vidare österut in i den västligaste delen av Indar. Landskapet består framförallt av ett öppet landskap som i huvudsak domineras av gräsmarker, här och var avbrutna av enstaka solitära träd eller mindre asp- och ekdungar. Landskapets milsvidda gräsmarker fungerar som utmärkta betesmarker. Jorbruket domineras därför av hästuppfödning och boskapsskötsel. Stora hjordar av hästar och nötboskap rör sig runt i landskapet.

Klimat

Platser

Flora & Fauna

Zorakien kännetecknas av sina två stora halvöar i väst och i öst, sitt havsnära, subtropiska läge i söder och de Aidniska bergen norr. De stora geografiska skillnaderna gör att landets flora och fauna är mycket varierande.


Aidniska alperna

De Aidniska bergen avgränsar Zorakin i norr. Det är ett alplandskap med mäktiga snötäckta bergstoppar som tycks klösa himlen med sin vita toppar. I de högst belägna områdena kan man finna glaciärer vars smältvatten rinner ut i snabbt växande bäckar som i bland störtar ner som skyhöga vattenfall för att sedan fortsätta sin färd mot Zorakiens lågländer.

Flora: Skogarna som växer längst bergens branter är karga högst upp och består oftast av glesa bestånd stentall. Lite längre växer även lärk och silvergran vid.

Fauna: Bergen är hemvist för björnar, pumor, vargar,lo, hjortar, stenbock och gems.

Jättesalamandern har också sin hemvist här. Den gulsvarta 1,5-2 meter långa jättesalamandern lägger sina ägg i nyligen brända markområden. För att inte konkurrenter ska ta området i besittning försöker ödlorna oftast ta "sitt" brända revir i besittning innan elden ens har brunnit ut. Revirstrider förekommer ofta mellan ödlorna och de bevakar sitt brandrevir svartsjukt vilket kan ställa till problem för resande som försöker tända en eld i de Aidniska bergen.

Zorakisk klippdassare har också sin hemvist i de Aidniska alperna. Klippdassaren kan närmast kan beskrivas som en in rund lurvig boll med fyra ben, plirande ögen och liten spetsig nos. Man ser dem ofta ligga och sola på sydlänta klippor. Den är helt harmlös men har ett skärande, skrämmande varningsskri som kan skrämma slag på den modigaste om man är beredd på det.

Innanbergen

Längre söderut kommer man förbi de så kallade Innanbergen som också gett namn åt hertigdömet Inberg. Detta är ett mer låglänt bergsområde som övergår till ett högkulligt landskap. Området har ett mer tempererat klimat vattentillgången är förhållandevis god och det är mer befolkat med människor. Naturen skiftar mellan skogar och alpängar. Människorna utnyttjar dessa alpängarna som betetsmark och ängstäkt.

Trädflora: Skogarna trädsammansättning består i huvudsak av lärk, silvergran, bok och berglönn

Markfloran:På alpängarna växer gräsarter, gentiana, lejontand och krysanthemer. I skogarna domineras markskiktet av bärris, starr, ljung, mossa och orkidéer

Fauna: Faunan präglas av murmeldjur, sjusovare, vitsvanshjort, kronhjort, vildsvin, räv, varg, rödlo och björn. Enstaka jättesalamandrar kan hittas även här nere.

Längre söderut skiftar landskapet sin karaktär till ett småkulligt landskap med omväxlande skog och betesmark. Landet börjar bli torrare men avvattnas fortfarande av bäckar, forsar och åar från bergen. Dessa flyter nu ihop till större floder.

Trädflora: Skogarna domineras fortfarande av bok och lärk men även ek, lind, ädelkastanj och lönnar ingår i trädfloran.

Markflora: Gräsarter, bärris, krysanthemer, gentiana, lejontand, aklejor och riddarsporrar

Fauna: I detta gränsland trivs hare, vildsvin, kronhjort, vitsvanshjort, svartsvanshjort, räv, varg, lo och enstaka karakaler.

Det börjar bli tätare mellan bosättningar och man kan se flera borgar och större byar. Flera vinodlingar finns i området. Ännu längre söderut delas Zorakin upp i två halvöar. Grindanu i väst som gränsar mot Kardien och Indar i öst. Dessa båda halvöar binds samman av Inbergs gräsland.

Grindanu

Grindanu domineras av ett välutvecklat jordbruksområde närmare kusten och av Torildskogen i mitten omfamnande Grindanubergen. Jordbruksområdet är mycket tättbefolkat medan de djupare delarna av Torildskogen undviks av människor på grund av förekomsten av svartfolk. Området däremellan består främst av omväxlande jordbrukslandskap och öppna till halvöppna ekskogar med inslag av lind, kastanj och avenbok.

De Aidniska ekskogarna

I södra och centrala Kardien samt västra Zorakien har under århundraden ekarna vuxit sig mäktiga, breda och krumma. Ekarnas grenverk har brett ut sig allt mer tills träden till slut bildat enorma kronor stora som palats där grenarna tycks bilda tempelkolonner som håller uppe trädets jättelika lövtak. Och där de nedre, mjukt bågböjda grenarna ofta sveper iväg tjugotals meter åt båda håll bara några meter ovan mark. Enskilda ekars trädkronor kan utan vidare täcka upp till ett halvt tunnland mark.

Här och där mellan ekarna står enorma kandelaberliknande lindar och förvridna, spärrgreniga avenbokar med låga svepande kronor som är som gjorda att klättra i. Dessa skogar har en gles till halvöppen karaktär. Varje träd har sitt eget klart avgränsade "revir" innan nästa trädkrona tar vid. Bestånd av enorma hasselbuskar bildar kyrkoliknande valv under de glesa ek- och lindskogarna.

Trädflora: Ängsek, Holmek, Lind, Lönnar, Hassel, Vildkörsbär, Avenbok, Pinjetall

Markflora: Gräsarter, aklejor, Khrysanthemer, riddarsporrar, lavendel, salvia-arter.

Fauna: Här huserar djur som flygekorre, sjusovare, svartsvanshare, vattenrå, vildsvin, kronhjort och jättehjort. Räv och karakal samt enstaka vargar har dessa skogar som jaktmarker.

Dryaderna, trädens väktare sägs ha skymtats i dessa skogar.

Skogarna avbryts av enorma ängs- och hagmarker kantade med bryn av vitblommig hagtorn, slån och hasselbuskar. Enstaka ekar, lindar och vildkörsbär står som jättelika solitärer i landskapet. Ängsmarkerna är ett överflöd av gräs och ängsblommor som slåttergubbe, ängsskallra, solhatt, gentiana och blåklocka och orkidéer.

Morgondimmor ligger täta över ängarna och man kan nästan höra de silverlika skratten från älvorna och tycka sig skymta deras ringdanser. Närmast byarna används ängsmarkerna även som hötäkt. Folkets låter sina hästar och boskap betar här.

Så gör också kronhjort, jättehjort och svartsvanshjort. Muntjaken smyger under lindar vars grenar hänger ut över vattendragen. Den stampar nervöst och ger akt på minsta ljud eller rörelse. Uppe i en av ekarna ligger en karakal och spejar från en långsträckt, bågböjd gren. Trädets stora grenar är behängda med mörkgrön, sammetslik mossa.

I de torrare södra och västra delarna Grindanu växlar landskapet mellan fullständig uppodling och torra, glesa ängsskogar.

Floran: Dessa skogar består främst av ek, holmek eller pinjetall vars paraplyliknande klargröna kronor skänker välbehövlig skugga och mjukar upp det brända ängslandskapet.

Markfloran I detta ängslandskap trivs lavendel, riddarsporrar, krysanthemer och gräsarter.

Fauna: De vanligaste djuren Grindanu är rödräv, aidnisk karakal, tvättbjörn, hare och olika sorters hjortar.


Grimaniträsket

På den östra sidan av Grindanuhalvön finns Grimaniträsket. Det anses vara en ogästvänlig plats. Stora och nästan ogenomträngliga sumpskogar breder ut sig i träskområdet. Träden växer på gigantiska socklar vars stora rotben skapar de mest groteska formerna. Här och var öppnar sumpskogen upp sig i stora översvämmade vass och gräsmarker.


Markflora: Kryddig kalmus, blå svärdslilja, hampa, vass, blomvass, sjönöt och enorma näckrosor.

Trädflora: Sumplönn, hemlock, sumpcypress, mangrove, al och pil.

Fauna: I träsket trivs alligatorer, muntjack, possum och tvättbjörn. Fågellivet är spektakulärt både till antal och i färgsceneri.

Den zorakiska praktparakiten är vida känd för sin safirblåa fjäderdräkt. Lika kända de vackra små solfåglarna som suger nektar från de många blommorna i träsket.


Indar

Indarshalvöns landskap är nästan fullständigt platt i väster och syd. Landskapsbilden dominers nästan helt av jordbruket. Den allra yttersta västra delen av Indar, liksom de sydliga delarna av hertigdömet Inberg som knyter i hop Zorakins båda rikshalvor, består av ett mycket glest beskogat gräslandskap. Detta område används för uppfödning av hästar och boskap. Stora hjordar av dessa djur vandrar runt i landskapet.

I detta gräslandskap trivs den välkända pampiska stäppharen. Haren är vid känd för sin enorma hastighet. Endast de snabbaste hästarna har en chans att hinna ifatt den. Harjakt från häst är en vida populär sysselsättning bland pamperna. En variant av den pampiska harjakten bedrivs av adelfolket i Inbergs och Indarrikes stäppområden.

Trädflora: De enstaka träd som växer här utgörs främst av pil, al, poppel och vide längst vattendragen samt enstaka holmekar ute på gräsvidderna.

Markflora: Gräsarter, riddarsporrar, lavendel, rosmarin, muskatelsalvia

Fauna: De djur som trivs här är rödräv, pampisk stäpphare, svartsvanshjort och stortrapp (en stor slättfågel)

Genom Indar flyter två stora breda floder vid namn Solaån och Granströmmen. Vassbältena och våtängarna längst dessa floder erbjuder ett eldorado för fågellivet. Vattnet från dessa båda floder avvattnar resterande delen av Indar genom ett sinnrikt dikessystem och bidrar till Västra Erebs rikaste spannmålsskördar.


Indars högland och Nordbergaskogen

Närmare bergen i nordöst ovan Indar sluter sig sedan markerna igen i lummiga ädellövskogar och blandskogar. Marker sluter sig ju längre norrut man kommer och ger skydd åt många ljusskygga varelser, både mänskliga och djur. Det sägs att det någonstans i dessa djupa och skogar ska finnas kvar ett bestånd av den sällsynta och outsägligt vackra gyllenlönnen.

Trädflora: Bokar, kastanjer, lärk, silvergran, skogslönn, bergslönn, gyllenlönn.

Markflora: Seleneros, Vintergrön, Myskmadra, Silverklockor, olika sorters bärris

Fauna: Bland djuren ses framförallt olika hjortar, hare, vildsvin, varg, räv, enstaka karakaler, rödlo, pumor och vargar.

I nordbergaskogarna finns det fortfarande en del alvbosättningar och svanmöer sägs hålla till invid trolska otillgängliga skogssjöar

Städer

Zorakin Städer

Pendon

Huvudartikel:Pendon


Indarsol

Indarsol är Zorakins andra stad med minst 6000 invånare. Staden ligger på en brant kulle som höjer sig ett par hundra meter över den omkringliggande flacka slätten. Från kullens topp ser man långt ut över den flacka terrängen på Indar. Det sägs att klara dagar kan man se Kopparhavet glittra vid horisonten åt tre väderstreck och ana Nordbergaskogens älvfolksrike i norr.

Staden är minst lika väl befäst som huvudstaden Pendon. Staden har höga dubbla murar och ett stort antal torn av olika typ och utseende. Tornen har olika tak då inte alla följt med i tidernas idéer om försvarsteknik. Några av stadsmurens torn har väderkvarnsvingar på taket och runt om kullen syns flera av de här på Indar så vanliga kvarnarna. Vid kullens västra fot flyter den breda Solaån (som dock är en flod) sakta förbi. Från staden går en befäst kaponjär omgiven av enklare bebyggelse ner till Solaån och en muromgärdad pråmhamn. Även utanför stadens murar på flodsidan av kullen finns bebyggelse med kanske ytterligare ett tusental invånare.

Kullen är de eroderade resterna av en vulkan från tiden kring den första konfluxen. Området som då utgjordes av en mycket större halvö begravdes med sina urtidsvarelser i lava och aska från vulkanen som steg upp ur underjorden som en infekterad finne på den Altors feta näsa som är Ereb. Block av lava kan ännu bli funna i terrängen ända upp längs Aidnebergens sluttningar och vulkanens aska är grunden till den bördiga jorden på Indar. Kullen har än idag en sänka på toppen vilket är den gamla kratern.


Förhistorisk tid

Troligtvis var halvlängdsmän kullens första invånare då man vid byggandet av källare ibland har stött på små tunnlar (utan tecken på gruvdrift vilken kunde inneburit vättar eller dvärgar). Det var dock när människofolket Penterna vandrade in i Aidne från nordost som kullen fick namnet Inder Kumar. Penterna hade snart drivit bort de människor som innan dess bebodde Indars kuster (av vilka idag pamperna tros vara en rest). Penternas druider såg berget som heligt och lät resa stora bautastenar i ringar på dess topp. (Flera av stenarna och dess inskriptioner kan idag bli funna som delar av och i dagens bebyggelse.)


Kejserlig tid

På 900-talet f.O. erövrades Indar av Jorernas imperium och penterna drevs västerut. Under Imperiets dagar stod en mindre borg med ett högt torn på platsen, byggt av dvärgar åt magikern Carsac. Jorerna hade ett fort vid floden nedanför kullen. Det var jorerna som gav halvön namnet Inadar och kullen blev känd som Carsac Kumar, vilket idag gett kullen namnet Carcumar. Carsac dog tillslut av hög ålder (vissa magiker gör det) och Imperiet tog över kullen som nu blivit viktig för att övervaka spannmålsproduktionen på halvön. Under tronföljdskriget på 720-talet f.O. förstördes fortet och delar av borgen när Befriarnas arméer krossade general Dirivins armé förlagd till fortet. (Snart efter krossades resten av Dirivins armé.) Under Solkejsaren gjordes endast mindre reparationer av borgen för att kunna kontrollera jordbrukarna. Redan på denna tiden var dock legerdierna lätta att styra och ordet revolt fanns inte ens i deras vokabulär.


Tredje konfluxen och dess efterspel

Under tredje konfluxen drabbades Indar hårt och drygt hälften av befolkningen dog. Legerdierna hade drabbats hårt, men då halvön varit tätbefolkad innan konfluxen var befolkningen även efteråt förhållandevis stor. Legerdierna slog sig ihop i en slags kollektivjordbruk, en organisationsform som höll fram till lindskiarnakrigen. Carsacs torn undveks och ansågs hemsökt då köttbitarna hade kryllat på tornet som svärmande getingar och kullen övergavs därför. I vågorna av inbördeskriget efter konfluxen mellan advokat Dirivin och general Jegher förstördes borgen på kullen definitivt. Kvar stod endast dvärgarnas välbyggda torn.

I 400 år ansågs kullen och ruinerna hemsökta. Med dalkiskt guld kunde man så år 154 f.O. bygga en stad på kullen. Staden fick namnet Carkumar. Tornet rustades upp och blev garnisonens högkvarter.


Legerdierna och Caddo

Dagens Indarsol byggdes av Legerdierna år 154 f.O. efter påtryckningar av Caddo som ville ha en enda plats att handla upp Indars spannmål på. Dalkerna gav de legerdiska ledarna en stor summa guld för byggandet av en sådan stad och blev mycket irriterade när de fick veta att staden byggdes drygt 10 mil från närmaste kust! Valet av kullen var självklart för de legerdiska ledarna som såg till det egna behovet av skydd före dalkernas behov av effektiv handel. (Dalkerna vände sig därför till Indarhalvöns näst största folkgrupp luksilerna och hjälpte dem att bygga staden Luksilo på östkusten.)


Lindiskiarnerkriget

Under lindskiarnakrigen på första hälften av 60-talet före Odo belägrades och erövrades staden av pharynkierna. Att Pharynkierna kunde inta staden anses bero på samarbetssvårigheter mellan de Erebosiska och Caddiska legoknektarna som hyrts in av stadens Legerdiska herrar. Indarsol under attackerna:

http://www.landtreks.com/image/land274.jpg


Efter att pharynkierna besegrats är pennerna obestridliga herrar på Indar. Den penniska adeln hade inga problem att kuva legerdierna och har byggt vidare på staden efter freden. Efter att tron på Etin erövrat Zorakin döptes staden om till Indarssol.


Kartinformation

Staden har en borg som till skillnad från staden ägs av kungen. Detta är en av de borgar kungen reser mellan under året. Staden ingår i hertigen av Indarrikes domän, men hans borg, eller slott av Magilisk stil, ligger ett par mil från staden nära den lilla byn Touln. I staden finns ett mindre kloster från 280-talet och en större katedral, den femte största inom den Lysande Vägen. I anslutning till klostret finns även ett solriddar-hospit. Solriddarna bevakar exarkens och kyrkans tillgångar och ägor på Indar. Kvar står också Carsacs torn, idag stadsvaktens kvarter och hertigens administration. I övrigt finns hantverkare och tjänstefolk för att stadens maskineri skall snurra. Stadens hela existens är dock som ni säkert förstått beroende av jordbruksprodukterna som poduceras på Indar, i huvudsak spannmål. En hel del förädlas i staden, men mycket skeppas också som råvaror på pråmar längs floden ner till Hixani där det skeppas vidare.


(Karta kommer läggas in)


1. Pråmhamnen 2. Väderkvarnar 3. Hamnbarfred 4. Kaponjären 5. Kungliga borgen 6. Katedralen 7. Amfiteatern, med anor från strax innan 3K 8. Carsacs torn 9. Storporten 10. Yttre porthuset 11. Tado (tempel), med intiligande litet munkkloster 12. Solriddarhospit 13. Gravgård 14. "Råkornas torn", övergivet sedan imperiets dagar

Samhälle

Klasser

Zorakien är ett feodalt samhälle. När Kungen av Zorakien skulle belöna sina närmaste män efter Lindiskiarnerkrigen gjorde han dem till hertigar som svor honom en trohetsed. Dessa fick egna hertigdömen i det nya riket. Då kungen själv inte kunde skaka fram den mängd soldater och riddare som behövdes för att försvara landet blev hertigarna ansvariga för detta i de olika landsdelarna. Hertigarna behöll det största och bästa grevskapet själva och delade upp marken mellan 4 till 6 grevar som svor trohetsed till sin hertig. Dessa grevar tog det bästa godset för egen del och delade upp resten av marken till baronerna som svor trohetsed till sin greve. Alla dessa Hertigar, grevar och baroner ska hålla sig med egen trupp och riddare.

Kungen insåg dock att han inte kunde livnära sig på Marken runt pendon ensamt. Han beslöt därför att de 20 bästa baronaten i landet skulle bli Markisskap. Markiserna svor sin trohetsed direkt till Kungen. Inkomsterna här går direkt till kungen. Bönder som bor på Kronomark betalar också skatt direkt till Kungen. Likaså gör de så kallade Fristäderna som betalt sin såkallade frihetslösen och inte längre lyder under någon adelsman.

Ursprungligen var Zorakien ett valkungadöme. Kungatiteln vandrade runt olika hertighus tills en av Kungarna av Hertighuset Pharynx, Kung Karolu XI, som lyckade övertyga baronerna och markiserna i det Kungliga rådet att rösta mot hertigarna och grevarna för ett införande av arvkungadöme. Allt sedan dess är titeln Hertig av Pharynx en titel som tillfaller kronprinsen. Två av markisskapen tillfaller de två kungliga rådgivare som kallas Kanslern (civil ledningen) och Marsken (ledning av kungens styrkor).

Likaså var heller inte länen formellt sett ärftliga. När länsinnehavaren dog valde dess överordnade ny länsherre. Dvs Grevar valde baroner, hertigar valde grevar och kungen valde formellt Hertigar. Oftast var det dock regel att sonen till den sittande länsherren blev ny länsherre. Idag är arvsrätten reglerad i lag. Idag är det bara Markisskapen som inte är ärftliga bland länen.


Högadel: Denna klass representeras formelt av Zorakiens Hertigar och Grevar.

Lågadel: Denna klass representeras av Zorakiens Baroner, Markiser och Riddare.

Cirka 5 % av befolkning anses tillhöra det adliga stånden.

Borgare: Denna grupp människor är fria enligt den lag som stadgar "Stadsluft gör fri". För att få kallas stad måste kungen eller en hertig i ett län fastställa stadsrättigheter. Annars är orten att ses som en köping som således endast har begränsade handelsrättigheter. Folket är då heller inte fria utan "tillhör" hertigen eller adelsmannen som äger köpingen. Bland "Borgare" räknas handelsmän, hantverkare, gesäller och andra invånare i Städer.

Cirka 10 procent av befolkningen bor i städer och köpingar. Ca 30 % av dessa är Kronans undersåtar.

Bönder Bönderna utgör cirka 80% av befolkningen. Cirka två tredjedelar av bönderna är undersåtar till baroner, grevar eller hertigar. En fjärdedel är kronobönder dvs undersåtar direkt till kungen. Denna andel är i växande då kungen gynnar folk som flyttar ut till obebyggd mark. Ungefär 10 % av bönderna är underställda kyrkan (i det här fallet den Lysande vägens) domvärjor.


De fyra stånden

Handelsmännen och lågadeln

Handelsmännen och lågadeln i Zorakin riktar i huvudsak blickarna och intresset mot Erebos och Caddo på grund av handeln med spannmål, timmer, tjära och järnvaror. Erebos och Caddo är nog lika intresserade av handeln med Zorakin (solstenar, pärlor, andra lyxartiklar, siden från långväga handel). Zorakin är helt enkelt de båda öländernas kornbod och timmerupplag för deras livsviktiga marin. Dessutom finns där massor av potentiella kunder i form av adel som är förtjusta i ädelstenar som solstenar (Erebos) och pärlor (Caddo).

Bland borgarna och lågadeln förekommer en vurm, en renässans, för kejsartidens ideal och konst. Detta "mode" är en motvikt till högadelns feodala riddarideal som upplevs som passé och förknippat med de senaste årens motgångar.

-"Endast med en stark och enad nation med en stark regent och en regering där all adel, präster och borgare är representerade och delaktiga i beslut rörande inrikes affärer och handel kan Zorakin bli en lysande nation igen". (Ett Zorakiskt uppslag till Magna Charta)

Högadeln

Högadeln å andra sidan ser visserligen nyttan med god avkastning för sitt spannmål men de är så fast i ett gammalt tänkande om feodal personlig vapenmakt att de inte riktigt greppat vikten av handeln och den ekonomiska makten. Dessutom är hertigarna som representerar ledarskiktet i högadeln fast i en intern konflikt mellan de mäktiga nordliga hertigarna och de sydliga hertigarna (manifesterat i Sydzorakiska brödraskapets orden grundat 545).

Hertigarna och högadeln är på inget sätt svaga. I synnerhet inte militärt. Men de börjar känna av ekonomiska problem. De känner att deras makt och rikedom börjar rinna ut som sand mellan fingrarna och det frustrerar dem. Deras härer kostar pengar och spannmålet betalar sig inte lika bra längre.

Anfallet mot Fristaden var ett utslag för denna frustration och behovet "att göra något". Men pengarna rullar inte in som de sammansvurna räknat med. Tvärt om så minskar intäkterna sedan priset på spannmål sjunkit. Och splittringen mellan de sydliga hertigarna och de nordliga hertigarna kan bli än värre om de sydliga (den oheliga alliansen i de Nordliga hertigarnas ögon) vidtar åtgärder för att skydda sig ekonomiskt och sluter särskilda avtal med lågadeln handelshusen och med Caddo.

-"De låga spannmålspriserna är Caddos fel! Man borde fortsätta och invadera hela Caddo. Då skulle säkert pengarna komma in i högadelns börser. Där de hör hemma".

Kyrkan

Kyrkan och prästerna är en andlig adel. De ser med viss ovilja på handeln med Caddo. Men är samtidigt ogillande till hertigarnas stora makt. Kyrkan står förhållandevis nära kungen i många frågor och verkar för en stärkt centralmakt (så länge detta inte innebär negativa konsekvenser för kyrkan och dess ekonomi). Kyrkan i Zorakin har ganska stora och starka infanteriförband och kyrkliga riddarordnar till sitt förfogande och tvekar inte att använda dem om någon adelsmän försöker "förvärva" mark som är kyrklig. Många lågadliga samt yngre söner till högadliga söker sin bana som kyrkoriddare. Vissa bli munkar eller präster och förväntas göra karriär inom kyrka.

Fastlandskyrkan är officiellt motståndare till livegenskap. Samtidigt kommer många ur fastlandskyrkans ledande skikt från adeln. Därför gör inte kyrkan så stort väsen av saken.

En hel del handelsmän och borgare har mött den dalkiska tron i Caddo och tilltalas av den. Vissa dyrka den dalkiska grenen i hemlighet.Sedan gammalt finns det även kvar en minoritet adelsmännen som håller sig till den dalkiska tron. Religösa spänningar kan komma att växa.

Vad gäller Fristaden så har kyrkan stött den nordliga högadelns angrepp på Fristaden. Kyrkan har sett Fristadens dalkiska influenser som en inkörsport för den dalkiska kyrkans missionärer och därmed som ett hot mot fastlandskyrkan.

Bönderna

Det finns stort antal livegna bönder i Zorakin som inte har något att säga till om. Uppror är inte vanligt men har förekommit. De adliga beskattar sina livegna på arbetskraft och skatt så hårt de vågar utan att riskera uppror.

De stora städerna tillämpar principen "stadsluft gör en fri" . Det innebär att livegna som rymmer till städerna har vissa chanser att bli fria. I synnerhet om de kan något hantverk. Ett formellt förhör hålls med den livegne. Där får hans ägare också göra sin röst hörd (om han vill). Kan rymlingen försörja sig och inte ligga staden till last och inte har något kriminellt förflutet eller politiska skäl är till förhinder ( den livegne är eftersökt av en mycket betydande adelsman) så blir den livegne fri medborgare i staden.

Andelen fria bönder ökar också sedan kungen startat en nybyggarpolitik vilket går ut på att bönder som röjer ny mark i obebyggda områden är fria män (så länge de betalar skatt till kungen). Dessa nybyggare får kungligt stöd med sig, möjligen i form av en oxe och en ko samt ett bidrag för att köpa det viktigaste till gården. Nybyggarna ger sig ofta av i grupper för att söka skydd av varandra. Syftet med detta är att skaffa fler skattebetalare till kungamakten, utvigda den uppodlade arealen samt få tillgång till fler naturtillgångar

Kungamakten

Kungmakten har allt sedan sjöslaget vid Selim 392 försökt stärka den kungliga styrkan och makten. Kungen lät bilda Regalieorden sedan Felicien krossat den Zorakiska flottan. Syftet med orden som direkt lyder kungen var att skydda Zorakins då försvarslösa kust.

Resultatet har nu börjat visa sig. Kungligt kontrollerade skeppsvarv har sakta men säker börjat bygga upp en flotta som är värd namnet. Den kan inte stå upp mot Felicierna än men kan försvara Zorakin mot piratanfall.

Dessutom har kungen på senare år utvidgat Regalieorden till att bygga upp en armé med den gamla kejsartiden som förebild. Den första och andra legionen av Regalieorden har skapats bestående av vardera 3600 infanterister och vardera 600 Armborstskyttar. Infanteri och armborstskyttar kan man dessutom hämta från vanligt folk och det kostar inte alls lika mycket som riddare vilket innebär mer trupp för pengarna och det fungerar bättre i strider i berg och skogar. Utöver det har kungen fortfarande sitt kavalleri och sina riddare.

Kungens armé kan utan vidare slå alla hertigar var för sig men går 2 eller 3 hertigar ihop så blir de svåra. Kungen är därför bekymrad över Wilfred av Salamoras militära framgångar. Att Fristaden nu officiellt är en del av Zorakin är enbart positivt men Salamora och hans parti börjar att bli hotfullt starkt.

Sammanfattning

Zorakin står vid ett vägval. Landet verkar lugnt och tråkigt och på tillbakagång men i själva verket kokar det under ytan. Zorakin kan härifrån gå vilken väg som helst. Antingen resa sig och bli mäktigare än någonsin tidigare eller bli alltmer fast i feodalism och insnärjd och splittrad i små inbördeskrig mellan olika adelsmän eller gå under i rent uppslitande inbördeskrig.

Högadeln militärt mäktiga men splittrad och på efterkälken ekonomiskt, tappar mark politiskt.

Lågadel och handelsmän är allt starkare ekonomiskt, ökar i makt politiskt. Många inspireras av Caddo och Erebos. En allians med den sydliga högadeln är möjlig (redan satt i verket?). Pengar och militära muskler finner varandra och kan möta hot från de mäktiga nordliga hertigarna.

Kungen gynnas ekonomiskt mer av starkare handel och en rikare lågadel. Han eftersträvar motvikt mot de mäktiga hertigarna. För att stärka kungamakten lägger kungen mycket resurser åt att rusta upp kavalleriet och flottan samt att införa elitinfanteri.

Kyrkan föredrar att hålla sig neutrala i inrikes stridigheter (om inte striden rör kyrkans mark). Kyrkosoldaterna och de andliga riddarordnarna är framför allt tilltänkta för försvar av kyrkan egendom samt soltåg. Skulle kyrkan ta strid så skulle det vara en mäktig motståndare. Den Aidniska kyrka ser dalkiska missionärer i varenda buske och misstänker den dalkiska kyrkan för att försöka vinna terräng på fastlandet.

Styre

Utrikespolitik

Fristadens konsekvenser

På grund av att hertigarna inte har hängt med i handel och ekonomiska utveckling försöker de nordliga hertigarna med Wilfred Salamora i spetsen ta kontroll över denna nya tidens maktmedel på det enda sätt de känner till. De samlar sina styrkor och angriper och intar Fristaden. Resultatet blir inte det önskade. Istället för att rulla i pengar så slutar handeln tvärt. Vad värrre är, den tidigar relativt goda intäkten från godsens spannmål blir lidande då Caddo inte vill handla med dessa fridstörare.

Handelsmännen, lågadeln och de sydliga hertigarna i Zorakin blir rejält irriterade över detta tilltag. Handelsmännen och lågadeln för att handeln med Caddo störs och de sydliga hertigarna för att priset på spannmål sjunker.

Det kan leda till att alla dessa sluter sig samman i en gemensam falang som sluter så att säga "separat"fred med Caddo. Resultat: Den "sydliga" falangen handelsmän, lågadel, sydlig högadel vinner ekonomiskt på bekostnad av de nordliga hertigarna som trodde att de kunde ta genvägen med vapenmakt till rikedom genom att inta Fristaden.

Caddo har allt att vinna på att stödja en opposition mot de nordliga adelsmännen. Det långsiktiga målet för Caddo är att återetablera sig i Fristaden även om Fristaden nu är i Zorakiskt innehav. Kanske kan man besluta om en begränsad krigsförklaring mot Salamoras parti och inte mot Zorakin som land. Kanske kan man understödja en "egen" sydlig hertig med pengar och legosoldater för att sköta kriget åt Caddo.

Militärmakt

Religion

Kultur

Övrigt

Kampanjförslag - Konflikten mellan Caddo och Zorakin

Över fälten svepte ett kylig vind och med den följde ett strilande regn. Av kylan i vinden att döma kom vädret raka vägen från de Aidniska bergens karga snöklädda toppar. Det hade i varje fall väldigt lite att göra med Zorakiskt vårväder, för vår var det. Även om det som nu inte märktes på vädret. Höjden som soldaterna stod på var lerig. På de blöta och leriga åkrarna nere i dalgången hade de gröna skotten från spannmålet börjat skjuta upp. Soldaterna var genomblöta och stod och huttrade. Men de märkte det knappt. Framför dem höll en stor riddarhär på att formera sig.
Kommendanten Láronnin såg över sina soldater. Han ingick i den första våg av caddiska legosoldater som nyss anlänt till Luksilo för att ingå i hertigen av Gredelmarks här. 600 bågskyttar samt 600 svärdsmän som verkade osedvanligt vältränade och bistra. Svärdsmännen hade placerats som center i Gredelmarks styrkor. Láronnin nickade gillande vid synen av de män han förfogade över.
Inte långt därifrån inspekterade hertigen av Gredelmark och hertigen av Yttersol sina styrkor. Riddarna utgjorde cirka 1000 man. Man räknade med 4800 i infanteri samt 400 inhemska bågskyttar inräknat de soldater som hunnit fram från enstaka grevskap från Indarrike. Någon hjälp från hertigen av Indarrike själv verkade dock inte stå att få. Sammantaget mönstrade man cirka 7500 man!

En inte föraktfull siffra det måste medges... Men när man såg ner från höjden mot hertigen av Salamoras armé som samlats där ner i dalgången och med vetskapen om att ett antal Solriddare fanns med i leden...ja då sjönk hoppet i de båda hertigarnas bröst liksom bland mången riddare och soldat i hertig Thamas av Gredelmarks armé.

Bara i andelen riddare var Hertigen av Salamora i ett stort överläge med kanske 5000 riddare och svenner. Utöver det hade Salamoras här kanske 5000 man i infanteri och 400 bågskyttar. De hade marscherat fort för att överraska hertigen av Gredelmark och påbörja en belägring och hade delvis lyckats. Men hertigen hade svarat med att ta det folk han hunnit samla ihop och marscherade ut till en stridsplats utanför staden som han själv hade valt. Han valde att möta Salamora på höjderna vid Asinkors. Hans folk var relativt utvilade. Salamoras manskap och hästar var däremot ganska slitna efter den hårda marschen.

Salamoras riddarhär var färdigformerad. En ljudlig trumpetstöt skallade genom den råa luften. Salamora ville ha ett snabbt slut. Han lät skickade fram hela sin riddarstyrka för att krossa detta hinder som låg i vägen för honom och staden Luksilo. Marken skakade under hästarnas hovar. Leran sprutade runt hästarna. Regnet och vinden piskade de framstormande riddarna i ögonen.

Den dalkiske kommendanten såg riddarna komma genom det piskande regnet och började ropade ut befallningar genomvinden. De dalkiska svärdsmännen höjde sina sköldar. De dalkiska bågskyttarna drog sin bågar och riktade dem snett uppåt. De luksiliska bågskyttarna gjorde som sina stridskamrater från Caddo. Gredelmarks infanteri sänkte sina långspjut i beredskapsläge.

Salamoras riddare verkade dock ha problem att nå fram till den gredelmarkska hären på höjden. Marken vid höjdens fot var lerig och hal och anfallet började sakta av. Hästarna var trötta och halkade i den hala sluttningen. Den dalkiske kommendanten log snett och utropade en kort snärtig befallning. Med ett sus skickade de dalkiska bågskyttarna iväg sina pilar och ögonblicket efter följde de luksiliska bågskyttarna efter. Ett vagt spöklikt visslande ljud fyllde plötsligt luften, överröstade nästan vinden när pilarna flög sin bågformade bana....




De båda arméer stod placerade mot varandra beredda till strid. Den dalkiske kommendanten för hertigen av Gredelmarks caddiska "legosoldater" red fram till hertigens följe. Han lutade sig fram och sade något till hertigen Thamas. Kommandorop ljöd bort hos Salamoras armé.

Denne verkade ha lärt sig sin läxa från slaget vid Asinkors och intog nu en försiktigare position. Arviden av Salamora hade dessutom mer trupp med sig den här gången och det verkade som om han tänkte skicka fram sitt infanteri först den här gången för att mjuka upp Gredelmarks sida innan han satte in sitt överlägsna kavalleri. Hertigarna av Gredelmark och Yttersol litade framförallt på sitt infanteri, sina dalkiska bågskyttar och de bistra dalkiska svärdsmännen som placerats som center. Kavalleriet hölls i bakgrund för att sättas in som sista resurs eller om en blotta uppenbarade sig i Salamoras led.

En spänd väntan dröjd sig kvar, banéeren smattrade, männen svor elller skruvade sig orolig. De dalkiska svärdmännen i mitten gjorde unisont en mässande bön på sitt märkligt sjungande språk. En svala flög över hären.

Något fångade plötsligt den dalkiske kommendantens uppmärksamhet. Han skickade i väg en av sina spejare. Spejaren kom snart tillbaka och rapporterade. Snart kunde alla män i båda härerna höra det. Ett muller som tycktes komma bortom de kulliga betesmarkerna i väster. Mullret stegrades till ett tydligt taktfast marscherande från tusentals fötter. Och så kom de plötsligt fram över kullarnas krön. Led efter led av välrustat infanteri. Med främmande rustningar. Med spjut, bredsvärd och stora fyrkantiga välvda sköldar (scutata). Med halvöppna hjälmar, någon form av ringbrynja på överkroppen och metallskenor på benen. Leden ringlade sig framåt och formerade sig i fyrkantiga formationer som i sin tur tycktes tillhöra två större enheter. Leden som kom ner för kullarnas krön tycktes aldrig ta slut och formationerna fylldes på med allt mer och mer män tills de utgjorde var sin likartad formation.

På flankerna på de båda första enheterna dök det nu upp ytterligare infanteri rustade som vanliga landsknektar. Med långa spjut, långsköldar, vadderade rustningar kombinerat med ringbrynja och kittelhjälmar. Dessa formerade sig i traditionella långsträckta led.

När de sista männen inrättat sig i formationerna hördes kommandorop. De båda infanteriformationer vände sig nu åt varsitt håll, fokuserade var sin av de båda första arméerna. Långa spjut fälldes samfällt ner i beredskapsläge. Sköldar höjdes, överlappandes varandra.

Bakom trupperna skymtade man bågskyttar som lunkade fram bakom var sin huvudformation.

Så följde några minuters paus där de båda första arméernas soldater och riddare hann tänka många tankar om vad dessa främmande soldater kunde betyda och där mången började skruva oroligt på sig och febril aktivitet rådde bland de båda första arméernas ledning. En hastig och grov bedömning sade de soldater som hade någon kunskap i matematikens gåtor att den nya arméen måste bestå av flera tusen man kanske upp emot 10000 man bara i infanteri.

Slutligen hördes ett stort muller från hundratals hästar och en stor riddarhär red upp mitt i mellan de båda infanteriformationerna. Baneren slog och smällde i vinden.

Draken på Zorakins stora riksvapnen flög längst fram, följt av hertigdömet Pharynx, hertigdömet Dreverike, hertigdömet Amtefjärd och hertigdömet Slättebos banéer samt en mångfald av grevliga banéer från Grindanu.

Kungens här hade kommit. Över fältet vilade nu en tryckt stämning.


Pilregn över Gredelmark

Äventyret "Pilregn över Gredelmark" utspelar sig som efterspel till Salamoras invasion av Fristaden. Markgreven av Fristaden med familj flydde staden med ett litet segelfartyg strax innan staden föll. Ingen verkar med säkerhet veta var han i nuläget befinner sig.


Persongalleri

  • Kungen Valien VII
  • Kerigassen av Pendon
  • Hertigen Thamas av Gredelmark
  • Kaptenen för Luksilos garnison
  • Hertigen Arviden av Salamora
  • Hertigen Sonerik av Inberg
  • Hertigen Martel av Yttersol
  • Markgreven av Fristaden
  • Marsken och Markisen Berthold av Junemark
  • Markgrevinnan Ina av Fristaden
  • Hertiginnan Selina av Gredelmark
  • Greve Adelhard av Granemark (Indarrike)
  • Greve Erold av Sunnavi (Indarrike)
  • Aidniske bontisâlen i Gredelmark
  • Kaptenen för Solriddarna kompani i Luksilo
  • Dalkiske bontisâlen i Gredelmark
  • Kaptenen för St. Justins kompani i Luksilo
  • Aron från Kra Kungens chefspion
  • Aldrik av Greveberg Kerigassens chefspion
  • Donadio, den dalkiske emissariens chefspion
  • Láronnin, caddisk officerare för dalkisk legostyrka
  • Sebian Hertiginnan av Gredelmarks kunskapare


Bakgrunden

Tvärtemot vad de flesta tror så är inte Thamas av Gredelmark med något sällskap eller orden. Han odlar sin Luksiliska fäders dygder vilket är att hålla sig så långt borta från Zorakisk politik och ordenkotteri som möjligt som ett medel att säkra sitt hertigdömes relativa stora friheter och oberoende. Han är heller inte, som många likaledes tror, anhängare av den dalkiska grenen av den Lysande Vägen. Det är däremot hans hustru.

Han ser sig själv däremot som en beskyddare av den religonsfrihet som härskar i Gredelmark. Han är väl medveten om huvuddelen av de aidniska riarkernas åsikt om saken.

Hertigen av Gredelmarks ena syster, Ina, är gift med Markgreven av Fristaden. Ett faktum som förvärrar Hertig Salamoras åsikter om den "ärelöse Luksiliske bastarden" som Salamora brukar kalla hertig Thamas (hertigen av Gredelmark).

Martel, hertigen av Yttersol är gift med hertig Thamas av Gredelmarks andra syster. Martel är framstående medlem av Sydzorakiska brödraskapet.

Bontisâlen i Gredelmark är som brukligt en nitisk anhängare av den aidniska grenen av den Lysande Vägen och stark fientlig till den dalkiska kyrkans existens i hertigdömet Gredelmark. Bontisâlen förfogar dessutom över ett kompani solriddare.

Den dalkiska bontisâlen i Gredelmark håller en låg profil för att inte hetsa upp sin aidniska motsvarighet för mycket och göra det för svårt för hertigen av Gredelmark att upprätthålla religonsfriheten i sitt hertigdöme. Den dalkiske bontisâlen har dock ett förvånansvärt stort antal solmunkar, ulepper, riarker och lekmän i tjänstgöring i sitt tempel och dithörande apidiol. Flera av dem verkar vara i väldigt god fysisk form - man skulle rent av misstänka dem för att vara riddare ur St. Justins orden om de bar rustning i stället för kåpa.

Det finns således både ett soltempel och en mindre apidiol tillhörande den dalkiska grenen av den Lysande Vägen i Luksilo. Likaledes finns det (givetvis) en katedral och ett kloster tillhörande den aidniska grenen. Utöver det har de Enkla ett klosterkonvent (och hospital) i Luksilo. Det finns också ett tempel till "de unga gudarna" i Luksilo - finansierat av Erebosiska köpmän.

Kerigassen i Pendon har länge klagat högljudd i Pendons kungliga korridorer över att "caddister" befläckar Zorakisk jord genom sin blotta existens i Gredelmark och Fristaden. Kungen verkar oftast bli märkligt förströdd eller distraherad när samtalen kommer in på de banorna. Efter hertigen av Salamoras anfall mot Fristaden så har kerigassen spenderat allt mer tid hos hertigen än hos kungen något som faktiskt oroar kungen.

Hertig Arviden av Salamora är ingen munter man för närvarande. Tvärtom vad han räknat med så blev det inga ökade intäkter från kampanjen mot Fristaden. Faktum är att erövringen har kostat Salamora mer guld än vad den har givit. Fristadens handel och utveckling har helt stannat upp. Dessutom måste stadens murar fortfarnade lagas, vägarna reparas etc. Detta kostar pengar; pengar som hertigen inte vill ödsla på en stad som inte inbringar det som han trodde den skulle inbringa. Människorna i staden och landsbygden runt omkring är oroliga. Ett försvagat grevskap under en hård herre som befinner sig långt borta och en residentstad med otillräckligt lagad stadmur är rena mumman för svartfolken om de bestämmer sig för att gå söderut igen. Och den här gången lär folket inte få någon hjäp från dvärgar eller dalker.

Som sagt hertigen är inte lycklig. Till råga på allt så har den fege kungen hoppat över Arviden av Salamoras självklara rätt till den inkomstbringande och ärofulla marsktiteln till förmån från någon sketen markis!!

Men det finns trots allt de som uppskattar hertigens storhet och mod. Kerigassen av Pendon är helt enig med hertigen att de förhatliga caddisterna måsta kastas tillbaka ut i havet där de kom från liksom alla dem som stöder dem. Med våld om så krävs, om inte för annat så för att de förvägrar en så upphöjd person som hertigen av Salamora del i intäkterna från dvärgahandeln.

Kerigassen beklagar sig att kungen inte vill göra något åt saken. Kungen vill visst inte stöta sig i onödan med Caddo. Men kunde bara Hertigen kunde visa sitt mod och sin våghalsighet igen och sätta press på Gredelmark och tvinga honom att kasta ut de dalkiskt troende ur sitt hertigdöme. Då skulle kyrkan i sanning belöna den dristige, i det här fallet hertigen av Salamora. I nödfall får man förklara krig med Gredelmark så att man i fredsförhandlingarna som följer kan upphäva fördraget i Pendon och Gredelmarks rätt till religös frihet. Eventuellt kanske hela hertigdömet faller i Salamoras händer!

Hertigarna i Grindanu börjar bli oroade och missnöjda av Salamoras ökade makt och våghalsighet. Man viskar tämligen ogenerat för varandra att Hertigen Arviden av Salamora alltför mycket påminner om sin namne och anfader kung Arviden den Hårdhänte. Salamora blir dock inte missnöjd när han hör dessa rykten och jämförelser. Han beundrar sin anfader och ser i honom sin förebild. Detta faktum oroar de övriga hertigarna än mer.

Kung Valien VII är inte missnöjd. Han är rasande och mycket oroad över hertig Salamoras tilltag och nycker. Inte nog med att Salamoras genom sin dumhet att anfalla Fristaden med någon påhittad förolämpning som förevändning lyckades strypa en ganska stor intäkt till de kungliga skattkistorna.

Dessutom anföll och intog han en kunglig fristad. Visserligen var angreppet direkt riktad mot markgreven i Fristaden. Men indirekt kan det också ses som ett angrepp mot kungen. Om inget annat visar Salamoras uppträdande på skrämmande lite respekt för kungamakten.

Utöver det har handeln och relationerna med Caddo blivit lidande vilket ytterligare minskat kungens intäkter. Dessutom är kungen medveten om att det jäser bland de andra hertigarna, i synnerhet borta i Indar. Det krävs en mycken liten gnista för att en storkonflikt ska blossa upp i öst.

Än så länge har kungen valt att visa sitt missnöja genom att skicka skrivelser med krav att Fristaden återfår sin kungliga rätt som fristad åter samt att kungen hoppade över Salamora när han valde ny Marsk. Något alla (inklusive Salamora själv) räknat med och fruktat skulle tillfalla Hertigen av Salamora. I stället blev det markisen Barthold som fick tjänsten. Detta var ett slag i ansiktet på nästan hela högadeln och mot Hertig Arviden av Salamora i synnerhet

Marsken och Markisen Berthold är trots sin brist vad gäller adlig börd synnerligen kvalificerad för sitt arbete. Han har övats i strid på otaliga slagfält i Jorpagna under flera års tid. De senaste åren har han varit sysselsatt med att bygga upp den så kallade Regalieordens två styrkor.


Kerigassen av Pendon vill bli kvitt den dalkiska närvaron på Aidne. Då inte kungen lyssnar för det örat försöker kerigassen ta hjälp av den våghalsige hertigen av Salamora, underförstått att kyrkan kommer att skänka assistans i forma av solriddare och även "belöna" hertigen. Vad den belöning består av lämnas osagt men beroende på hur makthungrig hertigen är och hur högtflygande planer man låter honom ha så kan hertigen tolka detta på mer än ett sätt. Kerigassen kan också tänkas falsifiera bevis för att peka på att Hertigen av Gredelmark är i maskopi med Caddo med någon form av samhällsomstörtande verksamhet. Exempelvis spridandet av missionärer och agenter över hela Zorakin.

Den aidniske bontisâlens uppgift vid en konflikt kan vara som trojansk häst med ett kompani solriddare till förfogande. Men vare sig hertigen av Gredelmark eller den dalkiske bontisâlen är dumhuvuden. Den dalkiske bontisâlen kan mycket väl skicka ut sina "munkar" fullt rustade som St. Justinriddare för att förhindra den de aidniska solriddarna i sitt värv.

Hertigen av Gredelmark kommer in i det sist styvt hålla på sin neutralitet i saken tills det blir uppenbart eller bevis framläggs att Salamora och hans allierade (Inberg, möjlig hemligt militärt understöd från den aidniska kyrkan) kommer att anfalla Gredelmark.

Blir detta klart kommer han att kalla in allierade i form av hertigen av Yttersol. Både Salamora och Gredelmark kommer att begära assistans av hertigen av Indarrike (som kan ställa den största hären på fötter av hertigarna) men han kommer att hålla sig märkligt passiv. En del ( max 33%) av Indarrikes adliga undersåtar kommer dock välja sida och strida på någon av de båda parternas sidor (med en fördelning på ca 50/50).

Indarrike kommer vara fullt av budbärare från båda sidor som också kan komma att slåss med varandra vid påseende.

Sannolikt kommer hertigen av Likermark ställa sig på Salamoras sida. Dock inte alla av hertigens undersåtar. Denne kommer dock ha svårighet att transportera sitt manskap till Salamora då hertigdömet Pharynx ligger i vägen. Och blir hertigen av Pharynx förvarnad om stora trupprörelser på väg mot öst så kommer kungen garanterat få vetskap om vad som är i görningen.

Ett antal andra adelsmän från västra Zorakin kommer säkert också vilja delta men sannolikt inte hertigarna (därmed stannar också majoriteten av de västra hertigarnas adelsmän hemma...tills vidare iallafall).

Upplägg

Äventyrarna kommer på något sätt över information exempelvis från en av hertigen av Gredelmarks spioner som man hittar döende eller som såras dödligt av några okända män när äventyrarna kommer till hans räddning. Mannen ber äventyrarna innan han dör att föra brevet till hertigen av Gredelmark. Han lovar att de kommer bli fursterligt belönade om brevet levereras. Brevet är förseglat med ett sigill och det är upp till äventyrarna att bestämma om de vill bryta sigillet och läsa meddelandet eller inte. Kontentan är att i brevet finns information och bevis på förberedelser för ett angrepp mot Gredelmark. Med ett svårt slag på Heraldik kan man identifiera sigillet som den caddiske emissarens personliga sigill.

I brevet finns även ett andra brev med ett annat sigill som man med ett normalt slag i Heraldik kan känna igen som hertigen av Salamora. I det brevet finns information till en annan adelsman om vilka trupper som ställs till Salamoras förfogande samt därigenom vilka som deltar i konspirationen inför angreppet.

Bara uppdraget att föra brevet till Gredelmark är i sig ett äventyr som heter duga om man tänker på alla de spioner, hyrda prisjägare, rövare och solriddare som söker brevet och dess kurir.

När (och om) äventyrarna kommer fram till hertigen av Gredelmark kan de ny uppdragen vara att fungera som budbärarare till allierade i Indarrike, föra meddelanden till hertigen av Yttersol, verka som spejare.

Alternativt så färdas man till Caddo för att "föra bud" till en person som ska hyra ut dalkiska "legoknektar". I själva verket är kanske personen en högt uppsatt person inom exempelvis St. Justins solriddarorden eller en förnäm person inom Caddos råd med affärsintressen i Fristaden och Gredelmark, och meddelandet är en begäran om att sända trupper till Gredelmark hjälp.

Kanske är det rent av markgreven från Fristaden som sökt skydd på Caddo som ska kontaktas och begäras att nyttja sitt inflytande hos de caddiska handelshusen för att införskaffa trupphjälp från Caddo till Gredelmark.

Ytterligare ett uppslag är att efter att de lämnat brevet/informationen till Hertigen av Gredelmark blir de kontaktas av en mystisk person i Luksilo som lovar dem en ännu större belöning om de lämnar ett brev och de uppgifter de själva fått reda på till en person vid namn Aron från Kra i Pendon.

Kuriosa

Regalieorden instiftades ursprungligen av den zorakiske kungen efter det svidande nederlaget vid sjöslaget vid Selime mot Felicien. Efter nederlaget hade Zorakin knappt kvar något krigsskepp värt namnet och låg öppet för plundring. Regalieorden instiftades för att skapa särskilda kuststyrkor som skulle varna för överfall och försvara kustområden mot angrepp från pirater och Felicier.

Dold under detta namn har Girloff III och hans son Valien VII skapat "den 1:a regementet av Regalieorden". Detta militära regemente är en elitinfanteristyrka om 3600 man understödd av 600 bågskyttar eller armborstskyttar och 600 man tross. Den ska fungera som en elitenhet på land men den har också en specialinriktning mot sjöstrid och marin landstigning.

1:a regementets grundutrustning är en sorts ringbrynja med förstärkningar vid axlarna samt (vid landstrid) med vadderad tunika under. På benen har man metallskenor. Hjälmen är av halvöppen (corinthisk) typ. Svärdet är en sorts falchion (som gemenligen av soldaterna kallas "kejserlig falchion"). Man har också en stridspjut som även fungerar som kastspjut, samt en dolk. Skölden är av scutatamodell.

2:a regementet av Regalieorden tillkom på order av Girloff III för att möta hotet från Svarta tornet i Aidnebergen, samt för att förstärka den första regementets landstridsförmåga. Det 2:a regementet är specialiserat på strid i skog och berg samt ska vara experter på att kunna möta kavallerianfall. Även det 2:a regementet efterföljs av 600 bågskyttar och 600 man i tross. Det 2:a regementets soldaters utrustning är som det 1:a regementets, med undantaget att spjutet är betydligt längre och av bardisanmodell bland annat för att kunna möta kavalleriattacker. Det säger sig själv att ett sådant spjut inte går att kasta.

Slår man samman de båda enheterna får man en mördande effektiv enhet där 2:a regementets långa spjut håller kavalleri och svartfolk på avstånd samtidigt som 1:a regementets kortare spjut kan orsaka stor manspilla även på längre avstånd som kastvapen. Efter att eventuellt ha kastat sina spjut hugger sedan 1:a regementets män in med sin falchioner.

Scutatasköldarnas överlappande förmåga bildar ett formidabelt skydd mot pilar och ställda i sköldpaddsformation skyddar de även bra mot dalkernas pilregn.