Sidon

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Huvudartikel: Felicien

En av kungariket Feliciens tre största städer.

Översikt

Staden är en av de tre ursprungliga feliciska städerna och innehar därmed en speciell ställning. Namnet Sidon den Drömmande kommer av att sidon är kortform för Jägaren och att betydelsen är Den drömmande Jägaren. Jägaren är ett tillnamn till gudinnan Felis då hon beskrivs som den jagande vita lejoninna vars andedräkt är lik öknens hetta. Sidon är också mycket riktigt ett Feliciens centrum för dyrkan av gudinnan Felis. Sidon är en språngbräda till Tyros och Kopparhavets handel är kopplat till handelshusen i Sidon. Genom en unik fritaxeringslag på hamnavenyn, sker affärer och varubyten mellan främmande kulturer, kopparhavsbor och felicier. Sidon har sedan århundraden varit den stora slavmarknaden, vilket var anledningen till att sombatzerna försökte inta staden i det sombatziska kriget. Efter de stora slavupproren har även Tyros slavhandel flyttats till Sidon. Liksom i Tyros och Arados finns även många av de så kallade "öarna", bostadskvarter på upp till sex våningar. Sidon är också ett av kîmzonernas nio stamsäten. Stammen Eutherpe har fortfarande sitt säte här, även om deras palats ligger på några skärgårdsöar utanför.[1]

Karta

caption

Stadsdelar

Hamnen

En liten bit från floden Afakas mynning breder stadens murar ut sig. Murarna sträcker sig en bit ut i havet och vilar på en smal remsa av klippig mark. Hamnbassängen är plats för en uppsjö av handelsskepp som ankrar längst den breda hamnavenyn. Längst in i hamnen ligger "Vaelot Saadum", eller "Sjöormens öga" - En enorm cirkelformad terminal med plats för ett flertal båtar. Stadens speciella stadsplanering ska bero på det fjärde stamöverhuvudet av kimzonstammen Eutherpes, Ilorakhon Eutherpes, som lär ha tagit en krunsk arkitekt som slav och tillsammans formade de Sidons stadsplan och hamn. Slavens namn är inte känt och historierna om hur han belönades går isär. Somliga säger att han blev ofantligt rik och kungens första hovarkitekt, medan andra säger att han fick sin vikt i guld kring fötterna och ståplats i hamnbassängen.

Meh Mati

Förutom den stora hamnen och "Sjöormens öga" finns ett par andra spektakulära byggnader. I norra delen av staden så kan man skåda en av feliciens få magikerakademier - "Havskattens nio liv" - i fyra våningar. Byggnaden vilar på tolv mäktiga pelare tre meter upp i luften och har nio torn. Inga trappor leder upp och ingen synlig port finnes. Byggnaden är rund, och insidan består av en bassäng med vatten där eleverna kan praktisera sin magi. De nio tornen står för de nio vägarna av vatten som akademin praktiserar. Symbolism är den dominerande magiskolan, men även vattenelementarism och havsmagi lärs ut. Även en mentalistmästare har lyckats ta en position. Liksom i övriga Felicien är religion och filosofi en del av magistudierna vilket resulterar i de nio vägarna av vatten. Runt byggnaden finns 16 pelare av vilka sex kröns av statyer föreställande hädangångna mästare. Endast sex har ansetts värdiga hittills, men minst två av de nuvarande mästarna tror sig vara värdiga en plats.

Meh Oxyro

I sydöst finns en massiv byggnad i fem våningar som bäst kan beskrivas som en fästning - "Mardrömmen". Här hålls slavar, straffångar och krigsfångar som man anser kan utgöra en risk och därför inte kan hållas i hamnmagasinen. Erfarenheterna från tidigare uppror har gjort Sidons slavguvernörer mycket försiktig varför fängelset ofta är mycket välfyllt, särskilt när slavkonvojen från Bylos anlänt mot slutet av sommaren. En väl tilltagen garnison håller slavarna i schack. Fängelset vilar på vad som var Sidons första fäste och under det finns mycket gamla källarvalv.

Meh Felisos

Felis Ärektempel ligger vid en liten park norr om Sjöormens öga. Det är inte ett stort eller mäktigt tempel, men det är ett perfekt kvadratiskt tempel som lär vara en kopia av Garumos äldsta Felistempel... eller Felis ärketempel i Kamsun, de lärde tvistar ännu. Det är i tre våningar varav de två översta har välvda pagodatak. Templet har vita rappade väggar med synliga ebenholtsbjälkar. Högst upp en silverne spira som strävar mot himlen. Inuti dominerar en bevingad sfinx i elfenben, ett krigsbyte från Efaro. I en gyllene kopia av templet finns en mycket gammal staty av Felis, den svarta kattan. En kuriositet är en sarkofag vari vilar en solunsk kattkrigare som gick från slav till självuppoffrande hjälte under slavupproren. I nisch över dörren finns Philodon och i parken bakom templet finner en bronslejoninna, Felis far och mor. Katter strövar fritt i staden och kring templet speciellt. I byggnaderna runt templet bor Felis nunnor och mystiker. Till deras skydd hålls svarta pantrar från Solunas djungler. Runt om i staden kan man även finna mindre kapell eller alkover med kattstatyer. Sidon är också ett tillhåll för Zeerisdyrkan.