Hamur

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Stadsstat i Klomellien.

”Melashe hyser bland sina flacka ömsom djuphöga berg ett hårt, motvilligt, olydigt, självrådigt och övermodigt, oroligt, upproriskt och blodsniket folk kallat hamuriter”
– Eder Kavelsson Friis, zorakisk resenertecknare på tidigt 400-tal e.O.

I de svårtillgängliga Melashebergen i södra Klomellien ligger Hamur. Av omvärlden betraktas Hamur som endast en av stadsstaterna som ingår i den klomelliska unionen men hamuriterna själva vet att deras land och deras kultur är mycket mera. I historiens dimhöljda början vandrade dessa av sentida lärde såkallade sydnargurier in i bergen söderifrån. Kejsardömet Jorpagna var då endast ett rykte hamuriterna lämnade från varifrån de vandrade och landet de kom till låg obefolkat. Senare skulle jorerna även hitta dit men hamuriterna var först. Länge var kontakterna med deras fränder i Snoarskogarna nära och först när kasenerna drog sig djupare in i skogen utvecklade sig olika kulturer. Hamuriterna blev ett bergsfolk. Senare kom jorder från Kard till landet och förde med sig tron på aesir, eller morgmaer som de blev hetande på hamuritiska, bergens nu rådande gudar. Vargmän och dvärgar har med tiden också hittat sig hem i Hamur och som folket själva nu räknar kan en hamurit lika gärna som människa betyda en ur vargfolket eller en dvärg. I stadsstaten Hamur bor även många av jorisk och dalkisk härkomst sedan landet blev en del av Klomelliska Unionen 447 e.O.

Historia

1053 f.O.
Spejare från Hamerklanen blir de första sydnargurier i Klomellien.
938 f.O.
Grunderna till en jorisk bergsbefästning läggs uppe bland Melashebergen i dagens östligaste Hamur. Den får namnet Clorsodium.
937 f.O.
Den stora invasionen av Drylo inleds och går via Clorsodium västerut in genom bergen. Sydnarguriska stammar som finns i området drar sig undan mot söder och lämnas i frid.
935 f.O.
Drylo Meridionalis etableras i de sydöstliga Melashebergen. I området har stora metallförekomster hittats och provinsen bli snabbt mycket viktig för vapenproduktionen i de västra delarna av kejsardömet. Svartfolk och sydnargurier finns talrika längs gränserna så mängder av små befästningar byggs vid bergspass och gruvorter.


xxx (417?) e.O.
Niel Småhacka hittar stora silverförekomster i tidigare outforskade delar av Melashebergen.
447 e.O.
Hamur tas upp som medlem i Klomelliska Unionen.