"Kyrka" och "Tempelskatt": Skillnader mellan sidorna

Från Ereb altor
(Skillnad mellan sidor)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
 
(Ny sida: I de flesta länder är samtliga invigda anhängare av den Lysande Vägen under lag tvugna att betala den s.k. tempelskatten. Tempelskatten består vanligtvis av 8-15% av ens inkomst. D...)
 
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Lysande Vägen]]
I de flesta länder är samtliga invigda anhängare av [[den Lysande Vägen]] under lag tvugna att betala den s.k. tempelskatten. Tempelskatten består vanligtvis av 8-15% av ens inkomst. Det varierar något från land till land, men är tydligt utlagt i antingen landets eller kyrkans lag. För de som inte är näringsidkare betalas ofta tempelskatten i natura - kött, boskap, säd, bröd, etc. De flesta [[soltempel]] har därför en särskild "skattebod" utanför helgedomen där dessa gåvor förvaras. Naturavaror skall (i alla fall principiellt) ges till de fattiga eller säljas för att finansiera templet. Monetära gåvor skickas till [[bontisâl]]en som sedan distribuerar dem som han vill. Ett soltempels [[riark]] får vanligtvis inte "lön" av sin församling, utan har ofta ett annat jobb vid sidan av sitt prästerliga ämbete. Ofta får dock duktiga riarken ett arvode från sin bontisâl som belöning för lydnad och idogt arbete.
Från [[klassisk jori|kejserlig jori]]; ''khirum'' (helgad, benådad) ''kali'' (ordning, organisation) - blev "khirkali", sedan "khirka", och till slut "kyrka"). Kyrka är namnet på den organisation och hieraki som [[Lysande Vägen]] nu utgörs av. Ordet kyrka används aldrig till att beskriva religiösa byggnader (dessa kallas istället "tempel") utan endast organisationen. Man talar sålunda om "fastlandskyrkan" och "den dalkiska kyrkan". Däremot säger man "dalkiska tempel", och inte "dalkiska kyrkor" om helgedomarna.
 
Ett märkbart undantag till tempelskattsbruket är [[Caddo]], där den Lysande Vägens organisation istället finansieras av bidrag från riksrådet och frivilliggåvor från folket. Det har alltid visat sig mer än tillräckligt, och kyrkan på Caddo har aldrig lidit brist.

Versionen från 17 december 2007 kl. 02.55

I de flesta länder är samtliga invigda anhängare av den Lysande Vägen under lag tvugna att betala den s.k. tempelskatten. Tempelskatten består vanligtvis av 8-15% av ens inkomst. Det varierar något från land till land, men är tydligt utlagt i antingen landets eller kyrkans lag. För de som inte är näringsidkare betalas ofta tempelskatten i natura - kött, boskap, säd, bröd, etc. De flesta soltempel har därför en särskild "skattebod" utanför helgedomen där dessa gåvor förvaras. Naturavaror skall (i alla fall principiellt) ges till de fattiga eller säljas för att finansiera templet. Monetära gåvor skickas till bontisâlen som sedan distribuerar dem som han vill. Ett soltempels riark får vanligtvis inte "lön" av sin församling, utan har ofta ett annat jobb vid sidan av sitt prästerliga ämbete. Ofta får dock duktiga riarken ett arvode från sin bontisâl som belöning för lydnad och idogt arbete.

Ett märkbart undantag till tempelskattsbruket är Caddo, där den Lysande Vägens organisation istället finansieras av bidrag från riksrådet och frivilliggåvor från folket. Det har alltid visat sig mer än tillräckligt, och kyrkan på Caddo har aldrig lidit brist.