Trakorien

Från Ereb altor
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Landsfakta

Invånarantal: 1 600 000
Befolkning: 80 % människor, 10 % svartfolk, 10 % ankor och halvlängdsmän
Huvudstad: Tricilve (ca 15 000 ?)
Statsöverhuvud: Radassabar den Store
Styrelseform: Kejsardöme med starkt adelsråd (bodâken)
Exportvaror: Metaller, tyger, jordbrukprodukter, salt
Importvaror: Svavel, timmer, ädelmetaller, kryddor, lyxvaror
Välstånd: Rikt
Armé: Liten med stark kejserlig armé, stark flotta, legostyrkor utgör 75% av totala armén.
Religion: Kastyke, Shamash, Joriska Gudarna, Inashtar
Övrigt: -
S trakorien.jpg

Historia

Forntiden

Arvet från Jorpagna

Arvet från Yndar

Kronologi

Oredigerad text i kursiv

559-558 f.O.
Tredje konfluxen. Köttbitarnas härjningar drabbar i liten grad öarna i Västerhavet men de isoleras från omvärlden. Staden Krau-ki på Yndar flyttas av Gudarna till iskanten längst norr i Västerhavet.
550 f.O.
Joriska kolonisatörerna i Lasemos och Laabne, Palamux, försöker reorganisera sig i konfluxens efterdyningar. Konflikter uppstår om vem som skall styra. Konflikterna kommer att vara i flera hundra år.
400 f.O.
Crurerna byggde staden Esachrha (nuvarande Isakra) på Trinsmyra men kom genast i krig med milacker och rungler. De två kulturerna kom att blandas samman.
380 f.O.
En falang magiker tog makten i Laabne på Palamux och uppförde Trakoriens första akademi i staden Voag Aspede. Magikerna isolerade sin stad för att få studiero medan striderna om herraväldet på Palamux fortsatte. Magikerna kom att kallas de Grå eminenserna. På grund av dem och deras trolldom kom Laabne så småningom att förvandlas till grå ödemark. Baskimer Brushane störtade de Grå Eminenserna och härskade sedan över Lasemos där all magi förbjöds.
300 f.O.
Cruri grundar livskraftiga kolonier på Chrachz och i Kargom på norra Palamux.
290 f.O.
Folken i östra Lasemos knyter kontakter med älvfolken i Gwondel Leigu under gemensamma strider mot svartfolken från Klagga. Alverna berättade för människorna om rika slätter österut och började odla marken på den Moskoriska slätten. De kallade sig Klavyker av ”klavys” som betyder nyckel ty de hade låst upp ettförlovat land.
222-218 f.O.
Den milackiske fursten Ctagon inleder uppförandet av Rakmakolonnaden vid Etemenankitemplet utanför Isakra på norra Trinsmyra. Fyra år senare fullbordas verket.
Ca. 200 f.O.
Marjura. Ön täcks av is och svavelvintern inleds som sägs skola vara i 800 år.
135 f.O.
Lasemos drabbas av den otäcka skallspräckarsoten, en dödlig sjukdom. För att skona Moskorien stänger alverna i Gwondel Leigu vägen genom skogen. Moskorerna missförstår det hela och försöker med vapenmakt undsätta sina fränder. Sjukdomen dör så småningom ut men förtroendet mellan alver och människor är för evigt brutet liksom Lasemosi makt.
130 f.O.
I Moskorien spreds vatten ut över slätten från floden Quafacha så att den blomstrade. På Fokalerslätten byggdes slott och trädgårdar. Träden gav tredubbel skörd. Med sådant överflöd kunde klavykerna bygga en högkultur på slätten mellan städerna Yoh och Albarunzia. Jägarfolk blev avundsjuka och ville ha tillbaka markerna varför krig utbröt. Krigen kom att kallas Klavykiska krigen. Klavykerna allierade sig med tolgulderna och de har sedan dess varit allierade. Urinvånarna å sin sida allierade sig med bergsfolken från Nastrôl och Kargom.


34 e.O.
Echter från Aidne som inte vill överge den slavhandel som Lysande Vägen fördömt bosätter sig i Trakorien. (Palamux?)

Geografi

Trakorien Geografi

Karta

caption

Karta över Trakorien

Klimat

Platser

Flora & Fauna

Städer

Trakorien Städer

Tricilve

Huvudartikel:Tricilve

Kolonier

Trakoriens kolonier och lydstater

Arhem

Huvudartikel:Arhem

Staden Arhem och svavelträsken på västra Marjura.

Torilia

Huvudartikel:Torilia

Bzegusta

Huvudartikel:Bzegusta

Trakoriska rikets ambassadör på Bzegusta är Wilgynard da Hiltre (Trakorien s. 87)

Samhälle

Klasser

Styre

Utrikespolitik

Handel

Felicien

...och med lite tur och en god vindvävare kan feliciernas årliga Västerhavskonvoj via Moril Dilaz och Tricilve nå Halle och komma hem till Felicien innan vinterstormarna. ... [1]


Militärmakt

Religion

Kastyke

Shamash

Joriska gudarna

Inashtar

Lysande Vägen

Anders skrev: Den Lysande Vägen är inte särskilt etablerad i Trakorien, men det finns missionärer både från den aidniska och dalkiska grenen. Enstaka tempel har byggts - framför allt på Paratorna - och exarken i Ekebord har utsett en kres-bontisâl att övervaka öarna. Denne stackars bontisâl får dock ofta utstå spott och spe från oförstående paratornier...[2]

Brior skrev: ... så förefaller det sannolikt att Lysande vägen har ambassader och missionärer i Trakorien om än inte folkets sympati. Jag tror att den allmänna meningen bland kommersiella intressen är att fördömande och moraliserande religioner ska hållas borta för att inte störa "vardagslivet" (dvs. den existerande elitens maktbas). ... .[3]

Kultur