"Hakkai" och "Berendien": Skillnader mellan sidorna

Från Ereb altor
(Skillnad mellan sidor)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
mIngen redigeringssammanfattning
 
Rad 1: Rad 1:
[[category:Erebs länder]]
[[Kategori:Berendien]]
Berendien är en feodal monarki i östra [[Ereb]].
== Landsfakta ==


{{Landsfakta
'''Invånarantal:''' Ca. 2 000 000
|namn=Hakkai
<br>
|kartbild=Hakkai.jpg
'''Befolkning:''' [[Människor]] 82%, [[alver]] 9%, [[halvlängdsmän]] 5%, [[ankor]] 4%
|huvudstad=[[Montagor]]
<br>
|invånarantal=ca 11 000
'''Huvudstad:''' [[Entika]] (ca. 20 000)
|befolkning=92% [[Människor|människor]], 7% [[Ankor|ankor]], 1% övriga
<br>
|styrelseform=plutokrati
'''Statsöverhuvud:''' [[Frekvand V]]
|arme=Stark piratflotta, stark stadsvakt
<br>
|exportvaror=Tyg, kryddor, slavar, vapen, exotiska föremål, material
'''Styrelseform:''' Monarki
|importvaror=Allt ovanstående, vulkanaska
<br>
|religion=Flera olika
'''Exportvaror:''' Timmer, hantverk, spannmål
|övrigt=Ung statsbildning där pirater är fria medborgare
<br>
}}
'''Importvaror:''' Tyger, metaller, ädelstenar, vin
<br>
'''Välstånd:''' Normalt
<br>
'''Armé:''' Normal, består mestadels av [[legosoldater]]. Svag flotta.
<br>
'''Religion:''' [[De_unga_gudarna|Unga Gudarna]], men  [[Lysande Vägen]] vinner allt mer terräng.
<br>
'''Övrigt:'''
<br>
[[Fil:S_berendien.jpg|200px]]
<hr>
 
==Inledning==
'''Vad den gamle legosoldaten säger:'''
 
{{citat|''Berendierna sägs vara ett fredsälskande folk, så det kan tyckas att sådana som du och jag intet har där att hämta, men så min vän är inte fallet. Sant är förvisso att Konung Frekvand inte har startat några konflikter, vissa skulle till och med drista sig till att kalla honom konflikträdd, men avsaknaden av krig är icke detsamma som avsaknad av hyrsvärdsbehov.''
''I södra Berendiens bergstrakter är [[svartfolk|svartbloden]] överrepresenterade och [[berendier]]na har där befästningar för att hålla lortingarna stångna. Skulle [[felicier]]na drista sig till en landburen invasion så är det också enda vägen, så där finns alltid plats för en god svärdsarm. Bland deras gudomar har det såtts en del split, och skärmytslingar sinsemellan gudarnas [[ordnar]] såväl som mot Lysande Vägen blir allt vanligare.''
''Rykten gör dessutom gällande att felicierna gärna skulle se Berendien som en fjäder i amiralshatten, och när den dagen kommer kan vi tälja guld med pennkniv.
Och som om allt detta inte skulle räcka så är definitivt några veckor i Krigarnas Hus i [[Kandra]] att rekommendera.''}}
 
'''Vad den erfarne äventyraren säger:'''
 
{{citat|''Berendien! Hå, ja! Det är som en knytpunkt, ett världens mitt. I Berendien är allt inom räckhåll. I [[Erbulasbergen]] finns mer svartfolksnästen än det finns sjömanspiss i [[Kopparhavet]]. Säkert fyllda med både berendiskt och feliciskt guld. I norr ligger [[Landori]] för dem som inte räds spetsöringarnas pilar. I Hebanon hålls två gånger om året kämpalek och tornerspel där gott om potentiella kompanjoner och uppdragsgivare ansamlas. Kimerabergen och Spindelskogen rymmer mer mysterium och skatter än vad som kan räknas. Och det sägs att spår av de förkastade [[Gamla Gudarna|gamla gudarnas]] tempel och rikedomar ligger dolda i Berendiens bördiga mylla.''}}
 
=Historia=
 
==Krunska tiden (1300-1065 f.O.)==
 
;1300 f.O.
: [[Krunska riket|Krunska]] kolonier börjar etableras längs [[Tolan]]halvöns kuster. På den plats [[Atrema]] en gång skall ligga byggs ett krunskt fort.
 
;1080-1065 f.O.
: Det krunska kriget mellan [[hyner]]na och det Krunska riket rasar, men berör huvudsakligen länderna öster och väster om Tolan. Många av de krunska kustkolonierna blockeras dock av hynernas allierade från [[Efaro]].
 
==Kejsardömet Jorpagna (1065-598 f.O.)==
 
;1065 f.O.
:[[Kejsardömet Jorpagna]] utropas av hynerna och de forna krunska kolonierna svär trohet till den nye kejsaren. Befolkningen på Tolan skickar även emissarier till det nya hovet i [[Grivela]] men håller sig avvaktande.
 
;1025 f.O.
:Tåget mot Tolan. Kejsar [[Tiberion]] leder en [[jorer|jorisk]] här in på Tolanhalvön, från stödjepunkten i [[Tremium]] (Atrema). Målet är att skapa en landförbindelse mellan de västra och östra delarna av Jorpagna, vilket man lyckas med. Alverna i [[Landori]] oroas, men lugnas av kejsarens sändebud. Endast i de södra bergen bjuder [[svartfolk]] och med dem allierade stammar motstånd.
 
;1022 f.O.
:Kejsar Tiberion sluter personligen [[Tiberions avtal|ett avtal]] med Landori om att respektera alvrikets gränser.
 
;1020 f.O.
:[[Entichon]] (Entika) grundas och blir provinssäte i Tolanuz.
 
;1017 f.O.
:Joriska legionärer går in i södra Landori för att bygga en väg mellan rikets östra och västra delar. Den anläggs av [[slavar]] från fälttåget på södra Tolan och följer den gamla vandringsleden genom Landori tvärs över Tolanhalvön, från Grivela och [[Argaldium]] ([[Argald]]) in i norra [[Hynsolge]]. Även upp leden genom Landori mot [[Nidapasset]] tar sig jorerna. Alverna protesterar men kan inget göra då jorerna är numerärt överlägsna och ett krig skulle vara förödande. [[Ovater|Ovaterna]], den [[nargurer|narguriska]] stam som bebor landet nedanför Nidapasset drivs bort och ett joriskt fort byggs, [[Grafferburg]] kallat. Landoris gränser respekteras i övrigt, men alverna skall sent glömma detta brott mot ett ingått avtal.
 
;1012 f.O.
:Tolan söder om [[Erbulasbergen]] (nuvarande [[Felicien]]) erövras i ett grymt utplåningskrig. Hela stammar förintas eller säljs som slavar. Svartfolken drar sig djupt in i sina hålor.
 
;900-talet f.O.
:De svaga tolanska stammarna börjar jorifieras. Man tar sig an jorisk kultur, språk och namn.
 
;980 f.O.
:[[Nemeii]] grundas på sydvästkusten.
 
;973 f.O.
:[[Lindarium]] ([[Lindaros]]) grundas på Berendiens östkust och blir en betydande hamnstad.
 
;960-talet f.O.
:Många veteraner från fälttågen på [[Aidne]]halvön får jordlotter på Tolan som pensioner. Detta visar sig vara en populär belöning, då det är en lugn landsända av imperiet med mycket god jord och behagligt klimat. Befolkningen ökar och städerna Tremium (Atrema), Entichon (Entika), Lindarium (Lindaros) och Nemeii blomstrar. [[Opadalen]] odlas snabbast upp, och från den här tiden härstammar några av de äldsta och finaste vingårdarna.
 
;912 f.O.
:Kejsar [[Tamsolion I]] av Jorpagna sammankallar hövdingarna över [[Nargur]]s folk till [[Rådsmötet i Grafferburg|rådsmöte i Grafferburg]] invid Nidapasset. Sedan hövdingarnas talesman kallat honom "en söderns hund och vekling" låter han sin närmaste man, fältherren [[Varion]], fängsla och avrätta dem alla.
 
;906 f.O.
:Varion leder sju legioner upp genom Landori till Grafferburg och över Nidapasset i en aktion kallad [[Invasionen av Nargur]]. Målet är att underkuva Nargur men styrkorna nergörs i princip till sista man. Nargurerna går som en följd ut i öppet krig, starkt stödda av sina fränder i [[Barbia]]. Jorpagna attackeras inte bara vid Nidapasset utan även i öster från [[Cereval]] och i sydväst mot [[Mirelien]] och själva hjärtlandet Jorpagna. Nargurerna lyckas dock inte erövra Grafferburg men jorerna får stora problem med att transportera trupper och förnödenheter genom Landori och ovaterstammens land. Det sägs att många jorer faller för alvernas pilar men då inga överlevande finns från dessa attacker kan inget bevisas. Jorerna har heller inte resurser att även gå i krig med alverna.
 
;899 f.O.
:Prefekten [[Villiuz]] i Entichon (Entika) samlar en här för att gripa makten i Grivela, medan hans fosterbror kejsar Tamsolion ligger i fält vid Nidabergen i norr. Han intar Grivela och tar den unga kejsarinnan Amalda som gisslan, men kejsar Tamsolions son [[Camaluz]] samlar ihop en här av veteraner och bönder från Tolan och slår Villiuz armé vid höjden Starconion (Himmelsklacken) söder om Atrema. Dock stupar alla utom ett fåtal av Camaluz män. Amalda, som dittills smädat och misstrott sin styvson, blir förälskad i den unge generalen, som dock stoiskt motsätter sig sin styvmors närmanden. Denna blir då så förbittrad att hon falskeligen anklagar Camaluz för förräderi inför Tamsolion. Kejsaren blir rasande och kommenderar Camaluz på ett självmordsuppdrag in i [[Nargurs skogar|Nargurskogarna]], där han och hans armé slaktas av barbarerna. När kejsaren får veta sanningen låter han i vredesmod fängsla och avrätta Amalda, men mördas sedan av dennes kammarjungfru som hämnd. Amaldas unge son Galla tar sedan namnet [[Tamsolion II]] som sin kejsartitel. Historien är bevarad för eftervärlden av den främste joriske dramatikern [[Urepidiuz]] i tragedin ''Camaluz och Amalda''.
 
;885 f.O.
:Tamsolion II dör efter bara ett år på tronen och efterträds av Camaluz yngre bror Triuz som tar namnet [[Aurelion II]]. Triuz hade påverkats starkt av gemenskapen i Camaluz armé och sett mycket av samhällets bottenskikt. Därför blev han genom många reformer mycket populär bland plebejerna i riket.
 
;867 f.O.
:Akademin i Entichon (Entika) grundas av Aurelion II som en skola i [[Zeno]]s filosofi.
 
;863 f.O.
:Aurelion II dör och inbördeskriget ”[[Härförarnas krig]]” (863-828 f.O) bryter ut.
 
;849 f.O.
:Nargurerna erövrar Grafferburg och sveper ner genom Nidapasset för att plundra och skövla på Tolanhalvön.
 
;845 f.O.
:Försvagade av barbarernas härjningar förfaller Tolanprefekteriet. Svartfolken i Erbulasbergen kan därmed växa sig starkare.
 
;835-830 f.O.
:Tolan blir krigsskådeplats i kampen mellan de självutnämnda kejsarna [[Huminuz]] som behärskar Hynsolge och [[Lasutyp]], och [[Umberiz]] som är härskare över [[Krun]], [[Erebos]] och delar av södra Aidne.
 
;830 f.O.
:[[Markion Varro|Markion]] och [[Zenobia]]s här anfaller Umberiz och Huminuz trupper och tar dem med storm. I slaget vid Pheris ([[Tvärån]]) segrar Markions numerärt underlägsna trupper mot de bägge usurpatorerna genom att anfalla dem en efter en. Slaget går till historien som ett genialt strategiskt genomförande. Knappt några tiotal av Markions mannar stupar, i jämförelse med tusentals på motståndarsidan.
 
;828 f.O.
:Zenobia kröns och Härförarnas Krig slutar. Kejsarinnan återupprättar Tiberions avtal från 1022 f.O. med Landoris alver och reser vid gränserna stora stenar med villkoren om ömsesidig respekt inhugget på [[satenu]] och [[kejserlig jori]].
 
;736 f.O.
:Efariska kriget: Tolan blir utgångspunkt för invasionen av Efaro, och skogarna där skövlas för båtbyggandet. Kvar blir de tre stora berendiska skogarna.
 
;740 f.O.
:Apelsinträd som medförts från Efaro planteras i Opadalen.
 
;699 f.O.
:En grupp [[magiker]] med mycket gemensamt med [[Stjärnläran]] ([[demonologi|demonologer]] och [[nekromanti|nekromantiker]]) samlas i [[Belemius]] i södra Berendia. Deras mål är att infiltrera olika maktpositioner inom kejsardömet.
 
;600 f.O.
:Den sydligt belägna staden Nimeii utplånas av ett regn av eld och svavel från himlen. Många ser detta inte bara som en samtida katastrof och tragedi, utan även som ett dåligt omen inför framtiden.
 
;599-598 f.O.
:Berendien drabbas mycket hårt av [[köttbitare|köttbitarnas]] framfart under den [[Tredje Konfluxen]]. Det som en gång var kejsardömets kornbod förvandlas till en i det närmaste öde trakt.
 
==Mörkertiden (598-0 f.O.)==
 
:Tolan retarderar gradvis bakåt i utvecklingen: naturahushållning återinförs, jordbruket förfaller, gårdar, gods och hela samhällen lämnas öde. De organiserade grupper som finns kvar efter konfluxen försöker på olika sätt överleva. Olika maktfraktioner dyker upp som ivrigt försöker plundra varandra. Landsbygden härjas av rövarband. Svartfolken i Erbulasbergen, som klarat sig undan konfluxen i sina hålor, expanderar norrut mot de tre stora skogarna på Tolan. Landori stänger sina gränser.
 
;525 f.O.
:Entichon (Entika) brinner ned till grunden, endast några av jorernas byggnader klarar sig undan förintelsen.
 
==Riket Berendia (149-51 f.O.)==
 
''Efter den Tredje Konfluxen var Mörkertiden rådande i stora delar av Ereb. I resterna av det forna Kejsardömet Jorpagna fanns få ljuspunkter av frid och samhällelig ordning. Sen hände något i östra [[Kopparhavet]]. På Tolanhalvöns norra del lyckades ett antal stamhövdingar ena sig i motstånd mot de svartfolk som härjade landet. En allians bildades även med alverna i Landoris skogar. I det ödesdigra [[Slaget vid Sankmas Klint]] förgjordes svartfolken och nordtolanerna grundade riket ''Berendia'' i ett nu fritt land. En krona skänktes de nya berendianerna av alverna och det visa skogsfolket sade att den skulle ges till hövdingen som flest ville se som sin ledare. Alverna lovade också att vara Berendias vänner i tider av krig och i tider av fred. Den förste att bära alvakronan var en mäktig hövding från den gamla joriska staden Entichon (dagens Entika) vid namn [[Tebarkhuz]]. Efter honom följde en rad av dugliga och ädla hövdingar på Berendias tron, alla valda och alla med riket och folkets välstånd som högsta mål. Vid sin sida hade kungarna också stödet från de mäktigaste gudarna och deras olika prästerskap. I hundra år var Riket Berendia ett stort land.''
 
Sammandrag av [[Berättelsen om Riket Berendia]], kungariket Berendiens nationalepos. Alstrat vid [[Lyceet i Pendon]] 609 e.O. av [[Borkman Känga]].
 
{{citat|'''Riket Berendias kungar'''
 
*149-129 f.O. [[Tebarkhuz|Tebarkhuz av Entichon]]
*129-124 f.O. [[Kuzteruz|Kusteruz av Atremium]]
*124-117 f.O. [[Bermond I|Bermond Gamle]]
*117-116 f.O. [[Berik Blåman]]
*116-109 f.O. [[Ilmond Alvvigde]]
*109-67 f.O. [[Bermond I|Bermond Gamle]] (Bermond var av idag okänd anledning kung två gånger.)
*67-51 f.O. [[Brumund av Krom]]}}
 
;65-61 f.O.
:Svartfolksklanen [[Svarttungorna]] under halvorchen Ganthog skövlar Berendien i vad som hädanefter minns som de värsta härjningarna i landets historia.
 
==Hövdingatiden (51 f.O.-135 e.O.)==
 
Vad som orsakade riket Berendias fall tvistar de lärde om, alltifrån jorpagnisk röta till ingripanden från gudar har lagts fram som skäl, men ingen vet idag mycket om händelserna som skall ha utspelat sig år 51 f.O. (1016 PV enligt den [[Kejserliga Jorpagniska tideräkningen]] som då var i bruk). De flesta är dock ense om att alvakronan försvann och att hövdingen [[Brumund av Krom]] var den sista att bära den (berendianerna hade som sed att den nya kungen skulle utses på den gamles dödsplats, men om kronan försvann från hans hövdingasäte innan kungen dog eller under färden till hans dödsplats och det nya kungavalet är okänt. Än idag är denna artefakt förlorad och kung Brumunds mausoleum utanför Entika är plundrat och genomsökt otaliga gånger när äventyrare letat efter alvakronan.) Utan en krona kunde inte de berendianska hövdingarna enas om vem som skulle regera och riket upphörde att existera. De en gång otaliga nordtolanska hövdingarna hade under tiden av frid reducerats till några få dussin och dessa var nu mäktiga män och kvinnor i sina egna hövdingavälden. I nästan tvåhundra år använde hövdingarna sin makt till att tvista om makten och många fruktade att Mörkertidens krig och kaos hade återvänt. Det som ändå upprätthöll en viss form av lugn och samarbete i landet, i stort sett hos det enkla folket, var minnet av de lagar och sedvanor som uppstått under riket Berendia.
 
==Kungariket Berendien (135-610 e.O.)==
 
==Kronologi==
 
;135 e.O.
:Den mäktiga nordtolanske hövdingen [[Bermond II|Bermond]] utropar sig till Kung av Berendien. Han svär att det gamla riket skall återuppstå och dess lagar igen handhävas med en kungs makt. Övriga hövdingar ges titeln Hertig och ett feodalt styre liknande det i Aidnes länder byggs upp. Bermond blir redan under sin livstid kallad ''Riksfadern'' och hans ätt kommer att ta sig detta namn.
 
;174 e.O.
:Kung [[Adam]] luras i döden av hovmagikern [[Zedufar]] som erövrar tronen.
 
;174-185 e.O.
:Zedufar regerar Berendien med fruktansvärda metoder och denna period i landets historia kommer att bli känd som Skräckväldet.
 
;181 e.O.
:Den unge ädlingen [[Limondas]], släkting till [[Ilmond|Ilmond Alvvige]], vinner torneringen vid [[Sommarspelen i Entika]] och förälskar sig i Zedufars unga konkubin Verelda. Efter att ha fängslats, flytt och förklarats fredlös börjar Limondas ett gerillakrig med bas i skogarna norr om Entika.
 
;183-185 e.O.
:Limondas av Skogen inbjuds att medverka i en konspiration bestående av framstående ädlingar i Berendien. Hertigarna Månevit, Aftonfalk och Björnestam ser en samlande kraft i Limondas och med honom som tronpretendent startar man ett väpnat uppror mot Zedufar, det s.k. ''berendiska inbördeskriget''. Denne tar hjälp av [[jorpagnier|jorpagniska]] och [[morëlvidyner|morëlvidynska]] legotrupper, medan Limondas får folkets stöd. Upproret får också oväntat bistånd från en grupp magiker från Kandra samt den feliciske krigaren Achedon. Efter svåra strider mot Zedufars trupper och magi segrar Limondas i [[Slaget vid Aro]] år 184 e.O. Entika belägras och genom list lyckas man ta sig in i borgen via en lönngång. Enligt legenden besegras Zedufar av anden av sin forne läromästare [[Tychon]], och Limondas kan krönas. Han är dock mycket svag efter att ha blivit förgiftad under kriget och utnämner sin page Nevin till tronföljare. Denne är dock en utklädd kvinna och skandalen är ett faktum. Man har dock inte råd med ett nytt inbördeskrig och hertigarna låter [[Nevinanda|Nevinanda I]] bli Berendiens första drottning.
 
;189 e.O.
:Nybyggare seglar uppför [[Leipter]]floden och grundar kolonin [[Torsborg]] i ett land befolkat av den narguriska ovaterstammen.
 
;212-213 e.O.
:Krig mellan ovaterna och Torsborg.
 
;232 e.O.
:Drottning Nevinanda dör barnlös och efterträds av sin marskalk [[Frekvand I Marskalk|Frekvand]].
 
;253 e.O.
:Frekvand I dör och efterträds av sin son, [[Borul]].
 
;261 e.O.
:Borul I dör ung i en tornering. Hans brorson [[Gartheld I|Gartheld]] ärver kronan.
 
;275 e.O.
:[[Andra soltåget]] mot [[Efaro]]. Viss berendisk medverkan.
 
;278-281 e.O.
:Den [[Stora Schismen]]. Den Lysande Vägens splittras i två grenar och missionen blir lidande. Dock har den nya religionen redan fått starkt fäste bland Berendiens nya köpmannaklass.
 
;295 e.O.
:Gartheld dör av ålder. Hans son [[Frekvand II]] ny kung.
 
;Ca. 300 e.O.
:Ökade handelsrelationer med [[Caddo]], [[Zorakin]] och [[Kardien]]. Handelsutbytet ger ett stort ekonomiskt uppsving och Berendiens städer blomstrar. Med köpmännen sprids också den Lysande Vägens tro i landet.
 
;307 e.O.
:Frekvand II dör och efterträds av hans son [[Frekvand III]].
 
;310 e.O.
:Felicien invaderas av [[Dermanien]], en [[Soluna|solunsk]] stam och stat.
 
;311 e.O.
:En begäran om hjälp från Felicien hörsammas inte av den unge berendiske kungen.
 
;331 e.O.
:Frekvand III dör i sitt badkar och efterträds av [[Gartheld II]].
 
;335 e.O.
:Torsborg belägras av en stor här narguriska stammar från norr, men staden överlever.
 
;340-talet e.O.
:Fler och fler ädlingar ser fördelarna med den Lysande Vägen, tack vare vad de ser som den nya religionens samhällsbevarande lära. Ända sedan feodalismens införande i Berendien har styrelseformen nekats De Unga Gudarnas prästers stöd, då denna är en folklig religion.
 
;343 e.O.
:Felicierna besegrar de [[dermaner|dermanska]] inkräktarna i ett kort frihetskrig.
 
;344-411 e.O.
:Felicierna anklagar Berendien och dess konung för att inte ha gett dem bistånd mot dermanerna. Felicien anfaller i vad som kommer att kallas det ''Felicisk-Berendiska kriget''. Det är dock inte hela sanningen, man har fått bilden av att det norra grannfolket är fega stackare som inte kan försvara sig. Inledningsvis går kriget mycket bra för felicierna som har övertaget till sjöss. [[Hertigen av Berget]] kan dock hålla passen i Erbulas, så felicierna kommer inte fram den vägen. Berendien är dock avskuret sjövägen. Efter att ha fått sin lilla flotta krossad i [[sjöslaget vid Mitels udde]] beslutar sig den ängslige kung Gartheld II för ett frontalangrepp genom Erbulas. Hertigarna försöker avråda honom, men konungen har beslutat sig för ett snabbt slut på kriget. I [[köldmånad|kaltemånad]] 346 e.O. marscherar en stor här genom [[Skålklyftan]] i Erbulasbergen. Man hamnar dock i ett bakhåll av [[orcher]] i felicisk sold. Bara genom hertig Björnestams trupps ansträngningar kommer man undan, och kommer genom bergen kraftigt decimerade. Konungen begår ett strategiskt misstag när han går förbi staden [[Amara]] och går rakt på [[Tyros]]. Utan underhållslinjer är den berendiska hären dömd, och man nedgörs på Tyrosslätten till sista man. Allt som återstår av hären är ett tusental sårade och fångar. Felicien kräver en gigantisk lösensumma för kungen men denne begår självmord i sin cell. Felicierna landstiger nu på västkusten, intar [[Ventimiglia]] och marscherar mot Entika som belägras. Den unge sonen till hertig Björnestam mönstrar snabbt en här av vad han kan få tag på och hugger de invaderande trupperna i ryggen. Ett hårt ställningskrig härjar genom Opadalen och båda sidor lider svåra förluster. Berendierna måste hela tiden offra sina reserver för att hålla felicierna borta. Till slut, när felicierna avvaktar för att invänta sina försenade förstärkningar från havet, lyckas greve [[Sunder Gyllenek]] bryta genom feliciernas flank, och för att inte bli omringade retirerar de till Ventigmilia. Under tiden har hertigarna av Berget och Björnestam lyckats fly ur sin fångenskap och återvänt till södra Berendien där de organiserar motståndet mot de trupper felicierna sänt genom Erbulas. Dessa finner sig då plötsligt fast i bergen, där de sedermera skingras av arga svartfolk som inte fått sin sold. I ett decennium sker bara sporadiska strider i kriget.
 
;353 e.O.
:[[Exark]]en i [[Ekeborg]] utlyser [[Fjärde soltåget]]. Berendiernas medverkan är liten p.g.a. kriget mot Felicien men en mindre styrka seglar ut från Entika. Baronen [[Olvindrin Stensöte]] leder den berendiska styrkan.
 
;354 e.O.
:Berendierna har slickat sina sår efter den feliciska invasionen. Greve Gyllenek väljs till kung. Man belägrar det ockuperade Ventigmilia som dock understöds via havet.
 
;358 e.O.
:Felicierna försöker en överraskningsattack mot Lindaros vars skeppsvarv bränns. Hertigen av Lindaros trupper lyckas slå tillbaka expeditionsstyrkan men skadan är redan skedd.
 
;360-talet e.O.
:Upprepade försök görs av felicierna att attackera Berendien via landvägen, men hertigen av Berget har förstärkt fästningarna i Erbulas, och falangerna kan slås tillbaka. Upprepade skärmytslingar med svartfolken gör att felicierna ger upp planerna på ett stort angrepp och skärper istället blockaden till havs.
 
;362 e.O.
:Sunder Gyllenek dör och efterträds av sin son [[Valerian I|Valerian]].
 
;370 e.O.
:Efter de dramatiska händelser som kommit att kallas "[[Duellen i Ventimiglia]]" förklarar konungariket Zorakin Felicien krig.
 
;380-talet e.O.
:Feliciernas blockad fungerar inledningsvis dåligt, då berendierna kan handla med Torshem, Landori, [[Jorpagna]] och Hynsolge landvägen. Men 375 e.O. drabbas Hynsolge av ett uppror som skakar hela landet och stryper deras utrikes handel, samtidigt som en missväxt drabbar Berendien. Läget blir snabbt prekärt för berendierna. En massiv hjälp från alverna i Landori räddar dem från den värsta hungersnöden på vintern, men på våren är förråden helt tömda. Man vädjar till sina forna handelspartner Zorakin och Erebos om hjälp.
 
;392 e.O.
:[[Sjöslaget vid Selim]]. Felicien krossar den zorakiska flottan. Ön [[Hakkai]] avträds från Zorakin till Felicien.
 
;395 e.O.
:Valerian Gyllenek dör när han försvarar sin sondotter mot feliciska lönnmördare. Valerians son [[Orson I|Orson]] blir kung.
 
;401 e.O.
:Orson driver lätt tillbaka ett tafatt försök att sjövägen anfalla Entika. Kungen passar på att med de erövrade feliciska galärerna anfalla Ventigmilia vars otränade och osysselsatta garnison faller lätt.
 
;411 e.O.
:Kung Orson erbjuder felicierna fred, och överraskande tackar de ja. Inga avträdelser görs.
 
;414 e.O.
:Berendien blir ett eget [[kerisât]] inom den Lysande Vägen, med kerisâtsäte i staden Ventimiglia.
 
;424 e.O.
:Orson dör, hans son [[Valerian II]] blir ny kung.
 
;431 e.O.
:En pest sveper in över Berendien från Jorpagna. Man klarar sig dock relativt bra tack vare [[Delitha]]- och [[Ninnave]]templen.
 
;432 e.O.
:Landori anfalls av orcher från Nidabergen. Valerian II rycker ut till alvrikets hjälp, vilken mottages tacksamt, ty många alver har emigrerat till [[Goiana]] under de senaste tjugo åren och man är försvagade.
 
;437 e.O.
:Valerian II dör och efterträds av [[Valerian III]].
 
;441 e.O.
:Valerian III grundar ambassader i många länder runt Kopparhavet.
:Han konverterar även till Lysande Vägen efter en uppenbarelse. Han blir därmed den förste berendiska kung att erkänna denna tro. Detta har ingen större påverkan på riket, men gör att Opadalen så småningom blir Lysande Vägens starkaste fäste i Berendien.
 
;443 e.O.
:Landori hotas ånyo av svartfolksinvasioner och Valerian III stupar i striderna. [[Valerian IV]] är blott fyra år när detta händer och landet styrs av ett råd tills denne är mogen.
 
;445 e.O.
:Lysande Vägens [[Soltempel#Solkatedraler|katedral]] i Entika börjar byggas.
 
;447 e.O.
:Prinsens mentor, riddar [[Rutgred Månevit]], upptäcker att rådets ledare är en illasinnad magiker som kallar sig Zedufar. Om det rör sig om den historiske svartkonstnären som överlevt alla år eller om det är en bedragare framgår inte, men denne flyr med den unge prinsen som gisslan. Rutgred Månevit lyckas spåra skurken till Erebos där magikern besegras.
 
;459 e.O.
:Valerian IV bestiger tronen. Han visar sig vara en konstens man, och hans hov fylls med sång, musik och skådespel. Kungen själv är en mycket skicklig lutspelare. Den berendiska trubadurlyriken uppstår vid hovet i Entika och sprids i landet.
 
;467-469 e.O.
:Berendien förklarar krig mot några jorpagniska furstendömen efter att dessa stört det berendiska fisket. Detta kallas i Berendien ''det jorpagniska kriget''. Jorpagnierna skrattar åt krigsförklaringen och kallar Valerian IV för en flöjtspelande pajas. Denne blir mycket vred och på sommaren 467 e.O. landstiger en här söder om [[Argald]]. Jorpagnierna har dock föga att sätta emot och fästena faller lätt ett efter ett, ofta utan att ett enda slag har utväxlats. Berendierna uppnår inte mycket med kriget. I det fattiga Jorpagna finns inget att plundra och då fälttåget blivit för dyrt åker man hem igen.
 
;472 e.O.
:Den berendiska grenen av [[Den Helige Odos Orden]] bildas.
 
;475 e.O.
:Greve Silverdrake grundar sitt stuteri i Anvekull utanför Entika.
 
;487-488 e.O.
:Svartfolk ledda av en grupp stora [[resar]] invaderar Torshem. Den berendiska kolonin räddas dock av en allians av [[dvärgar]] och ovater, samt en stor här legosoldater under ledning av en [[erebosier|erebosisk]] köpman.
 
;489 e.O.
:Valerian IV dör och efterträds av sina tvillingsöner, [[Arvand]] och [[Bervand]].
 
;501-503 e.O.
:Arvand och Bervand kan inte enas om vem som skall ärva tronen. Det hela urartar till ett smärre inbördeskrig, det s.k. "[[Tvillingkriget]]", där kungarnas [[riddare]] till slut tröttnar och vägrar att slåss mot sina fränder. Kungarna avsätts och deras yngre syster [[Devonia]] blir drottning. Denna är gift med hertig Sol och Måne som därmed blir medregent. Deras förstfödde son döps till Bermond.
 
;503 e.O.
:Det [[dalker|dalkiska]] handelshuset [[Calvado]] etablerar sig i Entika, Atrema och Ventimiglia.
 
;508 e.O.
:Devonia dör i barnsäng och Bermond kröns. [[Bermond III]] dör dock i en olycka och efterträds av sin bror [[Orson II]]. Senare framkommer att Bermond mördats av sin halvbror [[Legund Halvbrodern|Legund]].
 
;510 e.O.
:Orson II dräps av sin avundsjuke halvbror Legund. Devonias tredje son [[Frekvand IV]] kröns. Legunds far, hertig Sol och Måne vägrar låta honom avrättas och låter istället fängsla honom på borgen [[Törnefästet]] utanför Berendiens västkust.
 
;516 e.O.
:Frekvand IV mördas av Legund som flytt från sitt fängelse. Legund lyckas spela sin far som en marionett med hjälp av droger och tar makten över landet.
 
;520 e.O.
:Devonias sista överlevande son, Valerian, dräper sina bröders mördare. Han kröns som [[Valerian V]].
 
;568 e.O.
:Den gamle Valerian V dör av hög ålder och efterträds av sonen [[Frekvand V]].
 
;610 e.O.
:Nu!
 
==Regentlängd==
{{citat|'''Riksfaderätten'''
 
*135-155 e.O. [[Bermond II Riksfadern]]
*155-159 e.O. [[Amkrest]]
*159-174 e.O. [[Adam]]
 
'''Skräckväldet'''
 
*174-185 e.O. [[Zedufar|Zedufar Morëlvidyniern]]
 
'''Drottningens tid'''
 
*185-232 e.O. [[Nevinanda]]
 
'''Marskalkiska dynastin'''
 
*232-253 e.O. [[Frekvand I Marskalk]]
*253-261 e.O. [[Borul]]
*261-295 e.O. [[Gartheld I]]
*295-307 e.O. [[Frekvand II]]
*307-331 e.O. [[Frekvand III]]
*331-346''(?)'' e.O. [[Gartheld II]]
 
'''Gyllenekska dynastin'''
 
*354-362 e.O. [[Sunder Gyllenek]]
*362-395 e.O. [[Valerian I]]
*395-424 e.O. [[Orson I Fredskonung]]
*424-437 e.O. [[Valerian II Alvvän]]
*437-443 e.O. [[Valerian III]]
 
*(443-459 e.O. Rådstyre)
 
*443-489 e.O. [[Valerian IV Barden]]
*489-503 e.O. Tvillingkonungarna [[Arvand]] och [[Bervand]]
*503-508 e.O. [[Devonia|Devonia Konungamodern]]
*508-508 e.O. [[Bermond III]]
*508-510 e.O. [[Orson II]]
*510-516 e.O. [[Frekvand IV]]
*516-568 e.O. [[Valerian V den Minste]]
*568-nu e.O. [[Frekvand V]]}}


=Geografi=
=Geografi=
Hakkai består av porösa berg som skjuter upp från havsbotten och bildar en större huvudö samt flera
''Beskrivning av Berendiens geografi.''
mindre småöar. den östra sidan av huvudön bildar klipporna en skyddad vik där man har byggt en
 
stor stad på ögruppens minsta öar, som fått namnet Montagor.
''Ghazam skrev: [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=15991#p15991]''
Bergens porositet har medfört att regnvatten sugits upp av marken och trängt ner i berget, för att
:'''''Visionen om Berendien del 1: Geografi''''
sedan urholka små sprickor till stora vattenfyllda fickor. Detta lagrade vatten silas sedan genom berget
:''Berendien är ett vackert land med den naturtyp som man kan tänka sig finns i många sagor och klassiska fantasyromaner och spel (t ex "Three Hearts, Three Lions" av Poul Anderson eller "The King of Elflands Daughter" av Lord Dunsany, i spelsammanhang kan man nämna Sommerlund i Ensamma Vargen-världen Magnamund som referens, se gärna de vackra verken av konstnären John William Waterhouse för att få en reell bild av hur jag vill ha Berendiens landskap). I "Kandra" jämförs klimatet med södra Frankrike och Provence och Languedoc står därför nära till hands när man beskriver Berendien, både naturmässigt och kulturellt (längre fram ska jag berätta om den rika berendiska trubadurtraditionen). I de centrala jordbruksregionerna (trakterna kring Kandra, Edsland, Norra Skölderike, Lindaros) tänker jag mig pastorala scenerier a la Österlen i Skåne (rena paralleller finns längs med den magnifika museijärnvägen från Gärsnäs till St Olof) med böljande sädesfält och ängar, vitkalkade bondgårdar och gemytliga täppor, lummiga lövskogsdungar, porlande bäckar och lugnt flytande åar. Den berendiske barden Aemendor beskriver en sådan scen i sin ballad "Dryaden vid Getån" ''
och sipprar ut i grottor som står i förbindelse med ytan, där det bildas sötvattenskällor.
 
Norra halvan av huvudön Rihadon är klippig och ganska karg, medan sydsidan har slipats ner av
:''"Vid Getåns strand, ett pilträd står och välver sina grenar''
uppfångat regnvatten och är därför något flackare. Ett bälte av skog löper över öns mitt, men den har
:''utöver det mörka vattnet, näckrosor och mossbeklädda stenar"''
avverkats till större delen under byggandet av Montagor. På öns västra sida finns en fiskeby i bukten
 
och bland klipporna i östra viken finns ett dolt piratläger där Piratkaptenen [[Dorovich ”Blodskägg” Rauto]]
:''I västra Berendien, i den trakt som kallas Dal, finns vackra, mjukt böljande kullar där herdar vallar sina får och getter (om någon har varit vid Brösarps backar i Skåne, eller vid Kullen så vet ni, annars kan man spana in de inledande scenerna i "Det sjunde inseglet" för att få en direkt bild, eller varför inte denna vackra vy från Englands Lake District; http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Thirleme_069.jpg''
håller till.
 
:''De berendiska skogarna (Felan-, Beda- och Kungaskogen) är lummiga lövskogar där bok, ek, kastanj, oxel och alm är vanliga trädslag. Murgröna klär de åldrade stammarna och marken är om våren täckt av vitsippor och andra vårblommor. Här kan man se kronhjort och dovhjort samt vildsvin i stor mängd. Längre norrut mot Landori blir terängen svårare och skogen än mer gåtfull. Se gärna denna vy från utkikspunkten Kopparhatten på Söderåsen i Skåne för en bild; http://sv.wikipedia.org/wiki/Bild:Kopparhatten.jpg . Det finns naturligtvis även andra naturområden i landet. I den sydöstra delen av landet finns ett magert hedlandskap som bär likhet med det man kan finna på flera håll i England. En vanlig syn här är pinjeträd, vars nötter är en berendisk exportvara. Kring Kromflodens mellersta lopp utbreder sig det snåriga Spindelträsket, beskrivet i "Enhörningshornet". I söder reser sig Erbulas bergskedja kargt mot skyn. Här är landskapet kargt, klippigt och ogästvänligt. Här och var kan man se vattenfall kasta sig ut från ättestupshöjderna. De högsta av bergstopparna är snötäckta, och i dalarna finns svårframkomlig vegetation i form av den fruktade erbulasbusken vars sylvassa taggar kan bli över två decimeter långa.''
 
==Karta==
''[Kartan över Berendien har ändrats flera gånger eftersom källorna är motstridiga. Nuvarande tolkning är en kompromiss. Vissa detaljer behöver dock korrigeras ytterligare.]''
[[Fil:01 berendien n.jpg|none|frameless|1000px|caption]]
''Karta över Berendien''
 
==Klimat==
''Beskrivning av Berendiens klimat.''
 
...ett skilje går tvärs över Berendien mellan tempererat inlandsklimat i norra delen och kopparhavsklimat i den södra delen...
 
==Flora & Fauna==
''Beskrivning av Berendiens växt-och djurliv.''
 
==Hertigdömen==
 
'''''Måste redigeras, beskrivningen stämmer inte med geografin.'''''
 
''Karta:'' [http://imageshack.us/photo/my-images/838/berendiennykopia.jpg/]
===Nordhals (Nordarike)===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:''
<br>
''Måste redigeras:''


:''Skogsklätt och i öster glesbefolkat. Vid kusten mer bördig och lantlig trakt kring centralorten Atrema. Känt för sina goda hantverkare, timmermän och båtbyggare. Unga Gudarna dominerar i öster, Lysande Vägen i väster.''


=Klimat=
===Lardamendrien===  
Hakkai har ett kopparhavsklimat med stora chanser till västliga vindar som passerat Anderos udde.
''Heraldiskt vapen:''
Klipporna på Rihadon bromsar upp vindarna, vilket gör att Montagor ligger skyddat från de värsta
<br>
ovädren. Det gör det även lättare för sjöfarare att ankra upp i östra viken, då det är trångt i Montagors
''Hertig:'' Aftonfalk
hamn.
<br>
Nederbörden är relativt lätt precis som i övriga Kopparhavet. Regnet fångas upp av Anderos höga
''Måste redigeras:''
kalkklippor och även Rihadons nordkust. Regnskuggan är dock inte så allvarlig att den hotar
påfyllandet av sötvattenskällorna.


=Historia=
:''Dominerande biotopen är skog, mot gränsen till Landori övergående i vild urskog. Glesbefolkat med fina jaktmarker. Unga Gudarna är nästan totalt dominerande. Dominerande adelsätt: Aftonfalk.''
;44 e.O?
 
:En samlad flotta av orchgalärer anfaller Montagor…
De lardamendriska bågskyttarna har i alla tider varit ett välkommet och uppskattat inslag i den berendiska hären. Här kan ju nämnas att hertigen av Erbulas försöker se till att alltid ha en pluton lardamendrier vid varje fort som bevakar den södra gränsen mot svartfolken. Dessa pricksäkra män (och kvinnor) från den norra provinsen tränas sedan barnsben att skjuta den klassiska [[lardamenderbåge]]n, en pilbåge som skiljer sig något från den vanliga långbågen, främst genom sin smäckra och vackra utformning men också på grund av sin oöverträffliga räckvidd. Bågskyttetävlingar är mycket riktigt ett ständigt återkommande inslag på marknader och festligheter i Lardamendrien, Lindaros och de norra delarna av Mälderike. Att bli bågskyttemästare innebär hög status och lokal ära och berömmelse.
;174 e.O
 
:I början av året finner en zorakisk expedition sötvattenskällor Hakkais huvudö Rihadon. I slutet av året finner man ytterligare källor på några mindre öar Rihadons östsida.  
I övriga Berendien är den vanliga lång- och kortbågen vanligast bland skogvaktare och jagande allmoge medan adel, stadsvakter och feodala arméer plägar använda armborst. Lardamenderbågen har inte spritt sig till andra delar av landet. Detta är främst p.g.a. att lardamenderbågen enbart görs av skickliga bågmakare och av trä från den nordberendiska idegranen. En annan orsak till att det nästan enkom är nordberendierna som begagnar sig av vapnet är att det kräver mer tid och övning att bemästra den till fullo. En annan egenhet är att det i norr finns pilmakare som kan tillverka olika sorters pilar av ovanligt slag. Bland dessa specialiteter kan märkas "visslaren" (en sorts signalpil), "klyvaren" (en Y-formad pil som är till för att skära av rep eller kapa plymen på en fåfäng riddare) samt andra specialiteter.
:Staden Montagor grundas.
 
;196 e.O
===Beda (Bedarike)===
:En kardisk flotta mellanlandar i Montagor under korståget mot Efaro.
''Heraldiskt vapen:''
;275 e.O
<br>
:Lysande vägens andra korståg mot Efaro passerar Montagor vägen för att fylla påsötvattensförråden.
''Hertig:'' Bjälke
;287 e.O
<br>
:Det tredje korståget gick mot Morëlvidyn. Man stannar i Montagor för att reparera och fylla förråden.
''Måste redigeras:''
;353 e.O
 
:Det fjärde korståget gick även det mot Morëlvidyn.  
:''Litet hertigdöme, tämligen glest befolkat. Bedaskogen dominerar. Den viktigaste exportvaran är timmer som skeppas söderut. Lysande Vägen stark. Dominerande adelsätt: Bjälke.''
:Montagor besöks vägen dit.
 
;392 e.O
===Mälderike===
:Den feliciska flottan krossar den kardiska, varefter man blir tvungen att överträda Hakkaikolonin till Felicien.
''Heraldisk vapen:''
;576 e.O
<br>
:Hakkai köps loss från Felicien och bildar en självständig stat.
''Hertig:'' Björnestam
;590 e.O
<br>
:Den Första Eskadern anfaller Montagor och flera fartyg och en pir sätts i brand. Man jagar dock bort dem utan större mansförluster.
''Måste redigeras:''
 
:''Ett av de rikaste och viktigaste länen i landet, mycket tack vare handelsstaden Kandra och de bördiga jordarna runt floderna. Omfattande jordbruksbygd. Lysande Vägen stark i söder och väster, men Kandra är det viktigaste centret i landet för de Unga Gudarnas lära. Dominerande adelsätt: Björnestam.[http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=3245#p3245]''
 
:''Friherregrenen är ett horn i sidan på Hertigen, men är skyddad av Kungahuset. Friherrefamiljen har goda relationer med Kandra, medan Hertig Björnestam av Mälderike sitter på sin traditionstyngda borg Björneborg längre västerut på Riksvägen med endast en mindre köping i närheten. För Hertigen har därför Hebanon och flodleden blivit viktiga att beskydda och uppmuntra. Tyvärr blir han då också i viss mån beroende av att även hertigen av Lindaros uppmuntrar flodtransporterna, men dessa har ekonomiska och tidsmässiga fördelar gentemot landtransporter...så länge handeln inte störs. Även hertigen av Fränderike måste uppmuntras att hålla efter rövare i Piltoppskogen och svartfolken i Piltopparna. Fränderikes hertig tar dock vanligtvis sitt ansvar då handeln floden ger flodbyarna extrainkomster som inte är oansenliga. Hertigen av Fränderikes män patrullerar floden från borgen Lindormsnäs där Isrulfloden flyter ut ur Piltoppskogen. Just nu är dock Hertig Björnestam i behov av några billiga legotrupper att stoppa flodpiraterna som stör handeln till Hebanon då hans egna trupper visat sig inkapabla att spåra piraterna.'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=32432#32432]
 
:''Flodvägen via Hebanon tar 5-8 dagar. Floden är bred och djup nog för att kustseglare ska kunna segla hela vägen till Keram El-Krom där mindre flodbåtar får ta över. Sista biten går land Hebanon - Kandra. Båtarna landar vanligtvis två gånger i Piltoppskogen, i byarna Erzelj och Ladra. Nära Lindormsnäset har två mindre syskonköpingar vuxit upp på var sin sida av floden/länsgränsen: i norr Isrulmun och i syd Isrulkaj, i folkmun gemensamt Munkaj. Dit tar det 1-2 dagar från Lindaros att segla. Frakten blir dyrare per dag än landvägen, men man kan lasta mer per transport och det går snabbare, vilket ger bättre resultat i slutändan. En begränsning är dock antalet tillgängliga flodbåtar mellan Keram El-Krom och Hebanon. Landvägen Lindaros - Kandra tar 10-14 dagar med oxkärra, men vägen är vältrafikerad, patrullerad av kungliga Gardet och värdshusen är inte långt emellan. Dessutom är det enklare att få fram en vagn än en båt.'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=32442#32442]
 
===Klinga Fot (Fränderike)===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:''
<br>
 
''Måste redigeras:''
 
:''Mindre, glesbefolkat och skogsklätt län. Svagt ekonomiskt, utan större inkomster. Bortom allfarvägarna finns ödemarker dit lagens långa arm ogärna tar sig. Unga Gudarnas religion stark.''
 
===Mellima (Lindaros)===
''Heraldisk vapen:''
<br>
''Hertig:'' Av Lindaros ''(?)''
<br>
 
''Måste redigeras:''
 
:''Rikt jordbruks- och fiskelän. Stora inkomster från handelsvägarna och handelsstaden med samma namn som länet. I de "civiliserade" delarna kring Lindaros Stad och de olika handelsköpingarna är Lysande Vägen stark, men på landsbygden dominerar Unga Gudarna. Dominerande adelsätt: Av Lindaros.''
 
===Kronomarken===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:'' Gyllenek (kungafamiljen)
<br>
 
''Måste redigeras:''
 
:''Kungens eget län där den bördiga och rika Opadalen ger enorma inkomster från odlingar av druvor, frukt och spannmål. På flera håll finns betydande avelsfarmer för boskapsdjur och [[häst]]ar. Trakten kring Entika har hög levnadsstandard och är en rik trakt. Lysande Vägen är i det närmaste fullständigt dominerande. Dominerande adelsätt: Kungen tillsätter fogdar och andra administratörer till sina landområden, vilket har gett upphov till en tjänstemannaadel i länet.''
 
===Dal===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:'' Sol och Måne
<br>
 
''Måste redigeras:''
 
:''Län som fått sitt namn från sina böljande kullar och dalar. Huvudnäring är boskapsuppfödning, främst får och getter som betar på sluttningarna. Vissa halvlängdsmannabosättningar på oländiga platser. Lysande Vägen i princip den enda religionen i området. Dominerande adelsätt: Sol och Måne.''
 
:''Dagens kung av Berendien, [[Frekvand V]], är barnbarn av den tidigare hertigen Sol och Måne av Dal, som var gift med drottning Devonia.''
 
===Aldaram (Norra Skölderike)===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:'' Guldkärve
<br>
''Måste redigeras:''
 
:''Jordbrukslän som ekonomiskt och befolkningsmässigt utklassar sin södra granne, Södra Skölderike. De bägge länen var en gång ett, men delades upp på grund av en arvstvist mellan två bröder som valde olika religioner. Enligt sägnen fick länet sitt namn eftersom det betraktades som det unga rikets "sköld" mot svartfolksstammarna i söder. Lysande Vägen genomgående starkt. Hebanon är en viktig handelsstad för regionen. Dominerande adelsätt: Guldkärve.''
 
===Södra Skölderike===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:'' Tvenne Ormar
<br>
''Måste redigeras:''
 
:''Glesbefolkat län som anses underutvecklat och som präglas av sina otillgängliga vildmarksområden kring Kromfloden samt annorstädes. Längs med Krom och dess bifloder finns en del mindre samhällen. En del handel och passagerartrafik finns floden, men denna vattenled genom riket är inte vad den en gång var, vilket bl.a. ruiner av forna fästen och byar vittnar om (Se [[Gamla_äventyr_i_Ereb_Altor#Enhörningshornet|Enhörningshornet]] och Sinkadusäventyret (vilket nr.?) Skuggor Ur Det Förflutna för mer detaljer). Många kloster finns i området, bl.a. Delithaordens viktigaste helgedom. De Unga Gudarnas religion stark. Dominerande adelsätt: Tvenne Ormar.''
 
===Barlerike===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:'' Lilja
<br>
''Måste redigeras:''
 
:''Jordbrukslän där man odlar främst korn och havre. Medelrikt utan större centralorter, varför naturahushållning är utbredd. En del halvlängdsmän lever på mandat från hertigen i de södra delarna av länet. Lysande Vägen och Unga Gudarna ganska jämnbördiga. Dominerande adelsätt: Lilja.''
 
===Edsland===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:'' Månevit
<br>
''Måste redigeras:''
 
:''Rik jordbruksbygd med mycket fina jaktskogar för hjort och vildsvin där ek är det främsta trädslaget. Unga Gudarna traditionellt starka, tack vare visst stöd från ätten Månevit. Dominerande adelsätt: Månevit.''
 
===Thun===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:'' Himmelsvärd
<br>
''Måste redigeras:''
 
:''Fattigt län med stora delar obrukbar mark i form av myrar och hedlandskap. Kusten mot Echatiska havet är långgrund varpå sjöfart är omöjlig annat än för fiske i osäkra flatbottnade båtar. Kungsfortet utanför kusten i söder är den enda riktiga naturhamnen söder om Edsland. Centralort är den lilla köpingen Thuninge. Ovanlig religion i form av en lokalt dyrkad havsgud (möjligen en gång del av de Unga Gudarnas pantheon). Dominerande adelsätt: Himmelsvärd.''
 
===Jarlmanland===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:'' Purpursparre
<br>
''Måste redigeras:''
 
:''Län med varierad geografi och befolkning, mycket tack vare ätten Purpursparres traditionellt expansiva politik. Genom giftermål, avtal och ibland rena våldshandlingar har man genom årens lopp befäst sin redan starka ställning som den starkaste makten i sydvästra Berendien söder om Solrike. Vissa Purpursparrar sägs ha (haft) ärftliga anspråk kronan. Lysande Vägen genomgående stark. Dominerande adelsätt: Purpursparre''
 
===Sylvervidd (Sylverike)===
''Heraldiskt vapen:''
<br>
''Hertig:'' Rödtorn
<br>
''Måste redigeras:''
 
:''Av kustklimat präglad region med ett betydande ekonomiskt centrum i handelsstaden Ventigmilia. Fiske, både fisk och skaldjur, är den viktigaste näringen. Länet har drabbats hårt av den feliciska piratverksamheten och hertiginnan Rödtorn är hårt pressad. Lysande Vägen stark. Dominerande adelsätt: Rödtorn.''
 
==Övriga==
 
===Håvaslätt===
''Heraldiska vapen:''
<br>
''Greve:'' Arvid Drakbane
<br>
 
Kuperat län i utkanten av Opadalen. Förläning sedan urminnes tider till ätten Drakbane, som trots grevetiteln endast svarar inför konungen enligt väldigt gamla privilegiebrev. De viktigaste näringarna är uppfödning av nyttodjur, främst hästar. Den nuvarande länsherren, Arvid Drakbane, är sedan en tid försvunnen och hans ännu omyndige son Vidar är arvtagare. Dominerande adelsätt: Drakbane.
 
===Solrike===
''[Solorden har ändrats till [[Den Helige Odos Orden]]]''
 
[http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=17524#p17524]
 
''Detta grevskap, vid namn [[Laterna]], var det som ursprungligen tillhörde [[Gilbertus Silvervåg]] som efter [[Det furgiska äventyret]] blev kung av [[Kungariket Garhuea|Garhuea]] i Krun. Senare gick grevskapet till [[Den Helige Odos Orden]].'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=17704#p17704]
 
''Måste redigeras:''
 
Genom ett arv från en rik adelsman fick [[kyrka]]n och den berendiska grenen av den Helige Odos Orden detta grevskap i besittning. Genom ytterligare arv och markinköp har man utökat sitt område som numera utgör den största sammanhängande kerisâtägda marken i landet. Solriddarna svarar inte inför någon länsherre (annat än Odo själv och möjligtvis Högmästaren i [[Margind]]) och frågan är om de ens är kungen eller den berendiske [[kerisgass]]en trogna. Detta är också det enda länet i Berendien där alla trosuppfattningar annat än den Lysande Vägen är bannlysta och solriddarna ser till att det inte förekommer några irrläror. Länsherren Stormästare Igniathuz av den Helige Odos Orden har på senare tid låtit hänga kvinnor som påstås vara häxor. Delithaorden har utan resultat protesterat våldsamt.
 
==Platser==
===Spindelskogen===
===Kimerabergen===
===Tårsjön===
===Irrskogen===
===Kromsjön===
 
=Städer=
Berendiens städer
 
==Entika==
{{huvudartikel| Entika}}
 
==Atrema==
{{huvudartikel| Atrema}}
 
==Lindaros==
{{huvudartikel| Lindaros}}
 
==Kandra==
{{huvudartikel| Kandra}}
 
==Ventimiglia==
{{huvudartikel| Ventimiglia}}
Säte för Lysande Vägens kerisât i Berendien.
 
==Hebanon==
Stad söder om Kandra, känd för sitt årliga spel med tävlingar och tornerspel.
 
=Befolkning=
==Berendier==
{{Huvudartikel| Berendier}}
===Människor===
Naturligtvis är det inte någon överväldigande skillnad mellan en vanlig berendier och en [[zorakier]], [[kardier]], [[klomellier]] eller annan medborgare i en feodal stat. En berendisk bonde har förmodligen mer gemensamt med en [[hynsolger|hynsolgisk]] bonde än med en berendisk adelsman. Men, det finns ändå några saker som utmärker berendierna något.
 
===Ankor===
{{Huvudartikel| Ankor}}
Berendiska ankor är...
 
''Om ankor i Sylverike:'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=33324#p33324]
 
''Om ankhandelshuset Quicho i Kandra:'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=32460#p32460]
 
''Om Berendiens ankpopulation:'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=33332#p33332]
 
''Om ankor och Lysande Vägen i Berendien:'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=33333#p33333]
 
''Om övriga berendiers misstänksamhet gentemot ankor:'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=33490#p33490] [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=33514#p33514]
 
===Halvlängdsmän===
{{Huvudartikel| Halvlängdsmän}}
Berendiska halvlängdsmän är...
 
==Kentaurer==
Lever i centrala Berendien. ''(Enhörningshornet)''
 
==Reptilmän==
{{Huvudartikel| Reptilmän}}
Finns i vissa av Berendiens floder och träsk.
 
==Svartfolk==
{{Huvudartikel| Svartfolk}}
I Erbulasbergen men även här och var i obygden.
 
=Samhälle=
==Sociala stånd==
===Adel===
 
Maktstrukturen i Berendien utgörs av en samling mäktiga och rika adelsätter. Ju äldre en ätt är desto finare, och man försöker därför dra sina linjer tillbaka till ''Slaget vid Sankmas Klint'' då kung Bermond besegrade svartfolken och det feodala Berendien grundades. De vars förfäder inte var med i detta historiska slag har inte lika lätt att hävda sig och får finna sig i en lågstatusposition. Därför har en hel del tvister kring historiska dokument, med anklagelser för förfalskningar hit och dit, uppstått under årens lopp.
 
'''HÖGADEL'''
Hertigar och rika grevar. Några enstaka förmögna friherrar. Notera att hertigen av Jarlmanland kallar sig "jarl" istället för hertig, men det beror på att purpursparrarna alltid ska vara så jäkla märkvärdiga. Högadeln har mycket högre status än lågadeln. Det finns naturligtvis gränsfall. Exempel på högadelsätter är Månevit, Aftonfalk, Björnestam, Purpursparre, med flera.
 
'''LÅGADEL'''
Fattigare grevar och baroner, samt de flesta friherrarna (adelsmän som står direkt under kungen). I Kronomarken finns dessutom en sorts tjänstemannaadel som är mer administratörer åt kungen än den övriga adeln som har rustplikt istället för skatteplikt. Inom kronomarksadeln finns riddare ur lågadeln som visat sig dugliga och därmed fått ett fögderi i belöning. Kronomarkens titlar går inte i arv.
 
Under baronerna finns en nivå till och det är banérriddarna. En banérriddare är en vasall som ingår i en adelsmans rytteri men som har fått en egen egendom som ska försörja honom och hans söner. Denna egendom, vanligtvis inte mer än en bondgård, brukar han själv.
 
En berendisk ätt har fått sitt namn från sitt heraldiska vapen. Sålunda har Månevit en vit måne på svart grund, Tvenne Ormar har två omslingrande ormar i sitt vapen och Sol och Måne har en sol och en måne på en delad sköld. En ätts färger går igen i klädsel och i sina vakters livré och är något man bär med stolthet.
 
===Präster===
''...Unga Gudarna har många olika prästerskap och munkpräster, även Lysande Vägen har präster, s.k. [[riark]]er...''
===Borgare===
''...några är fria, såsom de i den kungliga fristaden Kandra, andra troligen inte...''
===Bönder===
 
==Politik==
''Diskussion:'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=16102#16102]


=Rihadon=
==Utrikespolitik==
Rihadon är Hakkais största ö och hem för såväl fiskare som pirater. Rihadon var den ö som
''Diskussion:'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?t=3&postdays=0&postorder=asc&start=300]
koloniserades först i Hakkai efter att man hittat dess sötvattenskällor. På ön finns en fiskeby och
===Alver===
Piratkaptenen [[Dorovich ”Blodskägg” Rauto|Dorovich ”Blodskägg” Rautos]] tillhåll.
I dagens läge inskränker sig kontakterna med alverna mest till befolkningen i norra Berendien, där dialekterna är influerade av satenu vilket underlättar gränshandel m.m. Det finns av gammal hävd en officiell diplomatisk kontakt mellan Entika och Landori som dock enbart används när den behövs, men från alvernas sida är man noggranna med att påminna om forna vänskapsband. Man vet att om fara hotar kan berendierna vara en viktig allierad. Vissa religiösa grupper, som t.ex. Ninnave- och Delithaordens prästinnor har ett djupare utbyte med alverna, men detta sker i hemlighet.


==Östra viken==
Kung Frekvand är en traditionalist och håller fast vid de sporadiska kontakterna med Landori. Kritiken mot detta finns dock i de egna leden men än länge är kungens linje den officiella. Frekvand sitter dock obekvämt på två stolar i frågan om landets religion. Han är av tradition bärare av ensignier och välsignelser från båda håll och ska vara landets och dess invånares beskyddare. Kungen har ännu inte gett ifrån sig något som helst tecken på att avvika från denna dubbla hållning (även om han själv egentligen bekänner sig till Lysande Vägen), men frågan är om denna politik håller i längden. Han kan komma att finna sig i en ohållbar situation och tvingas välja. De som är insatta i kungens person och politik är tveksamma till om han är kapabel att göra ett sådant val.
På Rihadons östra sida finns en stor vik med en sandstrand som sakta övergår i klippor mot norrsidan.
Åt väst kan man bortom den guldgråskimrande stranden finna små buskar och sedan gräs som
klamrat sig fast i berget. Längre upp på ön blir vegetationen något tätare, men det är ändå en klippö
som saknar bördighet.
Kalkstensklipporna på norrsidan är kantiga och på vissa ställen t o m vassa. Längs mittpartiet ligger ett
bälte av små mörkgröna buskar som ger färg åt den gråvita ytan.


===Piratlägret===
Lysande Vägens intåg i Berendien medförde att relationerna med alvriket i norr svalnade. Det berendiska kerisâtet ser mycket misstänksamt mot hednareligionen som fortfarande är stark på landsbygden i de norra, centrala och sydöstra delarna av landet, samt i staden Kandra. Kerisâtets riarker drar gärna alla över en och samma kam och menar att såväl dyrkan av [[Morder Jord]] som de Unga Gudarna är hedniskt och blasfemiskt. Bland de rättrogna dyrkarna av [[Etin]] har därför en misstro mot alverna grott i århundraden, ivrigt påhejat av kerisâtets män. Adeln ser också alvernas livssyn som något suspekt och subversivt som absolut inte får komma till de livegnas kännedom. Etin vet då vad de tar sig till! Visst finns det en historia av allians och utbyte mellan Landori och Berendien, men kerisâtets och adelsmännens propaganda slår väl rot hos den oupplysta massan och det är få som känner till den verkliga historien, även om barder och trubadurer håller ett viss kollektivt minne vid liv.
Längst in i viken har det bildats en skreva mellan klipporna med branta väggar, som är precis lagom
för ett segelfartyg att ta sig genom. Skrevan är dock ganska svår att se om man inte seglar in på den
grundare delen av viken, vilket de flesta låter bli, då Rihadon inte är av intresse.
För den djärve som vågar styra sitt skepp in i mörkret så når man efter en bit en liten lagun med en
omkrets på 100m. För att slussa skeppet mellan klipporna krävs det att man har karlar på land som
håller riktningen med långa tåg.


====Lagunen====
===Dvärgar===
Bland klipporna har det bildats en grund lagun som nätt och jämt håller skeppen flytande vid lågvatten.
Överallt går väggarna rakt upp, utom i nordöst där det finns en liten överväxt strand. Längs lagunens
kant har man pålat en kaj runt om varvid det oftast ligger åtminstone ett par piratskepp. Kajerna slutar i
ramper ner på stranden som har ett däck av flätade rötter, så att man inte ska halka. Från stranden
skjuter det ut en mindre brygga för jollarna.
Det går stegar här och var från kajen upp efter väggarna, till små skrevor bland klipporna. I dessa
sitter det vaktposter som ser till att inga inkräktare tar sig in i lagunen. Under dagen har man endast
tre vakter, medan man har sex stycken under natten. Dessutom så patrullerar man området med
jämna mellanrum. På kvällen brinner stora facklor längs kajkanten som lyser upp platsen och
framkallar en mystisk atmosfär.


====Stranden====
[http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=24331#p24331]
Den lilla sandstranden har med tiden blivit överväxt av knotiga buskar som gjort den svårframkomlig.
Längs vänstra kanten har man huggit upp en smal gata som leder fram till en grottöppning som man
först inte kan se från vattnet. Grottöppningen flankeras alltid av en vakt på vardera sidan som tänder
facklor om kvällen. Intill grottöppningen finns även en upprensad grillplats omgiven av stenar och
stockar att sitta på, samt en eldstad.


====Grottan====
==Militärmakt==
Vid den nordöstra stranden av lagunen har piraterna funnit en naturlig kalkstensgrotta som man
modifierat något för att passa deras behov. När piraterna inte går vakt, så befinner dem sig oftast i
grottsystemet.


=====Grottgången=====
==Handel==
Grottöppningen blir snart större och en gång leder rakt in i berget. Den delar sig längre fram i ett Y
===Vägen över Tolan===
med boningsdelen åt vänster respektive Plundrarnas hall åt höger. Grottgången är ganska fuktig och
det sitter stora mängde droppsten i taket. Golvet är dock någotsånär jämnt sedan [[Dorovich ”Blodskägg” Rauto|Kapten ”Blodskägg”]]
en gång snubblat och förbannat dess grovhet. Det finns fackelhållare med jämna mellanrum som
tänds vid mörkrets infall.


=====Boningsdelen=====
Atrema-Kandra-Lindaros: http://img5.imageshack.us/img5/4752/01berendien1.jpg
Om man går en bit in åt vänster i grottsystemet så kommer man efter en liten bit fram till ett skynke av
[http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=17060#p17060]
segelduk. Duken hålls upp av en träpinne som går tvärs över taket och går att skjuta undan. Bakom
duken finns ett någorlunda rektangulärt rum med fyra våningssängar på vardera sidan och ett bord i
mitten. Vid bordet sitter oftast några pirater och spelar eller samtalar.
Bortom första sovsalen ligger ett mindre rum med skafferi och en bänk för beredning av råvaror.
Maten lagas utomhus eftersom man saknar möjlighet att bygga en skorsten. Den andra sovsalen sitter
ihop med det mindre rummet, men grottan har formats på ett sådant sätt att en naturlig skiljevägg
uppstått. I den andra sovsalen finns sex våningssängar och en del utrustning längst in.


=====Plundrarnas hall=====
===Krun===
Här samlas piraterna för att rådslå och festa. Hallen fungerar även som boning åt [[Dorovich ”Blodskägg” Rauto|Kapten ”Blodskägg”]].
''Viktig köpare av berendiskt spannmål:'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=17060#p17060]
En kort gång leder fram till en stenvägg med en trätrappa som går upp till hallen ovan. Hallen är 20m
lång, 10m bred och det är hela fyra meter upp till det något välvda taket. I hörnet med trappan står ett
kraftigt långbord som sett sina bästa dagar. Både knivar och svärd har stött dess kanter, och ölen har
missfärgat dess yta. En gång i tiden var detta praktfullt stöldgods, men i dag bara armbågars viloplats.
Till höger har man hjälpligt hackat ut en sittplats i stenen, men den har ersatts av en riktig västerländsk
tron i ädelträ. Uppå denna tingest sitter allt som oftast Kapten ”Blodskägg” när han tilltalar sina
undersåtar. Framför den höga tronen har man pallat upp ett uttjänt roder som får tjänstgöra som bord.
Bortom detta möblemang finns en stor träställning som består av sex stycken stolpar och bjälkar
mellan dessa i taket. Från bjälkarna hänger olika fina tygstycken från hela Ereb i en märklig
komponering. Ovanpå träställningen har man spänt upp en stor segelduk som avleder fukten från
taket. Inne i kojan bor [[Dorovich ”Blodskägg” Rauto|Kapten ”Blodskägg”]] själv när han är i lägret.
Här finns ett enkelt skrivbord täckt av kartor, sjökort, passare och liknande. I högra delen står en
praktfull, komplett himmelssäng och bredvid den en pall. Mot mitten av den bortre tygväggen står en
jättestor träkista på en hög av sten som pallar upp den från grottgolvet. Kistan är mycket hållbar, då
den är tillverkad i ek och järnbeslagen på både in och utsidan. Låset tillhör inte heller det normalaste,
utan är dvärgtillverkat. Det ser dock inte ut att ha suttit där från början. Kistan innehåller allt det guld
som piratgruppen samlats på sig genom åren, och det är en hel del. Det är dock ytterst få som vågar
sig på att försöka stjäla den av respekt och fruktan.


==Fiskebyn==
=Religion=
Allt sedan den zorakiska expeditionen landsteg på Hakkai i början av år 174 e.O har denna by funnits
''Diskussion:'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=15948#15948]
här och bedrivit fiske i, mer eller mindre, stor skala. Expedionen upptäckte sötvattenskällorna på
Rihadon före de montagoranska, vilket ledde till att man grundade denna lilla by för att kunna försörja
sig under vistelsetiden. Efter att man i slutet av året upptäckt sötvattenskällorna på Montagors öar, så
stod byn för utfodringen av arbetarna som byggde staden.
I dag förser man stadsborna och kockarna med nyfångad fisk från öarnas kuster och djuphavet.
Priserna är rätt höga eftersom man vet att det är svårt att få tag på annan färsk mat och att folket är
förmöget.
Fiskebyns största fiskarkapten heter Allran Sagittfäktare och har fyra skepp i sin flotta. Allran är äldste
i byns lilla råd, där man beslutar i centrala frågor vid behov. Byn är dock för liten för att få skicka en
representant till Hakkais råd. Det enda påtryckningar man kan göra är att strejka, men då är man rädd
för att piraterna skulle ta saken i egna händer och plundra dem. För nuvarande försöker man hålla sig
på god kant med staden och hålla sina leveranser.


==Unga Gudarna==
{{huvudartikel| Unga Gudarna}}


==Källorna==
===Svartpräster===
På Rihadon finns Montagors näst största samling av sötvattenskällor, som lade grunden för den
zorakiska närvaron som senare ledde till den fria staten Hakkai. Strax norr om fiskebyn ligger tre
stora källor försörjda av Rihadons kalkstensklippor.
I början användes källorna flitigt av de zorakiska kolonisatörerna till skeppsförråden och arbetarna.
Efter upptäckten av källorna på Montagors öar övergick man snabbt till att bruka dessa istället. I dag
används källorna främst av fiskebyn, vars kvinnor bär hem vattnet under kvällen. Det är dock många
skepp som ankrar upp vid östra stranden och ror iland för att hämta vatten, eftersom det är trångt i
Montagors hamn.
Källorna vaktas av en äldre man vid namn Viclannan som bor och lever vid dessa. Han kommer
egentligen från [[Cereval]], men har tröttnat på stadsstaternas krig och begett sig hit för att få lugn och ro.
Han är en fridfull människa som gärna småpratar lite grann och hjälper till. Han är dock ingen
pratmakare och gör sitt bästa för att inte störa de passerande resenärerna.
Viclannan är ganska kort och på gränsen till mager. Han har långt, lite ovårdat, brunt hår och
begynnande skäggstubb. Han lever av fisk från den intilliggande byn, som han betalar med
kopparstycken som Hakkairådet ger honom för vakttjänsten. Han begär dock inte mycket, bara så han
klarar sig och kan ta en resa in till flickorna hos Fru Nemra ibland (se [[Glädjeön]]).


Se: [[Zeeris]]


==Skogen==
==Lysande Vägen==
Närmast Rihadons grå klippor löper ett hårt åtgånget skogsbälte som klamrat sig fast i det tunna
{{huvudartikel| Lysande Vägen}}
jordlagret. Skogen består av barrträd och inte speciellt tät på grund av den ganska karga
omgivningen.
Från början användes den av zorakiska arbetare under uppbyggnaden av staden Montagor. Man
högg ner större delen av den och skeppade färdigt virke över till småöarna på östsidan, där de
användes till kajerna och husen.
På senare tid har rådet beslutat att man ska köpa in timmer från Kopparhavsländerna eller Morëlvidyn
istället vid byggnationer för att inte bli av med skogen helt. Dorovichs pirater har brukat en del av
beståndet i byggandet av piratlägret och Hakkairådet tar bränsle till stenbrottet härifrån.


''I dagsläget dominerar de Unga Gudarna i Berendien, men Lysande Vägens lära har funnits i landet sedan länge. De etinstrognas antal har genom historien växlat beroende på politiska och religiösa händelser, men de senaste hundra åren har de ökat i betydelse. Tidigt hittade dalkiska [[solvandrare]] till Berendien och under de två första [[soltåg]]en som gick mot Efaro började många följa den Lysande Vägen. Sedan tappade Odos budskap sin framgång i hela Ereb och den Stora Schismen splittrade tron. I Berendien sjönk de etinstrognas antal kraftigt under en period och höll nästan på att försvinna. Dock kom händelserna då flyende solfarare från Efaro sökte tillflykt i en berendisk hamn och ''Duellen i Ventimiglia'' och det [[ventimigliska gatloppet]] utspelade sig. Den zorakiska kronprinsen undslapp felicierna och räddades av sin berendiska väpnare [[Nevin Solhjärta|Nevin]]. På väg bort såg unge Nevin sin hemstad Ventimiglia på väg att falla och bad sin herre om lov att återvända. Kronprinsen såg i en syn detta som Etins vilja och återvände med den sargade flottan mot Ventimigla. Zorakierna räddade staden men Nevin stupade. Efter dessa händelser strömmade etinstrogna till Ventimiglia både från övriga Berendien och från andra delar av Ereb (inklusive många solfarare från den fallna [[Solstaten]] i Efaro). Ventimiglia blev ett centrum för Lysande Vägen i Berendien och 457 e.O. antog stadens styrelse en symbol för Lysande Vägen, [[Lysande Vägen#Symboler och artefakter|caddosolen]], i sitt vapen.'' [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=31520#31520]


==Stenbrottet==
=Kultur=
Nära Rihadons västra udde har rådet ett mindre läger vid klippornas fot. Här bryter man sandsten som
==Gästvänlighet, öppenhet och gemenskap==
sedan bränns i ugnar för att utvinna material till cement eller huggs till block. Cement blandas till
Det berendiska kynnet är ofta vänligt mot främmande människor och kulturer. På den berendiska landsbygden litar man på varandra, och det är tradition sedan lång tid tillbaka att ge enkel mat och husrum till resande. Denna tradition beror förmodligen på att det var viktigt att hålla ihop mot svartfolken, och kungens soldater var ofta på resande fot och inhystes då i byar landsbygden. Måhända beror också nyfikenheten och toleransen gentemot det främmande den framgångsrika allians som behövdes för att under Tebarkhuz tid knäcka svartfolken. Det sägs nämligen att det innan dess var betydligt värre, och att fiendskap rådde mellan såväl olika grupper av människor som mellan människor och halvfolk. God handel är viktigt för landet, och utbytet med främmande raser och nationer gör också att öppenhet och vänlighet är dygder som man håller högt.
beställning från stadsborna av någon av de tio arbetarna som jobbar här. Cementen fraktas sedan
koggar tillsammans med sandstensblock till Montagor där de används till husbyggen.
Varken cementen eller stenblocken exporteras, men däremot importerar man vulkanaska från Caddo
via handelshuset Dunian. Askan blandas i cementen för att göra den vattenhärdigare vid krävande
byggen. Dunian gör en oförskämt stor intäkt från denna handel, vilket retar rådet och de andra
köpmännen. Askan är värdelös för dalkerna, så Dunian kan köpa upp stora mängder för en billig
penning och sälja den mångdubbelt dyrare i Montagor.


=Montagor=
Bygemenskapen är i regel stark. På landsbygden delar man arbetet och skördar frukterna tillsammans. Det är alltså en kultur med starkt kollektiv och viktiga beslut tas av alla vuxna män i byn i samråd. Det är sålunda t.ex. ovanligt att en by är splittrad i religionsfrågan. Visserligen är man öppen och gästvänlig mot främmande kulturer och gäster, men det är mycket svårt för en individ att stå emot bygemenskapen.  
{{citat
|Jag kan inte nog beskriva den lättnad jag känner över att jag äntligen lämnat min förskräckliga hustru
för ett friare liv på de vidsträckta haven. ”Jag ska leva för att hedra dig i resten av vårt liv”, sade hon
sarkastiskt vid vårt arrangerade bröllop. Jag förstod redan då att min tid var ute och att jag en dag
skulle bli tvungen att fly. I desperation tryckte jag några silverstycken i handen en köpman i
Familjen Modenetis tjänst. Bättre att en pirat tar mig hastigt av daga än min hustru genom en livstid av
gnäll.<br/><br/>
En tamp piskar mot seglen. Vindarna har stått oss bi och fört oss österut förbi den beryktade Anderos
udde. I fören siktas Rihadon, meddelas kaptenen. Montagor ska tydligen ligga i dess hägn enligt
trubaduren som slagit följe med oss. Han har kommit för att spela och sjunga en tid på de många
krogarna i hamnen.<br/><br/>
Baksidan av den klippiga ön är nådd och jag ser en ö rakt fram, helt omgärdad av mur. Det kan icke
vara annat än en befästning, ty den har gigantiska torn med stora träkontraptioner på taken, som
förefaller vara någon slags slungvapen. Det står klart för mitt öga att paranoida pirater har lagt beslag
på staden. Mängder av fartyg har nödtvunget ankrat vid Rihadons strand då de inte blivit insläppta.<br/><br/>
En galärlots möter oss vänligt och ror oss utan vidare diskussioner mot hamninloppet. Runt omkring
mig springer sjömän som besatta för att ta ner de stora seglen. Personligen så förstår jag inte varför vi
helt enkelt inte kan segla rakt in. Hamninloppet ser onekligen ut att kunna svälja allt som en
skeppsbyggare kan frambringa; Omgärdad av torn stora som hela barfredar.<br/><br/>
Synen jag nu möter är helt överväldigande. Hamnbassängen är som en labyrint av pirar som sticker in
från alla håll. Vid inloppet ligger stora galärer vid kajen med slungvapen ombord och svarta flaggor
vajande i toppen. Under en skog av master samsas skepp som kan ses i Kardien med dessa
underliga småbåtar från östliga barbarländer.<br/><br/>
En tung karack dras ut ur hamnen på andra sidan mittornet. En mörk man i skinnväst ger mig ett
tandlöst flin, en kapare att döma av deras fana; En tudelad sjöorm som fallit för en sabel. Vår lots
navigerar med vana förbi en pir där en skara soldater hälsar köpmannen med en viss nyfikenhet i
blicken. Det har sagts mig att även soldaterna i denna stad tjänar så pass bra att de kan unna sig ett
smide en bit in i karriären.<br/><br/>
På kajen där vi lagt till står en hop något sånär självrådigt kvinnfolk och kråmar sig. Fartygschefen
leder mig bryskt av landgången där jag stannat för att insupa oset från den spännande matkulturen.
Främmande kryddor blandas med den sällan tilltalande doften från kanalerna. ”Schas, vanvördiga
kvinna!”, får jag förskräckt ryta åt ett fruntimmer som lagt armarna om min dyrbara hals.<br/><br/>
Ett råbarkat skratt når mig från en mörkhyad herre i bar överkropp. Han nedlåter sig nog till vad som
helst, men inget jag säger, ty han har en lång kniv i bältet. Köpmannen Othihand hade varnat mig för
att släppa lös tungan i en stad där ingen ser snett på en dråpare. Tvivelsutan kommer vistelsen att
kräva en god del av mitt tålamod, men jag tror inte att jag är färdig än med Montagor. Inte på ett bra
tag…
|Berthold Kettilsson Sporre, från [[Kardien]]
}}
==Förvaltningen==
Hakkais styre består av Rådet, som beslutar i större frågor som rör hela staten, och Administrationen,
som tar hand om de mindre frågorna som främst rör Montagor som stad.


===Administrationen===
==Festligheter==  
Montagor har en mindre stab av dugligt folk som sköter administrationen. Till deras ansvarsområden
Det finns flera tidpunkter på året som berendierna orienterar sig kring. Dessa högtider är dels av religiös karaktär, som t.ex. Drakflygardagen andra veckan i [[groddmånad|grodde]], och dels ekonomisk, som de fyra stora marknadsdagarna varje år. Vilka religiösa högtider man håller beror något på vilken religion man tillhör, men faktum är att även de etinstrogna på många håll i landet firar de Unga Gudarnas festligheter och det är ännu vanligare att de som tillber de Unga Gudarna firar exempelvis Odos födelsedag! Anledningen till detta fenomen är förmodligen att man inte vill gå miste om en bra fest. Men det tyder också på att de etinstrogna fortfarande håller kvar vid en del av sina gamla sedvänjor och att många av de Unga Gudarnas dyrkare ser Etin som en gudom av många, eller möjligtvis en variant av [[Sholak]].
hör stadsvakten, organisation av försvar, stadsplanering, hamnskatt och tullindrivning. Det
övergripande ansvaret ägs av stadens borgmästare, som väljs var fjärde år av de styrande
handelshusen. Nuvarande borgmästare är [[Noldor Stångfist den yngre]].


===Hakkais styre===
Vid festligheter flödar det berendiska vinet. Berendierna är sedan länge duktiga på att odla och göra vin, och de är också duktiga på att dricka det, något de gör med glädje. Vinkulturen i landet är utbredd, och de flesta invånare kan dessutom skilja på färg, lukt och smak varifrån ett visst vin kommer. Opadalens viner anses som de bästa, men andra distrikt har sin unika karakteristika. Visst finns det de som hävdar att anledningen att man så hängivet håller hårt på högtiderna är att det ger fler tillfällen att dricka vin, men det är inget man pratar högt om, för vem vill förstöra den goda stämningen?
I Montagor finns ett råd bestående av överhuvudena i familjerna Modeneti, Hyperbald, Dunfjat och
Domino, piratkaptenerna ”Blodskägg” (se Rihadon), ”Kopparvandalen” (se Köpmännens ö),
”Glesskägg” (se Norra hamnen), samt ett antal rådgivande poster som beskrivs nedan. Rådets
ordförande är den montagoranska handelsmannen Gorvill Hyperbald, som har i uppgift att
sammankalla och organisera rådsmöten.
Följande personer är rådgivare åt Hakkais råd.
*Borgmästare [[Noldor Stångfist den yngre|Noldor Stångfist]] - Representerar Montagors administration
*Magister Bastifar Dyning - För havsmagikerakademins räkning
*Syr Demodred Jameikos - ?


====Rådets uppgift====
==Sång och dans==
Hakkais råd beslutar om allmänna skatter, val av borgmästare och utdelande av kaparbrev. Den
Musik är ett viktigt inslag i den berendiska kulturen, och det är något som förenar adel och bönder. Det finns en uppsjö olika populära folkvisor som de allra flesta kan, och allsång är vanligt både i arbetet och till fest. Men man lyssnar mer än gärna på de berömda berendiska barderna. Den berendiska trubadurkulturen är känd långt utanför landets gränser, och det finns en rik inhemsk lyrikskatt. Trubadurerna spelar dock olika roller beroende socialt stånd.
allmänna skatten är väldigt låg, eftersom det gynnar rådets medlemmar och statens tillgångar är
tillräckliga. Kaparbreven inbringar en så stor summa att man inte behöver bekymra sig om den
ekonomiska biten i nuläget. Handeln går lysande och alla är nöjda med den nuvarande skatten, som
är betydligt lägre än under det feliciska styret.
Kaparbreven är helt officiella och innebär en stor trygghet för piratkaptenerna. De utfärdas varje år och
brukar kosta 900sm med en skattesats 20 %. Dessa ger piraterna rättighet att plundra icke
allierade fartyg för att sedan sälja stöldgodset i Montagor. Ofta handlar det om mycket stora summor
pengar, som sedan staten tar det mesta av för att finansiera nya projekt.


====Taxor och bestämmelser====
Att skriva och sjunga poesi är något som spritt sig inom adeln, och det ingår som ett obligatoriskt inslag i den höviska utbildningen. En riddare anses faktiskt inte vara en riktigt riddare om han inte någorlunda kan några ballader och helst hantera luta såväl som svärd. Det anordnas många torneringar i landet, men frågan är om inte sångartävlingar är lika vanliga, och den heder en riddare kan vinna i en sådan tävling är minst lika stor som en torneringsseger. Inom adeln följer trubadurlyriken en viss poetik, där natur och ouppnåelig kärlek är de högsta motiven. Sångaren ska utnämna en gift adelsdam till sitt Hjärtas Dam och det är sedan till henne som balladerna riktas. Att ha utsetts till föremål för en trubadurs kärlek anses vara en stor ära och många länsherrar bjuder helt sonika in berömda spelmän till sina borgar för att på så sätt få poesin att bidra till huset och ättens status.
Det mesta är tillåtet i Montagor så länge det inte skadar någon, för staten, betydelsefull person. Av
den anledningen så saknar man ett riktigt lag- och bestraffningssystem. Det är alltså tillåtet för två
kaptener att göra upp på gatan, så länge det inte stör någon. Men det är inte tillåtet att kölhala
Borgmästaren när han höjt hamntaxan.
Magiker är inte förbjudna i staden, men det finns ett krav på registrering av dessa. Det är tillåtet att
utöva magi, men för säkerhets skull vill man ändå hålla koll på dem.
Hamntaxan är två silvermynt för att ligga i hamnen eller fem silvermynt för att ligga vid allmän kaj. Det
finns inga särskilda bestämmelser kring att ligga vid en privat kaj, men det sker på egen risk. En
piratkapten reagerar förmodligen ganska kraftigt på en sådan handling och hugger loss förtöjningarna,
medan en köpman kan antas begära en mindre ersättning.


===Stadens försvar===
De lägre ståndens trubadurer är viktiga inslag i samhället. I Berendien finns det en yrkeskår av kringresande spelmän, kallade [[vaganter]], som för en kringflackande tillvaro. Dessa vagabonder är populära inslag på festligheter eller på bykrogarna om kvällarna, dels på grund av underhållningen. Men vaganterna fyller en viktig funktion som nyhetsspridare, då de tenderar att snickra ihop visor om t.ex. olyckor, torneringar, kungabröllop och andra stora händelser. Vaganterna anses vara knutna till Sholak, som ju är musikens gud. De har en säregen yrkeskultur med ett eget teckenspråk, både skriftligt och ikonografiskt ''(jämför med luffarna i Astrid Lindgrens "Rasmus på luffen")'' och tillskrivs ibland magiska egenskaper.


====Stadsvakten====
==Mat och Dryck==
Montagors stadsvakt är mycket stark, då man har rekryterat dugliga krigare för att kunna använda
En rätt som har en särställning och som bland annat namnges i "[[Mäster Palnes kokbok för kräsne]]" är de berendiska fisk och vin dolmarna.  
dem som soldater i krigstid. Den goda ekonomin tillåter att man anställer förbipasserande
legosoldater, som inte sällan har erfarenhet från inbördeskrig och andra dispyter.
Normalt patrullerar stadsvakten hamnkvarteren och runt de inflytelserika personernas bostäder. I
krigstid så sköter dem istället de fasta projektilvapnen och försvaret av land. Skulle något oväntat
hända på Rihadon, så kan man även förstärka piratflottan med några härkarlar.
Stadsvakten förfogar över ett antal byggnader runt om i staden och lever ett gott liv jämfört med
många andra städers vakter. Den viktigaste av dessa byggnader är Stadsvaktens högkvarter som
ligger i kvarter 23 (se nedan).


====Flottan====
Fisk tärnas i lagom bitar och sjudes upp i vin, samman med fräst lök, fint tärnade morötter, peppar, havssalt, kryddnejlika och timjan. Massan rullas sedan in i vinblad, bräseras i vin och serveras. Intages gärna med ett fint...vin.
I Montagors hamn ligger alltid som minst tre piratgalärer i beredskap. Flera större piratgrupper turas
om att tillhandahålla dessa under en kortare period var. I gengäld får piratkaptenerna tillgång till
skattepengar som kan användas till reparation av sina skepp. På detta sätt slipper handelshusen
själva hålla med krigsfartyg och soldater, samtidigt som piraterna kan passa på att rusta upp skeppen i
en trygg hamn. Dessutom så har även de svarta piratankorna åtminstone tre långskepp redo att hjälpa
till vid behov.
I händelse av krig så medför uppgörelsen att staten har tillgång till alla skepp som man kan
frambringa. Detta blir en mäktig och stridsvan flotta som trots sina medlemmars stundtals tvivelaktiga
disciplin kan mäta sig med de flesta andra nationers.


====Befästningen====
==Tideräkning och kalender==
Staden omges av en tjock stenmur som står på väldiga fundament i samma material, nedsänkta till
botten. Vid byggnationen så var man tvungen att hyra in hajmän för att kunna placera fundamenten
rätt. Detta gjordes i hemlighet för att inte skrämma upp befolkningen eftersom hajmän inte har så gott
anseende hos människan.
Muren är sex meter tjock och sträcker sig i genomsnitt åtta meter ovanför vattenytan. Muren har
försvarstorn med jämna mellanrum som har en diameter på hela 20m. Dessa är ett par meter högre
än muren och har två våningar vardera med skottgluggar. Ovanpå varje försvarstorn finns en roterbar
trebuchet eller katapult som kan användas mot större anfallande flottstyrkor.
Muren patrulleras på dagarna av tre grupper med stadsvakter och fem på kvällen. Vid hot bemannas
varje aktivt försvarstorn med två till tre grupper, samt en på taket.


=====Huvudinloppet=====
Berendien har som alla användare av den [[Nyjoriska kalendern]] följt i Kejsardömet Jorpagnas gamla tradition när det gäller att inte exkludera olika religioner och kulturer ur den gemenskap som bruket av samma kalender anses ge. ''”Ej tro, utan tid förenar oss alla”'' som filosofen Zeno sade. Det står i Berendien var och en fritt att applicera de högtider, festligheter och markeringar som religion eller kultur tillvisar. Dagarna räknas dock enligt det [[joriska kalendersystemet]] endast i officiella dokument och historiska annaler, då det är mest praktiskt och översiktligt. I dagligt bruk är det årstider, festdagar och olika religiösa högtider som utgör hållpunkter att relatera till. Åren räknas enligt den [[Arcivaliska tideräkningen]]. I huvudstaden Entika finns de fyra så kallade [[Runstöttorna]] uppställda, fyra stenstoder av gammalkrunskt eller enligt vissa möjligtvis efariskt ursprung. På dessa monoliter är markeringar och symboler inhuggna som visar årets dygn uppdelade i de olika årstiderna. Kejsardömet Jorpagna använde under första delen av sin historia en liknande kalender, men då i form av endast en stenpelare med årets fyra kvartal varsin sida. Dessa fungerade även som stora solur och visade dygnets timmar. Numera byggs sällan nya solur i Berendien men i många gamla städer finns de fortfarande kvar sedan kejsardömets tid. De gamla tidssymbolerna från runstöttorna dyker upp lite varstans i det berendiska samhället, exempelvis i gamla religiösa skrifter, inskurna i byggnader och föremål eller använda av kloka gummor och gubbar i trollramsor och sigillteckning, för inte att tala om i den magiska litteraturen.
Huvudinloppet flankeras av tre stycken jättetorn med 30m diameter. Härifrån kan man reglera
pålsystemet som skyddar hamninloppet vid annalkande hot. Pålarna är gjorda av jättelika träd från
Morginnerskogen som är monterade på en tjock järnaxel. Man använder tyngden hos kättingen som
löper mellan pålarna för att hålla ner systemet mot botten, för att sedan hissa det och låsa fast det mot
ett mothåll tornen.
Huvudtornen är alltid bemannade med en grupp stadsvakter vardera. I krigstid tredubblas detta antal
för att kunna sköta pålsystemet och krigsmaskinerna samtidigt.


=====Bakinloppet=====
===Festdagar===
Bakinloppet flankeras av två försvarstorn som även dem har ett pålsystem. På grund av Öarnas natur
så är detta inte lika hårt bevakat som huvudinloppet, eftersom det är väldigt svårt att effektivt landstiga
och tränga in i staden genom labyrinten som de utgör. Tornen bemannas på samma sätt som
huvudtornen.


==Arkitektur==
*'''Kungliga födelsedagar'''
På grund av att Montagor är delvis pålat och att staden hyser många olika folkslag har en säregen
arkitektur skapats i dess hägn. Under det zorakiska styret var Montagor till största delen militärt
inriktat. Därför är byggnaderna som finns kvar från denna tid bastant byggda, på gränsen till befästa.
Man nyttjade konsten att genom bränning av sandsten tillverka cement, med vilken man kunde
sammanfoga stenblock och skapa solida hus. Innan muren var färdigställd så befäste man även de
största husen för att skydda mot plundring.<br/><br/>
I början byggde man mitt på Montagors småöar, men eftersom staden växte förflyttade man sig ut mot
kanterna för att få rum med alla handelshus och baracker. När öarna blev alltför trånga beslutade man
sig för att nyttja Rihadons timmer till att påla havsbottnen för att skapa mer ytor att bebygga. Med det
mödosamma bygget av muren i åtanke besparade man sig behovet av stora stenfundament och lät
istället bygga hus av trä där ingen fast mark fanns.<br/><br/>
Staden har fortsuttit att växa och gränsen för hur djupt man kan påla är nådd. Därför har man till synes
klämt in hus på de ytor av öarna som ansetts vara lediga. För att bekämpa den ökande brandrisken
återupptog man bruket av cement och sandstensblock vid husbyggena. Eftersom de nya, privata
uppförarna, saknade behov av befästningsverk och gallerfönster har man anammat en smäckrare stil
och dragit god nytta av intjänat guld.<br/><br/>
Det finns ytterligare spår av den zorakiska tiden som man kan se när man vandrar över gator och torg.
Riksmarskalken lät uppföra statyer av helgon där han fann det passande under sitt styre. Delar av
dessa statyer finns kvar på olika håll runt om i Montagor, men få är intakta. Dessa har antingen råkat
ut för stridsskador eller så har någon förgrymmad herre som rivit omkull dem för nöjets skull.


===Byggnadernas utformning===
Folket i Berendien har utvecklat en tradition att fira födelsedagarna av medlemmar av kungafamiljen. Alla som tillhör den sittande kungen eller drottningens närmaste familj firas, ju fler desto bättre. Upptåg och parader anordnas. Det viftas med flaggor där respektive födelsedagsbarns vapensköld eller färger syns. Det dansas och kalaseras. Skålar utbringas och det skrattas åt laster nästan lika ofta som dygder prisas. Den kungliga familjen brukar bjuda in till kalas när någon fyller år och ser detta som ett sätt att upprätthålla ett gott förhållande till folket. Om kungen vill belöna ett område eller en stad för exempelvis uppvisad lojalitet i en tvistefråga är det vanligt att en medlem ur kungafamiljen skickas dit och firar sin födelsedag där, till stor förnöjelse och uppskattning av folket. Berendierna älskar sin kungafamilj.
De zorakiska husen är stora och bastanta med kraftiga knutar av stora, fyrkantiga stenblock.
Fönstergluggarna är ofta gallerförsedda med interna fönsterluckor. Taken är noggrant armerade och
tegelförsedda, omgärdade av spetsiga smidesjärn. Ytterdörrarna är bastanta och ofta tillverkade av
importerad ek.<br/><br/>
De pålade trähusen är omsorgsfullt oljade och härdade mot kopparhavets vilda sinne. De rikare
familjerna har låtit snidare dekorera sina hus för att få lysa i jämförelse med sina grannar. Då pengar
inte är en bristvara har det på vissa håll övergått till försök att bräcka varandra med överdådiga
portaler och balkonger.<br/><br/>
Precis som med trähusen har det växt fram många vackra stenhus på senare tid. Man har en förkärlek
till smäckra valv och inlagda figurer i väggarna. Till de dugliga smedernas lycka har det även länge
tillhört modet att smycka med snirkliga smiden vid öppningar och knutar. En genomgående detalj i den
montagoranska arkitekturen är lyktorna som hängs på spett från knutarna för att lysa väg åt
husbonden eller besökare.


==Köpmännens ö==
:Kung [[Frekvand V]] – 10 [[misiska]]
:Prinsessan [[Melindor Gyllenek|Melindor]] – 1 [[nusin]]
:Gammelprins [[Bosmar Gyllenek|Bosmar]] (Frekvands yngre bror) – 29 [[giren]]
:Lillprins [[Nalin Gyllenek|Nalin]] (Bosmars son) – 18 [[tannan]]
:Lillprinsessa [[Tollininda Gyllenek|Tollininda]] (Bosmars dotter) – 16 [[minde]]
:Gammelprins [[Vyrfrek Gyllenek|Vyrfrek]] – 27 [[taragan]] ''(Prins Vyrfrek var kung Frekvands farmors bror och hans tillhängare påstod när det begav sig att han var rättmätig arvinge till tronen. Vissa menar att Vyrfrek fortfarande lever, vilket skulle ge honom den aktningsvärda åldern av 137 år och ett faktiskt krav på tronen, men de flesta använder födelsedagsfirandet som ett sätt att markera missnöje och opposition vid de högre hoven.)''


===Krämarpiren===
*'''Religiösa högtider'''
Krämarpiren namngavs något föraktfullt av piraterna för länge sedan och sedan har namnet stannat kvar, något som köpmännen inte är fullt så nöjda med. Men det råder inte någon vidare hostilitet över detta, så länge piraterna håller sig till att kapa konkurrenterna och skydda staden.


Från Krämarpiren lastas och lossas de stora handelshusens varor. Här ligger alltid fullt med fartyg och vissa tvingas även ankra utanför. På den långa piren ligger flera magasin som är starkt bevakade av stadsvakt och inhyrda legosoldater.
För beskrivning se [[De Unga Gudarna]].


Krämarpiren byggdes först av alla pirar och var från början avsedd för de zorakiska krigsgalärerna. Den träffades dock av flera brandbomber från ett krigsfartyg i Den första eskaderns flotta 590 e.O och byggdes sedan upp av Borgmästare Arghest Najer under den första av sina ämbetsperioder (588-592 e.O).
==Heraldik==
En berendisk ätt har fått sitt namn från sitt heraldiska vapen. Sålunda har Månevit en vit måne på svart grund, Tvenne Ormar har två omslingrande ormar i sitt vapen och Sol och Måne har en sol och en måne på en delad sköld. En ätts färger går igen i klädsel och i sina vakters livré och är något man bär med stolthet.


===Ankornas pir===
==Vapenlek==
Ankornas pir är en ständigt expanderande del av staden. Mängder av handelsfartyg och piratskepp ligger runt omkring den. På piren finns många mindre lagerhus, främst bevakade av inhyrda bruna ankor, men även några speciellt anställda bruna ankor från stadsvakten. Anledningen till detta är att
människor och ankor inte alltid drar jämnt.


===Duntorget===
Angående riddarkulturen vid Kopparhavet så är Berendien självklart en del av denna. Tornerspelen i Hebanon på sommaren och Kungaspelen i Entika på förhösten är två exempel på tillställningar då de berendiska riddersmännen visar upp sig i all sin prakt. Besökande från andra länder vittnar om att berendierna är mycket förtjust i pråliga och färgsprakande utstyrslar, vapenrockar, schabrak, plymer och vimplar. Adelsätterna spenderar t.o.m. guld på kostsamma färger på sina sköldar, vilket ätten Purpursparre är ett exempel på – purpur är en ovanlig färg i heraldiska vapen eftersom pigmentet är så dyrt. [http://www.erebaltor.se/forum/viewtopic.php?p=15999#15999]

Versionen från 20 juni 2021 kl. 05.36

Berendien är en feodal monarki i östra Ereb.

Landsfakta

Invånarantal: Ca. 2 000 000
Befolkning: Människor 82%, alver 9%, halvlängdsmän 5%, ankor 4%
Huvudstad: Entika (ca. 20 000)
Statsöverhuvud: Frekvand V
Styrelseform: Monarki
Exportvaror: Timmer, hantverk, spannmål
Importvaror: Tyger, metaller, ädelstenar, vin
Välstånd: Normalt
Armé: Normal, består mestadels av legosoldater. Svag flotta.
Religion: Unga Gudarna, men Lysande Vägen vinner allt mer terräng.
Övrigt:
S berendien.jpg


Inledning

Vad den gamle legosoldaten säger:

Berendierna sägs vara ett fredsälskande folk, så det kan tyckas att sådana som du och jag intet har där att hämta, men så min vän är inte fallet. Sant är förvisso att Konung Frekvand inte har startat några konflikter, vissa skulle till och med drista sig till att kalla honom konflikträdd, men avsaknaden av krig är icke detsamma som avsaknad av hyrsvärdsbehov.

I södra Berendiens bergstrakter är svartbloden överrepresenterade och berendierna har där befästningar för att hålla lortingarna stångna. Skulle felicierna drista sig till en landburen invasion så är det också enda vägen, så där finns alltid plats för en god svärdsarm. Bland deras gudomar har det såtts en del split, och skärmytslingar sinsemellan gudarnas ordnar såväl som mot Lysande Vägen blir allt vanligare. Rykten gör dessutom gällande att felicierna gärna skulle se Berendien som en fjäder i amiralshatten, och när den dagen kommer kan vi tälja guld med pennkniv. Och som om allt detta inte skulle räcka så är definitivt några veckor i Krigarnas Hus i Kandra att rekommendera.

Vad den erfarne äventyraren säger:

Berendien! Hå, ja! Det är som en knytpunkt, ett världens mitt. I Berendien är allt inom räckhåll. I Erbulasbergen finns mer svartfolksnästen än det finns sjömanspiss i Kopparhavet. Säkert fyllda med både berendiskt och feliciskt guld. I norr ligger Landori för dem som inte räds spetsöringarnas pilar. I Hebanon hålls två gånger om året kämpalek och tornerspel där gott om potentiella kompanjoner och uppdragsgivare ansamlas. Kimerabergen och Spindelskogen rymmer mer mysterium och skatter än vad som kan räknas. Och det sägs att spår av de förkastade gamla gudarnas tempel och rikedomar ligger dolda i Berendiens bördiga mylla.

Historia

Krunska tiden (1300-1065 f.O.)

1300 f.O.
Krunska kolonier börjar etableras längs Tolanhalvöns kuster. På den plats Atrema en gång skall ligga byggs ett krunskt fort.
1080-1065 f.O.
Det krunska kriget mellan hynerna och det Krunska riket rasar, men berör huvudsakligen länderna öster och väster om Tolan. Många av de krunska kustkolonierna blockeras dock av hynernas allierade från Efaro.

Kejsardömet Jorpagna (1065-598 f.O.)

1065 f.O.
Kejsardömet Jorpagna utropas av hynerna och de forna krunska kolonierna svär trohet till den nye kejsaren. Befolkningen på Tolan skickar även emissarier till det nya hovet i Grivela men håller sig avvaktande.
1025 f.O.
Tåget mot Tolan. Kejsar Tiberion leder en jorisk här in på Tolanhalvön, från stödjepunkten i Tremium (Atrema). Målet är att skapa en landförbindelse mellan de västra och östra delarna av Jorpagna, vilket man lyckas med. Alverna i Landori oroas, men lugnas av kejsarens sändebud. Endast i de södra bergen bjuder svartfolk och med dem allierade stammar motstånd.
1022 f.O.
Kejsar Tiberion sluter personligen ett avtal med Landori om att respektera alvrikets gränser.
1020 f.O.
Entichon (Entika) grundas och blir provinssäte i Tolanuz.
1017 f.O.
Joriska legionärer går in i södra Landori för att bygga en väg mellan rikets östra och västra delar. Den anläggs av slavar från fälttåget på södra Tolan och följer den gamla vandringsleden genom Landori tvärs över Tolanhalvön, från Grivela och Argaldium (Argald) in i norra Hynsolge. Även upp leden genom Landori mot Nidapasset tar sig jorerna. Alverna protesterar men kan inget göra då jorerna är numerärt överlägsna och ett krig skulle vara förödande. Ovaterna, den narguriska stam som bebor landet nedanför Nidapasset drivs bort och ett joriskt fort byggs, Grafferburg kallat. Landoris gränser respekteras i övrigt, men alverna skall sent glömma detta brott mot ett ingått avtal.
1012 f.O.
Tolan söder om Erbulasbergen (nuvarande Felicien) erövras i ett grymt utplåningskrig. Hela stammar förintas eller säljs som slavar. Svartfolken drar sig djupt in i sina hålor.
900-talet f.O.
De svaga tolanska stammarna börjar jorifieras. Man tar sig an jorisk kultur, språk och namn.
980 f.O.
Nemeii grundas på sydvästkusten.
973 f.O.
Lindarium (Lindaros) grundas på Berendiens östkust och blir en betydande hamnstad.
960-talet f.O.
Många veteraner från fälttågen på Aidnehalvön får jordlotter på Tolan som pensioner. Detta visar sig vara en populär belöning, då det är en lugn landsända av imperiet med mycket god jord och behagligt klimat. Befolkningen ökar och städerna Tremium (Atrema), Entichon (Entika), Lindarium (Lindaros) och Nemeii blomstrar. Opadalen odlas snabbast upp, och från den här tiden härstammar några av de äldsta och finaste vingårdarna.
912 f.O.
Kejsar Tamsolion I av Jorpagna sammankallar hövdingarna över Nargurs folk till rådsmöte i Grafferburg invid Nidapasset. Sedan hövdingarnas talesman kallat honom "en söderns hund och vekling" låter han sin närmaste man, fältherren Varion, fängsla och avrätta dem alla.
906 f.O.
Varion leder sju legioner upp genom Landori till Grafferburg och över Nidapasset i en aktion kallad Invasionen av Nargur. Målet är att underkuva Nargur men styrkorna nergörs i princip till sista man. Nargurerna går som en följd ut i öppet krig, starkt stödda av sina fränder i Barbia. Jorpagna attackeras inte bara vid Nidapasset utan även i öster från Cereval och i sydväst mot Mirelien och själva hjärtlandet Jorpagna. Nargurerna lyckas dock inte erövra Grafferburg men jorerna får stora problem med att transportera trupper och förnödenheter genom Landori och ovaterstammens land. Det sägs att många jorer faller för alvernas pilar men då inga överlevande finns från dessa attacker kan inget bevisas. Jorerna har heller inte resurser att även gå i krig med alverna.
899 f.O.
Prefekten Villiuz i Entichon (Entika) samlar en här för att gripa makten i Grivela, medan hans fosterbror kejsar Tamsolion ligger i fält vid Nidabergen i norr. Han intar Grivela och tar den unga kejsarinnan Amalda som gisslan, men kejsar Tamsolions son Camaluz samlar ihop en här av veteraner och bönder från Tolan och slår Villiuz armé vid höjden Starconion (Himmelsklacken) söder om Atrema. Dock stupar alla utom ett fåtal av Camaluz män. Amalda, som dittills smädat och misstrott sin styvson, blir förälskad i den unge generalen, som dock stoiskt motsätter sig sin styvmors närmanden. Denna blir då så förbittrad att hon falskeligen anklagar Camaluz för förräderi inför Tamsolion. Kejsaren blir rasande och kommenderar Camaluz på ett självmordsuppdrag in i Nargurskogarna, där han och hans armé slaktas av barbarerna. När kejsaren får veta sanningen låter han i vredesmod fängsla och avrätta Amalda, men mördas sedan av dennes kammarjungfru som hämnd. Amaldas unge son Galla tar sedan namnet Tamsolion II som sin kejsartitel. Historien är bevarad för eftervärlden av den främste joriske dramatikern Urepidiuz i tragedin Camaluz och Amalda.
885 f.O.
Tamsolion II dör efter bara ett år på tronen och efterträds av Camaluz yngre bror Triuz som tar namnet Aurelion II. Triuz hade påverkats starkt av gemenskapen i Camaluz armé och sett mycket av samhällets bottenskikt. Därför blev han genom många reformer mycket populär bland plebejerna i riket.
867 f.O.
Akademin i Entichon (Entika) grundas av Aurelion II som en skola i Zenos filosofi.
863 f.O.
Aurelion II dör och inbördeskriget ”Härförarnas krig” (863-828 f.O) bryter ut.
849 f.O.
Nargurerna erövrar Grafferburg och sveper ner genom Nidapasset för att plundra och skövla på Tolanhalvön.
845 f.O.
Försvagade av barbarernas härjningar förfaller Tolanprefekteriet. Svartfolken i Erbulasbergen kan därmed växa sig starkare.
835-830 f.O.
Tolan blir krigsskådeplats i kampen mellan de självutnämnda kejsarna Huminuz som behärskar Hynsolge och Lasutyp, och Umberiz som är härskare över Krun, Erebos och delar av södra Aidne.
830 f.O.
Markion och Zenobias här anfaller Umberiz och Huminuz trupper och tar dem med storm. I slaget vid Pheris (Tvärån) segrar Markions numerärt underlägsna trupper mot de bägge usurpatorerna genom att anfalla dem en efter en. Slaget går till historien som ett genialt strategiskt genomförande. Knappt några tiotal av Markions mannar stupar, i jämförelse med tusentals på motståndarsidan.
828 f.O.
Zenobia kröns och Härförarnas Krig slutar. Kejsarinnan återupprättar Tiberions avtal från 1022 f.O. med Landoris alver och reser vid gränserna stora stenar med villkoren om ömsesidig respekt inhugget på satenu och kejserlig jori.
736 f.O.
Efariska kriget: Tolan blir utgångspunkt för invasionen av Efaro, och skogarna där skövlas för båtbyggandet. Kvar blir de tre stora berendiska skogarna.
740 f.O.
Apelsinträd som medförts från Efaro planteras i Opadalen.
699 f.O.
En grupp magiker med mycket gemensamt med Stjärnläran (demonologer och nekromantiker) samlas i Belemius i södra Berendia. Deras mål är att infiltrera olika maktpositioner inom kejsardömet.
600 f.O.
Den sydligt belägna staden Nimeii utplånas av ett regn av eld och svavel från himlen. Många ser detta inte bara som en samtida katastrof och tragedi, utan även som ett dåligt omen inför framtiden.
599-598 f.O.
Berendien drabbas mycket hårt av köttbitarnas framfart under den Tredje Konfluxen. Det som en gång var kejsardömets kornbod förvandlas till en i det närmaste öde trakt.

Mörkertiden (598-0 f.O.)

Tolan retarderar gradvis bakåt i utvecklingen: naturahushållning återinförs, jordbruket förfaller, gårdar, gods och hela samhällen lämnas öde. De organiserade grupper som finns kvar efter konfluxen försöker på olika sätt överleva. Olika maktfraktioner dyker upp som ivrigt försöker plundra varandra. Landsbygden härjas av rövarband. Svartfolken i Erbulasbergen, som klarat sig undan konfluxen i sina hålor, expanderar norrut mot de tre stora skogarna på Tolan. Landori stänger sina gränser.
525 f.O.
Entichon (Entika) brinner ned till grunden, endast några av jorernas byggnader klarar sig undan förintelsen.

Riket Berendia (149-51 f.O.)

Efter den Tredje Konfluxen var Mörkertiden rådande i stora delar av Ereb. I resterna av det forna Kejsardömet Jorpagna fanns få ljuspunkter av frid och samhällelig ordning. Sen hände något i östra Kopparhavet. På Tolanhalvöns norra del lyckades ett antal stamhövdingar ena sig i motstånd mot de svartfolk som härjade landet. En allians bildades även med alverna i Landoris skogar. I det ödesdigra Slaget vid Sankmas Klint förgjordes svartfolken och nordtolanerna grundade riket Berendia i ett nu fritt land. En krona skänktes de nya berendianerna av alverna och det visa skogsfolket sade att den skulle ges till hövdingen som flest ville se som sin ledare. Alverna lovade också att vara Berendias vänner i tider av krig och i tider av fred. Den förste att bära alvakronan var en mäktig hövding från den gamla joriska staden Entichon (dagens Entika) vid namn Tebarkhuz. Efter honom följde en rad av dugliga och ädla hövdingar på Berendias tron, alla valda och alla med riket och folkets välstånd som högsta mål. Vid sin sida hade kungarna också stödet från de mäktigaste gudarna och deras olika prästerskap. I hundra år var Riket Berendia ett stort land.

Sammandrag av Berättelsen om Riket Berendia, kungariket Berendiens nationalepos. Alstrat vid Lyceet i Pendon 609 e.O. av Borkman Känga.

Riket Berendias kungar

65-61 f.O.
Svartfolksklanen Svarttungorna under halvorchen Ganthog skövlar Berendien i vad som hädanefter minns som de värsta härjningarna i landets historia.

Hövdingatiden (51 f.O.-135 e.O.)

Vad som orsakade riket Berendias fall tvistar de lärde om, alltifrån jorpagnisk röta till ingripanden från gudar har lagts fram som skäl, men ingen vet idag mycket om händelserna som skall ha utspelat sig år 51 f.O. (1016 PV enligt den Kejserliga Jorpagniska tideräkningen som då var i bruk). De flesta är dock ense om att alvakronan försvann och att hövdingen Brumund av Krom var den sista att bära den (berendianerna hade som sed att den nya kungen skulle utses på den gamles dödsplats, men om kronan försvann från hans hövdingasäte innan kungen dog eller under färden till hans dödsplats och det nya kungavalet är okänt. Än idag är denna artefakt förlorad och kung Brumunds mausoleum utanför Entika är plundrat och genomsökt otaliga gånger när äventyrare letat efter alvakronan.) Utan en krona kunde inte de berendianska hövdingarna enas om vem som skulle regera och riket upphörde att existera. De en gång otaliga nordtolanska hövdingarna hade under tiden av frid reducerats till några få dussin och dessa var nu mäktiga män och kvinnor i sina egna hövdingavälden. I nästan tvåhundra år använde hövdingarna sin makt till att tvista om makten och många fruktade att Mörkertidens krig och kaos hade återvänt. Det som ändå upprätthöll en viss form av lugn och samarbete i landet, i stort sett hos det enkla folket, var minnet av de lagar och sedvanor som uppstått under riket Berendia.

Kungariket Berendien (135-610 e.O.)

Kronologi

135 e.O.
Den mäktiga nordtolanske hövdingen Bermond utropar sig till Kung av Berendien. Han svär att det gamla riket skall återuppstå och dess lagar igen handhävas med en kungs makt. Övriga hövdingar ges titeln Hertig och ett feodalt styre liknande det i Aidnes länder byggs upp. Bermond blir redan under sin livstid kallad Riksfadern och hans ätt kommer att ta sig detta namn.
174 e.O.
Kung Adam luras i döden av hovmagikern Zedufar som erövrar tronen.
174-185 e.O.
Zedufar regerar Berendien med fruktansvärda metoder och denna period i landets historia kommer att bli känd som Skräckväldet.
181 e.O.
Den unge ädlingen Limondas, släkting till Ilmond Alvvige, vinner torneringen vid Sommarspelen i Entika och förälskar sig i Zedufars unga konkubin Verelda. Efter att ha fängslats, flytt och förklarats fredlös börjar Limondas ett gerillakrig med bas i skogarna norr om Entika.
183-185 e.O.
Limondas av Skogen inbjuds att medverka i en konspiration bestående av framstående ädlingar i Berendien. Hertigarna Månevit, Aftonfalk och Björnestam ser en samlande kraft i Limondas och med honom som tronpretendent startar man ett väpnat uppror mot Zedufar, det s.k. berendiska inbördeskriget. Denne tar hjälp av jorpagniska och morëlvidynska legotrupper, medan Limondas får folkets stöd. Upproret får också oväntat bistånd från en grupp magiker från Kandra samt den feliciske krigaren Achedon. Efter svåra strider mot Zedufars trupper och magi segrar Limondas i Slaget vid Aro år 184 e.O. Entika belägras och genom list lyckas man ta sig in i borgen via en lönngång. Enligt legenden besegras Zedufar av anden av sin forne läromästare Tychon, och Limondas kan krönas. Han är dock mycket svag efter att ha blivit förgiftad under kriget och utnämner sin page Nevin till tronföljare. Denne är dock en utklädd kvinna och skandalen är ett faktum. Man har dock inte råd med ett nytt inbördeskrig och hertigarna låter Nevinanda I bli Berendiens första drottning.
189 e.O.
Nybyggare seglar uppför Leipterfloden och grundar kolonin Torsborg i ett land befolkat av den narguriska ovaterstammen.
212-213 e.O.
Krig mellan ovaterna och Torsborg.
232 e.O.
Drottning Nevinanda dör barnlös och efterträds av sin marskalk Frekvand.
253 e.O.
Frekvand I dör och efterträds av sin son, Borul.
261 e.O.
Borul I dör ung i en tornering. Hans brorson Gartheld ärver kronan.
275 e.O.
Andra soltåget mot Efaro. Viss berendisk medverkan.
278-281 e.O.
Den Stora Schismen. Den Lysande Vägens splittras i två grenar och missionen blir lidande. Dock har den nya religionen redan fått starkt fäste bland Berendiens nya köpmannaklass.
295 e.O.
Gartheld dör av ålder. Hans son Frekvand II ny kung.
Ca. 300 e.O.
Ökade handelsrelationer med Caddo, Zorakin och Kardien. Handelsutbytet ger ett stort ekonomiskt uppsving och Berendiens städer blomstrar. Med köpmännen sprids också den Lysande Vägens tro i landet.
307 e.O.
Frekvand II dör och efterträds av hans son Frekvand III.
310 e.O.
Felicien invaderas av Dermanien, en solunsk stam och stat.
311 e.O.
En begäran om hjälp från Felicien hörsammas inte av den unge berendiske kungen.
331 e.O.
Frekvand III dör i sitt badkar och efterträds av Gartheld II.
335 e.O.
Torsborg belägras av en stor här narguriska stammar från norr, men staden överlever.
340-talet e.O.
Fler och fler ädlingar ser fördelarna med den Lysande Vägen, tack vare vad de ser som den nya religionens samhällsbevarande lära. Ända sedan feodalismens införande i Berendien har styrelseformen nekats De Unga Gudarnas prästers stöd, då denna är en folklig religion.
343 e.O.
Felicierna besegrar de dermanska inkräktarna i ett kort frihetskrig.
344-411 e.O.
Felicierna anklagar Berendien och dess konung för att inte ha gett dem bistånd mot dermanerna. Felicien anfaller i vad som kommer att kallas det Felicisk-Berendiska kriget. Det är dock inte hela sanningen, man har fått bilden av att det norra grannfolket är fega stackare som inte kan försvara sig. Inledningsvis går kriget mycket bra för felicierna som har övertaget till sjöss. Hertigen av Berget kan dock hålla passen i Erbulas, så felicierna kommer inte fram den vägen. Berendien är dock avskuret sjövägen. Efter att ha fått sin lilla flotta krossad i sjöslaget vid Mitels udde beslutar sig den ängslige kung Gartheld II för ett frontalangrepp genom Erbulas. Hertigarna försöker avråda honom, men konungen har beslutat sig för ett snabbt slut på kriget. I kaltemånad 346 e.O. marscherar en stor här genom Skålklyftan i Erbulasbergen. Man hamnar dock i ett bakhåll av orcher i felicisk sold. Bara genom hertig Björnestams trupps ansträngningar kommer man undan, och kommer genom bergen kraftigt decimerade. Konungen begår ett strategiskt misstag när han går förbi staden Amara och går rakt på Tyros. Utan underhållslinjer är den berendiska hären dömd, och man nedgörs på Tyrosslätten till sista man. Allt som återstår av hären är ett tusental sårade och fångar. Felicien kräver en gigantisk lösensumma för kungen men denne begår självmord i sin cell. Felicierna landstiger nu på västkusten, intar Ventimiglia och marscherar mot Entika som belägras. Den unge sonen till hertig Björnestam mönstrar snabbt en här av vad han kan få tag på och hugger de invaderande trupperna i ryggen. Ett hårt ställningskrig härjar genom Opadalen och båda sidor lider svåra förluster. Berendierna måste hela tiden offra sina reserver för att hålla felicierna borta. Till slut, när felicierna avvaktar för att invänta sina försenade förstärkningar från havet, lyckas greve Sunder Gyllenek bryta genom feliciernas flank, och för att inte bli omringade retirerar de till Ventigmilia. Under tiden har hertigarna av Berget och Björnestam lyckats fly ur sin fångenskap och återvänt till södra Berendien där de organiserar motståndet mot de trupper felicierna sänt genom Erbulas. Dessa finner sig då plötsligt fast i bergen, där de sedermera skingras av arga svartfolk som inte fått sin sold. I ett decennium sker bara sporadiska strider i kriget.
353 e.O.
Exarken i Ekeborg utlyser Fjärde soltåget. Berendiernas medverkan är liten p.g.a. kriget mot Felicien men en mindre styrka seglar ut från Entika. Baronen Olvindrin Stensöte leder den berendiska styrkan.
354 e.O.
Berendierna har slickat sina sår efter den feliciska invasionen. Greve Gyllenek väljs till kung. Man belägrar det ockuperade Ventigmilia som dock understöds via havet.
358 e.O.
Felicierna försöker en överraskningsattack mot Lindaros vars skeppsvarv bränns. Hertigen av Lindaros trupper lyckas slå tillbaka expeditionsstyrkan men skadan är redan skedd.
360-talet e.O.
Upprepade försök görs av felicierna att attackera Berendien via landvägen, men hertigen av Berget har förstärkt fästningarna i Erbulas, och falangerna kan slås tillbaka. Upprepade skärmytslingar med svartfolken gör att felicierna ger upp planerna på ett stort angrepp och skärper istället blockaden till havs.
362 e.O.
Sunder Gyllenek dör och efterträds av sin son Valerian.
370 e.O.
Efter de dramatiska händelser som kommit att kallas "Duellen i Ventimiglia" förklarar konungariket Zorakin Felicien krig.
380-talet e.O.
Feliciernas blockad fungerar inledningsvis dåligt, då berendierna kan handla med Torshem, Landori, Jorpagna och Hynsolge landvägen. Men 375 e.O. drabbas Hynsolge av ett uppror som skakar hela landet och stryper deras utrikes handel, samtidigt som en missväxt drabbar Berendien. Läget blir snabbt prekärt för berendierna. En massiv hjälp från alverna i Landori räddar dem från den värsta hungersnöden på vintern, men på våren är förråden helt tömda. Man vädjar till sina forna handelspartner Zorakin och Erebos om hjälp.
392 e.O.
Sjöslaget vid Selim. Felicien krossar den zorakiska flottan. Ön Hakkai avträds från Zorakin till Felicien.
395 e.O.
Valerian Gyllenek dör när han försvarar sin sondotter mot feliciska lönnmördare. Valerians son Orson blir kung.
401 e.O.
Orson driver lätt tillbaka ett tafatt försök att sjövägen anfalla Entika. Kungen passar på att med de erövrade feliciska galärerna anfalla Ventigmilia vars otränade och osysselsatta garnison faller lätt.
411 e.O.
Kung Orson erbjuder felicierna fred, och överraskande tackar de ja. Inga avträdelser görs.
414 e.O.
Berendien blir ett eget kerisât inom den Lysande Vägen, med kerisâtsäte i staden Ventimiglia.
424 e.O.
Orson dör, hans son Valerian II blir ny kung.
431 e.O.
En pest sveper in över Berendien från Jorpagna. Man klarar sig dock relativt bra tack vare Delitha- och Ninnavetemplen.
432 e.O.
Landori anfalls av orcher från Nidabergen. Valerian II rycker ut till alvrikets hjälp, vilken mottages tacksamt, ty många alver har emigrerat till Goiana under de senaste tjugo åren och man är försvagade.
437 e.O.
Valerian II dör och efterträds av Valerian III.
441 e.O.
Valerian III grundar ambassader i många länder runt Kopparhavet.
Han konverterar även till Lysande Vägen efter en uppenbarelse. Han blir därmed den förste berendiska kung att erkänna denna tro. Detta har ingen större påverkan på riket, men gör att Opadalen så småningom blir Lysande Vägens starkaste fäste i Berendien.
443 e.O.
Landori hotas ånyo av svartfolksinvasioner och Valerian III stupar i striderna. Valerian IV är blott fyra år när detta händer och landet styrs av ett råd tills denne är mogen.
445 e.O.
Lysande Vägens katedral i Entika börjar byggas.
447 e.O.
Prinsens mentor, riddar Rutgred Månevit, upptäcker att rådets ledare är en illasinnad magiker som kallar sig Zedufar. Om det rör sig om den historiske svartkonstnären som överlevt alla år eller om det är en bedragare framgår inte, men denne flyr med den unge prinsen som gisslan. Rutgred Månevit lyckas spåra skurken till Erebos där magikern besegras.
459 e.O.
Valerian IV bestiger tronen. Han visar sig vara en konstens man, och hans hov fylls med sång, musik och skådespel. Kungen själv är en mycket skicklig lutspelare. Den berendiska trubadurlyriken uppstår vid hovet i Entika och sprids i landet.
467-469 e.O.
Berendien förklarar krig mot några jorpagniska furstendömen efter att dessa stört det berendiska fisket. Detta kallas i Berendien det jorpagniska kriget. Jorpagnierna skrattar åt krigsförklaringen och kallar Valerian IV för en flöjtspelande pajas. Denne blir mycket vred och på sommaren 467 e.O. landstiger en här söder om Argald. Jorpagnierna har dock föga att sätta emot och fästena faller lätt ett efter ett, ofta utan att ett enda slag har utväxlats. Berendierna uppnår inte mycket med kriget. I det fattiga Jorpagna finns inget att plundra och då fälttåget blivit för dyrt åker man hem igen.
472 e.O.
Den berendiska grenen av Den Helige Odos Orden bildas.
475 e.O.
Greve Silverdrake grundar sitt stuteri i Anvekull utanför Entika.
487-488 e.O.
Svartfolk ledda av en grupp stora resar invaderar Torshem. Den berendiska kolonin räddas dock av en allians av dvärgar och ovater, samt en stor här legosoldater under ledning av en erebosisk köpman.
489 e.O.
Valerian IV dör och efterträds av sina tvillingsöner, Arvand och Bervand.
501-503 e.O.
Arvand och Bervand kan inte enas om vem som skall ärva tronen. Det hela urartar till ett smärre inbördeskrig, det s.k. "Tvillingkriget", där kungarnas riddare till slut tröttnar och vägrar att slåss mot sina fränder. Kungarna avsätts och deras yngre syster Devonia blir drottning. Denna är gift med hertig Sol och Måne som därmed blir medregent. Deras förstfödde son döps till Bermond.
503 e.O.
Det dalkiska handelshuset Calvado etablerar sig i Entika, Atrema och Ventimiglia.
508 e.O.
Devonia dör i barnsäng och Bermond kröns. Bermond III dör dock i en olycka och efterträds av sin bror Orson II. Senare framkommer att Bermond mördats av sin halvbror Legund.
510 e.O.
Orson II dräps av sin avundsjuke halvbror Legund. Devonias tredje son Frekvand IV kröns. Legunds far, hertig Sol och Måne vägrar låta honom avrättas och låter istället fängsla honom på borgen Törnefästet utanför Berendiens västkust.
516 e.O.
Frekvand IV mördas av Legund som flytt från sitt fängelse. Legund lyckas spela sin far som en marionett med hjälp av droger och tar makten över landet.
520 e.O.
Devonias sista överlevande son, Valerian, dräper sina bröders mördare. Han kröns som Valerian V.
568 e.O.
Den gamle Valerian V dör av hög ålder och efterträds av sonen Frekvand V.
610 e.O.
Nu!

Regentlängd

Riksfaderätten

Skräckväldet

Drottningens tid

Marskalkiska dynastin

Gyllenekska dynastin

  • (443-459 e.O. Rådstyre)

Geografi

Beskrivning av Berendiens geografi.

Ghazam skrev: [1]

Visionen om Berendien del 1: Geografi'
Berendien är ett vackert land med den naturtyp som man kan tänka sig finns i många sagor och klassiska fantasyromaner och spel (t ex "Three Hearts, Three Lions" av Poul Anderson eller "The King of Elflands Daughter" av Lord Dunsany, i spelsammanhang kan man nämna Sommerlund i Ensamma Vargen-världen Magnamund som referens, se gärna de vackra verken av konstnären John William Waterhouse för att få en reell bild av hur jag vill ha Berendiens landskap). I "Kandra" jämförs klimatet med södra Frankrike och Provence och Languedoc står därför nära till hands när man beskriver Berendien, både naturmässigt och kulturellt (längre fram ska jag berätta om den rika berendiska trubadurtraditionen). I de centrala jordbruksregionerna (trakterna kring Kandra, Edsland, Norra Skölderike, Lindaros) tänker jag mig pastorala scenerier a la Österlen i Skåne (rena paralleller finns längs med den magnifika museijärnvägen från Gärsnäs till St Olof) med böljande sädesfält och ängar, vitkalkade bondgårdar och gemytliga täppor, lummiga lövskogsdungar, porlande bäckar och lugnt flytande åar. Den berendiske barden Aemendor beskriver en sådan scen i sin ballad "Dryaden vid Getån"
"Vid Getåns strand, ett pilträd står och välver sina grenar
utöver det mörka vattnet, näckrosor och mossbeklädda stenar"
I västra Berendien, i den trakt som kallas Dal, finns vackra, mjukt böljande kullar där herdar vallar sina får och getter (om någon har varit vid Brösarps backar i Skåne, eller vid Kullen så vet ni, annars kan man spana in de inledande scenerna i "Det sjunde inseglet" för att få en direkt bild, eller varför inte denna vackra vy från Englands Lake District; http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Thirleme_069.jpg
De berendiska skogarna (Felan-, Beda- och Kungaskogen) är lummiga lövskogar där bok, ek, kastanj, oxel och alm är vanliga trädslag. Murgröna klär de åldrade stammarna och marken är om våren täckt av vitsippor och andra vårblommor. Här kan man se kronhjort och dovhjort samt vildsvin i stor mängd. Längre norrut mot Landori blir terängen svårare och skogen än mer gåtfull. Se gärna denna vy från utkikspunkten Kopparhatten på Söderåsen i Skåne för en bild; http://sv.wikipedia.org/wiki/Bild:Kopparhatten.jpg . Det finns naturligtvis även andra naturområden i landet. I den sydöstra delen av landet finns ett magert hedlandskap som bär likhet med det man kan finna på flera håll i England. En vanlig syn här är pinjeträd, vars nötter är en berendisk exportvara. Kring Kromflodens mellersta lopp utbreder sig det snåriga Spindelträsket, beskrivet i "Enhörningshornet". I söder reser sig Erbulas bergskedja kargt mot skyn. Här är landskapet kargt, klippigt och ogästvänligt. Här och var kan man se vattenfall kasta sig ut från ättestupshöjderna. De högsta av bergstopparna är snötäckta, och i dalarna finns svårframkomlig vegetation i form av den fruktade erbulasbusken vars sylvassa taggar kan bli över två decimeter långa.

Karta

[Kartan över Berendien har ändrats flera gånger eftersom källorna är motstridiga. Nuvarande tolkning är en kompromiss. Vissa detaljer behöver dock korrigeras ytterligare.]

caption

Karta över Berendien

Klimat

Beskrivning av Berendiens klimat.

...ett skilje går tvärs över Berendien mellan tempererat inlandsklimat i norra delen och kopparhavsklimat i den södra delen...

Flora & Fauna

Beskrivning av Berendiens växt-och djurliv.

Hertigdömen

Måste redigeras, beskrivningen stämmer inte med geografin.

Karta: [2]

Nordhals (Nordarike)

Heraldiskt vapen:
Hertig:
Måste redigeras:

Skogsklätt och i öster glesbefolkat. Vid kusten mer bördig och lantlig trakt kring centralorten Atrema. Känt för sina goda hantverkare, timmermän och båtbyggare. Unga Gudarna dominerar i öster, Lysande Vägen i väster.

Lardamendrien

Heraldiskt vapen:
Hertig: Aftonfalk
Måste redigeras:

Dominerande biotopen är skog, mot gränsen till Landori övergående i vild urskog. Glesbefolkat med fina jaktmarker. Unga Gudarna är nästan totalt dominerande. Dominerande adelsätt: Aftonfalk.

De lardamendriska bågskyttarna har i alla tider varit ett välkommet och uppskattat inslag i den berendiska hären. Här kan ju nämnas att hertigen av Erbulas försöker se till att alltid ha en pluton lardamendrier vid varje fort som bevakar den södra gränsen mot svartfolken. Dessa pricksäkra män (och kvinnor) från den norra provinsen tränas sedan barnsben att skjuta den klassiska lardamenderbågen, en pilbåge som skiljer sig något från den vanliga långbågen, främst genom sin smäckra och vackra utformning men också på grund av sin oöverträffliga räckvidd. Bågskyttetävlingar är mycket riktigt ett ständigt återkommande inslag på marknader och festligheter i Lardamendrien, Lindaros och de norra delarna av Mälderike. Att bli bågskyttemästare innebär hög status och lokal ära och berömmelse.

I övriga Berendien är den vanliga lång- och kortbågen vanligast bland skogvaktare och jagande allmoge medan adel, stadsvakter och feodala arméer plägar använda armborst. Lardamenderbågen har inte spritt sig till andra delar av landet. Detta är främst p.g.a. att lardamenderbågen enbart görs av skickliga bågmakare och av trä från den nordberendiska idegranen. En annan orsak till att det nästan enkom är nordberendierna som begagnar sig av vapnet är att det kräver mer tid och övning att bemästra den till fullo. En annan egenhet är att det i norr finns pilmakare som kan tillverka olika sorters pilar av ovanligt slag. Bland dessa specialiteter kan märkas "visslaren" (en sorts signalpil), "klyvaren" (en Y-formad pil som är till för att skära av rep eller kapa plymen på en fåfäng riddare) samt andra specialiteter.

Beda (Bedarike)

Heraldiskt vapen:
Hertig: Bjälke
Måste redigeras:

Litet hertigdöme, tämligen glest befolkat. Bedaskogen dominerar. Den viktigaste exportvaran är timmer som skeppas söderut. Lysande Vägen stark. Dominerande adelsätt: Bjälke.

Mälderike

Heraldisk vapen:
Hertig: Björnestam
Måste redigeras:

Ett av de rikaste och viktigaste länen i landet, mycket tack vare handelsstaden Kandra och de bördiga jordarna runt floderna. Omfattande jordbruksbygd. Lysande Vägen stark i söder och väster, men Kandra är det viktigaste centret i landet för de Unga Gudarnas lära. Dominerande adelsätt: Björnestam.[3]
Friherregrenen är ett horn i sidan på Hertigen, men är skyddad av Kungahuset. Friherrefamiljen har goda relationer med Kandra, medan Hertig Björnestam av Mälderike sitter på sin traditionstyngda borg Björneborg längre västerut på Riksvägen med endast en mindre köping i närheten. För Hertigen har därför Hebanon och flodleden blivit viktiga att beskydda och uppmuntra. Tyvärr blir han då också i viss mån beroende av att även hertigen av Lindaros uppmuntrar flodtransporterna, men dessa har ekonomiska och tidsmässiga fördelar gentemot landtransporter...så länge handeln inte störs. Även hertigen av Fränderike måste uppmuntras att hålla efter rövare i Piltoppskogen och svartfolken i Piltopparna. Fränderikes hertig tar dock vanligtvis sitt ansvar då handeln på floden ger flodbyarna extrainkomster som inte är oansenliga. Hertigen av Fränderikes män patrullerar floden från borgen på Lindormsnäs där Isrulfloden flyter ut ur Piltoppskogen. Just nu är dock Hertig Björnestam i behov av några billiga legotrupper att stoppa flodpiraterna som stör handeln till Hebanon då hans egna trupper visat sig inkapabla att spåra piraterna. [4]
Flodvägen via Hebanon tar 5-8 dagar. Floden är bred och djup nog för att kustseglare ska kunna segla hela vägen till Keram El-Krom där mindre flodbåtar får ta över. Sista biten går på land Hebanon - Kandra. Båtarna landar vanligtvis två gånger i Piltoppskogen, i byarna Erzelj och Ladra. Nära Lindormsnäset har två mindre syskonköpingar vuxit upp på var sin sida av floden/länsgränsen: i norr Isrulmun och i syd Isrulkaj, i folkmun gemensamt Munkaj. Dit tar det 1-2 dagar från Lindaros att segla. Frakten blir dyrare per dag än landvägen, men man kan lasta mer per transport och det går snabbare, vilket ger bättre resultat i slutändan. En begränsning är dock antalet tillgängliga flodbåtar mellan Keram El-Krom och Hebanon. Landvägen Lindaros - Kandra tar 10-14 dagar med oxkärra, men vägen är vältrafikerad, patrullerad av kungliga Gardet och värdshusen är inte långt emellan. Dessutom är det enklare att få fram en vagn än en båt. [5]

Klinga Fot (Fränderike)

Heraldiskt vapen:
Hertig:

Måste redigeras:

Mindre, glesbefolkat och skogsklätt län. Svagt ekonomiskt, utan större inkomster. Bortom allfarvägarna finns ödemarker dit lagens långa arm ogärna tar sig. Unga Gudarnas religion stark.

Mellima (Lindaros)

Heraldisk vapen:
Hertig: Av Lindaros (?)

Måste redigeras:

Rikt jordbruks- och fiskelän. Stora inkomster från handelsvägarna och handelsstaden med samma namn som länet. I de "civiliserade" delarna kring Lindaros Stad och de olika handelsköpingarna är Lysande Vägen stark, men på landsbygden dominerar Unga Gudarna. Dominerande adelsätt: Av Lindaros.

Kronomarken

Heraldiskt vapen:
Hertig: Gyllenek (kungafamiljen)

Måste redigeras:

Kungens eget län där den bördiga och rika Opadalen ger enorma inkomster från odlingar av druvor, frukt och spannmål. På flera håll finns betydande avelsfarmer för boskapsdjur och hästar. Trakten kring Entika har hög levnadsstandard och är en rik trakt. Lysande Vägen är i det närmaste fullständigt dominerande. Dominerande adelsätt: Kungen tillsätter fogdar och andra administratörer till sina landområden, vilket har gett upphov till en tjänstemannaadel i länet.

Dal

Heraldiskt vapen:
Hertig: Sol och Måne

Måste redigeras:

Län som fått sitt namn från sina böljande kullar och dalar. Huvudnäring är boskapsuppfödning, främst får och getter som betar på sluttningarna. Vissa halvlängdsmannabosättningar på oländiga platser. Lysande Vägen i princip den enda religionen i området. Dominerande adelsätt: Sol och Måne.
Dagens kung av Berendien, Frekvand V, är barnbarn av den tidigare hertigen Sol och Måne av Dal, som var gift med drottning Devonia.

Aldaram (Norra Skölderike)

Heraldiskt vapen:
Hertig: Guldkärve
Måste redigeras:

Jordbrukslän som ekonomiskt och befolkningsmässigt utklassar sin södra granne, Södra Skölderike. De bägge länen var en gång ett, men delades upp på grund av en arvstvist mellan två bröder som valde olika religioner. Enligt sägnen fick länet sitt namn eftersom det betraktades som det unga rikets "sköld" mot svartfolksstammarna i söder. Lysande Vägen genomgående starkt. Hebanon är en viktig handelsstad för regionen. Dominerande adelsätt: Guldkärve.

Södra Skölderike

Heraldiskt vapen:
Hertig: Tvenne Ormar
Måste redigeras:

Glesbefolkat län som anses underutvecklat och som präglas av sina otillgängliga vildmarksområden kring Kromfloden samt annorstädes. Längs med Krom och dess bifloder finns en del mindre samhällen. En del handel och passagerartrafik finns på floden, men denna vattenled genom riket är inte vad den en gång var, vilket bl.a. ruiner av forna fästen och byar vittnar om (Se Enhörningshornet och Sinkadusäventyret (vilket nr.?) Skuggor Ur Det Förflutna för mer detaljer). Många kloster finns i området, bl.a. Delithaordens viktigaste helgedom. De Unga Gudarnas religion stark. Dominerande adelsätt: Tvenne Ormar.

Barlerike

Heraldiskt vapen:
Hertig: Lilja
Måste redigeras:

Jordbrukslän där man odlar främst korn och havre. Medelrikt utan större centralorter, varför naturahushållning är utbredd. En del halvlängdsmän lever på mandat från hertigen i de södra delarna av länet. Lysande Vägen och Unga Gudarna ganska jämnbördiga. Dominerande adelsätt: Lilja.

Edsland

Heraldiskt vapen:
Hertig: Månevit
Måste redigeras:

Rik jordbruksbygd med mycket fina jaktskogar för hjort och vildsvin där ek är det främsta trädslaget. Unga Gudarna traditionellt starka, tack vare visst stöd från ätten Månevit. Dominerande adelsätt: Månevit.

Thun

Heraldiskt vapen:
Hertig: Himmelsvärd
Måste redigeras:

Fattigt län med stora delar obrukbar mark i form av myrar och hedlandskap. Kusten mot Echatiska havet är långgrund varpå sjöfart är omöjlig annat än för fiske i osäkra flatbottnade båtar. Kungsfortet utanför kusten i söder är den enda riktiga naturhamnen söder om Edsland. Centralort är den lilla köpingen Thuninge. Ovanlig religion i form av en lokalt dyrkad havsgud (möjligen en gång del av de Unga Gudarnas pantheon). Dominerande adelsätt: Himmelsvärd.

Jarlmanland

Heraldiskt vapen:
Hertig: Purpursparre
Måste redigeras:

Län med varierad geografi och befolkning, mycket tack vare ätten Purpursparres traditionellt expansiva politik. Genom giftermål, avtal och ibland rena våldshandlingar har man genom årens lopp befäst sin redan starka ställning som den starkaste makten i sydvästra Berendien söder om Solrike. Vissa Purpursparrar sägs ha (haft) ärftliga anspråk på kronan. Lysande Vägen genomgående stark. Dominerande adelsätt: Purpursparre

Sylvervidd (Sylverike)

Heraldiskt vapen:
Hertig: Rödtorn
Måste redigeras:

Av kustklimat präglad region med ett betydande ekonomiskt centrum i handelsstaden Ventigmilia. Fiske, både fisk och skaldjur, är den viktigaste näringen. Länet har drabbats hårt av den feliciska piratverksamheten och hertiginnan Rödtorn är hårt pressad. Lysande Vägen stark. Dominerande adelsätt: Rödtorn.

Övriga

Håvaslätt

Heraldiska vapen:
Greve: Arvid Drakbane

Kuperat län i utkanten av Opadalen. Förläning sedan urminnes tider till ätten Drakbane, som trots grevetiteln endast svarar inför konungen enligt väldigt gamla privilegiebrev. De viktigaste näringarna är uppfödning av nyttodjur, främst hästar. Den nuvarande länsherren, Arvid Drakbane, är sedan en tid försvunnen och hans ännu omyndige son Vidar är arvtagare. Dominerande adelsätt: Drakbane.

Solrike

[Solorden har ändrats till Den Helige Odos Orden]

[6]

Detta grevskap, vid namn Laterna, var det som ursprungligen tillhörde Gilbertus Silvervåg som efter Det furgiska äventyret blev kung av Garhuea i Krun. Senare gick grevskapet till Den Helige Odos Orden. [7]

Måste redigeras:

Genom ett arv från en rik adelsman fick kyrkan och den berendiska grenen av den Helige Odos Orden detta grevskap i besittning. Genom ytterligare arv och markinköp har man utökat sitt område som numera utgör den största sammanhängande kerisâtägda marken i landet. Solriddarna svarar inte inför någon länsherre (annat än Odo själv och möjligtvis Högmästaren i Margind) och frågan är om de ens är kungen eller den berendiske kerisgassen trogna. Detta är också det enda länet i Berendien där alla trosuppfattningar annat än den Lysande Vägen är bannlysta och solriddarna ser till att det inte förekommer några irrläror. Länsherren Stormästare Igniathuz av den Helige Odos Orden har på senare tid låtit hänga kvinnor som påstås vara häxor. Delithaorden har utan resultat protesterat våldsamt.

Platser

Spindelskogen

Kimerabergen

Tårsjön

Irrskogen

Kromsjön

Städer

Berendiens städer

Entika

Huvudartikel:Entika

Atrema

Huvudartikel:Atrema

Lindaros

Huvudartikel:Lindaros

Kandra

Huvudartikel:Kandra

Ventimiglia

Huvudartikel:Ventimiglia

Säte för Lysande Vägens kerisât i Berendien.

Hebanon

Stad söder om Kandra, känd för sitt årliga spel med tävlingar och tornerspel.

Befolkning

Berendier

Huvudartikel:Berendier

Människor

Naturligtvis är det inte någon överväldigande skillnad mellan en vanlig berendier och en zorakier, kardier, klomellier eller annan medborgare i en feodal stat. En berendisk bonde har förmodligen mer gemensamt med en hynsolgisk bonde än med en berendisk adelsman. Men, det finns ändå några saker som utmärker berendierna något.

Ankor

Huvudartikel:Ankor

Berendiska ankor är...

Om ankor i Sylverike: [8]

Om ankhandelshuset Quicho i Kandra: [9]

Om Berendiens ankpopulation: [10]

Om ankor och Lysande Vägen i Berendien: [11]

Om övriga berendiers misstänksamhet gentemot ankor: [12] [13]

Halvlängdsmän

Huvudartikel:Halvlängdsmän

Berendiska halvlängdsmän är...

Kentaurer

Lever i centrala Berendien. (Enhörningshornet)

Reptilmän

Huvudartikel:Reptilmän

Finns i vissa av Berendiens floder och träsk.

Svartfolk

Huvudartikel:Svartfolk

I Erbulasbergen men även här och var i obygden.

Samhälle

Sociala stånd

Adel

Maktstrukturen i Berendien utgörs av en samling mäktiga och rika adelsätter. Ju äldre en ätt är desto finare, och man försöker därför dra sina linjer tillbaka till Slaget vid Sankmas Klint då kung Bermond besegrade svartfolken och det feodala Berendien grundades. De vars förfäder inte var med i detta historiska slag har inte lika lätt att hävda sig och får finna sig i en lågstatusposition. Därför har en hel del tvister kring historiska dokument, med anklagelser för förfalskningar hit och dit, uppstått under årens lopp.

HÖGADEL Hertigar och rika grevar. Några enstaka förmögna friherrar. Notera att hertigen av Jarlmanland kallar sig "jarl" istället för hertig, men det beror på att purpursparrarna alltid ska vara så jäkla märkvärdiga. Högadeln har mycket högre status än lågadeln. Det finns naturligtvis gränsfall. Exempel på högadelsätter är Månevit, Aftonfalk, Björnestam, Purpursparre, med flera.

LÅGADEL Fattigare grevar och baroner, samt de flesta friherrarna (adelsmän som står direkt under kungen). I Kronomarken finns dessutom en sorts tjänstemannaadel som är mer administratörer åt kungen än den övriga adeln som har rustplikt istället för skatteplikt. Inom kronomarksadeln finns riddare ur lågadeln som visat sig dugliga och därmed fått ett fögderi i belöning. Kronomarkens titlar går inte i arv.

Under baronerna finns en nivå till och det är banérriddarna. En banérriddare är en vasall som ingår i en adelsmans rytteri men som har fått en egen egendom som ska försörja honom och hans söner. Denna egendom, vanligtvis inte mer än en bondgård, brukar han själv.

En berendisk ätt har fått sitt namn från sitt heraldiska vapen. Sålunda har Månevit en vit måne på svart grund, Tvenne Ormar har två omslingrande ormar i sitt vapen och Sol och Måne har en sol och en måne på en delad sköld. En ätts färger går igen i klädsel och i sina vakters livré och är något man bär med stolthet.

Präster

...Unga Gudarna har många olika prästerskap och munkpräster, även Lysande Vägen har präster, s.k. riarker...

Borgare

...några är fria, såsom de i den kungliga fristaden Kandra, andra troligen inte...

Bönder

Politik

Diskussion: [14]

Utrikespolitik

Diskussion: [15]

Alver

I dagens läge inskränker sig kontakterna med alverna mest till befolkningen i norra Berendien, där dialekterna är influerade av satenu vilket underlättar gränshandel m.m. Det finns av gammal hävd en officiell diplomatisk kontakt mellan Entika och Landori som dock enbart används när den behövs, men från alvernas sida är man noggranna med att påminna om forna vänskapsband. Man vet att om fara hotar kan berendierna vara en viktig allierad. Vissa religiösa grupper, som t.ex. Ninnave- och Delithaordens prästinnor har ett djupare utbyte med alverna, men detta sker i hemlighet.

Kung Frekvand är en traditionalist och håller fast vid de sporadiska kontakterna med Landori. Kritiken mot detta finns dock i de egna leden men än så länge är kungens linje den officiella. Frekvand sitter dock obekvämt på två stolar i frågan om landets religion. Han är av tradition bärare av ensignier och välsignelser från båda håll och ska vara landets och dess invånares beskyddare. Kungen har ännu inte gett ifrån sig något som helst tecken på att avvika från denna dubbla hållning (även om han själv egentligen bekänner sig till Lysande Vägen), men frågan är om denna politik håller i längden. Han kan komma att finna sig i en ohållbar situation och tvingas välja. De som är insatta i kungens person och politik är tveksamma till om han är kapabel att göra ett sådant val.

Lysande Vägens intåg i Berendien medförde att relationerna med alvriket i norr svalnade. Det berendiska kerisâtet ser mycket misstänksamt mot hednareligionen som fortfarande är stark på landsbygden i de norra, centrala och sydöstra delarna av landet, samt i staden Kandra. Kerisâtets riarker drar gärna alla över en och samma kam och menar att såväl dyrkan av Morder Jord som de Unga Gudarna är hedniskt och blasfemiskt. Bland de rättrogna dyrkarna av Etin har därför en misstro mot alverna grott i århundraden, ivrigt påhejat av kerisâtets män. Adeln ser också alvernas livssyn som något suspekt och subversivt som absolut inte får komma till de livegnas kännedom. Etin vet då vad de tar sig till! Visst finns det en historia av allians och utbyte mellan Landori och Berendien, men kerisâtets och adelsmännens propaganda slår väl rot hos den oupplysta massan och det är få som känner till den verkliga historien, även om barder och trubadurer håller ett viss kollektivt minne vid liv.

Dvärgar

[16]

Militärmakt

Handel

Vägen över Tolan

Atrema-Kandra-Lindaros: http://img5.imageshack.us/img5/4752/01berendien1.jpg [17]

Krun

Viktig köpare av berendiskt spannmål: [18]

Religion

Diskussion: [19]

Unga Gudarna

Huvudartikel:Unga Gudarna

Svartpräster

Se: Zeeris

Lysande Vägen

Huvudartikel:Lysande Vägen

I dagsläget dominerar de Unga Gudarna i Berendien, men Lysande Vägens lära har funnits i landet sedan länge. De etinstrognas antal har genom historien växlat beroende på politiska och religiösa händelser, men de senaste hundra åren har de ökat i betydelse. Tidigt hittade dalkiska solvandrare till Berendien och under de två första soltågen som gick mot Efaro började många följa den Lysande Vägen. Sedan tappade Odos budskap sin framgång i hela Ereb och den Stora Schismen splittrade tron. I Berendien sjönk de etinstrognas antal kraftigt under en period och höll nästan på att försvinna. Dock kom händelserna då flyende solfarare från Efaro sökte tillflykt i en berendisk hamn och Duellen i Ventimiglia och det ventimigliska gatloppet utspelade sig. Den zorakiska kronprinsen undslapp felicierna och räddades av sin berendiska väpnare Nevin. På väg bort såg unge Nevin sin hemstad Ventimiglia på väg att falla och bad sin herre om lov att återvända. Kronprinsen såg i en syn detta som Etins vilja och återvände med den sargade flottan mot Ventimigla. Zorakierna räddade staden men Nevin stupade. Efter dessa händelser strömmade etinstrogna till Ventimiglia både från övriga Berendien och från andra delar av Ereb (inklusive många solfarare från den fallna Solstaten i Efaro). Ventimiglia blev ett centrum för Lysande Vägen i Berendien och 457 e.O. antog stadens styrelse en symbol för Lysande Vägen, caddosolen, i sitt vapen. [20]

Kultur

Gästvänlighet, öppenhet och gemenskap

Det berendiska kynnet är ofta vänligt mot främmande människor och kulturer. På den berendiska landsbygden litar man på varandra, och det är tradition sedan lång tid tillbaka att ge enkel mat och husrum till resande. Denna tradition beror förmodligen på att det var viktigt att hålla ihop mot svartfolken, och kungens soldater var ofta på resande fot och inhystes då i byar på landsbygden. Måhända beror också nyfikenheten och toleransen gentemot det främmande på den framgångsrika allians som behövdes för att under Tebarkhuz tid knäcka svartfolken. Det sägs nämligen att det innan dess var betydligt värre, och att fiendskap rådde mellan såväl olika grupper av människor som mellan människor och halvfolk. God handel är viktigt för landet, och utbytet med främmande raser och nationer gör också att öppenhet och vänlighet är dygder som man håller högt.

Bygemenskapen är i regel stark. På landsbygden delar man på arbetet och skördar frukterna tillsammans. Det är alltså en kultur med starkt kollektiv och viktiga beslut tas av alla vuxna män i byn i samråd. Det är sålunda t.ex. ovanligt att en by är splittrad i religionsfrågan. Visserligen är man öppen och gästvänlig mot främmande kulturer och gäster, men det är mycket svårt för en individ att stå emot bygemenskapen.

Festligheter

Det finns flera tidpunkter på året som berendierna orienterar sig kring. Dessa högtider är dels av religiös karaktär, som t.ex. Drakflygardagen andra veckan i grodde, och dels ekonomisk, som de fyra stora marknadsdagarna varje år. Vilka religiösa högtider man håller beror något på vilken religion man tillhör, men faktum är att även de etinstrogna på många håll i landet firar de Unga Gudarnas festligheter och det är ännu vanligare att de som tillber de Unga Gudarna firar exempelvis Odos födelsedag! Anledningen till detta fenomen är förmodligen att man inte vill gå miste om en bra fest. Men det tyder också på att de etinstrogna fortfarande håller kvar vid en del av sina gamla sedvänjor och att många av de Unga Gudarnas dyrkare ser Etin som en gudom av många, eller möjligtvis en variant av Sholak.

Vid festligheter flödar det berendiska vinet. Berendierna är sedan länge duktiga på att odla och göra vin, och de är också duktiga på att dricka det, något de gör med glädje. Vinkulturen i landet är utbredd, och de flesta invånare kan dessutom skilja på färg, lukt och smak varifrån ett visst vin kommer. Opadalens viner anses som de bästa, men andra distrikt har sin unika karakteristika. Visst finns det de som hävdar att anledningen att man så hängivet håller hårt på högtiderna är att det ger fler tillfällen att dricka vin, men det är inget man pratar högt om, för vem vill förstöra den goda stämningen?

Sång och dans

Musik är ett viktigt inslag i den berendiska kulturen, och det är något som förenar adel och bönder. Det finns en uppsjö olika populära folkvisor som de allra flesta kan, och allsång är vanligt både i arbetet och till fest. Men man lyssnar mer än gärna på de berömda berendiska barderna. Den berendiska trubadurkulturen är känd långt utanför landets gränser, och det finns en rik inhemsk lyrikskatt. Trubadurerna spelar dock olika roller beroende på socialt stånd.

Att skriva och sjunga poesi är något som spritt sig inom adeln, och det ingår som ett obligatoriskt inslag i den höviska utbildningen. En riddare anses faktiskt inte vara en riktigt riddare om han inte någorlunda kan några ballader och helst hantera luta såväl som svärd. Det anordnas många torneringar i landet, men frågan är om inte sångartävlingar är lika vanliga, och den heder en riddare kan vinna i en sådan tävling är minst lika stor som en torneringsseger. Inom adeln följer trubadurlyriken en viss poetik, där natur och ouppnåelig kärlek är de högsta motiven. Sångaren ska utnämna en gift adelsdam till sitt Hjärtas Dam och det är sedan till henne som balladerna riktas. Att ha utsetts till föremål för en trubadurs kärlek anses vara en stor ära och många länsherrar bjuder helt sonika in berömda spelmän till sina borgar för att på så sätt få poesin att bidra till huset och ättens status.

De lägre ståndens trubadurer är viktiga inslag i samhället. I Berendien finns det en yrkeskår av kringresande spelmän, kallade vaganter, som för en kringflackande tillvaro. Dessa vagabonder är populära inslag på festligheter eller på bykrogarna om kvällarna, dels på grund av underhållningen. Men vaganterna fyller en viktig funktion som nyhetsspridare, då de tenderar att snickra ihop visor om t.ex. olyckor, torneringar, kungabröllop och andra stora händelser. Vaganterna anses vara knutna till Sholak, som ju är musikens gud. De har en säregen yrkeskultur med ett eget teckenspråk, både skriftligt och ikonografiskt (jämför med luffarna i Astrid Lindgrens "Rasmus på luffen") och tillskrivs ibland magiska egenskaper.

Mat och Dryck

En rätt som har en särställning och som bland annat namnges i "Mäster Palnes kokbok för kräsne" är de berendiska fisk och vin dolmarna.

Fisk tärnas i lagom bitar och sjudes upp i vin, samman med fräst lök, fint tärnade morötter, peppar, havssalt, kryddnejlika och timjan. Massan rullas sedan in i vinblad, bräseras i vin och serveras. Intages gärna med ett fint...vin.

Tideräkning och kalender

Berendien har som alla användare av den Nyjoriska kalendern följt i Kejsardömet Jorpagnas gamla tradition när det gäller att inte exkludera olika religioner och kulturer ur den gemenskap som bruket av samma kalender anses ge. ”Ej tro, utan tid förenar oss alla” som filosofen Zeno sade. Det står i Berendien var och en fritt att applicera de högtider, festligheter och markeringar som religion eller kultur tillvisar. Dagarna räknas dock enligt det joriska kalendersystemet endast i officiella dokument och historiska annaler, då det är mest praktiskt och översiktligt. I dagligt bruk är det årstider, festdagar och olika religiösa högtider som utgör hållpunkter att relatera till. Åren räknas enligt den Arcivaliska tideräkningen. I huvudstaden Entika finns de fyra så kallade Runstöttorna uppställda, fyra stenstoder av gammalkrunskt eller enligt vissa möjligtvis efariskt ursprung. På dessa monoliter är markeringar och symboler inhuggna som visar årets dygn uppdelade i de olika årstiderna. Kejsardömet Jorpagna använde under första delen av sin historia en liknande kalender, men då i form av endast en stenpelare med årets fyra kvartal på varsin sida. Dessa fungerade även som stora solur och visade dygnets timmar. Numera byggs sällan nya solur i Berendien men i många gamla städer finns de fortfarande kvar sedan kejsardömets tid. De gamla tidssymbolerna från runstöttorna dyker upp lite varstans i det berendiska samhället, exempelvis i gamla religiösa skrifter, inskurna i byggnader och föremål eller använda av kloka gummor och gubbar i trollramsor och sigillteckning, för inte att tala om i den magiska litteraturen.

Festdagar

  • Kungliga födelsedagar

Folket i Berendien har utvecklat en tradition att fira födelsedagarna av medlemmar av kungafamiljen. Alla som tillhör den sittande kungen eller drottningens närmaste familj firas, ju fler desto bättre. Upptåg och parader anordnas. Det viftas med flaggor där respektive födelsedagsbarns vapensköld eller färger syns. Det dansas och kalaseras. Skålar utbringas och det skrattas åt laster nästan lika ofta som dygder prisas. Den kungliga familjen brukar bjuda in till kalas när någon fyller år och ser detta som ett sätt att upprätthålla ett gott förhållande till folket. Om kungen vill belöna ett område eller en stad för exempelvis uppvisad lojalitet i en tvistefråga är det vanligt att en medlem ur kungafamiljen skickas dit och firar sin födelsedag där, till stor förnöjelse och uppskattning av folket. Berendierna älskar sin kungafamilj.

Kung Frekvand V – 10 misiska
Prinsessan Melindor – 1 nusin
Gammelprins Bosmar (Frekvands yngre bror) – 29 giren
Lillprins Nalin (Bosmars son) – 18 tannan
Lillprinsessa Tollininda (Bosmars dotter) – 16 minde
Gammelprins Vyrfrek – 27 taragan (Prins Vyrfrek var kung Frekvands farmors bror och hans tillhängare påstod när det begav sig att han var rättmätig arvinge till tronen. Vissa menar att Vyrfrek fortfarande lever, vilket skulle ge honom den aktningsvärda åldern av 137 år och ett faktiskt krav på tronen, men de flesta använder födelsedagsfirandet som ett sätt att markera missnöje och opposition vid de högre hoven.)
  • Religiösa högtider

För beskrivning se De Unga Gudarna.

Heraldik

En berendisk ätt har fått sitt namn från sitt heraldiska vapen. Sålunda har Månevit en vit måne på svart grund, Tvenne Ormar har två omslingrande ormar i sitt vapen och Sol och Måne har en sol och en måne på en delad sköld. En ätts färger går igen i klädsel och i sina vakters livré och är något man bär med stolthet.

Vapenlek

Angående riddarkulturen vid Kopparhavet så är Berendien självklart en del av denna. Tornerspelen i Hebanon på sommaren och Kungaspelen i Entika på förhösten är två exempel på tillställningar då de berendiska riddersmännen visar upp sig i all sin prakt. Besökande från andra länder vittnar om att berendierna är mycket förtjust i pråliga och färgsprakande utstyrslar, vapenrockar, schabrak, plymer och vimplar. Adelsätterna spenderar t.o.m. guld på kostsamma färger på sina sköldar, vilket ätten Purpursparre är ett exempel på – purpur är en ovanlig färg i heraldiska vapen eftersom pigmentet är så dyrt. [21]