Furgia

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 6514
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Furgia

Inlägg av birkebeineren » 2018-01-24 23:03

Snibben skrev:Har suttit och tänkt lite...

Om det Furgiska kastsystemet

...
Mycket bra. Furgia känns bara mer och mer som en plats med djup, historia och egen stämning.
Ser fram emot fortsättningen. :)

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 968
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Furgia

Inlägg av Snibben » 2018-01-25 00:23

birkebeineren skrev:. Dit kom dock inte kvarlevorna fram till och vad som hände har gjort frågorna kring Embrozius ännu fler.

Om inte för annat så bara för att trassla till det för eventuella äventyrare som vill nysta i frågan Embrozius och måste göra efterforskningar bland motsträviga dalker.
Naturligtvis medfördes en stor skatt (plundringsbyten från hela äventyret) med Embrozius stoft ;)
Snibben skrev: Att LV är tillåten men under viss kontroll låter bra. De etinstrogna behöver inte vara särskilt många men de finns här och var. Kanske ett fåtal solkloster, i Ketoriam och vid Bergshelgedomarna i Faoriam? Ett solkloster kan vara en välkommet tillflyktsort för eventuella erebiska äventyrare i främmande land. Här talar man förståligt språk, maten är inte konstig och man kan hitta likasinnade. Kanske kan man även få hjälp om man gjort något olagligt enligt furgisk lag då solmunkarna lär ha lojaliteter inte bara mot de lokalt styrande men även gentemot Ereb och Ekeborg (eller Arno)?
Jo, fast risken är att munkarna är Furgier och bara pratar Furgiska och Dalkiska även om deras kloster rent formellt tillhör den Kardiska grenen.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6514
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Furgia

Inlägg av birkebeineren » 2018-01-28 05:44

Snibben skrev:Naturligtvis medfördes en stor skatt (plundringsbyten från hela äventyret) med Embrozius stoft ;)
Självklart medfördes det skatter. :)

Bergdahl som skrivit om både den inledande historien till Det furgiska soltåget och dets följder var inne på ett särskilt föremål bland dessa skatter som medfördes från Furgia:
... Anledningen till att jag tog livet av Lugulband har med det äventyrsfrö jag tog upp tidigare. Jag tänkte mig att riddarna runt Lugulband, som jag kallade Den helige Odas brödraskap, kom över det föremål som Lugulband var ute efter i Furgia. Tänker mig att detta kan vara någon form av regalia (krona, spira eller svärd) som det ryktades hade givits av gudarna till den förste kejsaren av Krun för att ena riket. Detta föremål skall senare ha givits till en furste i Furgia som hemgift då den krunske kejsaren gifte bort sin dotter, och en tid därefter sägs det enades även de de furgiska stadsstaterna under den furgiske fursten med anknytning till den krunske kejsaren. Åtminstone sägs det så. Iaf Lugulband och hans ridare kommer iaf över föremålet genom list, våghalsighet och stort mod och de tar i hemlighet med sig det till Garhuea när solfararna drar sig tillbaka mot Garhuea. En kort tid efter att Solfararna slagit sig ner i Garhuea dör Lugulband, giftmördad. Solfararna i Garhuea beskyller de styrande i Garhuea för dådet och situationen i landet/staden urartar till stridigheter och solfararna ledda av den berendiska baronen tar makten och han utropar sig till kung av "Garhuea". I själva verket var det furgier som dödade Lugulband i sin jakt för att återta föremålet men det kommer aldrig till dago. Lugulbands vapenbröder finner aldrig föremålet och man nämner heller aldrig något om det och hela historien om händelserna finns numer bara som antydningar i historiska texter osv. I själva verket hade Lugulband gömt föremålet och furgierna fann det inte och nu ligger det och väntar på att några äventyrliga typer skall finna det. Kanske ville Lugulband använda det för att förhoppningsvis ena sitt söndrade Jorpagna under hans styre, vem vet. Tänker mig att någon annan av riddarna i brödraskapet blir den första ordensmästaren när de blir en officiell orden och att man inom orden fortfarande ruvar på kunskapen om föremålet men iom att man kastades ut ut Stabul/Garhuea när de mulekhtrogna tog över staden har man ingen möjlighet att själva söka efter föremålet. Eventuellt misstänker man att det togs av de som mördade Lugulband men då det inte dykt upp någonstans antar man att så inte är fallet. ...
Notera att Lugulband är utbytt mot Lociuz Nica Aurelo a Claravalz som var en av ledare av soltåget mot Furgia. Lugulband var en annan högt uppsatt solfarare som överlevde händelserna i Garhuea och sen blev Högmästare av Den Helige Odos Orden. Vi har således två mord som sker då vi nu även tagit livet av solfararkejsaren Embrosiuz.

Kanske gömdes föremålet i Embrosiuz kista och finns nu där solfararkejsaren slutligen begravdes? Eller kan det vara så att furgierna faktisk medförde Embrosiuz kvarlevor tillbaka till Furgia och råkade få med sig föremålet utan att vara medvetna om det?

Samlade diskussioner om Det furgiska äventyret: viewtopic.php?p=30464#p30464

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6514
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Furgia

Inlägg av birkebeineren » 2018-01-28 05:49

Snibben skrev:Jo, fast risken är att munkarna är Furgier och bara pratar Furgiska och Dalkiska även om deras kloster rent formellt tillhör den Kardiska grenen.
Då får RP helt enkelt se till att ha några dalkisktalande bland sig. :) Alla präster, solmunkar och troligen även ordensriddare inom LV har vissa kunskaper i dalkiska då Gyllene Boken skrivs på detta språket.

Spelarna kan ta den dalkiska wikiartikeln till hjälp om det kniper: http://erebaltor.se/wiki/index.php?title=Dalkiska

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 968
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Furgia

Inlägg av Snibben » 2018-06-19 13:44

Siden har vävts i Furgia sedan flera tusen år men började storskaligt produceras under den 16:e dynastin (1875 – 1530 fO). Själva silket produceras av ett rika jordägare men själva spinningen av silket, färgningen och vävandet av sidenet sköts av flera silkes och sidengillen. Många gillen är experter på särskilda nyanser eller mönster i tygerna men särskilt framstående är de fyra kungliga brokadgillena som väver upphöjda mönster i sina tyger. Sådana tyger anses vara en lyxvara på hela Altor och även furgierna själva betalar dyrt för att gå klädd i brokadtyger av yppersta kvalitet.

Ett av dessa kungliga brokadgillen står särskilt ut genom att endast medlemmar av detta gille har privilegiet att väva med guld och silvertråd. Den guldbrokad och silverbrokad som lämnar vävstolar är inte bara dyrbar i sitt metallvärde utan är även mästarfullt utfört. Det är endast Storkonungen, Mahärerna och den kungliga familjen i Furgia som har råd att gå i guldbrokad men något förbud mot att gemen man bär den finns inte.

Guldbrokaden och silverbrokaden exporteras då och då västerut men oftast tar den stopp i Krun där tullar och avgifter gör att endast Kejsaren egentligen har råd. Vid vissa sällsynta tillfällen letar de sig bort till västra kopparhavet där endast ett fåtal har råd att köpa dem. Många gånger blir dessa tyger delar av heliga tyger eller används som bårder eller fest dekorationer i de rikas salar. I länder som Brendein, Zorakin, Kardien och Magilre är det bara kungar och drottningar som får ha kläder med guldbrokad och prinsar och prinsessor som får ha silverbrokad ofta genom klädförordningar.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6514
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Furgia

Inlägg av birkebeineren » 2018-06-19 20:46

Trevlig liten text. Ger djup åt Furgia. :)

Finns det möjligtvis en egen kast för sidenvävare? Och kanske en för silkesodlare?

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 968
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Furgia

Inlägg av Snibben » 2018-06-19 23:34

birkebeineren skrev: Finns det möjligtvis en egen kast för sidenvävare? Och kanske en för silkesodlare?
Silke odlas av rika jordägare men det finns inge speciellt kast eller gille som övervakar detta.

De som spinner, färgar och väver siden tillhör gilleskastet/gilleskasterna. Gillena i Furgia är en slags underkast/klaner/yrkesföreningar - ja, allt i ett. Jag beskrev dessa på förra sidan där jag försökte beskriva kastsystemet i Furgia.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6514
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Furgia

Inlägg av birkebeineren » 2018-06-20 06:09

Snibben skrev:Silke odlas av rika jordägare men det finns inge speciellt kast eller gille som övervakar detta.
Någon speciell del av Furgia, någon provins eller kulturellt område där detta sker eller förekommer det i hela riket?

Antar förövrigt att du tänker dig vanlig silkesodling med silkeslarvar och mullbärsträd? Mer udda former för silke och silkesliknande material har ju diskuterats tidigare, från spindlar och jättenattfjärilar bl.a.
Snibben skrev:De som spinner, färgar och väver siden tillhör gilleskastet/gilleskasterna. Gillena i Furgia är en slags underkast/klaner/yrkesföreningar - ja, allt i ett. Jag beskrev dessa på förra sidan där jag försökte beskriva kastsystemet i Furgia.
Jag letade efter mer information om kasterna som mindes skulle finnas men glömde bort de närmaste trådarna här och gjorde det i wikin. :oops: Dags att flytta texten dit?

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6514
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Furgia

Inlägg av birkebeineren » 2018-07-18 20:53

Snibben skrev:...
789 - 750 fO Faruru-Pazear III 89:e Storkonung av Furgia general som antog tronen
22:a dynastin
750 - 748 fO Audunu-Khozar VIII 90:e Storkonung av Furgia general som antog tronen
748 - 757 fO 3:e mellanperioden
23:e dynastin (1:a Barbardynastin)
758 - 728 fO ?????? 91:a Storkonung av Furgia (Tolgoin enligt tidigare förslag)
728 - 697 fO ?????? 92:a Storkonung av Furgia (Toortsog enligt tidigare förslag)
...
Hittade en konstighet i dateringen av 3:mellanperioden. Årtalen 748-757 fO verkar gå åt fel håll. Är det möjligtvis 748-737 fO det egentligen skall stå?

Jag försöker nämligen kartlägga den joriska kejsarinnan Zenobias sista regeringsår och vilka åtgärder hon vidtagit gentemot margyler, furgier, loner, lhassier (nidlänningar) och stäppnomader vid Demontungan innan hon lämnar tronen 728 fO.

Användarvisningsbild
Snibben
Barbisk Hövding
Inlägg: 968
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Re: Furgia

Inlägg av Snibben » 2018-07-19 15:45

birkebeineren skrev:
Hittade en konstighet i dateringen av 3:mellanperioden. Årtalen 748-757 fO verkar gå åt fel håll. Är det möjligtvis 748-737 fO det egentligen skall stå?
Låter rimligt.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6514
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Furgia

Inlägg av birkebeineren » 2018-07-20 07:31

Då spikar vi det. Även namnen på Barbarkejsarna och på Solfararkejsaren om ingen misstycker?
birkebeineren skrev:23:e dynastin (1:a Barbardynastin) Marmoterfolket
757-728 fO Tolgoin
728-697 fO Toortsog
697-673 fO Terleg

24:e dynastin (2:a Barbardynastin) Ümariterdynastin
673-650 fO Ümare I
650-619 fO Ümare II

25:e dynastin (3:a Barbardynastin) Marmoterfolket
619-599 fO Bogtaq
Snibben skrev:216 eO 31:e dynastin (Förrädarkejsaren)
Mahuru-Osnaer VII 123:e Storkonung av Furgia utroppade sig till storkonung efter förräderi
217 eO 32:e dynastin (Solfararkejsaren)
?????? 124:e Storkonung av Furgia erebier tillsatt av solfararna efter man gjort sig av med förrädarkejsaren.
Snibben skrev:Embrozius Embago ab Embra

Skriv svar