Slavhandel

Övrigt om Ereb Altor
birkebeineren
Admin
Inlägg: 6977
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slavhandel

Inlägg av birkebeineren » 2019-07-15 22:29

Mikael skrev:
2019-07-15 16:56
Såååå, vad sägs om snittpris i Ereb om 3 ggr vad en arbetshäst kostar?
Känns svårt att räkna på. Beror väl även på hur en arbetshäst värderas på olika platser?

Ankor äger slavar men inte i länder där LV dominerar. Således borde ankiska slavägare inte hittas i Kardien, Zorakin, Magilre och troligen inte i Jorpagna (även om Unga Gudarna dyrkas på vissa platser). Frashikelkulten i Erebos tillåter slavar och LV där får bittert se slavhandeln förekomma. Oklart hur Unga Gudarna ser på slavar men även om de tillåts så kanske inte av ankor? Skrev inte du någonting om att ankor har väldigt låg status i det annars så öppensinniga Berendien Mikael?

Användarvisningsbild
Grisodlar'n
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1386
Blev medlem: 2007-11-09 01:15
Ort: Västerås

Re:

Inlägg av Grisodlar'n » 2019-07-17 01:43

birkebeineren skrev:
2011-10-17 21:43
Patrik Höij skrev:Har synat kopparhavets kapare och vad som står där om slavhandeln och det är ju klart intressant att Ankorath ägnar sig åt att sälja slavar inåt landet. Det kan vara en felskrivning, men oj vad spännande det skulle kunna bli att utveckla det lite mer. Ankorath skulle ju få en ganska unik handel, eftersom ingen annan stad väl säljer slavar inåt landet. Vad kan det finnas för slavägande stat som är en stor kund till Ankorath inåt landet? Spännande.
Det låter som en interessant möjlighet och vi kan ju lämna det lite öppet och inte spika att det inte är så. Kanske det fortfarande finns rester av någon gammal kultur i Morginnerskogens djup som söker slavkraft? ...eller säljer dem vidare till insektoider från De rasslande rasernas arkipelag i behov av mjukmat till sina larver? :twisted:
Morëlvidynska småfurstar kanske vill ha slavar som nytillskott i gladiatorgroparna också? Det måste ju finnas åtskilligt med stammar i söderns djungler. Många av dem kanske handlar med slavar själva?

Användarvisningsbild
skaraborgarn
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 815
Blev medlem: 2019-05-25 09:34
Ort: Skaraborg

Re: Slavhandel

Inlägg av skaraborgarn » 2019-07-17 14:46

Jag är en erobosisk köpman som tänkte inhandla några slavar till mitt hus.

Först tänkte jag ha en halvlängdsman som kock. Det ska vara en mycket skicklig stekare. Kön är inte så noga, bara de lagar mat och inte äter upp för mycket själva.

Sedan tänkte jag ha en läcker alvkvinna i min bädd. Hon ska vara mycket vacker. Ingen silveralv för de är bökiga med sina vingar. Hade en gång en svanmö men hon behövdes vingklippas varannan dag.

Två ankor. Helst vita. Inga svarta. Mest för att de ser lustiga ut.

Ja mina herrar vad kostar dessa varor?

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6977
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slavhandel

Inlägg av birkebeineren » 2019-07-19 08:36

Om din erebosiska handlare på ett så öppet sätt skulle lägga fram sina önskemål avseende slavar så lär hen redan ha hittat till staden Kasyr varifrån sådant sköts. Staten Erebos beriver officiellt inte slavhandel så detta sker inofficiellt via frihandelsorganisationen Ordo Nova och vanligen på ögruppen Kasyr och staden med samma namn söder om Beyural

Skulle hen inte vara medveten om detta lär ursäkten var ung ålder och dårligt omdöme. Detta i så fall lär troligen snabbt medföra att familjen åtgärdar detta innan handelshusets anseende och ekonomi blir lidande. Alla erebosiska handelshus, vilket även betyder staten själv då den leds av handlare, är mycket noga med att ha goda relationer med sin omvärld och potentiella handelskontakter, med den följd att då talas det inte öppet om slavhandel. Inte på ett så vulgärt sätt och definitivt inte om något så kontroversiellt som älvfolk. Dessa folk ses även på Altor som något speciellt och som "goda och ädla" varelser. Åtminstone av de stora religionerna och av folk flest. En annan ursäkt till ovanstående tal skulle kunna vara att det kommer från en mycket mäktig person som inte anser sig behöva ta hänsyn till omvärlden och konsekvenser av sitt handlande. Sådana finns men troligen inte många i Erebos där goda handelskontakter som sagt är allt. Någon som inte följer denna regel skulle helt enkelt inte bli mäktig. Femhusrådet är de mäktigaste handelshusen i Erebos och de förhindrar alla försök till avvik från denna inofficiella regel. Först via ekonomiska sanktioner, sen (om det behövs) via lönnmördariorganisationen Svarta Handen.

Men väl i slavhandelsstaden Kasyr finns det möjligheter för din handlare med sina speciella önskemål. Och det lär vara Kasyr hen har hittat till då listan innefattar en alv. Kasyr är känd för att vara den plats i Kopparhavet där de mest exklusiva slavarna kan köpas och alver lär vara extremt sällsynta som slavar (av ovännämda anledningar). Viss diskretion lär vara klokt även här då de kasyretiska slavhandlarna är skolade i erebosisk handelskonst även de och dessutom noga med att sköta sina affärer på ett säkert sätt. Betalningen för en alvslav lär vara mycket hög och även om mycket kan skötas genom växlar eller andra ekonomiska smidigheter i andra hamnar och städer lär en hel del guld behövas på plats. Detta lockar både konkurenter och djärva tjuvar.

Alvslaven lär kosta extremt mycket då dessa är extremt sällsynta.
Halvlingen lär även den vara dyr då halvlängdsfolk främst är specialister (på kokkonst och trädgårdskonst).
Ankor lär inte vara ovanliga som slavar men beroende på användning lär prisen vara därefter (en skrivaranka är en dyr specialist, en fiskaranka lika värdefull som en genomsnittlig människoslav, men en odlingsanka eller bygganka med begränsad fysisk styrka inte så värdefull*).

*Svartankor vill nog få ha som slavar då uppror och hämnd lär vara en ofrånkomlig följd.

Användarvisningsbild
skaraborgarn
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 815
Blev medlem: 2019-05-25 09:34
Ort: Skaraborg

Re: Slavhandel

Inlägg av skaraborgarn » 2019-07-19 14:29

Av religiösa skäl anser jag inte att föredrar jag begrepp som han, hon eller det.
Får inte läsa texter där h-e-n. är med.'
Tyvärr. :cry:

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6977
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slavhandel

Inlägg av birkebeineren » 2019-07-19 15:03

Då blir det inga slavar på dig. :wink:

Användarvisningsbild
skaraborgarn
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 815
Blev medlem: 2019-05-25 09:34
Ort: Skaraborg

Re: Slavhandel

Inlägg av skaraborgarn » 2019-07-19 15:29

skaraborgarn (manlig person) är inte skaraborgskan (kvinnlig person). Vem vill köpa av någon som inte ser skillnad mellan manligt och kvinnligt?

Mikael
Admin
Inlägg: 5065
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Slavhandel

Inlägg av Mikael » 2019-07-20 09:09

LV har över lag förbjudit slavhandel, så alla LV-länder går bort. (Som tur är har man ofta livegna att tillgå istället.)
Morëlvidyn, Krilloan, Efaro, Krun, Hynsolge, Felicien och Erebos i Kopparhavet accepterar slaveri. Inte Berendien eller Torshem dock. Narguriska folken antar jag Birke tar krisfångar som slavar. Cereval håller slavar, liksom Barbia, Jorduashur och Ransard. Inte Magilre, men väl delar av Klomellien. Trakorien, Kalklanden och Staden O har slavar. På de mindre öarna i västerhavet varierar det, men de med starka animistiska traditioner tycker jag inte ska ha slavar.

Såg förresten framför mig en vargmansstam som säljer slavar för järn till ovaterna i Nidabergens pass...

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6977
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Slavhandel

Inlägg av birkebeineren » 2019-07-21 07:36

När LV förbjöd slaveri 34 eO var det en grupp echter i södra Kardien som vägrade ge upp denna tradition. Echterna räknade sig som jorer och i den joriska kulturen användes slavar. Enligt en gammal diskussion så utvandrade dessa echter och kom slutligen att hamna i Palinor. En ny tanke är att de slavägande echterna en tid bodde i norra Kardien innan de kring 150 eO fortsatte till den palinoriska ordensstaten i Kards inre och kom starkt att bidra till den avvikande tolkning av LV som hittas här. Slavägande är inte längre det mest anmärkningsvärda i Palinor (finns ett par andra detaljer som sticker ut mer där :wink: ) men det förekommer fortfarande och det även av västnargurerna.

Vargmän som tar slavar kring Nidapasset? Kan passas in med slavhandeln som sker i Trasimo. Ovaterna bor även på norra sidan av Nidapasset är det tänkt, på bergsluttningarna ovanför skogen. Troligen går det inte att sälja slavar nere i Torshem på södra sidan bergen om varken Wegilkulten, Unga Gudarna eller Lysande Vägen gillar det. Troligen heller inte alverna i Landori som måste passeras för att ta sig ut ur Torshem söderut. Frågan är om det är vargmännen i Nêkhi-flocken (från Torshem-modulen) som tar slavarna eller om det är en annan flock i området? Har länge haft en idé om att det kommit flera vargmänflockar till Torshem längs bergen från öster och att dessa hittat en fristad i här där Nêkhi-flocken 598 eO fick tillåtelse av ovaterna att slå sig ner. Kanske är det några av dessa nyanlända som bytt till sig järn med slavar tagna bland narguriska stammar från nere i Nargurs skogar?

Dessa slavar förs västerut längs Slavleden till Bhu-Mir vid Mefamirs sjö och troligen vidare genom Mirel till Kalklanden, Staden O och Trakorien.

Skriv svar