Klomellien

Samlingsplats för alla länder och platser
vije
Erebosisk Köpman
Inlägg: 372
Blev medlem: 2007-03-07 20:46

Inlägg av vije »

Funderade lite på Klomelliens stora vargmannapopulation och hur det kan tänkas fungera.

Tänkte mig att Klomellien domineras (ur ett vargmannaperspektiv) av typ 4 större stammar. Stamsammanhållningen är stark i Klommellien eftersom individtätheten är så stor. Flockarna inom stamen är helt självständiga, men det existerar en stark inbygd förståelse, liktänkande och respekt mellan flockar av samma stam.

Vargmännen har sina vinterläger på nordsidan av Melasherbergen dit också älg och bergssvin sökt sig i stora mängder i lä för översvämningar och frostdränkta stormar nere på lågländerna.
På vårarna tar de sig genom passen i Karkazra och Pinhake Klyft ner till Klomellien. Många flockar söker sig till Baxardeltat där de frossar på klomulägg, en oerhört näringsrik föda. En enda ägg-gömma kan hålla en hel flock mättad under sommaren.

Till de största stammarna hör den inflytelserika och oskygga svartsnöstruparnas stam. Svartsnöstruparna utför under vintern snabba och skickliga räder mot handelskaravaner på vägarna kring staden O, och somrarna tillbringar de i sina revir långt inne i landet där de fiskar djupmal och vattenorm, och handlar med de klomelliska bosättningarna längs flodstränderna.

Förhållandet mellan klomellerna och svartsnöstruparnas stam är väldigt bra och från klomellisk sida ser man det som en allians. Varmännen känner inte till dylika begrepp och det som ytterligare försvårar det hela är att det inte finns något överhuvud för vargmännen utan varje flock är sin egen och agerar enligt sitt eget bästa. Alla försök av klomellerna att rikta in sina understöd och förhandlingar mot en viss drott har resulterat i oroligheter och rubbad balans inom stammen, och andra stammar (som tex de stort hatade och äggfrossande vargmännen från den vältade paddans stam) har blivit starkare.
Det goda förhållandet har dock gjort att klomellerna lever i relativ trygghet från andra vargmän och därtill fungerar svartsnöstruparna och andra likasinnade stammar som effektiva gränsbevakare och buffertar mot fiender och farligheter bakom Melasherbergen.

För att befästa denna "allians" med svartsnöstruparna har klomellerna instiftat en ambassadörspost för vargmännen. Den innehas av Grimvite, en gammal drott från Kushu-flocken, troligtvis infångad i tiderna, men numera helt insatt och engagerad i Klomelliens och vargmännens politik. Han sitter i rådet i Melorgh tillsammans med handelsmagnater, småfurstar och träsktribuner, iklädd björnpäls och grottsvinsbetar. I Klomellien går han under titeln ”Stordrott och generalissimus öfver de djuriska halvfolken uti Klomelliens land”
I svartsnöstruparnas stam är han en kuriositet och kallas Hezzrah-Assalak ( = Någon som är lite virrig och sitter på rumpan så att svansen blir krokig) Vargmän från andra stammar vet knappt vem han är, och inte ens i sin egen flock har han någon makt då de sedan länge utsett en ny drott. Han respekteras dock ännu i sin flock och de håller alltid ett rovpack på en handfull krigare i Melorgh som hans hird.

Framtiden för förhållandet mellan klomeller och vargmän är dock ovisst då svartsnöstruparnas stam kraftigt reducerats den senaste tiden. Det är oklart varför, endel talar om motattacker från uppretade maktfraktioner i staden O, andra om skabbpest eller ökat inflytande från svartfolk i Nålhålspasset i Melasherbergen.
Trots att Baxarslättens flanker numera bevakas av klomelliska fyrtorn blir vargmännen från den välta paddans stam allt fräckare i sina räder mot de dyrbara äggmarkerna.
Därtill börjar Grimvite bli allvarligt gammal och sjuk, och trots att hans makt endast är symbolisk på sin höjd, är det få klomeller som vet det, och hans kunskap och insikt är ovärderlig för de klomelliska diplomaterna.

Hur ser dethär ut Grom (och ni andra)? Kunde det funka? Har tagit mig friheten att lägga in egenpåhittade ortsnamn mm, så det är givetvis bara att radera och ändra efter tycke.
Senast redigerad av 2 vije, redigerad totalt 2007 gång.
vije
Erebosisk Köpman
Inlägg: 372
Blev medlem: 2007-03-07 20:46

Inlägg av vije »

Dethär har jag klippt från min vargmannatext: (Fortfarande hittar jag helt samvetslöst på egna företeelser så slå mig på fingrarna hårt om det inte passar)
(Det handlar alltså om vargmän i mänskans tjänst.)

Det klomelliska legoförbandet Randrim är vida känt för sina insatser i klomellerkrigen. De anses ha intagit tre städer på egen hand för Mercanas räkning. Ledarhanen Tukkutok den Vanställde nedgjorde ensam 8 dalkiska riddare utanför Addiaskas portar och åt deras hjärtan oberörd av pilregnet från bågskyttarna på stadsmuren. När staden väl var intagen och de resterande dalkiska riddarna kapitulerade blev han så besviken över detta vekliga beteende att han skar upp sin buk för att slänga bort den värdelösa måltiden. Mirakulöst nog så överlende Tukkutok och leder fortfarande Randrim, fast deras nuvarande uppdragsgivare är okänd.
Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl »

Jag har ju inget med Klomellien att göra, men tyckte det du skrivit såg väldigt bra ut vije.
Senast redigerad av 1 Bergdahl, redigerad totalt 2007 gånger.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7414
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Trevlig läsning Vije, vargmän som legosoldater känns ...rätt!

Men borde kanske även postas i tråden för Vargmän?
Användarvisningsbild
sgtspiff
Felicisk Råttfångare
Inlägg: 2
Blev medlem: 2007-04-13 16:43
Ort: Norrköping

Inlägg av sgtspiff »

En himla massa läsning som måste göras innan jag har täckt en del av det som är ett av minas stora intressen, Ereb Altor.

Har skrivit ett par sidor om Bozsa. Det är ett humoristiskt material och nästan allt är i punkt form.

Staden grundar sig på ett mäktigt magiskt fält som vänder bort fientliga arméer. Samt styrs av de största av skolorna i staden (101st ju). Varje år måste alla lärlingar göra ett standardtest för att läraren inte ska förlora sin licens samt att det avgör hur många som får tas in nästa år.
Den är ganska speciell pga all magi med en magisk arena istället för vanlig, teleportörer mellan de stora torgen (kostar lite att använda), badhus med unider, ett högt berg i ena änden efter en galen jordmagiker.

Som sagt en massa punkter jag kan slänga in om intresse finnes.
Regn är snö fast på sommaren.
Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2517
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Som sagt en massa punkter jag kan slänga in om intresse finnes.
Allt är av intresse. Släng upp det du har så får vi kika och kommentera på det. Välkommen till Erebaltor.se :)
Användarvisningsbild
Psipo
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 827
Blev medlem: 2007-02-14 20:01

Inlägg av Psipo »

Kolla här!

Bild
Hans
Hynsolgisk Shaman
Inlägg: 400
Blev medlem: 2007-01-28 21:13
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av Hans »

Ho Ho Ho så tuff sån vill jag ha :)
The Artist Formerly Known as Boris
Mikael
Admin
Inlägg: 5168
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Skitsnygg, kan vi få licens att använda den?
Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2517
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Psipo: Vart har du hittat den?
Användarvisningsbild
Psipo
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 827
Blev medlem: 2007-02-14 20:01

Inlägg av Psipo »

Det är concept art till Guild Wars tydligen. Bilden låg postad i en tråd på conceptart.org (tror jag att det heter).

Jag gissar att vi inte kan använda den. :)

http://www.conceptart.org/forums/showthread.php?t=74118
Mikael
Admin
Inlägg: 5168
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Vi kan väl fråga?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 7414
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Annars så gillar jag bilden i EA spelarbok av klomullen med torn! Inte lika spektakulär men den känns ...realistisk, fast det rör sig om en jätteskölpadda med en träkoja på ryggen.
Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2517
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Sammanfattning - 2007-10-25

Förslag

• Jag tänker mig mkt långa, djupa, släta sandstränder. Långgrunt. Starkt tidvatten. Sköldpaddorna lägger sina ägg här. Människorna skyddar dom.
 • • Lite mera tankar om sköldpaddorna (som jag tyckte var det tuffaste som fanns när det begav sig (och det sitter väl lite i ännu...))

  Kusten har också väldiga vassvidder, förrädiska sandbankar som flyttar på sig, längre in slamslätter och vattensjuka flodängar, konstanta översvämningar mm. En klomul är helt enkelt oöverträffbar som transport här.
  På handelsplatserna (i skuggiga och välbevakade algsidentält) säljer de finaste köpmännen verkliga skatter; sköldpaddsägg i slemfyllda kalkstenskar. Bredvid står fläktarslavar och äggmödrar som ser till att den optimala temperaturen hålls konstant.

  • De lokala furstarna håller sig med specialutbildade dykare, sk skalborrare, vars uppgift är att ta sig fram till fiendeklomuler, borra hål i skalet och fylla det med salt. Detta får de sävliga och lugna djuren att löpa amok, med stor förödelse som följd.
• Kanke lite sydenglands kust. Små öar en bit ut med borgar på som bara går att nå under ebb, och tidvattnet kommer fort.....

• Själv ser jag Klomellien lite som Trakorien, alltså en väldigt dynamisk men liten region som trots mäktiga inrikesmakter inte påverkat omvärlden nämnvärt.

• Regionen är en löst sammanhållen statt som styrs av den Klomelliska Unionen. Det är handelsstadens Mercanas handelsråd som står i spetesen för unionen. Unionen styrs i övrigt av 11 rådsmedlemmar som alla representerar en region, ett folk eller annan makt som ev en eller annan orsak är av betydelse för Klomellien. Mest uppseendeväckande i omvärldens ögon är att orchhövdingen Gaaurk förlänats en plats i rådet. De 11 rådesmedlemmarna och deras respektive regioner ligger ofta i krig med varandra och intrigerna tycks vara den viktigtigaste ingridiensen vid rådsmötena.

• Klomellien grundades av joriska oliktänkare som flydde Jorpagna under 800-talet fO. Redan då var klomellien befolkat av främst svartfolk, men även flera starka vargmannastammar. Klomellien drabbades nästan inte alls av 3:e konfluxen och en säregen blandkultur frodades därför i Melashbergens skugga. Under en tid var Klomellien något av en vallfärdsort för nekromatiker och det finns en mängd förfallna akademier från den tiden.

• Klomellien ligger väl skyddat bakom en väldig bergskedja och det är sannolikt anledningen till att riket aldrig spelat någon roll i historien eller alls märkts av. Det och inre stridigheter. Klomellien genomskärs av floden Maure. Floden mynnar ut i Gryppas vik vid staden Mervcana som klyvs av den. Stadens norra bank erövrades av piraten Gryppa Gultand och såldes till Magilre.

• Landet har ingen enhetlig religion utan en mängd gudar tillbeds, som exempelvis Olem den late, som tros vara djupt uttråkad av sina skapelser varför dess tillbedjare gör allt de kan för att roa Olem. Avarter av såväl Lysande vägen och Aesirsyrkan återfinns inom rikets gränser.

• Lite idéer till "de 101" magiakademiernas stad (ej mina citationstecken)
 • 1) Stadens furstesläkt har länge varit mecenater till flyende magiker från hela Ereb. Särskilt Nya Arno har varit en flyktväg från Caddo för magiker. I anslutning till furstepalatset ligger därför ett komplex av universitetsbyggnader och magiteoretiska instiutioner. Det är ingen som riktigt har ordning på hur många fakultet som finns där, och man brukar tala om "de 101" akademierna, trots att det varierar högst markant hur många magiker som bor där. Citationstecknen kommer sig av att ingen vet hur många fakultet där finns. Egentligen bor där nog inte mer än runt hundra magiker. (Fortf. hög siffra)

  2) Staden styrs av adelssläkter, vissa uråldriga, med en förkärlek för mystik, ockultism och magi. Det går inte att ha inflytande i staden utan att vara med i ett av de "etthundra och en" mystiska sällskap och magikerordnar som finns i staden. Citationstecknen beror på att vissa av dessa mystiska ordnar bara är hedersordnar utan innehåll, medan andra sysslar med politiskt ränkspel, och bara en handfull lär faktiskt ut magiska skolor.

  3) Staden styrs magokratiskt, från något hundratal ("etthundra och en") torn som är uppsamlingspunkter för stadens magikeradel. Ett dussin släkter, där alla underhåller åtminstone ett par magiker, styr staden från något dussin torn vardera. Kampen om kontroll över staden och över de strategiska tornen är en evig prestige- och maktkamp mellan släkterna. Tornen är även provosoriska laboratrium och studiekammare för de aktade magikerna, som ständigt försöker komma på nya sätt att använda sin konst för släktens fromma.
• Vad jag gärna ser är att man tonar ner alla "miniriken". Ett minijorduashur, ett minijorpagna, ett minisvartfolksland, ett minicaddo, ett minihalvlängdsrike m.m. Inte så spännande. Om man istället utgår från ovan nämnda idé om att det snarare än furstar (som i ett medeltida Italien) som styr olika regioner och ständigt krigar kan man istället låta kulturen vara ganska homogen men ändå behålla stora skillnader i styre och liknande.

• I EA nämns silver som en naturtillgång. Tycker det känns som en vettig tillgång för Klomellien.

• Ser gärna svartfolket i Birkho som en rejäl böld i arslet på de övriga "staterna", och som tvingar fram svettpärlor i pannan på varje klomellisk ämbetsman när de förs på tal. Klomellerna skulle ge vad som helst för att få bort dem, de är en skam för hela regionen och tillför absolut inget (mer än oxflugor och elände) men staden är utomordentligt väl befäst och svartfolken många till antalet. Därtill ännu inre oenigheter och intriger de övriga emellan som Didra skriver, och svartfolken sitter där de sitter.
(Skamen ökas ännu av att de övriga klomellerna ibland tvingas förhandla och jämka med packet)

• Tänker mig att kust och flodområdena var "obebodda" innan landet koloniserades. Ingen vågade sig nära de äggsjuka sköldpaddorna. Dvärgar,svartfolk och vargmän var inte heller naturliga kustfolk. Nybyggarna tämjde dem och blev mästare av kusterna och floden. Inlandet, bergen och skogarna styrs fortfarande av vargmän, orcher och dvärgar. Sköldpaddorna sköter också handeln på floden, där båtar inte kan passera pga svåra terrängförhållanden som sköldpaddorna klarar utmärkt. Dvärgarna m.m är alltså beroende av kustfolket för att transportera ut sina varor och dessa gnuggar sina händer över de fina inkomster de gör med handeln.

• Framträder en bild av ett land där de riktiga klomellierna(människor och till viss del halvisar) styr genom att sitta inne med nycklarna, handeln och kontrollen över kusten(kontakten med omvärlden) och floden(landets pulsåder) men egentligen har den militära makten att styra alla regioner förutom de egna. Alla vet detta och i de möten("rådsmöten"?) man har några ggr/år är det ett politiskt ränksmideri utan dess like, men man håller sig oftast lugn då man annars blir bojkottad.

• Orcherna är fortf. ett olöst problem. Gillade fortf. tanken att de är relativt accepterade. Men då behöver de något som gör att de accepteras. Silvergruvor är för åtråvärda tycker jag, varför inte kalla på ett korståg och utrota svartisarna. Eller kanske inte.

• Fick en ide, Boris. Kanske det kryllar av svartfolk på andra sidan bergen. På "insidan", just vid brikho har de en tungt befäst bastion. Dock är orcherna här av en ovanligt vettig stam. De tar avstånd från barbarorcherna på andra sidan bergen och skyddar klommellien mot dessa. Detta innebär också att de har ensamrätt på handeln västerut genom brikhopasset. På så sätt är de bomben i kalla kriget. Gå på orcherna och klomellien riskerar bli invaderat av svartfolk.

• Dvärgarna finns i bergen i söder och står för en hel del metall och hantverk som exporteras via sköldpaddorna på floden. Vargmännen finns i skogarna.

• Yes! perfekt. Orcherna är klomellernas skydd mot orcher. Givetvis intogs Brikho av orcherna under blodiga stridigheter, men klomellerna förhandlade strax läget till att passa dem (eller nästan iaf) Orcherstamen är säkert också billigare i drift än legosoldater.

• Funderade lite på Klomelliens stora vargmannapopulation och hur det kan tänkas fungera.
 • Tänkte mig att Klomellien domineras (ur ett vargmannaperspektiv) av typ 4 större stammar. Stamsammanhållningen är stark i Klommellien eftersom individtätheten är så stor. Flockarna inom stamen är helt självständiga, men det existerar en stark inbygd förståelse, liktänkande och respekt mellan flockar av samma stam.

  Vargmännen har sina vinterläger på nordsidan av Melasherbergen dit också älg och bergssvin sökt sig i stora mängder i lä för översvämningar och frostdränkta stormar nere på lågländerna.
  På vårarna tar de sig genom passen i Karkazra och Pinhake Klyft ner till Klomellien. Många flockar söker sig till Baxardeltat där de frossar på klomulägg, en oerhört näringsrik föda. En enda ägg-gömma kan hålla en hel flock mättad under sommaren.

  Till de största stammarna hör den inflytelserika och oskygga svartsnöstruparnas stam. Svartsnöstruparna utför under vintern snabba och skickliga räder mot handelskaravaner på vägarna kring staden O, och somrarna tillbringar de i sina revir långt inne i landet där de fiskar djupmal och vattenorm, och handlar med de klomelliska bosättningarna längs flodstränderna.

  Förhållandet mellan klomellerna och svartsnöstruparnas stam är väldigt bra och från klomellisk sida ser man det som en allians. Varmännen känner inte till dylika begrepp och det som ytterligare försvårar det hela är att det inte finns något överhuvud för vargmännen utan varje flock är sin egen och agerar enligt sitt eget bästa. Alla försök av klomellerna att rikta in sina understöd och förhandlingar mot en viss drott har resulterat i oroligheter och rubbad balans inom stammen, och andra stammar (som tex de stort hatade och äggfrossande vargmännen från den vältade paddans stam) har blivit starkare.
  Det goda förhållandet har dock gjort att klomellerna lever i relativ trygghet från andra vargmän och därtill fungerar svartsnöstruparna och andra likasinnade stammar som effektiva gränsbevakare och buffertar mot fiender och farligheter bakom Melasherbergen.

  För att befästa denna "allians" med svartsnöstruparna har klomellerna instiftat en ambassadörspost för vargmännen. Den innehas av Grimvite, en gammal drott från Kushu-flocken, troligtvis infångad i tiderna, men numera helt insatt och engagerad i Klomelliens och vargmännens politik. Han sitter i rådet i Melorgh tillsammans med handelsmagnater, småfurstar och träsktribuner, iklädd björnpäls och grottsvinsbetar. I Klomellien går han under titeln ”Stordrott och generalissimus öfver de djuriska halvfolken uti Klomelliens land”
  I svartsnöstruparnas stam är han en kuriositet och kallas Hezzrah-Assalak ( = Någon som är lite virrig och sitter på rumpan så att svansen blir krokig) Vargmän från andra stammar vet knappt vem han är, och inte ens i sin egen flock har han någon makt då de sedan länge utsett en ny drott. Han respekteras dock ännu i sin flock och de håller alltid ett rovpack på en handfull krigare i Melorgh som hans hird.

  Framtiden för förhållandet mellan klomeller och vargmän är dock ovisst då svartsnöstruparnas stam kraftigt reducerats den senaste tiden. Det är oklart varför, endel talar om motattacker från uppretade maktfraktioner i staden O, andra om skabbpest eller ökat inflytande från svartfolk i Nålhålspasset i Melasherbergen.
  Trots att Baxarslättens flanker numera bevakas av klomelliska fyrtorn blir vargmännen från den välta paddans stam allt fräckare i sina räder mot de dyrbara äggmarkerna.
  Därtill börjar Grimvite bli allvarligt gammal och sjuk, och trots att hans makt endast är symbolisk på sin höjd, är det få klomeller som vet det, och hans kunskap och insikt är ovärderlig för de klomelliska diplomaterna.
Frågor

• Ska ledaren i Brikho vara en människa, en mänsklig marionett, en halvorch eller en orch?

Officielt

• Namnet "Klomellien" kommer från en saga med hjälten Klomul i huvudrollen...

Beslut

(inget)
Mikael
Admin
Inlägg: 5168
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Spelknepe skrev: • Klomellien ligger väl skyddat bakom en väldig bergskedja och det är sannolikt anledningen till att riket aldrig spelat någon roll i historien eller alls märkts av. Det och inre stridigheter. Klomellien genomskärs av floden Maure. Floden mynnar ut i Gryppas vik vid staden Mervcana som klyvs av den. Stadens norra bank erövrades av piraten Gryppa Gultand och såldes till Magilre.
Maleshebergen skall vara en låg bergskedja enligt texten, men i sydöst tycks den nå över 1000 meter enl. topografin. (Vilket är lågt för Altor)
Att det inte är en hög bergskedja betyder inte att den inte är besvärlig av andra orsaker.
• Lite idéer till "de 101" magiakademiernas stad (ej mina citationstecken)
 • 1) Stadens furstesläkt har länge varit mecenater till flyende magiker från hela Ereb. Särskilt Nya Arno har varit en flyktväg från Caddo för magiker.

  • Vad jag gärna ser är att man tonar ner alla "miniriken". Ett minijorduashur, ett minijorpagna, ett minisvartfolksland, ett minicaddo, ett minihalvlängdsrike m.m. Inte så spännande. Om man istället utgår från ovan nämnda idé om att det snarare än furstar (som i ett medeltida Italien) som styr olika regioner och ständigt krigar kan man istället låta kulturen vara ganska homogen men ändå behålla stora skillnader i styre och liknande.
Håller med dig att minivarianterna kan tonas ner, men inte försvinna. Så även om Nya Arno borna följer dalkiska seder strikt så gäller inte detta magi ??? Varför inte? Vad säger deras moderkyrka om detta kätteri? Föresten var står det om de 101 akademierna?
Skriv svar