Flygdjur

Kända eller nämnvärda karaktärer i Ereb Altor. Allt från elaka svartalfshövdingar till fagra alvdrottningar.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 6966
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Flygdjur

Inlägg av birkebeineren » 2011-01-02 22:33

Vilka flygande riddjur används på Altor och hur vanligt är detta?

Gripar i Ransard, inte ovanligt men en relativt ny företeelse och endast av ett fåtal elitkrigare (eller hur Fafnir?)

Hippogriffer i Akrogal, inte altför ovanligt och sedan lång tid tillbaka i historien.

Andra? Flygödlor i Samkarnas djunglar? Nidland?

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2038
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2011-01-02 23:42

Det föds upp gripar som aldrig förr, enligt källorna, men ja. I det stora hela så är det fortfarande en försvinnande liten företeelse.

Flygödlor är relativt ovanliga, så jag antar att de inte förekommer särdeles ofta heller som riddjur.

Pegaser tycks, baserat på äventyr och liknande vara vanligast bland alver, men även där en ovanlig företeelse.

Jag antar att flygande varelser är såpass ovanliga att det oftast rör sig om enstaka exemplar, snarare än reguljära styrkor, med ransard och Akrogal som lysande undantag.

Just ja. Det fanns ju nfn slags flygödlor i nidlandboxen också. Även om de ingick i det nidländska krigsmaskineriet så tycks de vara ganska få och ganska så mycket...speciella.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Mikael
Admin
Inlägg: 5058
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2011-01-03 09:14

Fafnir skrev:Jag antar att flygande varelser är såpass ovanliga att det oftast rör sig om enstaka exemplar, snarare än reguljära styrkor, med ransard och Akrogal som lysande undantag.
Jo så är det säkert.
Drakherrarna i Cereval flyger drakar (unga framavlade tämjda individer).
Shaguliterna horndemoner.
Sanithsiderna på pälsödlor kanske?
Jag har föreställt mig ett älvfolk som rider på jättelika örnar i en unik kolloni i...östra Ereb någonstans. Kanske ett bergsfolk i Drakryggen som flyger jättekondorer?

Användarvisningsbild
Grisodlar'n
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1382
Blev medlem: 2007-11-09 01:15
Ort: Västerås

Inlägg av Grisodlar'n » 2011-01-03 09:22

Vad sägs om det här?


Flygödlor är stora, flygande reptiler med väldigt vingspann som mestadels påträffas i Soluna och längs med den vidsträckta Drakryggen i Samkarna. I likhet med gripar och hippogriffer så har det hänt att intelligenta varelser lyckats föda upp och tämja dessa flygande rovvarelser. Azkaberah-stammen som lever i södra Pokti är troligtvis de enda i Soluna som systematiskt föder upp och tränar flygödlor. Stammen har sin hemvist bland bergen öster om Al’Zindi.

För att kunna träna en flygödla till att acceptera en ryttare så krävs det dock att djurtränaren är ytterst skicklig och begåvad med en närmast obeveklig vilja. Att tämja en vild flygödla eller att tämja en åt någon annan ryttare är i stort sett omöjligt. Reptilen måste ha präglats på ryttaren sedan kläckningen. Detta gör att det är en extremt svår, årslång process som troligtvis bara kan motiveras av kulturella skäl. Bara att hitta ett ägg kan vara en rejäl utmaning, då ett rede oftast är beläget på en svårtillgänglig plats och skyddat av ett aggressivt flygödlepar. Ett ägg kläcks efter drygt 40 dagar.

Utseende
Flygödlans kraftiga kropp är smutsbrun, försedd med korta ben samt täckt av läderartat skinn. Den har en kroppsvikt på drygt 250 kg (ca 590 skålpund) och dess näbbliknande käft är försedd med små sylvassa tänder. Det första man dock lägger märke till hos en flygödla är de väldiga läderhudade vingarna med ett vingspann på drygt 10 meter (ca 33 fot). Vardera vinge är försedd med en fri klo, som hos vissa fladdermöss. En altorisk flygödla är kroppsligt ungefär lika stor som vår världs utdöda Quetzalcoatlus northropi, men med betydligt kortare hals och bakben.
Det andra man garanterat lägger märke till är flygödlan oerhörda stank. Odören är såpass stickande stark att man inte har något problem att upptäcka den inom 30 meters håll. Det är okänt bland lärde varför ödlan stinker så fruktansvärt, men det finns några teorier. En populär sådan är att stanken är en slags försvarsmekanism, likt skunkens. En annan teori är att odören signalerar att flygödlan är könsmogen. Båda teorierna verkar ha visst fog då stora rovdjur verkar undvika att ta mogna flygödlor som byte och det är också känt att väldigt unga flygödleexemplar saknar den vidriga kroppsodören.
Flygödlans vidriga mysk är ett effektivt medel för att repellera rovvarelser med gott luktsinne. Vätskan kan utvinnas från reptilens myskkörtlar beläget kring dess anus.

Uppträdande
Flygödlan är primärt en asätare som letar efter sin föda under dagtid. Den har dock setts jaga ensamma däggdjur av mindre storlek. Vilda flygödlor brukar oftast sväva i cirklar likt gamar, med hjälp av termikvindar. Nätterna spenderar den högt beläget, i reden på platåer, i skrevor eller andra håligheter bland berg. Den är känd för att vara extremt aggressiv och ettrig nära sitt rede, och drar då sig inte för att anfalla humanoider eller andra större varelser.

Mikael
Admin
Inlägg: 5058
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2011-01-03 10:12

Bra.
:D
Jag har låtit några orchklaner använda flygödlor som riddjur för spaning i Mörkretsberg. Svartfolk har nog lättare för stanken också.
Hur påverkar poktiska flygödleryttare de interna och externa konflikterna i Pokti?

Användarvisningsbild
Grisodlar'n
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1382
Blev medlem: 2007-11-09 01:15
Ort: Västerås

Inlägg av Grisodlar'n » 2011-01-03 12:03

Mikael skrev:Bra.
:D
Jag har låtit några orchklaner använda flygödlor som riddjur för spaning i Mörkretsberg. Svartfolk har nog lättare för stanken också.
Hur påverkar poktiska flygödleryttare de interna och externa konflikterna i Pokti?

Jag skulle tro att flygödleryttarna mestadels används för mindre räder mot karavaner och isolerade byar, till rekognoscering, som budbärare, skrämseltaktiker, etc. Med tanke på hur mycket möda det krävs för att föda upp flygödlorna, så utgör de nog inte en större del av Azkaberah-stammens styrkor. Däremot så spär domderandet av flygödlorna på stammens redan stora aura av mystik och makt. De sägs ju vara barn till Guden-Med-Tusen-Munnar, Han-Som-Vandrar-I-Kött, Al’Zindi-regionens grymma kannibalgud. Bland många av stammarna i området så ses flygödlorna som en slags dödens budbärare, en psykopomp. Att se flygödleryttarna i aktion torde skrämma många vidskepliga motståndare på flykten.

Hur detta påverkar konflikterna i det kaosartade Pokti får vara osagt. Azkaberah-stammen torde vara dominerande runt Al’Zindi, men de kanske leds av en skock veritabla galningar, en grupp heliga blinda män som beordrar militära aktioner enligt någon rituellt lotteri?

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2038
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2011-01-03 13:48

Tydligen nyttjar även Vicotnic vanliga flygödlor. (Nidland, Kampanj s32), något som förvisso sannolikt är okänt i ereb 610e.O. Däremot tyder det ju på en naturlig population av flygfän i Nidlands omedelbara närhet. Grynnerbergen eller Kalmurri-Akrogal?

De stora Carnavriobestarna är särskilt framavlade och kan därför lämnas därhän i de kommande beskrivningarna. Annat än kanske som en "teaser"?

"Över grynnerbergen har rapporterats om stora flygande bestar. Det är osäkert om huruvida dessa rapporter är sanningsenliga och vidare, baserat på de föga utömmande beskrivningarna, svårt att artbestämma de samma. Det skulle i sådanafall kunna röra sig om ett större exemplar av flygödlan, men lika väl vara en av de yngre cerevaliska drakarna eller någon hitills okänd art. För detta dokuments fullständiga utömmande nämns dessa rapporter dock bara som en osäker notis."

För öppenhetens skull kanske kan nämnas att;
Enstaka exemplar har observerats i Kardbergen och Mörkerbergen. Detta talar dock inte för att några egentliga populationer kan härledas därifrån. Rubeius presenterade en tes om att flygödlorna i vissa fall och av okända anledningar kan företa sig långa förflyttningar. Något som dessa rapporter skulle kunna tala för.

Och kanske några teorier om ursprung?
Flygödlornas ursprung är vida debatterat. Som vanligt när varelsernas utseende och förmågor nämnvärt skiljer sig från ök och svin uppstår spekulationer om magiska ursprung, gudomliga nycker och flyktingar från kaotiska exitensplan. Oundvikligent har också ett dussintal teorier framkastats gällande avlägsna släktskap med drakarna. Dock måste undertecknad anstå att inga bevis för ovanstående har kunnat frambringas.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6966
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2011-01-04 20:15

Flygödlor och Pokti lät interessant. Poktiska handlare har möjligens via de indre solunska karavanvägarna sålt djur till Nidland som där har börjat användas i Vicotniks krigsmaskineri, förrymda exemplar kan hittas i Grynnerbergen och nere i Labraatiets djupa källare kanske ännu värre saker...

Användarvisningsbild
gtjorgo
Barbisk Hövding
Inlägg: 1061
Blev medlem: 2008-05-24 12:54
Ort: stockholm

Inlägg av gtjorgo » 2011-01-04 22:14

Laabratiet, Huvva!

Men det låter som en god spårning!

Skriv svar