Karta: Nastrôl

Kartor samt kartrelaterade inlägg
Användarens profilbild
Baldyr
Erebosisk Köpman
Inlägg: 314
Blev medlem: 2009-08-02 21:05

Karta: Nastrôl

Inlägg av Baldyr »

För ett par veckor sedan bad jag om hjälp med att skapa en detaljerad karta över munkstaten Nastrôl i Trakorien och fick också en förstoring av projektets karta av projektledningen. (Tanken var att jag skulle markera ut orter och vägar med mera på denna.) Jag noterade dock snart att flera viktiga detaljer (Kargomväggen, Eniaken och floden Quafachas delta) saknades på denna karta, liksom att kustlinjen var helt omritad (varpå ca 15% av landmassan saknades).

När jag presenterade mina ändringsförslag till kartansvarig fick jag först inget svar, och när jag en vecka senare frågade huruvida mitt förslag var mottaget fick jag intrycket av att det inte skulle bli några korrigeringar. (Jag väntar dock fortfarande på definitivt besked.)

Jag meddelade därmed områdesansvarig om situationen och började knåpa ihop en egen karta. Eftersom jag inte har tillgång till några kartritarverktyg så letade jag istället upp högupplösta satellitkartor över Tibet och började klippa ut lämplig terräng. Kartan är alltså ett kollage av tiotals olika bilder, vilja jag efter förmåga försökt sammanfoga till en helhet. En veckas hårt slit senare ser resultatet ut såhär:

Bild

En högupplöst version i bläck:

Bild

En blyertsdetalj över den centrala högplatån:

Bild

Kartan är alltså långt ifrån helt färdig (vattendrag behöver exempelvis markeras tydligare alt suddas ut, liksom kustlinjen behöver fixas) men det finns begränsade möjligheter att göra ändringar i detta långt gångna stadium. Frågan är om den någonsin kommer att bli helt "färdig"...

Jag har slutligen baserat min karta på den stora färgkartan från Trakorien-modulen samt på detaljkartan över centrala Palamux i Kristalltjuren. Källorna är i vanlig ordning inte helt samstämmiga så jag har fått jämka ihop detaljerna. Givetvis finns det även gott om eget stoff (satellitfotona är verkligen inspirerande), medan annat kommer ifrån reseskildringen i Trakorien-modulen.

Nu tänkte jag börja skriva om Nastrôl, i den mån jag nu kommer att ha någon fritid framöver. Jag hoppas att ingen invänder emot att jag baserar beskrivningen på min egen karta, enligt ovan.

/Baldyr
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Imponerande :) Riktigt imponerande.
Hur fick du ihop det? Med photoshop? Bra tips med satellitbilder :idea:
Användarens profilbild
Baldyr
Erebosisk Köpman
Inlägg: 314
Blev medlem: 2009-08-02 21:05

Inlägg av Baldyr »

leinder skrev:Hur fick du ihop det? Med photoshop?
Blod, svett och tårar? Eftersom jag saknar de rätta kunskaperna så fick jag lägga en hel massa (onödig) tid på arbetet.

Jag använde Paint.NET som är gratis - och som saknar en del nödvändiga funktioner. :x

Notera att just de rätta pusselbitarna först behövde hittas och klippas ut, sedan vridas så att skuggorna faller åt rätt håll, och slutligen fogas samman utan alltför stora skarvar. Det var jobbigare än vad det låter, och mycket tidsödande. (De första fem dagarna letade jag nog bara efter lämpliga formationer till mitt pussel.)

Antagligen borde jag ha använt papper och penna istället, men kartritande är inte direkt min starka sida. Nu blev själva bergsformationerna istället extremt naturtrogna (och detaljrika - jag har kollat så att skalorna stämmer) om än onödigt plottriga. Man kanske skulle kunna framhäva vissa element och tona ned andra när man framställer en "färdig" karta. Fast jag vet ju inte ens om den kan användas till projektet. (Det går ju inte att bara klistra in den på den befintliga kartan, om man säger så.)

/Baldyr
Senast redigerad av Baldyr den 2009-09-27 22:22, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Lider med dig. Papper och penna är inte min sida heller. Och jag svälter efter kunskapen att göra kvalitetskartor till Nidländska reningen. Ska nog kika lite på att pussla ihop pusselbitar av satellitbilder.
Ludumas
Felicisk Råttfångare
Inlägg: 1
Blev medlem: 2009-09-28 06:40

Inlägg av Ludumas »

Hej, detta är mitt första inlägg men jag gör det efter att ha läst här på forumen under en lång tid.

Jag tänkte komma med lite kommentarer kring de här kartorna, mycket eftersom jag är intresserad av både kartografi och geografi men även lite geologi (mest som en bieffekt av andra studier).

Tyvärr, måste jag säga, så måste jag säga att jag har lite svårt för kartorna. Detta består mycket i att jag ens har svårt att se att de är kartor :-( – satelitbilderna som du använt för att klistra samman bilden är av olika färg och skuggor på berg och dalar stämmer inte alltid överens. Det vore också bra om du kunde få in lite färg till havet så att det är lättare att se vad som är vad.

Du bryter mot en hel del fysikaliska lagar genom att låta floder rinna uppför berg, längsmed bergskammar och tvärs igenom bergsmassiv, detta är ganska generellt i hela bilden.

Kust och berg verkar inte ha påverkat varandra, vilket gör att erosionen verkar vara frånvarande i Nastrôl: jag skulle speciellt vilja peka på den översta delen av halvön där en vid dal skär tvärs igenom landet och skapar höga snötäckta (?) berg som direkt åker ned i havet. Likaså gäller på samma halvös västra sida – i och med att området öster om bergen är en högplatå så måste havet vara tämligen lutande uppåt från området kring HOXOH upp mot Nastrôls västkust för att en sådan kustlinje skall kunna vara möjlig.

Jag skulle också gärna ha en förklaring till varför floderna här och där sväller till ofantliga breddar för att sedan (efter ihopflytande!) gå till minimal bredd. Jag har aldrig förut sett fenomenet att en bred flod + en till bred flod = en mycket smalare flod, och att floden också sedan vid utflödet i havet blir smalare än vad den varit sedan källorna är också mycket märkligt.

Om jag skulle ge lite konstruktiv kritik så skulle det vara att arbeta på erosionen, titta på kartor från vår värld hur berg och floder flyter samt kanske arbeta mer med photoshop och andra mer avancerade program. GIMP är gratis och trevligt, finns för Linux, Windows och MacOS – rekommenderas varmt.

Slutligen skulle jag vilja komma med en brasklapp om kartan från modulen Trakorien: Jag skulle gärna vilja läsa lite mer om gravitation och erosion på Paratorna eftersom sjön där har två utflöden i havet – försök hitta det på jordgloben! :)
Användarens profilbild
Brior
Fårodlare
Inlägg: 480
Blev medlem: 2007-01-27 15:34
Ort: Uppsala
Kontakt:

Inlägg av Brior »

Ludumas skrev: Slutligen skulle jag vilja komma med en brasklapp om kartan från modulen Trakorien: Jag skulle gärna vilja läsa lite mer om gravitation och erosion på Paratorna eftersom sjön där har två utflöden i havet – försök hitta det på jordgloben! :)
Jag finner det icke ringa besvärande att behöva förklara sådana elementa, herr Ludumas, men eftersom ni uppenbarligen är nyanländ från obilda land så ska jag avstå välmotiverade paratorniska tillmälen och upplysa eder med andre fåvetske:

Malossisjöns två avflöden kommer sig av världsklotets rundning. Ytan på en sjö av någon storlek blir genom denna rondör buktande mot mitten som därav vill höja sig något över kanterna. På samma sätt som billig frisyrtalg (jag är säker på eder erfarenhet därav) plägar rinna såväl över näsa som längs öron och även ner i nacke kommer vattnets fluidum nu att söka sig mot lägre delar på ömse sidor av mitthöjden. Gives ett utlopp i söder och ett i norr så flyr givetvis vattnet genom det närmaste. Dessvärre har försynen sällan utrustat våra vattensamlingar så rikt - därav edra rudimentära observationer med vidhängande slutsatser.

Med utomordentligt överseende
Byntrus Byntrus da Galli
Syntaldicus Aggregorius
Kejserliga Akademien i Tricilve

Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

*fniss* :lol:
Användarens profilbild
Baldyr
Erebosisk Köpman
Inlägg: 314
Blev medlem: 2009-08-02 21:05

Inlägg av Baldyr »

Ludumas skrev:Jag tänkte komma med lite kommentarer kring de här kartorna, mycket eftersom jag är intresserad av både kartografi och geografi men även lite geologi (mest som en bieffekt av andra studier).

Tyvärr, måste jag säga, så måste jag säga att jag har lite svårt för kartorna. Detta består mycket i att jag ens har svårt att se att de är kartor :-(
Jag förstår din ståndpunkt med tanke på dina kunskaper, vilka jag alltså saknar. Din röst på papperskorgen är noterad.
Ludumas skrev:satelitbilderna som du använt för att klistra samman bilden är av olika färg och skuggor på berg och dalar stämmer inte alltid överens. Det vore också bra om du kunde få in lite färg till havet så att det är lättare att se vad som är vad.
Vad gäller färger så stämmer det givetvis att ett kollage inte blir helt synkroniserat vad gäller färgsättning. Jag har dock gott hopp om att kunna korrigera mycket av färgproblemen. Annars kanske man kan ta bort färginformationen och bara fokusera på likartad ljus/kontrast.

Vidare vad gäller olika färger så förekommer just sådana färgskiftningar (vilja jag antar helt enkelt beror på olika bergarter) i Tibet. En detaljstudie av kartorna jag använde rekommenderas enbart för skönhetsupplevelsen!
Ludumas skrev:Du bryter mot en hel del fysikaliska lagar genom att låta floder rinna uppför berg, längsmed bergskammar och tvärs igenom bergsmassiv, detta är ganska generellt i hela bilden.
Det är i så fall olycksfall i arbetet och en del vattendrag behöver dessutom raderas (just för att de inte passar in i kollaget). Jag har inte kommit så långt och Tibet verkar vara nedlusat med just vattendrag (vilket jag f ö inte visste innan).

Däremot finns det garanterat inga floder som rinner längs med bergskammar, eftersom jag endast undantagsvis lagt till ett vattendrag för att binda ihop befintliga vattendrag på originalbilderna. I så fall är det en synvilla som beror på ljus/skugga.
Ludumas skrev:Kust och berg verkar inte ha påverkat varandra, vilket gör att erosionen verkar vara frånvarande i Nastrôl: jag skulle speciellt vilja peka på den översta delen av halvön där en vid dal skär tvärs igenom landet och skapar höga snötäckta (?) berg som direkt åker ned i havet.
Det finns som bekant inga kuster i Tibet varför jag inte heller hittat modeller för kustnära berg (i samma skala/färgskala). I övrigt är jag inte helt säker på vad du åsyftar, så jag säger inte att du har fel.
Ludumas skrev:Likaså gäller på samma halvös västra sida – i och med att området öster om bergen är en högplatå så måste havet vara tämligen lutande uppåt från området kring HOXOH upp mot Nastrôls västkust för att en sådan kustlinje skall kunna vara möjlig.
Jag är inte helt säker på om jag följer din tankegång men det är antagligen just så jag har tänkt mig. (Rimligen?) Kustlinjen är dock inte färdig och just höjden borde kunna markeras med skuggning. (Jag förställer mig en del höga kuster. Se för övrigt Trakorien-tråden för fler detaljer om hur jag föreställer mig terrängen.)
Ludumas skrev:Jag skulle också gärna ha en förklaring till varför floderna här och där sväller till ofantliga breddar för att sedan (efter ihopflytande!) gå till minimal bredd. Jag har aldrig förut sett fenomenet att en bred flod + en till bred flod = en mycket smalare flod, och att floden också sedan vid utflödet i havet blir smalare än vad den varit sedan källorna är också mycket märkligt.
Det kan ju påpekas att jag i stort sett inte har ritat några vattendrag själv, utan enbart markerat befintliga vattendrag (annars hade de i många fall inte varit tydliga nog). I ett par fall har jag copy/paste bitar av befintliga vattendrag för att länka ihop andra. I ett annat fall måste flodfåran varit så smal (!) att den inte syntes över huvudtaget, varför jag ritade dit en mera markerad linje. Just bredden på vattendrag är dock en detalj som relativt enkelt kan åtgärdas om det visar sig vara av avgörande betydelse.

Vad gäller förklaringen du eftersökte så ligger den antagligen i hur djupt vattnet är på en given punkt längst vattendraget. Om det rör sig om en grund vattensamling blir vattendraget bredare, och om det rör sig om en djup fåra så blir den smalare. Sedan avgör väl klipporna runtomkring vilken bredd vattendraget har och inte vattenvolymen, och där mycket vatten pressas igenom en smal passage bildas förmodligen en stark ström eller en fors (om terrängen dessutom sluttar). Fast du vet säkert bättre. Ta dock gärna en titt på originalbilderna för exempel.

Sedan rör det sig knappast om några större floder utan snarare om mindre vattendrag. Den största (som rinner ut havet i öster) kanske skulle kunna kallas älv?
Ludumas skrev:Om jag skulle ge lite konstruktiv kritik så skulle det vara att arbeta på erosionen, titta på kartor från vår värld hur berg och floder flyter samt kanske arbeta mer med photoshop och andra mer avancerade program. GIMP är gratis och trevligt, finns för Linux, Windows och MacOS – rekommenderas varmt.
Din kritik är givetvis högt värderad då du inte bara sprider en massa åsikter omkring dig. Den blir också svårare att avfärda summariskt.

Jag inväntar dock någon form av besked från projektledningen innan jag fortsätter fila på detaljerna, alternativt kasserar alltsammans. Det var förmodligen en dålig idé från första början och ett fullständigt slöseri med tid och arbete. Problemet är ju annars att det saknas detaljerade kartor över just Nastrôl, men jag är inte så säker på att jag är så lämpad för uppgiften att försöka skapa dylika heller. (Du kanske vill göra ett försök själv?) Antagligen strandar hela projektet här för min del...

/Baldyr
Användarens profilbild
Baldyr
Erebosisk Köpman
Inlägg: 314
Blev medlem: 2009-08-02 21:05

Inlägg av Baldyr »

Här är ett bra exempel från satellitfotona, både vad gäller variationen i färger/bergarter och flodbredder - och på hur vacker naturen faktiskt kan vara.

Bild

Den uppmärksamme hittar givetvis formationen i mitten på min karta. (Den var alltför vacker för att kunna undkomma min blick. Det kanske inte var det bästa valet, men jag kunde alltså inte motstå frestelsen.)

/Baldyr
Användarens profilbild
Baldyr
Erebosisk Köpman
Inlägg: 314
Blev medlem: 2009-08-02 21:05

Inlägg av Baldyr »

Och här är förlagan till "högplatån", även om den förmodligen blir mera bevuxen i min tappning.

Bild

Notera förresten att alla bilder är spegelvända i förhållande till mitt kollage.

/Baldyr
Användarens profilbild
Baldyr
Erebosisk Köpman
Inlägg: 314
Blev medlem: 2009-08-02 21:05

Inlägg av Baldyr »

Jag gjorde en snabb skiss över topografin i Nastrôl, så som jag har tänkt mig den enligt mitt kartförslag. Jag kan inte riktigt se problemen som Ludumas tog upp, men det kanske finns fler åsikter?

Bild

Visst har mitt kollage problem, till att börja med att det är hopklipp från satellitfoton :roll:, men jag har alltså aldrig haft för avsikt att projektet ska publicera bilden i råform, så att säga. Jag föreslår istället att vi i så fall kör kartan genom lämpligt filter, alternativt har en svartvit karta istället. (Jag går nog inte ens med på att visa det högupplösta originalet, över huvudtaget. :oops: Det har aldrig varit meningen, från första början.)

Ett förslag till vad de olika färgerna skulle kunna motsvara i höjd över havet:
  • blått: 0 m
    mörkgrönt: 0-100 m
    ljusgrönt: 100-300 m
    gult: 300-700 m
    orange: 700-1200 m
    rött: 1200-1800 m
    brunt: 1800-2500 m
    svart: >2500 m
Rimligt?

/Baldyr
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Låter bra detta. Då jag själv har dålig koll på kartografins magiska värld så vill jag bara säga dina satelitfoton såg bra ut enligt mig.
Kanske att de fel som uppstod kan fixas med typ paint?
Användarens profilbild
Baldyr
Erebosisk Köpman
Inlägg: 314
Blev medlem: 2009-08-02 21:05

Inlägg av Baldyr »

gtjorgo skrev:Då jag själv har dålig koll på kartografins magiska värld så vill jag bara säga dina satelitfoton såg bra ut enligt mig.
Kanske att de fel som uppstod kan fixas med typ paint?
Jag är väl inte helt nöjd själv, men då är mitt "satellitfoto" också ett utkast än så länge. (Jag antar att det är lika bra att invänta någon sorts officiellt godkännande innan jag lägger ned mera tid på det dock.) De fel som jag redan känner till kommer givetvis att rättas till, liksom annat som kan visa sig vara fel. En del detaljer har inte ens tillkommit ännu, så som den definitiva kustlinjen med tillhörande skuggning. Vissa saker kan dock vara knepigare att lösa än andra, och någonstans går det en gräns där det är lika bra att börja om från början. (Det är dock inget alternativ för mig, men någon annan får gärna skapa en karta för min del.)

/Baldyr
Användarens profilbild
Brior
Fårodlare
Inlägg: 480
Blev medlem: 2007-01-27 15:34
Ort: Uppsala
Kontakt:

Inlägg av Brior »

Jag fick en tidig version av Baldyrs karta för påseende någon vecka innan den lades ut här men hann inte reflektera över den och skickade av en slump kommentarer ungefär fem minuter innan Baldyr publicerade, dvs vi gick om varandra.

De invändningar jag skickade var dock lite av samma typ som Ludumas om jag förstått honom rätt och jag tror mig nu kunna sätta fingret på det som bekymrade mig: Jag fick helt enkelt ingen känsla för landet, dvs kunde inte göra mig en bild av att vandra genom det. Jag tror att det mest beror på bergens sträckning eftersom de förefaller sakna ett naturligt samband med kustlinjen och floderna. Antagligen är detta ofrånkomligt med den använda tekniken att kopiera in befintliga bergstrakter och kan inte korrigeras utan en omritning.

Mitt förslag till Baldyr: Bekymra dig inte så mycket om bergen om du inte vill rita om utan skriv vidare utifrån de övergripande höjdkurvor du har lagt in på topografikartan (den färgglada du lade ut sist) vilka jag tycker är helt OK. Höga berg i nordväst, kulliga odlingsmarker vid Balgumél, en högplatå centralt etc låter bra. Vad gäller att floder smalnar av och breddas så är det väl inte konstigare än att de här och där rinner ut i en naturlig dal och då bildar en långsträckt sjö innan de smalnar av igen i brantare flöden - jämför med en karta över norrlandsälvarna. Däremot kan de förstås inte korsa en bergskedja men väl rinna igenom en klyfta eller varför inte ta en sväng under jord.
Användarens profilbild
Baldyr
Erebosisk Köpman
Inlägg: 314
Blev medlem: 2009-08-02 21:05

Inlägg av Baldyr »

Brior skrev:De invändningar jag skickade var dock lite av samma typ som Ludumas om jag förstått honom rätt och jag tror mig nu kunna sätta fingret på det som bekymrade mig: Jag fick helt enkelt ingen känsla för landet, dvs kunde inte göra mig en bild av att vandra genom det. Jag tror att det mest beror på bergens sträckning eftersom de förefaller sakna ett naturligt samband med kustlinjen och floderna. Antagligen är detta ofrånkomligt med den använda tekniken att kopiera in befintliga bergstrakter och kan inte korrigeras utan en omritning.
Min egen närvarokänsla är förvisso påtaglig vad gäller mitt kollage, men det kan ju bero på att det är jag som har skapat den. En vanlig karta av rollspelstyp ger mig däremot ingen som helst närvarokänsla.

Återigen måste jag påpeka att jag inte har placerat floderna själv, utan de fanns där redan på satellitfotona. Jag kan inte se hur floder ska kunna rinna naturligare än det, men om det ser fel ut så är det givetvis ett problem.
Brior skrev:Bekymra dig inte så mycket om bergen om du inte vill rita om utan skriv vidare utifrån de övergripande höjdkurvor du har lagt in på topografikartan (den färgglada du lade ut sist) vilka jag tycker är helt OK.
Det jag förmodligen skulle kunna göra är att ta mitt högupplösta original och göra om den till höjdkurvor istället. Då kan jag ju tolka fritt efter min egen inre bild av hur landskapet ligger (jag kan alltså vandra igenom den i huvudet, till den grad att densamma håller på att spricka av inspiration) samt korrigera eventuella tveksamheter utan att behöva måla dit helt nya bergsformationer. Som en bonus skulle man fortfarande enkelt kunna skapa väldigt fina (enligt mig då) detaljkartor till äventyr och spelmöten vid behov, exempelvis genom de tekniker jag visade prov på i första inlägget.

En rent topografisk karta borde också vara enklare att omvandla till ett format som harmoniserar bättre med projektets kartor i övrigt. Däremot skulle det kräva en hel del arbete och vi får väl se om jag anser det vara mödan värt.

Oavsett liknar själva landet inte alls det som finns på projektets (vad jag förmodar är) officiella karta. Det kan vara ett potentiellt problem som jag gärna skulle vilja diskutera med någon ansvarig. Jämför själv!

/Baldyr
Skriv svar