Nostratiet

Samlingsplats för alla länder och platser
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

birkebeineren skrev:Enligt Aidne-modulen grundas Fristaden 511 eO (s. 55), av egendomslosa zorakiska rymlingar. Sen blir det ett centrum for handeln mellan Caddo och dvargarna Aidnebergen. Ett officiellt årtal med andra ord. MEN det kanns som det ligger lite mera bakom detta. Varfor flydde zorakierna just hit? Hur flydde de, till fots genom ostermarken eller med skepp (i såfall tillhorande hvem? Hur kom dalkerna in i bilden så snabbt? Tror vi kan ana antingen zorakiska caddister eller dalkerna sjalva någonstans har. Vad tror ni?

Ereno etableras efter Fristadens erovring (Aidne s.7), alltså ca 592 eO. På platsen kan det mojligtvis ha legat någon form av samhalle tidigare, precis som det kan ha gjort med Fristaden.

Angående Fristadens namn så hette den Fristaden innan den blev en fri stad under kungen av Zorakin, åtminstonde så har jag alltid tolkat det (kunglig fristad ar val också Fraxinus utveckling).
Jo Fristaden fick väl sitt namn pga alla tjyvar och livegna som där fick börja om som fria. Naturligtvis bygger de på mindre fiskarbyar. Fanns det inte en teori utkastad på forumet hur fristaden blev övertagen av de livegna?
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Betydelsen av Fristaden som staden som gör livegna fria är inte helt unik. I Zorakin (liksom i flera länder i Europa under medeltid) praktiseras seden att"stadsluft gör fri". Detta gäller sk fristäder som köpt sig fria från sina feodala herrar (undantaget kungen). Det innebär att den som stannat i staden i ett år är en fri man. Detta förutsätter givetvis att han eller hon kan försörja sitt uppehälle i staden under 1 år och inte utgör en belastning för staden. I teorin finns således närmare städer att bli fri i. Men adelns arm är lång och ofta mäktig och risken finns att den livegnes herre skickar sina män eller hyrda prisjägare efter rymlingen - detta inträffar dock endast om den livegne har förtörnat sin herre eller är särskilt världefull.

Fristaden låg längre bort så på så sätt var rymlingar säkrare där. Problemet var att ta sig hela vägen dit.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Birke, får jag lite fint bara fråga varför köttbitarna missar en del av Joprpagna/Nostratiet och varför du vill detta?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Mikael skrev:Birke, får jag lite fint bara fråga varför köttbitarna missar en del av Joprpagna/Nostratiet och varför du vill detta?
Om jag beratter det kan ju mina Spelare bara logga in och lasa! :(
...meeen, jag kan forsoka kringå det problemet och dela med mig. Måste dock nyktra till forst!
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

birkebeineren skrev:
Mikael skrev:Birke, får jag lite fint bara fråga varför köttbitarna missar en del av Joprpagna/Nostratiet och varför du vill detta?
Om jag beratter det kan ju mina Spelare bara logga in och lasa! :(
...meeen, jag kan forsoka kringå det problemet och dela med mig. Måste dock nyktra till forst!
Stilla min nyfikenhet, skicka en pm/mail. 8)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Utdrag ur mandelmunken Nelvoriks verk ”Imperiets sista dagar”, en ej avslutad text med målet att försöka förstå vad som föregick Kejsardömet Jorpagnas undergång. Materialet finns arkiverad vid Mandelordens lyceum i Argald.
Fodorims fall
Trots att svartfolken var talrikare och mycket mera organiserade än de någonsin varit tidigare borde en samlad insats från de legioner som fanns att tillgå i kejsardömets kärnland kunnat bryta belägringen och hindrat Fodorims förstörelse. Senaten i Grivela verkade dock vara handlingsförlamad i detta avseende och ägnade sig i stället till att debattera några spektakulära mord som nyligen begåtts i huvudstaden.* I tre månader höll Fodorims försvarare stadens murar men slutligen bröt svartfolken genom. Detaljerna kring vad som vidare hände är omtvistade då inga överlevande slapp undan förödelsen, den sista rapporten nådde provinshuvudstaden Taltabinoz samma dag som brandröken kunde synas i horisonten. Horder av svartfolk verkade strida för att döda och inte alls hänfallna åt plundring och förstorelse vilket normalt är stygiernas sätt. En kärntrupp av storvuxna svartfolk syntes också målmedvetet ha sökt sig mot tempelområdet. Vad som låg bakom dessa handlingar och mål har aldrig fått några fullgoda förklaringar utan har antingen avskrivits som tillfälliga yttringar av den stygiska ondskans oberäknelighet, eller getts konspiratoriska orsaker involverande alt från kejserliga soldyrkare till magiker i allians med utomaltoriska existenser. När hjälptrupper äntligen skickades från Taltabinoz återstod inga levande varelser i Fodorim och byggnaderna var jämnade med marken.


Noter:
* Två framstående barûter vid Vattnets tempel och en tjänare vid Academia Magica hade bitits ihjäl av vad som enligt läkare och inkallade besthållare från arenan varit en såkallad "raugon", en insektoid. Den hade under samma natt tagit sig in i de båda stjärntydarnas hem på helt olika håll i staden, och sen letat sig upp i magikerakademins sjunde våning där en efarisk bibliotekarie ensam arbetade. Offren var avlivade med gift, men av förövaren återstod inga andra spår an bitmärken och några underliga träpinnar täckta med små regelbundna ritsar. Morden blev aldrig uppklarade.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Nostratiet är väl en lämplig plats för några mindre flockar av vilda Elefantfåglar?
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Det tycker jag! :D

Och jag skulle vilja slå ett slag för att införa Pansardronten i Nostratiets faunan! :wink:
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Mikael skrev:Nostratiet är väl en lämplig plats för några mindre flockar av vilda Elefantfåglar?
Kanske än hellre förvildade? ättlingar till exemplar från norra ereb som fördes ned under kejsartiden men under Konfluxen t ex bröt sig fria? Mången Jorpangisk furste kanske drömmer om att fånga in dessa fåglar, de lär minst sagt se respektingivande ut i en parad om inte annat?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Här saxar jag lite idéer jag haft om den vita fläcken söder om Nostratiet. Kanske kan flora och fauna dyka upp även i Nostratiet (utan att min variant på Vit fläck för den skull blir satt i sten).
(Inlandet är inte mycket för spannmålsproduktion och domineras av vildmark. Grönsaker, frukt, vin olika gräs, humle och vildkveit (ger grovt mjöl ) är vad som föder halvöns invånare. Skogar som en gång avverkats under Imperiets, och senare riket Brandikas, dagar har växt igen och gömt bortglömda städer och vallfärdsorter.) Där bosättningarna finns idag har dock områden av rullande kullar svedjeredats och betats fram av de strävhåriga gigantmarsvinen (något större än den Kalkländska wombatsen). Kullarna är goda för marsvinsuppfödning, (frukt och vinodlingar, samt några av Erebs största och bästa rökgrässodlingar (kallat "gräs" av användarna vilket ger en lugnande och milt hallicunerande effekt). Landet har några mindra vattendrag som avvattnar halvön vilket blir till vackra höga vattenfall när vattnet kastar sig ut i havet från de vita klipporna.) Det finns dock ingen fisk i vattendragen och nästan inga vattenväxter. Fågellivet (på halvön) är också i hög grad unikt. Längs kusten finns Smalbukad lunnefågel, Gulvit albatros, Stormfågel, fröfink och andra fåglar som även syns i grannländerna. Inåt land är fågellivet sparsamt och begränsas till flera olika svalor, pipare, vävare och myrätare unika för halvön. Befolkningen har lärt sig undvika fåglarn som födokälla då de smakar vidrigt och ofta ger magsjuka. (En klan bland kullens folk har dock lärt sig att förädla de olika myrätarna och piparna till ätbara, om än inte delikata, rätter.)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Tycker absolut vi kan hitta både elefantfågel/panzerdront och stora wombelbater i Nostratiet. Aven garna ovrig fågelfauna. Ett annat djur, faktisk med existensiellt stod i kallorna (Monsterboxen), kan vara den joriska vildgeten.
Torbjörn
Trakorisk Svavelskeppare
Inlägg: 17
Blev medlem: 2009-07-28 09:06
Ort: Göteborg

Hur stort är området Nostratiet?

Inlägg av Torbjörn »

Jag har en enkel kort fråga - hur stort är det område som benämns Nostratiet? Är det så stort att det också fyller upp den vita fläcken på Jorpur halvön?

Eller är det bara det område som på kartan omfattas av den ljusgröna gränsen? Dvs. halvön sydost om Ereno.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Nostratiet ligger norr om Vit fläck Jorpur; mellan Zorakin i väster och Jorpagna i öster; och söder om Aidnebergen och Mörkerbergen.

Se kladdkartani wikin: http://www.erebaltor.se/wiki/Nostratiet

Det gröngränsade området är halvlängdsmännens område Hule

Zorakierna har traditionellt benämt området öster om sitt rike för Östermarken och det upprättade markgrevskapet Östmark kring Fristaden är en del av detta. Hur långt detta Östermarken anses sträcka sig in i Nostratiet är rätt otydligt men kan sägas vara de delar av regionen som zorakierna hävdar interessen.

Nostratiets gräns mot öster och Jorpagna är också den otydlig och skiftar i exakthet beroende på furstekrig och svartfolksräder.

Den stora skogen i norr kan sägas ligga innom Nostratiet men de varelser som eventuellt rör sig här är nog mer upptagna med att överleva än att hävda gränser. Kartografiet i Sterborg kallar förövrigt skogsområdet för Morkmyldre skog efter det i historiska källor omtalade Slaget i Morkmyldre skog.
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Jag får en stark bild av "madmax"-aktig postapokalyps då jag tänker på Nostratiet. Folk i vagnar (tänk hussiternas war wagons) som drar runt nomadiskt mellan ett fåtal resurser och "säkra" områden, Svartfolk som lurar överallt, småskaligt jordbruk, rovriddare drar in från både öst och väst, smuggeltrafik längst kusterna etc.
Lite vilda västern med ruiner i bakgrunden. Folk sluter sig inom storfamiljer, kriminella gäng eller naiva kollektiv, begrepp som stat, konung eller folk är främmande för de som inte kan planera för mer än en dag i taget.


Angripna nostratier i en defensiv vagnsring

Bild

tänk bort handkanonerna.
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

Absolut!!!!! Jag är såld :lol:
Ett fantastisk äventyrarområde av hårdare sort 8)
Skriv svar