Barbia

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Ett förslag till hur ett lands befolkning kan beskrivas:

Barbias folk

Barbier
Bergsfolk (likt Grynnerbergens bergsfolk)



Barbier

Allmänt: Det narguriska folk som bebor nordöstra Erebs högland kallas barbier och deras land Barbia. Detta namn har gett upphov till ordet ”barbar” på jori men då den barbiska kulturen är en av Altors äldsta har betydningen lite med sanningen att göra. Barbierna kallas även det hästridande folket efter det djur som deras nomadliv på de karga grässlätterna är helt beroende av. Som sina förfäder och sina fränder i Nargurs skogar lever barbierna i klaner och endast i undantagsfall bildas stammar. Fostringen, där ynglingar ur en klan lever en tid hos en annan klan, är inte lika utbredt som i Nargur men förekommer i mindre omfång.
Utseende: Barbierna består av både smala, mörkhåriga och grönögda osroghurer och kraftiga, ljushåriga och blåögda noroguhrer. Båda folken är fysisk tåliga, hårdt härdade av det karga klimatet på höglandet. Kläderna görs av renskinn och myskull, samt pälsar under vintern. Barbierna smyckar sig traditionellt med halsband och armband i naturmaterial men på senare tid har silver, koppar och brons börjat förekomma, handlade från södern och östern. Båda könen låter håret växa långt och hänga fritt, männen även skägget.
Uppträdande: Barbierna är ett frihetsälskande folk där ensamheten ute på höglandet värderas högt. Ett mycket självständigt tänkande är typiskt och värderingar som stolthet och ära sätts högt, likaså vänskap och lojalitet. Traditionen är allt och förfädernas vis ändras det sällan på. En djupt rotad sed bland barbierna är blodshämden, dödas en klanmedlem av en annan klan måste detta hämnas med jämnlikt blod från dråparens klan. Det konservativa tänkandet har medfört att barbierna är skrockfulla och även rädda för magi.
Religion: Barbierna dyrkar sina förfäder och sin gudinna A Nhari Guhr. Deras röster finns alla i vinden och på höglandet är den ständigt närvarande. I Barbia finns lite skog och klanerna har således inga fasta Träd för andarna att samlas hos, shamanerna, eller vinderna, har därför en mycket viktig ställning som förmedlare av kunskap. Vattensamlingarna är också sällsynta och Tjärnen delas därför av många klaner. En närmast religiös vördnad för naturen finns hos alla barbier och alverna ses som dens heliga varelser.
Språk: Barbierna talar barbiska, ett språk avledat direkt ur narguri och nära besläktad med central-narguriska dialekter. De få skrivkunniga använder dock inte den prangiska runraden utan en egen rad baserad på det norddvärgiska kardûr och joriska tecken. Den muntliga berättarkonsten är däremot mycket väl utvecklat och historier kan bevaras oändrade gennom hundratals år.


Barbias kulturer

Höglandsnomader
Stadsbor
Habuloner


Höglandsnomader

Allmänt: Den stora majoriteten av barbierna utgörs av höglandsnomader. Dessa följer i sina tät sammanknutna klaner tamdjursflockarna mellan beten och vattensamlingar. De har alltid varit motståndare av ett bofast liv och ser ofta med förakt på stadsbor. Många klaner har dock sett fördelarna med handeln som städerna ger, men att underkasta sig en kejsare är något helt annat. Inga barbier ser sig som undersåtar i söderns betydelse av ordet.
Utseende: Både osroguhrer och noroghurer klär sig likt. På de långa avstånden ute på höglandet är det därför svårt att avgöra en klans identitet och ett sätt att identifiera sig genom klanmärken i form av hästburna standar har därför utvecklats. Myskullstyg används av alla barbier men skinnkläderna varierar beroende på sortens tamdjur.
Uppträdande: Tystnaden och friheten nomaderna bejakar ute på den blåsiga grässlätten beskriver även deras sätt. Klanen och djuren är det viktigaste för levernet men det är i vinden som andarna och Gudinnan finns. En klans medlemmar är jämnlika och då få specialiseringar finns utöver vinderna, och helarna som har hand om både djur och människor, är det endast ynglingar och åldringar, samt havande kvinnor som inte sitter till häst och vallar djuren. Många unga söker ära under de ständiga räderna mot andra klaners tamdjursflockar och även i de blodshämder som de flesta klaner har gående flera stycken av.
Religion: Andarna finns i vinden och det är endast vindorna som med säkerhet kan förmedla deras budskap. Dock inte sagt att den enskilde inte kan bege seg upp på en åskam eller uppsöka ett sällsynt träd för att försöka rådgöra med förfäderna eller höra Gudinnans viskningar. Naturandar finns det också gott om och dessa ges behörig respekt.
Språk: De barbiska dialekterna skiljer sig ändast marginellt från varandra. Några akrogaliska lånord finns i landets östra delar och ett fåtal havsrelaterade ord från habulonernas dialekt har spridit sig rundt Ardibukten. Skrivkunniga höglandnomader är ytterst sällsynta.


Stadsbor

Allmänt: Stadsborna finns inte bara i Barbias enda egentliga stad Babor utan även i de mindre byar som vuxit upp på höglandet. Stadsbor består nästan uteslutet av klaner som blivit av med sina tamdjur och förlorat sina markrevir, samt ättlingar till sådana. Innan städerna fanns hade nomader utan sin klans djur och mark inga andra val än att försöka bli upptagen i en annan klan de hade fostrats i eller gå samman för att bilda krigsflockar. I städerna kan de leva ett nytt liv och försörja sig med hantverk, grovarbete, enklare handel eller värver sig i den ständigt växande Kejserliga Barbiska Armén.
Utseende: Stadsbor kan vara av både noroghurisk och osroghurisk blod. En ny sedvana som kejsar Yddris Yxhammare infört är att alla stadsbor skal bära sitt hår kort, även kvinnor, och män vara slätrakade. Skinn och yllekläder är fortfarande vanligast i det kalla klimatet men sydländska tyger och moder förekommer allt oftare. Som de nargurer de fortfarande är bär alla stadsbor vapen, trots sina oftast fredliga verksamheter.
Uppträdande: Stolta och fria som alla barbier men också extra måna om sina rättigheter som stadsbor. Utan sina klaner har familjen blivit mycket viktigare och även deras nya sysselsättningar som ärsatt nomadlivet. Stadsbor är stolta över sina yrken. De flesta nargurer har ett hederligt sinne och detta har gjort att städerna är rätt fria från tjuvar och olagligheter. Söderns vanor är kända men har i liten grad påverkat de stadboende barbierna, de kan dock anses vara mera toleranta än nomaderna ute på höglandet. Magi är känd men fortfarande fruktad.
Religion: Då stadsborna oftast består av rester från utplånade klaner är andarna svåra att lyssna till. Detta är en ständig källa till oro för dessa barbier och har därför orsakat en mycket stark förlitelse till Gudinnan. Stenstatuetter, inte olika de kasenerna engång reste långt söderut, fast mindre, används i hemmet som ett sätt att vara nära henne. En liten blå kristall är ända utsmyckning.
Språk: Stadsbornas språk skiljer sig lite i uttal från övriga barbiers, men de har ett större ordförråd omkring själva livet i en stad och även eventuella hantverk de specialiserad sig på. Lånord från södern och östern är också vanligare i städerna. De skrivkunniga barbier som finns hittas nästan alla bland stadsborna.


Habuloner

Allmänt: Habulonerna är ursprungligen höglandsnomader som kände havets lockelse och utvandrade till övärlden i Ardibukten. Fiske och enklare handel gör det möjligt för folket att överleva på öarna, men även viss piratverksamhet bedrivs. Något som är oklart i habulonernas historia är hur de överlevde Mörkertiden. De lämnade sina öar och drog till annat land men vart minns ingen längre. Habulonernas nuvarande båtar och de båtar som används av folket väster om Ardibukten har många likheter men utan förfädernas minnen vet ingen säkert om detta är svaret.
Utseende: Habulonerna är alla av noroguhrisk blod men de skiljer sig från sina likar genom att ha gråa ögon. Håret hålls kort och männen bär inga skägg. De smyckar sig gärna med snäckskal och pärlor från havet.
Uppträdande: Habulonerna genomgick en förvandling under exil från Barbia och sina öar. De blev både mer krigiska och ännu mer tystlåtna än övriga barbier, och kan skifta mellan dessa humör lika snabbt som stormen överraskar på havet. När en habulon någon gång talar verkar det ligga någon djupare mening bakom och på något vis verkar de vara ständigt sorgsna, men trygga och stolta.
Religion: Då habulonerna lämnade höglandet och begav sig ut på havet följde deras förfäder med, vinden svepte lika gärna över hav som land och andarna kunde fortfarande vara hos de sina. Under Mörkertiden då habulonerna lämnade Barbias kuster kunde inte länger deras förfädersandar hitta någon ro och begav sig därför till Gudinnan som tog dem i sin famn. När habulonerna senare återvände till Ardibukten visade det sig att denna förlorade kontakt med förfäderna hade skadat dem. De förde sina döda med sig, alla de som under exilen avlidit och inte kunnat hitta någon vila. I grottor ute vid höglandets västra kuster begrovs så dessa balsamerade kroppar för att andarna kanske skulle hitta tillbaka till Barbia och sina klaner. Detta gjorde de alldrig men habulonerna fortsatte att begrava sina döda i grottorna för att åtmintonde de försvunnas minne skulle stanna hos klanen.
Språk: Habulonerna talar barbiska men deras dialekt skiljer sig ut genom att innehålla många ord relaterade till hav och sjöfart samt genom ett annorlunda uttal. Detta härstammar från tiden i exil men inga språkforskara har någonsin försökt klargöra släktskap med andra språk.
Senast redigerad av birkebeineren den 2009-07-22 17:08, redigerad totalt 3 gång.
Användarens profilbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2518
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Superbirke! Vad sägs om att föra in detta i wiki?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Spelknepe skrev:Superbirke! Vad sägs om att föra in detta i wiki?
:)

Ingen annan som vill uttala sig först?
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1759
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

birkebeineren skrev:
Spelknepe skrev:Superbirke! Vad sägs om att föra in detta i wiki?
:)

Ingen annan som vill uttala sig först?
Släng in det i wikin!!!
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Instämmer med föregående talare... :D
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
anders
Dalkisk landsprofet
Inlägg: 1677
Blev medlem: 2007-07-20 15:40
Ort: Ashland, OR

Inlägg av anders »

O ja. Upp med det på Wikin. Utmärkt jobbat, Birke!
Caddo
Den Lysande Vägen

Discord: clerical_error#3473
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Wikifierat det är!
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Hur påverkade Jorduashurs storhetstid Barbia?
Tid: från ca 500- toppen nådd 100 fO, sedan snabbt utför...?
Kolonier: Klomellien och Magilre.

Man hade inte kolonier i Barbia, men borde gjort strandhugg och plundringståg mot de folk som bodde där. Hur gick det till, betalades det tribut till Halle? Vilka spår lämnade jorduashurerna?

Tankar :?:
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Jag tanker mig att det inte fanns några forbindelser overhuvudtaget i ost-vastlig riktning over norra Ereb, denna "vag" oppnades forst med kardiska sjofarare 338 eO (Barbia-modulen). Barbia kontakter osterut, aven periodvis norrut och soderut, men inte vasterut)

Varfor? Något for oss att hitta anledningarna till! :)
Sopodlare
Erebosisk Köpman
Inlägg: 384
Blev medlem: 2007-06-13 21:39
Ort: Kallhäll, Järfälla, Stockholm

Inlägg av Sopodlare »

Kanske hade man inte då de starka skepp vi ser idag? Isberg kan ha varit ett mycket starkare hot? Kulturellt?
A fat man brings a cushion wherever he goes
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Starka skepp tror jag de redan hade under storhetstiden om de tog sig helt ner mot Kopparhavet.

Isberg kanns som en anledning, kanske sammanfoll perioden med en tid då Isherrarna var svaga och klimatet varmare - med foljden att mycket is kalvade loss från Orghin?

Sen kan det fåtal skepp som eventuellt sokte sig forbi den stormpiskade Nordalskusten och over Linns bukt ha fallit offer for tjuger langs Orghins sydspets (som nu fortsatt ar en plåga for jarladomet Krakelid) och alldrig ens tagit sig genom Drakrannan? Jordukaerlarna kanske inte ens visste att om man lyckades segla tillrackligt långt in i rannan oppnade den sig mot sydost och helt nya hav?

Dock tanker jag detta under storhetstiden och inte hur det ser ut i dag; nu tycker jag vi kan hitta jorder både i Mastika Agga, Babor och aven i Masevabukten.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Enligt Barbia så lärde sig Habulonerna att bygga skepp av Jorduashurerna, liksom att det är troligt att Jorduashurerna var de som gjorde det möjligt för Habulonerna att överleva Mörkertiden.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Mikael skrev:Enligt Barbia så lärde sig Habulonerna att bygga skepp av Jorduashurerna, liksom att det är troligt att Jorduashurerna var de som gjorde det möjligt för Habulonerna att överleva Mörkertiden.
Habulonerna uppstod som ett havslevande folk kring 1000 fO, redan innan några nargurer vandrat in i Kard (800 fO) och med tanke på att de från borjan bedrev piratverksamhet kan vi anta att de kunde bygga båtar av något slag. Under Morkertiden vet vi inte vad som hande med habulonerna men många tror att de emigrerade vasterut. Det står inget om att de bosatte sig i Jorduashur men aven jag har tolkat det som att det formodligen var har de overlevde (kanske också bland tjuger i vastra Orghin eller hos trinsmyriena i Trakorien). Sen återvander inte habulonerna till Barbia for 353 eO, alltså efter handelsfolket från vaster dok upp 338 eO (vilket jag tankt kunde vara utsanda från det kardiska handelshuset Norrtraden). Varfor habulonerna forst kom efter kardierna(?) går nog att forklara på något satt men vi kan precis som du foreslår låta havsfolket ha forbattrat sin skeppsbyggarkonst tack vare jordukaerlerna.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Ur Barbia:
Mörkertiden
Det i Ardibukten isolerade sig på sina öar. Det sas dock att folket fortsatte med sina havsresor även i viss utsträckning under Mörkertiden. Kanske uppsökte det utrotningshotade folket fjärran länder och kom att leva vidare där, för att återvända som pirater nästan tusen år senare. Det är den enda naturliga förklaringen till att de överlevde Mörkertiden.
338
...kom ett tidigare okänt sjöfarande folk för att utforska kringliggande land och öppna handel. Köpmännen kom från länder väster om Ardiebukten. De hade snabba och smidiga båtar och förde med sig långväga varor som de erbjöd barbarerna i Barbia.
342
...Babor låg bra till för handeln med det sjöfarande folket från väster. Les Serdel knöt även kontakter med länderna söder om Nargur och Torshem.
353
Som väckta ut graven började habulonfolket anfalla handelsfartyg för att bygga upp sitt eget rike.
363
Habulonernas snabba och smidiga fartyg (av samma slag som de handelsfolket väster om Ardihavet utnyttjade) åstadkom stora problem för Barbia som inte hade någon kunskap om sjöfart och krigsföring till havs.
Västerlandets båtfarande folk visade stor skicklighet i krigsföring till havs, men ahbulonerna var "på hemmaplan" och lyckades genomföra ett framgångsrikt gerillakrig till havs.
374
Prins Thyle från västerlandet...
När man talar om köpmanshusen i Babor benämns Kopparhavs ereber som sydlänningar.

:idea: Får jag komma med följande förslag:
Under mörkertiden utvandrar de flesta habuloner och majoriteten av dem bosätter sig i östra Jorduashur. Här kommer de under Mörkertiden i kontakt med jorduakaerlarna som börjar kolonisera östkusten. (Jorduakaerlarna skickar också enstaka expeditioner ännu längre österut, förbi Barbia, men det är en annan historia.) Av dessa lär sig habulonerna att bygga jordiska långskepp och knarrar. Detta är inget som är kännt idag eftersom habulonerna aldrig talar om det och jorduakaerlarna inte bryr sig om sådant...habulonerna var bara ytterligare en grupp folk som blandades med nybyggarna.

338 kommer Norrtradens handelshus första köpmän till Barbia. De har sedan flera decennier/100 år handlat med Jorduashur. Det är också i långskepp utlånade av Jarl Anund av Halle som de rundar nordtoppen av Erdils huvud och seglar in i Drakrännan för att utforska kusten ända fram till Barbia. Norrtraden etablerar sin nya handelskontakter, men från Halle använder man vid den här tiden långskepp som stannar i Krakelid - (Mastika Agga) - Babor. Ofta med jorduashurska mellanhänder och sjömän innan man når Babor.

Habulonerna i Krakelid får av ngn anledning en längtan tillbaks till sina öar och det stolta rike som berättats om genom generationerna. En ledare får majoriteten av de som ännu ser sig som habuloner att bryta upp och återvända till öarna för att sedan inleda piratattacker mot ormådena och havet runt om år 353.

Jarl Thyle av Krakelid vårdar de nya kontakterna med Barbia och när habulonerna ställer till med problem och både Kejsar Serdel och Norrtraden ber om hjälp är det han som skickar sina krigare och skepp. Jarl Thyle har av de skriftlärde som översatt de gamla barbiska texterna översatts med titeln "prins".

100-150 år senare har jorduakaerlarna fasats ut då sydlänningarna börjar bygga nya bättre typer av skepp som klarar förhållandena i norra Ereb och därför kan segla ända till Babor och Mastika Agga utan hjälp.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9013
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Tror nog att vi skal kunna få till något av våra tolkningar Mikael men forst måste vi reda ut några detaljer:

Krakelid grundlades av Harald Krokig forst på 400-talet eO (han dog 456 eO). Det lar ha funnits bosattningar har innan jarladomet bildades och Krakelid byggdes dar byn Lorthjop låg (EAS s25) men alltså ingen jarl. "Prins" Thyle kan garna ha varit en jarl från Jorduashur men kanske heller från Allnemark, Sigsdal eller mojligens "overjarl/kung" om sådan fanns?

Norrtraden kan också ha anvandt långskepp lånade/kopta av jordukaerlerna i borjan av sin handelsverksamhet, men forst anvandt Krakeborg som mellanstopp efter att staden grundlades och Mastika Agga forst efter 536 eO. De kan ha anlopt andra platser på vagen mot Babor men inte de två staderna innan de grundlades.

Angående habulonernas exil så kan vi bla låta denna ha varit i Kard men inte gå i detalj kring detta, både for att inte konstiggora kallmaterialet om havsfolket forlorade minnen om tiden, samt for att eventuella utvecklingar av folkets historia lamnas oppet (vi kan ju dock gora detta nu?).
En fråga indirekt relaterad: Tanker du dig att jordukaerlarna redan under Storhetstiden borjade kolonisera ostra Kard, alltså långt innan Krakelids grundande?
Skriv svar