Trakoriskt intermezzo: Det gambla hafvet

Har du något äventyr som ligger och dammar? Dela gärna med dig!
Användarvisningsbild
Baldyr
Erebosisk Köpman
Inlägg: 314
Blev medlem: 2009-08-02 20:05

Trakoriskt intermezzo: Det gambla hafvet

Inlägg av Baldyr » 2009-08-03 20:36

Jag tänkte bidra med ett kort äventyrsuppslag som jag skrev en gång i tiden. Det var tänkt som ett formexperiment där jag försökte efterlikna de korta äventyrsuppslag som återfinns i Trakorien-modulen. Tanken var nog också att skriva flera men det projektet lyfte nog aldrig från ritbordet.
Det gambla hafvet, ett äventyrsförslag till Erik Granströms Trakorien
av Pauli Paananen med hjälp av Joackim Kalcidis

På Örnhyllan i illusionernas stad Hoxoh spelas dag som natt den eviga symfonin och poemet Det gambla hafvet. Musiken uppförs enligt traditionen till havsgudinnan Anxalis ära, men numera är det få som lägger religiösa aspekter på det hela. Trots detta är det en stor ära att få delta i uppförandet av stycket, och ansvaret roterar mellan stadens akademier.
Musiken har spelats i oräknerliga generationer, året om, dygnet runt. Men en dag tystnar musiken från Örnhyllan och stadens befolkning reagerar snabbt på tystnaden. En otäck känsla av förestående fara drabbar invånarna och man skyndar till Örnhyllan för att se vad som har hänt.
Framme på Örnhyllan finns endast folkmassan som sökt sig dit men inga musiker. Plötsligt pekar någon mot havet i öster - en mörk rand avtecknar sig längst horisonten. Snart inser man att det är en jätteflodvåg som sakta men säkert närmar sig staden på den vita klippan...

Vad har hänt?

1. Alltsammans är en illusion. Illusionisterna vid stadens akademi försöker ständigt överträffa varandra med nya och mer imponerande illusioner.
Orkestern finns alltså kvar på Örnhyllan men är bara osynliga genom besvärjelsens försorg. Även ljudet från instrumenten har skärmats av med hjälp av magi. Musikerna själva känner inte ens till att någonting har hänt - de endast uppfattar en falsk spegling av verkligheten. Musiken fortsätter alltså, men ingen annan hör den.
Själva flodvågen är själva kronan på verket. Någonting så stort har inte tidigare skådats ens i Hoxoh! När den når stadens stränder upplöses den i en kaskad av magiska urladdningar och fyrverkeriet är nästan lika spektakulärt som flodvågen var fasansfull!

2. En illusionist som blivit förnedrad och utsparkad från stadens akademi har bestämt sig för att hämnas. Han skärmar av musiken med en besvärljelse som också gör musikanterna osynliga. Därmed slutar musiken att ljuda och Anxalis förargas därutav.
Innan flodvågen når staden gäller det att dels lösa gåtan, dels skingra besvärjelsen och dels blidka havsgudinnan. Kanske inser den skyldige vilka konsekvenser dådet kommer att få och häver illusionen? Det enda som kan blidka gudinnan är måhända ett blodsoffer, exempelvis att den ansvarige kastar sig utför Örnhyllan och därmed offrar sig själv. Alternativt kan han bli nedslängd!

3. Musikerna som ansvarar för dagens uppsättning av Det gambla hafvet har eliminerats av okända mördare under den föregående natten. Motivet är att förhindra att musikstycket spelas upp under dagen och därmed att förarga Anxalis. Den anstormande flodvågen är alltså förväntad, men frågan är vem som ligger bakom och hur densamme kunde veta vad konsekvensen skulle bli?
Den som ligger bakom dådet känner möjligen till någonting som ingen annan gör. Därför är det möjligt att densamme även vet hur man kan blidka gudinnan. Det kanske inte är så enkelt som att sätta upp musikstycket igen, utan lösningen kan vara mer invecklad än så. Det är också möjligt att flodvågen inte kan stoppas.
Som tur är så är staden uppförd på höjden på en klippa och det är egentligen endast hamnen som drabbas av vågen. Dessutom är klippan belägen ovanför ett stort djup, varför flodvågen inte reser sig ytterligare när den närmar sig land. (Det finns ingen strand, helt enkelt.) Effekterna av mördarvågen blir alltså ganska marginella, även om fisket och handeln påverkas kraftigt. Havsvattnet når också en bra bit uppför floden Quafachas delta och rensar bort slam ända upp till Fontra Cilor.
Någon annan som har ett trakoriskt äventyrsuppslag på lager? Om inte - plocka fram modulen ifråga och låt dig inspireras!