Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Har du något äventyr som ligger och dammar? Dela gärna med dig!
birkebeineren
Admin
Inlägg: 6953
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av birkebeineren » 2014-11-09 09:16

Följande äventyrstankar dök upp i Felicien-tråden och kan vara intressanta att utveckla...
Adragoor skrev:"Labianuz ab Aurigo även kallad broder Tungoträte 537 e.O. – 603 e.O., mandelmunk som lagt fram teorin att fornkîmzon från början var ett pidginspråk. Västkamsunska och det ursprungliga garumosiska språket. Teorin har svagt stöd bland de lärde eftersom Labianuz västkamsunska korpus är oerhört knapphändigt. När Labianuz framlade sin teori under en offentlig föreläsning vid lycéet i Mafor 573, ilsknade några kîmzonska unga ädlingar till över vad de såg som en jorpagnisk skymf av det ärorika kalameikiska arvet och efter en hätsk ordväxling drog de vapen mot den milde munken som dock lyckades avvärja två hugg med med sina lingvistiska kommentarer till Kalameikiden innan han flydde hals över huvud. Detta bråk brukar man i akademiska kretsar kalla den kîmzonska tungtvisten."
birkebeineren skrev:Nelvorik Ceriern som själv lagt fram kontroversielle teorier från sin skrivpulpet vid lycéet i Argald ställer sig som en av Aurigos tillhängare. Faktum är att han planerar att lägga fram ett förslag för stormästaren i Pendon vid det kommande ordensmötet i Zorakins huvudstad till hösten. En expedition till det fjärran Kamsun via Furgia, eventuellt med en avstickare till något av Handelsalliansens många bibliotek, för att där utröna sanningen i denna lingvistiska fråga. Hans främsta argument kommer att vara...
Adragoor skrev:Det där låter ju nästan som upplägget för en halsbrytande resa in i det okända för en spelgrupp bestående av lärda män...
birkebeineren skrev:Hmm, låter spännande. Vilken färdväg kan det tänkas att en sådan expedition väljergenom Akrogal? Att först ta sig till Bahaz norr om Demontungan och därifrån följa karavanvägen österut genom norra Furgia eller börjar man i Dharbia och korsar Ödelandet innan färd över stäppen alternativt Aqusili-Kaetals innanhav tar vid?

Bahaz har etablerast kontakter med Ereb genom handel och Dharbia borde ha kopplingar via sitt arv som jorisk provins. Sen är också en stor fråga hur man färdas till den akrogaliska kontinenten, via Krun och Golwyndahavet eller över Masevabukten från antingen Cereval eller med skepp på Demontraden över norra Ereb.
Adragoor skrev:Bahaz låter ju som ett spännande alternativ. Expeditionen kan följa med ett skepp som seglar på demontraden och bli avsläppta i Bahaz, där de möter en kontakt som har gått med på att smuggla dem genom norra Kalmurri ner till Ketoriam. Sedan följer de karavaner genom Furgia. Givetvis med en hel del avstickare till intressanta platser såsom bibliotek och liknande innan de når kusten på Furgias baksida. Därifrån är det mer osäkert. Antingen kan de fortsätta att följa karavanlederna österut, eller försöka hitta en båt som kan ta dem vidare i någon av hamnstäderna. Förmodligen vet de bara att de måste fortsätta österut...

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av Adragoor » 2014-11-10 15:01

Frågan är hur intressant en kampanj för uteslutande lärda män är i längden. Det är rätt stor risk att det hela urartar till gissningslekar i biblioteket à la Barbia vart och varannat spelmöte.
Tänk om det är såhär istället:

Expeditionen har redan begett sig iväg för flera år sedan, men har inte kommit tillbaka. Det enda man har är ett brev författat av en av expeditionsmedlemmarna i Ketoriam för ett antal månader sedan. Enligt en bifogad notering, skriven av en furgisk präst på knagglig kejserlig jori, ska mannen som skrivit brevet ha dött av någon mystisk österländsk feber. Med brevet följde även en illa tilltygad anteckningsbok med sådant innehåll att expeditionens finansiärer: Mandelorden, samt det ankiska handelshuset Rödfjäder, anser det vara ytterst viktigt att Nelvorik Ceriern och hans män hittas, levande eller döda. RP hyrs sålunda in för att resa till den yttersta östern. Första delen av resan gör de med huset Rödfjäders skepp längs demontraden till Bahaz, där handelshuset har en filial. Väl där är det bara att börja rota runt och försöka följa Nelvoriks expedition i hälarna...

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av Adragoor » 2014-11-10 15:30

Dessutom kan man, om man låter expeditionen redan ha avseglat, använda sig av delar av loggboken som stämningstext.

"Vi ankom Bahaz tidigt en sensommarmorgon och fick äntligen beträda fast mark igen efter den sista långa seglatsen i demontraden: Från Cerevallis hela vägen till Bahaz.
Bahaz själv är en liten klippö, som helt och fullt täcks av den enda kalmurriska handelsstad utlänningar enligt månens lag har rätt att besöka. Sålunda sker i stort sett all handel mellan öst och väst här.

Det som först slår besökaren på denna ö är att de kantiga byggnaderna som täcker varje del av holmen verkar vara byggda av samma mörka vulkaniska sten som hela ön är uthuggen ur. Detta ger staden ett ganska färglöst och dystert, om än arkitektoniskt varierande, intryck dagtid. Varierande därför att Bahaz har bytt ägare flera gånger under historien, och både furgier och kalmurrer har byggt enligt sina egna skönhets- och proportionsideal under många hundra år, dystert eftersom alla fasader har samma gråsvarta färg.

Det är inte förrän på kvällarna som staden lever upp. Bahazerna är nämligen mest aktiva på nätterna, något vi antar är en kalmurrisk tradition. Vid solnedgången tänds tusentals lyktor längs gatorna, matförsäljare från halva delen av den kända världen tillagar exotiska läckerheter, små butiker och basarer öppnar och allt från mattor till exotisk peppar, märkliga narkotiska extrakt från något land i östern och udda krimskrams säljs till höga priser. För varje steg man tar på Bahaz gator får man se något man aldrig har sett förut.

Efter att ha tagit avsked från besättningen och kaptenen på vårt skepp ”den röde Jorgundiern”, blev vi som planerat inkvarterade i handelshuset Rödfjäders palats i de bättre delarna av staden. Gamle herr Rödfjäder själv har nämligen ett stort intresse för främmande kulturer och språk och hade lovat att hjälpa oss med en av de mest farofyllda delarna av vår resa: Att ta oss genom de sydliga delarna av det kalmurriska fastlandet och över till Furgia. Eftersom det ju är förbjudet för utlänningar att beträda någon del av det kalmurriska kejsardömet, är vi tacksamma för all hjälp vi kan få. Dessutom har han ett rätt ansenligt bibliotek med litteratur om österns länder och även en del kartor. Något som kommer att vara värdefullt när vi planerar vår fortsatta resa.

Nelvorik Ceriern, den 12:e mogne efter Odosdag., i Odos år 606."

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2034
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av Fafnir » 2014-11-11 02:50

Ser lovande ut :)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6953
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av birkebeineren » 2014-11-11 09:29

Låter som ett bra sätt att bygga kampanjen på. Spåren efter den bortkomna expeditionen leder spelarna vidare och det finns möjligheter att spela andra icke-lärda karaktärer.

Det lär dock inte vara Nelvorik Ceriern som ledde expeditionen. Denna Mästare av timglaset (Mandelordens symbol för studier av språk och historia, m.m.) är bunden till sin post vid lyceet i Argald men det kan mycket väl vara en av hans Lärjungar, den mycket lovande Barolu Erliksson som begav sig österut för att bevisa broder Tungoträtes teorier. Om det behövs en finansiär och eventuell uppdragsgivare tillsammans med Nelvorik till undsättningsexpeditionen kan detta vara den zorakiske greve Erlik Svart av Vredsax i Inberg. Barolu var nämligen hans oäkta men mycket älskade son.

Ett spår spelarna kan hitta i Bahaz kan leda dem till följande person som redan omtalats:
Trakoriska handlare på Demontraden har vid flera tillfällen kommit över mycket gamla bronsföremål när de besökt Bahaz. Föremålen har inskriptioner på ett okänt språk och Tasenbar Örtkänne vid Akademin i Tricilve tycker sig ha sett likheter med ithilgroms döda tunga som förekommer i Kargom och på norra Trinsmyra. Örtkänne har därför skickat ut sin lärling Lakrissa till Bahaz för att försöka samla flera bevis för sin mästares teorier. Hon anlände staden 608 eO och sedan dess samlat en ansenlig mängd föremål och även ledtrådar i form av olika akrogaliska bokverk som hon köper upp. Spåren leder mot Yndar där enligt sägnen den onda staden Krau Ki sägs ha legat...
Lakrissa kan eventuellt vara till hjälp då hon kan ha träffat Barolus expedition eller så har hon sett till att röja undan alla medtävlare till intressanta böcker och dokument ...och kan tänka sig att göra det igen? Lakrissa är dock tänkt som en SLP tillhörande beskrivningen av Bahaz och får därför gärna stanna kvar där när spelarna lämnar staden.

Vad annat händer i Bahaz?

Loggboken skickades från Ketoriam med huset Rödfjäders handelskaptenen Sohrman som via ej helt klarlagda vägar regelbundet färdas mellan Bahaz och den furgiska huvudstaden. Sohrman är vid RPs ankomst till Bahaz inte i staden trots att han enligt avtal borde ha varit det. Gamle herr Rödfjäder är orolig för att Sohrmans privata vapenaffärer med de kalmurriska kejsartrupperna i Ushetilskogarna till sist har gått fel. Han har heller inte varit sitt gamla jag sedan resan från Ketoriam förra året. Sohrmans älskarinna Rashra är en högt uppsatt månprästinna i staden och således i princip omöjlig att kontakta men det sägs att hon är fast gäst vid spelborden i basarkvarteren varje mörkmåne när Mångudinnan blundar och inte ser sina undersåtars förehavanden. Lyckas RP kontakta Rashra (och vinna över henne i spel?) kan hon eventuellt leda dem vidare antingen till Sohrman eller upplysningar om vad som hände i Ketoriam.

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av Adragoor » 2014-11-11 15:33

Kanske får RP uppdraget i Nohstril av greve Vredsax, som vill återfinna sin oäkta son, en ung mandelmunk vid namn Gentur af Uldrigsbergh som är där å Nelvoriks vägnar samt det uråldriga överhuvudet för huset Rödfjäder, Gerontiuz, som vill ha valuta för de pengar han satsat på det som i hans tycke var expeditionens huvudsyfte: Att kartlägga ank-bosättningar i österled och undersöka möjligheterna att öppna en Rödfjäderfilial i k'Tsi.
RP skickas sen med Rödfjäders handelsflotta, bestående av tre skepp, på demontraden till Bahaz, där de tas emot av Gerontiuz Rödfjäders äldste brorson, Gerontiuz den yngre. Även han rätt ålderstigen.

Frågan är sen hur de tar sig till Ketoriam, eller ens den kalmurriska kusten. Den kalmurriska garnisonen på ön lär inte gilla att någon seglar mot Kalmurri illegalt. I Sohrmans bortavaro skulle de kanske kunna förlita sig på Akkmukka, en nintimukkisk kvinna som Rödfjäder har använt som informatör ett flertal gånger. Hon skulle kunna ta dem över till fastlandet i en mindre båt under en mörkmåne, när garnisonen på ön är för upptagna med att supa och gå på horhus för att lägga märke till några utlänningar som försöker ta sig in i Kalmurri.
Sen får de helt enkelt obemärkta ta sig genom södra delen av landet och över gränsen till Furgia...

Mikael
Admin
Inlägg: 5058
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av Mikael » 2014-11-12 13:24

Tycker det låter mycket lovande och spännande! :D
:oops: En sak som stör mig lite i bakhuvudet är dock valet av rutt för att bevisa språkets ursprung…varför Demontraden och Kalmurri när Krun och Furgia är närmare och säkrare? Om expeditionen skickats av de lärde i Cerevals stadsstater (Mandelorden finns väl representerat men saknar Lycee om jag minns rätt?) förstår jag bättre ruttvalet.

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av Adragoor » 2014-11-12 15:12

Alternativa rutter är givetvis: 1. Genom Krun och sedan över Sötvattenshavet, 2. Genom Efaro och sedan över Sötvattenshavet eller 3. Genom Hynsolge och Cereval och sedan till Bahaz. Anledningen till att man väljer att segla runt hela Ereb kan vara att det helt enkelt är säkrare att följa med en handelskonvoj som har seglat samma väg många gånger än att antingen traska genom ett Hynsolge med rasande inbördeskrig, gå genom vildmarken eller Efaro eller Krun. Dessutom går det antagligen snabbare att segla än att traska till fots över land. Man kan också tänka sig att det finns viktig information att få i Bahaz (t.ex. i Rödfjäders bibliotek).

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6953
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av birkebeineren » 2014-11-12 21:44

Valet av rutt kan eventuellt förklaras med att expeditionen ville besöka vissa platser på vägen och inte nödvändigtvis ville komma fram till Kamsun(?) så fort som möjligt. I Cereval finns det omtalade Universitetet/Biblioteket i Drakonia och då Nelvorik som planerade expeditionen urprungligen är cerevalier kan detta vara skäl till att ett första stopp för efterforskningar gjordes här. För att ta sig till Cereval kan ett skepp längs Demontraden runt Ereb vara ett alternativ eller så följer man de berendiska karavanerna norr om Hynsolge ner till Lirvella.

Oavsett så tycker jag att Bahaz bör vara ett stopp. Detta för att vi redan har beskrivit staden som knytpunkt för stora delar av handeln mellan Ereb och Akrogal ...och för att det har potential som en intressant äventyrsplats. :wink:

Vilken väg expeditionen tog vidare från Bahaz föreslår jag att lämnades öppet av de uppdragsgivande mandelmunkarna. Barolus lämnades att själv avgöra vilken resrutt som var den bästa härifrån. Detta måste spelarna därför lista ut för att kunna följa i expeditionens spår...

Att ta i beaktning både när det gäller hur Barolus tänkte och hur RP agerar är att Furgia verkar vara ett rätt slutet land när det kommer till både politik och handel. Detta gör att det inte är helt enkelt att färdas genom landet för icke-furgier. Visserligen verkar man tillåta farsegels besökare enligt Otharo Rådfastes brev (Snibbens resebeskrivningar) men det krävs otaliga tillstånd, dokument och stämplar som är tidsödande att skaffa. Dock lär bibliteken i Ketoriam hägra och det var dessutom härifrån som loggboken skickades...

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6953
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av birkebeineren » 2014-11-12 22:41

Handelsvägarna i Akrogal:
Snibben skrev:Bild

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6953
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av birkebeineren » 2014-11-21 07:55

Adragoor: Är det en idé att låta följande bild inte vara broder Tungoträte utan broder Barolu som försvunnit? Då kunde man utrusta både RP och Spelarna med bilden (som greve Svart låtit måla av sin älskade son) så att det skall vara möjligt att hitta mandelmunken borta i det fjärran Akrogal. Han kan ju ha blivit tagen som slav av de etinsfrämmande barbarerna eller blivit sjuk i någon hemsk österländsk sjukdom som gjort honnom oförmögen att själv berätta vem han är.

viewtopic.php?p=38054#p38054

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av Adragoor » 2014-11-21 23:18

birkebeineren skrev:Adragoor: Är det en idé att låta följande bild inte vara broder Tungoträte utan broder Barolu som försvunnit?
Nope. Jag lade upp en bild av broder Barolu i Bildbanken istället...

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6953
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av birkebeineren » 2014-11-26 22:27

Bid ankomsten till Bahaz gäller det för RP att lista ut vart Barolus expedition försvann. Man vet att målet var staden k'Tsi i Främre Kamsun då Mandelorden här tidigare haft kontakt med en språkkunnig alv vid namn Deono. Visserligen för nästan åttio år sedan men alver lever ju som bekant länge... Vad man inte vet är om expeditionen nådde K'Tsi och Barolu träffade Deono. Loggboken kan avslöja att expeditionen anlände staden Ustnam direkt väster om k'Tsi men sedan är flera sidor borta ur boken.

Man vet också att Barolu besökte staden Abiam i centrala delarna av norra Furgia men inte om han gjorde på vägen mot eller eventuellt från k'Tsi. Barolu skriver här också om planer att eventuellt besöka några kloster i munkstaten Memmen norr om Furgia.
  • Och av denna anledning har RP av Mandelorden försetts med ett exemplar av upptäcktsresenären Otharo Rådsfastes bok med brev från Furgia som ger en beskrivning av ett besök i staden Abiam.
Sen vet man också att åtminstonde ett medlem av expeditionen begann sig i Ketoriam vartifrån loggboken skickades men om Barolu själv befann sig här är oklart. Barolu gavs rådet av Mandelorden att uppsöka biblioteken i staden men lämnade det slutgiltiga beslutet till expeditionsledaren själv. Och gjorde han det i så fall på vägen till eller från Kamsun.

RP kommer också att hitta indikationer på att huset Rödfjäder helst ville att Barolu skulle försöka färdas genom Kalmurri på färden mot öster eftersom detta kanske kunde öppna den handelsväg ankorna är intresserade av (och som är skälet till att de står som delfinansiärer) genom trakter där de nitiska furgiska tullarna inte skulle förstöra all vinst. Bahaz där Rödfjäder har sitt huvudsäte tillhör ju också sedan länge Kalmurri och är således ett land där ankorna lättare (och billigare) kan färdas. Detta är dock information som Gerontiuz den yngre helst inte erkänner.

Ytterligare en bit information RP kan komma över är vad den nintimukiska informatören Akkmukka kan berätta: Kort tid innan expeditionen lämnade Bahaz med det officiella målet Kaupukuu i centrala Kalmurri (Rödfjäders hade ordnat falska resedokument hit) kontaktades Barolu av två mystiska män från Manlahar, en händelsstad väster om Röda Sjön tillhörande Nidland...

Användarvisningsbild
Adragoor
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1380
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Re: Äventyrsidé: Broder Tungoträtes teorier

Inlägg av Adragoor » 2014-11-26 22:41

Helt underbart Birke!
Vad kul det hade varit om vi någon gång i framtiden hade kunnat få ihop detta till en erebaltor.se-kampanj att ge ut som pdf. Kul att få med lite Kalmurri, Furgia och Kamsun liksom. :D

Skriv svar