Hästar

Kända eller nämnvärda karaktärer i Ereb Altor. Allt från elaka svartalfshövdingar till fagra alvdrottningar.
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Hästar

Inlägg av Fafnir »

Lite om erebs olika hästtyper.

Disskutioner om hästar i allmänhet och palinorska stridshästar i synnerhet förekommer i Palinortråden s37: viewtopic.php?t=23&start=540


Detta finns redan i Wikin:
http://www.erebaltor.se/wiki/index.php?title=H%C3%A4st

Bild föreställande olika erebiska hästtyper:
Bild

Palinorsk stridshäst:
Bild

Skiss på ranaroz:
Bild

Beredien pamp:
Bild

Vad är detta för häst?
Bild

Och detta?
Bild
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Strålande initiativ! Någon med hästkoll på forumet?
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Listar lite hästar från källorna:

Gigant (s90-91)

Honager: Vildåsna som lever på stäpper. Mycket snabb, varför den är ett populärt packdjur bland kavalerienheter. För liten för att nyttjas som riddjur av annat än småvuxet halvfolk, dock med ett aggresivt temperament och en stor misstänksamhet. Ljust gråbruna i färgen, vilket ger ett gott skydd i form av kamouflage i stäppgräset.

Var lever den? Är det några särskilda styrkor där dom favoriseras?

Zanderspetz: Framavlad som kapplöpningshäst i storstäderna. Eldig och snabb med visst lynne. Allt för ömtålig för att utsättas för vildmarkernas umbäranden. Ljusa till färgen med femkronestora mörka fläckar över hela pälsen. Betingar åtminstone det dubbla priset mot normala ridhästar.

Vilka storstäder härstammar den ifrån och i vilka städer är kapplöpningar populärt? Kan man även tänka sig zanderspetzen som jakthäst bland exempelvis penner och echter?

Norrhäst: Har nordliga tempererade trakter som naturligt habitat, och är där ett populärt tamdjur. De eftersträvade egenskaperna är dess förmåga att, tackvare sin tjocka päls, väl uthärda kyla, samt dess förmåga till framkomlighet i oländig terräng och bergstrakt. Innehar ett stabilt temperament. Ljusbrun päls med kolsvart man.

Diskuteras bland annat i Palinortråden, som är föreslagen som ett av deras områden. Torde väl klara även subarktiska klimat.


Caddoponny: Väl avhandlad i Caddomodulen...

Durenberger: Mycket starkt djur, men långsamt och sävligt, varför det endast nyttjas som ett effektivt arbetsdjur. Framavlat för arbete inom jordbruk såsom dragare.

Hela södra ereb? Tycks utseendemässigt vara baserad på typ ardenner.

Monster; Kampanj:

Bergsponny: (s.28 )
Småvuxna vilhästar som huserar i bergstrakter. Rör sig med lätthet bland klippor och skrevor tack vare de tvådelade hovarna. Egensinniga och därför svåra att tämja, men då desto populärare som packdjur.

Var? Kan tänka mig exempelvis kard.

Helgeandshäst: (s.34 )
Väldigt småvuxen hästras med en mankhöjd om endast 80cm. Goda simmare som valt att hålla till på små holmar eller öar i strida floder. När öns gräs är avbetat simmar de helt sonika till nästa.

Antar att dessa inte nyttjas så vansinnigt mycket av människor? Var kan man tänka sig att de är mest vanligt förekommande?

Palinorisk pansarhäst: (s.38 )
Väl avhandlad i Palinortråden och omdöpt till palinorsk stridshäst.

Orghisk vildponny: (s.43 )
Långhårig, vitpälsad och småvuxen ras som trivs väl i kylan. Tämjda exemplar är populära som arbetsdjur då de är både flitiga och trofasta, men sällan som riddjur då deras mankhöjd är bygsamma 90 cm.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
Grisodlar'n
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1460
Blev medlem: 2007-11-09 01:15
Ort: Västerås

Inlägg av Grisodlar'n »

Här finns lite hästar, både arter som presenterats i forumet och arter från ÄS källor (i lite omdanad variant). Kanske det kan vara något att använda? Vikter, mankhöjder och hästfärger är alla inspirerade av riktiga hästraser (dvs inte tagna ur luften).


Aidnisk arbetshäst (Stor häst)
Denna stora, starka och vanligen mörkt fuxfärgade arbetshäst med tilltaget hovskägg är en vanlig syn i vissa delar av Ereb. Den har rykte om sig att vara härdig och lugn. Hästens mankhöjd ligger runt 170–195 cm och dess vikt på nästan ett helt ton.
Hemvist: Aidne, Jorpagna och Drylo.
Vanlighet: Vanlig

Akrogalisk stäpponny (Ponny)
Denna ponny används som riddjur, packdjur och husdjur (mjölk). Mankhöjden ligger runt 130 cm och vikten är på drygt 300–400 kg. Färgen är ofta apelgrå skimmel eller black.
Hemvist: Akrogal, Krun och Nidland.
Vanlighet: Vanlig

Bergsponny (Liten häst)
Denna lilla vildhäst lever i mindre flockar i karga bergstrakter och har tvådelade hovar för bättre fäste bland klippor och prång. Djuret är extremt bångstyrigt och svårtämjt, men lyckas man har man ett starkt och uthålligt packdjur. Bergsponnyns vikt ligger på 200–270 kg. Mankhöjden är drygt 110–115 cm.
Hemvist: Melashebergen, Cer-bergen och Kardbergen i Ereb.
Vanlighet: Sällsynt

Divrahingst (Liten häst)
Den kardiska divrahingsten är framavlad enbart i syfte att duga som stridshäst. Den är inte högre över manken än de flesta andra hästar, men betydligt kraftfullare och explosivare. En divrahingst kan utan problem bära en riddare i full rustning och spränga fram över slagfältet i hög fart. Förutom sin styrka och snabbhet är de även uppskattade för sitt temperament: en divrahingst är född för att strida och är mycket lätt att stridsträna. Många riddare skryter om hur deras hästar tycks längta efter att få slänga sig ut i stridens hetta.

Divrahingsten är en rapp (svart) häst och ett riktigt praktexemplar har inte ett hårstrå på kroppen som blekts i solen. Alla riddare har inte råd med en divrahingst då dessa är i allmänhet dubbelt så dyra som den genomsnittliga stridshästen. Praktexemplaren har endast högadeln råd med.
Hemvist: Kardien
Vanlighet: Sällsynt

Durenbergare (aka Durenberger, Stor häst)
Denna stora kallblodshäst är framavlad enbart för tungt arbete inom t ex jord- och skogsbruk. Den är en utomordentlig draghäst, stark och massiv till kroppen och sävligt lugn till sinnet.
Durenbergaren är oftast brun, rapp eller fuxfärgad. Ett fullvuxet exemplar mäter 160–180 cm i manken och väger runt 900–1000 kg.
Hemvist: Runtom Ereb.
Vanlighet: Vanlig

Furgiskt fullblod (Liten häst)
Framavlade av akrogaliska stäpponnier är det furgiska fullblodet en av de ädlaste hästarna på Altor (åtminstone enligt furgierna). Ca 150-160 cm i mankhöjd gör att det furgiska fullblodet näst intill bara är aningens större än en stor ponny. Trots sin storlek är det furgiska fullblodet en mycket använd stridshäst då det furgiska kavalleriet mer förlitar sig på snabba svärd än tunga kavallerichocker med lansar. Furgiska fullblod är också mycket snabba och tävlingar hålls både bland Kahorumslättens nomader och på Ketoriams fyra hippodromer. Att vinna en tävling på den stora hippodromen i Ketoriam är naturligtvis en stor ära och ägaren belönas med stora guldpriser (ryttaren får dock nöja sig med vad hästens ägare vill ge honom).
Furgierna är mycket beskyddande över sina fullblod och det är förbjudet att föra ut dem ur Furgia. Likaså är det olagligt att korsa fullbloden med andra hästtyper, överträdelser beivras oftast med ett huvud.
Hemvist: Furgia
Vanlighet: Vanlig

Huelerponny (Ponny)
Denna mindre ponny används av småfolk kring hela Kopparhavet till både arbete och ridning. Rasen är stark, lugn och uthållig. Mankhöjden ligger runt 110–120 cm och kroppsvikten på 230–300 kg. Huelerponnyn är vanligen rapp, fuxfärgad, black eller brun.
Hemvist: Kopparhavsregionen
Vanlighet: Vanlig

Höglandshäst (Liten häst)
Höglandshästen är en vanligt förekommande ridhäst bland norra Erebs och Akrogals nomadfolk och barbarer. Den är känd för sin explosiva energi. Hästrasen har även importerats till Kardregionen.
Hästens kroppsvikt varierar mellan 420 och 500 kg och mankhöjden ligger på 150–170 cm. En höglandshäst är vanligtvis black, brun eller gulbrun (bork).
Hemvist: Barbia, Kard och norra Akrogal.
Vanlighet: Vanlig

Jamarin (Liten häst)
Denna välkända, eleganta ridhäst kan sägas vara något av en hynsolgisk symbol och figurerar t o m i Jamarunds vapen. Den muskulösa hästrasen avlas främst i norra Hynsolge men dyrbara avelshingstar exporteras till hela östra kopparhavsregionen.
Jamarinen är hetlevrad, snabb, smidig och kraftfull. Den mäter drygt 155–170 cm i manken och väger ungefär 450–550 kg. Jamarinerna är vanligtvis bruna, fuxar, rappa eller skimmelfärgade.
Hemvist: Hynsolge, Berendien, Krun och Efaro.
Vanlighet: Ovanlig

Kalmurrisk vildåsna (åsna)
Denna vildåsna, även kallad honager, lever i stora hjordar uppemot 400 djur. Hjordarna består av ston, deras föl samt ungdjur av båda könen. Hjorden leds ofta av en gammal matriark. Hanar vandrar ensamma under sommaren och i små grupper vintertid. Åsnan lever av olika grässorter och andra växter som finns på Kalmurris stäpper och högland.
Kroppsligt sett är arten lite större än en vanlig åsna och aningen mer hästlik. Den har dock kortare ben än hästar. Kroppslängden är runt 2,1 meter, vikten är på 280–300 kg och mankhöjden på drygt 1,4 meter. Om sommaren är de fuxfärgade men blir mörkare under vintern.

Den kalmurriska vildåsnan är välkänd för att vara synnerligen svårtämjd och aggressiv till sinnet. De stora hjordarna är dessutom kända för att forma hårdsparkande försvarsringar mot varg och andra stora rovdjur. Alla historiska försök att domesticera rasen har i stort sett misslyckats.
Hemvist: Kalmurriska stäpper och högland.
Vanlighet: Vanlig

Norrhäst (Liten häst)
Denna raggiga, ljusbruna häst är en tämligen vanlig syn i nordröna trakter då den tål den bitande kylan oerhört väl. Hästrasen har dessutom anpassat sig till att hitta växtlighet under det tjocka snötäcket.
Den är robust och stark, uthållig samt begåvad med ett synnerligen stabilt temperament. Detta gör att den både används till ridning och dragarbete. Dessutom används den som boskap av vissa barbiska nomader, då den ger både märrmjölk och tagel till rep och lasson.
Norrhästen är en av Altors fåtaliga töltande hästar. Djuret har svart man, ben och svans samt har en mankhöjd runt 150 cm. Benen är korta och starka, med tåliga hovar. Rasens kroppsvikt är på 430–500 kg.
Hemvist: Norra Ereb
Vanlighet: Vanlig

Tolanertofs (Stor häst)
Denna starka arbetshäst har fått sitt namn på grund av de tofsiga öronen. Det är en stor och tung häst, med en mankhöjd på 165–185 cm och en kroppsvikt runt 700–900 kg. Rasen är känd för sitt goda temperament, intelligens och pigghet. Den är ofta brun, rapp eller fuxfärgad.
Hemvist: Berendien, Felicien och erebosiska Targero.
Vanlighet: Vanlig

Vänsterfläck (Liten häst)
Detta är en pigg och alert ridhäst med en svart fläck på vänster sida av halsen. Vänsterfläcken är uthållig, villig och intelligent vilket gör den till en populär ridhäst i hela Ereb. Vikten är runt 430–570 kg och hästen är 140–160 cm i manken.
Hemvist: Hela Ereb.
Vanlighet: Vanlig

Zanderpetz (Liten häst)
Denna snabba, eldiga häst är helt och hållet framavlad för kapplöpningar. Historiskt sett så var zanderpetzen omåttligt populär under kejsardömet Jorpagnas glansdagar och hyllades i både konsten och litteraturen. Kapplöpningar är fortfarande publikattraktioner i t ex Jorpagna och Krun, och zanderpetzen är det naturliga valet av varmblodshäst vid dessa. Den är dock tämligen smäcker, föga lämpad för hårda vildmarksstrapatser. Zanderpetzens karaktäristika lynnighet gör den opassande i dubbel bemärkelse.
En zanderpetz är alltid leopardtigrerad (bruna fläckar mot en vit botten). Den väger 420–560 kg och har en mankhöjd på 140–160 cm.
Hemvist: Jorpagna och Krun.
Vanlighet: Ovanlig
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

hahaha, ljusår framför mig alltså:) Lysande som vanligt...
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Wikifierat...
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Nya hästskisser till storlekstabellen ritade. Men det kan ta ngn dag innan jag kan scanna och plocke ihop dem.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Nya korrigerade häststorleks jämförelser. Med och utan Nordhäst

Bild
Bild
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
Grisodlar'n
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1460
Blev medlem: 2007-11-09 01:15
Ort: Västerås

Inlägg av Grisodlar'n »

Riktigt fint arbete, mäster Fafnir. Finns det något jag tycker är viktigt så är det storleksjämförelser, d v s hur stor är varelse X jämfört med en RP. Ibland har jag hittat bra bilder på wikimedia commons som jag har kunnat använda, men för fantasydjur så blir det mycket knepigare. Bravo, Fafnir! :D
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2427
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Instämmer! mycket tjusigt och användbart!
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Tackar :)
Sen insåg jag att människan med sina 180cm är ovanligt reslig för ereb. Kanske borde modda ner till 165, eller vad nu snittet i ereb kan vara.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
Grisodlar'n
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1460
Blev medlem: 2007-11-09 01:15
Ort: Västerås

Inlägg av Grisodlar'n »

Fafnir skrev:Tackar :)
Sen insåg jag att människan med sina 180cm är ovanligt reslig för ereb. Kanske borde modda ner till 165, eller vad nu snittet i ereb kan vara.
Nej, behåll det som det är, även om medelpersonen i Ereb är typ 170-175 cm. 180 cm som snitt är mer vedertaget.
lawisendro
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 78
Blev medlem: 2010-07-18 21:29

Inlägg av lawisendro »

Det riktigt intressanta är hur man implementerar dessa olika raser i spelet...
Nungwam concedû
Mitt motto på Jori
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Mycket är väll bara lullull. Det känns alltid mer stämningsfullt att säga;
"Jag sadlar min trogna vänsterfläck"
än
"Jag sadlar min medelstora ridhäst"

och

"Han rider på en smäcker häst som ser pissdyr ut."

låter inte lika målande som

"Ni inser att han rider en zanderspetz, en krunsk kapplöpningshäst som betingar fursteliga summor"

:)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Skriv svar