Palne Ingvarsson

Kända eller nämnvärda karaktärer i Ereb Altor. Allt från elaka svartalfshövdingar till fagra alvdrottningar.
Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2038
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Palne Ingvarsson

Inlägg av Fafnir » 2007-02-11 01:22

Träsnitt, föreställande hovkocken Palne Ingvarsson
Bild

Palne Ingvarsson är sannolikt en av de största kockarna i modern tid. För närvarande tjänstgör han som Förste hovkock på kungasätet i Entika i fäderneslandet Berendien. Under sina ungdomsår färdades han land och rike runt samman med Broder Ebodae, munk och språkmäster. Under dessa resor nedplitade han ivrigt allt vad han kunde finna av lokala matvanor och delikatesser. Den bok som blev resultatet av dessa anteckningar är vitt känd. (se nedan)

Mäster Palnes kokbok för kräsne
Författare: Mäster Palne Ingvarsson
Utseende: Boken har en naturfärgad läderinbunden tjock pärm. Titeln är sirlig och kalligrafiskt vacker, instansad och kolorerad med guld. Kopiornas utseende varierar.
Utförande: Originalet har sidor i finaste pergament, samtliga handpräntade med svart bläck och klanderfri typografi enligt gyllene snittet. Anfangerna är kolorerade med blått, grönt rött och guld. Boken innehåller en mångfald av illuminationer. De flesta av dessa är träsnitt i Berend/Zorakisk stil varav flera är handkolorerade. Andra illuminationer, framför allt bruksanvisningar är tecknade i tusch och kol enligt SydTrakorisk stil.
Innehåll: Mäster Palne som tjänat som köksmäster på anrika tavernor och herresäten Ereb runt och slutligen städslats som högste köksmäster på hovet i Entika har sammanställt denna skrift som en hyllning till maten och matlagningskonsten. Skriften behandlar matlagning från grunden: (Hur man skiljer färsk fisk från gammal, Hur man styckar ett kreatur, Hur man korrekt plockar ett fjäderfä, Hur man sköter, driver och skördar i örtagård.) Den behandlar också sedvänjor och bruk: (När vete bör skördas, Varför tavernor hänger ut en tall krans, Varför bävern är en fisk i Södra Ereb men ej i Norra.) Boken tar också upp örter både inom matlagning, medicinen och folktron. (Timjan smakar bra i dessa maträtter men lindrar också snuva och förkylning. Blandat med Myrra håller den oknytt på avstånd.) Den behandlar lokala delikatesser såsom den Caddiska solpannkakan, det Zorakiska ingefärsbrödet och de Berendiska fisk och vin dolmarna. Naturligtvis innehåller den också mängder av recept på smårätter, kötträtter, fiskrätter, desserter, såser, bröd, sötsaker, skådebröd, paradrätter samt hela menyer för fest, vardag och fasta.
Palne är troende enligt Lysande vägen, en stor vän av språk och typografi samt en lysande konstnär och en stor kunskaps sökare. Allt detta sammanflätas av hans brinnande passion för mat och matlagning. Detta gör hans verk storslaget, målande, intressant och fängslande. Den tidigare nämnda oklanderliga typografin och kalligrafin gör att skriften används som undervisnings material i Lysande vägens kloster Berendien över.

Antal ex: Originalet samt tjogtalet kopior
Studietid: 90 dagar
Förbättring av FV: Matlagning +9, Örtkunskap +2, Drogkunskap +1, Giftkunskap +1, Etikett +2, Kulturkännedom (allmän-mat) +2 Historia (mat) +2, Värdera (mat) +2, Botanik +3, Styckning +2, Kalligrafi +2
Språk: Berendiska (Något ålderdomlig och högtravande)
Läsa krav: 16 (Som sagt ovan men mycket fängslande och intressant.
Nuvarande ägare: Originalet innehas alltjämt av Palne som oavbrytligen lägger till nya passager och reflektioner. Boken kopierades första gången 614 e.O. på Skriptoriet i Entikas Lysande vägen kloster och har gissningsvis kopierats ett flertal gånger till och spridits till Berendiens kloster och bibliotek. Kanske har dock något exemplar kommit på avvägar.
Värde: Originalet runt 10.000 sm. Kopiorna varierar efter kvalité men ligger troligen omkring 5.000 sm
Senast redigerad av 1 Fafnir, redigerad totalt 2007 gånger.

Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2513
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe » 2007-02-11 02:04

Haha! Riktigt bra ju! Mer sånt här Fafnir! :D

Bergdahl
Barbisk Hövding
Inlägg: 947
Blev medlem: 2007-01-28 21:40
Ort: Örebro

Inlägg av Bergdahl » 2007-02-11 22:48

Ser fram emot att läsa fortsättningen...

Lindén
Caddisk Bågskytt
Inlägg: 159
Blev medlem: 2007-05-30 04:09
Ort: Nässjö/Vetlanda - Bor i Nässjö, sugen på att spela! Skicka omedelbums

Inlägg av Lindén » 2007-06-02 01:18

Hur skoj som helst!

Finns det inte utrymme att skapa en tråd om utrustning, böcker, legendariska föremål etc.

Mallen ovan är ju topp för böcker!

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2038
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2007-06-02 23:15

Mallen är baserad på hur böckerna beskrevs i Magikerns handbok, Kaos väktare etc om jag inte missminner mig. Prissättningen på 92 års upplaga. Detta är dock regelbaserat och således egentligen utan relevans.
Jag bifogade ändå mallen för att ge ett hum om vad som ingår så att den kan konverteras till egna reglerna om så önskas.
Däremot ämnar jag lämna utdrag ur boken vid varje lands beskrivnig för att så beskriva länderna ur kulinarisk synvinkel i samma stil som legosoldaten, äventyraren etc i EA.

Ett exempel på detta hittar du under Caddo-tråden.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Användarvisningsbild
Alendor
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 839
Blev medlem: 2007-05-25 13:44
Ort: Västerås
Kontakt:

Inlägg av Alendor » 2007-06-02 23:34

Det här gillas av mig.

Beskriver stora personer som kanske inte är allmänt kända igentligen men stora innom sitt område som tex Mäster Palnes kokbok för kräsne.
Personer som inte har ett större intresse för mat, kock eller konsument kanske inte känner till han men för dom som är intresserade är han lite av en gud =)

Har själv redan fåt inspiration för min nuvarande RP som faktiskt har goda kunskaper innom matlagning =)

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6967
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2013-02-28 18:50

Fafnir skrev:Ytterligare ett utdrag ur Mäster Palnes kokbok för kräsne:

Om ransardernas kokkonst kan sägas att den uppenbarligen är en del i ransardernas fostran, det vill säga att härda dem att utså allehanda vedermödor. Och det är väl det enda man kan säga om deras matvanor.

(Detta är den enda passagens om ransardernas matlagning i den mångordiga mäster Palnes annars så omfångsrika skrift om erebs mat och kokkonst.)

(Tack mäster Fraxinus för idé och text :) )
birkebeineren skrev:Så ryktet om att alvblod är en föredragen dryck bland ransarderna härstammar inte från Mäster Palne? :P
Fafnir skrev:
birkebeineren skrev:Så ryktet om att alvblod är en föredragen dryck bland ransarderna härstammar inte från Mäster Palne? :P
Näe. Det ingår nog i den mer allmänna demoniseringen av de nobla, nordiska krigarna ;)
Klippt från tråd jag krånglat till, inga inlägg saknas dock. :oops:

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6967
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2013-02-28 18:55

Från Thelgul-tråden:
Adragoor skrev:Namnet mumbiter anses av vissa ha kommit från det fornthelgulska uttrycket mhûn-es-bît och referera till en forntida sedvänja bland de gamla thelgulerna att jaga och rituellt äta upp mumbiterna, vilka vid den tiden fortfarande var så barbariska att de sov direkt på marken och inte kände till varken eld eller kläder.
Andra påstår att orden inte alls har med varandra att göra och att det hela är ren hatpropaganda som spritts ut av mumbiterna själva, eller möjligen helt enkelt är en skröna. Idag refererar uttrycket mun-es-bîth till en rejäl blodig djungelbjörnfilè.
Har Palne Ingvarsson provat denna mun-es-bîth tro? :)

Skriv svar