Urgrottor & Underjorden

Övrigt om Ereb Altor
birkebeineren
Admin
Inlägg: 6787
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Urgrottor & Underjorden

Inlägg av birkebeineren » 2012-04-18 19:34

Vad vet vi om dessa system av enorma grottor och grottsystem som finns den altoriska Underjorden?

Vart finns de och hur vanliga är de?
Vilka intelligenta varelser lever där?
Vilka djur och monster finns?

Mikael
Admin
Inlägg: 5008
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2012-04-19 14:12

I Dvärgarnas historia finns väl berättelse om hur de föddes i urgrottor under Akrogal och vandrade till bla grottor under Grynnerbergen. Tror urgrottorna nämns i Helvetesfortet. Annars nämns urgrottor och de beskrivs ganska väl i Djupets Fasor som jag med forumets Ok placerat in i Mastika Agga trakterna. Den norddvärgiska vandringen över Orghin bör också bitvis ha gjorts i urgrottor från Akrogal till Orghin och Drakrännan.

Stora svampar.
Jättelika blinda tusenfotingar.
Urmonster
?

Användarvisningsbild
gtjorgo
Barbisk Hövding
Inlägg: 1061
Blev medlem: 2008-05-24 12:54
Ort: stockholm

Inlägg av gtjorgo » 2012-04-19 23:14

diverse insektoider?

vättar

illvättar

oreader?

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2027
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2012-04-20 00:48

Tunnelmaskar och grottsvin. Finns väl ett helt kapitel med inspiration i Gigant vill jag minnas. Och en sektion i monster?

Fick också en ide om olika svamptyper. Många av dessa nyttjas av dvärgarna. En av dem torkas och mals varefter den används som mjöl i brödbak eller mältas till dryck. En annan torkas och används därefter som ved eller milas till kol. En fruktad svamp fungerar som parasit och infekterar sin värd. Värden muteras till monsterskap och drabbas av vansinne. Värden kan i sin tur infektera nya offer. Inte omöjligt att den är besläktad med ytsvampen som misstänks ligga till grund för likätarnas tillblivelse. Muterade zombie skräckissar och warpade WHFRP bestar ligger till grund för inspirationen ;)

D&D har många mystiska grottvarelser. Umberhulks, ugglebjörnar och arga svampar exempelvis. Inget vi kanske behöver eller vill rippa, men drizztböckerna kan iaf bistå med viss inspiration.

På djupen kan kanske själva jordens inflytande vara så starkt att jordelementarliknande varelser huserar? Liksom magnavarelser.

Måste försöka hinna spåna lite i helgen :)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6787
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2012-04-20 10:31

Strålande vore det om någon kunde skriva om och överföra materialet från DoD-Gigant till forumet. Därifrån kan vi utveckla och diskutera vidare!! :D

Grottsvin som beskrivs i Gigant lär vara en viktig del av underjordens ekologi. Alverna verkar bygga delar av sin kosthållning på denna köttkälla och möjligens även vara av de få älfolk som håller sig med husdjur?

Ett otal av olika svampar av alla möjliga interessanta sorter känns också rätt.

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2027
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2012-04-20 23:33

Gigant:

Varelser som trivs både i och utanför grottor är exempelvis insekter, gnagare och basilisker

Varelser som nyttjar grottor men oftast söker föda annorstädes:
fladdermöss, vissa fåglar, grottbjörnar, grottlejon och apor
(Här nämns också nyttan och vikten av guano...)

Permanenta grottinvånare:
Grottsvin: Blinda, ögonlösa släktingar till vanliga svin som navigerar på samma sätt som fladdermöss samt med sitt fenomenala luktsinne. Lever i flockar med sinnelag snarlikt hundarnas. Livnär sig främst på svampar, men även insekter och andra smådjur när de kommer över det. De är relativt goda klättrare. Grottfolk brukar tämja dem, att nyttjas som vakt- eller lastdjur, samt givetvis som föda.

Syrödla: Lever på mineraler från kalksten och marmor som de tillgodoser sig genom att lapa på klippväggarna. Den frätande saliven löser upp materialet.

Ambiorm: Aggresivt rovdjur som främst har grottsvin och syrödlor som sitt byte, men gärna alternerar med vad som bjuds.

Bärbagge: Framavlat av insektioiderna som starka, rörliga bärare. PLatta kroppar med utskott, väl lämpade att surra utrustning på. (jag tänker mig att de ser ut som bärbaggarna i Stormship Trooper. Finns det även vilda, som avvikit från sina herrar?)

samt insekter, amfibier och fiskar som utvecklats för ett liv i grottor och mörker.

Intelligenta varelser: Människor, Grottalver, Dvärgar, Vättar, Insektioider, Jättespindlar och Serpenter

Svampar: vissa som hela mattor av småsvamp, andra stora som träd och kan skapa dungar eller skogar.
Guldhatt: Näringsrik art som odlas av alver. Innehåller mycket mineraler, men föga smak. Kan torkas och nyttjas som färdkost.
Rödsert: Ganska vanligt förekommande och mkt livskraftig liten rödbrun svamp. Om den krossas sprids mikroskopiska, halucigena sporer. Sporerns håller sig levande i ca en timme och fyller ca 1 kubikmeter/svamp.

Resten är mest om hur man tar sig fram, vilka besvärjelser som är bra att ha, grottyper och mkt regeldata.


Slumptabellen från Monster:
grottbjörn, fladdermus, kopparkobra, amöbisk fuktödla, grottkrabba, malmmyra, eldgeting, gravplundrarråtta, vätte, grävarskunk, syrödla, svartalf, lyssnok, troglodyt, granitgrävling, orch, rese, stengångare, giftig kameleontpadda, grottroll, svartpälsad grottmungo, dvärg, underjordisk asätarkorp, grottuggla, kallblodig sömnskorpion, underjordisk jättevampyr, grottalv, blind grottbjörn, tvehövdad giftspindel, nattlig blodsugarslok, grottgorilla, cyklop, gigant, stenbitare, hagga, illvätte, kockatris, ambiorm, drakorm, rostmonster, basilisk, tunnelmask, ormklot, jätteamöba, jättespindel, lindorm, hydra, urmonster, drake, väktare, gorgon, kerberos
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Mikael
Admin
Inlägg: 5008
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2012-04-22 01:08

Bra sammanfattning, men var det inte de oändligt djupa Urgrottorna Birke undrade över? Där nere anser jag att det ser lite annorlunda ut. Enorma abysser och väldiga grottor. Ytan är här mest ett rykte. Dvärgarna ärar dessa djup som där de skapades och religiösa mystiker går på djupet och lämnar det aldrig. Dvärgarna fruktar också dessa djup för de fasor som gömmer sig där. Gråalverna undviker dem annat än för studier, medan illvättar och vättar i djupen funnit tillflykt undan orcher och dvärgar. Varelser som vill hålla sin existens hemlig för gudarnas ögon innan domedagen gömmer sig i djupen.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6787
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2012-04-22 09:23

Jag tänkte först på Urgrottor specifikt men efter att ha läst genom Gigant själv tror jag Underjorden passar bättre som namn på tråden. Urgrottor och Underjorden är om inte synonymt så åtminstone nära sammanhängande. Bra sammanfattning Fafnir.

Gillar din beskrivning av urgrottorna Mikael men för att det skall kunna användas med de urgrottor som beskrivs i Djupets fasor (och även Gigant) kan vi förslagsvis skilja mellan Djupa urgrottor och Högre urgrottor. Vissa urgrottor så som de kring Nordsal i Djupets fasor är mer civiliserade med relativt fredliga bosättningar och fasta handelsvägar. Andra urgrottor, som ofta kanske inte ens är kända bland varken folk på ytan eller i de högre grottorna, är så som du beskriver. Gillade tankarna om de religiösa dvärgmystikerna som söker djupet och grottor heliga för alverna. Illvättarna är självklara som varelser längst ner i djupaste djupen.


Illvättarnas urhem eller ett annat centrum för dessa demoniserade varelser har förövrigt DrHus placerat i Felicien på södra Tolan:
I de västra pelenosiska bergens djup bor de demoniska illvättarna som ibland utför nattliga räder där de sprider eld, död och demonisk förintelse. Dessa attacker är korta och intensiva - de varar oftast inte mera än en natt och liknar nästan lämmeltåg där illvättarna svärmar och bränner ner allt i sin väg. Lika plötsligt som dessa eldtåg börjar i skymningen avslutas de i gryningen.

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6787
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2012-04-22 09:28

Belrondsvamp odlas av alver i Underjorden och är en stor svamp ur vars fot en vätska utvinns för att användas som en extra näringsgivande drog - Belrond (Källa: Gigant)

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2027
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2012-04-22 12:28

Dimsvamp: En inte helt ovanlig svamp vars sporer förlamar andningsvägarna(STY 18 ). Används av grottalver då gångar behöver förslutas och som försåtsminering. (Alver s 54)

Jag använder termen grottalver då de finns i källorna för att minska risken för missförstånd, men en sammanfattande text bör väl skrivas neutralare, då vi avskaffat de olika alvundergrupperna i enlighet med Psipos texter. Sedan kan man ju spekulera i huruvida termen inte ändå går att använda i beskrivande syfte. Grottlevande alver, alver bosatta i grottsystem är helt enkelt längre och styltigare att skriva än grottalver ;)
Observera att jag inte tar uppdelningen i försvar utan bara förklarar mitt nyttjande av en avskaffad term :)

EDIT: ändrade en glasögonförsedd smiley till egentligen avsedda 8:a
Senast redigerad av 1 Fafnir, redigerad totalt 2012 gånger.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Mikael
Admin
Inlägg: 5008
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2012-04-22 13:24

Djupa Urgrottor och Ytliga Urgrottor

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2027
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2012-04-22 17:14

Bra och fantasieggande idéer av Birke och Mikael. Djupa och ytligare urgrottor således. :)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2027
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2012-04-22 19:22

Olika mineraler nämnda i "Den femte konfluxen" (s.47)
Syrsten (m sur smak) grönaktig
Svavelgnejs (bitter) gulaktig
Honungskvarts (söt) rödaktig
Geologer provsmakar ofta mineraler för identifiering. Vad kan dessa mineraler användas till?

Stjärnljussvamp: Svampar som skänker ett milt, gulvitt ljus. De växer sällan i grupp. I större salar anas de som en illusion av en stjärnhimmel. Grottinvånare med ljusbehov försöker ofta odla svampen, som om tillräckligt talrik kan skänka samma lju som en skymning över jord. Dvärgar och andra mörkerseende varelser ogillar dem, då det stör deras mörkerseende. De kan leva båda på land och under vatten.
(Djupets fasor s12, 13 &16

(I äventyrets grottor finns inga vilda grottdjur annat än smutskryp och små fiskar. Svampar i storlek från mögelsvamp till 7meters exemplar nämns)

I Helvetesfortet (s23) nämn utöver Belrondsvamp även;

Gruvsopp: God matsvamp på ca 10cm. Hatten är stor och brun. Bör kokas, då den rå kan ge illamående och magsmärtor.

Tafrisvamp: Chaminjonliknande svart svamp med utsökt smak men färgar tungan svart vid inmundigandet.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

birkebeineren
Admin
Inlägg: 6787
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2012-04-25 10:01

En plats där jag tänkt mig både en underjordisk miljö och urgrottor är kring floden Ogorolihn där den från sin källa i Nargurs skogar sedan försvinner ner i underjorden vid östra Palinors gränstrakter. Tänker mig marken här som bestående av kalksten där floden först har skapat stora kalkstensgrottor och sen även grävt sig ner i ett system av djupa urgrottor. Uppe i kalkstensgrottorna bedriver vissa nargurstammar flodfiske och även viss handel med folkslag/kulturer nere i urgrottorna.

Användarvisningsbild
gtjorgo
Barbisk Hövding
Inlägg: 1061
Blev medlem: 2008-05-24 12:54
Ort: stockholm

Inlägg av gtjorgo » 2012-04-25 20:30

hmm. låter ju spännande. Finns det mänskliga kulturer i underjorden? Likt i djupets Fasor?

Skriv svar