Heraldik i västra Ereb

Övrigt om Ereb Altor
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Heraldik i västra Ereb

Inlägg av Snibben »

Anledningen till att denna fick heta "i västra Ereb" är att heraldiken i norra ereb (Jorduashur, Barbia), östra Ereb (Cerval, Nidland, Krun) och de övriga kontinenterna kan skilja sig rejält från riddarsköldarna i Västra Ereb.

Västra Erebs heraldiska kultur bör sträka sig över länderna Kardien, Magillre, Zorakin, Mereld, Brendien, Pallinor, Jorpagna och Erebos. Även Ransard, Felicien och Caddo har starka band med denna tradition,
Felicien: Vissa adelsmän har antagit heraldiska vapen, men de flesta föredrar de klassiska enklare familjemärkena.
Caddo: Använder sig till viss del av heraldiska vapen tex hos St Justinriddrana men annars är de fåtaliga.
Ransard: Vissa klanhövdingar har skaffat enkla vapen och fanor som liknar de heraldiska.

De mer riddarbetonade länderna har en gemenskap i ett löst sammanhållet häroldskollegium. Häroldrarna vandrar mellan länder och för med sig ny vapenrullar som flitigt koppieras för att föras vidare till andra kollegor.

I vissa städer finns häroldshus där de vandrande häroldrarna kan stanna till och där de tunga luntorna med de adligas släktband förvaras. Häroldhusen försörjer sig på att dels måla och tillverka sköldar, kontrollera dessa så de inte liknar någon annans sköld inom nätverket, föra ut vapenrullar så att alla vet vilka som blivit dubbade, dels på att föra geneaologiska arkiv så att adelsmännen inte gifter sig förnära (ibland är det svårt att veta om det är en trenänning eller kusin på grund av alla släktband, inte heller får man ha för många släktband till den man gifter sig med).

Häroldrarn tar även upp fasta tjänster hos adelsmän och hov. De pengar de tjänar går ofta till närmsat häroldshus.

De vackra ämbetsdräkter häroldrarna bär kommer antingen från häroldshuste och visar då häroldshusets vapen (vilka är några av de vackraste vapen som framtagits, surprise, surprise) eller förses av anställaren och bär då oftast dennes vapen.

En härolder måste vara väl tränade i att kunna känna igen ensköl och veta vem som bär den. Han måste också veta hur många tornersegrar sköldens ägare har, hur många män han dödat i strid, hur många gods, borgar den äger, vilka ämbeten och anor sköldens bärare har. Det är sålunda en gedigen kunskap man måste kunna som härold. Språk är också en viktig kunskap. Vapenrullar skrivs ofta på kejserlig Jori men flera andra språk ingår i kunnandet hos en god härold.

När man blir härolder tas man först upp som lärling antingen av ett häroldshus. Föräldrarna betalar en viss avgift för inskrivningen och pojken kan ta sin lärlingstid. Efter ett par år som lärling bedöms den unge pojken som färdig nog att lära sig den praktiska delen och sänds ut att lära av en äldre härolder. När man sänds åter är man färdig att ta sin examen. Efter examen får man sin första titel som PURSIVANT och kan anställas av enkla riddare eller vandra mellan de olika häroldshusen. Efter några år och med meriter i packningen kan man utses till full HÄROLDER och har då erkänts av sina likar som en mästare. Varje hus styrs av en VAPENKUNG. Vapenkungen är en härold som ansetts vara en av de främsta inom sitt yrke. Varje område har sin vapenkung och området behöver inte nödvändigtvis infalla med riket men det kan för den delene finnas flera områden i samma rike.

Vapenknase är en härold som inte tillhäroldernas kollegium. Det kan röra sig om en självlärd person, en lärling som aldrig klarade pursivantprovet eller en härolder som brutit med kollegiet. Vapenknasar tolereras men man delar inte med sig av vapenrullor eller geneologiska register. Vapnknasarna anställs oftast av enklare riddare som oftast inte har råd att anställa till häroldshusens taxor. Vapenknasarna ställs oftast under häroldrars övervakning under torneringar eller krig.

Rikshäroldrar är inte vanliga häroldrar. Vissa länder har riskhäroldrar som äbete. Ofta är rikshäroldrarna adelsmäm med bred kunskap och är underställda kungen i riket. Rikshäroldrarna antäller ofta häroldrar och pursivanter från häroldshusen

Vapenmålare är hantverkare som har till uppgift att måla vapen och se till att de hålls fräsha. Häroldshusen har en del anställda men merparten av dessa tillhör sitt eget hantverksskrå.

Häroldhusen anställer dessutom skrivare, kopiatörer och illuminatörer.

I en jämförelse med vår värld: Geneologiska biten sköttes av kyrkan och husen är insperat av de vandrande frimurarana.
Därtill kan en värld med flera fria entetnter kännas mer medeltida istället för det riksstyrda som är ett senare fenomen.
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Låter suveränt :)

Gällande ransard, så vet jag inte hur heraldiken slagit rot bland dessa konservatister. Riksvapnet är ju officielt, så det har ju hänt. Att lära känna sin fiende är naturligtvis en del av det hela. Anor från Imperiets tid säkert också.
Som ytterligare kännetecken bland raner finns klanmönster på deras ...öhm, vad den nu hette. Säkert inget som varje härold i kopparhavsområdet lägger ngn vikt vid, men en viktig del i den ransadiska heraldiken.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Trakorien bör inkluderas med tanke på officiellt material.

I Ransard riksvapnet och kanske de Aleriska "riddarna" och deras kung kan ad-ap/op-tion förekommit.

Palinor skall väl int heller glömmas bort med tanke på dess kopplingar till västerebiska riddarväsen och religion.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9003
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Mycket fint Snibben! :)

Åtminstonde delar av trakoriska öarna bör inkluderas i heraldiken, så även Monturerna, Hynsolge och delar av Klomellien (bla Addiaska, Hisskov, Yolev och det forna Garrika).

Sen vad göra med handelshus som även de lär använda märken och symboler på flaggor, sigill och liknande?
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Fafnir skrev: Gällande ransard, så vet jag inte hur heraldiken slagit rot bland dessa konservatister. Riksvapnet är ju officielt, så det har ju hänt. Att lära känna sin fiende är naturligtvis en del av det hela. Anor från Imperiets tid säkert också.
Som ytterligare kännetecken bland raner finns klanmönster på deras ...öhm, vad den nu hette. Säkert inget som varje härold i kopparhavsområdet lägger ngn vikt vid, men en viktig del i den ransadiska heraldiken.
Det finns alltid de som vill leva det goda livet, det lite finare livet :? Ransard är väll inget undantag och då man tar upp utländska vanor och seder så flyter en del annat med som tex vapensköldar. Därmed är det inte sagt att det finns något häroldskollegium i Ransard utan de som antar vapen i denna barbariska utpost gör det på eget bevåg.

Gällande statsvapnen så undrar jag om det inte bara är kartritarna som satt dit dem för att göra kartan vackrare :) Kartritare tycker inte om toma utrymmen och sätter därför gärna dit extra saker som geografi, varelser och sköldar....
Mikael skrev:Trakorien bör inkluderas med tanke på officiellt material.
Mikael skrev: Palinor skall väl int heller glömmas bort med tanke på dess kopplingar till västerebiska riddarväsen och religion.
birkebeineren skrev: Åtminstonde delar av trakoriska öarna bör inkluderas i heraldiken, så även Monturerna, Hynsolge och delar av Klomellien (bla Addiaska, Hisskov, Yolev och det forna Garrika).
Öh Palinor finns med...
Ok vi kan väl säga att det var ett axplock av stater. Men visst dessa är naturligtvis inkluderade men det kanske inte finns så många häroldshus i klomelleien så att det räcker till varje stat.
birkebeineren skrev: Sen vad göra med handelshus som även de lär använda märken och symboler på flaggor, sigill och liknande?
Man har säkert koll på dem och övervarar att de inte liknar andra vapen, fast handelshusen får nog betala mycket pengar för de tjänsterna (adelsmännen har rabatter) men det har de råd med :wink:
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Håhåhå:)

utkast till äventyrsidé

Handelshuset Rahms har på kort tid nåt stora framgångar och rikedomar. Nu har dock mäster Rahm fått besök av Pansarnäveordern. Handelhuset heraldik har visat sig vara förvillande lik ordens, och de är allt annat än nöjda att förknippas med hederslösa nasare. Den ekonomiska kompensation som krävs är astronomisk och skulle ruinera handelshuset. Det framgår allt för klart att den stridande ordern inte accepterar ett nej...

Nu behövs alltså RP som "problemlösare". Om det rör sig om att finansiera "bötern", diplomatiskt övertyga ordern om att avstå bötern, hitta bevis för att heraldiken är äldre inom handelhuset än för ordern, övertyga ordningsmakten att ingripa, smutskasta ordern, etc, blir upp till SL och Spelare.

Insperation kan vara Beskyddarverksamhet från exempelvis MC-gäng
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Lite Heraldikhjälp kanske?

Min karaktär tillhör den lågadliga ätten "Månekorp", vasaller till ärevördiga "Aftonfalk" i Lardamendrien, norra Berendien.

Funkar:

1: Vapnet?
2: Exempelvis färgerna, svart korp på röd måne mot vit botten? eller
3: Exempelvis färgerna, svart korp på vit måne mot röd notten?
4: Andra åsikter?

Bild
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Fafnir skrev:Lite Heraldikhjälp kanske?

Min karaktär tillhör den lågadliga ätten "Månekorp", vasaller till ärevördiga "Aftonfalk" i Lardamendrien, norra Berendien.

Funkar:

1: Vapnet?
2: Exempelvis färgerna, svart korp på röd måne mot vit botten? eller
3: Exempelvis färgerna, svart korp på vit måne mot röd notten?
4: Andra åsikter?

Bild
1. Ser bra ut.
2. Passar bäst. (På silver en gåendes flyende bakåtseende svart korp över en liggande måne i rött)
3. Fungerar i Ereb.
4. Vänd korpen. Nu är den flyende och du vill väll inte fly från fienden. :)
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Tackar :D

Och korpen får spegelvändas. Ingen Brave,brave sir Robin här inte. Tvärt om faktiskt :)

Jag kastar upp karaktären om ngn vill nyttja honom eller släkten som SLP eller använda de "officiella" bitarna att bygga på :)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2419
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Rörande Klommellien så använder sig även triskeroligarkerna av heraldiska vapen. Dessa brukar dock i regel strida mot de flesta konventioner och några häroldshus finns mig veterligen inte (även om en och annan skummis gärna lurar fulla oligarker huskarlar med ett upptäcknande av dennes märke samt livshistoria. Detta ofta i samband med riksmötena i Triska-stad. Dessa förfalskningar behöver inte vara särskilt avancerade då de flesta trisker är analfabeter. Dock bör det även sägas att straffet för dylik aktivitet är att dränkas i närmaste å "för att tvaga lögnerna ur den gom de vävts").
ollonbrus
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 25
Blev medlem: 2011-04-11 10:04

Inlägg av ollonbrus »

Upp med karaktären, vore trevligt att läsa lite.

/Ollonbrus
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Jobbar för närvarande på en karta över Ventimiglia. Tänkte passa på att be om en smula hjälp.

Heraldik gällande Sylverike, Ventimiglia och adelsätten Rödtorn vore intressant. Något att skapa en diskution om?

Skulle tom forumets heraldikspecialist kunna tänka sig att skapa dessa vapen efter vad vi kommer överens om?



Ollonbrus: Karaktären ligger under klotterplanket; Berendisk riddare.
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Snibben
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1320
Blev medlem: 2008-01-26 13:27
Ort: Uppsala

Inlägg av Snibben »

Rödtorn är enkel. Namn från skölden eller tvärtom.
Bild

De andra två får ni nog komma med förslag vad som skall ingå. Jag känner inte riktigt till vad som är utmärkande eller de ätter som styr.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9003
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Snyggt Snibben, du får det att se så enkelt ut! :)

Det här finns skrivet om Sylverike:
SYLVERIKE
Av kustklimat präglad region med ett betydande ekonomiskt centrum i handelsstaden Ventigmilia. Fiske, både fisk och skaldjur är den viktigaste näringen. Länet har drabbats hårt av den feliciska piratverksamheten och hertiginnan Rödtorn är hårt pressad. Lysande Vägen stark. Dominerande adelsätt: Rödtorn.
Kopierat direkt från Ghazams version av Berendien där LV är något stärkare än vad forumet tyckt skall gälla från projektets version. I fallet Sylverike där Ventimiglia hamnat kan dock LVs stärka ställning gälla ändå eftersom att här ligger LV kerisât för Berendien, här utspelade sig den för soltågshistorien viktiga Duellen i Ventimiglia och från staden härstammar en av LVs mäktigaste präster - Sendrik av Ventimiglia, Glath-kerîgass med ansvar för Lysande Vägens militär.

Således kan kanske något maritimt motiv finnas i Sylverikes och/ellerVentimiglias vapen, en fisk eller krabba (raugon?!?)? Även en klassisk LV symbol som Caddosolen? Silver som en färg om man vill tolka "sylv" till "silver"?
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Kanonbra reflektioner. Tänkte jag skulle kika lite i Kandramodulen också för att se hur dom tänkt kring de olika vapnen som presenterades.
Funderade på en båt i vapnet, men krabba eller fisk lät ballare. Delfin kan jag också tänka mig. Heraldiska delfiner är tuffa.

Även jag funderade på solen. Jag kan tänka mig intressanta och infekterade turer kring införandet av solen när det nu kan ha skett. Sånt som lämpar sig som intressant bakgrundsinfo-lull-lull läsning i beskrivningen :)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Skriv svar