Sida 1 av 1

Estetik

Postat: 2007-02-14 20:34
av Psipo
Glöm inte den här oerhört viktiga aspekten. Ett land karaktäriserar av sin arkitektur, sitt mode och sitt utseende i största allmänhet. Varför är mordor ett rykande lavaland? Varför bor hoberna i gulliga kullar? Det är så klart inte en slump. Här finns också en chans att släta över delar av lapptäckeproblematiken. "Bär de krunska schalar i Felicien? Det visste jag inte?"

Alla länder, eller kultursfärer, bör ha en estetisk identitet. Det är oerhört viktigt och faktum är att det underlättar enormt om man vet hur settingen är när man ska skriva texter. Exempelvis har det påpekats att Kruns historia är väl lik Greklands. Men om nu det krunska folket klär sig morer, deras kultur är grek/turkisk och arkitekturen byzantisk så spelar det inte så stor roll.

Kort sagt, tänk på hur saker ser ut och spika en setting tidigt i skapandet så är mycket vunnet.

estetik

Postat: 2007-03-07 08:19
av Mikael
Mycket bra. Skall försöka ge liknande bilder.

Re: estetik

Postat: 2007-03-07 09:51
av Psipo
Mikael skrev:Mycket bra. Skall försöka ge liknande bilder.
Skrev precis en uppmaning i alvtråden om att färga regioner med gamla alvlämningar av olika slag. Detta är ett estetiskt inslag som kan vara oerhört stämningsfullt.

Andra lämningar är från Jorpagna, dvärgriken, andra högkulturer/stormakter (klavykiska riket/nargurs barbarer m.fl)

Postat: 2007-03-07 11:00
av Spelknepe
Bra påpekelse! Ett förslag är att direkt hjälpa spelledaren med sköna texter om och i miljöer där rollpersonerna rör sig. Beskriv ett typiskt världshus i varje land, med folket, arkitekturen, maten de luktar/smakar, kryddor i luften, lukten av rök, rökelser.

Postat: 2007-03-07 13:13
av birkebeineren
Estetiken är något jag ochså tycker vi skal tänka på, och använda som ett hjälpmedel till att knytta ihop lapptäcket Ereb Altor. De till ytan ganska spretiga kulturerna som beskrivs kan ges et logiskt sammanhängande, gärna bakåt i historien, som förklarar varför länder och kulturer ser ut som de gör och att de hänger ihop. De finns ju egentligen redan i Ereb fast det inte alltid framgår så tydligt.

Den narguriska kulturen sprungna ur norra Erebs skogar, som trots viss påverkan från söder har behållit förvånandsvärt mycket av sitt ursprung.

Sammansmältningen av hyner, krunier och jorer till den Jorpagniska kuturen.

Det joriska idealet (denna antik som upplevd en rennesans) har påvärkats av kimzonernas kultur som i "riddarländerna" har blivit det nya sättet att leva.

Den Lysande vägen, trots sina (nu tre?) avgreningar, binder ihop stora områden.

Vet inte helt om jag lyckats förmedla hur jag tänker, :? men att lapptäcket Ereb Altor faktiskt hänger ganska bra ihop, med lite hjälp från oss, är huvudtanken.